HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 02 pro 2024, 08:45.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1018 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 41  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: KULINU ZAČEPLJENA USTA Lažiranje vlastite povijesti na primjeru iz Tuzle
PostPostano: 28 ruj 2012, 14:44 

MRSHO je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Srba u Hrvatskoj nema dovoljno da ih bude ni pola. već sam ti rekao, Dušan je bilo vrlo popularno ime u sjevernoj Hrvatskoj, kao i Milan npr., Dušan je bilo i popularno ime u Sloveniji, Slovačkoj itd. vjerojatno više nije, ali znam da u Sloveniji još uvijek ima pun k Uroša i to među mlađom populacijom.

Uroš je bilo iznimno popularno ime od 1970-1990 u Slo

Preko 2.500 novorođenčadi godišnje u "najboljim" godinama imenovali su Uroš.

prije 10-tak godina sam to ime vezivao isključivo sa Slovencima, nisam imao pojma za srpsku pozadinu. :D dosta Slovenaca sam znao s mora i Uroš mi se činilo kao jedno od najčešćih.

Vrh

Naslov: Re: KULINU ZAČEPLJENA USTA Lažiranje vlastite povijesti na primjeru iz Tuzle
PostPostano: 28 ruj 2012, 14:47 

dudu je napisao/la:

to je sajt vezan za popis stanovništva 2001. godine, izbaci točne podatke za svako ime i prezime u Hrvatskoj.

:D

Nemojmo sad miješati babe i žabe pa sad i ime Milan dovoditi u ravan sa imenom Dušan jer znam da Milana ima i među Hrvatima poprilično, znatno manje Slobodana ali na Dušana Hrvata da naletite, stvarno se trebate žestoko potruditi :D

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 14:52 

dudu je napisao/la:
dosta Slovenaca sam znao s mora i Uroš mi se činilo kao jedno od najčešćih.

I meni :D

Janez i Uroš su mi nekako sinonim za Slovenca mada ne znam koliko je to ime često kod njih ali vjerovatno ih ima podosta čim imam taj šmeking :D

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 14:52 

Agathonikos je napisao/la:

Nemojmo sad miješati babe i žabe pa sad i ime Milan dovoditi u ravan sa imenom Dušan jer znam da Milana ima i među Hrvatima poprilično, znatno manje Slobodana ali na Dušana Hrvata da naletite, stvarno se trebate žestoko potruditi :D

Ja naleteo u Rijeci na Čedomira Micića... cale od jedne poznanice... Hrvat, i to desnicar, ne podnosi Srbe ni nacrtane :zubati

Nisam hteo da je zajebavam...ali stvarno karikatura... :001_tongue

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 14:56 

DzoniBG je napisao/la:

Ja naleteo u Rijeci na Čedomira Micića... cale od jedne poznanice... Hrvat, i to desnicar, ne podnosi Srbe ni nacrtane :zubati

Nisam hteo da je zajebavam...ali stvarno karikatura... :001_tongue

Možda su ga redovito premlaćivali zbog imena pa ima traume iz djetinjstva =))

U svakom slučaju, nije lako gospodinu Čedomiru :D

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 15:03 

Ima samo u mom selu 4-5 Čedomila i Čedomira. Hrvata naravno.

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 15:07 

Istina to što kažeš, ali nije da među Hrvatima nema Dušana, čak i prilično poznatih:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1an_%C5%BDanko
http://hr.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1an ... %BEi%C4%87
http://hr.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1an_D%C5%BEamonja
http://hr.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1an_Pra%C5%A1elj

Da ne spominjem varijantu Duško - Lokin, Kuliš, Ćurlić...

P.S. Znam i jednog Slavišu, Hrvata negdje od Travnika, al to je stvarno specifično. :aleale

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 15:09 

MRSHO je napisao/la:

Nastanite tamo i gospodina Čedu Praška da vam selo bude bogatije za još jednog Čedomira. Rado ćemo vam ga ustupiti, a ako treba i platiti, dogovorićemo se :D

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 15:12 

MRSHO je napisao/la:

Nastanite tamo i gospodina Čedu Praška da vam selo bude bogatije za još jednog Čedomira. Rado ćemo vam ga ustupiti, a ako treba i platiti, dogovorićemo se :D

Previše je političkih "čedi" u blizini, nebi se dobro proveo, a mi kod nas u selu ne želimo incidente :zubati

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 15:17 

MRSHO je napisao/la:
Previše je političkih "čedi" u blizini, nebi se dobro proveo, a mi kod nas u selu ne želimo incidente :zubati

Da, ali ovaj Čeda je malo drugačiji od ostalih "čeda" mada je i ovaj kažu nekad imao taj đir ali ga više nema, sad je u kvaziliberlanim vodama, tako da dogovor i dalje vredi a vi se odlučite jeste li za još jednog seoskog Čedomira/Čedomila pa da ih imate, ne 4-5 već 5-6. Za cenu ne pitajte, spremni smo odrešiti kesu :D

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 15:22 

MRSHO je napisao/la:

Da, ali ovaj Čeda je malo drugačiji od ostalih "čeda" mada je i ovaj kažu nekad imao taj đir ali ga više nema, sad je u kvaziliberlanim vodama, tako da dogovor i dalje vredi a vi se odlučite jeste li za još jednog seoskog Čedomira/Čedomila pa da ih imate, ne 4-5 već 5-6. Za cenu ne pitajte, spremni smo odrešiti kesu :D

Ne želimo incidente, kažem ti. Nije do nas gostoljubivih Hrvata, al u neposrednoj blizini je srpsko selo čije stanovništvo je u tranzitu kroz naše selo, pa bi ga prije ili kasnije spazili, što bi vjerojatno rezultiralo bacanjem pridošlice sa obližnjeg mosta u Usoru :zubati

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 15:27 

MRSHO je napisao/la:

Ne želimo incidente, kažem ti. Nije do nas gostoljubivih Hrvata, al u neposrednoj blizini je srpsko selo čije stanovništvo je u tranzitu kroz naše selo, pa bi ga prije ili kasnije spazili, što bi vjerojatno rezultiralo bacanjem pridošlice sa obližnjeg mosta u Usoru :zubati

=))

Ovakvu argumentaciju je teško ne privatiti i mada smo spremni keširati taj poduhvat, shvatam da bi ljaga pala na mirni hrvatski puk koja sa sudbinom gospodina Čede Praška ne bi imala ništa pa utoliko i razumemo vaše odbijanje za prihvatanjem novog žitelja vašeg miroljubivog sela :D

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 15:39 

MRSHO je napisao/la:

=))

Ovakvu argumentaciju je teško ne privatiti i mada smo spremni keširati taj poduhvat, shvatam da bi ljaga pala na mirni hrvatski puk koja sa sudbinom gospodina Čede Praška ne bi imala ništa pa utoliko i razumemo vaše odbijanje za prihvatanjem novog žitelja vašeg miroljubivog sela :D

Hvala na razumijevanju. :zubati

Osim toga, na rubu našeg sela se nalazi pravoslavno groblje (plac je ustupljen prije nekoliko desetljeća komšijama), pa ako bi dotični slučajno "zginuo" od silnog praška, uistinu nebi voljeli da nam lešina zasmrađuje oazu mira i čiste prirode :zubati . Hvala ali ne hvala :zubati

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 15:46 

Potpuno vas razumem gospodine Mršo. Da sam na vašem mestu, isto bih se poneo u slučaju ustupanja nekog vašeg Čede nama. Ali ipak šteta i žao mi je zbog vašeg više nego razumljivog i opravdanog odbijanja, jer mogli smo sklopiti odličan business :D

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 15:57 

Pessimus dux je napisao/la:

Istina to što kažeš, ali nije da među Hrvatima nema Dušana, čak i prilično poznatih:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1an_%C5%BDanko
http://hr.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1an ... %BEi%C4%87
http://hr.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1an_D%C5%BEamonja
http://hr.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1an_Pra%C5%A1elj

Da ne spominjem varijantu Duško - Lokin, Kuliš, Ćurlić...

P.S. Znam i jednog Slavišu, Hrvata negdje od Travnika, al to je stvarno specifično. :aleale

Beat this!

http://www.hercegbosna.org/kolumne/politika/lako-je-o-bosni-pisati-treba-u-bosni-zivjeti-5072.html

Citat:
Nebojša Lujanović, mladi hrvatski pisac bosanskih korijena, rođen je 1981., a već je objavio svoju četvrtu knjigu – „Orgulje iz Waldsassena“. Debitirao je romanom „Stakleno oko“, a zatim je došla zbirka priča „S pogrebnom povorkom nizbrdo“, koja je izazvala značajnu pozornost književne javnosti, pa onda roman „Godina svinje“. Školovao se u Zagrebu, potom se nastanio u Splitu, čime su određeni i okviri u koje ga se kao književnika svrstava. Za ljeto planira promociju svoje najnovije knjige u Sarajevu.

■ Vas kao da je dostigla ona kletva: „Dabogda ti život bio zanimljiv!“ Rođeni ste u Novom Travniku, školovali se u Zagrebu, a radite u Splitu, što je činjenica koja se redovito dovodi u vezu s vašim književnim radom. Veza nesumnjivo postoji, no zanimljivo bi bilo čuti kako je vi vidite.

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 16:29 

http://www.dnevno.hr/vijesti/regija/prijedlog_za_moderniziranu_verziju_povelje_kulina_bana/1080932.html

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 17:20 

Ministry of Sound je napisao/la:
Beat this!

http://www.hercegbosna.org/kolumne/politika/lako-je-o-bosni-pisati-treba-u-bosni-zivjeti-5072.html

Citat:
Nebojša Lujanović, mladi hrvatski pisac bosanskih korijena, rođen je 1981., a već je objavio svoju četvrtu knjigu – „Orgulje iz Waldsassena“. Debitirao je romanom „Stakleno oko“, a zatim je došla zbirka priča „S pogrebnom povorkom nizbrdo“, koja je izazvala značajnu pozornost književne javnosti, pa onda roman „Godina svinje“. Školovao se u Zagrebu, potom se nastanio u Splitu, čime su određeni i okviri u koje ga se kao književnika svrstava. Za ljeto planira promociju svoje najnovije knjige u Sarajevu.

■ Vas kao da je dostigla ona kletva: „Dabogda ti život bio zanimljiv!“ Rođeni ste u Novom Travniku, školovali se u Zagrebu, a radite u Splitu, što je činjenica koja se redovito dovodi u vezu s vašim književnim radom. Veza nesumnjivo postoji, no zanimljivo bi bilo čuti kako je vi vidite.

Hm, čini se vrlo zanimljiv tip i potencijalno zanimljivo štivo, uzimam u obzir! :wink

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 22:11 

Dnevno Hr :
http://www.dnevno.hr/vijesti/regija/prijedlog_za_moderniziranu_verziju_povelje_kulina_bana/1080932.html

Citat:
Ja Fikret begov kitabdžija pisah ovaj begov akšumluk tefter u mjesecu Radžaba, 15, 585. godine po Hidžri, (na dan) šeste epizode Sulejmana Veličanstvenog, našalio se na situaciju oko povelje Kulina bana portal herceg- bosna.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 23:10 

DzoniBG je napisao/la:
srece smo imali da je Sulejman zbog svoje gluposti, i sticaja okolnosti popusio pred Becom, svi bi danas bili zeleni...

:smijeh Odavno ništa gluplje nisam pročitao. Pa koliko ste vi bili pod Turcima pa ne pozeleniste? Nisu ni Grci ni Bugari pozelenili. Ostadoše i manastiri i crkve. A tolike godine pod njima. RS-u je trebalo par mjeseci da uništi nevjernike na svom prostoru. Turci nisu ni pokušali a imali su stotine godina. Think about that!

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 23:13 

Ima dosta Hrvata koji se zovu Dujo, Duje-Dusko. Odtud mozda pridpostavka da ima neki znacajniji broj Hrvata Dusana.

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 23:17 

Nebula je napisao/la:
DzoniBG je napisao/la:
srece smo imali da je Sulejman zbog svoje gluposti, i sticaja okolnosti popusio pred Becom, svi bi danas bili zeleni...

:smijeh Odavno ništa gluplje nisam pročitao. Pa koliko ste vi bili pod Turcima pa ne pozeleniste? Nisu ni Grci ni Bugari pozelenili. Ostadoše i manastiri i crkve. A tolike godine pod njima. RS-u je trebalo par mjeseci da uništi nevjernike na svom prostoru. Turci nisu ni pokušali a imali su stotine godina. Think about that!

Ne-bula, nemoj biti bukvalista... citaj malo drugacije...

Prodor Turaka u dubinu Evrope padom Beca bi moguce onestosobio razvoj Srednje Evrope, koja je bila poslednji bedem pre nego sto Turci zaposednu ogromna podrucja, i tako stopiraju razvoj tih drzava... upravo taj deo Evrope, od Hanzeatske lige, protestantske reformacije, razvoja gradova koji su bili okosnica kasnije premoci Evrope, kao sto su Lion, Pariz, Antverpen...

Ne mozemo tacno da predvidimo kako bi se stvari razvijale, ali sigurno mnogo drugacije kako su se u stvarnosti odvijale...

Mojne samo pricu o nekakvoj velikoj verskoj toleranciji Osmanskog carstva... tu temu smo mnogo puta rascivijali...

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 23:19 

Nebula je napisao/la:

Da, pitaj hrišćane tamo gde je Turaka zaista bilo u dovoljnom broju... Setimo se samo postupaka milostive porte prema Grcima, Bugarima i Jermenima. Nije to baš toliko davno bilo.

Uostalom, "nevjernici" na ovom prostoru se bez problema mogli biti uništeni pre 100 godina. A nisu. Think about that.

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 23:23 

Bobovac je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Srba u Hrvatskoj nema dovoljno da ih bude ni pola. već sam ti rekao, Dušan je bilo vrlo popularno ime u sjevernoj Hrvatskoj, kao i Milan npr., Dušan je bilo i popularno ime u Sloveniji, Slovačkoj itd. vjerojatno više nije, ali znam da u Sloveniji još uvijek ima pun k Uroša i to među mlađom populacijom.

K tomu treba imati u vidu da je često dalmatinsko ime Duje samo izvedenica od imena Dušan.

Ja osobno ne znam nijednog Hrvata koji se zove Dušan, ali imam jednu rodicu koja se zove Duška. Inače ime Duško je vrlo čessto kod Hrvata-

A poznatih Dušana Hrvata ima masa... npr Dušan Bilandžić, poznati kipar Dušan Džamonja... Jbg, nemate vi Srbi autorska prava na neka imena.

Duje dolazi od svetca Dujam, nema veze s' Dusanon...

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 23:25 

DzoniBG je napisao/la:
Nebula je napisao/la:

Ne-bula, nemoj biti bukvalista... citaj malo drugacije...

Prodor Turaka u dubinu Evrope padom Beca bi moguce onestosobio razvoj Srednje Evrope, koja je bila poslednji bedem pre nego sto Turci zaposednu ogromna podrucja, i tako stopiraju razvoj tih drzava... upravo taj deo Evrope, od Hanzeatske lige, protestantske reformacije, razvoja gradova koji su bili okosnica kasnije premoci Evrope, kao sto su Lion, Pariz, Antverpen...

Ne mozemo tacno da predvidimo kako bi se stvari razvijale, ali sigurno mnogo drugacije kako su se u stvarnosti odvijale...

Mojne samo pricu o nekakvoj velikoj verskoj toleranciji Osmanskog carstva... tu temu smo mnogo puta rascivijali...

Turci očigledno nisu širili islam na silu. Nisu ni smjeli jer to Kuran jasno zabranjuje. To valjda znaju i ptice na grani. A da jesu ti bi sad bio Džemal a ne Džoni.

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2012, 23:31 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Da, pitaj hrišćane tamo gde je Turaka zaista bilo u dovoljnom broju... Setimo se samo postupaka milostive porte prema Grcima, Bugarima i Jermenima. Nije to baš toliko davno bilo.

Ne kažem da je bila demokratija i da nije bilo nasilja. Ali vjera se nije širila na silu ako već teritorije jesu. Ne zato što su Turci nešto posebno dobri već zato što Islam zabranjuje da se neko natjera da bude musliman.

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Uostalom, "nevjernici" na ovom prostoru se bez problema mogli biti uništeni pre 100 godina. A nisu. Think about that.

Ih? U to doba i srbi i hrvati se bore da ubijede muslimane da su ustvari njihovi koji su primili islam. Danas se više ne bore da ih ubijede mada i dalje to tvrde :D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1018 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 41  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Naša Kvačica, Tomba17 i 19 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: