|
|
Stranica: 13/14.
|
[ 347 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Moje ime je Janko Postano: 12 tra 2012, 09:02 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 11:02 Postovi: 8018 Lokacija: Banovina Usora
|
Agathonikos je napisao/la: MRSHO je napisao/la: Vidim da neki, prvenstveno Aga ne razlikuju geografski i politički pojam Posavina odnosno Bosanska Posavina,
pa eto Mrduljašev rad
Prostorno-demografsko određenje etničkog i političkog pojma Bosanske Posavine
Ma bitno je da tu razliku uočava pomenuti gospodin Mrduljaš, jer očigledno mu idu te stvari pa se ja tu više ne bih mješao jer gospodin Mrduljaš je ipak gospodin Mrduljaš a ne bilo tko  Što se nekih trampi tiče, ne vjerujem u to ali ko vjeruje, neka vjeruje i dalje. Jel pošteno? Evo ruke  Pošteno, ruka. A što se Mrduljaša tiče, on je među ostalim radio na pitanju naziva Bosanska Posavina a eto, mogao je recimo na pojam Republika Srpska, postaviti si pitanje šta je to u geografskom smislu značilo '92, šta '95 a šta danas? Šta to znači u političkom smislu? Ili recimo isto pitanje za općinu Mostar...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Moje ime je Janko Postano: 12 tra 2012, 09:03 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
MRSHO je napisao/la: Ceha je napisao/la: Nešto si zeznuo s linkom, javlja grešku. jeste, moja greška. Link bez " http://www." hrcak.srce.hr/file/60937 Odličan rad MRSHO , hvala na linku 
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 12 tra 2012, 09:04 |
|
|
pjosip je napisao/la: Ceha je napisao/la: Srpski otok u hrvatskom moru. Ok, ta sela su veća nego Brod ili Odžak? Daj ne... Kakve veze imaju 2 sela u hrvatskom prostoru? Imaš i u Ljubuškom Gradsku, pa bi samo muslimani na temelju njega htjeli zapadnu hercegovinu u bošnjakistanu. Ma kakav otok, to je citav kontinent! Daj prvo pogledaj kartu kako su izgledali prostori u vrijeme dok smo najbolje stajali u Posavini. O čemu ti pričaš? U ratu smo spojili cijeli prisavski prostor, odnosno zauzeli cijelu brodsku općinu I Podnovlje je muslimansko selo. http://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:Popis_stanovni%C5%A1tva_u_Bosni_i_Hercegovini_1991.:_Bosanski_Brod
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 12 tra 2012, 09:09 |
|
|
Ceha je napisao/la: pjosip je napisao/la: Ma kakav otok, to je citav kontinent! Daj prvo pogledaj kartu kako su izgledali prostori u vrijeme dok smo najbolje stajali u Posavini. O čemu ti pričaš? U ratu smo spojili cijeli prisavski prostor, odnosno zauzeli cijelu brodsku općinu I Podnovlje je muslimansko selo. http://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:Popis_stanovni%C5%A1tva_u_Bosni_i_Hercegovini_1991.:_Bosanski_BrodPa sad je jasno otkud tvoje neznanje. Da li ti je poznato da mi nikad nismo zauzeli cijelo selo Liješće koje se nalazi odmah na ulazu u Bosanski Brod sa mosta? Na to selo Liješće se nastavlja brdo Vučjak (najdominantnija točka u cijelom kraju) na koje hrvatska noga nikad nije kročila, da li ti je to poznato? Dalje, srpsko selo Podnovlje koje se nalazilo sa "druge strane" koridora je imalo nepunih 2 km do srpskih snaga sa "ove strane" koridora. U biti ta 2 km su bili sve što je potrebno Srbima da prekinu naš teritorij.
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Moje ime je Janko Postano: 12 tra 2012, 09:18 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39246 Lokacija: Gl. grad regije
|
Citat: Hrvatski etnički prostori (većinski hrvatska naselja i njima gravitirajući nenaseljeni krajevi) zauzimali su 1233,77 km2 ili 53,90% njene prostornosti. Unutar tih prostora živjelo je sveukupno 131.310 stanovnika. Od toga 114.362 Hrvata, 1.317 Bošnjaka, 11.614 Srba, Jugoslavena 1.720 te ostalih 2.297. Od svih Hrvata Bosanske Posavine u većinski hrvatskim naseljima živjelo je njih 85,69%.10 Dakle 86 % Hrvata Posavine je živjelo u etnički hrvatskim područjima. Po tome je to jako slično zap. Hercegovini. Zato padaju u vodu one "ocjene" o većem hrvatstvu Eranije, možda jest malo veće ne puno. A čak je udio tih hr. etničkih prostora u BP puno veći nego što je udio hrvatskih etničkih prostora u Hercegovini kao regiji. Zato, ako bi iko trebao razumjeti Posavce to su upravo Erani. Recimo ŠB i Posušje da su u hr. području BiH, a Grude i Ljubuški i primjerice i Čitluk ne, dok je Mostar u nekom distriktu. To bi bila paralela. No sve to vrijedi za 92. danas je 12. i stvari treba iz današnje perspektive promatrat.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Moje ime je Janko Postano: 12 tra 2012, 09:19 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: MRSHO je napisao/la: jeste, moja greška. Link bez "http://www." hrcak.srce.hr/file/60937 Odličan rad MRSHO , hvala na linku  Jako dobar rad 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 12 tra 2012, 09:25 |
|
|
pjosip je napisao/la: Ceha je napisao/la: O čemu ti pričaš? U ratu smo spojili cijeli prisavski prostor, odnosno zauzeli cijelu brodsku općinu I Podnovlje je muslimansko selo. http://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:Popis_stanovni%C5%A1tva_u_Bosni_i_Hercegovini_1991.:_Bosanski_BrodPa sad je jasno otkud tvoje neznanje. Da li ti je poznato da mi nikad nismo zauzeli cijelo selo Liješće koje se nalazi odmah na ulazu u Bosanski Brod sa mosta? Na to selo Liješće se nastavlja brdo Vučjak (najdominantnija točka u cijelom kraju) na koje hrvatska noga nikad nije kročila, da li ti je to poznato? Dalje, srpsko selo Podnovlje koje se nalazilo sa "druge strane" koridora je imalo nepunih 2 km do srpskih snaga sa "ove strane" koridora. U biti ta 2 km su bili sve što je potrebno Srbima da prekinu naš teritorij. Hm, nekako mrzim paralelne stvarnosti. Jesi pročitao mrduljašev rad? U njemu piše da smo zauzeli cijelu bosanskobrodsku i odžačku općinu. Imaš milijardu i jedan prilog po netu koji to tvrde. Ako imaš neke informacije koje mogu dokazati drugačije, daj. Inače 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 12 tra 2012, 09:28 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 28390 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
pjosip je napisao/la: Da li ti je poznato da mi nikad nismo zauzeli cijelo selo Liješće koje se nalazi odmah na ulazu u Bosanski Brod sa mosta?
Ma čekaj, zauzeli su naši Liješće?? Citat: Na to selo Liješće se nastavlja brdo Vučjak (najdominantnija točka u cijelom kraju) na koje hrvatska noga nikad nije kročila, da li ti je to poznato? Ejs, gdje je Liješće , a gdje je Vučjak... Jedino ako imaju 2 Vučjaka? Citat: Dalje, srpsko selo Podnovlje koje se nalazilo sa "druge strane" koridora je imalo nepunih 2 km do srpskih snaga sa "ove strane" koridora.
U biti ta 2 km su bili sve što je potrebno Srbima da prekinu naš teritorij. E to je točno.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 12 tra 2012, 09:35 |
|
|
Bobovac je napisao/la: pjosip je napisao/la: Da li ti je poznato da mi nikad nismo zauzeli cijelo selo Liješće koje se nalazi odmah na ulazu u Bosanski Brod sa mosta?
Ma čekaj, zauzeli su naši Liješće?? Citat: Na to selo Liješće se nastavlja brdo Vučjak (najdominantnija točka u cijelom kraju) na koje hrvatska noga nikad nije kročila, da li ti je to poznato? Ejs, gdje je Liješće , a gdje je Vučjak... Jedino ako imaju 2 Vučjaka? Citat: Dalje, srpsko selo Podnovlje koje se nalazilo sa "druge strane" koridora je imalo nepunih 2 km do srpskih snaga sa "ove strane" koridora. U biti ta 2 km su bili sve što je potrebno Srbima da prekinu naš teritorij. E to je točno. Malo je pukao pjosip HVO je zauzeo cijelu bosanskobrodsku općinu. Vučjak je daleko od Broda 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 12 tra 2012, 09:39 |
|
|
Bobovac je napisao/la: pjosip je napisao/la: Da li ti je poznato da mi nikad nismo zauzeli cijelo selo Liješće koje se nalazi odmah na ulazu u Bosanski Brod sa mosta?
Ma čekaj, zauzeli su naši Liješće?? Ne. Došli su do crkve u sredini sela. Citat: Citat: Na to selo Liješće se nastavlja brdo Vučjak (najdominantnija točka u cijelom kraju) na koje hrvatska noga nikad nije kročila, da li ti je to poznato? Ejs, gdje je Liješće , a gdje je Vučjak... Jedino ako imaju 2 Vučjaka? Vučjak ti je u sred prostora između Broda, Odžaka i Šamca. http://maps.google.hr/maps?q=lije%C5%A1 ... a&t=h&z=12
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 12 tra 2012, 09:39 |
|
|
Ceha je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Ma čekaj, zauzeli su naši Liješće??
Ejs, gdje je Liješće , a gdje je Vučjak... Jedino ako imaju 2 Vučjaka?
E to je točno. Malo je pukao pjosip HVO je zauzeo cijelu bosanskobrodsku općinu. Vučjak je daleko od Broda  I šta da ti čovjek radi? Evo ti knjiga "Rat u Bosanskoj Posavini". Na stranici 98 imaš kartu rasporeda snaga. Na strani 178 imaš uvećanu općinu Bos. Brod. Na stranici 218 ti je stanje u 5. mjesecu '92. Na stranici 232 je najbolje stanje za HVO.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Moje ime je Janko Postano: 12 tra 2012, 09:48 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39246 Lokacija: Gl. grad regije
|
|
Dalje sa Mrduljašovom analizom, 46,5 % Hrvata iz BP je ostalo u RS a ostatak je u Federaciji i DB. Eh, da su ti ljudi naseljeni u na pr. grad Brčko a ne u Zagreb. Imali bi pored Mostara još jedan centar.
I eto, umjesto obnove imanja, koja bi uglavnom vremenom propadala a nastajala krupnija, oportunije je od MZ danas tražit stanove u Brčkom ili PŽ.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: Moje ime je Janko Postano: 12 tra 2012, 10:18 |
|
|
|
Možda bi nam Srbi koji dolaze na forum mogli pomoći oko ovoga ako imaju informacije?
Da li je ikad kompletno Liješće palo?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zmajček
|
Naslov: Re: Moje ime je Janko Postano: 12 tra 2012, 10:30 |
|
|
Ma sve je u redu ali Janko Koja inspiracija 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
tulove grede
|
Naslov: Re: Moje ime je Janko Postano: 12 tra 2012, 12:36 |
|
|
|
Mozes prelistat josipe pa mi reci kakvo je stanje bilo sto se tice HOS-a? Ima ista? Na kojoj je to stranici? Ja ne mislim da je BP prodana, ali mi hosovci u BP jesmo. Mi smo se ostali danima izvlacit iza onih koji su 'medju zadnjima presli most'. Jebem i njih i onog ko ga je minirao.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: Moje ime je Janko Postano: 12 tra 2012, 12:45 |
|
|
tulove grede je napisao/la: Mozes prelistat josipe pa mi reci kakvo je stanje bilo sto se tice HOS-a? Ima ista? Na kojoj je to stranici? Ja ne mislim da je BP prodana, ali mi hosovci u BP jesmo. Mi smo se ostali danima izvlacit iza onih koji su 'medju zadnjima presli most'. Jebem i njih i onog ko ga je minirao. Evo tu je knjiga u elektronickom izdanju: http://en.calameo.com/books/00050293336824961acd0
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 12 tra 2012, 12:47 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Ejs, gdje je Liješće , a gdje je Vučjak... Jedino ako imaju 2 Vučjaka?
Pogledaj koliki je Vucjak prema stranici zupe Foca: http://www.foca.hr/zupa_foca.htm
|
|
| Vrh |
|
 |
|
patriot
|
Naslov: Re: Moje ime je Janko Postano: 12 tra 2012, 12:53 |
|
|
tulove grede je napisao/la: Mozes prelistat josipe pa mi reci kakvo je stanje bilo sto se tice HOS-a? Ima ista? Na kojoj je to stranici? Ja ne mislim da je BP prodana, ali mi hosovci u BP jesmo. Mi smo se ostali danima izvlacit iza onih koji su 'medju zadnjima presli most'. Jebem i njih i onog ko ga je minirao. imas pm..da ne pisem ispred he-bo bojovnika koji sve znaju ,a nigdje nisu bili
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 12 tra 2012, 13:48 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 12 tra 2012, 13:51 |
|
|
Ceha je napisao/la: To ti je ova karta na kojoj piše HVO zauzima Liješće, Vinsku, Vrela...  Nešto si pobrkao ? To je malo "romansirana" verzija. Ona tocnija tvrdi da je HVO "ušao" u ta sela a kod nekih se radilo samo o jednoj izmedju gornji/donji izvedenica. Karta je, da tako kažemo, malo "proširena" pogotovu u dijelu koji se tiče Vučjaka.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 12 tra 2012, 13:52 |
|
|
pjosip je napisao/la: Ceha je napisao/la: Malo je pukao pjosip HVO je zauzeo cijelu bosanskobrodsku općinu. Vučjak je daleko od Broda  I šta da ti čovjek radi? Evo ti knjiga "Rat u Bosanskoj Posavini". Na stranici 98 imaš kartu rasporeda snaga. Na strani 178 imaš uvećanu općinu Bos. Brod. Na stranici 218 ti je stanje u 5. mjesecu '92. Na stranici 232 je najbolje stanje za HVO. Jesi ti pročitao tu knjigu? To ti je stanje prije hrvatske ofenzive.... Ajoj. Pogledaj stranu 232-3.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 12 tra 2012, 13:55 |
|
|
Ceha je napisao/la: pjosip je napisao/la: I šta da ti čovjek radi? Evo ti knjiga "Rat u Bosanskoj Posavini". Na stranici 98 imaš kartu rasporeda snaga. Na strani 178 imaš uvećanu općinu Bos. Brod. Na stranici 218 ti je stanje u 5. mjesecu '92. Na stranici 232 je najbolje stanje za HVO. Jesi ti pročitao tu knjigu? To ti je stanje prije hrvatske ofenzive.... Ajoj. Pogledaj stranu 232-3. Procitaj moj gornji tekst. Karta prikazuje zeljeno stanje a ne stvarno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 12 tra 2012, 13:56 |
|
|
pjosip je napisao/la: Ceha je napisao/la: To ti je ova karta na kojoj piše HVO zauzima Liješće, Vinsku, Vrela...  Nešto si pobrkao ? To je malo "romansirana" verzija. Ona tocnija tvrdi da je HVO "ušao" u ta sela a kod nekih se radilo samo o jednoj izmedju gornji/donji izvedenica. Karta je, da tako kažemo, malo "proširena" pogotovu u dijelu koji se tiče Vučjaka. Hm, po kartama iz knjige koje si ti dao, u tom dijelu Srba nije bilo 2 mjeseca.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 12 tra 2012, 13:58 |
|
|
pjosip je napisao/la: Ceha je napisao/la: Jesi ti pročitao tu knjigu? To ti je stanje prije hrvatske ofenzive.... Ajoj. Pogledaj stranu 232-3. Procitaj moj gornji tekst. Karta prikazuje zeljeno stanje a ne stvarno. Ne znam, na takvo stanje se referenciraju svi iole referentniji izvori. Da nije bilo tako onda bi prioritet bio ovladati tim prostorom (i dalje izbit na rijeku Bosnu), a ne ići prema Modriči i Srbima prekidat koridor.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: 60 minuta specijal - Izdaja Bosanske Posavine? Postano: 12 tra 2012, 14:00 |
|
|
Ceha je napisao/la: pjosip je napisao/la: To je malo "romansirana" verzija. Ona tocnija tvrdi da je HVO "ušao" u ta sela a kod nekih se radilo samo o jednoj izmedju gornji/donji izvedenica. Karta je, da tako kažemo, malo "proširena" pogotovu u dijelu koji se tiče Vučjaka. Hm, po kartama iz knjige koje si ti dao, u tom dijelu Srba nije bilo 2 mjeseca. O kojoj karti tocno govoris? Ako govoris o samom pocetku, Srbi drze neprekinuto od Lijesca preko Vucjaka do Podnovlja. Vrlo je upitna teza da su nasi uzeli Vucjak. Ne postoje svjedocanstva nasih postrojbi o tome da su se uopce nalazili na tom brdu (negdje zovu i planina).
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|