HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 14 ožu 2026, 10:59.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 283 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Gradovi koji su profitirali od rata i Dejtona, VS gradovi koji su izgubili
PostPostano: 12 ožu 2023, 21:27 

Robbie MO je napisao/la:
Banja Luka: Jako profitirala, relativno gledajući.

Iako je grad urbanistički nazadovao i nije se toliko razvio i modernizirao u vizualnom smislu, dobio je puno stanovnika (izbjegli Srbi), i upravlja sa pola BiH - sa više teritorija nego Sarajevo.

Na izborima skoro glasova kao grad Sarajevo, nezamislivo u bilo kojoj drugoj alternativnoj povijesti.

Praktički samostalna država.

Grad je dobio sjedište Vlade koja pokriva 85% ovlasti, vlastitu elektroprivredu, telekom, poštu...

Zašto misliš da je Banja Luka urbanistički nazadovala ?
Daj neki argument .

Vrh

Naslov: Re: Gradovi koji su profitirali od rata i Dejtona, VS gradovi koji su izgubili
PostPostano: 12 ožu 2023, 21:27 

Ceha je napisao/la:
novovrijeme je napisao/la:

Koje Krajine? :neznam
Banja Luka je prije rata morala ići po dozvolu i pare u Sarajevo da bi izgradila običnu zgradu.
Danas Sarajevo nema ni jednog m2 države imovine da njime upravlja.

BL je jedino bio centar Vrbaske banovine u Kraljevini Jugoslaviji.
Sve ostalo nula bodova.
Za vrijeme SFRJ su Srbi u BiH pali sa 45% na 30%.
(u isto vrijeme su i skočili u Vojvodini s 50 na 60% cca).

Nažalost kratko.
Al da nismo imali taj period Banja Luka bi bila obična naseobina poput Prnjavora. Tad je nastala.
Do tad je bila kasaba sa 1 austrougarskom zgradom i džamijom.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 21:33 

Velika je enigma kako se Vitez onako razvio, a Novi Travnik ko propali sovjetski grad

slika

Inače, Novi Travnik je tek malo manji od Travnika.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 21:34 

Robbie MO je napisao/la:
SarajkaDjevojka je napisao/la:
Mogu se srpski mitomani skloniti s teme? Zahvaljujem.

Upravo sam sklonio tebe jer izmišljaš novu temu, i odbijaš se držati naslova.

Koliko je ovaj forum srbofilan, to je za ne virovat. Cura je sasvim ok s postovima.
Vi se najbolje priključite Republici Srpskoj. Tamo bi bili najsritniji. :zubati

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 21:34 

Lebowski je napisao/la:

Ja ponekad odem u Doboj za razliku od tebe. :neznam

Izleda da od straha ne smiješ dignuti glavu pa nisi vidio ništa od ovog sa linka.
Ali nisi jedini, prepadnu se Muslimani inače u RS. Zamuti im se u glavi. PTSP valjda. :neznam

Kako ću ja imati PTSP?

Doboj je prije bio važniji grad nego danas, to ni nove zgrade ni nova bolnica neće promijeniti. Doboj je imao bolnicu, nije to nešto nikad viđeno u tom gradu.

U blizini još jedna opština u RS koja propada, Petrovo. Doduše to je skup sela ali eto hoće da budu općina. Kao selo mogu proći, mogu zivjeti od turizma možda, nema puno stanovnika ali nekad je tu bio mini grad sa višespratnicama i radnim mjestima kojih danas nema. Danas na napuštenim poslovnim prostorima reklame iz 2005. godine, pređeš čitavom opštinom nećeš sresti 10 ljudi na ulici.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 21:35 

Croato je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Upravo sam sklonio tebe jer izmišljaš novu temu, i odbijaš se držati naslova.

Koliko je ovaj forum srbofilan, to je za ne virovat. Cura je sasvim ok s postovima.
Vi se najbolje priključite Republici Srpskoj. Tamo bi bili najsritniji. :zubati

Na 1 dan sam ju sklonio, samo da spasim temu od uništavanja, već na ranim stranicama teme.

Kakve veze micanje Sarajkine offtopic histerije ima veze sa Srbima.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 21:41 

Lebowski je napisao/la:

Izleda da od straha ne smiješ dignuti glavu pa nisi vidio ništa od ovog sa linka.
Ali nisi jedini, prepadnu se Muslimani inače u RS. Zamuti im se u glavi. PTSP valjda. :neznam

Kako ću ja imati PTSP?

Doboj je prije bio važniji grad nego danas, to ni nove zgrade ni nova bolnica neće promijeniti. Doboj je imao bolnicu, nije to nešto nikad viđeno u tom gradu.

U blizini još jedna opština u RS koja propada, Petrovo. Doduše to je skup sela ali eto hoće da budu općina. Kao selo mogu proći, mogu zivjeti od turizma možda, nema puno stanovnika ali nekad je tu bio mini grad sa višespratnicama i radnim mjestima kojih danas nema. Danas na napuštenim poslovnim prostorima reklame iz 2005. godine, pređeš čitavom opštinom nećeš sresti 10 ljudi na ulici.

Znaš koliko u HR ima opština?
Skoro 600 :neznam
Nije centar svake opštine grad. Petrovo je selo.

A što se tiče Doboja i 10 ljudi na ulici.
U praznom Doboju je na prošlim izborima glasalo 34.716 ljudi a u prepunom Tešnju 19.406

Toliko o Doboju i lažljivim vama.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 21:56 

Lebowski je napisao/la:

Doboj?
Pojma ti nemaš.
Doboj buja ko Srpski svet
posavina/doboj-t6469-50.html
:zivili

I ja volim svratiti u Doboj ali zaista pojma nemam gdje ti ljudi rade. Tamo ne postoji bas nijedna tvornica niti ista. Eto svako selo pojedinacno od Gracanice do Doboja ima vise proizvodnih pogona od Doboja. Stjepan polje, Brijesnica, Kokotnica.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 22:00 

Karabaja je napisao/la:
Lebowski je napisao/la:

I ja volim svratiti u Doboj ali zaista pojma nemam gdje ti ljudi rade. Tamo ne postoji bas nijedna tvornica niti ista. Eto svako selo pojedinacno od Gracanice do Doboja ima vise proizvodnih pogona od Doboja. Stjepan polje, Brijesnica, Kokotnica.

Stotine malih porodičnih biznisa čine svaki grad u RS.
A vama propadne rudnik ili fabrika koksa i vi krahirate raselite se. :neznam Prosječan Srbin nije ima šta da čeka nego je sam sebi stvorio biznis.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 22:05 

Croato je napisao/la:
Može li neko staviti usporedbu turista u Sarajevu i Banjoj Luci?
I strukturu tih turista, pa da vidimo jesu li ex-yu ili pravi stranci?

Evo mogu ja.
Medulin ima više turista od cijele BiH.
Toliko o turizmu, nepostojećoj privrednoj grani u tzv. BiH. Turisti ne dolaze u BiH. Tačka.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 22:15 

Robbie MO je napisao/la:
Velika je enigma kako se Vitez onako razvio, a Novi Travnik ko propali sovjetski grad

slika

Naš dio grada je kao i uvijek prelijep, ima par zgrada novogradnje te mladi iz Travnika i okolice NT žele da rade/žive u Novom .. njihov dio je Chernobyl pa se u zadnje vrijeme otimaju da kupe hrvatske stanove u našem dijelu.
I od kako je došao Stjepan Dujo vidi se napredak i razlika u puno segmenata, stvarno kvalitetan načelnik.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 22:28 

Croato je napisao/la:
Bosonosorg je napisao/la:
pa kako, kažeš da ih ne vređamo i ne omalovažavamo. Braniš ih, zašto na HRVATSKOM FORUMU braniše nehrvate, sramota da te bude :zubati

Kad već većina Hrvata ovde vama podilazi, red je da neko brani i Muslimane/Bošnjake. Bude mi krivo šta im sve napišete.

Miješaš babe i žabe. “Neki” Hrvati tu na forumu ne podilaze Srbima kad se malo “zezaju” sa alahovim robovima. Oni to rade zato jer ih alahovi robovi žele biološki i politički uništiti. To nas čini pomalo “tužnima” pa ih ponekad izvrijeđamo ko zadnje šlape. E kjaro?

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 22:32 

Tema je nakratko uništena, prestalo se pričati o gradovima i detaljima gradova, podijeljena 3 upozorenja, istom čovjeku.

Postigao je ono što je Sarajka htjela postići, ali je na vrijeme spriječena - da se ne govori o temi precizno definiranoj.

Ustvari, s obzirom da se dodatno naljutim kada se uništavaju moje teme, produžavam ban sa 7 na 30 dana.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 22:34 

Ako se možete vratiti na preciznu temu, i ne replicirati na offtopic spam generiran na čitavoj stranici teme.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 22:35 

Potrošio sam vrijeme na brisanje.

To zahtijeva dodatnu kompenzaciju.

Ban stoga produžavam još jednom sa 1 na 2 mjeseca.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 22:40 

Danas u dnevniku gostovao nacelnik Posusja i kaze da su u 2021. godini imali izvoz od 300 milijuna maraka. Nemam podatak ali sumnjam da su 1990. godine izvezli 10% te svote.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 22:42 

hoblatopla je napisao/la:
Danas u dnevniku gostovao nacelnik Posusja i kaze da su u 2021. godini imali izvoz od 300 milijuna maraka. Nemam podatak ali sumnjam da su 1990. godine izvezli 10% te svote.

Posušje i Široki Brijeg su rijetka sredina koja i u APSOLUTNOM smisu bolje stoji, a ne samo relativnom (ranking).

Iako kažem, s obzirom da je cijela BiH raseljena, osiromašena i propala, fokus je na rankingu među gradovima i relativna usporedba.

U tom smislu je onda pola gradova se uzdiglo, a pola potonulo.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 22:47 

Ako bi gledali pojedinačno, mislim da je opština Sanski Most ubedljivo najgora. Tamo ako živi trenutno više od 10k ljudi ja sam Čarli Čaplin, pre rata išlo i do 50k u celoj opštini.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 23:18 

Lebowski je napisao/la:

Kako ću ja imati PTSP?

Doboj je danas više urbaniji i izgrađeniji nego prije rata. To što su ga zaobilazile investicije je sasvim druga priča. Pređašnje vlasti iz Doboja su išle u konfrontaciju za vlastima u BL i zbog toga su bili zaobilaženi sa projektima.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 23:26 

Zapadna Hercegovina je od strane komunista unistavana sustavno, kao ustaska, tek pojavom Dzeme Bijedica dobijaju asfalt. Slicno je bilo i sa cazinskom Krajinom, od Ostrozca na zapad nije bilo metra asfalta, prije Babe Abdica i Agrokomerca. Takodje kaznjeni zbog subverzine kontrarevolucionarne djelatnosti Huske Miljkovica i opcenito revolucionarnog mentaliteta.

Sa druge strane, neka sela i u sustini pripizdine, dobili su status opcine od SFRJ samo zato jer su bili "ustanicka mjesta". Najbolji primjer Sekovici, Kalinovik.

Nakon Dejtona, ZH astronomski napredovala, mentalitet tog naroda je fascinanatan u smislu poslovnog ozracja i sposobnosti. Recimo pokojni Gubesic, taj dodirne kamen stvori zlato. Takvih imaju jako mnogo.

Vares je recimo jedan od najvecih gubitnika, grad i opcina ne da su se prepolovili vec su spali sa 22 tisuce na 9 tisuca i to na namjestenom popisu 2003. Realno, nema ni toliko stanovnika u opcini. Nekad industrijski jak grad.
Pale su se recimo udvostrucile, nekad planinsko selo danas je i univerzitetski grad, sam grad je sa 5 tisuca `91 narastao na skoro 13 tisuca 2003. Danas vjerojatno ima i vise stanovnika, uz sve to je i jako lijepo jer planina i blizina Jahorine.

Mislim da je vise gubitnika nego dobitnika, u SFRJ dosta gradova je bilo industrijski razvijeno a nakon Dejtona industrija je u prilicnoj mjeri ugasena.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 23:28 

Robbie MO je napisao/la:

slika

Novi Travnik je podignut za potrebe tvornice oružja, nakon ww2.
1991. je u njemu (gradu) blo 27,8% Srba, 27,6% Muslimana i tek 23,9% Hrvata.

Broj Hrvata u gradu se skoro zduplao 2013. u odnosu na 91.
S 2,8 tisuće na 4,8.
http://www.statistika.ba/?show=12&id=10774

Jajce je slično;
http://www.statistika.ba/?show=12&id=11487

Možda i ne bi bilo tako da nije bilo muslimanskih gradonačelnika kroz par mandata.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 23:29 

Do Vareša je nekad i željeznica išla.

Bihać je isto tako ostao bez Unske pruge.

Tuzla u ovoj konstelaciji političkih snaga ne može dočekat autocestu.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 23:32 

Robbie MO je napisao/la:
Goražde je profitiralo od Washingtona.

Pogledajte samo ovu sapunicu oko delegata u Domu naroda, pri čemu Goražde na kraju poslalo 5 komada.

E sada, u ratu je naravno stradalo, bilo je enklava. Kako bi bilo da nije bilo rata.... i je li bi postalo veći centar, uključujući i za Srbe Podrinja, teško je reći.

Kratkotrajno, prije desetak godina bilo je mini ekonomski bum, odavno to vise nije.

Gorazde danas ne stoji bas najbolje.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 23:36 

Robbie MO je napisao/la:
Do Vareša je nekad i željeznica išla.

Bihać je isto tako ostao bez Unske pruge.

Tuzla u ovoj konstelaciji političkih snaga ne može dočekat autocestu.

Muslimani se gruvaju u Sarajevo.
Eventualno Zenica uz put.
Ostatak....

Tuzla nije na 5c, bez obzira na sve muslimanske planove.

Ako se pogleda ovo (a stara je karta);
slika

Vdi se da su se Banja Luka i Mostar spojili na autoceste.
Sarajevska kotlina je tu daleko.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2023, 23:37 

Novi Travnik je industrijska spavaonica, nije postojao prije izgradnje tvornice BNT, mozda bi i danas isao putem napretka da je BNT u hrvatskim rukama.

Onaj hrvatski dio grada, istocni, naoko izgleda puno modernije i razvijenije od Kalinske i tog muslimanskog dijela grada. Sama Kalinska je po sebi ruzna, klasicna spavaonica komunistickog tipa, neugledne ruzne zgrade, nasi tamo stoje solidno ja bi rekao bar koliko ja znam i koliko vidim prolazeci kroz Rankovice i ostala hrvatska sela. U odnosu na Vitez zaostaju.

Tko je jos profitirao, pa Kiseljak i Kresevo, Kiseljak nekad selo danas ipak solidan grad, Kresevo jos manje selo danas mocna ekonomska zajednica, oni su i dalje ja mislim fenomen po tome da imaju vise radnih mjesta nego stanovnika u opcini. Dobro, malobrojna je opcina, ali svejedno.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 283 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Roko987, Tomba17 i 30 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: