HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 18 svi 2025, 21:01.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 136 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Iz koje perspektive treba promatrat hrvatske interese?
1.) Hrvata ukupno; 44%  44%  [ 19 ]
2.) Hrvata RH; 0%  0%  [ 0 ]
3.) Hrvata BiH; 30%  30%  [ 13 ]
4.) Hrvata koje obuhvaća Banovina; 5%  5%  [ 2 ]
5.) Hrvata koji se nalaze na području koje je bilo pod kontrolom HVO-a u zadnjem ratu; 2%  2%  [ 1 ]
6.) Hrvata Hercegovine, Završja; 7%  7%  [ 3 ]
7.) Kombinirano (navesti zašto); 12%  12%  [ 5 ]
Ukupno glasova : 43
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatski interesi, što su?
PostPostano: 14 ožu 2012, 23:42 

ja sam kliknuo pod 1. mislim da su bitni interesi hrvata kako na ovim prostorima tako i oni u inozemstvu zbog velike dijaspore(SAD,kanada i sl.)

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2012, 23:49 

Bitni su interesi svih Hrvata, bez obzira gdje se oni nalazili. Svatko ima pravo odlučivati o svojoj matičnoj državi. Pa isto tako i oni Hrvati u dijaspori, kao i oni koji žive u njoj, ali i izvan nje, kao npr. HB Hrvati. Jer kako je nekada Starčević govorio: "O sudbini Hrvatske imaju pravo odlučivati samo Bog i Hrvati".

Vrh

PostPostano: 14 ožu 2012, 23:51 

Vii je napisao/la:
Jer kako je nekada Starčević govorio: "O sudbini Hrvatske imaju pravo odlučivati samo Bog i Hrvati".

Starčević jadan pojma nije imao da će Njemci, Englezi i Francuzi biti u istoj Uniji.
Nije mu zamjeriti.

Ideja "Hrvatske" je propala kad je Mesić prvi put dobio izbore. Na drugim izborima je propast samo potvrđena.

Ali dobro, Starčevića će povijest lijepo pamtiti, Mesića će pamtiti kao hijenu i lažljivca.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2012, 00:00 

BBC je napisao/la:
Vii je napisao/la:
Jer kako je nekada Starčević govorio: "O sudbini Hrvatske imaju pravo odlučivati samo Bog i Hrvati".

Starčević jadan pojma nije imao da će Njemci, Englezi i Francuzi biti u istoj Uniji.
Nije mu zamjeriti.

Ideja "Hrvatske" je propala kad je Mesić prvi put dobio izbore. Na drugim izborima je propast samo potvrđena.

Ali dobro, Starčevića će povijest lijepo pamtiti, Mesića će pamtiti kao hijenu i lažljivca.

Ne može se mjeriti velikaš poput Starčevića s ološom Mesićem. Hrvati u mnogo čemu mogu zahvaliti ocu domovine, a ovi kasnije što dolazi sve su izdajice i prevrtljivci. Čast izuzetcima.
Osobno sam apolitična, nisam sljedbenik HSP-a, ali cijenim Starčevićevu ulogu i značaj iste stranke nekada.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2012, 00:12 

MRSHO je napisao/la:
A spuštanje autonomije školstva na lokalnu razinu, kao što je to primjer u ZDK odnosno Usori i Žepču?

No, s obzirom da na području RS nemamo svojih općina to bi pitanje trebalo uredit kroz neku kulturnu autonomiju, ipak smo konstitutivan narod i u tom enititetu i na to imamo pravo.

U Usori i Žepču je lokalna autonomija u obrazovanju bolje rješenje od ingerencije kantonalnog ministarstva koje bi sigurno pokušalo bošnjakizirati škole.

Čini mi se da i za integraciju hrvatskih ministarstava ima argumenata. Npr. viša kvaliteta prosvjetnih inspekcija i savjetnika, lakša organizacija edukacije nastavnika, jeftinija nabava opreme i materijala, jednostavnija udžbenička politika i efikasnija međudržavna suradnja (s RH prvenstveno) i sl.

Belgijski model obrazovanje čini neovisnim o federalnoj jedinici - ono je vertikalno integrirano na temelju jezika nastave. Po meni optimalan model za Hrvate u BiH.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2012, 00:32 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Nažalost nismo svi u istoj poziciji. Za početak, iz koje perspektive promatramo:

1.) Hrvata ukupno;
2.) Hrvata RH;
3.) Hrvata BiH;
4.) Hrvata koje obuhvaća Banovina;
5.) Hrvata koji se nalaze na području koje je bilo pod kontrolom HVO-a u zadnjem ratu;
6.) Hrvata Hercegovine, Završja;
7.) Kombinirano (navesti zašto);

Definitivno broj tri a objasniću zašto.
Hrvata ukupno je preširok pojam i uz dužno poštovanje prema dijaspori niti mi iz HB niti oni iz RH ne mogu učiniti gotovo ništa da poprave položaj nekog našeg sritnjaka u primjerice Belgiji.
Taj tamo ima sva prava što mu garantiraju Belgijski zakoni i sigurno ih ni flamanci ni valonci neće mjenjati pa da ih i Jandroković osobno nazove.Naravno da je nužno održavati kontakt sa vandomovinskim Hrvatima i pomagati im u svim poljima gdje je to moguće.

Hrvata RH, e pa ti Hrvati imaju svoju državu prigodom stvaranja koje smo i mi iz HB dali svoj skromni doprinos i bez obzira koliko jučer, danas, sutra pljačkaju i rasprodaju tu istu RH ona je barem na papiru uređena a hrvatske interese u njoj kreiraju legitimni predstavnici kojima je većina Hrvata RH dala mandat za to.E sad kakav je mentalni sklop naroda koji 2X bira Mesića za predsjednika, 2X vidi u Sanaderu spasitelja itd je već druga tema.Kakav narod takva vlast :001_tongue

Hrvata BiH definitivno, iz malih milion razloga koje sam XY puta navodio

Hrvata Banovine :confused1
Bez obzira što je tadašnja Banovina obuhvaćala većinu puka hrvatskoga to je ipak rješenje iz prošlosti i ne postoji mogućnost implementacije.
Sviđalo se to nekome ili ne NDH, Banovina, Soc.R Hrvatska, YUgoslavija, SHS su prošlost a treba gledati u budućnost ili u protivnom postaneš pravaš koji ne zna strahuje li više od Masona, UDBE, ljevičara,komunista ili HDZ-a :rolleyes

Hrvati Hercegovine i Završja, uz mali izuzetak Mostara do implementacije odluke Ustavnog suda imaju riješeno nacionalno pitanje.Sami biraju svoje predstavnike a ovi nakon izbora prave koalicije kakve prave.Prevedeno, yebu nas naši legitimni predstavnici :zubati
Samo je jedan razlog zašto ti isti legitimni predstavnici nisu predvodnici borbe za opstojnost naroda, jer su im bitnije njihove fotelje od naroda a nadaju se da će ih zapast i dikoja u Federaciji ( Vidi pod HB Županija )

Postavi se i pitanje riječi KONSTITUTIVNOST.
Po meni ta riječ mora biti = sa jednakopravnost
Ili jesi jednakopravan ili nisi, nema između a razvidno je da Hrvati BiH nisu jednakopravni.
U stvari jesu po Orvelu " Sve životinje su jednake ali su neke jednakije od drugih "
Svako dobro Bosno i Hercegovino. :HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2012, 00:39 

@Glazbenik

Vjerujem da je tako. Defanzivan stav koji dovodi do toga da se govori o 'segregaciji' a ne o skolama na hrvatskom u Zenici ili Travniku. To treba promijeniti.

Stvaranje jedinstvenog tijela na razini BiH, pa makar to bio odbor HNS-a, se cini kao bolje rjesenje. Ovo kao i cirilica, daje signal ljudima da se neko o njima brine, cak i ako nisu obuhvaceni etnoter. politikom.

Da li je hrvatski interes ostanak pucanstva na teritorijima koje nije drzao HVO?

Ako odu s tih podrucja obicno odsele negdje dalje a ne unutar BiH. Je li to korisno ili stetno?

Slažem se, ja sam još davno predlagao neke ofenzivne mjere, a prepoznao sam da i ti tako razmišljaš. Bilo bi jako bitno i korisno shvatiti kakve mogućnosti to nudi.

Tvoj primjer škola u Zenici ili Travniku ili moj škola u Tuzli je ono što treba iskoristiti, a bar politika nikada ne oskudijeva spin doktorima.

Da, HNS bi trebao pokloniti pažnju reprezentativnosti. Glavno vijeće HNS-a postoji http://hnsbih.org/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=5, a iz sljedećeg se da iščitati sastav HNS-a http://hnsbih.org/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=6.

HNS ima preslabu komunikaciju s javnošću.

Svaki Hrvat koji iseli iz BiH je gubitak za Hrvate iz BiH, a složili smo se da je to perspektiva iz koje gledamo. Uzmemo li u obzir i svehrvatsku perspektivu ili interes RH, mislim da je iz sva tri gledišta jasno da je što veći broj Hrvata u BiH od strateškog interesa za Hrvate (u BiH i svijetu) i RH.

Je li hrvatski interes ostanak pučanstva na teritoriju koji nije držao HVO?

Hrvatski interes je o(p)stanak Hrvata na što većem prostoru. No, trenutačno demografski podatci pokazuju da su hrvatske zajednice izvan HVO teritorija u opadanju te da im u velikim gradovima prijeti i asimilacija. Vjerujem da je ovo velik kamen spoticanja.

Kako se postaviti? Tu dolazimo do glavnog raskoraka između politike etnoteritorijalizacije i onoga dijela naroda koji ispada gubitnik.

Iz primjera Srba u BiH vidi se da se oni baveći se obranom svog entiteta nisu istovremeno potpuno odrekli srpstva u Federaciji BiH - obnova Sabornih hramova u Mostaru, Bosanskom Petrovcu, djelovanje najveće stranke SNSD i na teritoriju Federacije itd.

Dakle, mislim da ima smisla podržati o(p)stanak Hrvata i izvan područja pod vlašću HVO-a, a samo ako to ne ide onda osigurati njihov ostanak u BiH na području na kojem su Hrvati većina.

Možda je moguće i kompromisno rješenje između etnoteritorijalizacije (HFJ/TE) i borbe za što jaču državu nasuprot sadašnjoj Federaciji, upravo belgijski model koji ne bi postavio stvari ili-ili, nego i-i.
S političko-gospodarske strane u Belgiji postoje teritorijalne jedinice (flamanska, francuska i njemačka) kojima dominiraju pojedine jezične zajednice, ali neovisno o njima postoje kulturne zajednice nadležne za kulturu i obrazovanje. Možda je takav hibrid rješenje?

Svraćam pažnju na djelokrug ministarstava Francuske zajednice!
http://en.wikipedia.org/wiki/Government_of_the_French_Community

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2012, 09:45 

@Glazbenik

1.) hrvatski interes je povećanje komunikacije hrvatske političke elite i veća medijska eksponiranost tema koje tište Hrvate.

2.) hrvatski interes je koliko god je moguće zadržati Hrvate i tamo gdje teritorij nije držao HVO, podjednako kao i tamo gdje jest, najbolje proporcionalno (1000 ljudi u HVO području = 1000 ljudi izvan njega).

3.) hrvatski interes je državotvornost u BiH, odnosno jačanje zajedničkih institucija u odnosu na entitetske, jer samo tako možemo računati da možemo ono pod 2.

4.) hrvatski interes je hrvatska kulturna autonomija koja bi koordinirala kulturu i obrazovanje na razini cijele BiH.

Je li točka 4. potencijalno mjesto gdje se mogu smjestiti "otpadnici" koje zanima škola i folklor (Jeleč, Topić) te ih na taj način neutralizirat?

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2012, 09:53 

Glazbenik je napisao/la:
Po mom mišljenju hrvatski interes jest postići dogovor s Bošnjacima. U to ne sumnjam.

No, kojim sredstvima? Pod koju cijenu?

Što ako među Bošnjacima nema partnera voljnog za dogovor jer F BiH doživljavaju kao svoj entitet?

Što u tom slučaju?

SDP je manje od 30 % bošnjačkog glasačkog tijela. Slažem se da je trenutno teško naći partnere spremne i na razgovor.
Zato valjda MZ je načinila 7-8 poteza nakon uspostave platformaške vlade kako bi se ta tvrdoća omekšala.

Omekšat će se, no ja se bojim da to neće bit prepoznato.

"Kojim sredstvima i po koju cijenu?", cijena je prihvaćanje pridjeva bh. i jasno distanciranje od stvaranje entiteta jer to povlači puno toga. Barem je takvo moje mišljenje. Nastavimo s raspravom.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2012, 09:55 

- "Znači zaključili smo".
- "Znači dogovorili smo se oko toga".

Koji si ti kurac čovječe ? Neki veleposlanik Hrvata u BiH.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2012, 09:58 

Hrvata BIH, prosto i jednostavno, nikakvo me razbijanje i dijeljenje po bilo kojem osnovu jal zavičajnom, zemljopisnom ili političkom ne zanima kad se radi o tom pitanju. Te se budućnost ovdje može promatrati i razmišljati samo kao sutrašnjica cjeline svih Hrvata u BIH, budući da su nam najvažniji problemi istoznačni, a riješenju se može pristupiti samo ako se sagledava cijeli prostor i doživljava ispravno pozicija i težnje svih Hrvata u BIH.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2012, 10:00 

"Kojim sredstvima i po koju cijenu?", cijena je prihvaćanje pridjeva bh.

Hoćeš li mi konačno odgovoriti kako misliš izvesti kontraakciju, prihvaćanje istog tog s druge strane zida, s naglaskom na slovo "H"? Nikako. I tu su sve tvoje imaginacije na temu završile.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2012, 10:34 

Dakle, hrvatski interes je prihvaćanje pridjeva bh. u svoj njegovoj punini kod svih naroda u BiH, ne samo onoga što nekome odgovara, pa se posluži po potrebi.

@BBC

Slobodno se uključi, konstruktivno. Imaš teze, evo jednu je Grudača navela o razbijanju hrvatskog korpusa, točnije o tome kako su nam najvažniji problemi istoznačni, u cijeloj BiH. Ospori je, argumentirano, ako imaš primjedbi.

Ili bilo što drugo što te muči. Cilj je doći do neke platforme :D , temelja na čemu počivamo. Ono što drugi narodi već imaju u BiH.

A pogledaj nas? Prepolovili smo se već oko perspektive iz koje promatramo hrvatske interese. Što očekuješ ako je tako? Kakav napredak? Kakvo poboljšanje pozicije?

50 % Hrvata BiH nije suglasno oko toga da treba braniti interese i ključne probleme prije svega Hrvata BiH.

U tih 50 % koje je suglasno imaš raznih varijacija na temu te nije usuglašen stav. To dovodi do nereda i otkriva kako otprilike 25 % Hrvata u BiH puše u istu tikvu. Na 450 000 ljudi to ti je 125 000.

Ko će ozbiljno uzeti u obzir mišljenje i zahtjeve nešto malo preko 100k ljudi kada s drugih strana ima pritisak od strane milijun Srba ili milijun i pol Bošnjaka/Bosanaca koji su oko najvažnijih pitanja prilično homogeni?

Kako to promijeniti?

Svi naši problemi imaju uzroke, cilj je postavljat pitanja koji su to uzroci, a nakon toga i dati odgovore.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2012, 10:35 

Ne zanimaju me tvoja mišljenja. Samo bez toga kako "ste" si nešto definitivno zaključio. Nije te nitko ovlastio za to, kao ni one iz HSP-a i Lijanoviće.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2012, 10:40 

BBC je napisao/la:
Ne zanimaju me tvoja mišljenja.

Glazbenik ima dovoljno znanja i dovoljno metodike da ospori ili argumentira neku tezu.

A što se tiče toga koga zanima ili ne zanima: temu je otvorio J.Dj. pa te molim da one teme koje te ne zanimaju jednostavno preskočiš. :neznam

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2012, 10:42 

Rekoh, naglasak je na "definitivni zaključci", koje kao neki despot forumuliraš i prezentiraš, da nemaš te ovlasti. Ne pravi se mutav.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2012, 10:46 

BBC je napisao/la:
Rekoh, naglasak je na "definitivni zaključci", koje kao neki despot forumuliraš i prezentiraš, da nemaš te ovlasti. Ne pravi se mutav.

Sad smo u fazi prikupljanja argumenata i kontraargumenata, materijala i podataka, uz konstantnu diskusiju.

Rezime, i zaključci će ići na kraju, jednog dana, kad završi diskusija, ne nužno od mene.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2012, 10:52 

Opcija no.3, sveobuhvatno rješenje.

United we stand, divided we fall.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2012, 14:05 

Opcija 3. Hrvati BiH.Urediti i osigurati opstojnost Hrvata na ovom prostoru,jačanjem partnerskih veza s dijasporom,Hrvatskom,..itd.
Prilažem kolumnu na ovu temu jer mislim kako može pomoći u raspravi i dosta toga objašnjava sažeto,kako se nebi ponavljali do beskraja. :001_huh
Citat:
Regionalizacija – giljotina BH Hrvata!
Kada je 2006. SDP odlučio „plasirati“ Komšića kao hrvatskog člana Predsjedništva, kandidatura je izgledala više kao zloupotreba šupljikavog (kako danas kažu SDP-ovci – diskriminirajućeg) izbornog zakona nego plod neke smišljene namjere za potlačivanjem Hrvata.

________piše: H. Bošnjak l poskok.info

SDP nije bio jedini koji je odlučio ispuniti srpske i hrvatske kvote koji oni sami nisu mogli ispuniti. I Stranka za BiH je dala značajan doprinos ismijavanju legitimiteta predstavničke demokracije postavljajući izvjesnu Spomenku Mičić (sjeća li je se tko?) na mjesto potpredsjednice FBIH iz reda srpskog naroda u mandatu 2006.-2010. Pored Mičićke, još su desetine mičićki iz SBiH. Ipak, prava poplava komšića i mičićki nastupa nakon izbora 2010. kada Lagumdžija otkriva zlatni rudnik hrvatskih i srpskih kvota.

Ipak, 2010. godina otkrila je SDP-u i Lagumdžiji i neke nove situacije – a to je da se ne mora ograničiti na marginalne hrvatske i funkcije u FBiH – Vrlo jednostavno može preoteti i one vitalne funkcije hrvatskog naroda u FBiH. Dovoljno je samo delegirati HSP da predstavlja Hrvate mimo njihovog izbora, a za legitimitet će se brinuti poslije.

Ovo „poslije“ je upravo stiglo! Tražeći legitimitet nelegitmnom HSP-u, bošnjačka politička elita ponovo se vratila starom šablonu – Rascjep Hrvata na hercegovačke i bosanske! U ovoj strategiji, osim HSP-a, SDP je obnovio neka stara savezništva, ali otvorio i nova.

Sada ćemo analizirati čitavu strategiju.

Ovih dana se navršava godina dana Platformaškog puča u Federaciji. Do sada je potpuno jasno da HSP nije uspio pridobiti značajniju podršku među Hrvatima nego što ju je imao 2010. Dapače, sve govori da se ta podrška (procjenjenih 4-6% 2010.god) do danas prepolovila. U godinu dana HSP se pokušao etablirati među bosanskim Hrvatima (prodaji priče o „brizi za Posavinu“), vjerujući SDP-ovskoj procjeni da će tu biti teško detektirati čiji su u biti glasovi – hrvatski ili bošnjački! Tako bi HSP s bošnjačkim glasovima u Sarajevu i tuzlanskom bazenu (tu su godinu dana otvarali podružnice) kasnije prodali priču da su Hrvati Bosne dali podršku HSP-u. Ipak, postoji mali problem u svemu: kako natjerati Bošnjake da glasuju za HSP? Lijanović će pokupovati jadnike i sirotinju, a i SDP-u će trebati bošnjački glasovi...

Tu nastupa druga faza strategije: stvaranje masovnog „raskola“ među Hrvatima, forsirajući regionalizaciju političkog tijela. Za ovu potrebu angažiran je stari Lagumdžijin jaran Krešimir Zubak. Ne mareći što je NHI gotovo potpuno nestao s političke scene (jedan zastupnik u Posavini i par vijećnika u Usori i Derventi), Lagumdžija je Zubaku usisaso novu (financijsku) snagu. Preko noći su po srednjoj Bosni osvanuli šovinistički (i neistiniti) bilbordi „bosanski Hrvati glasuju, hercegovački dijele fotelje“!

Pored Zubaka, podršku regionalizaciji dao je i poznati fra Luka Markešić i njegov HNV javno pozivajući bosanske Hrvate da daju podršku regionalnim strankama. Naravno, i Zubak i Markešić potrošena su roba i u političkoj utakmici zajedno s HSP-om (što će vjerovatno i biti) ne mogu prijeći izborni prag. Ipak, SDP-u rukavu drži još nekoliko asova. A asovi su nesposobni HDZ-ovi političari.

Upirući prstom u nesposobne HDZ-ove kadrove, Zubaku, Markešiću, HSP-u i SDP-u lako je dokazati istinitost tvrdnji da je HDZ nesposobna, ustvari i štetna stranka! Među desetinama nesposobnih HDZ-ovaca Bosne najviše rangiran je Nikola Lovrinović.

Ovaj pripiti brko relativno dugo je bio predsjednik Ž.O. HDZ-a središnja Bosna, za čijeg mandata su Hrvati srednje Bosne prošli jedno od najturbulentnijih razdoblja poslije rata. Odmah nakon izbora 2010. HDZ BiH ostvario je nesumnjivu pobjedu u Središnjoj Bosni (razlog je najviše katastrofalna unutarhrvatska opozicija predvođena potrošenim NHI-om i HSP/HDZ90) nakon čega Lovrinović pred medijima skrušeno priznaje da „nije siguran hoće li HDZ uopće ući u vlast“. Osjetivši ovu slabost, Zukan Helez je pred kamerama FTV-a jasno poručio da HDZ BiH neće u vlast. Tako je i bilo. Nesposobni Lovrinović kao predstavnik pobjedničke stranke nije uspio realizirati izbornu volju 85% Hrvata središnje Bosne. Jedino što je uspio u nekoliko sastanaka u OHR-u jeste da izmoli da mu se ukine zabrana djelovanja. I to tek nakon potpisane isprike i obećanja poslušnosti OHR-u i njegovim bošnjačkim savjetnicima.

Hrvati središnje Bosne ostali bi nezastupljeni u vlasti da Lovrinovića na mjestu Ž.O. HDZ BiH nije zamjenila agilna Lidija Bradara. Nikola Lovrinović u međuvremenu za svoju nesposobnost biva nagrađen mjestom zamjenika predsjednika HDZ BiH.

Ovakvih primjera HDZ je određeni niz godina zbog čega SDP-ovoj strategiji regionalizacije Hrvata ne nedostaje argumenata.

U narednom, predizbornom, periodu možemo očekivati poplavu NHI-ovaca, HSP-ovaca i HNV-ovaca u bošnjačko-SDP-ovim medijima FTV, Oslobođenje, Dani, Sa-x, i svi će odgovarati na pitanje: odnos hercegovačkih prema bosanskim Hrvatima! Kampanja će biti podebljana „intervjuima“ nekolicine bosanskih franjevaca, poznatih hercegofoba: osim L.Markešića javit će se Mile Babić, Petar Jeleč, Ivo Marković i slični.

Naravno, slično pitanje nikad neće biti postavljeno ni jednom bošnjačkom niti srpskom političaru.

Strategija regionalizacije Hrvata tako ima svoje zagovorinike među isluženim SDP-ovim potrčkalima, franjevcima i kolumnistima, ali materijal im daju nesposobni HDZ-ovci. Opasnost je ovaj put mnogo veća, jer ako se hrvatsko političko tijelo podijeli prema regionalnoj pripadnosti, onda će majorizacija čitavog naroda biti praksa, a ne „incident“ ili puka zloupotreba izbornog zakona.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2012, 14:24 

Kombinacija prvog i trećeg. Nismo svi u istoj političkoj situaciji. Treba misliti globalno a djelovati lokalno.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2012, 14:33 

Hrvata ukupno. :kava

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2012, 19:14 

MRSHO je napisao/la:
Mislim da od današnjeg okvirnog broja BH Hrvata na tom području živi nešto više od 80% svih.

Što se tiče Posavine, aktivno sudjelovat sa vlastima Srpske, pokazat Posavcima da hrvatski politički vrh pokušava naći kompromis za područje Posavine unutar RS,

a na Posavcima je da oni privatnim zalaganjem također pokažu da imaju interes za svoja mjesta. Do sad se baš i nisu izkazali...

Znači opći interes koji bi Posavinu uvijek držao na nekom posebnom mjestu, pa makar ona ostala u RS. Recimo nazvati je: "područje od posebne (entitetske) skrbi".

Trebali bi precizan podatak, dokaziv, valjda će neko od statističara bacit oko na temu.

Što se Posavine, i općenito RS tiče, stranke HNS-a su drastično podbacile. Što će reći da trenutno treba računat i na protivnike etnoteritorijalnog koncepta i kod Hrvata RS, dakle pridodajemo ih ovoj oportunističkoj ekipi iz Sarajeva i još pokojeg mjesta, kao i političarima koji su trenutno na pozicijama a nisu iz zamišljenog područja. Nije velika ta ekipa toliko ali je glasna i dovoljno jaka da blokira određene aktivnosti.

Kako njih neutralizirati kad nastankom hrvatskog entiteta gube i zadnju nadu da će bit svoji na svom?

Dogovorom sa Srbima o posebnom statusu tih područja, gdje bi vlasti RS-a pokazale ozbiljnu volju da se kuće obnove a i pokoju školu na hrvatskom otvorit. Ne vjerujem da će se ljudi vraćat i time ugrozit ijedan dio RS što bi bio argument njihovim velikosrbima. Mislim da je to trenutno maksimum za Posavinu.

Dakle hrvatski interes je ne sukobljavati se sa Srbima i bespotrebno dizat tenzije upravo radi Hrvata u RS.

Zatražio si postotak od Hrvata u BiH na područjima koje je obranio HVO. Po podatcima Darijana Grubišića:
Citat:
Prijedlog 1. (većinski hrvatska područja i teritorij pod kontrolom HVO-a iza Daytona 1996. god.):

županije: ZHŽ, HBŽ, PŽ= 156. 495

općine: Čapljina, Čitluk, Neum, Stolac, Ravno, Rama, Žepče, Usora, Jajce, Dobretići= 88. 938

dio općina: Mostar/ Zapadni Mostar- dio Bijelog Polja, Jablanica/Doljani, Konjic/Turija- Zaslivlje- Zabrđe, Vitez HVO, Busovača HVO, Kiseljak HVO, Kreševo HVO, N. Travnik HVO, Fojnica HVO, Uskoplje HVO, Travnik/ Nova Bila= 119. 829

enklava Sjeverni Vareš- Kraljeva Sutjeska= 5. 352

enklava Maglaj/N. Šeher (pripojilo bi se općini Žepče)= 1. 000

enklava Brčko HVO- Srebrenik/ Špionica= 7. 402

Ukupno= 379. 016 (80,1 % - BH Hrvata ušlo bi u treći entitet)

http://www.rosko-polje.com/index.php?option=com_content&view=article&id=703:473-tisue-hrvata&catid=79:ostale&Itemid=422
Postotak je malo manji jer bi trebalo isključiti zadnje tri enklave cca. 12 000 stanovnika.

Ukoliko je potrebno, mogao bih izračunati postotke koji dobivaju hrvatske stranke u RS-u odnosu na postotke koje dobivaju u F BiH koja bi onda služila kao referentna točka za demonstraciju odstupanja (neprihvaćanja etnoteritorijalnog koncepta).

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2012, 19:30 

N. Šeher ne treba isključiti jer ga je HVO u kompletu kontrolirao, do Crnog Vrha na sjeveru i Dubrava na zapadau.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2012, 19:30 

@Glazbenik

Izgleda da je baš ključ u kulturno-školskoj autonomiji na području cijele BiH kako bi se osigurala podrška malo manje od 1/4 Hrvata koje ne obuhvaća etnoteritorijalni koncept.

Već si stavio poprilično materijala, a da članak napraviš?

Mislim da ti ne treba pomoć, ako da - tu sam.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2012, 20:07 

Đipalo Junuz je napisao/la:
Nažalost nismo svi u istoj poziciji. Za početak, iz koje perspektive promatramo:

1.) Hrvata ukupno;
2.) Hrvata RH;
3.) Hrvata BiH;
4.) Hrvata koje obuhvaća Banovina;
5.) Hrvata koji se nalaze na području koje je bilo pod kontrolom HVO-a u zadnjem ratu;
6.) Hrvata Hercegovine, Završja;
7.) Kombinirano (navesti zašto);

Definitivno broj tri a objasniću zašto.
Hrvata ukupno je preširok pojam i uz dužno poštovanje prema dijaspori niti mi iz HB niti oni iz RH ne mogu učiniti gotovo ništa da poprave položaj nekog našeg sritnjaka u primjerice Belgiji.
Taj tamo ima sva prava što mu garantiraju Belgijski zakoni i sigurno ih ni flamanci ni valonci neće mjenjati pa da ih i Jandroković osobno nazove.Naravno da je nužno održavati kontakt sa vandomovinskim Hrvatima i pomagati im u svim poljima gdje je to moguće.

Hrvata RH, e pa ti Hrvati imaju svoju državu prigodom stvaranja koje smo i mi iz HB dali svoj skromni doprinos i bez obzira koliko jučer, danas, sutra pljačkaju i rasprodaju tu istu RH ona je barem na papiru uređena a hrvatske interese u njoj kreiraju legitimni predstavnici kojima je većina Hrvata RH dala mandat za to.E sad kakav je mentalni sklop naroda koji 2X bira Mesića za predsjednika, 2X vidi u Sanaderu spasitelja itd je već druga tema.Kakav narod takva vlast :001_tongue

Hrvata BiH definitivno, iz malih milion razloga koje sam XY puta navodio

Hrvata Banovine :confused1
Bez obzira što je tadašnja Banovina obuhvaćala većinu puka hrvatskoga to je ipak rješenje iz prošlosti i ne postoji mogućnost implementacije.
Sviđalo se to nekome ili ne NDH, Banovina, Soc.R Hrvatska, YUgoslavija, SHS su prošlost a treba gledati u budućnost ili u protivnom postaneš pravaš koji ne zna strahuje li više od Masona, UDBE, ljevičara,komunista ili HDZ-a :rolleyes

Hrvati Hercegovine i Završja, uz mali izuzetak Mostara do implementacije odluke Ustavnog suda imaju riješeno nacionalno pitanje.Sami biraju svoje predstavnike a ovi nakon izbora prave koalicije kakve prave.Prevedeno, yebu nas naši legitimni predstavnici :zubati
Samo je jedan razlog zašto ti isti legitimni predstavnici nisu predvodnici borbe za opstojnost naroda, jer su im bitnije njihove fotelje od naroda a nadaju se da će ih zapast i dikoja u Federaciji ( Vidi pod HB Županija )

Postavi se i pitanje riječi KONSTITUTIVNOST.
Po meni ta riječ mora biti = sa jednakopravnost
Ili jesi jednakopravan ili nisi, nema između a razvidno je da Hrvati BiH nisu jednakopravni.
U stvari jesu po Orvelu " Sve životinje su jednake ali su neke jednakije od drugih "
Svako dobro Bosno i Hercegovino. :HercegBosanac

Vrlo si slikovito opisao sve ponuđene opcije. No, budući da već iz ankete vidimo da različiti ljudi imaju različita gledišta (perpektive promatranja), to ne bi trebalo shvatiti kao napad i prijetnju perspektivi 3.), koja trenutačno vodi (i za koju sam i osobno glasovao), nego kao "bogatstvo različitosti". :zubati

Znam da taj izraz zvuči kao otrcana fraza iz propalog spota za EU, ali treba shvatiti da oni koji glasuju za opciju 1.) u velikoj mjeri žele stvarno pomoći Hrvatima u BiH i ne podrazumijavju nužno politiku kojoj bi prioritet bilo uništenje BiH ili tretiranje njih kao pijuna u interesu RH kao glavne hrvatske nacionalne države.

Isto tako, ako netko promatra iz perspektive Hrvata RH i on se može (premda ne mora) složiti da je interes izražen od većine Hrvata BiH preko njihovih demokratski izabranih predstavnika i njegov interes kao njihovog sunarodnjaka, što je uostalom i slučaj.
Itd., da ne diram ostale točke.

Dodirnuo si i izuzetno bitnu temu konstitutivnosti kao jednakopravnosti. Svatko tko je za opstanak BiH je ujedno za jednakopravnost. Za nju nisu samo oni koji su za više prava za Hrvate, nego za druge (a to znači uništenje BiH) te oni koji su za manje prava za Hrvate nego za druge (a to znači uništenje BiH).

Budući da Hrvata brojem ima manje od Bošnjaka i Srba, postavlja se pitanje u čemu želimo jednakopravnost?

Možemo li je definirati?

Odnosi li se jednakopravnost samo na kulturu i politiku? Ili i na gospodarstvo - državna/javna poduzeća i privatna poduzeća?

Pretpostavljam da želimo hrvatska javna poduzeća (npr. EP HZHB), ali ne želimo da nam se propisuju nacionalne kvote za privatna poduzeća.

Gdje je granica jednakopravnosti koju želimo?

Hrvati su ipak najkapitalističkiji dio BiH društva i ne odgovara nam komunizam.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 136 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Jean Luc Picard i 617 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: