|
|
Stranica: 1/11.
|
[ 264 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Josip TG
|
Naslov: Hrvatska republikanska stranka Postano: 11 svi 2014, 21:43 |
|
|
Citat: Hrvatska republikanska stranka (HRS) ime je nove stranke koja je utemeljena u nedjelju navečer u Mostaru. Na osnivačkoj skupštini stranke, koja je održana u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače, odabrano je i privremeno Predsjedništvo kojeg čine Ivica Barabarić, Ivica Pušić, Dalibor Ravić, Slaven Bevanda te Slaven Raguž, koji je odabran za predsjednika stranke.
''Cilj nam je okupiti mlađu generaciju politički aktivnih Hrvata koji su u stanju jasnije i glasnije artikulirati nacionalne interese Hrvata u BiH, ali uz to ne koristiti borbu za nacionalne interese kao opravdanje i prikrivanje nerada, korupcije, nepotizma i svake druge društvene devijantnosti'', rekao je prisutnima Raguž naglasivši kako je stranka nastala i iz nezadovoljstva političkim predstavnicima Hrvata u BiH.
Napomenuo je kako hrvatski zastupnici na višim razinama glasovali za zakone koji štete Hrvatima, ali i da nisu predložili niti jedan zakon niti bilo kakav razvojni projekt.
''Očigledna je potreba za političkom snagom koja bi jasnije morala stati u obranu hrvatskih interesa na višim razinama inzistirajući na strateškom dogovoru oko pitanja od vitalne važnosti za hrvatski narod, međutim još je veća potreba da se jasnije stvori jedna politička alternativa na nižim razinama. U situaciji smo gdje na hrvatskoj političkoj sceni ne postoji oporba. Svi su u vlasti na nekoj od razina, ali nitko ništa ne radi, osim za sebe i svoju interesnu grupaciju'', rekao je Raguž.
Dodao je rekao kako je cilj HRS-a biti politička alternativa na nižim razinama, ali da će biti otvoreni za suradnju sa strankama koje žele poboljšati položaj Hrvata u BiH. Stranka će, kako je istaknuto, poštivati i Hrvatski narodni sabor, ali i tražiti njegovu reformu nakon listopadskih izbora.
Stranka će se zalagati za teritorijalnu autonomiju kroz federalnu jedinicu s relativnom hrvatskom većinom, a temeljna programska orijentacija HRS-a je dokument Biskupske konferencije BiH ''Politika po mjeri čovjeka'' u kojem su opisane vrijednosti i načela koji bi trebali biti temelj političkog djelovanja kao djelovanja za istinsko opće dobro.
''Kao suvremena stranka političkog centra demokršćanske orijentacije, duboko je uvjerena kako su samo slobodan čovjek i slobodan narod stabilan temelj suvremenoga pluralističkog društva. Kao stranka prvenstveno je okrenuta predstavljanju i zaštiti prava hrvatskoga naroda u BiH, ali uvažavajući multietnični karakter BiH, zalaže se za jednakopravnost svih naroda, nacionalnih manjina i svih građana na cijelom teritoriju BiH i kao takva otvorena je za sve građane BiH koji prihvaćaju njezin program'', navodi se u odluci o osnivanju HRS-a.
Član Predsjedništva HRS-a, Slaven Bevanda, rekao je kako će stranka poštivati sva demokratska načela te kako će svatko tko bude suočen s optužbama da ne poštuje program stranke imati pravo da se brani.
''Neće biti odluka o izbacivanju kakvih je bilo proteklih dana'', rekao je Bevanda aludirajući na događaje u HDZ-u 1990 čije je, uz Raguža, donedavno bio član. Lijepo zvuči ovo "republikanska", neka im je sa srećom...
_________________ Da je sloboda i demokracija, bila bi Herceg Bosna a ne Federacija
|
|
Vrh |
|
 |
PCM
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 11 svi 2014, 21:52 |
|
|
Slavene samo jako ;)
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 11 svi 2014, 21:59 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Odlična vijest, puno bolje od nezavisne liste o kojoj je bilo nekih špekulacija. Još je veći podvig ustrojiti nešto ovako za manje od dva tjedna i prije nego što je istekao rok pri SIP-u.
Slavenu i ekipi želim sve najbolje kao konstruktivan faktor unutar HNS-a, da nastavi sa kritikom daidžanske i ustaške politike, i HDZ-a.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Crni Božo
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 11 svi 2014, 22:36 |
|
|
Dobar naziv, mada bih ja radije da kvalitetan kadar HDZ1990 koji je istupio iz stranke prijeđe u HSS, nego da stvara neke nove stranke, no što je tu je, možda nekakvo ujedinjenje manjih kvalitetnih (ne-daidžanskih) hrvatskih stranaka dođe s vremenom.
Btw. Hrvatska GraDŽanska Stranka - HGS, evo ideje za naziv stranke koja bi mogla zaintrigirati sve daidže, da se okupe pod jednim šeširom (Lijanović, Zubak, Raguž, Budimir, sva ta trula ekipa).
|
|
Vrh |
|
 |
PCM
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 11 svi 2014, 22:40 |
|
|
Neka razmisle odmah o integraciji sa manjim strankama poput HSS. Zajedno ce imati puno bolji rezultat i biti puno jaca opozicija HDZ-u unutar HNS-a i opcenito.
Naziv je dobar Hrvatska Republikanska Stranka. Ocekujemo puno od njih.
|
|
Vrh |
|
 |
protein
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 11 svi 2014, 22:43 |
|
|
PCM je napisao/la: Neka razmisle odmah o integraciji sa manjim strankama poput HSS. HRSS 
_________________ The only true national autonomy is the freedom of the individual against the state and society.
Mises
|
|
Vrh |
|
 |
PCM
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 11 svi 2014, 22:50 |
|
|
Ma samo nek se integriraju u HRS... Ili naprave ko u HRvatskoj HNS - liberalni demokrati a koristi se samo HNS...
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 11 svi 2014, 22:59 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24408 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Dobar naziv. HSS nek se utopi u ovu stranku. Svaka čast ljduima unutar HSS-a, ali je naziv malo anakron.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
 |
protein
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 11 svi 2014, 23:04 |
|
|
lider30 je napisao/la: Svaka čast ljduima unutar HSS-a, ali je naziv malo anakron. Hrvatska seljačka stranka osnovana je 1904. godine pod imenom Hrvatska pučka seljačka stranka. Godine 1920. mijenja ime u Hrvatska republikanska seljačka stranka, a 1925. u današnje. To "seljačka" danas zbilja zvuči nepopularno, ograničavajuće. Ne čini seljaštvo više toliki udio u stanovništvu kao nekada. Međutim, kvalitetno naslijeđe je ono što ne dopušta promjenu naziva.
_________________ The only true national autonomy is the freedom of the individual against the state and society.
Mises
|
|
Vrh |
|
 |
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 11 svi 2014, 23:19 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Neka im je sa srećom, imaju moje simpatije. 
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 11 svi 2014, 23:37 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 80703 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Eto alternative HDZ-u.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 11 svi 2014, 23:42 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Slavene ime je  , mislim da će se docu osobito svidjeti . Nadamo se dakle rastu HRSa i HSSa na račun Martinove prčvarnice .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
dijete piramide
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 12 svi 2014, 00:39 |
|
|
"U situaciji smo gdje na hrvatskoj političkoj sceni ne postoji oporba. Svi su u vlasti na nekoj od razina, ali nitko ništa ne radi, osim za sebe i svoju interesnu grupaciju''
"Stranka će, kako je istaknuto, poštivati i Hrvatski narodni sabor, ali i tražiti njegovu reformu nakon listopadskih izbora."
"Stranka će se zalagati za teritorijalnu autonomiju kroz federalnu jedinicu s relativnom hrvatskom većinom", rekao je Raguž. ...............................................................................................................................................
Fino zvuči samo ako ne ostane tek fina spika bez konkretnog učinka.
Ako HRS stvarno bude djelovala po navedenim smjernicama onda je HDZ konačno dobio korektiv, daidžanski karijeristi i veleizdajnici prst u oko, a hrv. narod u BiH autentične predstavnike.
Sretno, i ostanite vjerni svojim iskazanim smjernicama i hrv. narodu.
|
|
Vrh |
|
 |
Đipalo Junuz
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 12 svi 2014, 00:52 |
|
Pridružen/a: 30 stu 2010, 11:05 Postovi: 1654 Lokacija: Herceg-Bosna
|
Sretno
_________________ Sveti Ante platit ću ti misu, samo reci koji naši nisu !
|
|
Vrh |
|
 |
Jopa
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 12 svi 2014, 02:05 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
habsburg
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 12 svi 2014, 06:56 |
|
|
Naziv je vrhunac neinventivnosti. Hrvati (barem u "suzenoj Hr.) nisu bas republikanci. Osim toga taj naziv je razumljiv samo u SAD. U Hrvatskoj ni jedna parlamentarna ili barem ozbiljna stranka nemaju taj naziv. Nekad je to bilo politicko odredjenje protiv monarhije, a danas su ionako sve tekovine francuske revolucije u ustavu. A kad smo vec kod monarhije, pogledajte na facebooku kraljevina hrvatska. Mozda se protiv hrvatskih monarhista bore?
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 12 svi 2014, 09:55 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 26518 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
habsburg je napisao/la: Naziv je vrhunac neinventivnosti. Hrvati (barem u "suzenoj Hr.) nisu bas republikanci. Osim toga taj naziv je razumljiv samo u SAD. U Hrvatskoj ni jedna parlamentarna ili barem ozbiljna stranka nemaju taj naziv. Nekad je to bilo politicko odredjenje protiv monarhije, a danas su ionako sve tekovine francuske revolucije u ustavu. A kad smo vec kod monarhije, pogledajte na facebooku kraljevina hrvatska. Mozda se protiv hrvatskih monarhista bore? Nije naziv toliko loš u tom smislu u kojemu govoriš jer pojam Hrvatski republikanci je dobar iz 2 razloga. Prvo daje poveznicu da Radićem i Mačekom u smislu njihovog izraženoga republikanstva u prošloj tamnici naroda. Drugo, pojam "hrvatski republikanci" je i neizravna poveznica sa Hrvatskom Republikom HB i težnjom za teritorijalnim suverenitetom Hrvata u BiH. Mada, mene osobno podsjeća malo i na Stjepana Kljujića i njegove republikance. :)
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
limpus
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 12 svi 2014, 09:58 |
|
|
Želi im puno uspjeha.
_________________ Neću NATO Hoću na te
|
|
Vrh |
|
 |
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 12 svi 2014, 11:02 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Bobovac je napisao/la: Nije naziv toliko loš u tom smislu u kojemu govoriš jer pojam Hrvatski republikanci je dobar iz 2 razloga. Prvo daje poveznicu da Radićem i Mačekom u smislu njihovog izraženoga republikanstva u prošloj tamnici naroda. Drugo, pojam "hrvatski republikanci" je i neizravna poveznica sa Hrvatskom Republikom HB i težnjom za teritorijalnim suverenitetom Hrvata u BiH.
Tako sam i ja shvatio. 
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 12 svi 2014, 11:44 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8610 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
Jopa je napisao/la: Jesu izbacili program. ja se isto nadam da hoće ubrzo (ako nisu do sada)
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
 |
Ostrožac
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 12 svi 2014, 14:40 |
|
|
Nek im je sa srećom i da bar skinu s vlasti ovu nakaradnu korumpiranu hobotnicu u HB-u.
|
|
Vrh |
|
 |
Jopa
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 12 svi 2014, 14:43 |
|
|
Graničar Jozo je napisao/la: Jopa je napisao/la: Jesu izbacili program. ja se isto nadam da hoće ubrzo (ako nisu do sada) Ja nisam pronašao na internetu. Što se mene tiče mogu se zvati i Marsovcima, ali ja čitam programe stranke. ;)
|
|
Vrh |
|
 |
protein
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 12 svi 2014, 14:59 |
|
|
Ako neće imat neki medij iza sebe (novine + čitan portal), neće imat nikakvoga uspjeha.
Mises
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 12 svi 2014, 19:24 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Vuce ime malo na to da se Kljujic vratio hrvatovanju  ali evo kako vrijeme prolazi sve vise mi se svidja.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Crvena Sonja
|
Naslov: Re: Hrvatska republikanska stranka Postano: 13 svi 2014, 11:41 |
|
|
lider30 je napisao/la: Dobar naziv. HSS nek se utopi u ovu stranku. Svaka čast ljduima unutar HSS-a, ali je naziv malo anakron. Anakron je samo za ljude koji nemaju svoje ja, ako to učine nikada više neće dobiti moj glas. Mostar nije za seljake, ali je za Gavrila umjesto za Radića. Slaven vjerovatno to zna i mora se prilagoditi tržištu. btw vratimo se temi , Čestitam ragi na brzoj rekaciji i stvaranju nove stranke, i bježi sa foruma ili barem promjeni nick. Iako me mnogi tu shvaćaju poprilično neozbiljno, msm da ti nećeš hvataj varijable ubacit ću ti ih par: prisjećanje na upozorenje: msm da si ga shvatio ali nisi mogao sam, tvrdnja je bila samo za martina, a tebi upućeno pitanje. politika/slavo-kuki-what-s-the-big-deal-t4501-75.htmlnakon toga, brzo se sve pohvata -Kandidat stranaka potpisnica Platforme za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je prof.dr. Slavo Kukić, -Na četvrtom Saboru stranke u Sarajevu Martin Raguž je izabran sa 395 glasova, dok je njegov protukandidat Slaven Raguž osvojio 136 glasova. Na Saboru je pristustvo 538 delegata, od kojih je 533 glasalo, a važećih glasova je bilo 531. U pozdravnom govoru, Martin Raguž zahvalio je bivšem predsjedniku Boži Ljubiću i ostalim članovima stranke za podršku._Predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž i predsjednik Hrvatskog narodnog saveza (HNS BiH) Drago Džambas potpisali su danas Sporazum o integriranju u jedinstvenu političku stranku HDZ 1990 - Stranku Europske pučke orijentacije--Krešimir Zubak član NESTRANAČKOG „ekspertnog tima“ američkog veleposlanstva u BiH koji je radio na prijedlogu reforme Ustava FBiH. Inače, Krešimir Zubak je predsjednik Glavnog odbora HSS-NHIitd...itd.. U ovom nadmudrivanju HDZ-ova izgubilo se previše novih kvalitetnih imena koji su se istinski borili za hrvatsko pitanje, dok su platfomaši u grupiraju, pitanje je koliko to shvaća HDZ BiH.
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|