|
|
Stranica: 3/9.
|
[ 209 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
hercegovac1981
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 27 lis 2010, 23:02 |
|
Pridružen/a: 11 svi 2009, 13:06 Postovi: 1606 Lokacija: Zagreb-Čapljina
|
divlja svinja je napisao/la: hercegovac1981 je napisao/la: Čovjek ima jasno artikuliran stav o kojem se da raspravljati ali koji apsolutno zamisli čovjeka. Mislim da je apsolutno u pravu što se nekih stvari tiče i ne vidim mržnju prema Hrvatskoj. Ne želim biti odvjetnik nikome ali mislim da bi i mi svi trebali ovako kritički preispitati ulogu Hrvatske od prije početka rata pa sve do dana današnjeg jer ko se ne zamisli nad ovim Liderovim upisima mislim da je blizu dijagnoze ispranoga mozga. Ovdje neki nekritički brane Hrvatsku politiku prema BiH i tamošnjim Hrvatima a u mnogim točkama se može dokazati da se brani ono što se obraniti ne može.
Pa odgovorio sam mu argumentima: u hrvatskim gradovima postoje ulice, Hrvati ne mogu braniti Bošnjacima da se tako nazivaju, naseljavanje BIH Hrvata na području tzv. RSK bila je privremena mjera (oni su bili izbjegli iz Bosne), ali se ne vraćaju jer im je bolje u Hrvatskoj, Hrvatska je to "zaleđe" oslobodila vojno i velikim dijelom ga je razmjenila, mislim da tada nije bilo optužnica za nekog iz Hrvatske, a Blaškić je živio u BIH i bio optužen za zločine u BIH, kao zapovjednik jedne od zaraćenih strana u toj državi. Jedino je bio hrvatski državljanin, Tuđman tu nije imao nikakvog utjecaja, ali jesu imali hrvatski političari iz BIH koji nisu ništa učinili. Grci Makedoncima brane uporabu tog imena. Jeli pametno ne znam ali je primjer da se može. Neseljavanje Hrvata iz BiH na nekadašnja okupirana područja po meni je bio strateški interes RH. Tako ja to gledam i jasno mi je i zašto. S stajališta RH to je logičan potez ali je loš po interese BiH Hrvata. Stoji činjenica da je vjerojatno tim ljudima tada a i danas tu gdje jesu bolje nego da se vrate tamo odakle su izbjegli ali smatram da je to naseljavanje stimulirano a da nije bilo jedan dio ljudi bi se sigurno vratio. RH je cijelo vrijeme rata bilo u interesu da osigura zaleđe tamo gdje je granicama najbliže moru odnosno tamo gdje je bila najtanja. To je po meni bio primarni interes i on bi bio ostvaren i da se kosi sa određenim interesima BiH Hrvata. Prije više od 10 godina pa i danas je Hrvatskoj lakše izručiti bilo kog Hrvata iz BiH u Haag ili ga osuditi za ratne zločine nego bilo kog iz HV-a. Jasno je i zašto. Dok bi se za potonje našao netko ko će napraviti medijski pritisak i zagorčati političarima život to za BiH Hrvate neće učiniti nitko.
_________________ ...Mostar, Stolac, Neum i Čapljina Hrvatska je stara djedovina, gdje su došli vječno će ostati to je zemlja gdje žive Hrvati...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 27 lis 2010, 23:04 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 88198 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
lider30 je napisao/la: bonfif je napisao/la:  Negdje se slažem s Liderom a u nečemu s Zabom, i jedan i drugi imaju pravo po pojedinim stvarima, sredina je valjda negdje između. Sredina je najlakša za oprati sasvjest i ne unositi se u dubinu nečega, a ne mora biti ni blizu istine. Zašto bi sredina bila zadovoljavajući odgovor u svakoj diskusiji? Nije i većinom nije. Da je istina uvijek negdje između, Zemlja bi se vrtila malo oko Sunca, a malo Sunce oko Zemlje.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mateb
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 27 lis 2010, 23:10 |
|
|
hercegovac1981 je napisao/la: divlja svinja je napisao/la: Pa odgovorio sam mu argumentima: u hrvatskim gradovima postoje ulice, Hrvati ne mogu braniti Bošnjacima da se tako nazivaju, naseljavanje BIH Hrvata na području tzv. RSK bila je privremena mjera (oni su bili izbjegli iz Bosne), ali se ne vraćaju jer im je bolje u Hrvatskoj, Hrvatska je to "zaleđe" oslobodila vojno i velikim dijelom ga je razmjenila, mislim da tada nije bilo optužnica za nekog iz Hrvatske, a Blaškić je živio u BIH i bio optužen za zločine u BIH, kao zapovjednik jedne od zaraćenih strana u toj državi. Jedino je bio hrvatski državljanin, Tuđman tu nije imao nikakvog utjecaja, ali jesu imali hrvatski političari iz BIH koji nisu ništa učinili.
Grci Makedoncima brane uporabu tog imena. Jeli pametno ne znam ali je primjer da se može. Neseljavanje Hrvata iz BiH na nekadašnja okupirana područja po meni je bio strateški interes RH. Tako ja to gledam i jasno mi je i zašto. S stajališta RH to je logičan potez ali je loš po interese BiH Hrvata. Stoji činjenica da je vjerojatno tim ljudima tada a i danas tu gdje jesu bolje nego da se vrate tamo odakle su izbjegli ali smatram da je to naseljavanje stimulirano a da nije bilo jedan dio ljudi bi se sigurno vratio. RH je cijelo vrijeme rata bilo u interesu da osigura zaleđe tamo gdje je granicama najbliže moru odnosno tamo gdje je bila najtanja. To je po meni bio primarni interes i on bi bio ostvaren i da se kosi sa određenim interesima BiH Hrvata. Prije više od 10 godina pa i danas je Hrvatskoj lakše izručiti bilo kog Hrvata iz BiH u Haag ili ga osuditi za ratne zločine nego bilo kog iz HV-a. Jasno je i zašto. Dok bi se za potonje našao netko ko će napraviti medijski pritisak i zagorčati političarima život to za BiH Hrvate neće učiniti nitko. Postoji "mala" razlika između položaja Grčke danas i položaja RH koja je 1993. prikazana kao agresor na BiH. To je nemoguće uspoređivati. Kako objašnjavaš činjenicu da se Hrvati iz mjesta u kojima su Hrvati prije rata bili većina i koja su u ratu obranjena (npr. Žepče, koje je daleko od mora da dalje ne može biti) nisu naseljavali u Knin? S druge strane, nisu se naseljavali samo u Knin, nego i u Stolac i općenito dolinu Neretve (sad ćeš vjerojatno reći da je to radi zaštite ušća Neretve i Dubrovnika, ali cijelu BiH možeš onda promatrati na taj način). Ukratko, naseljavalo se iz područja koja se nisu mogla dobiti pod neki oblik političke vlasti Hrvata (kako u BiH, tako u RH), u ona koja se moglo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hercegovac1981
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 27 lis 2010, 23:12 |
|
|
divlja svinja je napisao/la: Isprika tebi, pretjerao sam, a ti opraštaj ili sankcioniraj, kako hoćeš. A mogao bi se i Hercegovac uključiti u raspravu i iznijet svoje argumentirano mišljenje, a ne da samo pazi što će tko napisati. A jesu li u Hercegovinu isto tako sustavno i planski naseljavani bosanski Hrvati kao u Hrvatsku? I tamo ima nekih novih sela smješnih naziva. Jesu i to je činjenica. Nije usporedivo sa naseljavanjem u Hrvatsku jer se tom politikom nije oslabio ukupni položaj Hrvata u BiH. To je bilo strateški pametnije kao što bi bilo pametnije da su se izbjeglice umjesto u Knin, Gračac, Korenicu itd više naseljavali u Drvar, Grahovo i Glamoč. Ali jedno je bio interes RH a drugo interes Hrvata u BiH. Mada mi je ta tema pomalo mučna jer se radi o ljudima i njihovim sudbinama a ne ovcama koje neko ćera tamo gdje mu odgovara. Smatram da ako se mene pita nije trebalo poticati masovni povratak u sredine u kojima bi ti povratnici činili tešku manjinu koja bi najmanje u srednjem roku podlegla asimilaciji. Ali su prognanici iz Srednje Bosne apsolutno potrebniji u SBŽ nego u Kninu pa čak i u Čapljini.
_________________ ...Mostar, Stolac, Neum i Čapljina Hrvatska je stara djedovina, gdje su došli vječno će ostati to je zemlja gdje žive Hrvati...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bonfif
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 27 lis 2010, 23:14 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: lider30 je napisao/la: Sredina je najlakša za oprati sasvjest i ne unositi se u dubinu nečega, a ne mora biti ni blizu istine. Zašto bi sredina bila zadovoljavajući odgovor u svakoj diskusiji? Nije i većinom nije.
Da je istina uvijek negdje između, Zemlja bi se vrtila malo oko Sunca, a malo Sunce oko Zemlje. Tko je u pravu sa svojim teorijama, Zaba (odnosno njegova shvaćanja svega ovoga odnos BH-RH) ili Lider (i njegova shvaćanja svega ovoga odnos BH-RH) ili isključuješ jednoga automatski jer ti je jedan bliži, ili samo onako si ovo napisao, ili pak obojicu uvažavaš i misliš da imaju pravo i jedan i drugi tako da je istina negdje oko sredine s malim odstupanjem prema jednoj strani odnosno od jedne strane?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 27 lis 2010, 23:17 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 88198 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
bonfif je napisao/la: Robbie MO je napisao/la:
Da je istina uvijek negdje između, Zemlja bi se vrtila malo oko Sunca, a malo Sunce oko Zemlje.
Tko je u pravu sa svojim teorijama, Zaba (odnosno njegova shvaćanja svega ovoga odnos BH-RH) ili Lider (i njegova shvaćanja svega ovoga odnos BH-RH) ili isključuješ jednoga automatski jer ti je jedan bliži, ili samo onako si ovo napisao, ili pak obojicu uvažavaš i misliš da imaju pravo i jedan i drugi tako da je istina negdje oko sredine s malim odstupanjem prema jednoj strani odnosno od jedne strane? Nebitno, ne pratim uopće diskusiju, samo sam konstatirao logičku činjenicu. Ispričavam se na uletu.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bonfif
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 27 lis 2010, 23:21 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: bonfif je napisao/la: Tko je u pravu sa svojim teorijama, Zaba (odnosno njegova shvaćanja svega ovoga odnos BH-RH) ili Lider (i njegova shvaćanja svega ovoga odnos BH-RH) ili isključuješ jednoga automatski jer ti je jedan bliži, ili samo onako si ovo napisao, ili pak obojicu uvažavaš i misliš da imaju pravo i jedan i drugi tako da je istina negdje oko sredine s malim odstupanjem prema jednoj strani odnosno od jedne strane?
Nebitno, ne pratim uopće diskusiju, samo sam konstatirao logičku činjenicu. Ispričavam se na uletu. Okej, 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hercegovac1981
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 27 lis 2010, 23:21 |
|
|
mateb je napisao/la: hercegovac1981 je napisao/la: Grci Makedoncima brane uporabu tog imena. Jeli pametno ne znam ali je primjer da se može. Neseljavanje Hrvata iz BiH na nekadašnja okupirana područja po meni je bio strateški interes RH. Tako ja to gledam i jasno mi je i zašto. S stajališta RH to je logičan potez ali je loš po interese BiH Hrvata. Stoji činjenica da je vjerojatno tim ljudima tada a i danas tu gdje jesu bolje nego da se vrate tamo odakle su izbjegli ali smatram da je to naseljavanje stimulirano a da nije bilo jedan dio ljudi bi se sigurno vratio. RH je cijelo vrijeme rata bilo u interesu da osigura zaleđe tamo gdje je granicama najbliže moru odnosno tamo gdje je bila najtanja. To je po meni bio primarni interes i on bi bio ostvaren i da se kosi sa određenim interesima BiH Hrvata. Prije više od 10 godina pa i danas je Hrvatskoj lakše izručiti bilo kog Hrvata iz BiH u Haag ili ga osuditi za ratne zločine nego bilo kog iz HV-a. Jasno je i zašto. Dok bi se za potonje našao netko ko će napraviti medijski pritisak i zagorčati političarima život to za BiH Hrvate neće učiniti nitko.
Postoji "mala" razlika između položaja Grčke danas i položaja RH koja je 1993. prikazana kao agresor na BiH. To je nemoguće uspoređivati. Kako objašnjavaš činjenicu da se Hrvati iz mjesta u kojima su Hrvati prije rata bili većina i koja su u ratu obranjena (npr. Žepče, koje je daleko od mora da dalje ne može biti) nisu naseljavali u Knin? S druge strane, nisu se naseljavali samo u Knin, nego i u Stolac i općenito dolinu Neretve (sad ćeš vjerojatno reći da je to radi zaštite ušća Neretve i Dubrovnika, ali cijelu BiH možeš onda promatrati na taj način). Ukratko, naseljavalo se iz područja koja se nisu mogla dobiti pod neki oblik političke vlasti Hrvata (kako u BiH, tako u RH), u ona koja se moglo. Što se Žepča tiče ima slučajeva tu i tamo da su neki odselili u bivša okupirana područja u RH ili su nekad otišli iz Žepča kao izbjeglice i odlučili ostati. Ono što Žepče razlikuje od nekih drugih gradova i krajeva je to da je ono obranjeno. I dobar dio stanovnika nikad i nije izbjegao. Da jeste dogodilo bi se slično kao i Hrvatima Kaknja, Vareša, Bugojna i sl. Bez obzira što tadašnja vlast u RH smatrala svojim interesom i kakvu god da strategiju imala ona je po mom sudu vodila kratkovidnu i lošu politiku koja je oslabila položaj Hrvata u Bih što smatram da nikako ne odgovara RH. Ispostavilo se da to sustavno naseljavanje izbjeglica i nije bilo toliko potrebno RH. A vezalo je masu Hrvata iz Bosne koji bi i da ih se vratila manjina valjali da ih se vezalo za neke krajeve u kojima je odnos Hrvata i Bošnjaka blizu 50:50 u Bosni što bi bilo od krucijalnog značaja.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
divlja svinja
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 27 lis 2010, 23:24 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2010, 20:40 Postovi: 1556 Lokacija: Zaljev svinja
|
mateb je napisao/la: Kako objašnjavaš činjenicu da se Hrvati iz mjesta u kojima su Hrvati prije rata bili većina i koja su u ratu obranjena (npr. Žepče, koje je daleko od mora da dalje ne može biti) nisu naseljavali u Knin? S druge strane, nisu se naseljavali samo u Knin, nego i u Stolac i općenito dolinu Neretve (sad ćeš vjerojatno reći da je to radi zaštite ušća Neretve i Dubrovnika, ali cijelu BiH možeš onda promatrati na taj način).
Naseljavani su samo iz područja odakle su istjerani, najviše iz Banjaluke poskije Bljeska. Nitko se ne bi iselio za volju Hrvatske ili Tuđmana, to su gluposti. Natjerala ih je sudbina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mateb
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 27 lis 2010, 23:25 |
|
|
hercegovac1981 je napisao/la: mateb je napisao/la: Postoji "mala" razlika između položaja Grčke danas i položaja RH koja je 1993. prikazana kao agresor na BiH. To je nemoguće uspoređivati.
Kako objašnjavaš činjenicu da se Hrvati iz mjesta u kojima su Hrvati prije rata bili većina i koja su u ratu obranjena (npr. Žepče, koje je daleko od mora da dalje ne može biti) nisu naseljavali u Knin? S druge strane, nisu se naseljavali samo u Knin, nego i u Stolac i općenito dolinu Neretve (sad ćeš vjerojatno reći da je to radi zaštite ušća Neretve i Dubrovnika, ali cijelu BiH možeš onda promatrati na taj način).
Ukratko, naseljavalo se iz područja koja se nisu mogla dobiti pod neki oblik političke vlasti Hrvata (kako u BiH, tako u RH), u ona koja se moglo.
Što se Žepča tiče ima slučajeva tu i tamo da su neki odselili u bivša okupirana područja u RH ili su nekad otišli iz Žepča kao izbjeglice i odlučili ostati. Ono što Žepče razlikuje od nekih drugih gradova i krajeva je to da je ono obranjeno. I dobar dio stanovnika nikad i nije izbjegao. Da jeste dogodilo bi se slično kao i Hrvatima Kaknja, Vareša, Bugojna i sl. Bez obzira što tadašnja vlast u RH smatrala svojim interesom i kakvu god da strategiju imala ona je po mom sudu vodila kratkovidnu i lošu politiku koja je oslabila položaj Hrvata u Bih što smatram da nikako ne odgovara RH. Ispostavilo se da to sustavno naseljavanje izbjeglica i nije bilo toliko potrebno RH. A vezalo je masu Hrvata iz Bosne koji bi i da ih se vratila manjina valjali da ih se vezalo za neke krajeve u kojima je odnos Hrvata i Bošnjaka blizu 50:50 u bosni bilo od krucijalnog značaja. U tome i je poanta. I ne znam zašto misliš da nije bilo potrebno (ne radi generalnog omjera, nego omjera na ključnim područjima). Znači, misliš da je RH trebala izgraditi u Vitezu i Busovači cijela nova naselja za Hrvate iz Bugojna i Kaknja?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 27 lis 2010, 23:26 |
|
|
|
Naseljavalo se u prazne kuće, da je bilo praznih kuća u SB i da su prognanici tamo htjeli ostati, nema nikakve sumnje da bi tamo bili i danas, s Tuđmanovim blagoslovom! U tim trenutcima je osnovno bilo zbrinuti ljude, a kasnije se gradilo gdje god s moglo i koliko god se moglo, npr, HR je izfinancirala Bobanovo i Šuškovo, dok ZHŽ nije dala ni kune za rješavnje njihovog standarda.Lideru je kriva HR jer nije napravila 50 000m kuća tamo di je on to zamslio,a ne pada mu na pamet da "dio krivnje" snosi npr ZHŽ jer nije napravila nijednu. Tamo di je se direktno umiješala HR tamo se nešto i napravilo, di smo mi (lokalna,mala i neorganizirana sredina)djelovali samostalno tu nas je odnio đava.
Možda bi Tuđman i reagirao na "Bošnjaci" da ga je netko iz BiH upozorio, ali izgleda da se od nas ovdje ništa ne očekuje, a od nas takvih traže samostalno djelovanje , to je neki apsurd.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hercegovac1981
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 27 lis 2010, 23:39 |
|
|
mateb je napisao/la: hercegovac1981 je napisao/la: Što se Žepča tiče ima slučajeva tu i tamo da su neki odselili u bivša okupirana područja u RH ili su nekad otišli iz Žepča kao izbjeglice i odlučili ostati. Ono što Žepče razlikuje od nekih drugih gradova i krajeva je to da je ono obranjeno. I dobar dio stanovnika nikad i nije izbjegao. Da jeste dogodilo bi se slično kao i Hrvatima Kaknja, Vareša, Bugojna i sl.
Bez obzira što tadašnja vlast u RH smatrala svojim interesom i kakvu god da strategiju imala ona je po mom sudu vodila kratkovidnu i lošu politiku koja je oslabila položaj Hrvata u Bih što smatram da nikako ne odgovara RH. Ispostavilo se da to sustavno naseljavanje izbjeglica i nije bilo toliko potrebno RH. A vezalo je masu Hrvata iz Bosne koji bi i da ih se vratila manjina valjali da ih se vezalo za neke krajeve u kojima je odnos Hrvata i Bošnjaka blizu 50:50 u bosni bilo od krucijalnog značaja.
U tome i je poanta. I ne znam zašto misliš da nije bilo potrebno (ne radi generalnog omjera, nego omjera na ključnim područjima). Znači, misliš da je RH trebala izgraditi u Vitezu i Busovači cijela nova naselja za Hrvate iz Bugojna i Kaknja? Povratak Srba u RH je loš. Većina tih povratnika nije u poziciji da stvara potomstvo. Srpsko pitanje u RH je riješeno. Te izbjeglice onda ostaju u svrsi da popunjavaju prazne krajeve da ne bi ispalo da na velikom dijelu zemlje nitko ne živi. Ali će se s vremenom desiti da će i oni krenutu u veće centre trbuhom za kruhom kao i ono malo vitalnijih Srba što ostane. Dakle imamo s jedne strane u srednjem roku opet praznu nekadašnju Krajinu i možda koju tisuću više stanovnika u Zadru, Vodicama, Splitu, Rijeci, Zagrebu a s druge strane pušionu u Srednjoj Bosni do koje možda nebi došlo da se malo duguročnije i pametnije razmišljalo. Mislim da se moglo te ljude dielom naseliti da poboljšaju po malo položaj tamo gdje smo po završetku rata ostali obranjeni i da se planski stimulira povratak u ona područja koja su u ratu izgubljena a koja se nastavljaju na kompaktni Hrvatski etnički prostor. Jer bazu smo imali a SBŽ i nije toliko veliki prostor. Pogotovo što smo ionako držali dijelove općina iz kojih je prognan dobar dio Hrvata.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mateb
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 27 lis 2010, 23:50 |
|
|
hercegovac1981 je napisao/la: mateb je napisao/la: U tome i je poanta. I ne znam zašto misliš da nije bilo potrebno (ne radi generalnog omjera, nego omjera na ključnim područjima).
Znači, misliš da je RH trebala izgraditi u Vitezu i Busovači cijela nova naselja za Hrvate iz Bugojna i Kaknja?
Povratak Srba u RH je loš. Većina tih povratnika nije u poziciji da stvara potomstvo. Srpsko pitanje u RH je riješeno. Te izbjeglice onda ostaju u svrsi da popunjavaju prazne krajeve da ne bi ispalo da na velikom dijelu zemlje nitko ne živi. Ali će se s vremenom desiti da će i oni krenutu u veće centre trbuhom za kruhom kao i ono malo vitalnijih Srba što ostane. Dakle imamo s jedne strane u srednjem roku opet praznu nekadašnju Krajinu i možda koju tisuću više stanovnika u Zadru, Vodicama, Splitu, Rijeci, Zagrebu a s druge strane pušionu u Srednjoj Bosni do koje možda nebi došlo da se malo duguročnije i pametnije razmišljalo. Mislim da se moglo te ljude dielom naseliti da poboljšaju po malo položaj tamo gdje smo po završetku rata ostali obranjeni i da se planski stimulira povratak u ona područja koja su u ratu izgubljena a koja se nastavljaju na kompaktni Hrvatski etnički prostor. Jer bazu smo imali a SBŽ i nije toliko veliki prostor. Pogotovo što smo ionako držali dijelove općina iz kojih je prognan dobar dio Hrvata. Treba odvojiti politiku iz devedesetih i politiku nakon 2000. koja nije omogućila neki suvisli razvoj Like i ostalih područja tzv. SRK. Dakle, problem je u tome što Hrvati općenito nisu u stanju nešto sustavno odraditi. Što se tiče SB, pitam se koliko je tih ljudi bilo spremno ostati na "prvoj liniji", u susjedstvu onih koji su im uzeli sve i još drže noževe naoštrene, radi potreba geopolitike. Nisu ljudi šahovski pijuni, da se dekretom pomiču amo-tamo. Pogotovo zato što ih se u RH moglo smjestiti odmah, a u SB bi se morala graditi nova naselja iz temelja, što bi trajalo puno dulje. Konačno, stranci i Muslimani (FBiH) bi maksimalno kočili i otežavali takvu potencijalnu politiku, a 2000. bi zasigurno bila prekinuta. Dakle, faktor želje pojedinaca da žive normalno i faktor da bi, iz raznih razloga, do 2000. malo toga bilo napravljeno, dovode do toga da se ne bi, u etničkoj slici SB, puno promijenilo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 27 lis 2010, 23:56 |
|
|
|
Uglavnom , potrebno se najprije 1.organizirati, u tome je puno pomogla HR,a ako još uvijek sami ne možemo(a ne možemo) organizirati osnovne preduvjete za život po civilizacijskim standardima, trebamo potražiti pomoć od HR koja nam u tome i pomaže i pomagat će, 2. doći do konseuzusa oko temeljnih političkih pitanja, po uzoru na vladu nacionalnog jedinstva, u tom smjeru ima naznaka, ali još nije dovoljno, 3, kao punopravni, a u praksi vrlo utjecajni građani RH, trebamo snažno prisnuti HR da se aktivno politički uključi u BiH, tu idemo na bolje, ali nedovoljno, 4. treba se aktivno uključiti u lobiranja, a od toga bez pomoći HR nema ništa,5. trebamo od nas samih tražiti odgovornost za same sebe, a ne tražiti krivca, tamo gdje ga nema, kao rješenje problema, to me podsjeća na identično zabijanje glave u pijesak u HR, kad se kao rješnje nudilo odjeb Hercegovaca, tako se ovdje kao krajnji domet i rješenje svih problema nudi odjeb HR, naravno da je oboje suludo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hercegovac1981
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 28 lis 2010, 00:06 |
|
|
mateb je napisao/la: hercegovac1981 je napisao/la: Povratak Srba u RH je loš. Većina tih povratnika nije u poziciji da stvara potomstvo. Srpsko pitanje u RH je riješeno. Te izbjeglice onda ostaju u svrsi da popunjavaju prazne krajeve da ne bi ispalo da na velikom dijelu zemlje nitko ne živi. Ali će se s vremenom desiti da će i oni krenutu u veće centre trbuhom za kruhom kao i ono malo vitalnijih Srba što ostane. Dakle imamo s jedne strane u srednjem roku opet praznu nekadašnju Krajinu i možda koju tisuću više stanovnika u Zadru, Vodicama, Splitu, Rijeci, Zagrebu a s druge strane pušionu u Srednjoj Bosni do koje možda nebi došlo da se malo duguročnije i pametnije razmišljalo.
Mislim da se moglo te ljude dielom naseliti da poboljšaju po malo položaj tamo gdje smo po završetku rata ostali obranjeni i da se planski stimulira povratak u ona područja koja su u ratu izgubljena a koja se nastavljaju na kompaktni Hrvatski etnički prostor. Jer bazu smo imali a SBŽ i nije toliko veliki prostor. Pogotovo što smo ionako držali dijelove općina iz kojih je prognan dobar dio Hrvata.
Treba odvojiti politiku iz devedesetih i politiku nakon 2000. koja nije omogućila neki suvisli razvoj Like i ostalih područja tzv. SRK. Dakle, problem je u tome što Hrvati općenito nisu u stanju nešto sustavno odraditi. Što se tiče SB, pitam se koliko je tih ljudi bilo spremno ostati na "prvoj liniji", u susjedstvu onih koji su im uzeli sve i još drže noževe naoštrene, radi potreba geopolitike. Nisu ljudi šahovski pijuni, da se dekretom pomiču amo-tamo. Pogotovo zato što ih se u RH moglo smjestiti odmah, a u SB bi se morala graditi nova naselja iz temelja, što bi trajalo puno dulje. Konačno, stranci i Muslimani (FBiH) bi maksimalno kočili i otežavali takvu potencijalnu politiku, a 2000. bi zasigurno bila prekinuta. Dakle, faktor želje pojedinaca da žive normalno i faktor da bi, iz raznih razloga, do 2000. malo toga bilo napravljeno, dovode do toga da se ne bi, u etničkoj slici SB, puno promijenilo. ŠBB KBB teško je reći ali se moralo pokušati. Nebi dio tih ljudi bio naseljen u novim naseljima u općinama Čapljina, Stolac i Mostar da to opet nije bio interes RH. I to baš u tim općinama. Moglo su im se napraviti kuće i u ZHŽ ali mislim čemu? Shvaćaš? Sve mi se više čini da je interes RH bio sama Hrvatska i pojas u BiH koji osigurava zaleđinu Dalmaciji. Pogotovo ojačati Hrvatsku poziciju južno od Mostara kao osiguranje protiv izlaska muslimana na more. Ostalo je bilo sekundarno. Da se razumijemo u ratu nije postojala Hrvatska politika u BiH. I nije se moglo nametnuti ono što je bilo važnije Hrvatima u BiH nego interesu RH. Rezultate svega vidimo danas. BiH Hrvati bez pomoći RH nebi opstali, dosta je toga i dobro napravljeno, Hrvatska pomaže i danas koliko može ali ono što je ostalo od ratnih vremena je to da je Hrvatska napravila BiH Hrvate ovisnima o sebi. Isto kao svaki roditelj koji odgaja svoje dijete i koji naravno radi i dobre i loše poteze u tom odgoju ali koji dopušta premalo samostalnosti to istom djetetu. Onda dijete odraste a da je nesposobno brinuti se o sebi i stalno traži roditeljsku pomoć. I onda kad roditelj shvati što je napravio odguruje to dijete od sebe u nadi da će ga natjerat da se počne sam misliti o sebi ali tada je već malo kasno. Tako ja danas gledam na to. Nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
epikur27
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 28 lis 2010, 00:10 |
|
|
|
Jako sam skeptičan glede korisne intervencije Zagreba. Ipak ne može se ignorirati i u tom smislu treba komunicirati, ako ništa umanjiti štetno djelovanje koje se ustalilo zadnjih preko 10 godina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
divlja svinja
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 28 lis 2010, 00:39 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2010, 20:40 Postovi: 1556 Lokacija: Zaljev svinja
|
hercegovac1981 je napisao/la: mateb je napisao/la: Treba odvojiti politiku iz devedesetih i politiku nakon 2000. koja nije omogućila neki suvisli razvoj Like i ostalih područja tzv. SRK. Dakle, problem je u tome što Hrvati općenito nisu u stanju nešto sustavno odraditi.
Što se tiče SB, pitam se koliko je tih ljudi bilo spremno ostati na "prvoj liniji", u susjedstvu onih koji su im uzeli sve i još drže noževe naoštrene, radi potreba geopolitike.
Nisu ljudi šahovski pijuni, da se dekretom pomiču amo-tamo. Pogotovo zato što ih se u RH moglo smjestiti odmah, a u SB bi se morala graditi nova naselja iz temelja, što bi trajalo puno dulje.
Konačno, stranci i Muslimani (FBiH) bi maksimalno kočili i otežavali takvu potencijalnu politiku, a 2000. bi zasigurno bila prekinuta. Dakle, faktor želje pojedinaca da žive normalno i faktor da bi, iz raznih razloga, do 2000. malo toga bilo napravljeno, dovode do toga da se ne bi, u etničkoj slici SB, puno promijenilo.
ŠBB KBB teško je reći ali se moralo pokušati. Nebi dio tih ljudi bio naseljen u novim naseljima u općinama Čapljina, Stolac i Mostar da to opet nije bio interes RH. I to baš u tim općinama. Moglo su im se napraviti kuće i u ZHŽ ali mislim čemu? Shvaćaš? Sve mi se više čini da je interes RH bio sama Hrvatska i pojas u BiH koji osigurava zaleđinu Dalmaciji. Pogotovo ojačati Hrvatsku poziciju južno od Mostara kao osiguranje protiv izlaska muslimana na more. Ostalo je bilo sekundarno. Da se razumijemo u ratu nije postojala Hrvatska politika u BiH. I nije se moglo nametnuti ono što je bilo važnije Hrvatima u BiH nego interesu RH. Rezultate svega vidimo danas. BiH Hrvati bez pomoći RH nebi opstali, dosta je toga i dobro napravljeno, Hrvatska pomaže i danas koliko može ali ono što je ostalo od ratnih vremena je to da je Hrvatska napravila BiH Hrvate ovisnima o sebi. Isto kao svaki roditelj koji odgaja svoje dijete i koji naravno radi i dobre i loše poteze u tom odgoju ali koji dopušta premalo samostalnosti to istom djetetu. Onda dijete odraste a da je nesposobno brinuti se o sebi i stalno traži roditeljsku pomoć. I onda kad roditelj shvati što je napravio odguruje to dijete od sebe u nadi da će ga natjerat da se počne sam misliti o sebi ali tada je već malo kasno. Tako ja danas gledam na to. Nažalost. Po tebi ispada da je doslovno za sve loše u BIH kriva Hrvatska. Ona je raselila Hrvata iz Bosne, ona je prodala teritorij, nametnula Dayton, izručila okrivljenike (da mi je znati kako je samo to uspjela), trgovala tuđim životima i zemljom itd. I otkad se imena nacionalnosti pišu malim slovom? Ili to vrijedi samo za Muslimane? Čudno za nekog koji njeguje kulturu dijaloga.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hercegovac1981
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 28 lis 2010, 00:54 |
|
|
divlja svinja je napisao/la: hercegovac1981 je napisao/la: ŠBB KBB teško je reći ali se moralo pokušati. Nebi dio tih ljudi bio naseljen u novim naseljima u općinama Čapljina, Stolac i Mostar da to opet nije bio interes RH. I to baš u tim općinama. Moglo su im se napraviti kuće i u ZHŽ ali mislim čemu? Shvaćaš? Sve mi se više čini da je interes RH bio sama Hrvatska i pojas u BiH koji osigurava zaleđinu Dalmaciji. Pogotovo ojačati Hrvatsku poziciju južno od Mostara kao osiguranje protiv izlaska muslimana na more. Ostalo je bilo sekundarno. Da se razumijemo u ratu nije postojala Hrvatska politika u BiH. I nije se moglo nametnuti ono što je bilo važnije Hrvatima u BiH nego interesu RH. Rezultate svega vidimo danas. BiH Hrvati bez pomoći RH nebi opstali, dosta je toga i dobro napravljeno, Hrvatska pomaže i danas koliko može ali ono što je ostalo od ratnih vremena je to da je Hrvatska napravila BiH Hrvate ovisnima o sebi. Isto kao svaki roditelj koji odgaja svoje dijete i koji naravno radi i dobre i loše poteze u tom odgoju ali koji dopušta premalo samostalnosti to istom djetetu. Onda dijete odraste a da je nesposobno brinuti se o sebi i stalno traži roditeljsku pomoć. I onda kad roditelj shvati što je napravio odguruje to dijete od sebe u nadi da će ga natjerat da se počne sam misliti o sebi ali tada je već malo kasno. Tako ja danas gledam na to. Nažalost.
Po tebi ispada da je doslovno za sve loše u BIH kriva Hrvatska. Ona je raselila Hrvata iz Bosne, ona je prodala teritorij, nametnula Dayton, izručila okrivljenike (da mi je znati kako je samo to uspjela), trgovala tuđim životima i zemljom itd. I otkad se imena nacionalnosti pišu malim slovom? Ili to vrijedi samo za Muslimane? Čudno za nekog koji njeguje kulturu dijaloga. Ako si spao na to da me diskreditiraš hvatanjem za pravopisne greške onda stvarno nemam riječi. Što se krivice za dobro i loše tiče ima tu puno aktera. Politika RH je samo jedan od njih. Da nije bilo velikosrpske agresije i loše Muslimanske politike nebi bilo potrebe ni za tolikim mješanjem RH. Vidiš ja se ne smatram idealnim niti se smatram najpametnijim i ko hoće neka samo raspali argumentima po svemu što sam napisao. Ja s time nemam problema. Neke stvari su i moj subjektivni osjećaj na temelju dijela saznanja jer nitko od nas ne zna sve. Samo rasprave u kojima se ide ispod pojasa završavaju uvredama i nisu produktivne a ako već mogu biti produktivne šteta je da ne budu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lili
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 28 lis 2010, 08:12 |
|
|
|
Slušajući ZG, raselili smo srednju Bosnu, izgubili Posavinu, pokušali naseliti Hrvate u Drvar i Knin (oni znaju kako im je bilo kada su se počeli vračati Srbi) itd. To se zove "transparentna" politika ZG prema BH Hrvatima. Na kraju kakva je razlika između BH Hrvata i Hrvata u RH osim što su u dvije države?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 28 lis 2010, 08:48 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Naseljavalo se u prazne kuće, da je bilo praznih kuća u SB i da su prognanici tamo htjeli ostati, nema nikakve sumnje da bi tamo bili i danas, s Tuđmanovim blagoslovom! U tim trenutcima je osnovno bilo zbrinuti ljude, a kasnije se gradilo gdje god s moglo i koliko god se moglo, npr, HR je izfinancirala Bobanovo i Šuškovo, dok ZHŽ nije dala ni kune za rješavnje njihovog standarda.Lideru je kriva HR jer nije napravila 50 000m kuća tamo di je on to zamslio,a ne pada mu na pamet da "dio krivnje" snosi npr ZHŽ jer nije napravila nijednu. Tamo di je se direktno umiješala HR tamo se nešto i napravilo, di smo mi (lokalna,mala i neorganizirana sredina)djelovali samostalno tu nas je odnio đava.
Možda bi Tuđman i reagirao na "Bošnjaci" da ga je netko iz BiH upozorio, ali izgleda da se od nas ovdje ništa ne očekuje, a od nas takvih traže samostalno djelovanje , to je neki apsurd. Dio Hrvata u BiH se ponaša ko razamažena dječica. Evo ti tata spisak želja a ako mi ih ne ispuniš onda si govno.
_________________ VUKOVAR=MARIUOPOLJ SLAVA HRVATSKOJ- UKRAJINI SLAVA
Zbog Eline i bokala vina zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba da ja nisam dolazio džaba
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 28 lis 2010, 08:49 |
|
|
lili je napisao/la: Slušajući ZG, raselili smo srednju Bosnu, izgubili Posavinu, pokušali naseliti Hrvate u Drvar i Knin (oni znaju kako im je bilo kada su se počeli vračati Srbi) itd. To se zove "transparentna" politika ZG prema BH Hrvatima. Na kraju kakva je razlika između BH Hrvata i Hrvata u RH osim što su u dvije države? Eto dat ćemo tebi da odsad vodiš politiku. Vratiš Posavinu i Srednju Bosnu. Kako god znaš, ne zanima nas.
_________________ VUKOVAR=MARIUOPOLJ SLAVA HRVATSKOJ- UKRAJINI SLAVA
Zbog Eline i bokala vina zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba da ja nisam dolazio džaba
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mateb
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 28 lis 2010, 09:36 |
|
|
hercegovac1981 je napisao/la: mateb je napisao/la: Treba odvojiti politiku iz devedesetih i politiku nakon 2000. koja nije omogućila neki suvisli razvoj Like i ostalih područja tzv. SRK. Dakle, problem je u tome što Hrvati općenito nisu u stanju nešto sustavno odraditi.
Što se tiče SB, pitam se koliko je tih ljudi bilo spremno ostati na "prvoj liniji", u susjedstvu onih koji su im uzeli sve i još drže noževe naoštrene, radi potreba geopolitike.
Nisu ljudi šahovski pijuni, da se dekretom pomiču amo-tamo. Pogotovo zato što ih se u RH moglo smjestiti odmah, a u SB bi se morala graditi nova naselja iz temelja, što bi trajalo puno dulje.
Konačno, stranci i Muslimani (FBiH) bi maksimalno kočili i otežavali takvu potencijalnu politiku, a 2000. bi zasigurno bila prekinuta. Dakle, faktor želje pojedinaca da žive normalno i faktor da bi, iz raznih razloga, do 2000. malo toga bilo napravljeno, dovode do toga da se ne bi, u etničkoj slici SB, puno promijenilo.
ŠBB KBB teško je reći ali se moralo pokušati. Nebi dio tih ljudi bio naseljen u novim naseljima u općinama Čapljina, Stolac i Mostar da to opet nije bio interes RH. I to baš u tim općinama. Moglo su im se napraviti kuće i u ZHŽ ali mislim čemu? Shvaćaš? Sve mi se više čini da je interes RH bio sama Hrvatska i pojas u BiH koji osigurava zaleđinu Dalmaciji. Pogotovo ojačati Hrvatsku poziciju južno od Mostara kao osiguranje protiv izlaska muslimana na more. Ostalo je bilo sekundarno. Da se razumijemo u ratu nije postojala Hrvatska politika u BiH. I nije se moglo nametnuti ono što je bilo važnije Hrvatima u BiH nego interesu RH. Rezultate svega vidimo danas. BiH Hrvati bez pomoći RH nebi opstali, dosta je toga i dobro napravljeno, Hrvatska pomaže i danas koliko može ali ono što je ostalo od ratnih vremena je to da je Hrvatska napravila BiH Hrvate ovisnima o sebi. Isto kao svaki roditelj koji odgaja svoje dijete i koji naravno radi i dobre i loše poteze u tom odgoju ali koji dopušta premalo samostalnosti to istom djetetu. Onda dijete odraste a da je nesposobno brinuti se o sebi i stalno traži roditeljsku pomoć. I onda kad roditelj shvati što je napravio odguruje to dijete od sebe u nadi da će ga natjerat da se počne sam misliti o sebi ali tada je već malo kasno. Tako ja danas gledam na to. Nažalost. Već sam u jednom od prethodnih postova napisao odgovor na to o izlazu na more, jer sam očekivao da će biti argument. Uglavnom, cijelu BiH možeš promatrati tako. Nadalje, činjenica je da su ljudi naseljeni tamo gdje je njima bilo najlakše i da se nije poticalo iseljavanje iz obranjenih područja SB. Također je činjenica da ljudi iz gore navedenih razloga nisu naseljavani u Lašvansku dolinu. Kad se sve to zbroji, politika je dosta uravnotežena i sve skupa se mora uzeti u obzir. To su činjenice. Osim toga, da Muslimani imaju realnu šansu izbiti na more, bili bi još dvostruko luđi nego sad (koliko god to zvučalo čudno), a ostvarenje nekog dogovora s njima bi i dugoročno postalo nemoguće. Konačno, obzirom na brojnost i raspored hrvatskog stanovništva u BiH, potpuno je iluzorno očekivati da bi ono moglo samo progurati neki svoj interes koji nije u interesu Zagreba. Primjerice, bi li bilo Lipanjskih zora, Maestrala, Južnog poteza bez pomoći iz RH? Ako već ne možeš bez pomoći RH, onda je logično da se politika određuje, ne u interesu RH, nego hrvatskog naroda kao cjeline. Npr., s Kninom pod Srbima i Dalmacijom blokiranom, očekivati nekakvo poboljšanje situacije BiH Hrvata je potpuno iluzorno. Na kraju, za FBiH je postojao plan ekonomske i političke integracije s RH (posebni odnosi), koji su upropastili oni koji su 2000. došli na vlast. Dakle, svaki zajeb ima ime i prezime. Ovdje svi govore šbb kbb, jer je teza da bi bilo bolje da se napravilo ovo ili ono. To je čisti šbb kbb. U svakom slučaju, najlakše je izvući neke elemente iz konteksta pa drviti po njima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lili
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 28 lis 2010, 11:08 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: lili je napisao/la: Slušajući ZG, raselili smo srednju Bosnu, izgubili Posavinu, pokušali naseliti Hrvate u Drvar i Knin (oni znaju kako im je bilo kada su se počeli vračati Srbi) itd. To se zove "transparentna" politika ZG prema BH Hrvatima. Na kraju kakva je razlika između BH Hrvata i Hrvata u RH osim što su u dvije države? Eto dat ćemo tebi da odsad vodiš politiku. Vratiš Posavinu i Srednju Bosnu. Kako god znaš, ne zanima nas. Tko ste Vi da tako olako dijelite političke funkcije, pa ćemo onda lako rješiti pitanje vođenja. Ne spavaju svi kojima su oči zatvorene, niti umiju da vide svi oni kojima su oči otvorene.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hercegovac1981
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 28 lis 2010, 11:57 |
|
|
mateb je napisao/la: hercegovac1981 je napisao/la: ŠBB KBB teško je reći ali se moralo pokušati. Nebi dio tih ljudi bio naseljen u novim naseljima u općinama Čapljina, Stolac i Mostar da to opet nije bio interes RH. I to baš u tim općinama. Moglo su im se napraviti kuće i u ZHŽ ali mislim čemu? Shvaćaš? Sve mi se više čini da je interes RH bio sama Hrvatska i pojas u BiH koji osigurava zaleđinu Dalmaciji. Pogotovo ojačati Hrvatsku poziciju južno od Mostara kao osiguranje protiv izlaska muslimana na more. Ostalo je bilo sekundarno. Da se razumijemo u ratu nije postojala Hrvatska politika u BiH. I nije se moglo nametnuti ono što je bilo važnije Hrvatima u BiH nego interesu RH. Rezultate svega vidimo danas. BiH Hrvati bez pomoći RH nebi opstali, dosta je toga i dobro napravljeno, Hrvatska pomaže i danas koliko može ali ono što je ostalo od ratnih vremena je to da je Hrvatska napravila BiH Hrvate ovisnima o sebi. Isto kao svaki roditelj koji odgaja svoje dijete i koji naravno radi i dobre i loše poteze u tom odgoju ali koji dopušta premalo samostalnosti to istom djetetu. Onda dijete odraste a da je nesposobno brinuti se o sebi i stalno traži roditeljsku pomoć. I onda kad roditelj shvati što je napravio odguruje to dijete od sebe u nadi da će ga natjerat da se počne sam misliti o sebi ali tada je već malo kasno. Tako ja danas gledam na to. Nažalost.
Već sam u jednom od prethodnih postova napisao odgovor na to o izlazu na more, jer sam očekivao da će biti argument. Uglavnom, cijelu BiH možeš promatrati tako. Nadalje, činjenica je da su ljudi naseljeni tamo gdje je njima bilo najlakše i da se nije poticalo iseljavanje iz obranjenih područja SB. Također je činjenica da ljudi iz gore navedenih razloga nisu naseljavani u Lašvansku dolinu. Kad se sve to zbroji, politika je dosta uravnotežena i sve skupa se mora uzeti u obzir. To su činjenice. Osim toga, da Muslimani imaju realnu šansu izbiti na more, bili bi još dvostruko luđi nego sad (koliko god to zvučalo čudno), a ostvarenje nekog dogovora s njima bi i dugoročno postalo nemoguće. Konačno, obzirom na brojnost i raspored hrvatskog stanovništva u BiH, potpuno je iluzorno očekivati da bi ono moglo samo progurati neki svoj interes koji nije u interesu Zagreba. Primjerice, bi li bilo Lipanjskih zora, Maestrala, Južnog poteza bez pomoći iz RH? Ako već ne možeš bez pomoći RH, onda je logično da se politika određuje, ne u interesu RH, nego hrvatskog naroda kao cjeline. Npr., s Kninom pod Srbima i Dalmacijom blokiranom, očekivati nekakvo poboljšanje situacije BiH Hrvata je potpuno iluzorno. Na kraju, za FBiH je postojao plan ekonomske i političke integracije s RH (posebni odnosi), koji su upropastili oni koji su 2000. došli na vlast. Dakle, svaki zajeb ima ime i prezime. Ovdje svi govore šbb kbb, jer je teza da bi bilo bolje da se napravilo ovo ili ono. To je čisti šbb kbb. U svakom slučaju, najlakše je izvući neke elemente iz konteksta pa drviti po njima. Ja mislim da je politika davanja Hrvatskog državljanstva svim Hrvatima u BiH koji to žele dokaz da se imalo u vidu olakšati naseljavanje što većeg broja Hrvata iz BiH u Hrvatsku barem u dugom roku. Ili je to napravljeno jer se ionako smatralo da će to jednog dana postati Hrvatska. Kako god da bilo pokazalo se lošim. Sve se na kraju svodi na to da će se za svaki loš potez naći opravdanja i da neki ljudi ili nisu u stanju ili što je još vjerovatnije nikako ne žele uzeti u obzir da je u nekim aspektima vođena loša politika prema BiH i Hrvatima u njoj.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lili
|
Naslov: Re: Ne po pamet u Zagreb Postano: 28 lis 2010, 12:04 |
|
|
I po meni je kriva Hrvatska politika davanja domovnica (posebice u ratu) svim i svakom. Sada se na prmjeru Komšića vidi da davanje domovnice takvim osobama je bilo kontra produktivno. Jer da on voli Hrvatsku volio bi i Hrvate u BH, a očito..... 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|