HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 pro 2024, 21:14.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 562 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Sljedeća

Zelite li ljiljane ukomponirane sa grbom BiH Hrvata na Forumu HB?
Anketa je završila: 16 lip 2010, 14:19.
DA 44%  44%  [ 32 ]
NE 56%  56%  [ 41 ]
Ukupno glasova : 73
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Ljiljani u grb BiH Hrvata?
PostPostano: 08 lip 2010, 18:10 

Aztec je napisao/la:
Nemojte mi sad polumjesece i zvijezde. :aleale

Eno sad...znao sam :zubati
To je samo primjer, ima više oblika ruke sa sabljom, kao što je Tulkas dao ovaj link svi plemići koji su bili u srodstvu s Hrvatinićima imaju isti simbol, može se izabrati neki.

Aztec je napisao/la:
No evo Hrvatski grbovi kroz povijest. :neznam

http://hr.wikipedia.org/wiki/Grb_Republike_Hrvatske

I evo iz BiH kroz povijest.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Grbovi_i_z ... _historiju

Neznam ni sam vise. :neznam

Maa pusti njih, njima je ovo samo prolazna faza zaboravit će oni ljiljane vrlo brzo... i ti isti ljiljani će uvijek predstavljati šta predstavljaju, al trenutno velikom broju Hrvata su odbojni i ne vidim razloga da ih se forsira, kada to jednostavno nije to . Možda je to ignorantno i glupo razmišljanje i od mene i od svih koji im se protive al smatram da još nije vrijeme da se njih koristi i stavlja u naše simbole.

Vrh

PostPostano: 08 lip 2010, 18:11 

slika

Prema srednjovjekovnim kovanicama koje su bile u uporabi na području Hrvatske, čini se da je bar od 12. stoljeća (1196.) hrvatski grb bila šestokraka zvijezda danica iznad polumjeseca. Ove je kovanice dao kovati hrvatski herceg Andrija, koji će potom postati hrvatsko-ugarski kralj. Kovane su po uzoru na na koruške frizatike, pa kao i oni na naličju imaju pročelje crkve s dva tornja, no licem se razlikuju te imaju polumjesec s rogovima prema gore i nad njim šestokraku zvijezdu. Oko tog simbola napisano je ANDREAS D(ux) CR(oatiae).

slika

Zvijezda Danica (žuta šestokraka zvijezda) s bijelim (srebrnim) mladim mjesecom su motivi najstarijeg poznatog hrvatskog grba iz 12. stoljeća. Ovi elementi grba nalaze se uključeni u brojne hrvatske plemićke i gradske grbove, a kao boje ustalit će se srebrni polumjesec i zlatna zvijezda na crvenom štitu. Tako će biti uključeni i u grb na inauguralnoj Jelačićevoj zastavi iz 1848.

Vrh

PostPostano: 08 lip 2010, 18:50 

i_jopet je napisao/la:
Lijlani su nestali 1463. g i ponovno uskrsnuli 1992. g
a tih pet stotina godina turska obilježja.
Turska a ne bosanska što je vrlo bitno a vode se kao bosanski simboli.

Ho, od kud to da su bili turska obiljezja?

Kakve to veze ima? Naravno da su bosanski (tocnije iz Francuske), kako god, SIGURNO NISU TURSKI.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 08 lip 2010, 19:00 

Aztec je napisao/la:
i_jopet je napisao/la:
Lijlani su nestali 1463. g i ponovno uskrsnuli 1992. g
a tih pet stotina godina turska obilježja.
Turska a ne bosanska što je vrlo bitno a vode se kao bosanski simboli.

Kakve to veze ima? Naravno da su bosanski (tocnije iz Francuske), kako god, SIGURNO NISU TURSKI.

Nisu ljiljani turski,
već obilježja koja se navode za Bosnu u razdoblju od 1463 pa nadalje.

Vrh

PostPostano: 08 lip 2010, 19:23 

i_jopet je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

Nisu ljiljani turski,
već obilježja koja se navode za Bosnu u razdoblju od 1463 pa nadalje.

Ti si rekao; " Turska a ne bosanska što je vrlo bitno a vode se kao bosanski simboli."

Onda, kad su bili turski simboli, ili na kojoj zastavi se oni navode, nalaze... imas ih i kod Srba... na zastavi za vrijeme AU ih recimo imas.

Na kraju, sve i da jesu (kao kod AU), pa sta onda, mislim, stvarno mi nije jasno. :neznam

Ugl, slazemo se vidim da to nije turski simbol, a to je ono sto je bitno.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 08 lip 2010, 19:25 

Dogovorite se da su francuski i gotovo :D

Vrh

PostPostano: 08 lip 2010, 20:09 

A zasto bi ista mijenjali Hrvatska ima zivotinjsko carstvo a mi imamo pleter zar on nije dosta
Hrvatski pleter, znan i kao troplet je geometrijski ukras specifičan za starohrvatsku kulturu. Starohrvatske pletere nalazimo gotovo posvuda gdje je hrvatska kultura imala veći ili manji utjecaj, uglavnom u i na crkvama koje su građene predromaničkim hrvatskim slogom u periodu od 9.-12. st. te u i na ranohrvatskim samostanima iz istog perioda.

Vrh

PostPostano: 10 lip 2010, 22:15 

dragi moji, nakod kraćeg istraživanja, dođoh do zaključka da onaj piktogram ne može biti ljiljan jer ne odgovara oblikom.
a muslimani kažu da je još to pravi bosanski ljiljan.
slika

ovo je bosanski valjda zato što podsjeća na turban... ako ovo sliči onome na grbu, onda ja sličim na moniku bellucci.

naime, ilirska perunika je nasličnija piktogramu "ljiljana" na grbu

slika

aha, šta ćemo sad?!

Vrh

PostPostano: 10 lip 2010, 23:44 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Pa nastanak onih ljiljana je vezano za obilježje križa. Oznaka kršćanstva starih europskih obitelji.
Ljiljan i jeste silizirani križ i mislim da je to neupitno.

Vrh

PostPostano: 11 lip 2010, 10:10 

ja to malo kontriram bosanskim cvjećarima. oni tvrde da je to oriđiđi autohtoni bosanski ljiljan i da su bosanci to izmislili još od doba rimljana.

http://www.zemljabosna.com/bosanski_ljiljani.html

Vrh

PostPostano: 11 lip 2010, 10:15 

a nu ovog što je maštovit i simboličan:

Obitelji Sertić i Kolaković na svojim grbovima imaju odrubljenu glavu (tursku). :zubati Sablja kao simbol u grbovima zapadnoeuropske i srednjoeuropske heraldike ne postoji. Sablju krivošiju uvijek zamjenjuje ravni mač, te je sablja, dakle, tipičan hrvatski, odnosno uskočki heraldički simbol. Taj je simbol, osim naše heraldike, i simbol mađarske.

slika

Vrh

PostPostano: 11 lip 2010, 10:29 

Ilirk@ je napisao/la:
naime, ilirska perunika je nasličnija piktogramu "ljiljana" na grbu

bijeli ljiljan svetog Ante...
slika
slika

Vrh

PostPostano: 11 lip 2010, 11:53 

Mislim da mozemo da napravimo grb på uzoru Hr sahovnice samo umjesto zoloskog vrta mozemo da postavimo grbove kotromanica hercega itd. I pletara moze da bude ispod ili iznad. Ima li koji dobrovoljac da napravi takav jedan prijedlog.
Pozdrav.

Vrh

PostPostano: 11 lip 2010, 12:23 

josi je napisao/la:
Mislim da mozemo da napravimo grb på uzoru Hr sahovnice samo umjesto zoloskog vrta mozemo da postavimo grbove kotromanica hercega itd. I pletara moze da bude ispod ili iznad. Ima li koji dobrovoljac da napravi takav jedan prijedlog.
Pozdrav.

upravo tako ili jednostavno ostaviti ovako kako je

Vrh

PostPostano: 11 lip 2010, 14:14 

hib je napisao/la:
josi je napisao/la:
Pozdrav.

upravo tako ili jednostavno ostaviti ovako kako je

To bi bilo super :HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 11 lip 2010, 19:21 

evo samo sAm se registrirao zbog ove teme, molim vas nemojte stavljati nikakve ljiljane !!!

Vrh

PostPostano: 11 lip 2010, 19:25 

ne brini brko :D

Vrh

PostPostano: 11 lip 2010, 20:44 

Meni nije jasno odakle vam padaju ovakve fiks ideje i živite li vi uopće u BiH ili ste negdje vani? Mijenjati prekrasni grb Hrvata BiH, koji je tako jednostavan i lijep, za neke grafički i heraldički komplicirane bastarde mi je čisti debilizam. Sve je to meni jasno, da je ova tema stavljena kao neka vrsta zabave, no vidim da su neki moderatori to shvatili ozbiljno, pa stavili i na stranicu, a i sama tema kotira visoko u Google-u.
Šahovnica i pleter su simbol Hrvata preko tisuću godina i ne vidim niti jedan valjani razlog zašto bi se mijenjali za bilo što drugo. Tim više što je gotovo 90% vaših prijedloga nastalo 200-400 godina poslije šahovnice i pletera.

Ilirk@ je napisao/la:
glede herceg-bosanskog grba, ja ovaj sad što ga imamo jednostavno smatram lijepim i da je bez keltskog pletera, makar bi bilo dobro da ima neku posebnost koja bi ga malo razlikovala od starog hrvatskog grba, kao na primjer ona ruka i mač na podlozi šahovnice ili tako nešto slično...

Kakav keltski pleter? To je hrvatski pleter koji se koristi kao motiv preko 1000 godina u hrvatskoj kulturi.

Ministry of Sound je napisao/la:
mogu me ispraviti naši ustavni eksperti, ali mislim da u BiH nigdje nisu definirani "simboli naroda" nego samo simboli/zastave općina, županija, entiteta i konačno države.
ova naša zastava i grb su neformalni "narodni", a službeni u hercegbosanskoj i zapadnohercegovačkoj županiji.

To je službena zastava Hrvata Bosne i Hercegovine.

Starfucker226 je napisao/la:

Jesi mislio ovako nešto, samo kruna na plavoj podlozi za zastavu BiH:

slika

Evo još nekih verzija za zastavu BIH sa krunom kao grbom:

slika

slika

Ovo su definitivno najgori prijedlozi na temi, u rangu sa zastavama afričkih pobunjeničkih frakcija raznih oslobodilačkih grupa.

Mizanfil je napisao/la:
No, jedna je stvar što nam je nešto značilo prije 700 godina a savim druga šta nam znači danas. Ja sam Bošnjak ali identificiram se jedino s državnom zastavom.

Bez obzira što si, nije mi jasno kako se možeš identificirati sa nečim onako sterilnim kao što je aktualna BiH zastava?

goLLe je napisao/la:
Hrvati Herceg Bosne ( Bosne i Hercegovine kako god oćete) imaju samo jednu zastavu i jedan grb
Kakvi ljiljani, kokoši, zvjezde i šta ti već znam. U neke se svetinje ne dira, dani-croatija i nekima još zamjerate na cviećarstvu a vi bi u naš grb stavili ljiljane. Ministre ovaj tvoj prijedlog nije loš, al samo kao grb na zastavi Federacije( jer ovo trenutno je debilno), al da predstavlja Hrvate HB i samu Herceg Bosnu ni u ludilu. A toga je razmišljanja 90% ljudi koji doista žive u HB.

Apsolutno, sve potpisujem.

Vrh

PostPostano: 11 lip 2010, 22:34 

bravo majstore

Vrh

PostPostano: 11 lip 2010, 22:49 

ljiljani su hrvatska povijest, današnji grb je sadašnjost, ne izmišljajmo toplu vodu, mi nemamo potrebe za takvim potezima, jer grb, zastavu i himnu imamo....

Vrh

PostPostano: 11 lip 2010, 22:59 

koja mudrost oko pletera jebote...
računica je jednostavna:
hrvatski pleter se pojavio oko 8. stoljeća i došao je iz antičke kulture sjeverne italije, pokrštavanjem.
sjevernu italiju su naseljavali kelti i unijeli pleter u antičku umjetnost. keltski čvorovi su ukrašavali i starokršćanske tekstove i bla bla bla...
nitko ne spori da je kod hrvata od stoljeća sedmog i da je u tom obliku baš naš, ali eto, fra dionizije lasić tvrdi u bosni ih nije bilo, i što sad?

Vrh

PostPostano: 12 lip 2010, 12:01 

Ljiljan je odmah uz šahovnicu naš najvažniji poviestni grb, tako da ja ne bih ljiljan ograničio na samo bosanske i hercegovačke Hrvate i Bošnjake.

slika

Vrh

PostPostano: 12 lip 2010, 12:28 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Anton je napisao/la:
Meni nije jasno odakle vam padaju ovakve fiks ideje i živite li vi uopće u BiH ili ste negdje vani? Mijenjati prekrasni grb Hrvata BiH, koji je tako jednostavan i lijep, za neke grafički i heraldički komplicirane bastarde mi je čisti debilizam. Sve je to meni jasno, da je ova tema stavljena kao neka vrsta zabave, no vidim da su neki moderatori to shvatili ozbiljno, pa stavili i na stranicu, a i sama tema kotira visoko u Google-u.
Šahovnica i pleter su simbol Hrvata preko tisuću godina i ne vidim niti jedan valjani razlog zašto bi se mijenjali za bilo što drugo. Tim više što je gotovo 90% vaših prijedloga nastalo 200-400 godina poslije šahovnice i pletera.

Sve povijesne hrvatske pokrajine imaju svoje grbove, ne znam zašto mi u Herceg-Bosni moramo imati integralni grb, bez svojih posebnosti?
I taj pleter se povijesno baš i ne uklapa na većinu područja Herceg-Bosne (obilježje većinom Dalmacije), dok ljiljani da.

Drugi motiv, koji bi imao povijesno utemeljenje je štit sa crveno-bijelim prugama.

Vrh

PostPostano: 12 lip 2010, 12:55 

osa je napisao/la:
ljiljani su hrvatska povijest, današnji grb je sadašnjost, ne izmišljajmo toplu vodu, mi nemamo potrebe za takvim potezima, jer grb, zastavu i himnu imamo....

Pa da se nitko ne naljuti, ali meni ovaj grb djeluje nekako prazno. I fali mu bas ta oznaka BiH Hrvata. Meni je glupo da mi tu oznaku nemamo, nego onako uopceno a bas smo mi konstitutivni narod u BiH i smatramo se za neke nasljednike BiH... Dok s druge strane u RH svaka regija ima svoje obiljezje...

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 12 lip 2010, 13:00 

Ljudi, poceli ste bubat, isuvise.. Anton.. Kojih bolan tisucu godina sahovnica nas znak?? Daj malo "obuke" pa onda pisi. Apsolutno se slazem da ne treba ljiljan toliko dizati u nebesa kao nas "najjaci" povjesni adut BiH.. Nista nije vazniji od znaka Rame ili Hrvojevog grba ili ,ako vec hocete, od grba Bihaca kraljevskog grada, ali da ima povjesnu vaznost za nas Hrvate , ima..

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 562 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: 3AJE6, AmazonBot, crni_bombarder, Patriota i 76 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: