|
|
Stranica: 5/6.
|
[ 146 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 09:12 |
|
|
dudu je napisao/la: Sjeverozapadna Hrvatska je najobičnija kučina u usporedbi sa ZHŽ.
Ni to što je geografski puno bliža zapadu joj nije pomoglo, ni to što je u EU niti što rata i fronta nije osjetila.
Sjeverozapadna Hrvatska je jedna uzimiruća regija i samim time nije za usporediti sa ZHŽ.
S druge strane, glavne kompanije su strane ili su strani investitori preuzeli domaće firme i zapravo je jako malo baš lokalno jakih kompanija, ZHŽ je sve obrnuto, njegova sva i jedina snaga je u domaćem kapitalu, drugog ni nema.
SZ Hrvatska je još uvijek puna radnointenzivne industrije, nema tu puno neke napredne i visokosofsticirane tehnologije.
Uglavnom, ništa posebno. Što se tiče rata i fronta, nije ga osjetila ni ZHŽ, isto kao ni sjeverozapadna Hrvatska. Još malo teoretičara Švicarske iza Vinjana koje se puškom ne bi moglo natjerati da se iz Zagreba presele u takvu Malu Švicarsku,
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 09:12 |
|
|
dudu je napisao/la: Imota je napisao/la: Normalno da su uspjesi privatnog poduzetnistva odlicna stvar. Problem je drzava i/ili lokalne vlasti. Slabo se ulaze u infrastrukturu, javne potribe. To je vec pitanje i lokalnih proracuna i vlasti sta oni rade. To je daleko manji problem, puno je veći problem ovo što ne ide u prilog u Hrvatskoj jer Hrvatska iseljava i izumire za razliku od ZHŽ. Bolje rupaste ceste i puno djece, nego glatke ceste i mrtvilo. Čist dokaz da je infrastruktura precijenjena.  Legendo. Ako vas je dvoje, a ne jedno iza tih profila, Hercegovini treba duhovno pročišćenje. Upitao si zašto je robelecc dobio ban, nitko ni ne zna da ga ima. Čovječe, odmakni se iz Zagreba i dođi nama u Hercegovinu.
_________________ RH + HR-HB
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 09:13 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 63585 Lokacija: DAZP HQ
|
Naša Kvačica je napisao/la: dudu je napisao/la: To je daleko manji problem, puno je veći problem ovo što ne ide u prilog u Hrvatskoj jer Hrvatska iseljava i izumire za razliku od ZHŽ.
Bolje rupaste ceste i puno djece, nego glatke ceste i mrtvilo.
Čist dokaz da je infrastruktura precijenjena.
Apsolutno da! Najvažnije je biti u glavi zdrav, pa onda će se i ostalo riješiti. Mogu zaključiti da uglađene i brze ceste olakšavaju iseljavanje, nemaš osjećaj da si daleko otišao.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 09:15 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: dudu je napisao/la: Sjeverozapadna Hrvatska je najobičnija kučina u usporedbi sa ZHŽ.
Ni to što je geografski puno bliža zapadu joj nije pomoglo, ni to što je u EU niti što rata i fronta nije osjetila.
Sjeverozapadna Hrvatska je jedna uzimiruća regija i samim time nije za usporediti sa ZHŽ.
S druge strane, glavne kompanije su strane ili su strani investitori preuzeli domaće firme i zapravo je jako malo baš lokalno jakih kompanija, ZHŽ je sve obrnuto, njegova sva i jedina snaga je u domaćem kapitalu, drugog ni nema.
SZ Hrvatska je još uvijek puna radnointenzivne industrije, nema tu puno neke napredne i visokosofsticirane tehnologije.
Uglavnom, ništa posebno. Što se tiče rata i fronta, nije ga osjetila ni ZHŽ, isto kao ni sjeverozapadna Hrvatska. Još malo teoretičara Švicarske iza Vinjana koje se puškom ne bi moglo natjerati da se iz Zagreba presele u takvu Malu Švicarsku, Koliko je ono koštala gajba kole uz cestu u ZHŽ za vrijeme rata?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 09:16 |
|
|
dudu je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Apsolutno da!
Najvažnije je biti u glavi zdrav, pa onda će se i ostalo riješiti.
Mogu zaključiti da uglađene i brze ceste olakšavaju iseljavanje, nemaš osjećaj da si daleko otišao. Mora da si iz Posušja onda jer te nema u Hercegovini.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Imota
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 09:16 |
|
|
dudu je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Apsolutno da!
Najvažnije je biti u glavi zdrav, pa onda će se i ostalo riješiti.
Mogu zaključiti da uglađene i brze ceste olakšavaju iseljavanje, nemaš osjećaj da si daleko otišao. Hahaha kako je lipo u africi nema cesta uopce Never go full mujo
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 09:17 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: dudu je napisao/la: Sjeverozapadna Hrvatska je najobičnija kučina u usporedbi sa ZHŽ.
Uglavnom, ništa posebno. Što se tiče rata i fronta, nije ga osjetila ni ZHŽ, isto kao ni sjeverozapadna Hrvatska. Još malo teoretičara Švicarske iza Vinjana koje se puškom ne bi moglo natjerati da se iz Zagreba presele u takvu Malu Švicarsku, Nije baš isto, ZHŽ je bila u ratu, dala hrpu bojovnika, nije da nije i SZ Hrvatska dala preko 7. gardijske, ali rat je bio baš daleko od tih krajeva, samo je Istra bila više izvan te priče.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 09:21 |
|
|
dudu je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: Što se tiče rata i fronta, nije ga osjetila ni ZHŽ, isto kao ni sjeverozapadna Hrvatska.
Još malo teoretičara Švicarske iza Vinjana koje se puškom ne bi moglo natjerati da se iz Zagreba presele u takvu Malu Švicarsku, Nije baš isto, ZHŽ je bila u ratu, dala hrpu bojovnika, nije da nije i SZ Hrvatska dala preko 7. gardijske, ali rat je bio baš daleko od tih krajeva, samo je Istra bila više izvan te priče. Bila je cijela Hrvatska u ratu prije BiH. Ne podcjenjuj 7. i 4. gardijsku brigadu, Šušak se okreće u grobu. U Zapadnoj Hercegovini su se prodavale osnovne namirnice za suho zlato uz cestu. To rata nije osjetilo kako ga je osjetio Mostar, Dubrovnik, Bosna i trećina Hrvatske. Molim te, ne sramoti se.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 09:22 |
|
|
Croative je napisao/la: dudu je napisao/la: To je daleko manji problem, puno je veći problem ovo što ne ide u prilog u Hrvatskoj jer Hrvatska iseljava i izumire za razliku od ZHŽ.
Bolje rupaste ceste i puno djece, nego glatke ceste i mrtvilo.
Čist dokaz da je infrastruktura precijenjena.  Legendo. Ako vas je dvoje, a ne jedno iza tih profila, Hercegovini treba duhovno pročišćenje. Upitao si zašto je robelecc dobio ban, nitko ni ne zna da ga ima. Čovječe, odmakni se iz Zagreba i dođi nama u Hercegovinu. Nije ni to isključeno, žena je kajkavka, ali već sam u Širokom upoznavao kajkavke udane lokalnk, moram vidjeti koliko ih ima, može li ih se uvezati pa da je mojoj malo lakša prilagodba. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Imota
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 09:27 |
|
|
|
Pa ko nosi gaće u toj kući ccc zar ženu slusas
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 09:27 |
|
|
Croative je napisao/la: dudu je napisao/la: Nije baš isto, ZHŽ je bila u ratu, dala hrpu bojovnika, nije da nije i SZ Hrvatska dala preko 7. gardijske, ali rat je bio baš daleko od tih krajeva, samo je Istra bila više izvan te priče.
Bila je cijela Hrvatska u ratu prije BiH. Ne podcjenjuj 7. i 4. gardijsku brigadu, Šušak se okreće u grobu. U Zapadnoj Hercegovini su se prodavale osnovne namirnice za suho zlato uz cestu. To rata nije osjetilo kako ga je osjetio Mostar, Dubrovnik, Bosna i trećina Hrvatske. Molim te, ne sramoti se. Uspoređujemo SZ Hrvatske i ZHŽ, ZHŽ je na jugu, odsječena kao sve naše u Dalmaciji i BIH i spojeno preko pontonskog mosta ili trajekta Prizna Žigljen. I kako je to uopće usporedivo s Varaždinom, Krapinom, Koprivnicom? To što neprijatelj nije mogao doći do ZHŽa ne znači da direktan front nije bio 20 km od njega i to praktički na koju god stranu kreneš nedaleko je front bio, to je čisto ratno stanje, dovoljno godina imam da se tog svega dobro sjećam i trajekta i pontona i putovanja od Zagreba do Splita po 9 sati. SZ Hrvatske ništa od tog nije imala, prednost enormna i danas za njih možeš reći samo da imaju bolje ceste od ZHŽa, ništa više od toga. I bolju kanalizaciju vjerojatno.  I to vam je glavni konj za trku protiv ZHŽa.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 09:28 |
|
|
dudu je napisao/la: [ije baš isto, ZHŽ je bila u ratu, dala hrpu bojovnika, nije da nije i SZ Hrvatska dala preko 7. gardijske, ali rat je bio baš daleko od tih krajeva, samo je Istra bila više izvan te priče. Ja ne znam da je na područje ZHŽ za vrijeme rata ušao jedan vod VRS ili ABiH i borbeno djelovao, znaš li ti?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 09:32 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: dudu je napisao/la: [ije baš isto, ZHŽ je bila u ratu, dala hrpu bojovnika, nije da nije i SZ Hrvatska dala preko 7. gardijske, ali rat je bio baš daleko od tih krajeva, samo je Istra bila više izvan te priče. Ja ne znam da je na područje ZHŽ za vrijeme rata ušao jedan vod VRS ili ABiH i borbeno djelovao, znaš li ti? Kako će ući kad je front uspostavljen u Mostaru, Rami, na Kupresu, Livanjskom polju i u Sinju. To ne znači da ZHŽ nije bio u ratu jer se nalazio u sred tog velikog fronta. Ne eto Rovinj je bio u ratu. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
nesorta
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 09:40 |
|
|
dudu je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: Ja ne znam da je na područje ZHŽ za vrijeme rata ušao jedan vod VRS ili ABiH i borbeno djelovao, znaš li ti? Kako će ući kad je front uspostavljen u Mostaru, Rami, na Kupresu, Livanjskom polju i u Sinju. To ne znači da ZHŽ nije bio u ratu jer se nalazio u sred tog velikog fronta. Ne eto Rovinj je bio u ratu.  Ja bio veliki tada. Ono što je danas ZHŽ praktički nije osjetilo rata bar u negativnom kontekstu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 09:40 |
|
|
|
Usporedi ZHŽ s nekom slavonskom županijom, recimo za potrebu ove priče Vukovarsko-Srijemskom
VSŽ ima odlične puteve, od A3 do odlične državne ceste od Županja preko Vinkovaca pa do Vukovara i još se ulaže(Srijemska granična transverzala, obnova pruge do vukovarske luke, izmještanje državne ceste van naselja prema Vukovaru) Investira se preko fondova u kanalizaciju, zgrade se obnavljaju itd Ali s druge strane je ekonomsko stanja tamo katastrofa. Jako su male plaće, poslodavci se iživljavaju nad radnicima jer mogu i ljudi to ne žele trpit pa imaju 4 solucije: Zaposli se u državnoj firmi, boljoj(stranoj po mogućnosti) privatnoj firmi, pakuj kofere i bježi u neki grad ili van ili nastavi trpit Isto tako sektor poljoprivrede se nakaradizirao i pogoduje velikim. Ti ako imaš manje zemlje tamo ne možeš od tog živit Isto tako kad se voziš kroz neko selo tamo svaka treća kuća je prazna, čak pola ako je neko udaljenije selo To sam doživio u onom kraju uz granicu sa Srbijom(Lipovac, Apševci...)
Što se tiče privrede, čini mi se da osoba u ZHŽ ima više alternativa nego neka osoba u nekom selu u VSŽ Treba pogledat situaciju šire i vidit kakve su situacije na drugim mjestima
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Imota
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 09:53 |
|
|
|
VSŽ je jedna od najnerazvijenijih županija ako se s njima uspoređuju nije dobro.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 09:56 |
|
|
nesorta je napisao/la: dudu je napisao/la: Kako će ući kad je front uspostavljen u Mostaru, Rami, na Kupresu, Livanjskom polju i u Sinju. To ne znači da ZHŽ nije bio u ratu jer se nalazio u sred tog velikog fronta. Ne eto Rovinj je bio u ratu.  Ja bio veliki tada. Ono što je danas ZHŽ praktički nije osjetilo rata bar u negativnom kontekstu. To. Hrvatska se kupala u ratu, a tamo gdje ga nije bilo kupala se u izbjeglicama iz BiH, a nema kraja iz kojeg se nije išlo u rat. ZHŽ + imotska krajina se nisu okrznule od rata, ali su dali borce i puno žrtava. Samo što se u ZHŽ prodavalo sve i svašta uz cestu za masne pare. Muka mi dođe od te slike Dudu se zapitao zašto je robelecc dobio ban. Ili se radi o jednom čovjeku iza dva profila ili dijele istu dijagnozu. Ovo vježbanje superiornosti, ponižavanje Hrvata i regija Hrvatske, svega van ZHŽ, a tipka iz udobnosti Zagreba. Dno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 10:01 |
|
|
Imota je napisao/la: VSŽ je jedna od najnerazvijenijih županija ako se s njima uspoređuju nije dobro. Uzme jedinu ratom neokrznutu županiju Herceg-Bosne u koju su se prošvercali šleperi dinara iz Hrvatske da se nešto napravi od HB sa županijom u Hrvatskoj koja je najviše stradala u ratu. Nema ovdje smisla raspravljati. Hercegovinu mi ogaditi nećete, svi vi iz udobnosti Zagreba. Ja sam tu u Hercegovini, ne vi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 10:12 |
|
|
Teza iz naslova teme je već sad praktički realnost, moja je teza da ni najbolji dijelovi Hrvatske neće ostati ispred ZHŽa, industrija i orjentiranost na izvoz donose dugoročno daleko veće blagostanje od EU fondova, turizma, stranih korporacija, prometa i trgovine. Pogotovo kad je taj izvoz generiran od lokalnog kapitala, to je bez premca, ZHŽ je fenomen. Tako da isticanje ovog ili onog dijela Hrvatske kao značajno naprednijeg u meni, koji sam u bobu upoznat sa stanjem u Hrvatskoj i BIH, izaziva samo podsmijeh, pogotovo ovih namćora.  Da mi je naći jedan komad Hrvatske gdje postoji Violeta, Grafotisak i Feal u krugu 50 km i da je u hrvatskim rukama, da sad ne nabrajam dalje sve firme.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 10:52 |
|
|
dudu je napisao/la: Teza iz naslova teme je već sad praktički realnost, moja je teza da ni najbolji dijelovi Hrvatske neće ostati ispred ZHŽa, industrija i orjentiranost na izvoz donose dugoročno daleko veće blagostanje od EU fondova, turizma, stranih korporacija, prometa i trgovine. Pogotovo kad je taj izvoz generiran od lokalnog kapitala, to je bez premca, ZHŽ je fenomen. Tako da isticanje ovog ili onog dijela Hrvatske kao značajno naprednijeg u meni, koji sam u bobu upoznat sa stanjem u Hrvatskoj i BIH, izaziva samo podsmijeh, pogotovo ovih namćora.  Da mi je naći jedan komad Hrvatske gdje postoji Violeta, Grafotisak i Feal u krugu 50 km i da je u hrvatskim rukama, da sad ne nabrajam dalje sve firme. Robelecc, Tuđmanov fenomen trpanja šlepera odbačenih dinara u Zapadnu Hercegovinu. Prosječni čovjek živi kako-tako u Hercegovini, no i dalje lošije u odnosu na prekograničnog Hrvata. Infrastruktura je nikakva, ljudi se i dalje slabo zadržavaju, sve odlazi za Zagreb ili Njemačku, još čekam da muslimani počnu raditi u Širokom, kao i u zapadnom Mostaru. Todorić je bio vlasnik svega pa su lopova opljačkali lopovi i napravili anti-kapitalistički potez kojeg će tvoja djeca Todorićevoj djeci isplaćivati skupa s ostatkom življa Republike Hrvatske. Vrati se u Hercegovinu, robelecc. Dođi nam ovdje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Flamel
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 10:56 |
|
Pridružen/a: 08 srp 2019, 16:40 Postovi: 2315 Lokacija: Cetina-Vrbas, Mosor-Vranica
|
|
Ajmo malo alternativne ekonomske povijesti:
Recimo da je Bugojno ostalo pod hrvatskom kontrolom i da je nakon rata uspješno gospodarski restruktutirano.
Danas bi ZHŽ gledala SB u leđa.
_________________ Kontra mraku, kontra sili, kontra rentijerstva, kontra klijentelizma
HDZ=SKH
|
|
| Vrh |
|
 |
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 11:13 |
|
|
Flamel je napisao/la: Ajmo malo alternativne ekonomske povijesti:
Recimo da je Bugojno ostalo pod hrvatskom kontrolom i da je nakon rata uspješno gospodarski restruktutirano.
Danas bi ZHŽ gledala SB u leđa. Jesi siguran? Bugojno je prije rata živilo na industriji naoružanja Slavko Rodić i tvornici pisaćih strojeva UNIS, tekstilna industrija, nesto metala i drugim manjim tvornicama. Uz to bi Bugojno bilo jako pogodeno ratom, ali i regija oko Bugojna(Uskoplje,Kupres, Lasva) Kakva bi situacija bila iza rata? Rodic bi zavrsio kao druge tvornice naoruzanja(Bratstvo, Vitezit, sam Rodic). Vecina radnika otpustena, u privatnim rukama, ali bi tvornica u manjem obujmu radila UNIS bi propao, osim ako se ne bi uspio prenamjenit. U ovom clanku sve pise https://bug.ba/prije-pola-stoljeca-star ... gojno.htmlTekstil bi propao S druge strane bi Bugojno imalo dvije velike prednosti 1. Prije rata su ga vodili jako sposobni ljudi i to vecinom Hrvati. Ti bi ljudi sigurno ponovno dosli na ta miesta di su prije rata bili. Nesto bi smislili za Bugojno. 2. Bilo bi regionalno srediste te bi dosta ljudi koji su izbjegli doslo tamo Sad bi li bilo jace od ZHŽ? Sumnjam. Ne bi bilo na toj razini, ali bi sigurno bilo 2/3 stepenice iznad sadasnjeg stanja tog grada Minimalno na razini Viteza, samo ne bi bio egzodus kao u Lašvi
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 11:21 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39246 Lokacija: Gl. grad regije
|
|
| Vrh |
|
 |
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 11:31 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Bilo bi isto kao NT. U biti meni nije jasno kako je uopće se tako razvilo. Objašnjenje je samo jedno: https://bs.m.wikipedia.org/wiki/Branko_Mikuli%C4%87Da, istina Još je njih nekoliko, tzv bugojanski hrvatski lobi https://hr.wikipedia.org/wiki/Stjepan_D ... novi%C4%87 - Gradonačelnik Bugojna prije rata https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvoje_I%C5%A1tukCitat: Zaslugom Branka Mikulića, Hrvoja Ištuka i ponajviše bivšeg bugojanskog gradonačelnika Stjepana Domaćinovića Kokana, napravljena je nova velika Titova vila u lovištu "Koprivnica" pokraj Bugojna. Preko tih veza napravili su velike tvornice i zaposlili mnogo ljudi.[5] Krajem 60- tih godina bio je direktor gimnazije u Bugojnu
Ima još par objašnjenja: Preseljenje industrije u srednju Bosnu iz vojno sigurnosnih potreba itd
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Flamel
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 11:35 |
|
Pridružen/a: 08 srp 2019, 16:40 Postovi: 2315 Lokacija: Cetina-Vrbas, Mosor-Vranica
|
estoyAqui je napisao/la: Jesi siguran? Bugojno je prije rata živilo na industriji naoružanja Slavko Rodić i tvornici pisaćih strojeva UNIS, tekstilna industrija, nesto metala i drugim manjim tvornicama. Uz to bi Bugojno bilo jako pogodeno ratom, ali i regija oko Bugojna(Uskoplje,Kupres, Lasva) Kakva bi situacija bila iza rata? Rodic bi zavrsio kao druge tvornice naoruzanja(Bratstvo, Vitezit, sam Rodic). Vecina radnika otpustena, u privatnim rukama, ali bi tvornica u manjem obujmu radila UNIS bi propao, osim ako se ne bi uspio prenamjenit. U ovom clanku sve pise https://bug.ba/prije-pola-stoljeca-star ... gojno.htmlTekstil bi propao S druge strane bi Bugojno imalo dvije velike prednosti 1. Prije rata su ga vodili jako sposobni ljudi i to vecinom Hrvati. Ti bi ljudi sigurno ponovno dosli na ta miesta di su prije rata bili. Nesto bi smislili za Bugojno. 2. Bilo bi regionalno srediste te bi dosta ljudi koji su izbjegli doslo tamo Sad bi li bilo jace od ZHŽ? Sumnjam. Ne bi bilo na toj razini, ali bi sigurno bilo 2/3 stepenice iznad sadasnjeg stanja tog grada Minimalno na razini Viteza, samo ne bi bio egzodus kao u Lašvi UNIS I tekstilna industrija bi svejedno propali-prvi zbog digitalizacije i razvoja printera, a drugi zbog Azije. Ali meni je na umu bio primjer Slovačke (u mnogo toga slična s Bosnom), tamo je također bila hrpetina vojne industrije u komunizmu, no nju su zbog sofisticirane tehnologije uspješno prenamijenili u pogone za proizvodnju automobila i autodijelova. Znači, postojao je potencijal za strojarsku industriju uz pametna ulaganja. Ne vidim razloga zašto se ne bi isto desilo s Bugojnom, ako je Slovačka postala Tigar s Tatra, zašto se ne rodio Tigar s Vrbasa I zašto bi veća razaranja odmogla razvoju? Štoviše, obnova bi potakla potražnju za raznim građevnim elementima, a tamo je već ranije postojala drvna i metalna industrija potrebna za infrastrukturu, to bi nadalje povuklo i veće stope rasta. Još tu ima i potencijala za zimski i kongresni turizam, čak i za zdravstveni turizam.
_________________ Kontra mraku, kontra sili, kontra rentijerstva, kontra klijentelizma
HDZ=SKH
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 20 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|