|
|
Stranica: 144/147.
|
[ 3652 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
zrikavac
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 23 ruj 2011, 14:52 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: zriki: Citat: ove koje navodiš ranije su bili protivm, znači taj naš saziv nije glasao da se smanji kvota sa fiksne na proporcionlanu nego je to odradila sdp vlada. osim toga glas za proporcionalan broj sabornika je nešto sasvim drugo, ne kosi se s ustavom u kojem stoji da su svi glasovi jednaki i da svak ima opće i jednako pravo glasa. Ovo je jedini dio tvog posta koji se uopće isplati komentirati, bar radi interesa onih koji čitaju ,odnosno istine, dakle Wiki: Citat: Nešto više od 3, 8 milijuna birača iz Hrvatske (i 350 000 birača s pravom glasa u dijaspori) su na izborima po četvrti put birali novi sastav Hrvatskog državnog sabora. U Zastupnički dom birano je 140 zastupnika razmjernim sustavom, u 10 izbornih jedinica u kojima se biralo po 14 zastupnika. Hrvatska dijaspora birala je svoje zastupnike u posebnoj 11. izbornoj jedinici, čiji se broj utvrđuje metodom tzv. nefiksne kvote nakon što će biti poznati rezultati izbora u Hrvatskoj. Pripadnici nacionalnih manjina na području cijele države birali su svojih 5 predstavnika. Dakle prvo smanjenje dijasporskih zastupnika se dogodilo promjenom izbornih pravila 99. za vrijeme apsolutne vlasti HDZa i to u trenutku kad su bili svjesni da će vjerovatno zbog smanjenja broja tih zastupnika popušiti izbore i sve to radi enormnog pritiska javnosti. Kako se glasovali dijasporski zastupnici se ne sjećam, ali ti ne samo da ne znaš to nego nemaš pojma ni kad su promjenjena izborna pravila i tko ih je promijenio, a pošto je vjerovatno HDZova saborska mašinerija to odradila jednoglasno , kao i uvijek , onda jedino ostaje za predpostaviti da bezobzirno podmećeš ljudima i dezinformiraš javnost. Primjer pokazuje što bi se dogodilo da su dijjasporski zastupnici ucjenjivali HR, ili ne daj bože stali na putu u EU ili što bi bilo da je dijaspora presuđivala kod ključnih pitanja, pritisak javnosto bio kao i 99. i vjerovatno HDZ ne bi imao snage očuvati dijasporu u saboru uopće. Danas je to pitanje trajno rješeno, ali i dalje nije dobro da politika naših zastupnika nastupa ucjenjivački jer time ne samo da navlačimo bijes javnosti,nego ona nije niti korektna jer to je hr sabor po čijim zakonima žive oni tamo i stoga ne bi trebali ići s inicijativama koje se kose generalnom hr politikom, što u stvari i nije problem jer nam se interesi pklapaju. druže podbagarčiću ja i ti smo se dobrano odmakli od teme no kad me već vučeš za jezik na ti: ti si u svom opsesivnom nagonui da obraniš lik i djelo dr. bagarića s kojim si očito privatno jako intiman otišao tako daleko da grdiš voljenu stranku i njegove prethodnike samo da njemu osvjetlaš tu tamnu povijesnu ulogu. mogu razumijet namjeru al mi je način jadan na koji to radiš. znači zriki izvoli deri po hdzovcima samo mi bagarića ne diraj. ok. evo kajem se. obmanuo sam javnost jer eto nisam znao kad je prvi put izmjenjen izborni zakon. o sveti sava oprosti der svome srbinu zrikiju. nego da te razočaram - kad se uveo taj sustav, proporcionalni, on je kudikamo pošteniji i manje diskriminatoran od ovog. u XI.izbornoj jedinici bile su male izlaznosti, bio je trend smanjenja birača i nekako je bilo fer da se iz te jedinice proporcionalno uvede broj birača, no time njihov glas nije diskriminiran u odnosu na građane hrvatske-štoviše gledalo se da vrijedi isto pa se onda preračunavala vrijednost prosječnog saborskog mjesta i na osnovu tog se određivao broj sabornika iz XI-e time je poništena diskriminacija RH građana u odnosu na građane državljane iz XI-e kapiraš? no povijesnom ručicom tebi milog BAGARIĆA IVANA prvi put u povijesti zastupnici koje smo mi birali glasovali su za diskriminaciju našeg glasa u odnosu na ostale RH državljane. To je ujedno prvi slučaj u povijesti. Nikad prije ni poslije nijedan zastupnik u svijetu nije glasovao za smanjene građanskih prava vlastitim biračimaa. Taj dan kada tvoj prijatelj, susjed, idol, mecena šta li već je to napravio to je bilo prvi put u povijesti. ova izmjena ustava iz 99 se moze nazvati pristankom na kompromis. ovo za šta je glasa BAGARIĆ je pristanak na to da tvoji Duvnjaci koji su te biralu budu u RH državljani II. klase. Što danas i ustavnopravno formalno jesmo. Poštenije je pristati na glasovanje samo na teritoriju RH al pod uvjetom da svačiji glas vrijedi isto nego na ovakvu vrst kurvanja. kad dođu izbori i brukanje naroda u BIH u izbornim redovima shvatit ćeš koje nam je poniženje tvoj mili zastupnik dogovorio. sjeti me se tada. Jedi se! :)x
_________________ Sarajka Đevojka: " Želim reći da Komšić izgleda poput simpatičnog dječaka iz susjedstva"
|
|
Vrh |
|
|
pagan
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 23 ruj 2011, 14:55 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Teoretizirate a ništa ne kažete, gospođice Šeherzada Da je HV krenula dalje, mimo ugovorenih granica u Dejtonu, s istim bi legitimitetom i VJ krenula na teritoriju FbiH i niko joj ne bi mogao riječi reći jer ako bi jedna agresija bila dozvoljena, red bi bio da se dozvoli i druga Ta je granica potpisana i svako forsiranje jedne strane u kršenju tog dogovora bi izazvalo kršenje dogovora i druge strane ili vi mislite da bi Srbija hladno gledala da joj, pored Srba iz RSK, granicu prelaze i Srbeki iz Srpske i da se s gubitkom RSK, gubi i Srpska? Malo morgen gospođice Šeherzada, jer bi to bilo ipak previše očekivati Nekako se u tim kombinatorikama uvijek previdi Srbiji, kao da se po definiciji uzima zdravo za gotovo da Srbija nema šta tu tražiti, jer čim bi nešto pokušala, eto NATO bombi po njoj Znači, u startu se zamišlja takav scenarijum po kojem svi sve mogu raditi a jedino Srbi moraju cvikati od NATO-a kolega pričate gluposti tada je VJ bila na "kolenima" i sve i da je krenula,nestalo bi joj goriva na gazeli nemam vremena da kačim raporte VJ koje opisuju stanje u jedinicima,koje nije bilo nimalo sjajno.jedino gdje su mogli djelovati jeste ist. slavonija radi blizine novog sada,na sto su prakticki i bili spremni,a linije sa hrvatima pojacane uzmimo fantomski slucaj xy u kojem VJ ide prema banjaluci.zar stvarno mislis da bi prosli kroz posavski koridor tek tako.....do banjaluke bi ih bilo osjetno manje i pitanje je koliko bi u takvom stanju mogli naprivit na terenu nemojte da se lažemo,pogledajmo istini u oči
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
Vrh |
|
|
pagan
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 23 ruj 2011, 15:00 |
|
|
seherzada je napisao/la: DzoniBG je napisao/la: Cekaj, jel bi se to zvala "agresija na medjunarodno priznatu drzavu" koju je Hrvatska priznala? Volite tu argumentaciju kada vam odgovara, cak i oni tenkovi i vojska HV koja je upala u Mrkonjic i dosla 20km od Banja Luke nije agresorska, to kao tiCu, stajalo se cetnickoj zmiji na rep, pa je tu sve dozvoljeno a... po ratnom pravu dozvoljeno je uci do 30km u teritoriju druge zemlje odakle dolazi napad, sve ostalo potpada pod agresiju... Volim kad se ovako zamrsite u sopstvenim ***, milina je citati koliko su rastegljive definicije u zavisnosti koliko kome odgovara. Ti nemas nista protiv ulaska HV u Posavinu zbog pravljenja "nacionalnog balansa" i pojacavanja Hrvata, a kad se slicni nacionalni projekti Srba primene, onda brate tuzi i kukaj da je to agresija protiv Dobrih Bosnjana i manje Dobrih Hrvacana... Vidis Dzoni, po obicaju, zamrsio si se samo ti. Kada su se Srbi (tadasnji srpski politicari) 1992. povukli iz skupstine BiH, oni su izasli iz legalnih i legitimnih institucija drzave i postali separatisti, tj. postali su kriminalci koji djeluju suprotno zakonima, a prekrsaj zakonskih normi podlijeze sankcijama tj. legalnim i legitimnim kaznama. Samoinicijativno djelovanje HV-a u BiH bez odobrenja legalnih i legitimnih institucija BiH, predsjednistva, vlade itd itd zasigurno jeste agresija, ali kada sa tim institucijama napravis Washingtonski sporazum, savez, i sl. onda je djelovanje HV-a od Trebinja do Bihaca i od Bijeljine do Livna, sukladno sporazumu, u potpunosti legalno i legitimno. S druge strane, djelovanje Vojske Jugoslavije, odnosno Vojske Srbije i Crno Gore, JNA, i sl. bez odobrenja legalnih i legitimnih institucija drzave BiH na teritoriju BiH jeste agresija, jer su oni djelovali u okvirima nelegalnih i nelegitimnih separatistickih snaga u BiH, bez poziva predsjednistva BiH, vlade BiH, itd. Zar te bas svaki put moram poducavati stvarima koje su same po sebi razumljive??? Citat: Tudjman je uradio skoro maksimum koji je mogao, a ove tvoje fantazije da ce vam Krivousti pomoci, a vec ste mu napenalili narod iz Srednje Bosne su beskrajne iluzije, ali pustam da se igrate u pesku...prvi talas razuma ce sto poravnati, ali igrajte se Pa ne bi Tudjman Olujom u Posavini pomagao nama, vec prvenstveno Hrvatima u BiH. Hrvati bi imali iznadprosjecno veliki uticaj na cjelokupnom teritoriju drzave (u drzavnoj vlasti), jer Bosnjaci ne bi mogli oformiti poziciju, tj. vlast, bez hrvatskih politickih partija. Dok bi Hrvati u Hrvatskoj uvijek mogli oformiti poziciju tj. vlast, bez obzira da li je 10% ili 0% srpskih politickih partija u saboru. No, razumijem ja zasto je tebi skocio tlak, pa si se zabuncao... da se ne lažemo,alija kao takav nikad nije imao legitimitet,a predstavljati samo muslimane kao predstavnike zemlje je presmješna,ali istinita činjenica našeg vremena HV je mogla bez kažnjavanja ući u bih 60km,što je sasvim dovoljno
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
Vrh |
|
|
pagan
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 23 ruj 2011, 15:02 |
|
|
seherzada je napisao/la: Meni je uvijek smjehotresno kada hrvatski nacionalisti ukivaju Tudjmana u nebesa kao nekog velikana, ali sa ove distance gledano, iz hrvatskog kuta, je iz cjelokupne price izvukao samo minimum od maksimuma kojeg je mogao.
Jednostavno, kao osoba je bio formiran u jugoslovenskom okruzju i kao takav je funkcionirao, tj. Hrvate je smatrao samo Hrvatima u RH, dok su mu Hrvati u BiH sluzili samo za potkusurivanje za racun Hrvatske.
Primjerice radi, mislim da je strateska greska to sto je radio Oluju u Krajini umjesto u Posavini. Ako uzmes da su Srbi u Hrvatskoj cinili 10-tak % populacije, oni ni u kom slucaju ne bi politicki cinili neku snagu da bi mogli predstavljati neku opasnost, pogotovu odsjeceni od Beograda. Dok s druge strane povratak Posavine bi sigurno znacio i povratak 200000 Hrvata u BiH, sto bi ih dovelo u poziciju jezicka na vagi, tj, u poziciji 43% Bosnjaka, bili bi potrebni za vecinu od 51%, a to bi znacilo da mogu ostvariti i vece zahtjeve nego oni 18% politicke snage koju su imali, sto bi izravno znacilo i veliki uticaj Hrvata na cjelokupnu politicku scenu cijele BiH.
Mislim da presudna stvar u cinjenju te strateske pogreske bio osobni, personalni karakter predsjednika Tudjmana i nepoznavanje BiH. Bio je vojno lice, a sva vojna lica su na neki nacin malo "ogranicena", mastaju o slavnim bitkama i pobjedama, bez obzira na neke ostale politicke posljedice, odnosno cijenu tih pobjeda.
Tudjan je izabrao da Hrvatsku koju je nastanjivalo 90% Hrvata nastanjuje 100% Hrvata, a u BiH koju je nastanjivalo 20% Hrvata i koji su predstavljali jezicak na vagi cjelokupne politicke scene je izabrao da nastanjuje 10% Hrvata koji u ovakvim okolnostima vise ne posjeduju taj jezicak kojeg su imali, sa glupim planovima o preseljenju BiH Hrvata na teritorij bivse RSK).
Srbi su tu puno bolje strateski odigrali, povukli su svojih 10% Srba iz Hrvatske u Vojvodinu i BiH, da bi ucvrstili Vojvodinu i da bi imali osnovu da traze autonomiju u BiH. Drugim rijecima, zahebao je i nas Bosnjake i jos vise vas Hrvate u BiH, vjerojatno nenamjerno, vec zbog svog nekog licnog "generalskog" karaktera. oluja u posavini,a ne u krajini.....ovo je stvarno presmješno peri veš i čisti prozore,kani se tasta ture
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 23 ruj 2011, 15:39 |
|
|
O izbornim redovima ti ja i govorim kao jednostavnom instrumentu za smanjenje broja glasova, što se već jednom i iskoristilo, a nema nikakve sumnje da bi i opet ukoliko bi dijasora postala "opasna", a da se nije prešlo na zagarantirani sustav. Citat: no povijesnom ručicom tebi milog BAGARIĆA IVANA prvi put u povijesti zastupnici koje smo mi birali glasovali su za diskriminaciju našeg glasa u odnosu na ostale RH državljane. To je ujedno prvi slučaj u povijesti. Nikad prije ni poslije nijedan zastupnik u svijetu nije glasovao za smanjene građanskih prava vlastitim biračimaa. Taj dan kada tvoj prijatelj, susjed, idol, mecena šta li već je to napravio to je bilo prvi put u povijesti. Ovo sam ti već jedno 7-8 puta objasnio i u smislu neistinosti i u smislu svrsishodnosti, a li džaba, a štaš. A što se tiče pravednosti starog sustava po tvom tumačenjeu, kako je moguće da npr u 5. ili bilo kojoj drugoj IJ izađe na izbore teoretski 50 ooo, a u npr. u 6. IJ 350 000 i da obje daju po 14 zastupnika dok se dijaspori to uzimalo u obzir? A što se tiče HDZa, naopokons i shvatio, kao što rekoh zaboli me za HDZom, nego mi je stalo da nas predstavljaju najbolji, a kako je bagarić dosad bio najbolji od svih koji su se kandidirali uopće, a kandidiranje je osnovni uvjet za usporedbu, onda je mojom logikom normalno podržavamo najbolje. Dakle Bagarić nije meni niakav ni uzor niti išta drugo , nego mi je dosad najbolji zastupnik od svih ponuđenih te ga podržavam dok se god ne pojavi bolji. nebitno iz koje stranke ili nezavisne liste. A naravno, kako imam određeno znanje, i dobar osjećaj za potrebe naroda ovdje, onda logično da mi nije na prvom mjestu imidž ili zanimljiva i upečatljiva priča potencijalnih zastupnika.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 23 ruj 2011, 16:56 |
|
|
pagan je napisao/la: kolega pričate gluposti
tada je VJ bila na "kolenima" i sve i da je krenula,nestalo bi joj goriva na gazeli
nemam vremena da kačim raporte VJ koje opisuju stanje u jedinicima,koje nije bilo nimalo sjajno.jedino gdje su mogli djelovati jeste ist. slavonija radi blizine novog sada,na sto su prakticki i bili spremni,a linije sa hrvatima pojacane
uzmimo fantomski slucaj xy u kojem VJ ide prema banjaluci.zar stvarno mislis da bi prosli kroz posavski koridor tek tako.....do banjaluke bi ih bilo osjetno manje i pitanje je koliko bi u takvom stanju mogli naprivit na terenu
nemojte da se lažemo,pogledajmo istini u oči Lupate, gospodine Pagan. Kakva god da je bila VJ, sasma je dostatna bila za velesilu kakva je u to vrijeme bila HV Osim toga, da je VJ izbila na granicu FbiH, došlo bi do nagle prekompozicije snaga i nastao bi pičvajz. Umjesto za Banjaluku, morli biste napraviti curik i braniti svoja ognjišta
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 23 ruj 2011, 17:35 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: pagan je napisao/la: kolega pričate gluposti
tada je VJ bila na "kolenima" i sve i da je krenula,nestalo bi joj goriva na gazeli
nemam vremena da kačim raporte VJ koje opisuju stanje u jedinicima,koje nije bilo nimalo sjajno.jedino gdje su mogli djelovati jeste ist. slavonija radi blizine novog sada,na sto su prakticki i bili spremni,a linije sa hrvatima pojacane
uzmimo fantomski slucaj xy u kojem VJ ide prema banjaluci.zar stvarno mislis da bi prosli kroz posavski koridor tek tako.....do banjaluke bi ih bilo osjetno manje i pitanje je koliko bi u takvom stanju mogli naprivit na terenu
nemojte da se lažemo,pogledajmo istini u oči Lupate, gospodine Pagan. Kakva god da je bila VJ, sasma je dostatna bila za velesilu kakva je u to vrijeme bila HV Osim toga, da je VJ izbila na granicu FbiH, došlo bi do nagle prekompozicije snaga i nastao bi pičvajz. Umjesto za Banjaluku, morli biste napraviti curik i braniti svoja ognjišta Koliko je uopće upućeno vojnika iz sastava VJ,da pomogne braći u RSK i VRS?
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 23 ruj 2011, 17:59 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Koliko je uopće upućeno vojnika iz sastava VJ,da pomogne braći u RSK i VRS?
Pričamo o mogućnosti kršenja dejtonskog sporazuma od strane HV 95. godine, gospodine Markane i pokušaja okupacije demokratske Srpske s ciljem stvaranja još jedne bivše RSK U tom slučaju, prekršila bi ga i VJ, to je sigurno, a onda bi se karali još malo
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 23 ruj 2011, 18:35 |
|
|
Za gospodina Josipa Pejakovića sam znao da je Hrvat, mada je prezime Pejaković prisutno i kod Srba, ali on mi je imao i ranije a ima i sad neki srpski šmek, kao da je Srbin i Hrvat istovremeno, tako ga ja doživljavam P.S. Greška, ovo je otišlo na pogrešnu temu
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 23 ruj 2011, 18:57 |
|
|
seherzada je napisao/la: Meni je uvijek smjehotresno kada hrvatski nacionalisti ukivaju Tudjmana u nebesa kao nekog velikana, ali sa ove distance gledano, iz hrvatskog kuta, je iz cjelokupne price izvukao samo minimum od maksimuma kojeg je mogao.
Jednostavno, kao osoba je bio formiran u jugoslovenskom okruzju i kao takav je funkcionirao, tj. Hrvate je smatrao samo Hrvatima u RH, dok su mu Hrvati u BiH sluzili samo za potkusurivanje za racun Hrvatske.
Primjerice radi, mislim da je strateska greska to sto je radio Oluju u Krajini umjesto u Posavini. Ako uzmes da su Srbi u Hrvatskoj cinili 10-tak % populacije, oni ni u kom slucaju ne bi politicki cinili neku snagu da bi mogli predstavljati neku opasnost, pogotovu odsjeceni od Beograda. Dok s druge strane povratak Posavine bi sigurno znacio i povratak 200000 Hrvata u BiH, sto bi ih dovelo u poziciju jezicka na vagi, tj, u poziciji 43% Bosnjaka, bili bi potrebni za vecinu od 51%, a to bi znacilo da mogu ostvariti i vece zahtjeve nego oni 18% politicke snage koju su imali, sto bi izravno znacilo i veliki uticaj Hrvata na cjelokupnu politicku scenu cijele BiH.
Mislim da presudna stvar u cinjenju te strateske pogreske bio osobni, personalni karakter predsjednika Tudjmana i nepoznavanje BiH. Bio je vojno lice, a sva vojna lica su na neki nacin malo "ogranicena", mastaju o slavnim bitkama i pobjedama, bez obzira na neke ostale politicke posljedice, odnosno cijenu tih pobjeda.
Tudjan je izabrao da Hrvatsku koju je nastanjivalo 90% Hrvata nastanjuje 100% Hrvata, a u BiH koju je nastanjivalo 20% Hrvata i koji su predstavljali jezicak na vagi cjelokupne politicke scene je izabrao da nastanjuje 10% Hrvata koji u ovakvim okolnostima vise ne posjeduju taj jezicak kojeg su imali, sa glupim planovima o preseljenju BiH Hrvata na teritorij bivse RSK).
Srbi su tu puno bolje strateski odigrali, povukli su svojih 10% Srba iz Hrvatske u Vojvodinu i BiH, da bi ucvrstili Vojvodinu i da bi imali osnovu da traze autonomiju u BiH. Drugim rijecima, zahebao je i nas Bosnjake i jos vise vas Hrvate u BiH, vjerojatno nenamjerno, vec zbog svog nekog licnog "generalskog" karaktera. Drugarice Sehi.. Cudi me da ti nije smjehotresno to sto je Alija slao vojsku u srednju Bosnu kontra Hrvata a ne u istocnu. Cudi me i to da ti nije smjehotresno sto Alija nikada nije spominjao Posavinu (kao preCjednik BiH ju je takodjer "odjebo" kao i istocnu Bosnu) a sam je rodom iz Samca, kao i gospon Tihi. Na kraju Srba u HR jeste bilo 10-12% ali su drzali prevelik teritorij da bi se to toleriralo, a Hrvata izbjeglica iz Posavine nije bas bilo 200 milja. Malo se umnozava taj broj, kako kome treba
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 23 ruj 2011, 19:01 |
|
|
Evo izanalizirali smo jedan pasus iz MMS teksta i po tom pitanju je valjda sve rečeno, bilo je tu argumanta, kao i uvreda ,podvala i neistina, uglavno rečeno je sve što se moglo i trebalo bi se vratiti temi i samome tekstu. Već sam na dvije teme predložio raspravu o prednostima i manama nezavisnih zastupnika jer tema je zanimljiva i blio bi ju korisno raspraviti pa evo i 3. put, nadam se da neću proći kao prošli put kad sam na 3 mjesta predlagao da se nakon fascinantene Praljkove zadnje riječi i prigode koja se ukazala tada kada su nekoliko analitičara i novinara iz HR nametnuli tezu "da nije bilo HB ne bi bilo ni HR ni BiH", tada sam pokušao pozvati sva hb pera i svu HB inteligenciju da podržre taj trend u nastajanju, ali pokušaj je prošao neslavno i prigoda nije iskorištena . Citat: Ovaj put u Sabor biramo dakle, trojicu pulena. Što me puno ne tangira, jer kao netko tko živi i radi u BIH, a i kao osoba svjesna kapaciteta dosadašnjih jurišnika na Sabor, nikad nisam imala potrebu glasovati na izborima Republike Hrvatske. No, po prvi put ove godine imamo šansu pokazati i dokazati da smo kao narod politički odrasli. Da nismo stado koje rađa djecu za porodiljne naknade i vraća zahvalnost svako četiri godine na listiću. Da konačno imamo snage da se obračunamo sa lošim kadrovima u našim redovima koji su nas svojim imbecilnim potezima samo vraćali unatrag i da preuzmemo odgovornost za našu budućnost. Prije par tjedana pojavila se ideja o kandidiranju nezavisnog trojca iz BIH koji bi bio pozitivan iskorak u političku budućnost. Trojac koji ne bi bio recidiv nikakvih tajkunskih politika, mizernog vokabulara i neznanja, koji bi u Saboru RH djelovao trezveno i politički mudro, ne ljubeći Jadrankine skute, a koji bi koalirao ozbiljno i sa zalaganjem samo sa onim strankama koje bi im ponudile konkretan projekt odgovorne državničke vanjske politike, ne petljajući se pritom u unutarnja pitanja RH. Ovakav put bio bi možda jedini ispravni način odrastanja političke misli kod Hrvata u BIH. Možda bi on za sobom konačno povukao i jednu novu generaciju koja bi našla snage da se iskobelja iz okova dosadašnjih lidera Hrvata s ove strane granice. Zanemarimo sad nevjerovatnu i neistinitu optužbu da je narod ovca jer glasa za najbolje kandidtae samo zato što su na HDZ listi(alternativa je bila lijanović, Jurišić, Milić , Rojs, ) iako ne svaki put(bandić), dakle volio bih da se raspravi o prednostima i manama nezavisnih lista koje se ovdje predstavljaju kao spas sam po sebi iako smo toga već imali bez rezultata i ideje. Ideja je dobra i pogotovo mi je drago zbog toga od koga dolazi jer pokazuje veliki napredak u njegovj misli, kad se samo sjetim starih rasprava i većinskoga stava vodećih pera koja su išla od potpunog odricanja od HR, odjebavanja svega što otamo dolazi, čak stvarannja nove nacije što je pravdano vrlo lošim, a najčešće izmišljenim argumentiama, a za glasovanje da ne govorim to je skoro pa bilo proglašeno nepotrebnom sramotom i nažalost sve to bijaše uz podršku forumske "elite". Srećom danas je sve to prošlo i vodeća pera čak predlažu i liste i to je dobro i zato evo po 3. put, ajmo to raspraviti jer je i važno i zanimljivo. PO meni naglasak treba biti na kvalitetnim ljudima ,prije svega,a NL imaju određene prednosti što je opisao Zrikavac, ali taj način podrazumjeva svrstavanje po strani , ovisan je tjesnom ishodu, za uspjeh mu je potrebna prevaga i određena ucjena, što je dobro, ali ima i značajnih mana. Time je neizbježno da se dijaspora presuđuje izbor vlasti uz ucjenu, čime ćemo zasigurno biti izloženi napadima svih vrsta i ono što izborimo će biti shvaćeno kao nešto što se od Hr otima ucjenom, umjesto da se shavti istina da je to najveći hr interes, i još pri tome , reći će poraženi, krojimo sudbinu tamo gdje ne živimo što ustvari i nije uredu. S druge strane sada postoji mogućnost da se HB pitanje provuče u sve strannke, što je i prirodno ,da sve stranke, tražeći glasače i radeći u interesu HR prave programe za HB. Već se pojavilo nešto u kukurukavaca, a Čačiće je nedavno govorio o nužnosti uvoza radne snage s naglaskom na kršćane, što govori da su i oni svjesni važnosti npr aktivne pronatalitetne politike u HB. Dakle, naivno je očekivati da će HR prestati razgovariti s komšićem pod svaku cijenu pogotovo u nekoj mogućoj situaciji kada to nije pametno niti diplomatski. Realno je očekivati političku podršku snažniju nego dosada i realno je očekivati materijalnu potporu opstanku Hrvata u HB i sada kada više nema razloga za populistčko prozivanje dijaspore možemo dobiti podršku i programe od svih stranaka jer politika podrške opstanku Hrvata, a prije svega nataliteu je ,nakon ulaska u EU ,najveći hr vanjskopolitčki ineters.
|
|
Vrh |
|
|
seherzada
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 23 ruj 2011, 20:18 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Vraitie se na temu, a šeherzada bi mogla odgovoriti zašto Bošnjaci nemaju svoju Oldskul? Pa Skulica je nasa, otkud ti to da je vasa?????
_________________ Robbie = Grand Pinocchio! Bumbar = Vojnik Svejk! Nasa Kvacica = Homer Simpson!
|
|
Vrh |
|
|
pagan
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 ruj 2011, 15:36 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: pagan je napisao/la: kolega pričate gluposti
nemojte da se lažemo,pogledajmo istini u oči Lupate, gospodine Pagan. Kakva god da je bila VJ, sasma je dostatna bila za velesilu kakva je u to vrijeme bila HV Osim toga, da je VJ izbila na granicu FbiH, došlo bi do nagle prekompozicije snaga i nastao bi pičvajz. Umjesto za Banjaluku, morli biste napraviti curik i braniti svoja ognjišta prejako ..... ovo ću iskopirat da imam kad bude teško u životu,da me oraspoloži mokri snovi mladog ratnika samo ne znam kako bi došla VJ do banja luke...morali bi opet gazit kolone izbjeglica iz suprotnog pravca,što su bježale za srbiju
|
|
Vrh |
|
|
ivica
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 ruj 2011, 16:06 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Kakva god da je bila VJ, sasma je dostatna bila za velesilu kakva je u to vrijeme bila HV Osim toga, da je VJ izbila na granicu FbiH, došlo bi do nagle prekompozicije snaga i nastao bi pičvajz. Umjesto za Banjaluku, morli biste napraviti curik i braniti svoja ognjišta Zaboravljaš da su Hrvati progutali gorku pilulu i ušli u "savez" sa muslimanima što i danas plaćamo s lihvarskim kamatama. Mislim da bi jedinice u Istočnoj Slavoniji odbile prvi val iz Srbije koja je iscrpljena dugogodišnjim financiranjem ratova, što bi bilo dovoljno za pacifiziranje Srbije A u BiH muslimani nabrijani za revanš (ali ne bih kako se kaže tuđim k...)... P.S. Dogovoreno je samo ono što je pješadija odradila...
_________________ https://youtu.be/sJnJi5tcqxQ
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 ruj 2011, 16:15 |
|
|
Veze vi nemate, gospodine Pagan Čak i budala može pretpostaviti da bi glavni pravci VJ bili po dužini granice Srpske i FbiH, i da bi VJ u tom slučaju ima nevjerovatno raskošan izbor Od Majevice do Trebinja, sve otvoreno za VJ momčad Ne mislite valjda da bi tolika granica zjapila prazna Evo vam mapica pa razmišljajte, to vam je domaći zadatak
|
|
Vrh |
|
|
pjosip
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 ruj 2011, 17:32 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Veze vi nemate, gospodine Pagan Čak i budala može pretpostaviti da bi glavni pravci VJ bili po dužini granice Srpske i FbiH, i da bi VJ u tom slučaju ima nevjerovatno raskošan izbor Ne znam Aga, nije to baš neki prohodan kraj a i puno nafte tu treba.
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 ruj 2011, 17:48 |
|
|
Hoćete da kažete da ste vi plivali u nafti a da je VJ nije imala ni za izlazak na granicu sa FbiH? Što se prohodnosti tiče, to je prirodan put za napad VJ na FbiH i kakav god da je, on je najoptimalniji i najlogičniji
|
|
Vrh |
|
|
pjosip
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 ruj 2011, 18:01 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Hoćete da kažete da ste vi plivali u nafti a da je VJ nije imala ni za izlazak na granicu sa FbiH? Što se prohodnosti tiče, to je prirodan put za napad VJ na FbiH i kakav god da je, on je najoptimalniji i najlogičniji Nije lako pokrenuti toliku mehanizaciju.
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 ruj 2011, 18:07 |
|
|
pjosip je napisao/la:
Nije lako pokrenuti toliku mehanizaciju.
Mogućnost gubitka Srpske, u uslovima napada HV, HVO i AbiH na VRS, bi bio prevelik zalogaj i ta mehanizacija bi se morala pokrenuti. Pokrenuli su je i u slučaju NATO agresije na Srbiju i bili spremni i na kopneni rat, pa bi je pokrenuli i tad.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 ruj 2011, 19:20 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: pjosip je napisao/la:
Nije lako pokrenuti toliku mehanizaciju.
Mogućnost gubitka Srpske, u uslovima napada HV, HVO i AbiH na VRS, bi bio prevelik zalogaj i ta mehanizacija bi se morala pokrenuti. Pokrenuli su je i u slučaju NATO agresije na Srbiju i bili spremni i na kopneni rat, pa bi je pokrenuli i tad. Zašto se VJ povukla sa KiM-a,bez ulaska NATO pješadije?
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 ruj 2011, 19:35 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Zašto se VJ povukla sa KiM-a,bez ulaska NATO pješadije? Postavljte dječija pitanje, gospodine Markane Hajde da ja vas lupam s neba, da vas zasipam s brodova, da mi ne pada na pamet da izgubim niti jednog vojnika u direktnoj borbi, da vam rušim fabrike, mostove, zgrade, ubijam civile... koliko biste vi durali 78 dana konstantnog napada pod tim uslovima, rijetko bi ko produžio na još toliko ili 3 puta toliko itd. Možda bi talibani po afganistanskim pustinjama, ali njima i nemate šta rušiti i uništavati, niti njima neke stvari znače u onoj mjeri u kojoj znače nekom drugom Da je VJ bila odlučna ući i u kopneni sukob sa NATO-om zbog KiM je jasna stvar, u protivnom, ne bi ni došlo do NATO bombardovanja.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 ruj 2011, 19:45 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Postavljte dječija pitanje, gospodine Markane Hajde da ja vas lupam s neba, da vas zasipam s brodova, da mi ne pada na pamet da izgubim niti jednog vojnika u direktnoj borbi, da vam rušim fabrike, mostove, zgrade, ubijam civile... koliko biste vi durali Da je VJ bila odlučna ući i u kopneni sukob sa NATO-om zbog KiM je jasna stvar, u protivnom, ne bi ni došlo do NATO bombardovanja. Lupetate,g.Aga...Vjerovatno ste, pod utjecajem partizanskih filmova ,očekivali juriše NATO pješadije?ccc Ne sumnjam u vašu odlučnost...samo,pitanje je-da li bi tko,od tih odlučnih,preživio da dočeka NATO jurišnike? Lijepo je biti samouvjeren,ali nekad pređe u prepotentnost.Pogotovo kad je bez pokrića.Razbili su VJ kao zvečku.Ali odošmo u off...
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 ruj 2011, 19:49 |
|
|
Ja vam kažem šta je bilo, a vi meni Markanove konake Niko ne kaže da je VJ jača od NATO ( ) ali da bi ih gutale šumadijske šume, onako navikle na pustinjske ratove, to je neosporno, ili vi pak mislite da ne bi
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 ruj 2011, 20:00 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Ja vam kažem šta je bilo, a vi meni Markanove konake Niko ne kaže da je VJ jača od NATO ( ) ali da bi ih gutale šumadijske šume, onako navikle na pustinjske ratove, to je neosporno, ili vi pak mislite da ne bi Šumadijske?Brzo se povlačite,g.Aga,tek je o KiM riječ.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 ruj 2011, 20:07 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Šumadijske?Brzo se povlačite,g.Aga,tek je o KiM riječ. Čini mi se da Američani imaju običaj ući i u glavni grad, kako bi se rat priveo kraju Ali dobro, i na KiM ima šuma, još mračnijih od šumadijskih P.S. Braća Šumadinci imaju dara za dobar rock. Poslušajmo to
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|