HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 lis 2025, 14:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 2572 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 103  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: U studenom počinju pregovori o rekonstrukciji Federacije pod pokroviteljstvom USA?
PostPostano: 25 stu 2012, 03:56 

Nebula je napisao/la:
Bez dogovora ovo postaje sve više i više muslimanska država jer srbi i hrvati imaju gdje otići i odlaze.

Istina ali ih više dolazi nego odlazi. Što se tiče Hrvata. Drugu godinu zaredom.

Za druga dva naroda ne znam. Jel se Šverige bojna vraća u brojevima amanet držati ili?

Vrh

Naslov: Re: U studenom počinju pregovori o rekonstrukciji Federacije pod pokroviteljstvom USA?
PostPostano: 25 stu 2012, 04:02 

Metemma je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
@Metemma
Složit ćemo se oko kvantitete i kvalitete.
Ali recimo da stoji da je 48% srpski maximum.

Ne vidim neki smisao u određivanju procentualnog maksimuma ili minimuma.

To je današnji postotak. Ali da, načelno ću se složiti.
Metemma je napisao/la:
Citat:
Današnja RS obuhvaća cijeli niz gradova i sela koja do rata nisu imala srpsku većinu, a izgubila je vrleti jugozapadne Bosne, i neke mješane gradove.

Bosanski Srbi su izgubili recimo svoj dio Sarajeva, Mostara, Tuzle... onda tu treba uračunati koji dio industrije, prirodnih bogatstava i sl nam je pripao... ako ćemo već ići na to šta je "pravedno".

Naravno. S time da treba uzeti u obzir i što su muslimani napravili s Zenicom, Tuzlom i Sarajevom kad su ih počistili od ostalih. To su nekad bili gradovi.
Vjerojatno bi se mogla povući paralela
BL-SA
DO-TU
PR-ZE
U odnosu na ljude i industriju koji su živjeli tamo.
Srbi su u svakom slučaju dobili srpsko-muslimanski rat pa na temelju toga i imaju teritorij koji im i pripada. U svakom slučaju to je dio u koji mi nemamo što ulaziti
U odnosu na nas, jbg ima par sela kojih bi se moglo zamjeniti. I to je to, ništa više.
Metemma je napisao/la:
Citat:
No nevermind, ovo baš i nema veze s RS.
Ukoliko će biti mjenjanja granica, nas će vjerojatno zanimati manje promjene tipa Komušina, Liskovica, sv.Stjepan Krst, Majdan, Mišljen, Brod, Derventa sa selima na sjeveru Doboja, Šamac, te neke prepravke oko Žabara, Pelagićeva, Modriče i Vukosavlja.
možda 2% sveskupa.
Neki zajednički jezik ćemo valjda nać. Nismo muslimani, pobogu :zubati

Glavni problem je otvaranje Pandorine kutije, ne oko razmjene s Hrvatima recimo, već oko ideja koje bi ludoj sarajevskoj čaršiji mogle da padnu na pamet... lično nemam ništa protiv nekih manjih korekcija kao takvih, sve dok ne vode nekom većem zlu.

Da, muslimani su malo ludi.
Oni bi da se recimo Drvar koji je u hrv. županiji mjenja za Ribnik/Doboj/Zvornik/Srebrenicu ili što već na što Srbi s pravom ni ne pomišljaju.
Zato kažem, te moguće prepravke ćemo riješiti kasnije, ukoliko Hrvati dobe svoj entitet i mogu skinuti Sarajevo s vrata.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 04:21 

Ceha je napisao/la:
Naravno. S time da treba uzeti u obzir i što su muslimani napravili s Zenicom, Tuzlom i Sarajevom kad su ih počistili od ostalih. To su nekad bili gradovi.
BL-SA
DO-TU
PR-ZE
Srbi su u svakom slučaju dobili srpsko-muslimanski rat pa na temelju toga i imaju teritorij koji im i pripada. U svakom slučaju to je dio u koji mi nemamo što ulaziti
U odnosu na nas, jbg ima par sela kojih bi se moglo zamjeniti. I to je to, ništa više.

Vrlo zajebano je ići u detalje šta kom "stvarno" pripada, šta ko "stvarno" zaslužuje, po kom osnovu je neko šta dobio, ko treba da plati teritorijom zločine i koje, šta je tačno pravedna podjela... lako je reć nešto tipa "u Rogatici je bilo 65% muslimana"... jeste, ali pričamo o 5000 ljudi... ako njima pripada 65% opštine Rogatica, da li cijele opštine ili samo sela s njihovom većinom, da li onda Srbima pripada 35% svake zgrade u Sarajevu...
Neka podjela je napravljena, pa jebem li ga, ko kaže da smo mi zadovoljni tom podjelom. Ali ono što kod bosanskih Srba postoji je želja da se s gospodom koja nam ne misle baš najbolje ne živi zajedno, i većina Srba je spremna žrtvovati nešto za to. Kad su napuštana predgrađa Sarajeva, bilo je ljudi, starosjedilaca, koji su kad su pošli zapalili svoje kuće i nikad više u ta mjesta/sela nisu došli ni turistički.
Ko imalo poznaje recimo Sarajevo zna šta su Srbi dobili kao "Srpsko Sarajevo", zna šta su Lukavica, Kula, Vojkovići i Kasindo... al opet umjesto da Srbi traže recimo Dobrinju, najviše glasova čuješ da im "smeta Istočno Sarajevo", da im smeta "Srbija 500 m od centra Sarajeva"... sve njima treba...

I još nešto što BBC često spominje, Bosna je danas zemlja afričkog standarda... za samo 20 godina su nam pokazali kako zemlja kao zemlja ili grad kao grad sam po sebi nije nikakav ni kapital ni kvalitet... sutra treba neki novi mladići da ginu za neko kurčevo Goražde ili slično Grahovo, a ono odumire... niđe veze...

Citat:
Oni bi da se recimo Drvar koji je u hrv. županiji mjenja za Ribnik/Doboj/Zvornik/Srebrenicu ili što već na što Srbi s pravom ni ne pomišljaju.
Zato kažem, te moguće prepravke ćemo riješiti kasnije, ukoliko Hrvati dobe svoj entitet i mogu skinuti Sarajevo s vrata.

Lično nemam ništa protiv, mada nisam siguran da će se granice opština ili entiteta mijenjati u neko skorije vrijeme... ovi fanatici ne mogu da prihvate ni da je Neum hrvatski, a zamisli da vam priznaju dio nekog Jajca ili gdje ste već pola-pola... jednostavno mislim da je to za njih trenutno prevelik korak, s obzirom kakvi ih ludaci vode.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 04:43 

Metemma je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
BL-SA
DO-TU
PR-ZE

Vrlo zajebano je ići u detalje šta kom "stvarno" pripada, šta ko "stvarno" zaslužuje, po kom osnovu je neko šta dobio, ko treba da plati teritorijom zločine i koje, šta je tačno pravedna podjela... lako je reć nešto tipa "u Rogatici je bilo 65% muslimana"... jeste, ali pričamo o 5000 ljudi... ako njima pripada 65% opštine Rogatica, da li cijele opštine ili samo sela s njihovom većinom, da li onda Srbima pripada 35% svake zgrade u Sarajevu...
Neka podjela je napravljena, pa jebem li ga, ko kaže da smo mi zadovoljni tom podjelom. Ali ono što kod bosanskih Srba postoji je želja da se s gospodom koja nam ne misle baš najbolje ne živi zajedno, i većina Srba je spremna žrtvovati nešto za to. Kad su napuštana predgrađa Sarajeva, bilo je ljudi, starosjedilaca, koji su kad su pošli zapalili svoje kuće i nikad više u ta mjesta/sela nisu došli ni turistički.
Ko imalo poznaje recimo Sarajevo zna šta su Srbi dobili kao "Srpsko Sarajevo", zna šta su Lukavica, Kula, Vojkovići i Kasindo... al opet umjesto da Srbi traže recimo Dobrinju, najviše glasova čuješ da im "smeta Istočno Sarajevo", da im smeta "Srbija 500 m od centra Sarajeva"... sve njima treba...
I još nešto što BBC često spominje, Bosna je danas zemlja afričkog standarda... za samo 20 godina su nam pokazali kako zemlja kao zemlja ili grad kao grad sam po sebi nije nikakav ni kapital ni kvalitet... sutra treba neki novi mladići da ginu za neko kurčevo Goražde ili slično Grahovo, a ono odumire... niđe veze...

Kao što rekoh, slažem se.
S muslimanima se skoro nemoguće dogovoriti, to je ona logika što je vaše, to je i naše, a što je naše, to nikako ne može biti i vaše.
Takva politika će ih koštati, ali o tom potom.
Složit ću se također i za teškoće u povlačenju linija (pogledaj koliko traje izvlačenje Hrvata od muslimana), zato sam i rekao jedino u slučaju obostranog interesa.
Metemma je napisao/la:
Citat:

Lično nemam ništa protiv, mada nisam siguran da će se granice opština ili entiteta mijenjati u neko skorije vrijeme... ovi fanatici ne mogu da prihvate ni da je Neum hrvatski, a zamisli da vam priznaju dio nekog Jajca ili gdje ste već pola-pola... jednostavno mislim da je to za njih trenutno prevelik korak, s obzirom kakvi ih ludaci vode.

Na godinu je popis, to će ih vjerojatno malo razbuditi, ali vidjet ćemo.
U konačnici, Hrvati bolje stoje i ekonomski i natalitetno, ali ove budale nas koče, vuku u provaliju.
Teško s njima bilo što raditi...

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 11:46 

Gledajući sa strane, bošnjake će pokopati njihovo megalomanstvo. Previše su zinuli i napravili stratešku grešku. Dayton im je praktično dao pola BiH. Sve što su trebali uraditi je dogovoriti se sa srbima da zajednički rade na tome da RS bude država srba a Federacija država bošnjaka. Da bi to postigli trebali su SMANJIVATI ovlasti BiH u korist entiteta a ne raditi suprotno. Da su ostala 3 ministra u Vijeću ministara, kako je to u Daytonu dogovoreno, bez stotinu nekakvih agencija na državnom nivou, ne bi imali situaciju da ih Dodik i Čović zajedno ucjenjuju. Vremenom bi ostvarili isto ovo što sada imaju u Federaciji (a to je da mogu formirariti vladu bez HDZ-ova) a da pri tome država BiH bude samo labava konfederacija dva entiteta koji su praktično države.

Ali bošnje su previše zinule. Mislili su da su Federaciju svakako poklopili pa su htjeli i RS. Račun bez krčmara. Puno bi im bolje bilo da su se odmah dogovorili sa srbima da zajedno rade na tome da Federacija postane bošnjačka a da se zauzvrat RS-u vremenom dopusti odcjepljenje. Umjesto da im cilj bude 51% BiH njima je cilj 100% BiH i zato će dobiti 33% BiH. Megalomanstvo se plaća.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 11:52 

Nebula, zaboravljaš kontekst, odnosno odnose između Srba i Muslimana iza rata, pa i sad. Pa pola Muslimana i dan danas ne govori RS nego "manji entitet".

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 11:54 

Nebula je napisao/la:
Umjesto da im cilj bude 51% BiH njima je cilj 100% BiH i zato će dobiti 33% BiH. Megalomanstvo se plaća.

Toliko moći i ovlasti imaju i neki puno silniji narodi od Bošnjaka u Belgiji i Švicarskoj. Pa nijedan nešto puno ne trči u matične države svog naroda.
Jeste vi sigurni da ste naučili sve lekcije za ovih 18 godina ?

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 12:07 

Ceha je napisao/la:
U konačnici, Hrvati bolje stoje i ekonomski i natalitetno, ali ove budale nas koče, vuku u provaliju.

Mislim da ovakvo stanje vas kao narod najviše jebe. Dok nisam malo pročitao ovaj forum, nisam znao kakvo je stanje, privredno i demografsko po hrvatskim mjestima. Ako ne lažete ;) , vi ste napravili lijepe stvari, što i nije nelogično s obzirom kakvu pozadinu imate u vidu Hrvatske i dijaspore. I Srbe koči ovakvo stanje, ali kad bismo se nekako "podijelili", vjerovatno bi hrvatski dijelovi najbolje stajali, mi smo recimo u qrcu umnogome i našom krivicom, ne samo zbog ovakve BiH.

Što se Bošnjaka tiče, uvjeren sam da se oni neće lako ni brzo promijeniti. Evo SDP i SBB su krenuli putem nekog dogovora sa drugim narodima, ne znam da li griješim, ali imam utisak da bi ih SDA poderala na nekim sledećim izborima zbog toga,da su ih popljuvali i mediji i javnost i intelektualci i dijaspora... dala baba dinar da u kolo uđe, a dva da iz njega izađe. Stvorili su takvo fašističko društvo da su postali njegove žrtve, Zlaja i rahmetli Alija ne vjeruju pretjerano u svoje laži jer su ih oni smislili, ove nove generacije su uz te budalaštine stvorene, odrasle i formirane...

Otkako je rat gotov, oni su imali iks inicijativa preko kojih su mislili da sjebu ili Srbe ili Hrvate. Odluke OHRa, odluka o konstitutivnosti naroda, tužba MSPu, tužbe ICTY, frke oko Srebrenice, Alijansa za promjene, sve inicijative o ustavnim promjenama, reforma vojske, reforma policije, evropske integracije, odluka Sejdić-Finci... sve su to oni pokušali da iskoriste, i kad god bi im nešto ne bi uspjelo, bili su razočarani, ali ubrzo bi se prihvatili novog sranja. Ja trenutno ne vidim snagu koja bi budale privela pameti.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 12:12 

Icebreaker je napisao/la:
Nebula, zaboravljaš kontekst, odnosno odnose između Srba i Muslimana iza rata, pa i sad. Pa pola Muslimana i dan danas ne govori RS nego "manji entitet".

To "manji entitet" je sranje koje je počela FTV. Posle rata smo imali 2-3 godine relativne normalizacije, kad su gremlini prihvatili da je bolje imati 100% vlasti na 33% nego 33% vlasti na 100% teritorije. U javnosti je dominirao neki stav "jebiga, šta je bilo bilo je, ginuli naši ginuli njihovi, ko je jamio jamio... "... neka sveopšta relativna normalizacija se mogla primjetiti, u medijima se RS zvala RS, za razliku od Oslobođenja recimo Avaz je redovno u vijestima pisao "Srpsko Sarajevo", a onda se odjednom sve okrenulo, krenulo je maksimalno loženje, za Avaz je odjednom CJB Srpsko Sarajevo postao "paljanska policija" (navodim malo glup ali indikativan primjer), pa makar se zločin o kom se izvještava desio 100m od njihovog dijela Dobrinje. Krenule su inicijative, od zloupotreba OHRa, konstitutivnosti, i otad traje evo 16 godina kako je bošnjaki narod u groznici rađenja drugima o glavi, evo samo što im nismo dohakali, uz maksimalno loženje od strane medija. Kad je Hadžifejsović počeo da vodi CD na Hajatu, u prvoj emisiji prilozi: Srebrenica, kuku i lele, Viktor Bubanj, ratni snimci logoraša koji pričaju kako im je baš lijepo u tvorza, mislim da je treća udarna vijest bilo nešto o Aliji... i sve to do danas ne prestaje. Kad se pravi koncert, Srebrenica, kad se igra fudbal, Srebrenica, kad se gleda svjetsko prvenstvo, traže da se pomjeri finale zbog Srebrenice...

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 12:18 

Icebreaker je napisao/la:

To je tačno ali političari bi morali vidjeti preko tih stvari. A niko ih ne bi mogao optužiti za izdaju jer bi mogli reći "tako je dogovoreno u Daytonu. Mi tu ništa ne možemo".

Jedino je pitanje koja je u svemu uloga OHR-a i međunarodne zajednice. Nekada imam dojam da su upravo oni spriječili tu situaciju i da su insisturanjem na prenosu ovlasti na državu na neki način spasili hrvate u Federaciji. Možda u njima imate većeg prijatelja nego što to razumijete ;)

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 12:30 

Nebula je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
Nisi shvatio Nebula. Gladni sele daleko od BiH.

Gladni pokušavaju da sele daleko od BiH. A onda ih vrate kao lažne emigrante :D
Gladni nikome nisu potrebni. Jer da su čemu valjali ne bi bili gladni.

Mladi, fakultetski obrazovani i kvalitetni sele i to jeste problem. Ali siromašni, jad i bijeda ostaje jer ih niko neće.

A šta kada nakon revolucije i dolaska "Tita" ne budu gladni, postaće pametni odjednom?

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 12:33 

Meni lično, sve i jedna karta dosad postavljena je prihvatljiva. Sve dok Bihać i USK ne trpaju ni sa kim, ja sam zadovoljan.

Možda će USK imati nešto više, kada se smanji broj kantona, jer ovim tempom ce nas za 10 godina biti više u Grazu nego u USK.
Ali me nešto drugo zanima. Što ako bi u potpunosti ukinuli kantone, da ostanu samo općine, a ove federalne jedinice budu samo izborne jedinice? Jel to financijski isplativo i da li se realizira zaštita prava svih naroda?

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 12:47 

Lebowski je napisao/la:
Nebula je napisao/la:

Gladni pokušavaju da sele daleko od BiH. A onda ih vrate kao lažne emigrante :D
Gladni nikome nisu potrebni. Jer da su čemu valjali ne bi bili gladni.

Mladi, fakultetski obrazovani i kvalitetni sele i to jeste problem. Ali siromašni, jad i bijeda ostaje jer ih niko neće.

A šta kada nakon revolucije i dolaska "Tita" ne budu gladni, postaće pametni odjednom?

Ma kakvi. Ali dobit će se dodatnih 30-40 godina. Toliko će otprilike trebati da taj novi Tito umre a dok je on živ sve će biti u "ljubavi" :D

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 13:43 

WesternBosnia je napisao/la:
Meni lično, sve i jedna karta dosad postavljena je prihvatljiva. Sve dok Bihać i USK ne trpaju ni sa kim, ja sam zadovoljan.

Možda će USK imati nešto više, kada se smanji broj kantona, jer ovim tempom ce nas za 10 godina biti više u Grazu nego u USK.
Ali me nešto drugo zanima. Što ako bi u potpunosti ukinuli kantone, da ostanu samo općine, a ove federalne jedinice budu samo izborne jedinice? Jel to financijski isplativo i da li se realizira zaštita prava svih naroda?

Zar je tako loša situacija u USK?

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 13:47 

Ovo zvuči kao da si iz Kladuše, a ne iz Bužima :D

Citat:

Ukidanje županija nikako ne odgovara hrvatskim interesima, da bi se potpuno zaštitilo Hrvate od majorizacije potrebna je i nekakva teritorijalna autonomija.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 14:02 

Nebula je napisao/la:
Gledajući sa strane, bošnjake će pokopati njihovo megalomanstvo. Previše su zinuli i napravili stratešku grešku. Dayton im je praktično dao pola BiH. Sve što su trebali uraditi je dogovoriti se sa srbima da zajednički rade na tome da RS bude država srba a Federacija država bošnjaka. Da bi to postigli trebali su SMANJIVATI ovlasti BiH u korist entiteta a ne raditi suprotno. Da su ostala 3 ministra u Vijeću ministara, kako je to u Daytonu dogovoreno, bez stotinu nekakvih agencija na državnom nivou, ne bi imali situaciju da ih Dodik i Čović zajedno ucjenjuju. Vremenom bi ostvarili isto ovo što sada imaju u Federaciji (a to je da mogu formirariti vladu bez HDZ-ova) a da pri tome država BiH bude samo labava konfederacija dva entiteta koji su praktično države.

Ali bošnje su previše zinule. Mislili su da su Federaciju svakako poklopili pa su htjeli i RS. Račun bez krčmara. Puno bi im bolje bilo da su se odmah dogovorili sa srbima da zajedno rade na tome da Federacija postane bošnjačka a da se zauzvrat RS-u vremenom dopusti odcjepljenje. Umjesto da im cilj bude 51% BiH njima je cilj 100% BiH i zato će dobiti 33% BiH. Megalomanstvo se plaća.

Evo jedan duboko pametan i iskren post. Dakle ono čega sam se dugo bojao a to je taj dogovor na relaciji Sarajevo-Beograd-Istanbul. Plan je bio Srpska Srbima Federacija Muslimanima, i sitne korekcije kasnije.

Koliko god se ne slagao oko Dodika u neki mstvarima i još više s Vasićem oko nekih pitanja kad malo prođe godina od danas mrat ćemo bit iskreno zahvalni tim ljudima a i diletantima na Muslimanskoj političkoj sceni koji su imali prostora da više manje uzmu Federaciju i od BiH naprave Belgiju u kojoj će se sve pitati samo 2 naroda a treći nula bodova.

Političkom propašću SDP-a i ovim dijeljenjem sa Komšićem ta priča ide u ropotarnicu povijesti. Dodik je svoje maestralno odigrao i sad naši hrvatski politički predstavnici samo trebaju jednom pametnom politikom dovršiti priču :D

:palacgore2 Dakle riješenje hrvatskog pitanja u BiH a onda već jel dogovori, razgovori pregovori i novi odnosi na relaciji Hrvati-Srbi, Srbi-Muslimani i Muslimani-Hrvati :smajl007

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 14:04 

@Mete kako Srpska po tom pitanju? Imate li vi kakve županije il su samo gradovi i općine? Koja sve mjesta u Srpskoj imaju status grada?

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 14:25 

Ibar je napisao/la:
@Mete kako Srpska po tom pitanju? Imate li vi kakve županije il su samo gradovi i općine? Koja sve mjesta u Srpskoj imaju status grada?

BL, SS, PD, DO, BN, TB.
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A0%D0 ... 0.B2.D0.B8

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 14:38 

Nebula je napisao/la:

Vraga im je to Dayton dao, to su im htjeli dat visoki predstavnici nakon Alijansom nakon tuđmanove smrti. A nakon Hrvata bi sljedili i Srbi. Al, jbg. malo smo žilaviji nego kaj su mislili :D

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 14:42 

Možda će USK imati nešto više, kada se smanji broj kantona, jer ovim tempom ce nas za 10 godina biti više u Grazu nego u USK. Ali me nešto drugo zanima. Što ako bi u potpunosti ukinuli kantone, da ostanu samo općine, a ove federalne jedinice budu samo izborne jedinice? Jel to financijski isplativo i da li se realizira zaštita prava svih naroda?

Administrativni troškovi bi bili još veći, umjesto 10 županijskih premjera bi dobio 100ak općinskih premjera.
A ne može baš svaka selendra odlučivat o bitnijim stvarima, neke općine ne bi ni imale toliko ljudi da postanu mini-županije :D
U svakom slučaju Hrvati s time ne bi bili zadovoljni.
U čemu je problem da se realizira stanje poput onog u Belgiji?
A ovo za USK i Graz stoji. Vama Sarajevo samo smeta.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 14:44 

Ibar je napisao/la:
Nebula je napisao/la:

Evo jedan duboko pametan i iskren post. Dakle ono čega sam se dugo bojao a to je taj dogovor na relaciji Sarajevo-Beograd-Istanbul. Plan je bio Srpska Srbima Federacija Muslimanima, i sitne korekcije kasnije.
Koliko god se ne slagao oko Dodika u neki mstvarima i još više s Vasićem oko nekih pitanja kad malo prođe godina od danas mrat ćemo bit iskreno zahvalni tim ljudima a i diletantima na Muslimanskoj političkoj sceni koji su imali prostora da više manje uzmu Federaciju i od BiH naprave Belgiju u kojoj će se sve pitati samo 2 naroda a treći nula bodova.
Političkom propašću SDP-a i ovim dijeljenjem sa Komšićem ta priča ide u ropotarnicu povijesti. Dodik je svoje maestralno odigrao i sad naši hrvatski politički predstavnici samo trebaju jednom pametnom politikom dovršiti priču :D
:palacgore2 Dakle riješenje hrvatskog pitanja u BiH a onda već jel dogovori, razgovori pregovori i novi odnosi na relaciji Hrvati-Srbi, Srbi-Muslimani i Muslimani-Hrvati :smajl007

Ibar, oni nikad nisu mogli uzeti federaciju.
Gledaj SDP, Komšića i njihovu politiku "zapadne Njemačke" :D
Prvo, prežilavi smo za to.
Drugo, Srbi nisu ludi. Kad bi muslimani to napravili nama, kaj misliš tko bi bio sljedeći?
p.s. U Belgiji postoje Njemci na istoku, imaju svoja prava, svoje obrazovanje, programe na svom jeziku, i da stvar bude bolja svoje kantone. U slučaju raspada Belgije, to je dio koji def. ide Njemačkoj.

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 14:49 

Metemma je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Mislim da ovakvo stanje vas kao narod najviše jebe. Dok nisam malo pročitao ovaj forum, nisam znao kakvo je stanje, privredno i demografsko po hrvatskim mjestima. Ako ne lažete ;) , vi ste napravili lijepe stvari, što i nije nelogično s obzirom kakvu pozadinu imate u vidu Hrvatske i dijaspore. I Srbe koči ovakvo stanje, ali kad bismo se nekako "podijelili", vjerovatno bi hrvatski dijelovi najbolje stajali, mi smo recimo u qrcu umnogome i našom krivicom, ne samo zbog ovakve BiH.

Što se Bošnjaka tiče, uvjeren sam da se oni neće lako ni brzo promijeniti. Evo SDP i SBB su krenuli putem nekog dogovora sa drugim narodima, ne znam da li griješim, ali imam utisak da bi ih SDA poderala na nekim sledećim izborima zbog toga,da su ih popljuvali i mediji i javnost i intelektualci i dijaspora... dala baba dinar da u kolo uđe, a dva da iz njega izađe. Stvorili su takvo fašističko društvo da su postali njegove žrtve, Zlaja i rahmetli Alija ne vjeruju pretjerano u svoje laži jer su ih oni smislili, ove nove generacije su uz te budalaštine stvorene, odrasle i formirane...

Otkako je rat gotov, oni su imali iks inicijativa preko kojih su mislili da sjebu ili Srbe ili Hrvate. Odluke OHRa, odluka o konstitutivnosti naroda, tužba MSPu, tužbe ICTY, frke oko Srebrenice, Alijansa za promjene, sve inicijative o ustavnim promjenama, reforma vojske, reforma policije, evropske integracije, odluka Sejdić-Finci... sve su to oni pokušali da iskoriste, i kad god bi im nešto ne bi uspjelo, bili su razočarani, ali ubrzo bi se prihvatili novog sranja. Ja trenutno ne vidim snagu koja bi budale privela pameti.

Jako dobar ovaj post i njemu slijedeći. Baš kao što kažeš, svako ko pokuša ikakav dogovor sa "vlasima" će metaforički rečeno završit na vješalima kod Bošnjaka.

Jednostavno žele da oba dva naroda kontroliraju i da ti narodi igraju onako kako oni sviraju. Da misle i dišu onako kako oni žele. Da svi budemo "Bosanci", da navijamo za BiH, da osuđujemo svoje ratne postrojbe i generale, da pričamo kako su Srbija i Hrvatska agresori, da veličamo Harmiju i njene Mudžahire, da pričamo o bogumilima i pjevamo pjesme sultanima i naravno da plačemo svake godine 11.7. i na dan pokolja u Ahmićima pa makar i na silu ko što je morao plakat narod u Sj. Koreji kad je umro drug Kim Jong-Il.

Pronalazak nekakvog kompromisa je nemoguć. Samo Muslimani misle da je moguć, jer "zašto mi ne bi prihvatili njihove zahtjeve?".

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 15:09 

@Ceha znam za Nijemce u Belgiji upravo to sam i mislio da bi mi tako prošli u BiH dakle Široki, Grude i Duvno u Hrvatsku ostalo maltane nula bodova. Mislim da je postojala realna takva opasnost no Dodo nam je pomogao da je otklonimo i Muslimanska glupost šta reko BBC a i Nebula :D

@Mete

Dakle Banja Luka, Prijedor, Doboj, Bijeljina ok kužim al Istočno Sarajevo i Zvornik da nisu gradovi me čudi :neznam a jedno Trebinje jest.

Brčko jel ono ima status grada? Valjda ima i ono je na neki način u Srpskoj :zubati

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 15:12 

Karta iz 2006. čisto da nesmetno s uma gdje je ko većina :D

slika

Vrh

PostPostano: 25 stu 2012, 15:47 

Ne trebaš govoriti o sebi u množini.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 2572 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 103  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Naša Kvačica, Patriota, Srpsčanin i 29 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: