HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 28 sij 2026, 15:48.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 323 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: RASPUDIĆ: Kad stranci odu, BiH se raspada
PostPostano: 23 sij 2012, 16:43 

Aztec je napisao/la:
seherzada je napisao/la:

Tacno, ali bi za onih 10% ne-Hrvata koji bi se nasli u vasoj nacionalnoj jedinici morali obezbijediti nacionalni veto, po istom principu sa kojim se zalazete da 10% Hrvata ima nacionalni veto na nivou BiH.

:neznam

Kakve veze to ima? To su razlicite razine vlasti.

Ko je tebe ovdje proglasio pametnom? :zubati

Kakve to veze ima?

Govori se o principu zastite, znaci vama kao Hrvatima je potrebna zastita, a drugima koji nisu Hrvati nije potrebna zastita, kao vi ono ko vi.

LOL-cina

=))

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 16:47 

NoviSeer je napisao/la:
seherzada je napisao/la:

Kada obezbijedite nacionalni veto Bosnjacima u npr. Livnu, Capljini, Zepcu i sl. Livanjskom kantonu Srbima i Bosnjacima, HNK Bosnjacima i Srbima - obzirom da oni zasigurno hoce zastitu, onda vodeci se svojim primjerom imate potpuni princip da trazite uspostavljanje tog istog principa i u onim okvirima u kojima je vama potrebna zastita.

:neznam

Dobro u redu. Onda ćete i vi obezbjedit Hrvatima veto u Konjicu, Varešu (kad bi završio kod vas), Tuzli, Travniku, Bugojnu i Sarajevu jer su to također veoma izmješani dijelovi, ali eto nekim čudom sad pripadaju vama :D.

:smajl007

U potpunosti podrzavammmmmmmmmmmmmmm!!!

:yes

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 16:50 

Kakva je ova Seherzada trol :w00t

Uzme da voza svoje SDP naucene multi-kulti splacine, ukljuci neke ljude, i dobijemo izuzetno necitljivu materiju na nekoliko strana...keep going...

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 16:53 

seherzada je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

Kakve veze to ima? To su razlicite razine vlasti.

Ko je tebe ovdje proglasio pametnom? :zubati

Kakve to veze ima?

Govori se o principu zastite, znaci vama kao Hrvatima je potrebna zastita, a drugima koji nisu Hrvati nije potrebna zastita, kao vi ono ko vi.

LOL-cina

=))

To je brkanje jabuka i krusaka.

Ako bi tih 10% ne Hrvata u nasoj fed. jedinici imalo pravo nac. veta, tad bi i ne muslimani trebali imati isto to pravo u vasoj fed. jedinici. A ti usporedjujes fed. jedinicu za jedne, i drzavnu vlast za druge, e pa, ne moze to tako. :zubati Samo fed. jedinice trebaju (i mogu) imati pravo veta, a ne narodi u njima (odnosno, imaju kroz predstavnicko tijelo).

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 16:55 

Muslimanima-Bošnjacima svakako nije poznat princip zaštite manjina. Zato svih ovih godina je najviše atentata, ubojstava i napada na prognanike bilo gdje su oni većina.

Ne pomaže tu nikakav zakon, samo treba prodati što se ima tamo kod njih i preseliti u većinski hrvatske krajeve.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 17:11 

Aztec je napisao/la:
seherzada je napisao/la:

Kakve to veze ima?

LOL-cina

=))

Ako bi tih 10% ne Hrvata u nasoj fed. jedinici imalo pravo nac. veta, tad bi i ne muslimani trebali imati isto to pravo u vasoj fed. jedinici.

A ti usporedjujes fed. jedinicu, i drzavnu vlast, e pa, ne moze to tako. :zubati Samo fed. jedinice trebaju (i mogu) imati pravo veta, a ne narodi u njima.

Normalno!

Ako cemo se voditi principom zastite, pa na osnovu toga graditi politiku i sve ostalo, onda taj princip zastite svakom mora biti obezbijedjen, bilo gdje.

Drugim rijecima, ako ustanovis da je potreban i da postoji princip zastite, pa to uzimas kao uporiste politike, onda taj svoj princip ne mozes negirati recimo u npr. Capljini ili Livnu - jer to ustvari znaci da negiras da taj princip zastite uopce i postoji, pa samim tim i svoju politiku dovodis u nezgodan polozaj.

:nanana

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 17:16 

DzoniBG je napisao/la:
Kakva je ova Seherzada trol :w00t

Uzme da voza svoje SDP naucene multi-kulti splacine, ukljuci neke ljude, i dobijemo izuzetno necitljivu materiju na nekoliko strana...keep going...

NiCam ja kriva sto se pojedinci pogube u svojim mantrama...

Primjerice, ja isto zelim Srbiju do Tokija, ali to su zelje, a principi su nesto drugo.

Sta ja mogu sto pojedinci grade politiku na svojim zeljama, a ne na principima. :neznam

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 17:18 

seherzada je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

Ako bi tih 10% ne Hrvata u nasoj fed. jedinici imalo pravo nac. veta, tad bi i ne muslimani trebali imati isto to pravo u vasoj fed. jedinici.

A ti usporedjujes fed. jedinicu, i drzavnu vlast, e pa, ne moze to tako. :zubati Samo fed. jedinice trebaju (i mogu) imati pravo veta, a ne narodi u njima.

Normalno!

Ako cemo se voditi principom zastite, pa na osnovu toga graditi politiku i sve ostalo, onda taj princip zastite svakom mora biti obezbijedjen, bilo gdje.

Drugim rijecima, ako ustanovis da je potreban princip zastite, pa to uzimas kao uporiste politike, onda taj svoj princip ne mozes negirati recimo u npr. Capljini ili Livnu - jer to ustvari znaci da negiras da taj princip zastite uopce i postoji, pa samim tim i svoju politiku dovodis u nezgodan polozaj.

Isuse & Allahu. =))

Malo je nevezano za nas mali dijalog, a ne znam ni od kud bih poceo. :zubati

Ugl. kao sto rekoh, fed. jedinice imaju pravo veta u odnosu na drzavnu vlast. I, treba usporedjivati lokalnu s lokalnom, sredisnji nivo vlasti s sredisnjim, i onda na kraju drzavna vlast, - a ne to brckat sve skupa...

Unutar samih fed. jedinica nema niti moze biti pravo bilo kakvog veta. Unutar fed. jedinica se organiziraju parlamentarni izbori kao oblik posredne vlasti gradjana te fed. jedinice, i onda ta fed. jedinica kao predstavnik gradjana te fed. jedinice moze vetirati. A ne ide to da svaki mali Sabahudin, Perica ili Jovica ima pravo na veto. Ne ide to tako. :zubati

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 17:22 

Princip zaštte...
slika

:zubati

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 17:28 

Aztec je napisao/la:
seherzada je napisao/la:

Normalno!

Drugim rijecima, ako ustanovis da je potreban princip zastite, pa to uzimas kao uporiste politike, onda taj svoj princip ne mozes negirati recimo u npr. Capljini ili Livnu - jer to ustvari znaci da negiras da taj princip zastite uopce i postoji, pa samim tim i svoju politiku dovodis u nezgodan polozaj.

Isuse & Allahu. =))

Ugl. kao sto rekoh, fed. jedinice imaju pravo veta u odnosu na drzavnu vlast. I, treba usporedjivati lokalnu s lokalnom, sredisnji nivo vlasti s sredisnjim, i onda na kraju drzavna vlast, - a ne to brckat sve skupa...

Unutar samih fed. jedinica nema niti moze biti pravo bilo kakvog veta. Unutar fed. jedinica se organiziraju parlamentarni izbori kao oblik posredne vlasti gradjana te fed. jedinice, i onda ta fed. jedinica moze vetirati. A ne ide to da svaki mali Sabahudin, Perica ili Jovica ima pravo na veto. Ne ide to tako. :zubati

Pa ako je sada ustvari potrebna zastita federalnih jedinica, po kojem principu onda te federalne jedinice trebaju biti nacionalne???

=))

Ukidamo dom naroda, i uvodimo dom kantona!

=))

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 17:36 

Tako je Šeherzado, na svim razinama vlasti od mjesne zajednice do države trebaju biti po tri člana predsjedništva iz reda svakog konstitutivnog naroda... koji će se rotirati... od tih 3 najmanje 1 mora biti iz SDP-a!!
Barem do implementacije presude po slučaju Sejdić-Finci, a onda po 4!

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 17:39 

seherzada je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

Isuse & Allahu. =))

Unutar samih fed. jedinica nema niti moze biti pravo bilo kakvog veta. Unutar fed. jedinica se organiziraju parlamentarni izbori kao oblik posredne vlasti gradjana te fed. jedinice, i onda ta fed. jedinica moze vetirati. A ne ide to da svaki mali Sabahudin, Perica ili Jovica ima pravo na veto. Ne ide to tako. :zubati

Pa ako je sada ustvari potrebna zastita federalnih jedinica, po kojem principu onda te federalne jedinice trebaju biti nacionalne???

=))

Malo mi je recenica konfuzna. :zubati Al mislim da znam na sta ciljas... Fed. jedinice trebaju biti takve, da svaki konst. narod ima jednu u kojoj je vecina, a sad to nije slucaj, vec Srbi imaju RS (vecina), Muslimani Federaciju (vecina) i logicno se postavlja pitanje da to onda ima i treci konst. narod - Hrvati.
Dakle, svaki od konst. naroda bi imao sva prava u svim fed. jedinicama, a mogucnost veta bi imale fed. jedinice, od koji svaki narod ima jednu u kojoj je vecina.

Eto. :zubati

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 17:47 

seherzada je napisao/la:
No, ja mislim da je poentirano na ovu temu, tako da cu ovdje se zaustaviti s daljom diskusijom.

I bolje. Između kulture sjećanja i kulture mitomanije ipak postoji razlika.

seherzada je napisao/la:
Tudjman je pomagao Bosnjake ne zato sto ih je volio, vec zato sto mu je to bio interes.

Ipak su Bosnjaci ratovali sa 5 korpusa srpske vojske, 500 tenkova, 3000 topova, 80000 vojnika - a sa kojima bi, u slucaju kapitulacije ARBiH, morao ratovati HV/HVO.

Pa se u tom kontextu promatra i Tudjman, da nam Tudjman nije "pomogao" sa hrvatsko-bosnjackim ratom, vjerojatno bi danas bio veci od Alije.

Za razliku od vremena rata, kada je moglo biti opravdanja za bošnjačko nasjedanje na vlastitu ratnu propagandu, danas su slučajevi izbijanja rata između Hrvata i Bošnjaka temeljito proučeni i nema sumnje da Tuđman nije planirao niti poticao taj rat. Tko se želi informirati, može.

seherzada je napisao/la:
Na sto se odnosi "djelovanje", mozete pojasniti??? :001_cool

Dugogodišnje nekažnjeno ubijanje hrvatskih povratnika i napad na Široki Brijeg.

seherzada je napisao/la:
Pa to je posmatrano iz vase nacionalne perspektive.

Ako su nacionalne politike SDA-HDZ-SDS ustanovili instituciju troclanog predsjenistva na nacionalnom principu, to ne znaci da je ta institucija sveto slovo. Tj. neke druge anacionalne politike imaju potpun demokratski legitimitet da se bore protiv te institucije, mijenjaju je, ukoliko ostvare izbornu poziciju.

Kada bi Bosnjaci izabrali nekog Hrvata iz SDA kao nacionalne bosnjacke stranke na poziciju hrvatskog clana, tek onda bi stajalo to sto vi tvrdite.

SDP ipak, koliko god se vi trudili dokazati to, nije nacionalna bosnjacka stranka. Kao sto to nisu ni npr. NSRzB.

No, opet kazem, ja zaista mislim da je potrebno promijeniti izborni zakon tako da zaista ne bude moguce da se desi da Bosnjaci biraju Hrvata, Hrvati biraju Bosnjake, itd itd u bilo kom obliku, ali iz drugih razloga od onih sa kojima vi nastupate - odnosno da se uvede princip koji Hrvati traze na svim nivoima vlasti. :biceovodobro

U Klubu bošnjačkih zastupnika kad je ulagao prigovore na povredu bošnjačkog vitalnog nacionalnog interesa uvijek su bili i zastupnici SDP-a. Npr. slučaj TV kanala na hrvatskom jeziku.

Predsjednik SDP-a je predsjednik Upravnog odbora Bošnjačkog instituta. Dogovoreno je da SDP-ovi ministri u VM dođu iz bošnjačke kvote + 1 Ostali.

Za Željka-efendiju presudni su bili glasovi Bošnjaka i to izbornim inžinjeringom, jer SDP nije kandidirao svoje kandidate za oba člana Predsjedništva, već je bošnjačke glasove skrenuo kako bi preglasali Hrvate. I izabrali "Hrvata" koji kao i Bošnjaci svoj jezik naziva bosanskim, za razliku od Hrvata koji svoj jezik nazivaju hrvatskim.
Time postupcima se ruši duh suživota.

Uistinu je smiješno tvrditi nakon iznesenih podataka da je SDP anacionalan.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 17:56 

Aztec je napisao/la:
seherzada je napisao/la:

=))

Malo mi je recenica konfuzna. :zubati Al mislim da znam na sta ciljas... Fed. jedinice trebaju biti takve, da svaki konst. narod ima jednu u kojoj je vecina, a sad to nije slucaj, vec Srbi imaju RS (vecina), Muslimani Federaciju (vecina) i logicno se postavlja pitanje da to onda ima i treci konst. narod - Hrvati.
Dakle, svaki od konst. naroda bi imao sva prava u svim fed. jedinicama, a mogucnost veta bi imale fed. jedinice, od koji svaki narod ima jednu u kojoj je vecina.

Ali po kojem principu to trebalo bi??? =))

Evo ja mogu reci, trebalo bi da federalne jedinice budu organizirane po geografskom principu radi toga i toga, to je moje "trebalo bi".

=))

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 17:58 

Bobovac je napisao/la:
Tako je Šeherzado, na svim razinama vlasti od mjesne zajednice do države trebaju biti po tri člana predsjedništva iz reda svakog konstitutivnog naroda... koji će se rotirati... od tih 3 najmanje 1 mora biti iz SDP-a!!
Barem do implementacije presude po slučaju Sejdić-Finci, a onda po 4!

Po principu zastite za koji se vi zalazete, tako i treba da bude!

Kao sto rekoh, ja se upotpunosti slazem s tim.

:biceovodobro

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 18:00 

seherzada je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

Evo ja mogu reci, trebalo bi da federalne jedinice budu organizirane po geografskom principu radi toga i toga, to je moje "trebalo bi".

=))

Dobro, a o cemu smo mi ono uopce pricali? :zubati Pricali smo o vetu, jel tako? Tako je. :zubati Sad ti ovdje bacas neku sasvim drugu pricu. :kava

Ja ti samo govorim kako ide pravo veta, i da ne brkas kruske i jabuke, tj. sredisnju i drzavnu vlast sto si ti radila, od tog smo krenuli. Muljas. :zubati

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 18:00 

Bosnensis je napisao/la:
NoviSeer je napisao/la:
Raspad BiH, raspad BiH, raspad BiH.... Svima puna usta raspada a raspada nikad.
I šta bi smo dobili raspadom? Kako bi smo ujedinili Hrvate Hercegovine i Srednje Bosne, Usore? A i muslimani povezali svoje fildžanije? Opet nekim posranim koridorima tako da bi od ove kupus države dobili tri kupus države koje ne bi ni našto ličile. A da nakon svih patnji Žepče i Usora završe u islamističkoj republici? Ne daj Bože. I ovako su već Maglaj, Zavidovići i Zenica postali pravi mali Kabuli pa da sad i Žepče dođe na red.

Sve što ja želim je raspad Federacije i da Amerikanac konačno začepi usta multietnićarima i puste nas na miru da svako vlada svojim dijelom.
Zar im 17 godina nije dovoljno da skontaju da se nemere od govneta pita napravit?

Kantonizacija Bosne i Hercegovine je optimalno rjesenje.

ili barem federacijee ali na drugim osnovama i sa vecim ovlastima

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 18:09 

seherzada je napisao/la:
NoviSeer je napisao/la:

Dobro u redu. Onda ćete i vi obezbjedit Hrvatima veto u Konjicu, Varešu (kad bi završio kod vas), Tuzli, Travniku, Bugojnu i Sarajevu jer su to također veoma izmješani dijelovi, ali eto nekim čudom sad pripadaju vama :D.

dragi Novi Seer u navedenim mjestima ce se hrvati svakim popisom smanjivati barem za 1/5 znaci za 3-4 popisa prakticki ih nema

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 18:15 

Ibar je napisao/la:
seherzada je napisao/la:

dragi Novi Seer u navedenim mjestima ce se hrvati svakim popisom smanjivati barem za 1/5 znaci za 3-4 popisa prakticki ih nema

To je bio sarkazam, gospodine Ibar. Već ovim popisom će bit pretvoreni u strašnu manjinu u usporedbi prije '93. Hrvati tu nikad nisu u velikoj mjeri vraćeni, dok Muslimani u Vitez i Žepče jesu, a sad gospođa Šerka zahtjeva pravo na veto za njih. E pa onda će nešto malo tih preostalih Hrvata izglasat sebi u džamahiriji općinskog vijećnika koji će stavljat veto na npr. izgradnju 57. džamije u Konjicu :D.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 18:23 

Granice i broj kantona tj zupanija u federaciji bi se morao promijeniti smijesno je ko sto kaze novi seer pricati o srpskoj kad ni federacija nestima nikako i citava prica sa kantonizacijom.

Srednjebosanskoj zupaniji bi se trebala pridruziti livanjska te rama, dio travnicke opcine te zepce i usora. a dio travnika pridruziti zenickoj. time bi hrvati u toj novoj jajackoj zupaniji postali vecina ili bi bilo 50-50 i osigurati opet da se neke odluke moraju donijeti 2/3 vecinom. tako bi hrvati tj 90 posto njih federacije bili u 2 zupanije onoj mostarskoj(hnž+zhž) te ovoj srednjebosanskoj. Bošnjaci bi bili vecina u Bihaćkoj, Sarajevskoj(SŽ+BPŽ), te Tuzlansko-Zeničkoj . Hrvatima ostaje posavina naravno

dakle bilo bi 3.5:2.5 sto je realno i usto bi i opcine trebale kao i opcinska naselja dobiti odredenu autonomiju u vidu obrazovanja napose

no najbitnija je u svemu dobra volja vas bosnjaka a nje nema. vi se skupa sa svojim politicarima spdovcima radujete jer su hrvati izbaceni iz vlasti u srednjebosanskoj zupaniji. uz sva nabrojena ponizavanja hrvata koja vise necu niti nabrajati

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 18:29 

NoviSeer je napisao/la:
Ibar je napisao/la:

To je bio sarkazam, gospodine Ibar. Već ovim popisom će bit pretvoreni u strašnu manjinu u usporedbi prije '93. Hrvati tu nikad nisu u velikoj mjeri vraćeni, dok Muslimani u Vitez i Žepče jesu, a sad gospođa Šerka zahtjeva pravo na veto za njih. E pa onda će nešto malo tih preostalih Hrvata izglasat sebi u džamahiriji općinskog vijećnika koji će stavljat veto na npr. izgradnju 57. džamije u Konjicu :D.

autonomiju se manjinama u opcinskim naseljima opcinama i zupanijama treba davat u obrazovanju, pravu na pismo, vjerske blagdane neradne, ispovjedanje vjere i obnovu tj gradnju bogomolja, pravo na sudjelovanje u vlasti i drzavnim sluzbama u odredenim postotcima.. vidimo da Bošnjaci na sve moguce nacine zatiru hrvate i zele ih iseliti iz vecinski bosnjackih krajeva pa citava prica o rekonstrukciji fed za sad pada u vodu. no imajuci u vidu ono sto bbc pise o bijedi u sarajevu a koju godinu ce doci tamo nekima u glavu pa cemo sasvim sigurno vidjeti rekonstrukciju fed. da li treci entitet. da li entitet unutar federacije dali rekonstrukcija kantona i opcina koju bi pratila generalna dobra volja u djelima iz sarajeva ne samo rijecima ici ce to naprijed kako god. strpljenja treba samo. u meduvremenu boriti se da nasi ljudi tamo ostanu i opstanu pogotovo u SBŽ-u i žepču

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 19:08 

Glazbenik je napisao/la:
seherzada je napisao/la:
No, ja mislim da je poentirano na ovu temu, tako da cu ovdje se zaustaviti s daljom diskusijom.

I bolje. Između kulture sjećanja i kulture mitomanije ipak postoji razlika.

Tako je, zato je najbolje da Vi se drzite kulture sjecanja na vasa sela koja su dozivjela zlo, a ja kulture sjecanja na nasa sela koja su dozivjela zlo. Krajnje je neumjesno da ja Vama dociram sto biste i kako biste se Vi trebali sjecati Ovcare, kao sto je i krajnje neumijesan Vas pokusaj da meni docirate kako sto bih i kako bih se ja trebala sjecati Srebrenice.

Citat:
seherzada je napisao/la:
Tudjman je pomagao Bosnjake ne zato sto ih je volio, vec zato sto mu je to bio interes.

Ipak su Bosnjaci ratovali sa 5 korpusa srpske vojske, 500 tenkova, 3000 topova, 80000 vojnika - a sa kojima bi, u slucaju kapitulacije ARBiH, morao ratovati HV/HVO.

Pa se u tom kontextu promatra i Tudjman, da nam Tudjman nije "pomogao" sa hrvatsko-bosnjackim ratom, vjerojatno bi danas bio veci od Alije.

Za razliku od vremena rata, kada je moglo biti opravdanja za bošnjačko nasjedanje na vlastitu ratnu propagandu, danas su slučajevi izbijanja rata između Hrvata i Bošnjaka temeljito proučeni i nema sumnje da Tuđman nije planirao niti poticao taj rat. Tko se želi informirati, može.

U trenutku rata slabije ARBiH sa u pravom smislu 10-rostruko jacim neprijateljem VRS, krajnje je nelogicno otvaranje jos jednog fronta, i to sa onima preko kojih dolazi sva ispomoc u naoruzanju, hrani, lijekovima, itd itd za pokusaje kakve-takve odbrane. To bi bilo isto kao kada bi Hrvati '93, u jeku rata sa Srbima, zapoceli rat sa, lupam, Madjarima preko kojih je vama dolazila sva ispomoc u naoruzanju, hrani, lijekovima itd itd.

Dakle, kao sto sam rekla, motiv za hrvatsko-bosnjacki sukob je iskljucivo na strani Hrvata, a izmedju ostalog, Bosnjaci taj rat dozivljavaju i dan-danas kao nesto izrazito negativno, dok Hrvati taj rat ipak posmatraju kao nesto pozitivno - mislim da i to dovoljno govori o tome.

Generalno, motiv ili razlog kojeg je imao predsjednik Tudjman da pokrene taj sukob, vec sam rekla, mislim da to nije bio motiv podjele BiH, vec motiv stvaranja pozicija za oslobadjanje RSK. Ako se promatraju poslijeratne Tudjmanove izjave, tipa da se "napuci Knin", naseljavanje bh Hrvata po teritorijama bivse RSK, davanje putovnica i drzavljanstva bh Hrvatima, pa i sama osuda generala Gotovine za etnicko ciscenje Srba iz Krajine, baca dovoljno svjetla na ono sto se stvarno desavalo 90-tih.

Mogu nasa romantizirana piskarala davati sliku i predodzbu dogadjaja 90-tih kakvu god oni hoce, ali ipak je Sud u Haagu taj koji daje konacnu prosudbu, bez obzira sto se to ovim romantiziranim ne svidja bas.

Citat:
seherzada je napisao/la:
Na sto se odnosi "djelovanje", mozete pojasniti??? :001_cool

Dugogodišnje nekažnjeno ubijanje hrvatskih povratnika i napad na Široki Brijeg.

seherzada je napisao/la:
Pa to je posmatrano iz vase nacionalne perspektive.

Ako su nacionalne politike SDA-HDZ-SDS ustanovili instituciju troclanog predsjenistva na nacionalnom principu, to ne znaci da je ta institucija sveto slovo. Tj. neke druge anacionalne politike imaju potpun demokratski legitimitet da se bore protiv te institucije, mijenjaju je, ukoliko ostvare izbornu poziciju.

Kada bi Bosnjaci izabrali nekog Hrvata iz SDA kao nacionalne bosnjacke stranke na poziciju hrvatskog clana, tek onda bi stajalo to sto vi tvrdite.

SDP ipak, koliko god se vi trudili dokazati to, nije nacionalna bosnjacka stranka. Kao sto to nisu ni npr. NSRzB.

No, opet kazem, ja zaista mislim da je potrebno promijeniti izborni zakon tako da zaista ne bude moguce da se desi da Bosnjaci biraju Hrvata, Hrvati biraju Bosnjake, itd itd u bilo kom obliku, ali iz drugih razloga od onih sa kojima vi nastupate - odnosno da se uvede princip koji Hrvati traze na svim nivoima vlasti. :biceovodobro

U Klubu bošnjačkih zastupnika kad je ulagao prigovore na povredu bošnjačkog vitalnog nacionalnog interesa uvijek su bili i zastupnici SDP-a. Npr. slučaj TV kanala na hrvatskom jeziku.

Predsjednik SDP-a je predsjednik Upravnog odbora Bošnjačkog instituta. Dogovoreno je da SDP-ovi ministri u VM dođu iz bošnjačke kvote + 1 Ostali.

Za Željka-efendiju presudni su bili glasovi Bošnjaka i to izbornim inžinjeringom, jer SDP nije kandidirao svoje kandidate za oba člana Predsjedništva, već je bošnjačke glasove skrenuo kako bi preglasali Hrvate. I izabrali "Hrvata" koji kao i Bošnjaci svoj jezik naziva bosanskim, za razliku od Hrvata koji svoj jezik nazivaju hrvatskim.
Time postupcima se ruši duh suživota.

Uistinu je smiješno tvrditi nakon iznesenih podataka da je SDP anacionalan.

Vi kao desnicar mozete biti zainteresirani svim sredstvima odrzati pozicije desnice u politickom miljeu BiH, i koristiti sva sredstva koja su vam na raspolaganju u tom cilju, ali ne mozete diktirati ljevici da se ponasa po vasim desnim pravilima, tipa nama HDZ-ovcima je zagarantirano mjesto hrvatskog clana predsjednistva, a to naravno nigdje nije zakononski normatizirano.

Vrlo jednostavno, ljevica ima potpuno prava da koristi sva moguca sredstva koja su dozvoljena da mijenja politicku klimu u BiH u svoju korist, onako kako to ona misli da je najbolje, a u skladu sa legalnim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju, isto kao i vi desnicari.

Prema tome, politika SDP-a niej usmjerana samo protiv hrvatskih, vec je usmjerena i protiv srpskih, i naposlijetku protiv bosnjackih nacionalnih partija, kanala na hrvatskom, srpskom, bosnjackom jeziku, itd itd itd. Svaki ljevicar bi vrlo rado vidio bilo koga iz a-nacionalnih partija i na mjestu bosnjackog, i na mjestu hrvatskog, i na mjestu srpskog clana predsjednistva (nevezano koja a-nacionalna partija je u pitanju, SDP, NSRzB, NS, itd itd). Pa prema tome, u skladu i po procjeni realnih mogucnosti kojima ljevica raspolaze, vrsi se i izbor platforme kao sto se desava i uspjeh na izborima.

Tako da, to sto je kao najslabija karika u lancu najprije pukla hrvatska desnica, uopce ne znaci da nije cilj ni da pukne bosnjacka desnica, pa u nekom delekom vremenu i srpska. Zato vam predlazem, da HDZ na slijedece izbore izadje u koaliciji sa, barem sto se FBiH tice, bosnjackim nacionalnim strankama. Na ljevici ce najvjerovatnije ici koalicija SDP-NSRzB.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 19:16 

Aztec je napisao/la:
seherzada je napisao/la:

=))

Dobro, a o cemu smo mi ono uopce pricali? :zubati Pricali smo o vetu, jel tako? Tako je. :zubati Sad ti ovdje bacas neku sasvim drugu pricu. :kava

Ja ti samo govorim kako ide pravo veta, i da ne brkas kruske i jabuke, tj. sredisnju i drzavnu vlast sto si ti radila, od tog smo krenuli. Muljas. :zubati

Ne muljam, nego si ti uveo veto kao princip nacionalne zastite, a onda kad ti se nije svidio taj princip, pokusao si smuljati sa vetom federalnih jedinica, pri cemu si se za-ye-bAo =)) sa karakterom tih federalnih jedinica, koje bi, onakve kakve bi ti htio, morale biti formirane na principu nacionalne zastite, a koji se tebi sada ne svidja. =))

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 19:20 

NoviSeer je napisao/la:
Ibar je napisao/la:

:palacgore1

Vrh

PostPostano: 23 sij 2012, 19:28 

seherzada je napisao/la:
Tako je, zato je najbolje da Vi se drzite kulture sjecanja na vasa sela koja su dozivjela zlo, a ja kulture sjecanja na nasa sela koja su dozivjela zlo. Krajnje je neumjesno da ja Vama dociram sto biste i kako biste se Vi trebali sjecati Ovcare, kao sto je i krajnje neumijesan Vas pokusaj da meni docirate kako sto bih i kako bih se ja trebala sjecati Srebrenice.

Gdje sam uopće spomenuo Srebrenicu, a kamo li u negativnom kontekstu???

seherzada je napisao/la:
U trenutku rata slabije ARBiH sa u pravom smislu 10-rostruko jacim neprijateljem VRS, krajnje je nelogicno otvaranje jos jednog fronta, i to sa onima preko kojih dolazi sva ispomoc u naoruzanju, hrani, lijekovima, itd itd za pokusaje kakve-takve odbrane. To bi bilo isto kao kada bi Hrvati '93, u jeku rata sa Srbima, zapoceli rat sa, lupam, Madjarima preko kojih je vama dolazila sva ispomoc u naoruzanju, hrani, lijekovima itd itd.

Dakle, kao sto sam rekla, motiv za hrvatsko-bosnjacki sukob je iskljucivo na strani Hrvata, a izmedju ostalog, Bosnjaci taj rat dozivljavaju i dan-danas kao nesto izrazito negativno, dok Hrvati taj rat ipak posmatraju kao nesto pozitivno - mislim da i to dovoljno govori o tome.

Generalno, motiv ili razlog kojeg je imao predsjednik Tudjman da pokrene taj sukob, vec sam rekla, mislim da to nije bio motiv podjele BiH, vec motiv stvaranja pozicija za oslobadjanje RSK. Ako se promatraju poslijeratne Tudjmanove izjave, tipa da se "napuci Knin", naseljavanje bh Hrvata po teritorijama bivse RSK, davanje putovnica i drzavljanstva bh Hrvatima, pa i sama osuda generala Gotovine za etnicko ciscenje Srba iz Krajine, baca dovoljno svjetla na ono sto se stvarno desavalo 90-tih.

Smiješno. Dodirnuta pitanja su s jedne strane preopsežna za detaljnu elaboraciju, a s druge strane i Prozor u Rami i Lašvanska dolina i Bugojno i Travnik i Mostar su toliko proučeni da su iznesene teze neodržive.

seherzada je napisao/la:
Vi kao desnicar mozete biti zainteresirani svim sredstvima odrzati pozicije desnice u politickom miljeu BiH, i koristiti sva sredstva koja su vam na raspolaganju u tom cilju, ali ne mozete diktirati ljevici da se ponasa po vasim desnim pravilima, tipa nama HDZ-ovcima je zagarantirano mjesto hrvatskog clana predsjednistva, a to naravno nigdje nije zakononski normatizirano.

Vrlo jednostavno, ljevica ima potpuno prava da koristi sva moguca sredstva koja su dozvoljena da mijenja politicku klimu u BiH u svoju korist, onako kako to ona misli da je najbolje, a u skladu sa legalnim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju, isto kao i vi desnicari.

Prema tome, politika SDP-a niej usmjerana samo protiv hrvatskih, vec je usmjerena i protiv srpskih, i naposlijetku protiv bosnjackih nacionalnih partija, kanala na hrvatskom, srpskom, bosnjackom jeziku, itd itd itd. Svaki ljevicar bi vrlo rado vidio bilo koga iz a-nacionalnih partija i na mjestu bosnjackog, i na mjestu hrvatskog, i na mjestu srpskog clana predsjednistva (nevezano koja a-nacionalna partija je u pitanju, SDP, NSRzB, NS, itd itd). Pa prema tome, u skladu i po procjeni realnih mogucnosti kojima ljevica raspolaze, vrsi se i izbor platforme kao sto se desava i uspjeh na izborima.

Tako da, to sto je kao najslabija karika u lancu najprije pukla hrvatska desnica, uopce ne znaci da nije cilj ni da pukne bosnjacka desnica, pa u nekom delekom vremenu i srpska. Zato vam predlazem, da HDZ na slijedece izbore izadje u koaliciji sa, barem sto se FBiH tice, bosnjackim nacionalnim strankama. Na ljevici ce najvjerovatnije ici koalicija SDP-NSRzB.

Mene ne zanima položaj desnice, već hrvatskog naroda u BiH. Budu li Hrvati većinom birali stranke ljevice, ja s tim nemam nikakvog problema. Problem je kad im Bošnjaci biraju predstavnike. Toliko o tome.

SDP propagira jedan jedini jezik, a gle slučaja kao i bošnjačke SDA, SBB i SBiH naziva ga "bosanskim". Toliko o njihovoj anacionalnosti.

Hrvatske stranke npr. HDZ BiH (na koji s pogrešnom etiketom ciljate) koji je promatrač pri vladajućoj Europskoj narodnoj stranci http://en.wikipedia.org/wiki/European_People's_Party koja pripada desnom centru, a ne desnici je najjači segment na toj strani političkog spektra u BiH, jer kod Srba dominira ljevičarski SNSD, a kod Bošnjaka ljevičarski SDP. Obje stranke su nominalno socijaldemokrati, a istinski nacionalsocijalisti.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 323 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Robbie MO i 63 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: