HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 14 ožu 2026, 02:10.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 283 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Gradovi koji su profitirali od rata i Dejtona, VS gradovi koji su izgubili
PostPostano: 14 ožu 2023, 17:25 

Vratimo se na temu.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

Naslov: Re: Gradovi koji su profitirali od rata i Dejtona, VS gradovi koji su izgubili
PostPostano: 14 ožu 2023, 17:29 

Jedan grad koji je jako loše prošao je Velika Kladuša.

Oni su sada mini verzija zapadne Hercegovine u Jugoslaviji, gdje ih se politički šikanira i zapostavlja.

No, vidim dosta ekonomske aktivnosti oko općine, poslovne zone na jugu, čini se da se sami brinu za sebe.

Plus, granični su prijelaz, i najistaknutija točka BiH prema Sloveniji i Zagrebu.

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2023, 17:35 

Trebali smo ekonomski ući u Kladušu, ovo je jedina dobrim dijelom iskrena prohrvatska općina.

Pomoći im da se integriraju.

Živko Budimir im je sredio penzije.

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2023, 20:36 

Bugojno izgubilo Hrvate,samim time postao selendra.

Prije rata ,uz Celje proglašavan najljepšim srednjim gradićem u cijeloj bivšoj državi,a danas najobičnija kasaba sa natakarenom džamijoj al-Sahd...tako nekako... :neznam

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2023, 20:48 

Robbie MO je napisao/la:

Oni su sada mini verzija zapadne Hercegovine u Jugoslaviji, gdje ih se politički šikanira i zapostavlja.

No, vidim dosta ekonomske aktivnosti oko općine, poslovne zone na jugu, čini se da se sami brinu za sebe.

Plus, granični su prijelaz, i najistaknutija točka BiH prema Sloveniji i Zagrebu.

Hrvatska bi trebala pomoći Velikoj Kladuši, neka gospodarska ulaganja, prekogranična suradnja, fondovi. Da pokažemo da nismo protiv poštenih muslimana i dobrih ljudi na našim granicama samo protiv islamista i šovinista.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2023, 20:55 

Bugojno je danas kasabetina.

I Sanski Most je smatran jednim od ljepsih gradova Jugoslavije, ja se sjecam neke male rjecice vise potocic, koji tece kroz grad a preko njega milijun mostica i sve kuce uz potok imale vrtove sa cvijecem, nesto prekrsano. Ne znam postoji li to danas uopce. Mislim da je potok Zdena, tako se zove. To su oni zvali mala Venecija.

Danas vjerojatno pust grad osim u par mjeseci ljeta.

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2023, 21:09 

kiler je napisao/la:
Bugojno izgubilo Hrvate,samim time postao selendra.

Prije rata ,uz Celje proglašavan najljepšim srednjim gradićem u cijeloj bivšoj državi,a danas najobičnija kasaba sa natakarenom džamijoj al-Sahd...tako nekako... :neznam

Bugojno?
Bugojno je odvratan grad. Šta tamo ima lijepo i šta je uopšte ikad tamo bilo lijepo? :neznam

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2023, 21:10 

crni_bombarder je napisao/la:
Bugojno je danas kasabetina.

I Sanski Most je smatran jednim od ljepsih gradova Jugoslavije, ja se sjecam neke male rjecice vise potocic, koji tece kroz grad a preko njega milijun mostica i sve kuce uz potok imale vrtove sa cvijecem, nesto prekrsano. Ne znam postoji li to danas uopce. Mislim da je potok Zdena, tako se zove. To su oni zvali mala Venecija.

Sanski most?
Ja ne znam stvarno gdje su vama oči?
Svi gradovi u tzb. BIH su prije rata ličili na govno. Kakva crna ljepota u gradovima BiH. Možda jedino Trebinje odudara.

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2023, 21:28 

Robbie MO je napisao/la:
Kod Hrvata, grad koji se najmanje izgradio, bez konkurencije, je Novi Travnik. Tu je negdje i Odžak.

Skroz propali.

Izgradio se nije ni Prozor, Stolac, kao ni Jajce.

U Žepču megaprojekt KŠC, ujedno hrvatski izlaz na obalu rijeke Bosne. Puno kuća i poslovnih objekata.

Usora je postala općina, to je profit, bez rata i Dejtona ne bi. Na lokaciji Tešanjke izrasta u gradić.

Kiseljak je od sela došao do ovakvih stambenih blokova

slika

kao i privatnih žnj fakulteta koji ipak doprinose dinamičnosti (poznatiji je danas nego prije rata), a i politički je dosta utjecajan, uz Vitez najutjecajniji u Srednjoj Bosni. (evo recimo Lidija Bradara, Predsjednica Federacije)

Trebalo bi otvoriti jednu posebnu temu samo o boomu izgradnje u Herceg Bosni.

Koliko lijepa arhitektura može utjecati na kvalitetu života i privući dijasporu nazad kući.

Jel naše glavešine razmišljaju o tome?

Što ostavljamo novim generacijama?
Po uzoru na RH i srednjoeuropske države planski graditi sa jakim fokusom razvijanja životnog ambijenta pogodnog za obitelj s više djece i s puno zelenih površina.

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2023, 21:37 

Reconquista je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Hrvatska bi trebala pomoći Velikoj Kladuši, neka gospodarska ulaganja, prekogranična suradnja, fondovi. Da pokažemo da nismo protiv poštenih muslimana i dobrih ljudi na našim granicama samo protiv islamista i šovinista.

1/4 ih bira Sejdu. Bolje da pomogne sebi.

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2023, 21:56 

crni_bombarder je napisao/la:

Danas dominira džamija s četri munare, bolesno....

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2023, 21:59 

novem je napisao/la:
Reconquista je napisao/la:

1/4 ih bira Sejdu. Bolje da pomogne sebi.

Nemas ti tu koga pomoću, Babini su zbrisali u Ameriku , glasaju na daljinu otud babina stranka u vlasti , sadasnji stanovnici vecinom korpusaši, zajebi

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2023, 22:39 

Robbie MO je napisao/la:
Kod Hrvata, grad koji se najmanje izgradio, bez konkurencije, je Novi Travnik. Tu je negdje i Odžak.

Skroz propali.

Izgradio se nije ni Prozor, Stolac, kao ni Jajce.

U Žepču megaprojekt KŠC, ujedno hrvatski izlaz na obalu rijeke Bosne. Puno kuća i poslovnih objekata.

Usora je postala općina, to je profit, bez rata i Dejtona ne bi. Na lokaciji Tešanjke izrasta u gradić.

Kiseljak je od sela došao do ovakvih stambenih blokova

slika

kao i privatnih žnj fakulteta koji ipak doprinose dinamičnosti (poznatiji je danas nego prije rata), a i politički je dosta utjecajan, uz Vitez najutjecajniji u Srednjoj Bosni. (evo recimo Lidija Bradara, Predsjednica Federacije)

Prođi kroz naš dio Novog Travnika pa onda kroz Kalinsku, sve će ti se samo reći .. naš dio ima gradnje (u zadnjih 10-11 godina ~4-5 zgrada što je nedovoljno ali bolje nego 0), možda ne kao Kiseljak ali je ok kakvi su nam uslovi bili jer je sve do nedavno bila propala SDA vlast, kao što sam već pominjao općina se preporodila s pojavom Stjepana Duje kao načelnika.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2023, 05:30 

novovrijeme je napisao/la:
pakovic je napisao/la:

Turisti bi onda masovno dolazili u Sinj, Drniš i Benkovac. Puno jeftinije nego u Splitu, Šibeniku i Zadru i za pola sata si na plaži. Pa opet ne dolazi (skoro) nitko. A nema nikakve granice.

U Trebinje dolaze pun grad ko šipak iz godine u godinu obara rekorde sve što se počne graditi proda se čim se iskopaju temelji
hercegovina/trebinje-t6870-100.html

U Trebinju Srbi iz Srbije masovno kupuju stanove, koridor Višegrad - Foča - Trebinje se u zadnjih 10 godina drastično popularizovao u srpskom svetu.

Možda nešto malo nekretnina kupuju Dubrovčani i Novljani, ali je velika većina tih Srbijanci ili Hercegovci koji žive i rade u Srbiji ili dijaspori, uz naravno neke imućnije lokalce.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2023, 10:17 

Robbie MO je napisao/la:

KŠC u Žepču od 2021. ima i učenički dom,gdje već ima 30-ak učenika Hrvata iz raznih dijelova BiH koji idu tu u školu.

Preko puta KŠC-a gradi se nova zgrada OŠ,tu je planirana i stambena izgradnja(Novo Žepče).

Vrh

PostPostano: 17 tra 2025, 21:22 

Orašje, koje je prije rata bilo nešto kao Bosanski Šamac ili Srbac, je postalo glavni grad kantona, s administrativnim i javnim institucijama koje nikad tamo ne bi bile:

- zgrada vlade i ministarstava
- zdravstvo (bolnica)
- školstvo (odjel Sveučilišta u Mostaru)
- vlastita policija
- ostali objekti javnih funkcija

Također profitiralo od trgovine, razlike u cijenama i turizma (bazeni, klubovi za izlaske) kao granična općina prema Slavoniji.

Nedavno dobilo i status službenog grada, što u SR BiH nikad ne bi, pogotovo ne prije Bosanske Gradiške ili Bosanskog Broda.

A zatim i konzulat RH (aktivni konzulat, ne simbolični), s novom zgradom konzulata.

Ne znam je li prije rata postojao zatvor u Orašju, no jedan od federalnih zatvora je danas tamo, kao i jedna od vojarni OS BiH.

Vjerojatno bivaju pomalo pozitivno diskriminirani i unutar hrvatske nacije, jer Orašje je reprezent i zastupnik nekada bitno veće hrvatske regije Posavine. U svakoj vladi Federacije je uvijek 1 hrvatski ministar iz Orašja i okolice, također imaju pravo na čak 4 delegata u Domu naroda Federacije, što je praktički pola od onoga što šalju TK i ZDŽ.

Orašje je dobilo obilaznicu, a postoji šansa da dobije i autocestu, koju je Odžak već dobio.

Jedna pogodnost je međusobna povezanost Županje i Orašja, pa su kao cjelina bogatiji sadržajima i veći.

Povlašteni ponder 1.3 kod raspodjele poreza, najviši u Hrvata. To je 30% više državnog novca koji se pumpa u Orašje, kojim se plaćaju plaće i ostali troškovi povećane administracije.

Vrh

PostPostano: 17 tra 2025, 21:40 

Ljudi su se borili i izborili, pazi oni su 4 godine proveli kao Hrvatski otok okružen Srbima a iza leđa Sava

Vrh

PostPostano: 17 tra 2025, 21:59 

weasel je napisao/la:
Ljudi su se borili i izborili, pazi oni su 4 godine proveli kao Hrvatski otok okružen Srbima a iza leđa Sava

Nek su se izborili.

Zamisli da u Hrvatskoj, u svakoj vladi ima nepisano pravilo da skoro uvijek jedan ministar MORA biti iz Slavonskog Broda, ili čak da MORA biti iz Županje. :zubati :zubati

Da Županja ima takav prerogativ, kao slobodni kraljevski grad nekada u Ugarskoj.

Hrvati su povlašteno zastupljeni u Vladi Federacije (skoro duplo jače), a onda unutar hrvatske kvote je Posavina duplo jače zastupljena unutar Hrvata. :D

Ovaj put mislim da nema ministra iz Posavine samo zato što se jedno ministarstvo u zadnji tren moralo prepustiti HDZ-u 1990, i ministri već bili kandidirani.

Vrh

PostPostano: 18 tra 2025, 02:10 

Gradovi koji su ostali u džamahirijskom dilu BiH su izgubili. Bugojno, Travnik, Zenica, Sarajevo, Tuzla, Konjic.
Od onih koji su ostali u Srpskoj, prvi mi pada na pamet Bosanski Brod. Ostali su u Srpskoj profitirali zato što in se je dogodia priliv Srba iz drugih krajeva otkamo su otišli. Inače bi ote gradove snašlo veliko pražnjenje.

Vrh

PostPostano: 18 tra 2025, 07:57 

Ne znam kakva je Bijeljina bila prije rata, ali mene je pozitivno iznenadila.

Pored naših gradova, razmatrao bih život u Trebinju, Zvorniku i okolici, Bijeljini i Banja Luci.

Evo me ko Perunko, još koju drinsku moram naučiti. :zubati

Sarajevo i Zenicu baš ne volim, a u Tuzli nisam nikad ni bio.

Što je sa Dobojem? Jesu li oni profitirali? Još jedan lijepi grad.

Oslobodi se

Vrh

PostPostano: 18 tra 2025, 08:12 

Doboj je uredan, čist, imaju dosta prostora i parkova, općenito zelenila. Nisu betonizirani previše, a i zgrade nisu nabacane. Sve izgleda planski urađeno.

1500 of 2558 - 58.64%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 18 tra 2025, 11:54 

Naša Kvačica je napisao/la:
Doboj je uredan, čist, imaju dosta prostora i parkova, općenito zelenila. Nisu betonizirani previše, a i zgrade nisu nabacane. Sve izgleda planski urađeno.

Doboj je poplavljen 2014.pa je od tad dosta toga novog napravljeno.

Vrh

PostPostano: 18 tra 2025, 12:14 

Odokativno...

POŠUŠJE
- extra ljudi, al realno za vrijeme Juge je to bila teška selendra, jad i bijeda.
- danas je to perspektivan mali gradić koji se pomalo razvija i gradi.
- dovoljno je reć par puta kad sam vozio rodbinu u Međugorje u zrelim godinama koji nisu bili tamo od Juge nisu mogli prepoznat Pošušje, doslovce su me pitali koje je ovo misto.
slika

ŠIROKI
- pošteni i zjb ljudi, al za vrijeme Juge to je bila teška sirotinja.
- danas je Široki pravi gradić sa svim atributima od Industrije, Športa, Kulture itd.
- možda najprepoznatljiviji grad iz Hercegovine u Hrvatskoj
slika

MEĐUGORJE
- šta reć bio sam tamo za vrijeme Juge nisi di imo kupit sok, morali smo kucat ljudima po kućama da nam daju vode. Teška zabit, al ono baš doslovce teška zabit, nebi reko ni selo , nego zaseok.
- danas "Hot Spot" Hercegovine najjače turističko mjesto, doslovce Međugorje je ubojica turizma i što je najbolje nestaje samo gazi raste i razvija se.
- ne znam di mu je kraj odnosno granice što se tiče infrastrukture vodovoda, kanalizacije itd.
slika

Vrh

PostPostano: 18 tra 2025, 13:23 

Međugorje je divljina, nestvarno koliko se izgradilo u zadnjih 15 godina.

Nešto kao Čiovo. :)

Oslobodi se

Vrh

PostPostano: 18 tra 2025, 19:59 

Brane je napisao/la:
Odokativno...

POŠUŠJE
- extra ljudi, al realno za vrijeme Juge je to bila teška selendra, jad i bijeda.
- danas je to perspektivan mali gradić koji se pomalo razvija i gradi.
- dovoljno je reć par puta kad sam vozio rodbinu u Međugorje u zrelim godinama koji nisu bili tamo od Juge nisu mogli prepoznat Pošušje, doslovce su me pitali koje je ovo misto.
slika

ŠIROKI
- pošteni i zjb ljudi, al za vrijeme Juge to je bila teška sirotinja.
- danas je Široki pravi gradić sa svim atributima od Industrije, Športa, Kulture itd.
- možda najprepoznatljiviji grad iz Hercegovine u Hrvatskoj
slika
Posušje i Široki Brijeg nisu u vrijeme Juge (ako govorimo otprilike o 1989.) bili tolika teška sirotinja ni selendra.
Mali, bezvezni gradići, ali čisti BiH prosjek, imali su osnovnu i srednju školu, vodu, struju, relativno pristojne cestovne veze prema Splitu i Mostaru. Slabe državne firme, ali su se prije rata već počeli vraćati gastarbajteri i pokretati neke svoje biznise.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 283 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 20 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: