HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 srp 2026, 15:45.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 423 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Milanović u Hercegovini 8. i 9. travnja
PostPostano: 10 tra 2013, 12:22 

Nakon 10 godina odjebavalja HB Hrvata od strane Mesića, a isto tako i Sanadera, konačno dolazi Premijer RH i Predsjednik u hrvatska mjesta. Uz to, vam svih standardnih protokola, ne ide po Vitezu, Kraljevoj Sutjesci, Čitluku... sa Komšićem, Budimirom ili Lagumžijom, nego se nalazi sa Hrvatskim načelnicima općina i svećenicima. Vidim da neki to omalovažavaju, ali to je velika pljuska službenom Sarajevu i poruka kakvu podršku mogu očekivati kada Hrvatska uđe u EU (za 10 tjedana). Nikakvu. Da sam na mjestu Lagumdžije ili Tihića, ne bi mi bilo svejedno...

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 12:23 

BBC je napisao/la:
Manipuliraš. Ako je dolazio na Brijune opet se sreo sa liderom države. I to mu bio odmor, nije tamo sretao Srbe.

ne manipuliram, nego se koristim raspoloživim argumentima u okvirima koje si ti postavio.

ne susreće se ni milanović s hrvatima iz BiH. :D

eno vidim da se ni s kim nije susreo, barem ne javno, možda na marginama.

bojao se da će doboti proljev od hercegovačke hrane.

BBC je napisao/la:
Nije fer kad Mesić nikad ne dođe u hrvatske krajeve. Fer je kad Josipović pokaže onima u Kraljevoj Sutjesci da znaju da postoje.

da, a kopijari i borovica mu 10 minuta vožnje bili udaljeni. hvala mu što me podsjetio koliko nas cijeni. ovdje se digla kuka i motika na komšića što je posjetio stupni dol, a nije posjetio borovicu. a od stupnog dola do borovice ima cca 1h vožnje. a ovome 10 minuta. al eto, to je protokol, jel tako? nije tu ivo ništa mogao.

kad je kontra muslimana onda i "suljić" valja.

BBC je napisao/la:
Krivo sam se gore izrazio, "interes" i "korist". Ne, radi se samo o mrvi zahvalnosti što se neko postavio fer prema tebi. Bar više fer od onih prije. Znam ja da je i Sanader stalno inkognito obilazio Hercegovinu, imam i njegove rijetke fotografije. Ali što je krio ? Čega ga bilo sram ?

po čemu su to ovi više fer od onih prije? i prije sam ti rekao definiraj fer pa da vidim kako ću se odrediti prema tome.

to što je sanaderova ekipa usrala motku, pa sad svaku promjenu treba dočekivati s oduševljenjem? ili je to oduševljenje što se netko ne ponaša prema tebi kao prema primatu, lopovu i sl.

Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 12:24 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Mi koji smo doseljavali u RH imamo puno razloga da se zahvaljujemo HDZ-u. Ex vojnici su doista zbrinuti bar materijalno i više nego dobro, država je poticala rađanje djece što je nama opet išlo na ruku, zatim su se kuće u Krajini dijelile ili jeftino otkupljivale, državna poduzeća su nas zapošljavala u velikoj mjeri jer je i rukovodstvo (HDZ-ovo) bilo iz naših krajeva, iz istih razloga su često i poduzetnici iz naših krajeva iznenadno rasli...

Sve to i ja osjetim jer otkako nema HDZ-a na vlasti nemam vezu ni za platit račune, a prije sam znao ovog ovdje i onog ondje. I vjerojatno na sljedećim izborima možda zbog toga zaokružim HDZ. :zubati

A sve što smo trebali zauzvrat je eto pridružit se u proganjaju Srba, prekomjerno folklorno veličanje Hrvatske, branit crkvu od nevjernika, naganjant izdajnike svih vrsta... Sve u strahu da na nam ne bi privilegije ukinuli. Barem su oni prostodušniji tako shvatili, čini mi se. :D

Problem je što u strahu - od bilo kakve promjene nismo se žestili kada bi Mesići šetkao se Sarajevom, jer mi mrzimo Srbe, i jer je važnija sudbina nas u RH koje treba branit od komunjara, nego par tisuća "glupana" koji su se usudili ostati u BiH pored postojanja toliko dugo čekane RH - smo zaboravili da su do jučer svi Hrvati u Jugoslaviji bili u situaciji u kojoj su Hrvati BiH danas. A plaši nas se Jugoslavijom, obnovom Juge, plaši nas se ni teoretski ostvarivom srpsko-unitarističkom Jugom u budućnosti, a zaboravlja da je sadašnjost Hrvata BiH slična onoj kojom nas se plaši. Unitarizam i negiranje.

U svemu tome smo najgori mi iz BiH u RH. Licemjeri svjetski. Kao da čim prijeđemo granicu u nas uđe "duh hrvatski" pa zaboravimo da smo iz BiH, da mala sitnica u našem životu nas je mogla zadržat u BiH, i da smo mi ti koji smo u situaciji da nam je i Milanović spasitelj nakon nekih prije.

Mislim da ne trebamo zaboravit ko smo, što smo, ali ni odakle smo. Zato se valjda i okupljamo ovdje.

Zato kao Hrvatu iz BiH u RH fala HDZ-u na svemu što su učinili za nas.
Kao Hrvatu iz BiH hvala SDP-u što je promijenio politiku koja je iz Zagreba pucala po onom jadnom našem narodu što je imao hrabrosti i želje ostati i živjeti u BiH.

:smajl007

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 12:27 

Graničar Jozo je napisao/la:
puntar2.0 je napisao/la:
Milanovic i Josipovic su se naostrili na Sarajevo kad su ih odo tamo napadali kao nacionaliste, a njima to dodje kao da in reces da su kriminalci, i dosljedni su u tome, pogotovo Milanovic. Pipnes mu ego, cuvaj se odgovora, odma dobivas trosatne drustvenopoliticke monologe. :zubati

:palacgore1

a nije im dovoljno ni izvinjenje za ahmiće, niti "konglomerat loših politika".

Je, to je istina. Ali ne vjerujem da bi istu grešku ponovio. Ti to vidiš plitko pa sigurno nisi pročitao da je Josipovićem glavnom savjetniku Srbinu Dejanu Joviću izletilo da je ta isprika bila njegova ideja.

Ahmići i ta isprika je u biti zbog interesa RS, ne muslimana. Jer Jović nije znao kako da uputi ispriku "zbog Tuđmana" direktno ovima u RS, bilo bi previše nakaradno.
No nebitno, jest bio glup potez Josipovića, i sumnjam da bi je ponovio.

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 12:29 

Kao Hrvatu iz BiH hvala SDP-u što je promijenio politiku koja je iz Zagreba pucala po onom jadnom našem narodu što je imao hrabrosti i želje ostati i živjeti u BiH.

:smajl007

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 12:30 

eno vidim da se ni s kim nije susreo, barem ne javno, možda na marginama.

Nije ti dosta što jedan deklarirani ateist posjeti najveće hrvatsko svetište i razgovara sa vjerskim osobama ? Ne znam što bi ti htio. Da ti Milanović na račun uplaćuje plaću svaki mjesec.

Nebitno kome ćeš ti davati glas na izborima. Možeš i HDZ-u ako voliš da te prave budalom. Nisu zaslužili. Imaš još te po pitanju Varta Hrvata strogo neutralne Lesar, HNS i stranku umirovljenika.
Pa kako te volja, nitko te ne sili ni na što.

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 12:43 

Naša Kvačica je napisao/la:

Ne znaš ti Jozo što hoćeš. Samo kritiziraš.

:kava

primio na znanje.

Što znači odbaciti? Milanović došao, mi ga lijepo ugostili kao dobri domaćini i to je sve. Nitko ne vidi te pretjerane nade osim tebe.

odbaciti znači ono što je HDZ radio od 2003. godine. Samo je pitanje vremena i prilike na kojoj će se to napraviti. nemojmo zaboraviti da su ustavne promjene pred nama.

Čović je pozvao predstavnike Hrvatske, Srbije i Crne Gore, i oni su došli, razgovarali, po meni je to odličan potez. Ako tebi nije, onda reci koji je potez bio bolji?

ne kritiziram posjet, nego odnos prema tom posjetu koji se veliča samo zato što se nije susreo s muslimanima, zanemarujući pri tome sve ostalo.

a predstavnik hrvata (legitimni) je premijer te nakaradne zemlje, samo da podsjetim. a nije se milanče ni s njim susreo. izbjegao je susret. posjetio je općine i MZ, a izbjegao susret s hrvatskim premijerom u BiH. :D

a ako je cilj gospodarska suradnja, onda je izbjegavanje susreta s muslimanima kiks. posjet je u okviru gospodarskog sajma.

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 12:45 

Ako SDP nastavi ovako kako je krenio,imaju moj glas.Rukuješ se sa onim ko ti pruži ruku,briga me da je veći komunist od Mao Ce Tunga.Bitna su djela..

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 12:48 

primjer koliko čovjek može nisko spasti kad se zahvaljuje vlastitom dželatu.

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 12:52 

a predstavnik hrvata (legitimni) je premijer te nakaradne zemlje, samo da podsjetim. a nije se milanče ni s njim susreo. izbjegao je susret. posjetio je općine i MZ, a izbjegao susret s hrvatskim premijerom u BiH. :D
.

Ne pričaj napamet.

slika

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 12:53 

BBC je napisao/la:
Je, to je istina. Ali ne vjerujem da bi istu grešku ponovio. Ti to vidiš plitko pa sigurno nisi pročitao da je Josipovićem glavnom savjetniku Srbinu Dejanu Joviću izletilo da je ta isprika bila njegova ideja.

ponovi je prilikom nedavne posjete kraljevoj sutjesci. ako je htio nešto poručiti trebao je napraviti iskorak do borovice. pa onda prozivati za kontinuitet konglomerata loših politika koji se očito nije promjenio ni do dan danas.

ako ja već plitko rezoniram, onda je jedan predsjednik ovo mogao vrlo lako zaključiti. a to bi se poklopilo s interesima RS-a, kad mu već jović slaže protokol i politiku.

BBC je napisao/la:
Ahmići i ta isprika je u biti zbog interesa RS, ne muslimana. Jer Jović nije znao kako da uputi ispriku "zbog Tuđmana" direktno ovima u RS, bilo bi previše nakaradno.
No nebitno, jest bio glup potez Josipovića, i sumnjam da bi je ponovio.

demantirao te tjedan-dva prije.

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 12:54 

Mi koji smo doseljavali u RH imamo puno razloga da se zahvaljujemo HDZ-u. Ex vojnici su doista zbrinuti bar materijalno i više nego dobro, država je poticala rađanje djece što je nama opet išlo na ruku, zatim su se kuće u Krajini dijelile ili jeftino otkupljivale, državna poduzeća su nas zapošljavala u velikoj mjeri jer je i rukovodstvo (HDZ-ovo) bilo iz naših krajeva, iz istih razloga su često i poduzetnici iz naših krajeva iznenadno rasli...

Sve to i ja osjetim jer otkako nema HDZ-a na vlasti nemam vezu ni za platit račune, a prije sam znao ovog ovdje i onog ondje. I vjerojatno na sljedećim izborima možda zbog toga zaokružim HDZ. :zubati

A sve što smo trebali zauzvrat je eto pridružit se u proganjaju Srba, prekomjerno folklorno veličanje Hrvatske, branit crkvu od nevjernika, naganjant izdajnike svih vrsta... Sve u strahu da na nam ne bi privilegije ukinuli. Barem su oni prostodušniji tako shvatili, čini mi se. :D

Problem je što u strahu - od bilo kakve promjene nismo se žestili kada bi Mesići šetkao se Sarajevom, jer mi mrzimo Srbe, i jer je važnija sudbina nas u RH koje treba branit od komunjara, nego par tisuća "glupana" koji su se usudili ostati u BiH pored postojanja toliko dugo čekane RH - smo zaboravili da su do jučer svi Hrvati u Jugoslaviji bili u situaciji u kojoj su Hrvati BiH danas. A plaši nas se Jugoslavijom, obnovom Juge, plaši nas se ni teoretski ostvarivom srpsko-unitarističkom Jugom u budućnosti, a zaboravlja da je sadašnjost Hrvata BiH slična onoj kojom nas se plaši. Unitarizam i negiranje.

U svemu tome smo najgori mi iz BiH u RH. Licemjeri svjetski. Kao da čim prijeđemo granicu u nas uđe "duh hrvatski" pa zaboravimo da smo iz BiH, da mala sitnica u našem životu nas je mogla zadržat u BiH, i da smo mi ti koji smo u situaciji da nam je i Milanović spasitelj nakon nekih prije.

Mislim da ne trebamo zaboravit ko smo, što smo, ali ni odakle smo. Zato se valjda i okupljamo ovdje.

Je li ovo malo šira definicija "RH First"?

"RH First" (ima ih i na desnici i na liberalnoj ljevici) All Stars - Bandić, Đapić, Tomašić, Leko, Radoš itd.

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 12:54 

BBC je napisao/la:

ponovi je prilikom nedavne posjete kraljevoj sutjesci. ako je htio nešto poručiti trebao je napraviti iskorak do borovice.

Da je napravio iskorak do Borovice Mrduša Donja bi kukala što nije i njih posjetio.

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 12:55 

BBC je napisao/la:

.

Ne pričaj napamet.

slika

http://www.glasistre.hr/vijesti/hrvatsk ... ije-398972

http://www.glas-slavonije.hr/195187/1/M ... -iz-regije

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 12:55 

Dakle, gleda se politika prema BiH iz osobne perspektive Hrvata koji živi u RH i gubi privilegije.

Pa, tu sam se složio s tobom, što je bolje za nas koji smo dotepli u RH, najbolje se pridružit pa ošini po prašini. Pereci su mala govna kakva smo mi. Žalosno.

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 12:57 

To ti je fotografija sa sajma nedavno. Ima ih još. Ne zanimaju me dezinformacije Glasa Istre.

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 12:58 

Što znači odbaciti? Milanović došao, mi ga lijepo ugostili kao dobri domaćini i to je sve. Nitko ne vidi te pretjerane nade osim tebe.

odbaciti znači ono što je HDZ radio od 2003. godine. Samo je pitanje vremena i prilike na kojoj će se to napraviti. nemojmo zaboraviti da su ustavne promjene pred nama.

I sad mi njega trebamo odbaciti prvi, jer će on nas kasnije?

ne kritiziram posjet, nego odnos prema tom posjetu koji se veliča samo zato što se nije susreo s muslimanima, zanemarujući pri tome sve ostalo.

Pokušavam saznati što je to "sve ostalo" što ne valja.

Susreće se danima sa Hrvatima svih vrsta i sad je problem što se nije susreo s Bevandom?
U ostalom, tvoj Glas Istre pretpostavlja da je izbjegavao Dačića. :kava

a ako je cilj gospodarska suradnja, onda je izbjegavanje susreta s muslimanima kiks. posjet je u okviru gospodarskog sajma.

Kakve mi imamo koristi od gospodarskog jačanja Bošnjaka? Zašto bi mi htjeli jačati politiku koja nas želi istjerati iz BiH?

1609 of 2558 - 62.9%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 13:00 

Dakle, gleda se politika prema BiH iz osobne perspektive Hrvata koji živi u RH i gubi privilegije.

Pa, tu sam se složio s tobom, što je bolje za nas koji smo dotepli u RH, najbolje se pridružit pa ošini po prašini. Pereci su mala govna kakva smo mi. Žalosno.

ne možeš se ti nikakvom retorikom oprat od onoga šta si napisao. :palacgore1

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 13:02 

BBC je napisao/la:

To ti je fotografija sa sajma nedavno. Ima ih još. Ne zanimaju me dezinformacije Glasa Istre.

fotografija iz novog lista. ma daj molim te. :D

a glas slavonije? nije valjda da ne valjaju ni novine u kojima šola piše?

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 13:04 

BBC je napisao/la:

fotografija iz novog lista. ma daj molim te. :D

a glas slavonije? nije valjda da ne valjaju ni novine u kojima šola piše?

Evo ti i službena stranica mostarskog sajma i fotografija.
http://www.mostarski-sajam.com/index.ph ... spodarstva

Ne kužim te nimalo. Napadaš njih da su nemoralni i prevaranti a sam se koristiš vrlo prizemnim i niskim manipulacijama.

Ja taj hrvatski SDP ne mogu organski. Ali ne vidim apsolutno nikakvog povoda u Milanovićevoj posjeti da si toliko nahoran na njega.

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 13:13 

mario_cro je napisao/la:
Ako SDP nastavi ovako kako je krenio,imaju moj glas.Rukuješ se sa onim ko ti pruži ruku,briga me da je veći komunist od Mao Ce Tunga.Bitna su djela..

Sram te bilo ako budeš glasovao za Milanovića. HDZ je vodio puno bolju vanjsku politiku.

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 13:15 

I sad mi njega trebamo odbaciti prvi, jer će on nas kasnije?

piliš naopako. već sam ti pojasnio. ako ti moram ponovno razočarat ćeš me.

Pokušavam saznati što je to "sve ostalo" što ne valja.

kreni od odnosa kakvog cijela ta svita lijevih predstavnika ima prema hrvatima u BiH.

vrati se par listova unazad, obiđi malo forumsku arhivu. ne može se sve to sažeti u jedan post.

nije valjda da ti ovakva pitanja služe samo za difamaciju sugovornika? :D

Susreće se danima sa Hrvatima svih vrsta i sad je problem što se nije susreo s Bevandom?
U ostalom, tvoj Glas Istre pretpostavlja da je izbjegavao Dačića. :kava

ne valja glas istre, a valja milanović? :D

a novi list? :kava

Kakve mi imamo koristi od gospodarskog jačanja Bošnjaka? Zašto bi mi htjeli jačati politiku koja nas želi istjerati iz BiH?

zašto impliciraš gosp. jačanje bošnjaka?

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 13:20 

Jozo, ništa te ne kontam. Jedino objašnjenje je da si pravaš.

1609 of 2558 - 62.9%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 13:24 

Jozo se opire jer jako dobro zna da je ovo priprema terena za invaziju (prije bih rekao povratak) KP na prostore nepokorene HB.

slika

slika

Vrh

PostPostano: 10 tra 2013, 13:28 

slika

slika

KP HB partija vidi HR HB:

- kao republiku u kojoj će postojati vladavina zakona i od izvršne vlasti i političke moći neovisno sudstvo;
- kao republiku u kojoj će parlament (Sabor) biti ne samo najviše zakonodavno tijelo, već i mjesto donošenja ključnih odluka o strategiji razvitka, vanjskoj politici, obrani i nacionalnoj sigurnosti;
- kao državu svih njezinih građana, u kojoj će biti provedena i maksimalno moguća decentralizacija i veoma razvijena lokalna samouprava, u kojoj će do punog izražaja doći inicijative i odlučivanje ljudi u naseljima, općinama, gradovima i regijama;
- kao zemlju u kojoj će na najvišoj razini dostignutoj u svijetu poštivati prava etničkih, vjerskih, jezičnih i drugih manjina, a kojima inače prijete ove ili one pojave i postupci diskriminacije.
- kao zemlju u kojoj će se poštivati vjerske slobode i prava vjernika i puna ravnopravnost svih konfesija i u isto vrijeme sloboda i pravo pojedinaca da ne vjeruju, u kojoj će se dosljedno provoditi načelo odvojenosti crkve od države, a za sklapanje braka biti obavezan građanski postupak;

KP HB je politička partija koja se zalaže za uspostavu socijalizma 21. stoljeća. Partija prihvaća nove kapitalističke oblike vlasništva, ali za razliku od ostalih stranaka, poznaje i priznaje i oblik vlasništva u kojem će radnici odlučivati o raspodjeli rezultata rada te imati veća prava u odnosu na sredstva i predmete rada.

Također, zalaže se za uvođenje modernog oblika samoupravljanja u društvenim poduzećima i to putem organa upravljanja, na čelu s radničkim direktorom, a u kojem organu bi radnici uvjek imali većinu. Isto tako, KP HB se zalaže za cjelokupno besplatno financiranje društvene nadogradnje smanjenjem državnog aparata i za uspostavu moderne fiskalne politike. KP HB se zalaže za socijalnu državu, decentralizaciju vlasti, smanjenje broja općina i gradova u BiH i veća prava novim općinama i gradovima i više novčanih sredstava.

Potrebno je donijeti dugoročan prostorni plan HR HB, a zatim s njim usklađene prostorne i urbanističke (generalne i detaljne) planove regija, gradova, općina i naselja. Osnovno polazište svih i svakog prostornog plana moralo bi biti interes današnjih i budućih naraštaja ljudi, uz štednju prostora i sve neophodne mjere očuvanja prirode i kulturne baštine.

HR HB bi morala planski stvarati novu mrežu naselja, ostavljajući i unapređujući svako naselje u kojem su se ljudi zadržali i u kojem ima djece, mladih i srednjovječnih stanovnika, a naselja koja su već opustjela i u kojima je život zamro ili u njima još jedino živi mali broj starih ljudi, uređujući kao nenaseljeni prostor, ili ih u određenim slučajevima konzervirajući.

Uspostaviti, obnoviti i razviti kulturnu infrastrukturu, koja će čuvati i promovirati veliku kulturnu baštinu hrvatskog naroda i pripadnika drugih naroda koji u HR HB žive i koja će ujedno udovoljavati civilizacijskoj razini i osobito senzibilitetu novih naraštaja (to znači i jedan dom kulture, jedna pokretna ili stalna knjižnica, jedan kinematograf na svakih 3.000 stanovnika, jedna knjižara na 5.000 stanovnika, kazališta u svim hrvatskim gradovima koji su ih ranije imali, izloženi najvredniji fundusi svih muzeja, svesrdno pomagana svaka amaterska kulturna aktivnost);

Takodjer je protiv ulaska BiH u NATO i za razoružanje svih susjednih država uključujući i našu.

Smatramo da u društvu postoje dvije osnovne skupine – oni koji žive od svojega rada (radnici) i oni koji zahvaljujući monopolu parazitiraju na radu drugih i tamelju njega zgrću profit (kapitalisti odnosno poslodavci), neprestano težeći da ga povećaju pogoršanjem radnih i životnih uvjeta radnika. Prvi su siromašni, prisiljeni na loše životne i radne uvjete, bez prava odlučivanja na radnom mjesto i u društvu (osim formalnog odlučivanja o tome tko će ih od niza identičnih političara 4 godine tlačiti i parazitirati na njihovom radu). Drugi imaju tvornice, banke, ostala sredstva za proizvodnju, luksuzne vile i skupe limuzine, te mogućnost da u potpunosti odlučuju kako proizvoditi, koga otpustiti, kakvi radni uvjeti mogu vladati na poslu itd. Oni su također najuži suradnici i partneri političara, čije kampanje financiraju, a zauzvrat dobivaju različite povlastice – radi se o simbiozi parazita političara i parazita kapitalista. S obzirom na to da oni teže daljnjem pogoršanju života radnika i studenata kako bi si povećali profite, te da cjelokupno društveno bogatstvo počiva na radu radnika, koji su zauzvrat potlačeni i lišeni prava da odlučuju o korištenju i raspodjeli tog bogatstva, smatramo da su interesi radnika i kapitalista najoštrije suprostavljeni i da tu ne može biti riječi o nekom zajedničkom dijalogu i partnerstvu, budući da bi on u suštini bio dijalog između gospodara i sluge. KP HB u tom sukobu bezrezervno staje na stranu radnika, studenata i svih potlačenih skupina.

Zahvaćeno tzv. tranzicijom, u smislu instaliranja divljeg kapitalizma u maloj zemlji kojoj prijeti opasnost da se definitivno pretvori u banana-republiku, Herceg-Bosansko društvo na pragu 21. stoljeća grca u dubokoj krizi, a da političke snage i stranke koje su u njemu zadobile prevagu nemaju ni viziju, niti strategiju razvitka, ako se pod strategijom ne podrazumijeva rasprodaja svih resursa, prepuštanje posvemašnjoj dominaciji stranog kapitala i integracija u međunarodne organizacije i institucije, u kojima do daljnjeg stvarno odlučuje samo jedna supersila, u nastojanju da kontrolira cijeli svijet. Posrijedi je i velika provincijalizacija svijesti, njezina ograničenost na kampanilističke vidokruge, usprkos njezinoj izvanjskoj tehnizaciji (uključivanje na Internet) i površnoj scijentizaciji.

U takvim okolnostima zalaganje za komunističku alternativu u Herceg-Bosni mnogima izgleda naivnim, a nekima čak i subverzivnim. U širokoj svijesti odbacuje se pomisao na komunizam, pa ma kakav i ma kada u budućnosti. Iz te svijesti nastojalo se i nastoji izbrisati sve pozitivno što je ostvario raniji socijalistički poredak u Herceg-Bosni i Jugoslaviji. A prenaglašavalo se i prenaglašava sve ono što je u tom ranijem sistemu bilo loše, a onda se i izmišljaju i njegovi nepostojeći grijesi.

Kao zasad jedina politička stranka u Herceg-Bosni koja se otvoreno i nedvosmisleno izjašnjava za demokratski komunizam u budućnosti, Komunistička Partija Herceg-Bosne djeluje u izrazito nepovoljnim prilikama, od početka izložena sumnjičenjima i prešućivanjima, ali i teškim insinuacijama, a bez vlastite logistike, koju mora stvarati ni iz čega.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 423 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Naša Kvačica i 101 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: