|
|
Stranica: 14/18.
|
[ 445 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
OptimisticniVeSeljak
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 05 lis 2021, 19:09 |
|
|
mirusvijetu je napisao/la: Naravno da je Albanac u Makedoniji dio makedonske nacije. Nebitno je šta će on reći na to i da li uopće zna šta to podrazumjeva. Isto tako je nebitno izjašnjenje Joze iz Lištice ili Jove iz Bakinaca kod Laktaša, oni su dio bosanske nacije, to nije nešto što prihvataš ili ne prihvataš.
Ne znate šta je nacija. Ti ne znaš kako se država zove.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 05 lis 2021, 19:09 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 48197 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Makedonska nacija ne postoji jer ne postoji država Makedonija, službeni naziv države je Sjeverna Makedonija pa prema tome jedino može postojati sjevernomakedonska nacija.
Isto tako nije važno šta misli Mujo iz Gračanice ali on može biti jedino dio bosanskohercegovačke nacije.
Službeni naziv države nije nesto što prihvataš ili ne prihvataš. Ne znate šta je niti država niti nacija.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 05 lis 2021, 19:11 |
|
|
mirusvijetu je napisao/la: Naravno da je Albanac u Makedoniji dio makedonske nacije. Nebitno je šta će on reći na to i da li uopće zna šta to podrazumjeva. Isto tako je nebitno izjašnjenje Joze iz Lištice ili Jove iz Bakinaca kod Laktaša, oni su dio bosanske nacije, to nije nešto što prihvataš ili ne prihvataš.
Ne znate šta je nacija. Strašno koliko si dosadan. Centraliziranu BiH možete dobiti samo puškom. Ako je to jasno, prestani peglati, ne zanima me ako te Robbie čuva kao kućnog ljubimca, nastaviš li trolati ide hlađenje.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1660 of 2558 - 64.89%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 05 lis 2021, 19:18 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 48197 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Mujo iz Gračanice bolje zna od uglednih zapadnih profesora političkih znanosti šta je to nacija. Nitko od njih nema tako proste fašističke teze da je država=nacija.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
alh84001
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 05 lis 2021, 20:46 |
|
|
Mene samo zanima sto ce reci Emir 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mirusvijetu
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 05 lis 2021, 21:29 |
|
|
alh84001 je napisao/la: Mene samo zanima sto ce reci Emir  Emir iz Hrvatske? Na popisu će reći da je Bošnjak, naravno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Svarog
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 05 lis 2021, 21:40 |
|
Pridružen/a: 19 stu 2010, 11:50 Postovi: 10453 Lokacija: Banja Luka
|
mirusvijetu je napisao/la: alh84001 je napisao/la: Mene samo zanima sto ce reci Emir  Emir iz Hrvatske? Na popisu će reći da je Bošnjak, naravno. Eto vidiš..A do prije par godina je bio Musliman , kao i ti uostalom...prije toga Emir je birao da li je Srbin il Hrvat , pa još prije..je bio Turčin , prije toga opet Srbin... Ma , ko ringišpil... da se čovjeku zamanta . Ja ti dragi moj mireusvijetu , iako sam djete mješovitog braka ( otac muško , majka žensko ) nemam tih problema..svi moji su , dokle vidik puca , bili Srbi . I sad ti neki nacionalno felerični baliyandderi, koji ni dan danas nisu načisto ni ko su, ni šta su ( Krug 69) ,nama drže poduku. 
_________________ Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 05 lis 2021, 23:36 |
|
|
mirusvijetu je napisao/la: alh84001 je napisao/la: Mene samo zanima sto ce reci Emir  Emir iz Hrvatske? Na popisu će reći da je Bošnjak, naravno. Naravno da neće reći da je po nacionalnosti Hrvat iako živi u Hrvatskoj. Sad Emir odjednom može birati kojoj naciji pripada. Valjda jer Emir ne zna šta je to nacija i nacionalnost. Čim dođe popis ruše se džamijaške teze o bosanskoj naciji ko kula od karata.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mirusvijetu
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 06 lis 2021, 01:06 |
|
|
daramo je napisao/la: mirusvijetu je napisao/la: Emir iz Hrvatske? Na popisu će reći da je Bošnjak, naravno.
Naravno da neće reći da je po nacionalnosti Hrvat iako živi u Hrvatskoj. Sad Emir odjednom može birati kojoj naciji pripada. Valjda jer Emir ne zna šta je to nacija i nacionalnost. Čim dođe popis ruše se džamijaške teze o bosanskoj naciji ko kula od karata. To je izjašnjavanje o narodnosti. I u rodnom listu piše "narodnost". Emir bolje od tebe zna šta je narod i nacija.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mirusvijetu
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 06 lis 2021, 01:10 |
|
|
Svarog je napisao/la: mirusvijetu je napisao/la: Emir iz Hrvatske? Na popisu će reći da je Bošnjak, naravno.
Eto vidiš..A do prije par godina je bio Musliman , kao i ti uostalom...prije toga Emir je birao da li je Srbin il Hrvat , pa još prije..je bio Turčin , prije toga opet Srbin... Ma , ko ringišpil... da se čovjeku zamanta . Ja ti dragi moj mireusvijetu , iako sam djete mješovitog braka ( otac muško , majka žensko ) nemam tih problema..svi moji su , dokle vidik puca , bili Srbi . I sad ti neki nacionalno felerični baliyandderi, koji ni dan danas nisu načisto ni ko su, ni šta su ( Krug 69) ,nama drže poduku.  Zanimljiva priča ali nemas pojma šta je nacija.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
NSOS
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 06 lis 2021, 01:47 |
|
|
|
Onda si ti nacionalista, a Srbi i Hrvati nisu. Srbi i Hrvati su po tebi valjda narodnjaci.
Kako se nacija definise. Engleski i hrvatski
A nation is a community of people formed on the basis of a combination of shared features such as language, history, ethnicity, culture and/or territory.
Nacija je izraz koji označava skupinu ljudi koji dijele ili smatraju da dijele zajednički identitet odnosno nacionalnu svijest koja se temelji na određenim zajedničkim elementima kao što su jezik, vjeroispovijed, kultura, povijest i zajedničko podrijetlo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 06 lis 2021, 07:16 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 39464 Lokacija: Gl. grad regije
|
Kaj hoće taj Otvorenobalkanac agnostičko-islamske vjeroispovijesti? U Sandžak bez granica. Bude, uskoro. 
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 06 lis 2021, 08:55 |
|
|
mirusvijetu je napisao/la: daramo je napisao/la:
Naravno da neće reći da je po nacionalnosti Hrvat iako živi u Hrvatskoj. Sad Emir odjednom može birati kojoj naciji pripada. Valjda jer Emir ne zna šta je to nacija i nacionalnost.
Čim dođe popis ruše se džamijaške teze o bosanskoj naciji ko kula od karata.
To je izjašnjavanje o narodnosti. I u rodnom listu piše "narodnost". Emir bolje od tebe zna šta je narod i nacija. Na popisu 2013. je bilo nacionalno izjašnjavanje i tada je Emir uz pomoć džamije znao da je po nacionalnosti Bošnjak. U rodnom listu u FBiH piše nacionalnost i Emiru piše Bošnjak. Dakle ili ne živiš u FBiH ili se mani takije. U hrvatskom jeziku narodnost i nacionalnost su sinonimi ali je hrvatski pravilniji slavenski izraz narod nego latinizam nacija. U Jugoslaviji su postojali narodi i to su bili konstitutivni državotvorni narodi Jugoslavije Hrvati, Srbi, Slovenci... i narodnosti oni koji to nisu Muslimani, Albanci, Mađari.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
saskia
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 06 lis 2021, 09:03 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 16:42 Postovi: 3082 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
|
Vi se 6 stranica neuvjerljivo je*ete sa Turčinom oko pojma nacija, lijepo se konstantira što znači nacija, ako Turčin namjerno nastavlja trolat, jednostavno upozorit ili banat.
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kulac
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 06 lis 2021, 09:51 |
|
|
Svarog je napisao/la: mirusvijetu je napisao/la: Emir iz Hrvatske? Na popisu će reći da je Bošnjak, naravno.
Eto vidiš..A do prije par godina je bio Musliman , kao i ti uostalom...prije toga Emir je birao da li je Srbin il Hrvat , pa još prije..je bio Turčin , prije toga opet Srbin... Ma , ko ringišpil... da se čovjeku zamanta . Ja ti dragi moj mireusvijetu , iako sam djete mješovitog braka ( otac muško , majka žensko ) nemam tih problema..svi moji su , dokle vidik puca , bili Srbi . I sad ti neki nacionalno felerični baliyandderi, koji ni dan danas nisu načisto ni ko su, ni šta su ( Krug 69) ,nama drže poduku.  Koji kompleksi i nikako da ih se oslobodite! Ako ti vidici malo dalje “pucaju”, vidjet ćeš da su tvoji preci bili kmetovi. I to ne dvije ili tri decenije nego skoro pet vijekova. Kmet nema naciju. Kmet ima gospodara. Moji preci su tvojim precima bili gospodari skoro pet vijekova! Dovoljno vremena da se još uvjek niste islobodili kmetskog kompleksa. Sva vaša mržnja i opsjednutost muslimanima jeste izraz tog kompleksa. MI smo bili gospodari, vi ste bili kmetovi. MI smo bili bosanska vlastela koja je primila islam da bi dobro živjela. To ti je bilo kao kada danas neko promijeni firmu radi bolje plate. Slijedio nas je dio bosanskog naroda koji nije htio kmetovski položaj i koji je pristao ratovati za tada najmoćniju silu svijeta. Tvoji preci su odabrali volovsku zapregu i obradu zemlje ili čuvanje ovaca. Kada bi volovi otkazali, tvoji preci kmetovi su sebi stavljali jaram na vrat i vukli plug i ralicu. To su bili tvoji preci koji su po naciji bili kmetovi i sluge mojim precima. Zato i mrzite, zato ste granatama palili biblioteke da zatrete trag vašeg kmetovanja NAMA. Zato ste ubijali, zato negirate, zato bjesomučno prijetite, otcjepljujete se itd. Da sakrijete da ste pet vijekova služili NAMA, da su vaše prababe bile naše sluškinje. (Vino piju nano age Sarajlije) Mi smo danas Bošnjaci! Šta tebe boli k…. kako se mi izjašnjavamo? Meni mišljenje vlašine nije važno? PS. Vidiš vlašino kako i ja znam napisati. Nije neka umjetnost!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 06 lis 2021, 09:57 |
|
|
|
Jesi vidio kako se Mujo dosjetio takije.
Pošto je u hrvatskom jeziku narodnost musliman se u Hrvatskoj može i mora izjasniti Bošnjakom, iako tipa nema nikakve veze s Bosnom, nije rođen niti ikada živio u njoj.
Dok će u BiH tvrditi da narodnost i nacionalnost nemaju isto značenje u jeziku bošnjačkog naroda i da se Hrvati tako ne mogu izjasniti po nacionalnosti kao Hrvati nego samo kao Bosanci iako nikakva država Bosna ne postoji.
I naravno na popisu 2013. gdje je bilo i nacionalno izjašnjavanje svi odreda su se mogli izjasniti kao Bošnjaci.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
OptimisticniVeSeljak
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 06 lis 2021, 10:09 |
|
|
|
Muslimanska građanština nije ništa drugo nego agresivna strategija negiranja ostalih naroda. Dakle razlikuje se od nasilnog turčenja samo u formi prema van, pristup i cilj su isti. Iz našeg aspekta svi pokušaji guranja Hrvata pod tzv. Bosansku naciju su prikrivena nasilna islamizacija.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zbl
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 06 lis 2021, 10:38 |
|
|
Kulac je napisao/la: Svarog je napisao/la: Eto vidiš..A do prije par godina je bio Musliman , kao i ti uostalom...prije toga Emir je birao da li je Srbin il Hrvat , pa još prije..je bio Turčin , prije toga opet Srbin... Ma , ko ringišpil... da se čovjeku zamanta . Ja ti dragi moj mireusvijetu , iako sam djete mješovitog braka ( otac muško , majka žensko ) nemam tih problema..svi moji su , dokle vidik puca , bili Srbi . I sad ti neki nacionalno felerični baliyandderi, koji ni dan danas nisu načisto ni ko su, ni šta su ( Krug 69) ,nama drže poduku.  Koji kompleksi i nikako da ih se oslobodite! Ako ti vidici malo dalje “pucaju”, vidjet ćeš da su tvoji preci bili kmetovi. I to ne dvije ili tri decenije nego skoro pet vijekova. Kmet nema naciju. Kmet ima gospodara. Moji preci su tvojim precima bili gospodari skoro pet vijekova! Dovoljno vremena da se još uvjek niste islobodili kmetskog kompleksa. Sva vaša mržnja i opsjednutost muslimanima jeste izraz tog kompleksa. MI smo bili gospodari, vi ste bili kmetovi. MI smo bili bosanska vlastela koja je primila islam da bi dobro živjela. To ti je bilo kao kada danas neko promijeni firmu radi bolje plate. Slijedio nas je dio bosanskog naroda koji nije htio kmetovski položaj i koji je pristao ratovati za tada najmoćniju silu svijeta. Tvoji preci su odabrali volovsku zapregu i obradu zemlje ili čuvanje ovaca. Kada bi volovi otkazali, tvoji preci kmetovi su sebi stavljali jaram na vrat i vukli plug i ralicu. To su bili tvoji preci koji su po naciji bili kmetovi i sluge mojim precima. Zato i mrzite, zato ste granatama palili biblioteke da zatrete trag vašeg kmetovanja NAMA. Zato ste ubijali, zato negirate, zato bjesomučno prijetite, otcjepljujete se itd. Da sakrijete da ste pet vijekova služili NAMA, da su vaše prababe bile naše sluškinje. (Vino piju nano age Sarajlije) Mi smo danas Bošnjaci! Šta tebe boli k…. kako se mi izjašnjavamo? Meni mišljenje vlašine nije važno? PS. Vidiš vlašino kako i ja znam napisati. Nije neka umjetnost! Otišao sI van teme. Potpuno je nebitno kako ćete se vi izjašnjavati. Tema je ideja da se organizuje referendum na kojem bi se svi građani izjasnili da li su za jednu ili tri nacije. Dakle, mene boli kurac kako ćete se vi izjasniti, ali onda i tebe boli kurac kako cu se ja izjasniti, a ne da se referendumima nameće jedna nacija, a da onaj ko je protiv postane nacionalna manjina kako se predlaže.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 06 lis 2021, 10:45 |
|
|
|
Koriste iste metode kao srpski šovinisti u Srbiji Oni tamo djecu uče da ne postoji hrvatski jezik dok oni djecu uče da se u Hercegovini govore bosanski jezik i da je zapadnohercegovačka ikavica bosanski dijalekt.
Da ne govorim o tvrdnjama da je Hercegovina samo regija Bosne da Hrvati kao nacija ne postoje u BiH.
I to ne tvrdi samo ovaj nego svi Muslimani odreda.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mirusvijetu
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 06 lis 2021, 10:57 |
|
|
daramo je napisao/la: mirusvijetu je napisao/la: To je izjašnjavanje o narodnosti. I u rodnom listu piše "narodnost". Emir bolje od tebe zna šta je narod i nacija.
Na popisu 2013. je bilo nacionalno izjašnjavanje i tada je Emir uz pomoć džamije znao da je po nacionalnosti Bošnjak. U rodnom listu u FBiH piše nacionalnost i Emiru piše Bošnjak. Dakle ili ne živiš u FBiH ili se mani takije. U hrvatskom jeziku narodnost i nacionalnost su sinonimi ali je hrvatski pravilniji slavenski izraz narod nego latinizam nacija. U Jugoslaviji su postojali narodi i to su bili konstitutivni državotvorni narodi Jugoslavije Hrvati, Srbi, Slovenci... i narodnosti oni koji to nisu Muslimani, Albanci, Mađari. Govorim o Hrvatskoj, tamo u rodnom listu stoji narodnost. U Bosni stoji nacionalnost što je debilana, samo još jedna od gluposti dejtonske Bosne. Ali kako god, govorim o tome da zapadna politička misao pravi razliku između ta dva pojma, a ipak su oni kolijevka demokracije, to nisu ni Hrvatska niti kamenjar i genociditet. Već sam navodio primjere. Kurdi su narod ali nisu nacija...Korejski narod opet ima dvije nacije- sjevernokorejsku i južnikorejsku....Hrvatski narod je podijeljen na dvije nacije- hrvatsku i bosansku...Srpski na srbijansku i bosansku...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 06 lis 2021, 10:58 |
|
|
Kulac je napisao/la: Svarog je napisao/la: Eto vidiš..A do prije par godina je bio Musliman , kao i ti uostalom...prije toga Emir je birao da li je Srbin il Hrvat , pa još prije..je bio Turčin , prije toga opet Srbin... Ma , ko ringišpil... da se čovjeku zamanta . Ja ti dragi moj mireusvijetu , iako sam djete mješovitog braka ( otac muško , majka žensko ) nemam tih problema..svi moji su , dokle vidik puca , bili Srbi . I sad ti neki nacionalno felerični baliyandderi, koji ni dan danas nisu načisto ni ko su, ni šta su ( Krug 69) ,nama drže poduku.  Koji kompleksi i nikako da ih se oslobodite! Ako ti vidici malo dalje “pucaju”, vidjet ćeš da su tvoji preci bili kmetovi. I to ne dvije ili tri decenije nego skoro pet vijekova. Kmet nema naciju. Kmet ima gospodara. Moji preci su tvojim precima bili gospodari skoro pet vijekova! Dovoljno vremena da se još uvjek niste islobodili kmetskog kompleksa. Sva vaša mržnja i opsjednutost muslimanima jeste izraz tog kompleksa. MI smo bili gospodari, vi ste bili kmetovi. MI smo bili bosanska vlastela koja je primila islam da bi dobro živjela. To ti je bilo kao kada danas neko promijeni firmu radi bolje plate. Slijedio nas je dio bosanskog naroda koji nije htio kmetovski položaj i koji je pristao ratovati za tada najmoćniju silu svijeta. Tvoji preci su odabrali volovsku zapregu i obradu zemlje ili čuvanje ovaca. Kada bi volovi otkazali, tvoji preci kmetovi su sebi stavljali jaram na vrat i vukli plug i ralicu. To su bili tvoji preci koji su po naciji bili kmetovi i sluge mojim precima. Zato i mrzite, zato ste granatama palili biblioteke da zatrete trag vašeg kmetovanja NAMA. Zato ste ubijali, zato negirate, zato bjesomučno prijetite, otcjepljujete se itd. Da sakrijete da ste pet vijekova služili NAMA, da su vaše prababe bile naše sluškinje. (Vino piju nano age Sarajlije) Mi smo danas Bošnjaci! Šta tebe boli k…. kako se mi izjašnjavamo? Meni mišljenje vlašine nije važno? PS. Vidiš vlašino kako i ja znam napisati. Nije neka umjetnost! Vi svi odreda gospodari kao što i danas svi jedete zlatnim kašikama Znaš upravo su za takve tadašnji SDA begovi skovali izraz baliye za muslimansku sirotinju na razini kmetova. Islam je primila samo manji vlastele koji je odbio poslušnost neovisnoj Kraljevini Bosni i koji su izdali i državu i kralja, dakle kvislinzi. Dobro si priznao da su vam preci izdali i prodali Bosnu a danas ste kao Bošnjaci vi potomci kvislinga. Kad se musliman diči robovlasništvom i onda se čudi što kršćani ne žele biti robovi takve BiH. Nemoj se onda čuditi ustanku robova, prisjeti se kako su age nakon ustanka robova pakovali kofere za Anadoliju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 06 lis 2021, 11:02 |
|
|
|
Mukiji su glupi. Narodnost je komunistički termin za nacionalne manjine.
_________________ - BiH se Muslimanima desila, 1991. je nisu htjeli. Cilj im je bio opstanak YU. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 06 lis 2021, 11:13 |
|
|
mirusvijetu je napisao/la: daramo je napisao/la:
Na popisu 2013. je bilo nacionalno izjašnjavanje i tada je Emir uz pomoć džamije znao da je po nacionalnosti Bošnjak.
U rodnom listu u FBiH piše nacionalnost i Emiru piše Bošnjak. Dakle ili ne živiš u FBiH ili se mani takije.
U hrvatskom jeziku narodnost i nacionalnost su sinonimi ali je hrvatski pravilniji slavenski izraz narod nego latinizam nacija.
U Jugoslaviji su postojali narodi i to su bili konstitutivni državotvorni narodi Jugoslavije Hrvati, Srbi, Slovenci... i narodnosti oni koji to nisu Muslimani, Albanci, Mađari.
Govorim o Hrvatskoj, tamo u rodnom listu stoji narodnost. U Bosni stoji nacionalnost što je debilana, samo još jedna od gluposti dejtonske Bosne. Ali kako god, govorim o tome da zapadna politička misao pravi razliku između ta dva pojma, a ipak su oni kolijevka demokracije, to nisu ni Hrvatska niti kamenjar i genociditet. Već sam navodio primjere. Kurdi su narod ali nisu nacija...Korejski narod opet ima dvije nacije- sjevernokorejsku i južnikorejsku....Hrvatski narod je podijeljen na dvije nacije- hrvatsku i bosansku...Srpski na srbijansku i bosansku... Šta tebi u BiH stoji u rodnom listu pod nacionalnost, sve mislim Bosanac. Korejci su višedržavna nacija kao i Hrvati i Albanci, a BiH je višenacionalna država kao Belgija i Švicarska. Fred W. Riggs profesor političkih znanosti tvrdi da postoje višenacionalne države i višedržavne nacije a Mujo iz bosanske vukojebine o baljezga zapadnoj političkoj misli. Uz to u engleskom jeziku postoji samo izraz nation u značenju narod ili nacija. Tako to bude kad netko s balkanog brda govori o demokraciji koju je otkrio nedavno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mirusvijetu
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 06 lis 2021, 11:17 |
|
|
|
Ili npr. Kina...Kinezi nisu narod već nacija koju čine narodi- Han, Hui, Ujguri, Tibetanci... Han narod je većinski narod kineske nacije.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kulac
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 06 lis 2021, 11:18 |
|
|
|
Daramo, pokušao si i nisi uspio. Nisi ni shvatio cilj mog komentara. Ali, da se držimo teme. Dakle, Krug “99” je minoran, nebitan skup. Žive u nekom svom svijetu. To je sve “utuk na utuk”. Učesnici se obično nakon sesije rasprše po kafićima i baštama u Ferhadiji i naokolo.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 72 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|