HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 28 ruj 2025, 01:03.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 2572 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 103  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: U studenom počinju pregovori o rekonstrukciji Federacije pod pokroviteljstvom USA?
PostPostano: 17 stu 2012, 18:29 

Citat:
Predsjednik HDZ-a 1990 o društveno-političkim prilikama u našoj zemlji

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 Božo Ljubić političar je iz nužde i želje da nešto promijeni. No, njegova najveća profesionalna ljubav nije politika već medicina. Poznati ortoped, prekaljeni ratni hirurg bolnica u Sarajevu i Mostaru, ratni ministar koji je "30 puta prošao kroz tunel da bi ušao u Sarajevo", čovjek koji se u vrijeme agresije na BiH "kao Džejms Bond spuštao niz strmi Igman"... pokazao se kao vrlo zanimljiv sagovornik.

Istina, ima stvari o kojima dr. Ljubić ne želi govoriti jer ih je apsolvirao bar hiljadu (on će, naravno, reći tisuću) puta.

S njim smo razgovarali u četvrtak u prostorijama HDZ-a 1990 - zgradi u kojoj je ova stranka pod kirijom. Sjedište HDZ-a 1990 je u jednom od najljepših dijelova Mostara, pored Rondoa. Kuća i nije neka ljepota, ali bašta oko nje zasigurno jeste.

Ipak, o tome nismo pričali s dr. Ljubićem. "Mučile" su nas mnogo teže teme.

Izbor tužilaca

Šta je dnevni red i koji je sastav šestorke koja će se 20. novembra okupiti u Mostaru?

- Osim domaćina HDZ 1990, bit će tu HDZ BiH, SDP, SBB, SNSD i SDS. Iskristalizirala se parlamentarna većina, a stranka koja je ranije bila u vlasti - SDA - sama se opredijelila da bude u opoziciji. Prema tome, pozvane su stranke koje su voljne biti dio nove parlamentarne većine, a ona će biti uspostavljena kada se potpiše dokument o zajedničkom djelovanju. Vjerujem da će to biti urađeno u utorak u Mostaru.

U pozivu sam naglasio da ćemo dnevni red dogovoriti na samom sastanku.

No, smatram da uz kadrovska pitanja - prijedlozi za ministre, zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma, prioritet treba biti realizacija Mape puta kao EU. Tu na prvom mjestu vidim implementaciju presude Suda u Strasburu po apelaciji "Sejdić - Finci". Nadalje, tu su pitanja ekonomije, infrastrukturnih projekata, reforme javne uprave i pravosuđa, izbornog zakona te sva ostala pitanja koja trebaju biti dio programa rada u sljedeće dvije godine.

Hrvatsku stranu u šestorci posebno zanima pitanje preustroja vlasti u Federaciji. Ljudi više ne mogu čekati i stanje koje sada imamo najviše pogađa najsiromašnije. Nadalje, ono se indirektno odražava i na funkcioniranje BiH.

Mi želimo da se u Federalnoj vlasti nađu legitimni predstavnici hrvatskog naroda, jer aktuelna Vlada više nema iza sebe niti većinu Parlamenta Federacije, uz to jedan broj ljudi nema potrebnu kompetenciju! To se žurno treba ispraviti.

Niste spomenuli sporazum SDP - SNSD.

- Nisam, jer ga kao takvog neće ni biti na dnevnom redu. Razgovarao sam, u okviru priprema, i o tome. Ljudi koji će biti na sastanku su se u principu pozitivno opredijelili o njemu kao pozitivnom iskoraku i dijalogu koji je otkočio određene blokade.

Sadržaj sporazuma vidim kao koristan doprinos ove dvije stranke u dolasku do jednog sveobuhvatnog sporazum o djelovanju šestorke. U njemu ima dobrih stvari koje treba uključiti, ali ima i stavova gdje imamo drugačije mišljenje ili traže razjašnjenje.

Naprimjer, moramo razjasniti pitanje diferencirane stope PDV-a, šta sa zatvorenim listama za izbore, imenovanje tužilaca u parlamentima... Smatram da glavnog tužioca treba birati kako je predloženo, ali da i ostale tužitelje treba birati u nadležnim parlamentima na prijedlog glavnog tužitelja, a liste VSTV-a.

Hoće li tek onda time politika u potpunosti "poklopiti" tužilaštva?

- Ma neće! Pazite, i do sada su po jednog člana članova VSTV-a imenovali Parlament i Vijeće ministara, a ostale članove VSTV-a imenovale su odvjetničke komore i suci i tužitelji između sebe. A onda su oni imenovali tužitelje i suce. Predloženim promjenama uvodi se demokratska, a ne politička kontrola.

Postoji li rizik da se zbog nekih promjena koje se predlažu dođe u sukob s međunarodnom zajednicom?

- Ne! Sve što se dogovori ići će u procedure - stručne procjene kroz nadležno ministarstvo, komisijske faze povjerenstava u parlamentima... O svim promjenama očitovat će se Vijeće Evrope - Venecijanska komisija, EU, OSCE... Svi argumentirani prijedlozi bit će prihvaćeni. Ne mogu zamisliti da bi mogao biti usvojen zakon koji je u suprotnosti s EU standardima, uz opredjeljenje svih da EU perspektiva nema alternative.

Nakon sastanka šestorke slijedi sjednica državnog Parlamenta. Može li se nešto od dogovorenog na šestorci naći pred poslanicima?

- Mislim da možemo imati samo pitanje imenovanja dopredsjedavajućeg iz reda bošnjačkog naroda. Ministri se neće imenovati dok se ne provedu sve potrebne procedure. Za očekivati je da se najkasnije do kraja godine taj proces okonča.

Hoće li se ići u kompletnu rekonstrukciju vlasti? SDS to problematizira i kaže - ako je nova koalicija, Srbi imaju najviše ruku tamo i pripada im najviše ministarstava, uključujući i Ministarstvo vanjskih poslova.

- Mi govorimo o novoj koaliciji kolokvijalno. U pitanju je, međutim, samo rekonstrukcija vlasti. To znači da idu samo prijedlozi koji su se našli u proceduri. Nije realno očekivati veće promjene od neophodnih i već predloženih da se provede rekonstrukcija (ako hoćete kompletiranje) Vijeća ministara.

Moramo nadoknaditi propuštene dvije godine vlasti. Optimista sam da će se i aktivnije i hrabrije s novim sastavom Vijeća ministara i vlasti uopće ulaziti u projekte, ne samo ekonomije već i mnogih drugih reformi.
Pri tome mislim i na reformu javne uprave.
Ministar, naprimjer, mora imati mogućnost da predloži najbliže saradnike na čelu sektora s kojima će realizirati politiku i program parlamentarne većine. Mora imati mogućnost da zamijeni one koji ili nisu u stanju ili čak opstruiraju prijedloge ministra. Tek tada i od ministra možemo tražiti odgovornost za realizaciju programa.

Federalne jedinice

Zagovarate rekonstrukciju Federacije. Koliko je ona u suglasju s inicijativom koju je međunarodna zajednica pokrenula?

- Najprije, potrebno je u najkraćem mogućem roku, do kraja godine, izvršiti rekonstrukciju federalne izvršne vlasti. Pitanje je hoće li oni koji to mogu uraditi - to i uraditi. Imamo opciju da OHR povuče suspenziju stava Centralne izborne komisije i da nova koaliciona većina koja ima skoro dvije trećine poslanika u Federalnom parlamentu izabere legitimnu vlast. Druga je opcija da predsjednik i dopredsjednici FBiH daju ostavke i odblokiraju taj proces. To je nužno jer postojeća Vlada iza sebe nema većinu. Ako bi se ovakvo stanje održalo, sljedeće dvije godine bile bi ne samo izgubljene već bi mogle dovesti do socijalnog kolapsa u FBiH.

Dakle, izvršna vlast - u prvom redu predsjednik i dopredsjednici FBiH izgubili su legitimitet u Parlamentu koji ih je izabrao i bilo bi normalno da to priznaju i daju ostavke. U demokratskom svijetu ostavke se daju i zbog mnogo manjih stvari. Ne bi bilo dobro da neko drži vlast u rukama i po cijenu da stotine i hiljade ljudi pate jer se ne mogu postići dogovori i donositi odluke.

Već se dugo čeka Budimirova ostavka. Koliko ste još spremni čekati?

- Ja mogu čekati. Ali je pitanje koliko penzioneri mogu čekati? Koliko nezaposlenih na biroima može čekati? Ljudi koji čekaju obrok u narodnim kuhinjama...

Je li realno da odgovor na SDA - Budimirovu opstrukciju bude aktiviranje "Herceg Bosne"?

- Ne! Da smo smatrali da je to korisno, mogli smo to davno uraditi! No, takvo što ne bi bilo dobro ni za hrvatski narod ni za ovu državu. Nikome više nego Hrvatima nije stalo da se ovdje uspostavi poredak. U igri brojki nagore prolaze najmanji brojevi. S druge strane, Hrvati imaju najbolju alternativu - državu Hrvatsku i s te strane najmanje su spremni trpjeti institucionalni nered. No, naš izlaz nije u paralelnim institucijama već u funkcionalnim institucijama sastavljenih od legitimno izabranih predstavnika naroda i građana. Utemeljili smo Hrvatski narodni sabor kao najviši politički i predstavnički forum, koji bi nadstranački definirao interese naroda u BiH, ali koristeći ustavne i zakonske mehanizme za to. Dakle, ne treba sumnjati da bi Hrvati na bilo koji način pribjegli nekom neustavnom djelovanju.

Isti položaj

Šta je onda Vaš koncept promjena? Mijenja li se Federacija ili se mora mijenjati cijela BiH?

- Sva tri konstitutivna naroda moraju imati isti položaj. Samo tako BiH može biti dugoročno održiva. Da bi se to desilo, BiH se mora simetrično ustrojiti. Zagovaram teritorijalni preustroj BiH i institucionalnu ravnopravnost. Samo kombiniranjem ta dva principa, BiH je dugoročno stabilna. Šta to znači?

Institucionalna ravnopravnost jamči da pripadnik svakog naroda bude ravnopravan u svakom dijelu BiH. Teritorijalni koncept garantira da koncept institucionalne ravnopravnosti neće biti diskreditiran kao što smo mogli vidjeti prilikom formiranja federalne izvršne vlasti prije godinu i pol.

Dakle više od dva entiteta? Gdje je bošnjački, gdje srpski, gdje hrvatski, gdje entitet ostalih...?

- Nikada nisam govorio, mada su mi ponekad te riječi stavljane u usta, u tim kategorijama. Jesam govorio o entitetima sa srpskom, hrvatskom i bošnjačkom većinom te dva distriktra - Brčko i Sarajevo. Najmanje tri ta entiteta trebaju biti u BiH...

Dakle, nestaje RS?

- Ne mora. RS može biti jedna od federalnih jedinica.

To je dogovor iz Pruda?

- Nije baš. Oni su zagovarali podjelu na četiri federalne jedinice.
Ja zagovaram najmanje tri federalne jedinice koje imaju teritorijalni diskontinuitet. Nije ni to ništa novo, nikakav presedan. Ni RS ni Federacija danas nemaju teritorijalni kontinuitet - nisu iz jednog komada...

Da se razumijemo nešto: Ja ne vjerujem u raspad BiH. Ne vjerujem u mogućnost njene podjele. No, treba je urediti tako da se svi u njoj osjećaju komotno.
BiH kao država ne samo da je realnost nego i najbolja opcija i za njene narode, za susjede, ali i Evropu.

Ne vidim razlog za strah u stvaranju novih federalnih jedinica u BiH - ne moraju biti tri, može i više od tri. U opticaju su mnoge ideje o preustroju BiH koje niču kao gljive poslije kiše. Mi sada imamo prijedlog da se nekima u Federaciji daje status autonomije. To samo po sebi jeste relativizacija entiteta. Jer, ako tražite autonomiju na jednom mjestu, onda to znači da ste spremni i vi sami davati autonomije.

Gdje biste Vi zagovarali autonomiju u RS? Plehan?

- Pa gledajte, u cijeloj Posavini većinski živalj bili su Hrvati. No, to u ovom momentu nije naš prijedlog ni koncept - samo kažem - ako tražite autonomiju, trebate biti spremni i dati...

Dakle, sazrelo je stajalište da ovo što sada imamo nije ni Sveto Pismo ni Kur'an te da se i može i treba mijenjati.

Ono što zagovara međunarodna zajednica u BiH ne ide naruku Vašim stavovima. Oni su protiv daljnje etničke podjele u BiH.

- Kad neko izađe s konceptom da se BiH uredi na simetričan način, onda je to izloženo stigmatizaciji od ljudi koji ne žele vidjeti realnost. Mi BiH trebamo graditi za sebe, a ne za međunarodnu zajednicu. Da oni mogu riješiti ovaj problem - oni bi ga davno riješili. Da EU ima čarobni štapić, ne bismo danas imali tendencije koje imamo u Belgiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji...

Pogledajte Belgiju. Ona je u srcu EU i srce EU je u Belgiji. U toj zemlji imate 11 izbornih jedinica. U pet flamanskih se ne može glasati za valonske stranke i obratno. Donedavno je bila jedna multietnička izborna jedinica BHV - Brisel s flamanskom okolicom - koja je bila mješovita, ali je i ona sada podijeljena na dvije - flamonsku i valonsku!

No, mi nismo Belgija. Belgija se možda može podijeliti i bez problema nastaviti prosperirati u EU. Mi smo nešto drugo i zato smatram da je interes svih da BiH ostane cjelovita država. No, legitimno je pravo sva tri konstitutivna naroda da kažu kako državu treba urediti. Isto tako, ne treba trošiti više vremena u objašnjavanjima da je aktualni koncept neodrživ.

Dakle, Vaš je koncept - RS kao većinski srpski entitet/federalna jedinica s Banjom Lukom kao glavnim gradom, zagovarate većinski hrvatski entitet s Mostarom kao stolnim gradom, Brčko i Sarajevo su distrikti. Bošnjaci, dakle, gube Sarajevo i njihov glavni grad postaje - Zenica? Visoko?

Iznio sam principijelan prijedlog. Jasno je da nijedan prijedlog ne treba niti može biti prihvaćen koji je na štetu Bošnjaka ili druga dva naroda. Ne plediram da je to najbolje rješenje. Ali ovo što sada imamo, sigurno nije dobro. Možemo govoriti o federalnim jedinicama. Uopće ih ne mora biti tri. Može i više... Vi govorite o pitanjima koja su administrativne prirode.

U konačnici, Mostar bi već trebao biti glavni grad Federacije. Zašto nije?

Bitno je da su sva tri naroda ravnopravna i da im je interes zadovoljen. Nikakve dominacije nisu rješenje.

Bošnjaci jesu većina u BiH, ali ona ne može biti ekskluzivna nacionalna država nijednog naroda ponaosob. To, naprosto, nije moguće ni zbog unutarnjeg ni zbog šireg konteksta.

Očita je velika frustracija Hrvata u BiH. Oni su najmalobrojniji i strahuju od druga dva naroda, ali ima tu i osjećaja da je Hrvatska na cjedilu ostavila Hrvate u BiH.

- Ima toga, mislim frustracije. No, ne mogu reći da je Hrvatska bh. Hrvate ostavila na cjedilu. Prije bih rekao da se stvara percepcija da su Hrvati u BiH kolateralna šteta preslagivanja balkanskog povijesnog nereda. Na način, Hrvatska je ostala cjelovita u granicama, Srbi su napustili teritorije koje su nastanjivali u Hrvatskoj, Srbija je "izgubila" Kosovo, Bošnjaci su jedini narod koji nema nacionalnu državu na Balkanu. Kompenzacija jednima je Republika Srpska, a drugima bošnjački dominantna Federacija. Čak i kao percepcija, to mora biti frustrirajuće. Mi Hrvati u BiH, naravno, to nikada nećemo prihvatiti kao rješenje, a tvrdim da bi bilo pogubno i za Bosnu i Hercegovinu.

Hrvati u BiH imaju veoma dubok osjećaj privrženosti ovoj zemlji. Naši korijeni ovdje su veoma, veoma duboki i želimo sačuvati naše pravo na BiH. Ne želimo otići, ne želimo se otcijepiti! Želimo je izgraditi da bude dobra za sve i niko nema razloga sumnjati da Hrvati žele secesiju. Bilo je raznih ideja, pokušaja, no, sada nema niko razloga i prava sumnjati u našu privrženost BiH i naš patriotizam.

Neke mi zagrebačke kolege tvrde da je iz njihovog ugla Dodik najveći zaštitinik hrvatskog interesa u BiH. Slažete li se s time?

- Ne! To je glupost. S tornja zagrebačke katedrale malo se vidi i od Trga Bana Jelačića, a kamoli dalje od toga. Ko god u Zagrebu tako vidi BiH, neka dođe ovdje, na teren. Dodik zastupa interese Republike Srpske i za to ima legitimitet. Ako se zalaže za ravnopravnost Hrvata, onda to sigurno čini štiteći princip ravnopravnosti naroda, smatrajući da na taj način štiti dugoročno ravnopravnost srpskog naroda kome pripada. Mislim da i Čović i ja, odnosno naše stranke, meritorno i čvrsto zastupamo autentične interese Hrvata u BiH.

Treba li Zagreb mijenjati politiku prema BiH?

- Treba! U smislu da budu aktivniji ovdje i to ne samo politički već mnogo više ekonomski, kulturno... Hrvatska i BiH imaju nekih 1005 kilometara dugu zajedničku granicu i svaka destabilizacija u BiH odražava se i na Hrvatsku. Da ovdje ne živi nijedan Hrvat, Hrvatska bi trebala imati strateški interes u stabilnosti i boljitku BiH. S činjenicom da i mi živimo ovdje, taj interes je još naglašeniji. Nadalje, Hrvatska ulazi u EU i izlazi iz CEFTA-e. I njen je interes da ovdje gradi svoje pogone i proizvodi, jer će joj roba uskoro biti skuplja na bh. tržištu.

Na kraju, Hrvatska treba biti aktivnija u zaštiti bh. Hrvata.

Je li to zagovarate vraćanje Tuđmanove politike?

- Smatram da Hrvatska, kao jedna od potpisnica Dejtona, ima pravo kazati da joj je stabilna BiH interes te da Hrvati trebaju uživati sva prava u BiH i kao građani i kao politički narod jer je to zalog stabilnosti BiH

HDZ 1990 ne utapa se u HDZ BiH

Utapa li se Vaša stranka u HDZ?

- Ne! Naš identitet nikada nije bio jasniji nego sada. No, kada smo se suočili s opasnošću gubitka narodnog subjektiviteta, kada je negirana volja hrvatskog naroda, kada smo mi odbili ponudu da budemo dio te vlasti, jer nismo željeli legitimirati BiH bez većinske izborne volje jednog naroda, odlučili smo se na suradnju s HDZ-om, uz rizik da se to kratkoročno i negativno odrazi na izborni rezultat.

Iako smatram da nisam pokvaren, nisam politički naivan. Znao sam da to približavanje nosi rizik izvjesnog gubitka glasova. No, mi smo nakon ovih izbora ostali praktično na istom broju mandata načelnika i vijećnika, s potencijalom da naš izborni rezultat značajno podignemo.

S HDZ-om surađujemo na razini države i entiteta. Na svim nivoima smo zasebni politički subjekti. I Čoviću i meni smeta kada nas neko etiketira kao "dva HDZ-a"" ili kao "hadezeovi", a među našim strankama ima mnogo razlika u mnogim segmentima, organizacijskoj kulturi, načinu vođenja itd.

Bogatstvo je, kažu, u razlikama, kompeticija donosi kvalitetu, dakle, nema govora da se mi "utapamo" u neku drugu stranku.

Ljekar do kraja života

Po struci ste ljekar. Liječite li i dalje ljude?

Ne izravno. Politika me preokupirala. Mislim da nije neskromno reći da sam imao uspješnu medicinsku karijeru. Jedno sam vrijeme nastojao paralelno to raditi, ali odavno nemam vremena. Mnogo čitam, predajem na fakultetu, ali se ne bavim pacijentima. Za sada sam u politici i čekam da završim taj angažman i vratim se u struku. Moja supruga vodi jednu privatnu polikliniku, koju sam utemeljio još početkom 1994., a koja nam ne donosi Bog zna kakav prihod, ali mi služi kao sigurno "sidro" da se mogu baviti politikom, neopterećen strahom od gubitka funkcije, odnosno egzistencije.

Moram reći - kad bih se vratio svom poslu - imao bih više para. No, mislim da imam određene sposobnosti koje sam dužan iskoristiti na širem planu nego što je jedna ordinacija.

Ako koga zanima neka se stavi na odg. temu.

Vrh

Naslov: Re: U studenom počinju pregovori o rekonstrukciji Federacije pod pokroviteljstvom USA?
PostPostano: 18 stu 2012, 15:10 

Svidja mi se Ljubic.. nisam znao da ima ovakav stav.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2012, 20:50 

Ibar je napisao/la:
Ceha aj molim te napravi kartu ako ti nije mrsko i ako misliš da ima smisla ta karta :zubati
dakle
1-USŽ
2-HNŽ+ZHŽ
3.SŽ+BPŽ
4.Livanjska+SBŽ+ŽEPČE
5.Tuzlanska
6.Posavska

Sorry, nisam skužio post.
Ovo?
slika
Dodao sam Usoru u zajedničko područje, a ostatak Zenice pod Tuzlu?
Nisam baš siguran koliko bi to nama bilo u interesu.
U SBŽu ima 60ak tisuća muslimana više od naših (oko 90ak tisuća Hrvata, 150ak tisuća muslića, nešto ostalih).
HBŽ ima 85 tisuća ljudi. Od toga je Hrvata 80ak posto, dakle 70ak tisuća, a muslimana 8%, dakle 7 tisuća.
Žepče je 2/3 Hrvatsko, što znači još oko 10ak tisuća Hrvata i 5 tisuća muslimana.
Sveskupa:
170 tisuća Hrvata
I nešto manje od toga muslimana.
Previše mješano, po meni, a i otvara previše muslimanskih apetita.
Osobno bi rađe malo razbio granice općina, povukao Ramu, Klis i zapadnu Jablanicu u mješovitu županiju, kao i novošeerski kraj te ostatak Ravne Brčko i Posavsku Županiju.
Na taj način dobijamo tu čistu većinu (50ak tisuća naših više)
slika
Naravno, nisu baš prevelike šanse da će na to pristati, pa postoji i opcija s proširenom posavinom izvan mješovite županije:
slika
Ili bez većih promjena općinskih granica (osim u slučaju novošeerskog kraja).
slika
U svim ovim kartama je Zenica prikazana pod Sarajevom što možda ima ekonomskog smisla (napravit će valjda autoput), ali za Hrvate je možda bolje da bude pod Tuzlom. Ne znam, podjela Bošnjakistana na sjever i jug ima svoje prednosti.

Ovo slika bi isto bila ok karta.
2 županije sa središtem u Mostaru.
I: HBŽ+PŽ+ostaci južno od koridora
II: HNŽ+SBŽ+ZHŽ+Žepče+Usora+most do Žepča(prije rata srpska brda) + Vareš-Sutjeska
Nakon nekog vremena spojiti 2 županije s istim središtem u isti entitet i mirna BiH :herceg_bosna

Vrh

PostPostano: 18 stu 2012, 21:10 

Zenicanin je napisao/la:

Eto, mozes na narednim izborima glasati za Ljubica i HDZ 1990. :kava

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 18 stu 2012, 21:27 

Lebowski je napisao/la:
LOL

Zenica je kad bude gotova AC predgrađe Sarajeva (kad god to bilo :D).
Tuzli i Bihaću se baš ne žuri pod SA, a između hrvatskog i muslimanskih kantona bi trebao biti 50-50% distrikt. Muslimana ima 60% u SBŽu, što bi se sa Žepčem i Usorom tek nešto malo smanjilo, tako da to treba negdje nadoštukati. Ako imaš kakve prijedloge, slobodno ih iznesi.
Znam da se palite na HBŽ, pa je to malo nezdravo :D
Mostar, sa Stocem i Neumom (jer su vam i to vlažni snovi) bi bio dobar odgovor.
U PŽu ste se isto malo razmahali (primjer Odžak), pa bi vas i tu malo mogli srezati.
Izbor ti je dan, biraj :D

Vrh

PostPostano: 19 stu 2012, 00:20 

Bravo Ceha :) :palacgore1 Rekao bih ova karta uz eventualni spoj do Žepča i/ili Usore..

Glavni grad svijetoplave županije.. Jajce

Zenica pod Sarajevo i to je to..

slika

Vrh

PostPostano: 19 stu 2012, 03:15 

Nadam se da je patka jer ovo je 100% muslimansko rješenje. Gdje su u pitanju 2 mješovite županije (HNŽ i SBŽ), HNŽ-u nisu pripojili ZHŽ kako se ne bi povećala hrvatska većina, a SBŽ razvaljena u dva dijela (Kreševo i Kiseljak idu Kantonu Sarajevo kojeg pretenciozno zovu Distrikt iako njemu nisu priključeni Srbi nego BPK), a ostatak SBŽ-a priheftan većinski muslimanskoj ZDŽ. Pripajanje PŽ-a, TK-u da ne spominjem. Čak su i od HBŽ-a otfikarili Drvar i pripojili ga USK-u.

Svašta, ne znam zašto bi Večernji ovo predstavljao kao plan međunarodne zajednice osim senzacionalizma, nema teorije da su Ameri ovako korjenito razmještali općine tu i tamo i predložili nekakav zadati okvir od 6 županija.

slika

Vrh

PostPostano: 19 stu 2012, 03:39 

Ministry of Sound je napisao/la:
Nadam se da je patka jer ovo je 100% muslimansko rješenje. Gdje su u pitanju 2 mješovite županije (HNŽ i SBŽ), HNŽ-u nisu pripojili ZHŽ kako se ne bi povećala hrvatska većina, a SBŽ razvaljena u dva dijela (Kreševo i Kiseljak idu Kantonu Sarajevo kojeg pretenciozno zovu Distrikt iako njemu nisu priključeni Srbi nego BPK), a ostatak SBŽ-a priheftan većinski muslimanskoj ZDŽ. Pripajanje PŽ-a, TK-u da ne spominjem. Čak su i od HBŽ-a otfikarili Drvar i pripojili ga USK-u.

Svašta, ne znam zašto bi Večernji ovo predstavljao kao plan međunarodne zajednice osim senzacionalizma, nema teorije da su Ameri ovako korjenito razmještali općine tu i tamo i predložili nekakav zadati okvir od 6 županija.

slika

Pa u čemu je problem? Junuz ovako nešto zagovara već godinama, a zaštićen je tu kao lički medvjed.

Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2012, 03:44 

Junuz jedno misli, drugo govori a treće radi, pa opet svakog sljedećeg dana i to ispromiješa, pa ne vidim zašto bi ga se trebalo zazivati u diskusiju...nije pregovarač u ime Hrvata.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2012, 03:45 

Zenicanin je napisao/la:

kako bolan nisi znao? čovječe, mi imamo potencijal i namjeru da od bosne i hercegovine napravimo finu državu. al hebiga kad nam stalno gaze na prste. u svakom slučaju, zaradio si na simpatiji kod mene.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2012, 03:48 

Ministry of Sound je napisao/la:
Junuz jedno misli, drugo govori a treće radi, pa opet svakog sljedećeg dana i to ispromiješa, pa ne vidim zašto bi ga se trebalo zazivati u diskusiju...nije pregovarač u ime Hrvata.

Ne zazivam ga u diskusiju, nema se tu što diskutirati, nego je stvar u tome što ti je pola foruma otjerao, a ova priča (gdje bi se Hrvati trebali utopiti u većinski muslimanske kantone da on može s njima lahko trgovat) je njegova jedina konstanta.

Drugim riječima, ovo ne ide njega, nego tebe, Rajvosa, sine...

Vrh

PostPostano: 19 stu 2012, 11:04 

Ja sam za 2 euroregije od F. BiH, zapadna i istočna.

A sad, kako su one oblikovane? Pa, jedna bi trebala bit čista bošnjačka, a druga mješovita.

Prva bi trebala zadovoljit želju Bošnjaka za vlastitom državom a druga bi trebala obuhvatit što više Hrvata a izbjegava se nacionalni momentum.

Ovo što je Večernjak napisao je najgora varijanta i priprema naroda, na ovaj način mu se serviraju najlošija rješenja pa kad naši adz-jci ostvare bilo što više od ovoga to će predstaviti kao milenijski uspjeh.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2012, 13:07 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Ja sam za 2 euroregije od F. BiH, zapadna i istočna.

A sad, kako su one oblikovane? Pa, jedna bi trebala bit čista bošnjačka, a druga mješovita.

Prva bi trebala zadovoljit želju Bošnjaka za vlastitom državom a druga bi trebala obuhvatit što više Hrvata a izbjegava se nacionalni momentum.

Ovo što je Večernjak napisao je najgora varijanta i priprema naroda, na ovaj način mu se serviraju najlošija rješenja pa kad naši adz-jci ostvare bilo što više od ovoga to će predstaviti kao milenijski uspjeh.

Problem je jedino u tome što bi i u toj mješovitoj Muslimani imali većinu.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2012, 13:23 

SDB je napisao/la:

Jedna teritorijalna jedinica u kojoj bi bile županije Posavska, Unskosanska, Srednjobosanska, Zapadnohercegovačka, Hercegbosanska, Hercegovačkoneretvanska plus Žepče i Usora?

I to je manje zlo od Federacije u kojoj muslimani imaju izrazitu većinu. Mada... važnije bi bilo pitanje kakav bi bio unutarnji ustroj te teritorijalne jedinice.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2012, 13:26 

Bobovac je napisao/la:
SDB je napisao/la:

Jedna teritorijalna jedinica u kojoj bi bile županije Posavska, Unskosanska, Srednjobosanska, Zapadnohercegovačka, Hercegbosanska, Hercegovačkoneretvanska plus Žepče i Usora?

I to je manje zlo od Federacije u kojoj muslimani imaju izrazitu većinu. Mada... važnije bi bilo pitanje kakav bi bio unutarnji ustroj te teritorijalne jedinice.

I onda se opet vraćamo na paritet i slične mogućnosti za manipulacije, kao i u FBiH. S jedne strane nisu omjeri tako loši kao u FBiH, s druge strane gubiš kantone koji su ipak razina s dosta autonomije i vlastitih poslova.

Ja sam zapamtio malo drugačije granice, ali ok.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2012, 13:26 

Evo i karte tog čudovišta iz tiskanog izdanja. Mislim da je Junuz u pravu - ovo HDZ lansira kao kampanju straha, da bi nešto više od ovog uspjeli predstaviti kao uspjeh. Ovo je gore od najgoreg scenarija, pa i Federacija bez kantona je manje loše rješenje od ovog (ako gledamo Hrvate u cjelini):

http://www.hercegbosna.org/kolumne/politika/sest-zupanija-6736.html

slika

Vrh

PostPostano: 19 stu 2012, 13:29 

Gledajte kako su poplavili do Neuma. Obuhvatili neke hrvatske pustare da i do Neuma oni budu većina.
Poslije svega čemu su dva HDZ-a se oduprijeli ne vjerujem da oni ikakve veze imaju sa tim člankom.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2012, 13:31 

BBC je napisao/la:
Gledajte kako su poplavili do Neuma. Obuhvatili neke hrvatske pustare da i do Neuma oni budu većina.

O čemu ti? To je sadašnja, nepromijenjena Hercegovačko-Neretvanska Županija.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2012, 13:35 

SDB je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

I onda se opet vraćamo na paritet i slične mogućnosti za manipulacije, kao i u FBiH. S jedne strane nisu omjeri tako loši kao u FBiH, s druge strane gubiš kantone koji su ipak razina s dosta autonomije i vlastitih poslova.

Zato i kažem da je važno pitanje unutarnjeg ustroja tih teritorijalnih jedinica. Možda da zadržimo nešto kao što su podkantoni, kotarevi, srezovi. :D

Zapravo, na ovu temu sam se osvrnuo jer je bila jedna slična tema prije par godina gdje se diskutiralo o opciji da se federacija podijeli na 2 dijela, gdje bi jedan bio čisto muslimanski, i drugi u kojemu bi broj Hrvata i muslimana bio podjednak (praktički treći entitet, ili pak podentitet u okviru entiteta FBiH). Tako Hrvati ne bi imali osjećaj da su majorizirani a muslimani ne bi bili manjina već ravnopravni. Županije bi ostale.
Dakako, pitanje je kako bi to sve u praksi funkcioniralo, a da i ne govorim što muslimani ne bi pristali na tako nešto.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2012, 13:35 

To se onda mora mijenjati.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2012, 13:38 

Bobovac je napisao/la:
SDB je napisao/la:

Zato i kažem da je važno pitanje unutarnjeg ustroja tih teritorijalnih jedinica. Možda da zadržimo nešto kao što su podkantoni, kotarevi, srezovi. :D

Zapravo, na ovu temu sam se osvrnuo jer je bila jedna slična tema prije par godina gdje se diskutiralo o opciji da se federacija podijeli na 2 dijela, gdje bi jedan bio čisto muslimanski, i drugi u kojemu bi broj Hrvata i muslimana bio podjednak (praktički treći entitet, ili pak podentitet u okviru entiteta FBiH). Tako Hrvati ne bi imali osjećaj da su majorizirani a muslimani ne bi bili manjina već ravnopravni. Županije bi ostale.
Dakako, pitanje je kako bi to sve u praksi funkcioniralo, a da i ne govorim što muslimani ne bi pristali na tako nešto.

U tome i je stvar. Problem je kad se iz eksperimenta ne možeš izvući van.

Cijela ta premisa stoji na ideji da se Muslimani osjećaju ugroženima radi hrvatsko-srpskog okruženja i da se to može anulirati ovakvim kompromisima. Meni to jednostavno ne pije vodu, jer ih par stranih sila dovoljno kurbla s idejom da mogu dobiti cijelu BiH da će svaki kompromis shvatiti samo kao međustanicu prema tom konačnom cilju i biti još gori.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2012, 13:40 

Ako je cilj spajanje županija, volio bih čuti neko razumno objašnjenje za izvlačenje Drvara iz HBŽ i Kiseljaka/Kreševa iz SBŽ? Kao da ovo spajanje županija na ovaj način nije dovoljno katastrofalno po Hrvate? Ipak, relativni "pobjednici" među Hrvatima bi bili Žepče, Usora, Sarajevo i Tuzla, jer bi dobili umjetni priliv Hrvata, ali ukupan efekt ko par litara vode u olimpijski bazen.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2012, 13:42 

Lebowski je napisao/la:
Citat:
Predsjednik HDZ-a 1990 o društveno-političkim prilikama u našoj zemlji

Čitav taj intereview čovjek zagovara treći hrvatski entitet. Lebowski i Zeničanin su već pali i podsvjesno se pomirili sa tim.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2012, 13:46 

Ništa osim entiteta s hrvatskom većinom se ne smije prihvatiti, ma kako god se on nazvao. ili simetrično rješenje ili nek ostane ovakvo stanje.

ako prihvatimo neko polovično smeće, izgubit ćemo i narednih 15-20godina

Vrh

PostPostano: 19 stu 2012, 13:58 

BBC je napisao/la:
Lebowski je napisao/la:

Čitav taj intereview čovjek zagovara treći hrvatski entitet. Lebowski i Zeničanin su već pali i podsvjesno se pomirili sa tim.

Ne znam, nisam čitao.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 2572 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 103  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Dr. Van Nostrand, Fredericktown, Google [Bot], Hagresor 2.0, Perun_Velež, Vukota i 52 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: