|
|
Stranica: 7/9.
|
[ 206 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
novosve
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 13:55 |
|
|
Machak je napisao/la: Nije bilo ni ustaša ni četnika u jugi, kad ono... Neću reći da se ne praviš glup, al nemoj biti naivan. To što nema uslova da se neka ideja javno iznese ne znači da nije živa i da ne postoji.
u jugi je bilo i "četnika" i "ustaša", jer je svako malo neto završio u zatvoru zbog nacionalizma. Kod nas je slobodno izrazi svoje stavove, pa nema opcije koja bi zagovarala separatizam u ni jednom djelu Hrvatske. Dakle uvjeti su daleko bolji nego u Jugi, al itoga nema jer je nacija homogena
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Machak
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 14:05 |
|
|
novosve je napisao/la: Machak je napisao/la: Nije bilo ni ustaša ni četnika u jugi, kad ono... Neću reći da se ne praviš glup, al nemoj biti naivan. To što nema uslova da se neka ideja javno iznese ne znači da nije živa i da ne postoji.
u jugi je bilo i "četnika" i "ustaša", jer je svako malo neto završio u zatvoru zbog nacionalizma. Kod nas je slobodno izrazi svoje stavove, pa nema opcije koja bi zagovarala separatizam u ni jednom djelu Hrvatske. Dakle uvjeti su daleko bolji nego u Jugi, al itoga nema jer je nacija homogena Kao što sad neko završi u zatvoru zbog trobojke u Hrvatskoj. Homogena je bila i Juga po tom pitanju, svako ko je htio uživati privilegije koje je nudila je primarno bio Jugosloven. Ostali su bili na margini.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
nemabosne
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 14:06 |
|
|
Banya je napisao/la: Frka se malo usrao... Na svojoj objavi na Facebook se izmotavao... a ispao glup. Citat: Govorio sam pritom i o širem geopolitičkom kontekstu, jer se politička ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini ne može promatrati izolirano od ukupnih odnosa između triju konstitutivnih naroda, regionalnih okolnosti i međunarodnih čimbenika. Za Hrvatsku i Hrvate dugoročno je od iznimne važnosti da odnosi između Hrvata i Bošnjaka budu što bolji. Upravo je hrvatsko-bošnjačko savezništvo omogućilo Washingtonski sporazum, vojni preokret 1995. godine i Daytonski mirovni sporazum. Ono je tada bilo presudno za opstanak Bosne i Hercegovine, a i danas predstavlja jedan od ključnih preduvjeta njezine stabilnosti i pune političke ravnopravnosti Hrvata. Dakle, status Hrvata se ne može promatrati odvojeno od "regonalnih okolnosti" - u prijevodu: "imam bolesnu fiksaciju na Srbe i Srbiju". Od iznimne važnosti da odnosi Hrvata i Muslimana budu što bolji? A nije od iznimne važnosti volja i interesi tog hravtskog naroda u BiH? Ja mislim da je to važnije, pa makar odnosi s Muslimanima bili nikakvi. Dalje, "zakucava" i kaže "hrvatsko-bošnjačko savezništvo omogućilo Washingtonski sporazum"... Lik je lopatom odvojen iskustva kojeg su imali Hrvati u BiH. Nije h-b savezništvo omogućilo WP, već diktat Amerikanaca zbog kojeg smo se morali odreć Herceg-Bosne, a "opstanak Bosne i Hercegovine" nam je bio zadnji na pameti. Frka je jedan briselski fićfirić koji misli sve što je trendi tamo u Briselu i što mu kaže da treba mislit. Nije stao ni sekunde i zamislio se jesu li Hrvati u BiH stvarni narod ili samo ime na papiru? Naše iskustvo rata je možda drugačije, ima svoje specifičnosti. S Muslimanima nećemo ništa. A neće ni oni s nama. Konju. Znači, ipak je izjava tačna. Kakva će biti reakcija Plenkovića i ostalih? Ako je ovo izjavio samo da smiri strasti, ko zna šta se zapravo misli iza zatvorenih vrata. Ne bi bilo prvi put da državni vrh ili ljudi bliski njemu razmatraju preseljenje svog naroda s teritorije susjedne države u matičnu zemlju. Nešto slično desilo se i u Jermeniji, gdje današnji predsjednik Pašinjan danas govori da je Arcah bio greška. Slično se može posmatrati i slučaj Miloševića. Huškao je Srbe u Krajini na rat protiv Hrvatske i odbijao gotovo svaku ponudu za mir. Neki smatraju da je računao da bi se, ako dođe do njihovog iseljavanja, mogli naseliti na Kosovo. Na kraju su izgubljeni i Kosovo i Krajina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
snowflake
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 14:07 |
|
|
MiB je napisao/la: Baš je Frka. Kakve dužnosti obavlja taj lik? Jedan od utjecajnijih Plenkovićevih savjetnika, dijasporsko dijete, odrastao u Francuskoj, došao u HR 90-ih, izvorno, mislim, kadar Ministarstva vanjskih poslova. P.S. Nisam stekla dojam da je zagriženi protivnik interesa BiH Hrvata, ali uvijek se mogu prevariti. Inače, poznat i po koautorstvu uspješnice Hrvatska u 100 priča zajedno s Božom Skokom. Dalmatinskih, čini mi se, bodulskih korijena. P.P.S. Sad surfah, trenutno je predstojnik Ureda predsjednika Vlade.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 14:22 |
|
|
Ima ovdje tekst vezan za to što je Frka objavio. Ne znam koliko je ovo pouzdano. https://hrvatskonebo.org/2026/07/09/zvonimir-frka-petesic-sto-sam-doista-rekao-na-zatvorenom-sastanku-o-bosni-i-hercegovini/Citat: Nisam govorio da su “Bošnjaci naš strateški izbor” i da ih “ne smijemo ničim iritirati”
U tekstovima mi se pripisuje tvrdnja da su “Bošnjaci naš strateški izbor” i da ih “ne smijemo ničim iritirati”. To nije ono što sam govorio.
Moja se procjena odnosila na vrlo konkretnu političku situaciju i predstojeće opće izbore u Bosni i Hercegovini. Upozorio sam da bi pojedini dijelovi predložene rezolucije, upravo zbog svoje retorike i pojedinih prijedloga, u ovom trenutku mogli izazvati dodatnu mobilizaciju bošnjačkog biračkog tijela i tako paradoksalno ugroziti jednu od najboljih prilika u gotovo dva desetljeća da Hrvati demokratskim putem ponovno sami izaberu svog legitimnog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Posebno sam upozorio da se ovi izbori održavaju u okolnostima u kojima se Željko Komšić, zbog ustavnog ograničenja broja uzastopnih mandata, više ne može kandidirati, pa upravo zato postoje realni izgledi da hrvatski birači ovaj put sami odluče tko će biti njihov predstavnik. To je bio smisao moje argumentacije, a ne tvrdnje koje mi se danas pokušavaju pripisati.
“Upravo je hrvatsko-bošnjačko savezništvo omogućilo Washingtonski sporazum, vojni preokret 1995. godine i Daytonski mirovni sporazum”
Govorio sam pritom i o širem geopolitičkom kontekstu, jer se politička ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini ne može promatrati izolirano od ukupnih odnosa između triju konstitutivnih naroda, regionalnih okolnosti i međunarodnih čimbenika. Za Hrvatsku i Hrvate dugoročno je od iznimne važnosti da odnosi između Hrvata i Bošnjaka budu što bolji. Upravo je hrvatsko-bošnjačko savezništvo omogućilo Washingtonski sporazum, vojni preokret 1995. godine i Daytonski mirovni sporazum. Ono je tada bilo presudno za opstanak Bosne i Hercegovine, a i danas predstavlja jedan od ključnih preduvjeta njezine stabilnosti i pune političke ravnopravnosti Hrvata.
U hrvatskom je strateškom interesu “razvijati partnerske odnose s Bošnjacima i jačati međusobno povjerenje”
Jednako tako govorio sam da je, nakon svega što je Hrvatska učinila za obranu Bosne i Hercegovine, za njezin opstanak i za njezin europski put, u hrvatskom strateškom interesu razvijati partnerske odnose s Bošnjacima i jačati međusobno povjerenje. Hrvati u Bosni i Hercegovini gotovo u cijelosti žive u Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje su Bošnjaci više od tri puta brojniji. Upravo zato hrvatski je interes graditi takve političke odnose u kojima će i bošnjačka politika imati jasan interes poštovati načelo da svaki konstitutivni narod sam bira svoje legitimne političke predstavnike. U takvim okolnostima poštovanje toga načela prestaje biti pitanje jednostranih ustupaka i postaje pretpostavka trajnog političkog partnerstva. To nije pitanje emocija niti popuštanja bilo kome, nego procjene političkih interesa i elementarne geopolitičke racionalnosti. U međunarodnim odnosima partnerstvo nije suprotnost zaštiti nacionalnih interesa. Ono je vrlo često upravo sredstvo njihova ostvarivanja.
Govorio sam i o međunarodnim okolnostima. Istaknuo sam da u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu, rata na Bliskom istoku i blokade Hormuškog tjesnaca, strateškog suparništva Sjedinjenih Američkih Država i Kine te niza drugih globalnih sigurnosnih izazova nije realno očekivati da će Sjedinjene Američke Države Bosni i Hercegovini posvećivati jednaku političku pozornost kakvu su joj posvećivale tijekom devedesetih godina. Iz toga je potom izveden zaključak koji ne proizlazi iz onoga što sam govorio. Smisao mog izlaganja bio je da Hrvatska mora realno procjenjivati međunarodne okolnosti i koristiti sve političke instrumente koji joj stoje na raspolaganju, ponajprije unutar Europske unije, NATO-a i kroz bilateralne odnose sa svojim partnerima.
Kada sam govorio o međunarodnom položaju Hrvatske, kao primjer sam naveo događaje iz europskih pregovora o izboru predsjednika Europske komisije 2019. godine, koji dobro ilustriraju da Hrvatska danas uživa veći politički utjecaj nego prije desetak ili petnaestak godina te da i manje države mogu utjecati na konačne odluke kada djeluju promišljeno i u partnerstvu s drugima. Iz toga je potom izvedena apsurdna tvrdnja da sam rekao kako “Nijemci pitaju Hrvatsku za mišljenje”, što nikada nisam izjavio niti to mislim.

_________________ Najstariji bosanski državni dokument počinje ovako (Povelja Kulina Bana, 1189. god)
†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha. Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
snowflake
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 14:28 |
|
|
|
Moja je impresija da se radi o utjecajnom liku, mada većinom iza scene.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Banya
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 14:41 |
|
|
 "Mi smo ozbiljna država, tako nas gledaju u Europi, nas Nijemci pitaju za mišljenje" vs "Nama su Bošnjaci strateški izbor i partneri, ne smijemo ih ničim iritirati"
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tvigi 94
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 14:41 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Banya
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 14:44 |
|
|
|
Frka mora van i treba mu se priredit teatralno suđenje kao u vrijeme Staljina, da se zna zašto je dobio pedalu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
horus
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 14:47 |
|
|
Machak je napisao/la: horus je napisao/la:
Ići ćeš u najboljem slučaju do Neuma, a sad nazad u džamiju na klanjanje sotoni.
Nisam ja ti da s pretisom punjenih paprika idem u Neum  Ti si uvrh za branje mandarina u Metkoviću, ali nije još sezona, pa ne ćeš vidjeti "ustaškog mora" još bar 2 i pol mjeseca.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Machak
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 14:49 |
|
|
horus je napisao/la: Machak je napisao/la: Nisam ja ti da s pretisom punjenih paprika idem u Neum  Ti si uvrh za branje mandarina u Metkoviću, ali nije još sezona, pa ne ćeš vidjeti ustaškog mora još bar 2 i pol mjeseca. Meni su dobre bile u Trogiru. A ovako, nabereš mi onu mrežastu vrećicu, dam ti 100 KM, dogovoreno? Al kad budu zrele, nemoj zelenih, nije to isto. Aj tebe, ustaše se kriju po kamenjaru i šumama, kakvo crno more.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
horus
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 14:53 |
|
|
Machak je napisao/la: horus je napisao/la:
Ti si uvrh za branje mandarina u Metkoviću, ali nije još sezona, pa ne ćeš vidjeti ustaškog mora još bar 2 i pol mjeseca.
Meni su dobre bile u Trogiru. A ovako, nabereš mi onu mrežastu vrećicu, dam ti 100 KM, dogovoreno? Al kad budu zrele, nemoj zelenih, nije to isto. Aj tebe, ustaše se kriju po kamenjaru i šumama, kakvo crno more. Dok si prao wc-je po Trogiru? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Machak
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 15:01 |
|
|
horus je napisao/la: Machak je napisao/la:
Meni su dobre bile u Trogiru. A ovako, nabereš mi onu mrežastu vrećicu, dam ti 100 KM, dogovoreno? Al kad budu zrele, nemoj zelenih, nije to isto.
Aj tebe, ustaše se kriju po kamenjaru i šumama, kakvo crno more.
Dok si prao wc-je po Trogiru?  Spremi domaću robu, nemoj da te čekam, da si se nacrtao na onom štandu što si sklepao kraj puta. Ostaviću ti i na kafu, znam ja da je vama Herc malo koliko god vam čovjek da.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 15:07 |
|
|
|
Machak ne spamaj temu. Pomalo ide na živce. Tema nisu mandarine i punjene paprike.
_________________ Najstariji bosanski državni dokument počinje ovako (Povelja Kulina Bana, 1189. god)
†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha. Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
snowflake
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 15:25 |
|
|
nemabosne je napisao/la: Banya je napisao/la: Frka se malo usrao...
Na svojoj objavi na Facebook se izmotavao... a ispao glup.
Dakle, status Hrvata se ne može promatrati odvojeno od "regonalnih okolnosti" - u prijevodu: "imam bolesnu fiksaciju na Srbe i Srbiju".
Od iznimne važnosti da odnosi Hrvata i Muslimana budu što bolji? A nije od iznimne važnosti volja i interesi tog hravtskog naroda u BiH? Ja mislim da je to važnije, pa makar odnosi s Muslimanima bili nikakvi.
Dalje, "zakucava" i kaže "hrvatsko-bošnjačko savezništvo omogućilo Washingtonski sporazum"... Lik je lopatom odvojen iskustva kojeg su imali Hrvati u BiH.
Nije h-b savezništvo omogućilo WP, već diktat Amerikanaca zbog kojeg smo se morali odreć Herceg-Bosne, a "opstanak Bosne i Hercegovine" nam je bio zadnji na pameti.
Frka je jedan briselski fićfirić koji misli sve što je trendi tamo u Briselu i što mu kaže da treba mislit. Nije stao ni sekunde i zamislio se jesu li Hrvati u BiH stvarni narod ili samo ime na papiru? Naše iskustvo rata je možda drugačije, ima svoje specifičnosti. S Muslimanima nećemo ništa. A neće ni oni s nama.
Konju. Znači, ipak je izjava tačna. Kakva će biti reakcija Plenkovića i ostalih? Ako je ovo izjavio samo da smiri strasti, ko zna šta se zapravo misli iza zatvorenih vrata. Ne bi bilo prvi put da državni vrh ili ljudi bliski njemu razmatraju preseljenje svog naroda s teritorije susjedne države u matičnu zemlju. Nešto slično desilo se i u Jermeniji, gdje današnji predsjednik Pašinjan danas govori da je Arcah bio greška. Slično se može posmatrati i slučaj Miloševića. Huškao je Srbe u Krajini na rat protiv Hrvatske i odbijao gotovo svaku ponudu za mir. Neki smatraju da je računao da bi se, ako dođe do njihovog iseljavanja, mogli naseliti na Kosovo. Na kraju su izgubljeni i Kosovo i Krajina. Ne širi teorije zavjere s pozicija susjednog naroda. Doduše, naš je problem što uopće se vjeruje u ovo, može vjerovati u ovo, a vjeruje se zato jer su Hrvati poslije Tuđmana posebice prečesto birali političke izdajice, koji nisu samo izdali BiH Hrvate. Sad je posljedica nepovjerenje u RH političku klasu i u toj situaciji je teško razlučiti što je istina, a što laž. A ako ne znaš istinu i nemaš povjerenja, vrlo si laka meta dezinformacija i hibridnog rata. To je gubitnička pozicija u prvom koraku, ali, nakon svega - ništa čudno. Ali, ako nešto ne vjerujem u izjavi onda je to ovaj dio o iseljavanju. Najmanje zato jer Hrvata u BiH, nažalost, nema milijun. A kada bi ih kojim slučajem bilo toliko, ni najveće izdajice ne bi spominjale nikakvo iseljavanje. A ako je ovo neka vrsta probnog balona, dobro je da oni i u Hrvatskoj i u BiH koji se ne slažu s bilo kojim dijelom izjave, izađu s reakcijom kako bi se vidjelo gdje tko stoji i što tko misli.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 15:28 |
|
|
Machak je napisao/la:
Kao što sad neko završi u zatvoru zbog trobojke u Hrvatskoj. .
Ali ne završi zbog isticanja ikakvih stavova. Pa sad si imao za SP čitav niz javnih ličnosti koji su otvoreno isticali da žele da reprezentacija ipadne što prije. I nikome ništa. Nitko ti ne brani da kažeš da želiš da se neki dio Hrvatske odvoji, apolutno nitko. i po društvenim mrežama toga ima. Ali nema u politici jer nema glasova za to. Machak je napisao/la: Homogena je bila i Juga po tom pitanju, svako ko je htio uživati privilegije koje je nudila je primarno bio Jugosloven. Ostali su bili na margini.
Iznosiš netočne tvrdnje da bi podupro svoj narativ. Juga nije bila homogena jer niti je takvih privilegija bilo za sve, niti je imala demokratski legitmitet niti je imala nacionalnu homogenost. Čim su održani slobodni izbori, u niz republika pobijedili su oni koji su htjeli neovisnost. U Hrvatskoj toga nema, to što se tebi to ne sviđa je problem tvoje neobjektivnosti. A u BIH ima. i ti to znaš. Zato vi imate OHR, a mi nemamo. Vašu tvorevinu stranci održavaju na okupu, našu ne.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 15:30 |
|
|
snowflake je napisao/la: P.P.S. Sad surfah, trenutno je predstojnik Ureda predsjednika Vlade.
ako ne odleti, želim svim HDZovcima uspješno pražnjenje crijeva po forumima dok nastave branit HDZ
|
|
| Vrh |
|
 |
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 15:36 |
|
|
novosve je napisao/la: snowflake je napisao/la: P.P.S. Sad surfah, trenutno je predstojnik Ureda predsjednika Vlade.
ako ne odleti, želim svim HDZovcima uspješno pražnjenje crijeva po forumima dok nastave branit HDZ Zbog ovoga neće odletjeti. Uostalom, dao je "interpretativnu izjavu".
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 15:40 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2022, 12:39 Postovi: 10416 Lokacija: Herceg-Bosna
|
I iz DP-a su rekli da je netko iznosio stvari izvan konteksta rečene u vrijeme rasprave. Može biti da je ovaj lik naš veliki neprijatelj, a može biti da mu netko pakuje. Izjava da Hrvatska može primiti milijun ljudi mogla je biti samo konstatacija, pa čak i upozorenje da ako se stanje hrvatima ovdje ne popravi da će ljudi prijeći u Hrvatsku, jer tamo ima mjesta za milijun ljudi, a nas je ovdje puno manje. To se neće dogoditi masovno niti u kratkom periodu ali toga već ima, koliko je ljudi iz BiH već preselilo negdje u RH? Ili i dalje. O tom je govorio i demograf Tado Jurić kada je opominjao Hrvatsku da je imala demografskih problema od prije, ali da su neke demografske rupe Hrvatske prešutno krpali ljudi iz BiH koji su se, od rata pa na ovamo, po malo doseljavali u Hrvatsku. Neki su bili izbjeglice koji su se snašli, a mnogi i naknadno, po školovanju i pronalasku posla. Zapravo je upozorio da se to događalo i od prije 90'tih, ali se nije nešto previše na to obraćala pažnja. Bila jedna država. Zato je nestanak hrvata u BiH zapravo i jedan izvor stanovništva manje za RH, jer više nema tko da krpa te demografske rupe. U BiH je najveća konstanta bila stalno smanjivanje postotka hrvata u ukupnoj populaciji. Nije da nas se je rađalo toliko manje od druga dva naroda već smo ukupno više odlazili nego drugi. Što ima smisla i bez nekog naročitog progona. Hrvatska je na zapadu a Srbija i Turska na istoku. Uvijek je nekako trend da se ide prema zapadu a ne prema istoku. Uglavnom, nemamo nikakvu konkretnu izjavu čovjeka ni njegov uobličen stav javno izrečen. Kada bi se neke stvari ovdje s foruma uzimale van konteksta ispalo bi da forumom upravlja osoba sklona arapskim vrijednostima, kao moderator 
_________________ OHR = mirnodobska sigurnosna zona za bošnjake
|
|
| Vrh |
|
 |
|
nemabosne
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 15:48 |
|
|
snowflake je napisao/la: nemabosne je napisao/la:
Znači, ipak je izjava tačna. Kakva će biti reakcija Plenkovića i ostalih?
Ako je ovo izjavio samo da smiri strasti, ko zna šta se zapravo misli iza zatvorenih vrata. Ne bi bilo prvi put da državni vrh ili ljudi bliski njemu razmatraju preseljenje svog naroda s teritorije susjedne države u matičnu zemlju.
Nešto slično desilo se i u Jermeniji, gdje današnji predsjednik Pašinjan danas govori da je Arcah bio greška.
Slično se može posmatrati i slučaj Miloševića. Huškao je Srbe u Krajini na rat protiv Hrvatske i odbijao gotovo svaku ponudu za mir. Neki smatraju da je računao da bi se, ako dođe do njihovog iseljavanja, mogli naseliti na Kosovo. Na kraju su izgubljeni i Kosovo i Krajina.
Ne širi teorije zavjere s pozicija susjednog naroda. Doduše, naš je problem što uopće se vjeruje u ovo, može vjerovati u ovo, a vjeruje se zato jer su Hrvati poslije Tuđmana posebice prečesto birali političke izdajice, koji nisu samo izdali BiH Hrvate. Sad je posljedica nepovjerenje u RH političku klasu i u toj situaciji je teško razlučiti što je istina, a što laž. A ako ne znaš istinu i nemaš povjerenja, vrlo si laka meta dezinformacija i hibridnog rata. To je gubitnička pozicija u prvom koraku, ali, nakon svega - ništa čudno. Ali, ako nešto ne vjerujem u izjavi onda je to ovaj dio o iseljavanju. Najmanje zato jer Hrvata u BiH, nažalost, nema milijun. A kada bi ih kojim slučajem bilo toliko, ni najveće izdajice ne bi spominjale nikakvo iseljavanje. A ako je ovo neka vrsta probnog balona, dobro je da oni i u Hrvatskoj i u BiH koji se ne slažu s bilo kojim dijelom izjave, izađu s reakcijom kako bi se vidjelo gdje tko stoji i što tko misli. naravno da vas nema milion ali po izjavi je rekao da je Hrvatska sposobna da primi milion ljudi što znači ima dovoljno mjesta za svakoga samo sam zaključio jer ako mu je ova sadašnja izjava nekako vađenje ko zna šta misli iza zatvorenih vrata
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 15:52 |
|
|
Možda ... milion ljudi = aneksija ~6 do 7 kantona = do crkve u Olovu.  
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 16:16 |
|
|
potocnj je napisao/la: Ali eto, kada bi sve ove gluposti prihvatili kao notornu istinu umjesto laž, i ako je tako da se nas hrvate iz BiH tjera da biramo između "pomaganja" muslimanima, ili "pomaganja" srbima, tko nas je uvjerio da trebamo pomoći muslimanima? Kao, interes je Hrvatske da se svrstava uz muslimane koji ruju protiv svih hrvatskih interesa ovdje i u samoj Hrvatskoj. Za Hrvatsku su srbi možda veća prijetnja, ako tako odluči neki vodeći političar u Hrvatskoj, ali za nas su bili i ostali muslimani. Tko kaže da se mi nemožemo odvojiti od ideja vodećih hrvatskih političara iz Hrvatske i voditi svoju suverenu politiku? Pregovarati s onim koji više ponudi i što je najvažnije, dogovorenog se i drži.Zašto bi mi držali muslimanima ljestve preuzimanja cijele države? Ako se dijeli između srba i muslimana tko kaže da mi moramo osigurati muslimanima veći dio? Ako nam ne daju našeg člana Predsjedništva zašto da muslimani imaju dva? Neka se iz svakog entiteta izabere po jedan. Ne treba onda ni veto, jednostavno musliman sam neće moći preglasati srbina. Ako su muslimani već i uzurpirali mjesto u Predsjedništvu, što su nam konkretno ponudili za to da im oko ovoga ne pravimo probleme? Eto njima je strateški interes da imaju dvojicu svojih, dobro, imaju dvojicu svojih, ali minimum razuma i želje za suradnjom bi bilo da ih ne koriste na inat hrvatima. Ako hoće da im to prešutimo, jer onda onaj musliman u Predsjedništvu nije bar pokopao Komšićevu ideju o tužbi protiv Pelješkog mosta? Nešto nam treba dati za uzvrat. Eto izabrali su Komšića, ali ako idemo u vlast, zašto neke od ambasdadora i konzula ne imenuju i na prijedlog HDZ-a? Ne mora biti većina, naravno da neće, ali u ukupnom zbiru da imamo bar 10% takvih i mi bi bili malo zadovoljniji, tj. naša vodeća politika. Naravno, muslimani ne nude nikakav dogovor, nude da nas nagaze. Već smo žrtvovani u interese Hrvatske, pa ako nam je sudbina da posve propademo zbog interesa, valjda sada EU, a ne Hrvatske, onda to ne trebamo raditi na takav način koji pogoduje muslimanima. Neka se dobro pomuče dok se zadnji hrvat ne odseli - ako su im to planovi. Poručujem svima živućima da to neće dočekati ni oni ni njihovi unuci. Da se barem tako ponašala HRHB za vrime rata. Onda svit ne bi moga optuživat Hrvatsku " da se miša u rat u BiH". Srbiman su Karadžić, Krajišnik, Plavšić... pregovarali bez Miloševića, a ako je na pritisak velesila prihvaćen sporazum na šćetu (veliko)srpske stvari – Parlament Srpske ga jednostavno sruši i sve legitimno. Milošević i Srbija nisu baren s te strane bili umišani. A nami, oko sukoba unutar BiH, svugdi Tuđman pregovara i potpisije. Sabor i ako je uključen uopće bia, svaku glupost je pustia dalje, ne upotribivši mozak. Tuđman se samo triba javit ako se di ugrozi hrvatska populacija uz granicu unutar BiH, sve do u dubinu dokle po međ. pravu vojno smiš uć. Ne more se bit ravnodušan ako umisto svog naroda s one strane granice dobiješ drugi, neprijatejski. Niti oko etničkog čišćenja Hrvata iz SBSH, jer svi oni onda nagrću u RH ka' izbiglice. I naravno, oko Ploča.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 16:35 |
|
|
TickTock je napisao/la: Da se osvrnem na komentar poviše da Europi trebaju muslimani kao ratnici protiv Rusije. Europa treba stotine tisuća vojnika za potencijalni sukob s Rusijom ali gdje će ih regrutirati?! Ako mislite da su to muslimani grdno se varate tj. i neoliberali europski se grdno varaju. Muslimanska populacija u Europi je heterogena: od sekulariziranih Turaka u Njemačkoj do radikaliziranih vahabija u francuskim predgrađima, a što se tiče vojne učinkovitosti moderni rat zahtijeva normalno obrazovane, tehnološki pismene vojnike što ovi nisu. Većina muslimanskih imigranata u Europi ima nisku obrazovnu strukturu i nikad ne savladaju jezik zemlje u koju su došli, a da ne govorimo o obuci, formacijama i taktici ratovanja. Za čakijanje su dobri, van toga kao kohezivna vojna sila ne. Vahabije i radikalizirani elementi neće ratovati za kršćansku Europu protiv pravoslavne Rusije. Njihova lojalnost je prema ummetu, ne prema nacionalnoj državi koja nije pod šerijatom, oni su tu da iskoriste slabost pojedine države kako bi stvorili uvjete za šerijat i preuzimanje kontrole. Vahabizam uči da je ratovanje za dar al-kufr (kuću nevjernika) haram (zabranjeno).
E sad europske lijeve neoliberalne vlade (Scholz, Macron, Sanchez) koriste socijalu i integracijske programe kako bi kupile još neko vrijeme socijalni mir u getoiziranim predgrađima jer nemaju pravo rješenje za radikalni islam. Kada desne vlade preuzmu vlast (AfD u Njemačkoj, RN u Francuskoj, VOX u Španjolskoj), ulizivačka politika kao i financije kroz skoru mega inflaciju, nedostatak energenata i hrane će imati za efekt da se ukinu milijarde za socijalu, integraciju i ostale "multikulti programe". Kada se to dogodi eksplozija paljevine i ubijanja bijelih europljana će se razliti po zemljama gdje postoji visoki postotak muslimana. Taj val klanja i uništavanja imovine će samo aktivirati desne vlade u pronacionalističke režime koji će pokrenuti masovne deportacije, pa čak i likvidacije u čemu će biti i gori od hitlera kroz nakupljeni dugogodišnji bijes građana, a oni sekularizirani muslimani tj. njih 5-10% koji se nasilno asimiliraju možda budu poslani kao topovsko meso na istok uz ostale bijelce. Postupak uspostavljanja suvereniteta u pojedinim EU zemljama neće ići lako bar dvije do tri godine dok pojedine države ne uspostave kontrolu nad cijelim teritorijem. Naravno cijeli taj pomahnitali val osveta na koji nas se već kroz medije pomalo priprema neće mirno gledati islamske zemlje bez da objave neku vrstu rata zapadu i NATO-u.
Što mislite čemu služi skori CBDC, sustav ranog prepoznavanja uzornog građanina naspram radikalnog (u svakom smislu), kao i sustav prepoznavanja i skeniranja na granicama koji će se odjednom prenijeti i na sve zemlje u EU, a ne samo rubne zemlje Schengena. Neoliberalizam nema snagu da uspostavi kontrolu putem cbdc-a niti mass kontrole uslijed "nužnosti" to će biti prepušteno radikalnoj desnici.
Jedna od pogođenih zemalja ukidanja socijalnih i EU programa će biti i BiH što je i sam Afd najavio, a samim tim kada nestane novca za golemi birokratski BiH aparat, država se urušava. Umirovljenici izlaze na ulice, ali bez političkog programa mogu samo zazivati parole Titu i Aliji... Javni sektor će se raspasti, tko će dati plaće policiji, vojsci i ostalima. Postavlja se pitanje tko će preuzeti uplate za preostale strukture? Turski i zaljevski tamni kapital neće spašavati postojeću BiH, on će financirati izgradnju islamističke države čega se trebaju bojati i iole normalni sekularni muslimani.
Ukoliko u određenom trenutku Turska izađe iz NATO saveza uslijed ovog ili onog razloga u koji neću ulaziti trenutno, onda možete biti sigurni da će sa još nekoliko milijuna emigranata preplaviti Europu kako bi dodatno oslabila koheziju EU zemalja koje će biti na all time low.
U tom metežu Srbi naučeni generacijski da nikad ne prodaju zemlju muslimanu, a ujedno kroz stoljetnu mržnju premda osmanskoj čizmi velika je vjerojatnost da će Turska aktivirati Sandžak i trokutistan u pokušaju stvaranja islamske zemlje u trbuhu Europe i koridora prema zapadu. Koliko će Rusija tada moći pomoći Srbiji diplomatski, obavještajno i oružjem ostaje pitanje osobito kad se otvori front Poljska.
Alija je sanjao o bosanskom Sandžaku, ali je RDB u vrijeme 90 tih bio prejak, sada je Turski MIT dobro infiltriran sa svojim paralelnim strukturama. Dok Srbija gradi svoju mrežu centara po Hrvatskoj sa manjim dijelom radikalnog stanovništva i većim koje želi funkcionirati u skladu sa zakonima RH postoji velika šansa da će izgubiti vlastito dvorište tj. jezgru. Bilo kakav ozbiljniji ekonomski šok koji je na horizontu će ovaj trenutni status quo instantno srušiti. Albanija će zasigurno pomoći Kosovu i možda odraditi do kraja veliku Albaniju uz pomoć USA, a jedni i drugi će indirektno pomagati Sandžaku, osim ako to tada ne bude u interesu USA.
Sve ovo će aktivirati secesiju RS iz BiH, a moguće i otvoreni sukob na dva fronta jer gladna rulja ne pita protiv koga ratuju tako da je izglednije da će Srbi biti Hrvatima saveznici u BiH i neutralni u odnosu Hrvatska i Srbija. Gdje god nije NATO, rat ograničenog intenziteta je izgledan osobito nakon što i zadnje neoliberalne vlade u EU padnu kada će interes za balkan u potpunosti nestaje. Taj trenutak čekaju mnogi osobito radikalni elementi u BiH, tako da je realnije da će u tom trenutku muslimani pokušati zauzeti srednju Bosnu što im neće poći za rukom i pokušati izbiti na Drinu i spojiti se sa Sandžakom ako Turska prestane biti NATO partner i naoruža te iste radikale, tamo gdje muslimani imaju koheziju stanovništva realno je očekivati sukob i stvaranje nove islamske zemlje ukoliko otvoreno financiranje Vahabija i Sarajeva u takvom scenariju preuzme Turska. Dobra analiza.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 16:58 |
|
|
potocnj je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Očekivanje da će se muslimani boriti za EU protiv Rusije me podsjeća na naše očekivanje ako naoružamo muslimane oni će se boriti da oslobode istočnu Bosnu i deblokiraju Sarajevo.
Ako EU naoruža muslimane kladim se pošto god da će ta vojska vrlo brzo ratovati protiv EU.
Ideja da će muslimani ginuti protiv Rusije za račun EU nije malo glupa. To je teška retardacija čak i za ionako niske ljevičarske kriterije. Ali s druge strane, muslimanima je ta ideja prošla 1992. kod nas, pa što ne bi i u EU. Samim time što je EU do sada pustila toliko muslimanskih imigranata je već dokaz da su bez mozga, pa zašto im onda ne bi dali i oružje u ruke. To je samo logični nastavak. Njemačka ne uvodi opću vojnu obvezu baš zbog toga što ne želi naoružati ogroman broj muslimana, a napravili bi to dosada. Tamo ih dosta ima DE državljanstvo, druga treća, pa i četvrta generacija došljaka, ali upravo ovo što si rekao, nisu sigurni za koga bi se oni borili ako ih se naoruža Država mora proizlaziti iz društva, a društvo mora imati svoj temeljni vrijednosni sustav, i to mora biti međusobno povezano, ako hoćeš da ikakav govor o zajedničkoj borbi protiv nečega ili za nešta ima smisla. Dati oružje rusu u Ukrajini prije rata, jer on formalno ispunjava sve uvjete da bude naoružan kao građanin Ukrajine obvezan da ju brani je jednako glupo kao da Hrvatska pozove srbe da budu ročnici. Dogodit će se ono iz propagande DR Nimačke. Ona će ka' sigurna bit misto kamo ćedu bižat Nimci iz SR Nimačke. Mogla bi se dogodit seoba kapitala i pravih Nimaca na Istok Nimačke. Istočni Nimci možda budu lini (za zapadnonimačke pojme) i neposlovni, ka' poslidica realsocijalizma, ali baren govoridu nimački i nisu skloni kriminalu niti su toliko neradnici i socijalaši ka' islamistički migranti i uvezena radna snaga iz MENA i crne Afrike.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Frka Petešić: "Bošnjaci bi mogli ući u savez sa Srbima što bi strateški bila izgubljena pozicija Postano: 10 srp 2026, 17:28 |
|
|
Citat: Govorio sam pritom i o širem geopolitičkom kontekstu, jer se politička ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini ne može promatrati izolirano od ukupnih odnosa između triju konstitutivnih naroda, regionalnih okolnosti i međunarodnih čimbenika. Za Hrvatsku i Hrvate dugoročno je od iznimne važnosti da odnosi između Hrvata i Bošnjaka budu što bolji. Upravo je hrvatsko-bošnjačko savezništvo omogućilo Washingtonski sporazum, vojni preokret 1995. godine i Daytonski mirovni sporazum. Ono je tada bilo presudno za opstanak Bosne i Hercegovine, a i danas predstavlja jedan od ključnih preduvjeta njezine stabilnosti i pune političke ravnopravnosti Hrvata. Nije se opravdao, samo se zakopao dublje. Dapače izgovorio je čiste laži. Zabrinjavajuće kako je loš kadar taj Plenkovićev prijatelj, ako je uopće prijatelj. hrvatsko-bošnjačko savezništvo NIJE omogućilo Washingtonski sporazum. Istina je zapravo potpuno suprotna. Imali smo hrvatsko-bošnjačko savezništvo 1992. i ono je dovelo do agresije Armije BiH na Hrvate. Naoružali smo i obučavali muslimane koji su nas tim oružjem napali! Što je onda omogućilo Washingtonski sporazum? Washingtonski sporazum je omogućilo hrvatsko skidanje rukavica i prihvatanje borbe. Pobjedama na području Uskoplja u akciji Tvigi 94 i kasnijim udarima muslimani su shvatili da ne mogu pobijediti i tek kad su vidjeli da je tvrdo su pristali na Washingtonski sporazum. Dakle, nikakva dobra volja, objašnjavanje, ili izbjegavanje iritiranja (kako to samo glupo zvuči) nije pomoglo. Washingtonski sporazum je omogućen tek kad su prvo dobili po glavi uz prijetnju da će izgubiti rat. Pa bih zamolio Plenkovića da ne izmišljaju gluposti. Ako hoće saveznike muslimane, moraju ih jednog rukom šamarati dok drugom nude sporazum, jedino tako može. Te francuske ideje ne želim ni komentirati. Vidimo po njihovim rezultatima koliko to uspije. Eno strahuju u Francuskoj kad god je neki događaj hoće li im muslimani zapaliti Pariz. Stvarno ne bi trebali druge učiti kako treba, mogu poslužiti jedino kao loš primjer.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1652 of 2558 - 64.58%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|