HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 vel 2025, 12:45.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 243 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 12 stu 2009, 18:09 

http://img29.imageshack.us/img29/5936/prugeabmx9.jpg

Javlja mi da nisam ovlašten...

U pravu ste da manje više nema iseljavanja gdje je HVO obranio ali se treba borit barem za neke prostore i koje nije, to je sjever Travnika, Sebešić...
Što se tiče smanjivanja broja Hrvata, trenutno je problem u Jajcu.

Nažalost tamo hrvatska vlast nije bila učinkovita kao drugdje tako da smo dijelom i sami krivi.

Sreća je samo da su najbliži Hrvatskoj pa kako se lako ode, lako se i vrate...

Ajde naši i nekako ali mi nije jasno od čega Bošnjaci tamo žive...

Vrh

PostPostano: 12 stu 2009, 18:17 

Sad si ovlašten.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 13 stu 2009, 01:01 

Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
Prateći zadnje rasprave pod ovom temom razmišljao sam da nam možda treba nova tema..

Često na kavama pa i sa našim uglednim gospodarstvenicima ili pak lokalnim političarima iz SB vodimo raspravu o trenutnoj o gospodarskoj snazi nečeg što bi se zvao hrvatski (da nepišem treći i sl) entitet, provincija regija ili kako god.. I naravno perspektivi tj boljitku Hrvata tu... Da se razumijemo po meni bez teritorijalno izražene suverenosti mislim da če Hrvati vrlo brzo politički postati raja ili ahdnamovci što reče neko prije... Znači komad zemljice Bosne nam treba ako ne zbog nečeg onda barem iz razloga što Srbi ili Bošnjaci imaju isti pa ako imaju oni zašto ne mi.. Hočemo ravnopravnost
Po mojoj procijeni taj komadić je najrealniji u ovom trenutku onaj što smo već obranili... i teško je očekivat šta drugo ... ni manje ni više...
E sad svi znamo priču o hrvatskom punjenju proračuna FBiH i pražnjenju tog istog od strane muslimana... premda me neki (Hrvati i to ozbiljni i stručni) uvjeravaju da je to možda bilo nekad a sad da je sve manje tako... jednostavno vremena se promijenila SA i neka druga područja se promijenila pa i Zenica....
Tvrdnje su da taj naš komad BiH i ne stoji baš blistavo, ni blizu kao prije desetak godina, te da bi po današnjoj raspodijeli prihoda od PDV-a stajao katastrofalno po današnjoj formuli izračuna (ovo mi je tvrdio uposlenik na fišoj funkciji pri Upravi za indirektno oporezivanje)

Znam da je forumaš DaniKU već na temu Makroekonomskim pokazateljima BiH dao kvalitetan doprinos pa nebi bilo loše da možda on ili neko drugi s dobrim uvodom otvori neku takvu temu.. Da vidimo imaju li Hrvati u tom budučem svom entitetu i dobru ekonomsku budučnost hoče li iseljavati ili doživjeti procvat, te kakvi če biti ekonomski pokazatelji, proračun, socijalna slika, plače mirovine i sl... Ili ukratko koliko se Hrvatima financijski isplati imati svoj entitet i koliko financijski gube u FBiH..

Vrh

PostPostano: 13 stu 2009, 09:28 

sioux111 je napisao/la:
vidimo imaju li Hrvati u tom budučem svom entitetu i dobru ekonomsku budučnost hoče li iseljavati ili doživjeti procvat, te kakvi če biti ekonomski pokazatelji, proračun, socijalna slika, plače mirovine i sl... Ili ukratko koliko se Hrvatima financijski isplati imati svoj entitet i koliko financijski gube u FBiH..

Hrvatima ne treba entitet samo zbog ekonomskog boljitka, nego zbog zaštite nacionalnih, kulturnih, vjerskih...i ostalih interesa i prava koja guše Muslimani. Otkako su Hrvati ušli u Federaciju, konstantno ekonomski nazaduju, preglasavaju i zapostavljaju, a to je dovoljno da se lansira odjeb jer su se age nasisale i podigle iz ratne kaljuže i siromaštva.

Vrh

PostPostano: 13 stu 2009, 09:40 

sioux111 je napisao/la:
po današnjoj raspodijeli prihoda od PDV-a stajao katastrofalno po današnjoj formuli izračuna (ovo mi je tvrdio uposlenik na fišoj funkciji pri Upravi za indirektno oporezivanje)

Ovo boldano je bitno. Naravno da bi stajali katastrofalno na svakom dijeljenju poreza koji se dijeli prema broju stanovnika.

S obzirom da je njih nemjerljivo više i još se malo uvećaju friziranim podacima FZS-a a s istim tim podacima manipuliraju i na način da nas smanjuju, za očekivat je da nam se baš ne bi isplatilo. Zapravo bi bilo isto kao i sad, jer je sad upravo tako zato i ima "procvata" Sarajeva i Zenice ne zato što puno rade nego što puno drpaju iz blagajne.

No u slučaju nastanka trećeg bilo bi u puno više poduzeća koja ne bi masovno izbjegavala plaćanje poreza. Jer ovako ko uplati u Mostaru marku može bit siguran da će pola od nje završit kod muslimana. I onda će mu isti taj doći i tjerat ga u Hrvatsku.

Što se mene tiče nama trebaju kantoni ili entitet upravo zbog toga...

Vrh

PostPostano: 13 stu 2009, 10:46 

Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
Za Bumbara
Ne upitno je dali nam treba teritorijalna suverenost i to sam tako napisao;
Da se razumijemo po meni bez teritorijalno izražene suverenosti mislim da če Hrvati vrlo brzo politički postati raja ili ahdnamovci što reče neko prije... Znači komad zemljice Bosne nam treba ako ne zbog nečeg onda barem iz razloga što Srbi ili Bošnjaci imaju isti pa ako imaju oni zašto ne mi.. Hočemo ravnopravnost
Čak mislim i to napisa da je minimum svih minimuma da je to ono što smo krvlju obranili naše (isto kod Srba RS ili Bošnjaka njihovo) a to je nerealnije da se razumijemo ja sam iz TR ali Bože moj realnost je nekad surova.
Moje pitanje je drugo malo je hipotetičko, futurističko ali zanimljivo i korisno... (Mislim da bi mogli malo razvit raspravu u tom planu odnosno u raspravi kreirat virtualnu Herceg Bosnu u današnjem trenutku, Koliki bi joj bio proračun, broj stanovnika,GDP, prosječna plaća, mirovina, što je osnov ekonomije i sl... na ovom forumu ima kvaliteta i po tom se razlikujemo (i trebamo razlikovat) od srpskih i muslimanski foruma... jednostavno trebamo bit bolji..

Za Junuza...
S tobom se slažem i zbog nam treba entitet i zbog tog je neupitan kao politički cilj... e sad znam da smo u Federaciji bili ekonomski u podređenom položaju Bosnjačke većine... ali koliko..
Mene zanima mjerljivo i konkretno koliko smo trenutno jaki ili slabi...
Formula je realnost i po mojim izvorima nju je nametnula MZ kad je uveden PDV a sličan obračun je i svugdje u svijetu, gdje je nažalost broj stanovnika dio formule... Dogovor oko popisa stanovništva je problem i zbog PDV-a izemđu ostalog...
Realnost je da ona ostaje i da se neče značajnije mjenjati..
Ima forumaša koji su u demografiji jaki ovdje još ekonomisti napišu koju i imamo nešto približan proračun HB

Vrh

PostPostano: 13 stu 2009, 11:11 

sioux111 je napisao/la:
Za Bumbara
Da se razumijemo po meni bez teritorijalno izražene suverenosti mislim da če Hrvati vrlo brzo politički postati raja ili ahdnamovci što reče neko prije... Znači komad zemljice Bosne nam treba ako ne zbog nečeg onda barem iz razloga što Srbi ili Bošnjaci imaju isti pa ako imaju oni zašto ne mi.. Hočemo ravnopravnost
Čak mislim i to napisa da je minimum svih minimuma da je to ono što smo krvlju obranili naše (isto kod Srba RS ili Bošnjaka njihovo) a to je nerealnije da se razumijemo ja sam iz TR ali Bože moj realnost je nekad surova.
Moje pitanje je drugo malo je hipotetičko, futurističko ali zanimljivo i korisno... (Mislim da bi mogli malo razvit raspravu u tom planu odnosno u raspravi kreirat virtualnu Herceg Bosnu u današnjem trenutku, Koliki bi joj bio proračun, broj stanovnika,GDP, prosječna plaća, mirovina, što je osnov ekonomije i sl... na ovom forumu ima kvaliteta i po tom se razlikujemo (i trebamo razlikovat) od srpskih i muslimanski foruma... jednostavno trebamo bit bolji..

Za Junuza...
S tobom se slažem i zbog nam treba entitet i zbog tog je neupitan kao politički cilj... e sad znam da smo u Federaciji bili ekonomski u podređenom položaju Bosnjačke većine... ali koliko..
Formula je realnost i po mojim izvorima nju je nametnula MZ kad je uveden PDV a sličan obračun je i svugdje u svijetu, gdje je nažalost broj stanovnika dio formule... Dogovor oko popisa stanovništva je problem i zbog PDV-a izemđu ostalog...
Ima forumaša koji su u demografiji jaki ovdje još ekonomisti napišu koju i imamo nešto približan proračun HB

recimo entitet...ZHŽ+HBŽ+HNŽ (-Konjic)+PŽ+SBŽ (naše općine, uključujući i Jajce da ne nabrajam dalje)+Žepče i Usora imao bi između 550 i 600 tisuća stanovnika, realan GDP između 4.5 i 5 mlrd USD-a. za neku usporedbu, približno jednak GDP kao i Crna Gora, uz tu razliku što bi imali 100-tinjak tisuća stanovnika manje :HercegBosanac

udio u stanovništvu Bosne i Hercegovine, iznosio bi 17-18%, a udio u GDP-u oko 25%. udio u GDP-u RS-a je oko 35%, a Bošnjakistana bi bio oko 40% umanjen za razliku GDP-a Distrikta Brčko (oko 2%).

Vrh

PostPostano: 13 stu 2009, 12:07 

dudu je napisao/la:
sioux111 je napisao/la:
Za Bumbara

Za Junuza...

recimo entitet...ZHŽ+HBŽ+HNŽ (-Konjic)+PŽ+SBŽ (naše općine, uključujući i Jajce da ne nabrajam dalje)+Žepče i Usora imao bi između 550 i 600 tisuća stanovnika, realan GDP između 4.5 i 5 mlrd USD-a. za neku usporedbu, približno jednak GDP kao i Crna Gora, uz tu razliku što bi imali 100-tinjak tisuća stanovnika manje :HercegBosanac

udio u stanovništvu Bosne i Hercegovine, iznosio bi 17-18%, a udio u GDP-u oko 25%. udio u GDP-u RS-a je oko 35%, a Bošnjakistana bi bio oko 40% umanjen za razliku GDP-a Distrikta Brčko (oko 2%).

Znam da se u Hr drukčije raspoređuje lova župnija/država ali bi bilo zanimljivo kakva je ta naša HB u usporedbi sa Slavonijom na pr. Čisto da pokažemo onima koji bi selili za Hr je li se isplati i koliko.

Vrh

PostPostano: 13 stu 2009, 12:11 

Junuz Djipalo je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Znam da se u Hr drukčije raspoređuje lova župnija/država ali bi bilo zanimljivo kakva je ta naša HB u usporedbi sa Slavonijom na pr. Čisto da pokažemo onima koji bi selili za Hr je li se isplati i koliko.

Možemo nastaviti na forumu Gospodarstvo, ali najveći, neiskorišteni potencijal je dijaspora :biceovodobro

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 13 stu 2009, 12:22 

dudu je napisao/la:

vrlo lako za izračunati :palacgore1 uzmemo li medijan za broj stanovnika (575.000) i GDP (4.75 mlrd), GDP/per capita bi iznosio 8.260 USD-a u 2008. godini.

hrvatske županije s nižim GDP/per capita u 2008. su vukovarsko-srijemska, brodsko-posavska, šibensko-kninska, požeško-slavonska, virovitičko-podravska, osječko-baranjska i splitsko-dalmatinska. vrlo blizu (u parsto dolara) su zagrebačka, krapinsko-zagorska, bjelovarsko-bilogorska, sisačko-moslavačka i karlovačka. izuzev prve tri navedene (vukovar, brod i šibenik), ove ostale su u 1.000 dolara razlike i tu bi negdje među njima bila i herceg bosna.

Vrh

PostPostano: 13 stu 2009, 12:24 

Jadni naš Rade se poklopio ušima :smajl007

Di je taj čovjek

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 13 stu 2009, 12:33 

RajvoSa je napisao/la:
Jadni naš Rade se poklopio ušima :smajl007

Di je taj čovjek

ali to nije sve. zapravo nam GDP/per capita ruše poprilično gospodarski zaostali nehrvati u entitetu, njih preko 150.000.

Vrh

PostPostano: 13 stu 2009, 12:44 

dudu je napisao/la:

vrlo lako za izračunati :palacgore1 uzmemo li medijan za broj stanovnika (575.000) i GDP (4.75 mlrd), GDP/per capita bi iznosio 8.260 USD-a u 2008. godini.

hrvatske županije s nižim GDP/per capita u 2008. su vukovarsko-srijemska, brodsko-posavska, šibensko-kninska, požeško-slavonska, virovitičko-podravska, osječko-baranjska i splitsko-dalmatinska. vrlo blizu (u parsto dolara) su zagrebačka, krapinsko-zagorska, bjelovarsko-bilogorska, sisačko-moslavačka i karlovačka. izuzev prve tri navedene (vukovar, brod i šibenik), ove ostale su u 1.000 dolara razlike i tu bi negdje među njima bila i herceg bosna.

Dakle mi bi bili nešto poput Splitsko-Dalmatinske županije. Ne zvuči loše...

Vrh

PostPostano: 13 stu 2009, 12:50 

dudu je napisao/la:

Dakle mi bi bili nešto poput Splitsko-Dalmatinske županije. Ne zvuči loše...

Splitsko-Dalmatinska županija je u k.... za hrvatske pojmove, ali za BIH je zakon :zubati

Vrh

PostPostano: 13 stu 2009, 17:26 

A najbitniji izračun je psihološki-hrvatske pare u hrvatske lisnice.Pa nek ima za kruha samo.

Vrh

PostPostano: 13 stu 2009, 17:42 

dudu je napisao/la:

Treba napomenuti da je kako u Hrvatskoj tako i BiH još na snazi stari izračun GDP-a. GDP u EU se računa isto kao naš alli mu se dodaje 12% na račun sive ekonomije koja se ne vidi u GDP-u.

Hrvatska sada treba mjenjati regulativu i uskladiti je sa EU tako da će BDP "narasti" za 12%. U BiH je udio te sive ekonomije dosta veći od 12%, ali kad je takav propis onda treba po tome računati. Dakle kada računate usporedbe EU - BiH/HR dodajite 12% jer će uskoro i statistike RH morati prikazivati na ovaj način GDP.

PS
Već vidim parole političara kako je "narastao" BDP, kada se ova odredba počne primjenjivati. :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 13 stu 2009, 19:50 

Ultras1986 je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Treba napomenuti da je kako u Hrvatskoj tako i BiH još na snazi stari izračun GDP-a. GDP u EU se računa isto kao naš alli mu se dodaje 12% na račun sive ekonomije koja se ne vidi u GDP-u.

Hrvatska sada treba mjenjati regulativu i uskladiti je sa EU tako da će BDP "narasti" za 12%. U BiH je udio te sive ekonomije dosta veći od 12%, ali kad je takav propis onda treba po tome računati. Dakle kada računate usporedbe EU - BiH/HR dodajite 12% jer će uskoro i statistike RH morati prikazivati na ovaj način GDP.

PS
Već vidim parole političara kako je "narastao" BDP, kada se ova odredba počne primjenjivati. :biceovodobro

Naravno da se zna za sivu ekonomiju. Naši se ne hvale sa BDP per capita (zadnje vrijeme ga računaju prema kupovnoj moći) iz prostog razloga što ako imaš veći BDP od određene granice, a mislim da smo blizu te granice nešto oko 75% prosjeka EU, imaš manju pomoć za pristup. E onda se podaci o BDP-u lažiraju a kad zemlja uđe u EU BDP odjednom naglo skoči. Znaju iz EU za to ali i njima malo odgovara pa puste neko vrijeme, onda se Europljani hvale kako je EU podigla BDP. Mogu mislit kako je jadnom Sanaderu bilo, povećan je BDP od 2004. a on jadan ne smije reći...

Samo da još dodam da se u BiH ne mora ništa lažirat... :zubati

Vrh

PostPostano: 14 stu 2009, 00:03 

Citat:
U Zenici imaš cca 9000 Hrvata.

U Zenici možda i ima 9000. Hrvata, ali jesi li se raspitao za starosnu strukturu tih istih? Od toga broja su dvije trečine stari i iznemogli. Kakva je perspektiva naroda koji nema podmladka?

Citat:
Evo,ja sam iz Središnje Bosne,ne znam otkud ti to da nestajemo!?

Slušaj Mrkane, nije neba samo što se na bađu vidi , što bi rekla ona narodna, a nit je Srednje Bosne samo što Vitez poklapa. Što reči za Travnik i Bugojno u kojima je živjelo gro srednjobosanskih Hrvata?
Znam ja za Vitez i njegov privredni procvat i radujem se tome, ali on je samo jedna gospodarska oaza koja će bez nekog značajnog zaokreta Hrvata na političkoj pozornici BiH brzo presahnuti. Dok sam čitao tvoj post na um mi je pao John Read, novinar, koji je izvještavo o privrednom čudu SSSR-a iz vremena tridesetih godina.Nije to baš sve kako predočavaš, ali eto nek ti bude. Vitez jeste prosperitetniji od drugih općina u Srednjobosanskoj županiji, ali da mu sve ide potaman kako to ti kažeš jednostavno nije točno. Pa sve i da je tako to opet ne pobija moju tvrdnju da Hrvati nestaju sa prostora, ne samo Srednje Bosne, nego što je još gore, oni nestaju sa prostora cijele Bosne.

Citat:
Pa pomoć Republike Hrvatske-3600 kuća po sistemu ključ u ruke,eno već ima izgrađenih uz put kad se uđe u Poslovni centar
.

Naravno forumašima nisi rekao da se maker deset posto od tih kuća prodaje i da vlasnici odlaze za Hrvatsku. Osobno znam da već ima praznih koje čekaju mušterije. A makar pedeset posto vlasnika od tih 3600. kuća, uglavnom prognanici, se kaju što nisu odmah produžili za Hrvatsku i samo čekaju pogodan momenat da odmagle. Što misliš ko plača ceh? Pa naravski pošteni hrvatski poreski obveznici RH. Prvo su nam ponapravljali ovamo kuće, sada ćemo te kuće prodati, pa onda opet njima na ‘čanak’. Jeli to pošteno? Nije li to običan lopovluk? Pa naravno da jeste. Nije ni čudo što nas sve manje i manje vole. Sve po zasluzi. Ne zaboravi da u životu nije ništa slučajno.

Vrh

PostPostano: 14 stu 2009, 00:08 

Nisam ja!

1. Nikad Hrvati nisu tražili cijelu Zenicu u trećem, spominjala su se samo sela koja se naslanjaju na Vitez koja su u ratu očišćena od Hrvata a naseljena mundžama Ovnak, Šušanj itd...
Doduše bilo je ideja o pripajanju Travničke ulice i Podbrežja istom tom području. Ali to je ipak znanstvena fantastika.
3 KPD?!
5. Mostar je stolni grad Hrvata u BiH i ujedno i jedan od dva glavna grada Federacije pa ako je jedan kanal u Sarajevu drugi treba bit u Mostaru!

Ajde mi nabroji gdje su sve katoličke crkve u zeničkoj općini?

Ti si se malo prebroj’o. Pitanje je i doslovce glasilo ovako: “1. Da li bi odmah sutra potpisao treći entitet u granicama koje je obranio HVO, + Zenica?”
Zašto ne, kada bi time dobili i više od zamišljenog. Hoćeš reči da ti nebi to potpisao.
Inače znam ja dobro kao i ti što su Hrvati tražili u Zenici. Čak je u jednoj varijanti granica HZHB bila zamišljena na rijeci Bosni.
Jeste da postaješ pomalo neozbiljan i naporan, ali izači ću u susret tvojim nevjerno-Tominim sumnjama još ovaj put. Dakle to su Crkva sv. Ilije, crkva sv. Josipa, Crkva u Čajdrašu, Klopču , Crkvicama i plus mnogo filijalnih .

Vrh

PostPostano: 14 stu 2009, 00:10 

bumbar92 je napisao/la:
Ne treba praviti kvizove o Zenici...

Ako je čovjek zabrinut zbog "nestanka Hrvata iz Zenice", treba reći uzroke toga, a ako misli da zna, onda i rješenje toga egzodusa.

Bujrum, Radogoste, radosan ti nama bio...

Eto vidi vraga, uzrok znam, ali rješenje ne znam. Bil’ mi ti malo pomog’o? Bio bih ti zahvalan do smrti. A zar tebe kao Hrvata nimalo ne boli egzodus zeničkih Hrvata?

Vrh

PostPostano: 14 stu 2009, 00:15 

RajvoSa je napisao/la:

Citat:
Pa zatim spika da se Hrvati eto sele iz bogatog Viteza u vukojebinu Knin. Haj da je rekao Zagreb ili inozemstvo pa i nekako. Jedva čekam da vidim kako će odgovorit na Markanov post.

Ahdnamovci, :evotigana

Ti si apsolutno neupučen u datu problematiku . Informiraj se malo o toj ‘vukojebini’ pa ćeš vidjeti koliko je se zeničkih, kakanjskih , travničkih pa i viteških Hrvata naselilo u njoj. Knin je još i sjajan gdje su se ljudi sve naseljavaju.

Vrh

PostPostano: 14 stu 2009, 00:25 

RajvoSa je napisao/la:
Citat:
Tzv. projekcija svoga jada i čemera na druge, po logici, ako sam ja u ***, e vala nek su i drugi.

O, hvaljen Isus i Marija Ti dični katoliče. Ili si pak ateista s moralnim deficitom. Ja vidiš slijedim načela Isusa Krista kojima me podučio moj ‘ahdnamovac’. Zar ne znaš da su egoizam, narcisoidnost, egocentrizam, empatija itd.,itd. grijeh? Tebi je dobro pa ko, veliš, šta me briga za druge. Gdje je tu vjerska, ako več ne nacionalna solidarnost? Ma što ti znaš što je to solidarnost?

Vrh

PostPostano: 14 stu 2009, 00:29 

RajvoSa je napisao/la:
Slabe vajde od te ahdname, kad je pred turskim terorom u jedno doba pao broj katolika na ispod 25.000.

Izvod iz knjige fra Andjelka Baruna " Svjedoci i ucitelji":

"Becki rat bio je tragican ne samo za franjevce, nego i za katolicanstvo opcenito. Katolici odlaze iz svih krajeva BiH. Iz posavskih zupa odselilo je tih godina preko Save 30000. dusa. Iz Livna, Duvna, Rame i Hercegovine katolici su selili u Dalmaciju. Do 1699. odselilo se iz Bosne preko 200000. dusa. Na teritoriju Bosne ostadose nesrusena samo tri samostana jer je do njih bilo teze doci, nisu bili na prometnicama, a to su: sutjeski, fojnicki i kresevski. Ostalo je svega 17000. katolika, 26. fratara-svecenika i 3. brata laika.Iz tih triju samostana franjevci su sve do polovice 19. st. pastorizirali cijelu BiH. Vecina franjevaca i katolickog svijeta koji su tada napustali Bosnu imali su namjeru da se, kad dodju bolja vremena, vrate. Medjutim okolnosti su bile takve da se vecina nije nikada vratila. Ipak, hrabrosti i odlucnosti prije svega onih koji su ostali u Bosni s namjerom da je ni pod koju cijenu ne napuste kroz 70. godina urodila je plodom. Broj se katolika povecao do 1768., tako da se vise nego udvostrucio."

Eto vidiš da nebi tih ahdnamovaca sada se ti ne bi zvao Ante, nego Ahmed.

Vrh

PostPostano: 14 stu 2009, 00:32 

Radogost je napisao/la:
Nisam ja!

1. Nikad Hrvati nisu tražili cijelu Zenicu u trećem, spominjala su se samo sela koja se naslanjaju na Vitez koja su u ratu očišćena od Hrvata a naseljena mundžama Ovnak, Šušanj itd...
Doduše bilo je ideja o pripajanju Travničke ulice i Podbrežja istom tom području. Ali to je ipak znanstvena fantastika.
3 KPD?!
5. Mostar je stolni grad Hrvata u BiH i ujedno i jedan od dva glavna grada Federacije pa ako je jedan kanal u Sarajevu drugi treba bit u Mostaru!

Ajde mi nabroji gdje su sve katoličke crkve u zeničkoj općini?

Ti si se malo prebroj’o. Pitanje je i doslovce glasilo ovako: “1. Da li bi odmah sutra potpisao treći entitet u granicama koje je obranio HVO, + Zenica?”
Zašto ne, kada bi time dobili i više od zamišljenog. Hoćeš reči da ti nebi to potpisao.
Inače znam ja dobro kao i ti što su Hrvati tražili u Zenici. Čak je u jednoj varijanti granica HZHB bila zamišljena na rijeci Bosni.
Jeste da postaješ pomalo neozbiljan i naporan, ali izači ću u susret tvojim nevjerno-Tominim sumnjama još ovaj put. Dakle to su Crkva sv. Ilije, crkva sv. Josipa, Crkva u Čajdrašu, Klopču , Crkvicama i plus mnogo filijalnih .

Zanimljivo baš si ponovio popis koji se nađe ovdje:

http://www.poskok.info/index2.php?optio ... p=1&page=0

Znam ja da ti nisi Hrvat ali sam htio da naučiš gradivo, tj. gdje su sve naše crkve, samo da vidiš gdje nas je sve jako puno bilo.

P.S. Crkve nisu osiguravajuće kuće pa da imaju filijale. Kod Hrvata ili katolika postoje samo kapelice. Najpoznatije u Zenici su Sv. Barbare na ulazu u rudnik kraj Rudarskog hotela i Sv. Roka u Podbriježju. Hrvat bi ih svaki nabrojao uz crkve bez obzira na pitanje.

Sjedi 1. Kako vas odaje č i ć. Kao i Dž i đ.

Hrvati u Zenici žive kao da su u Hrvatskoj, sve je nekako naslonjeno na nju. TV, škola, poslovi, mirovine, porodiljni. To je sad postalo jednostavno tako...

A sad, pa zauzeli su Bošnjaci Travnik i Bugojno i protjerali sve hrvatsko iz njih. Nisam vidio većih kasaba u Bosni u šta su ih pretvorile, "slavne" brigade. Ne znam zašto te veseli nestanak Hrvata samo ćete bit još jadniji i još siromašniji. Neka nas, oni koji su ostali imaju posao i od čega živjet. Gotovo je s iseljavanjem Hrvata, eventualno u Vitez, mene više zanima što će bit kada se ukinu vize. Zenica je ionako prazna. Jesi li što razmišljao i o tome kako se i Zenica prazni?
A sad, ne znam što postižete s ovakvim pričama...

Valjda da se okrenu Hrvati na Hrvate.

Zbog takvih provokatora sam i ja uzeo ovaj muslimanski nick. Koju sam im pomutnju napravio na Sa-x forumu čisto iz osvete za ovakve stvari.

I još da dodam da mi u srednjoj Bosni kažemo: faljen Isus a ne hvaljen. Nije nepravilno kao ni odgovor: vazda bio faljen. Iako se vama zelenima ne čini tako...

Vrh

PostPostano: 14 stu 2009, 00:51 

Zbog takvih provokatora sam i ja uzeo ovaj muslimanski nick. Koju sam im pomutnju napravio na Sa-x forumu čisto iz osvete za ovakve stvari.

Zlobno. :zubati

1112 of 2558 - 43.47%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 243 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: AmazonBot, Teuton i 41 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: