|
|
Stranica: 8/14.
|
[ 347 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
pjosip
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:07 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Opet ponavljam, stavite se vi u srpsku situaciju...jel ne bi isto uradili?! Naravno da bi.
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:07 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: ManInBlack je napisao/la: Kažeš u prud se vratilo 850 duša? eto mene 25.5 na godišnjicu masakra, da odam počast precima koji su završili u starači. Pa ću se uvjeriti koliko ima pruđana ;) Po toj karti Hrvati zauzimaju manje od trećine Hercegovine, a gotovo 2/3 Posavine.  Pa junuze ja pišem o kompaktnosti hercegovine, gdje hrvatski etnički prostor nije ispresjecan sa srpskim i bošnjačkim, kao što je to u posavini: 2-3 hrvatska sela, pa 2-3 srpska i tako u krug
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:09 |
|
|
pjosip je napisao/la: DzoniBG je napisao/la: Opet ponavljam, stavite se vi u srpsku situaciju...jel ne bi isto uradili?! Naravno da bi. 
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:09 |
|
|
patriot je napisao/la: pjosip je napisao/la: Jel ti znaš čitati sa razumijevanjem?
Napisao sam da su Hrvati većina na području Hercegovine a pritom računam cijelu Hercegovinu a ne kao vi Posavinu samo na području gdje žive Hrvati.
jednako je i sa posavinom.. Ma nije isto. Oni pod Posavinom racunaju Brod, Derventu, Samac, Odzak i Modricu. A sta je sa Brckom, Srpcem pa i Prnjavorom? > Citat: nemaju apsolutnu vecinu kao hrvati u hercegovini,ali imaju relativnu.. Procitaj gornji pasus.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
patriot
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:10 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: patriot je napisao/la: i nama je bilo u interesu srusiti mostove na dunavu,pa ih nismo rusili.. Na koje mostove misliš? koliko ih ima  Komunikacija ilok-sid..prije nego ih jna uzela i stavila taj dio pod kontrolu..cca 6-7 mjesec 1991 godine..
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:10 |
|
|
pjosip je napisao/la: Jel ti znaš čitati sa razumijevanjem?
Napisao sam da su Hrvati većina na području Hercegovine a pritom računam cijelu Hercegovinu a ne kao vi Posavinu samo na području gdje žive Hrvati. Kakve veze imaju nazivi i regije koje su ionako umjetno stvorene? Onda za taj dio Posavine o kojem se ovdje govori treba izmisliti drugi naziv da budeš zadovoljan? A što sa Srednjom Bosnom, ni tamo većina nisu Hrvati?
_________________ (*_*)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:11 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Ceha je napisao/la: Kakvi gradovi? U Posavini je riječ o gradićima koji su samo malo veći nego okolna sela (iako je većina infrastrukture u njima). Uzmi primjer Domaljevac-Šamac. Ili sela oko Orašja. Gradovi su u cijeloj bosni proizvod druge jugoslavije, dakle, što veći mišung. Od Doboja do Broda su ti sve hrvatska naselja, u području 20ak km od Save između Broda i Orašja su ti 80% hrvatska naselja itd. 4 općine uz Savu (Orašje, Odžak, Brod i Šamac) su imale hrvatsku većinu (prve dvje apsolutnu, druge dvje relativnu), Derventa je bila mješana (s time da bi imala hrvatsku većinu da su joj se pripojila naselja sjevernog Doboja, koja su prije bila dio te općine). hrvatska naselja u Gradačcu su kompaktna oko Tramošnice na sjeveru, na sjeveru Modriče i zapadu Brčkog. I to je to. Imaš kompaktan hrvatski prostor. Apsolutna većina po vance-owenu. Par srpskih enklava (tipa Pelagićevo, središnji dio općine šamac) i nešto malo uz rubove (južna Modriča & istočni Brod). Muslimani većinom (osim u Brčkom) gradske manjine. O čemu, pobogu, pričaš? Istakao sam prvo demografsko stanje u gradovima, opstine su malo drugacije...ali ovde govorimo o pojmu Posavina, i njenom "izdavanju" kako se navodi u dokumentarcu... Postoji jedna linija gde Srbi nisu bili vecina, taj potez koji spominjes, ali u globalu Posavina je bila multietnicna kao regija, i niko nije imao ekskluzivno pravo da smatra tu teritoriju kao svoju. Pre svega, Hrvati su uz Muslimane hteli tu da preseku srpsku liniju snabdevanja zapadne BiH i Krajine, to su u jednom momentu skoro i uradili... a onda je reakcija srpske strane sa vojnog aspekta sasvim ocekivana i legitimna. Opet ponavljam, stavite se vi u srpsku situaciju...jel ne bi isto uradili?! pa bi, jel bilo kakva druga opcija je pogibeljna. Mi pričamo o tom djelu. Za Hrvate je Posavina od Dervente pa do Orašja (odnosno zapadnog Brčkog). Nejdemo u beskonačnost, na zemlju su većina Kinezi, pa što onda? Taj teritorij je hrvatski (trebao biti). Po meni se koridor nije trebao sjeći, međutim vama je bilo bolje da ste koridor preko Ozrena i Olova radili, a ne ovdje preko par enklava Ne znam, zauzimanje područja od Broda do sjevernog Doboja, Odžaka i Šamca mi baš nešto ne drži vodu. Sjeverno je od koridora, pa... Mogli smo mi uzeti i Trebinje pa nismo (realno ne bi ga dugo držali, no nebitno  )
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:11 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39464 Lokacija: Gl. grad regije
|
ManInBlack je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Po toj karti Hrvati zauzimaju manje od trećine Hercegovine, a gotovo 2/3 Posavine.  Pa junuze ja pišem o kompaktnosti hercegovine, gdje hrvatski etnički prostor nije ispresjecan sa srpskim i bošnjačkim, kao što je to u posavini: 2-3 hrvatska sela, pa 2-3 srpska i tako u krug Ovisi kako crtaš regije, Posavinu si crtao po općinama, pa recimo Johovac nije ubrojen, a istočna Derventa jest. Ako lijepo iscrtaš po bijelim rubovima imat ćeš preko 2/3 teritorija hrvatskog, a kad nacrtaš na toj karti Hercegovinu manje od 1/3. Ono na što ti misliš je zapadna H. koja je kompaktna i naslanje se na Završje koje je isto poprilično kompaktno.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:13 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: pjosip je napisao/la: Jel ti znaš čitati sa razumijevanjem?
Napisao sam da su Hrvati većina na području Hercegovine a pritom računam cijelu Hercegovinu a ne kao vi Posavinu samo na području gdje žive Hrvati. Kakve veze imaju nazivi i regije koje su ionako umjetno stvorene? Onda za taj dio Posavine o kojem se ovdje govori treba izmisliti drugi naziv da budeš zadovoljan? A što sa Srednjom Bosnom, ni tamo većina nisu Hrvati? Ovo ti je drugi put da na pitanje odgovaraš pitanjem. Nemam vremena za maloumnike.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:13 |
|
|
pjosip je napisao/la: Stjepan Tvrtko je napisao/la: uzmi kartu i pogledaj. derventa, brod, odžak, šamac(prud, grad šamac, tišina, novo selo, hasić, grebnice, bazik, domaljevac), orašje. kompaktno jarane Ne laži! Šta je sa Vučjakom, Liješćem, Podnovljem? Par sela uz Savu, što s njima? Ta sela, Pelagićevo, sredina Šamca, Donji Žabar i to je to? Par otoka koji ste podebljali za 700% i napravili koridor. Ali bez obzira na to, zašto ste zauzimali hrv. područja? Ona vam nisu smetala.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:14 |
|
|
Ceha je napisao/la: pjosip je napisao/la: Ne laži! Šta je sa Vučjakom, Liješćem, Podnovljem? Par sela uz Savu, što s njima? Ta sela, Pelagićevo, sredina Šamca, Donji Žabar i to je to? Par otoka koji ste podebljali za 700% i napravili koridor. Ali bez obzira na to, zašto ste zauzimali hrv. područja? Ona vam nisu smetala. Vučjak uopće nije "otok" nego najveće brdo u tom području a Liješće i Podnovlje su najveća selo u cijelom kraju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:14 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39464 Lokacija: Gl. grad regije
|
Ceha je napisao/la: pjosip je napisao/la: Ne laži! Šta je sa Vučjakom, Liješćem, Podnovljem? Par sela uz Savu, što s njima? Ta sela, Pelagićevo, sredina Šamca, Donji Žabar i to je to? Par otoka koji ste podebljali za 700% i napravili koridor. Ali bez obzira na to, zašto ste zauzimali hrv. područja? Ona vam nisu smetala. pjosip je Ero, dakle ipak Hrvat, vrlo glupi ali jest.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:15 |
|
|
patriot je napisao/la: Komunikacija ilok-sid..prije nego ih jna uzela i stavila taj dio pod kontrolu..cca 6-7 mjesec 1991 godine.. Pa komunikacija Ilok-Šid nema most. Ima Ilok-B.Palanka, aji je njegov značaj sporedan. Bitni su valjda mostovi kod Erduta i Batine, a za Batinu znam da je pokušano onesposobljavanje kada je JNA/TO uspostavila kontrolu nad Baranjom. Mislim ne bih da vas odvlačim od teme, samo me zainteresovalo na šta tačno misliš.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
patriot
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:15 |
|
|
pjosip je napisao/la: Ma nije isto. Oni pod Posavinom racunaju Brod, Derventu, Samac, Odzak i Modricu. A sta je sa Brckom, Srpcem pa i Prnjavorom? > Citat: nemaju apsolutnu vecinu kao hrvati u hercegovini,ali imaju relativnu.. Procitaj gornji pasus. prnjavor??..mislim da to nitko od njih ni u najludjim snovima ne smjesta pod posavinu.. brcko ok..opcina ulazi i mi je racunamo..odzak,samac,orasje,brod,derventa,modrica,brcko,gradacac..nas je tu negdje oko 50%.. ma sve i da udje prnjavor,opet nas ima za relativnu vecinu.. i ne,nebi isto uradili..nigdje nismo udarali prvi radi pretpostavki,apsolutno nigdje..zato i jesmo platili veliku cijenu u nekim mjestima..
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
|
|
ManInBlack je napisao/la: Stjepan Tvrtko je napisao/la: u prud se vratilo 850 ljudi. samo starci? pa kao i svakom drugom selu na ovim prostorima. mladi idu većinom u grad, ali ako usporedimo da na općini derventa živi oko 1000 hrvata, a u prudu 850 sve je jasno. hrvatski teritorij u posavini presjeca iskljucivo par sela na cesti brod-odžak. iskljucivo i jedino. uzmi kartu i pogledaj. derventa, brod, odžak, šamac(prud, grad šamac, tišina, novo selo, hasić, grebnice, bazik, domaljevac), orašje. kompaktno jarane
Uzmi ti kartu, pa dobro pogledaj, evo jedna bez ucrtanih naselja, a imas ih na netu i sa jasnim granicama naselja. Pogledaj Posavinu, pa baci pogled na hercegovinu.  Kažeš u prud se vratilo 850 duša? eto mene 25.5 na godišnjicu masakra, da odam počast precima koji su završili u starači. Pa ću se uvjeriti koliko ima pruđana ;) Na karti nije označena granica Posavine. Ona ti je minus istočna/srpska Derventa (bez grada), južna Modriča i Gradačac, te istočno Brčko. Da ne crtam sad. Hrv. Prostor sa par enklava.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:16 |
|
|
pjosip je napisao/la: Nemam vremena za maloumnike. Bravo, care.  Uvijek si bio konstruktivan i mentalno stabilan sugovornik. 
_________________ (*_*)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:16 |
|
|
Ceha je napisao/la: Mi pričamo o tom djelu. Za Hrvate je Posavina od Dervente pa do Orašja (odnosno zapadnog Brčkog). Nejdemo u beskonačnost, na zemlju su većina Kinezi, pa što onda? Taj teritorij je hrvatski (trebao biti). Po meni se koridor nije trebao sjeći, međutim vama je bilo bolje da ste koridor preko Ozrena i Olova radili, a ne ovdje preko par enklava Ne znam, zauzimanje područja od Broda do sjevernog Doboja, Odžaka i Šamca mi baš nešto ne drži vodu. Sjeverno je od koridora, pa... Mogli smo mi uzeti i Trebinje pa nismo (realno ne bi ga dugo držali, no nebitno  ) Da se selo za sto i pregovaralo, moglo je svasta da se dogovori... Eto pricaju ljudi koji su tamo komandovali, hteli su da povezu taj deo sa Gradaccem...bili ste u dilu sa Muslimanima koje je u principu bolelo uvo za vasu sudbinu, i toliko su se otprilike i potrudili. Kad je vec doslo do toga da zapadna BiH okupi gro snaga, i kad su udarili, neozbiljno je ocekivati da se zadrze striktno na putnom pravcu. Ja verujem da je Tudjman video neperspektivnost tog plana, i da ga je tiho sabotirao, ne zeleci da gubi ljude u tom uzaludnom pokusaju. Hrvati iz Posavine su time ispali donji, ali globalno gledano, interesi Hrvatske su bili na drugim mestima.
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ceha je napisao/la: Par sela uz Savu, što s njima? Ta sela, Pelagićevo, sredina Šamca, Donji Žabar i to je to? Par otoka koji ste podebljali za 700% i napravili koridor. Ali bez obzira na to, zašto ste zauzimali hrv. područja? Ona vam nisu smetala. pjosip je Ero, dakle ipak Hrvat, vrlo glupi ali jest. jbg 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:19 |
|
|
pjosip je napisao/la: Ceha je napisao/la: Par sela uz Savu, što s njima? Ta sela, Pelagićevo, sredina Šamca, Donji Žabar i to je to? Par otoka koji ste podebljali za 700% i napravili koridor. Ali bez obzira na to, zašto ste zauzimali hrv. područja? Ona vam nisu smetala. Vučjak uopće nije "otok" nego najveće brdo u tom području a Liješće i Podnovlje su najveća selo u cijelom kraju. Srpski otok u hrvatskom moru. Ok, ta sela su veća nego Brod ili Odžak? Daj ne... Kakve veze imaju 2 sela u hrvatskom prostoru? Imaš i u Ljubuškom Gradsku, pa bi samo muslimani na temelju njega htjeli zapadnu hercegovinu u bošnjakistanu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
patriot
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:19 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: patriot je napisao/la: Komunikacija ilok-sid..prije nego ih jna uzela i stavila taj dio pod kontrolu..cca 6-7 mjesec 1991 godine.. Pa komunikacija Ilok-Šid nema most. Ima Ilok-B.Palanka, aji je njegov značaj sporedan. Bitni su valjda mostovi kod Erduta i Batine, a za Batinu znam da je pokušano onesposobljavanje kada je JNA/TO uspostavila kontrolu nad Baranjom. moj lapsus,priznajem gresku.. govorim za komunikaciju ilok-sid da bi onda stavili pod kontrolu,da mostovi poruseni..ovako ih je jna zauzela..mogli bi obranu fokusirati na nama bitne dijelove i nebi bili toliko razvuceni na nekim dijelovima obrane..takodjer,lakse bi iskontrolirali polazisne tocke napada na vukovar i nebi nas lako okruzila pojedina srpska sela jer nebi niti imali potporu koja im to omogucila..
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MRSHO
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:22 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 11:02 Postovi: 8018 Lokacija: Banovina Usora
|
|
Ma nije uzimana samo cesta, sere tko god to tvrdi, srbi bi uzeli i Orašje da su mogli, ma uzeli bi i Široki Brijeg da su bili blizu. Nemojmo se zavaravat, pa fino je već par puta napisano - što zauzmeš tvoje je. To vrijedi i za musl. i srpsku stranu, osim za hrvatsku koja je u Daytonu vratila Mrkonjić, Šipovo, Bočac sa HE... sve vrijedno, da Sarajevo može u miru okrenut retoričnu paljbu prema Sr. Bosni i Hercegovini.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
patriot
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:24 |
|
|
MRSHO je napisao/la: Ma nije uzimana samo cesta, sere tko god to tvrdi, srbi bi uzeli i Orašje da su mogli, ma uzeli bi i Široki Brijeg da su bili blizu. Nemojmo se zavaravat, pa fino je već par puta napisano - što zauzmeš tvoje je. To vrijedi i za musl. i srpsku stranu, osim za hrvatsku koja je u Daytonu vratila Mrkonjić, Šipovo, Bočac sa HE... sve vrijedno, da Sarajevo može u miru okrenut retoričnu paljbu prema Sr. Bosni i Hercegovini. apsolutna istina..osim toga,jedino se mi pravili moralnima do koske..jebala nas moralnost..svugdje na finjaka i pruzanje ruke..vjerovanje u komsije..od izbijanja prvih barikada u Hrvatskoj,do prvih dana rata u BiH.. uopce se ne zavaravam..da opet krene,mi bi dok drugi organiziraju straze i oruzje,organizirali okrugli stol oko pomirenja
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:25 |
|
|
patriot je napisao/la: moj lapsus,priznajem gresku.. govorim za komunikaciju ilok-sid da bi onda stavili pod kontrolu,da mostovi poruseni..ovako ih je jna zauzela..mogli bi obranu fokusirati na nama bitne dijelove i nebi bili toliko razvuceni na nekim dijelovima obrane..takodjer,lakse bi iskontrolirali polazisne tocke napada na vukovar i nebi nas lako okruzila pojedina srpska sela jer nebi niti imali potporu koja im to omogucila.. Pa mislim da je Ilok odmah otpisan (jer je okružen sa tri strane), a da je prvobitna ideja bila da se zaposedne obala Dunava (onda bi JNA samo preko Srema mogla doći). Da li je to uključivalo rušenje mostova ili ne, ne znam, ali je činjenica da su hrvatske snage zakasnile pa su imale JNA pred Osijekom sa te strane, umesto na Dunavu. Kasnije je pokušano rušenje mosta, ali neuspešno. OK, razjasnismo se. Ajd' neću više da odvlačim pažnju od Posavine.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:30 |
|
|
|
@Junuz, nisam ja crtao karte, ona je ranije objavljena na ovom forumu.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 11 tra 2012, 15:38 |
|
|
|
Nitko ne postavlja pitanje zašto srbi nisu uspostavili cestovni i željeznički koridor dolinom Spreče (doboj-lukavac-živinice-kalesija-zvornik) ili dolinom Krivaje (Zavidovići-Vozuća-Olovo-Han Pijesak) ? Ovaj treći pravac bi bio najmanje poguban za Hrvate jer se na tom putu nalaze čini mi se dva hrvatska sela.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 68 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|