|
|
Stranica: 6/6.
|
[ 146 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Imota
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 11:39 |
|
|
|
Kakvo Bugojno, cim se ocistilo od neislamskog stanovnistva osuđeno je na propast.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
carles
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 12:07 |
|
|
|
Svi idete pomalo u ekstrem, ali mislim da je istina negdje u sredini. Niti je Hercegovac Ubermensch izvoznik koji super živi i štanca djecu, a nije bome više ni vrijeme za kukanje o profiterima i bogatašima koji super žive dok ostali crkavaju. (to je kmeka ovih HHercega i Diabla koji bi da Feal plaća 1500 Eura za radnika za strojem koji radi 8satne smjene, što je dakako nerealno).
Činjenica je da se u ZHŽ jako dobro živi. Ali za to nije uvjet samo dobra plaća. Pođi od sigurnosti, to je jedan ekstremno važan čimbenik. Onda dalje do manjka utjecaja svog zla sa zapada i woke ideologije (jedan od najbitnijih faktora sve većeg povratka naših obitelji iz Njemačke) pa do ugodne mediteranske klime i geografske pozicije (blizu more, blizu planina). Recimo dok je trajalo ludilo s Covidom ja mislim da smo mi bili možda i jedan od najnormalnijih mjesta na cijelom svijetu.
Privatni sektor je jak, ali osim giganata koje svi spominjete ja mislim da je ključ u sitnom poduzetništvu. Osim onih koji su previše ostali u commie-modu kod nas svaki ima taj neki unutarnji nagon i smisao i pogotovo želju da nešto samostalno radi. Evo samo gledam oko sebe najuži krug mojih prijatelja (sve ljudi iz obitelji srednje klase, od kojih nema nikoga da je u politici ili sin nekog tajkuna) znači svak nešto vrti. Jedan ima obrt one man show za grafički dizajn, drugi otvorio agenciju za marketing i org. evenata, treći dobio zastupništvo dva švedska brenda, četvrti je profesor u školi ali uz to radi još dva posla (još jedna naša specifičnost, kod nas u prosjeku svako možda četvrti muškarac nema dodatni izvor prihoda / posao), itd itd.
A šta je najbitnije svaki od tih ima minimalno dvoje ili troje djece i ide dalje. Nema od kukanja ništa.
Naš zapravo najveći problem je javna uprava. Kadroviranje u javnim poduzećima i na važne političke funkcije je blago rečeno užas, i zbog toga zaostajemo u svim tim stvarima koje su vezane baš uz to. (Infrastruktura, zdravstvo, školstvo,...)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 12:11 |
|
|
carles je napisao/la: Svi idete pomalo u ekstrem, ali mislim da je istina negdje u sredini. Niti je Hercegovac Ubermensch izvoznik koji super živi i štanca djecu, a nije bome više ni vrijeme za kukanje o profiterima i bogatašima koji super žive dok ostali crkavaju. (to je kmeka ovih HHercega i Diabla koji bi da Feal plaća 1500 Eura za radnika za strojem koji radi 8satne smjene, što je dakako nerealno).
Činjenica je da se u ZHŽ jako dobro živi. Ali za to nije uvjet samo dobra plaća. Pođi od sigurnosti, to je jedan ekstremno važan čimbenik. Onda dalje do manjka utjecaja svog zla sa zapada i woke ideologije (jedan od najbitnijih faktora sve većeg povratka naših obitelji iz Njemačke) pa do ugodne mediteranske klime i geografske pozicije (blizu more, blizu planina). Recimo dok je trajalo ludilo s Covidom ja mislim da smo mi bili možda i jedan od najnormalnijih mjesta na cijelom svijetu.
Privatni sektor je jak, ali osim giganata koje svi spominjete ja mislim da je ključ u sitnom poduzetništvu. Osim onih koji su previše ostali u commie-modu kod nas svaki ima taj neki unutarnji nagon i smisao i pogotovo želju da nešto samostalno radi. Evo samo gledam oko sebe najuži krug mojih prijatelja (sve ljudi iz obitelji srednje klase, od kojih nema nikoga da je u politici ili sin nekog tajkuna) znači svak nešto vrti. Jedan ima obrt one man show za grafički dizajn, drugi otvorio agenciju za marketing i org. evenata, treći dobio zastupništvo dva švedska brenda, četvrti je profesor u školi ali uz to radi još dva posla (još jedna naša specifičnost, kod nas u prosjeku svako možda četvrti muškarac nema dodatni izvor prihoda / posao), itd itd.
A šta je najbitnije svaki od tih ima minimalno dvoje ili troje djece i ide dalje. Nema od kukanja ništa.
Naš zapravo najveći problem je javna uprava. Kadroviranje u javnim poduzećima i na važne političke funkcije je blago rečeno užas, i zbog toga zaostajemo u svim tim stvarima koje su vezane baš uz to. (Infrastruktura, zdravstvo, školstvo,...)  lijepo sročeno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 12:12 |
|
|
Flamel je napisao/la: estoyAqui je napisao/la: Jesi siguran? Bugojno je prije rata živilo na industriji naoružanja Slavko Rodić i tvornici pisaćih strojeva UNIS, tekstilna industrija, nesto metala i drugim manjim tvornicama. Uz to bi Bugojno bilo jako pogodeno ratom, ali i regija oko Bugojna(Uskoplje,Kupres, Lasva) Kakva bi situacija bila iza rata? Rodic bi zavrsio kao druge tvornice naoruzanja(Bratstvo, Vitezit, sam Rodic). Vecina radnika otpustena, u privatnim rukama, ali bi tvornica u manjem obujmu radila UNIS bi propao, osim ako se ne bi uspio prenamjenit. U ovom clanku sve pise https://bug.ba/prije-pola-stoljeca-star ... gojno.htmlTekstil bi propao S druge strane bi Bugojno imalo dvije velike prednosti 1. Prije rata su ga vodili jako sposobni ljudi i to vecinom Hrvati. Ti bi ljudi sigurno ponovno dosli na ta miesta di su prije rata bili. Nesto bi smislili za Bugojno. 2. Bilo bi regionalno srediste te bi dosta ljudi koji su izbjegli doslo tamo Sad bi li bilo jace od ZHŽ? Sumnjam. Ne bi bilo na toj razini, ali bi sigurno bilo 2/3 stepenice iznad sadasnjeg stanja tog grada Minimalno na razini Viteza, samo ne bi bio egzodus kao u Lašvi UNIS I tekstilna industrija bi svejedno propali-prvi zbog digitalizacije i razvoja printera, a drugi zbog Azije. Ali meni je na umu bio primjer Slovačke (u mnogo toga slična s Bosnom), tamo je također bila hrpetina vojne industrije u komunizmu, no nju su zbog sofisticirane tehnologije uspješno prenamijenili u pogone za proizvodnju automobila i autodijelova. Znači, postojao je potencijal za strojarsku industriju uz pametna ulaganja. Ne vidim razloga zašto se ne bi isto desilo s Bugojnom, ako je Slovačka postala Tigar s Tatra, zašto se ne rodio Tigar s Vrbasa I zašto bi veća razaranja odmogla razvoju? Štoviše, obnova bi potakla potražnju za raznim građevnim elementima, a tamo je već ranije postojala drvna i metalna industrija potrebna za infrastrukturu, to bi nadalje povuklo i veće stope rasta. Još tu ima i potencijala za zimski i kongresni turizam, čak i za zdravstveni turizam. Ne cini se nerealno Bugojansko vodstvo je uvijek u gospodarskom smislu bilo jako vjesto, ne vidim zasto se tako nesto ne bi desilo Uz to bi sigurno RH brdo para ulupala uBugojno. Zamisli plavu bolnicu da ti izgleda kao KB Dubrava, autoput Split-Livno-Šujica-Kupres-Bugojno-Lašva, obilaznice na sve strane, HNK i katedrala mozda? Takoder kad imas Kupres s jedne strane, Rostovo s druge, Radusu i Uskoplje na jugu, mozda jos nesto na Vranici… pravi skijaski centar Bilo bi hotela hrpa po Bugojnu, klubova…
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 12:16 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 24923 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
carles je napisao/la: Privatni sektor je jak, ali osim giganata koje svi spominjete ja mislim da je ključ u sitnom poduzetništvu. Osim onih koji su previše ostali u commie-modu kod nas svaki ima taj neki unutarnji nagon i smisao i pogotovo želju da nešto samostalno radi.
Ovo je kljuc. Ovo je dio BiH, gdje je najmanji udio ljudi ostao u commie modu (cekanje, komentiranje, pasivnost, zaljenje). Nije da nema toga, ali razmjerno najmanje u odnosu na ostatak BiH.
_________________ Safe European Home
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 12:27 |
|
|
|
Pod Zapadnom Hercegovinom u širem smislu, osobno ubrajam ZHŽ, zapadni dio HNŽ i HBŽ.
Gdje je zapelo u HBŽ u odnosu na ZHŽ?
Kakvo je demografsko i ekonomsko stanje Tomislavgrada i Livna?
Kakva se tamo politika vodi i koja je budućnost Livna i Tomislavgrada?
_________________ RH + HR-HB
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Imota
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 12:27 |
|
|
|
Nazalost bugojno je propalo pod islamom, jednog dana ce dobit drugu sansu da bude lip grad zapadne uljudbe
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 12:30 |
|
Pridružen/a: 13 ožu 2019, 21:34 Postovi: 12305 Lokacija: Sjeverna Bosna
|
|
Ključ je u efikasnom sustavu koji će suzbiti korupciju i nepotizam na minimum, sufinciranje i administrativna potpora malom i srednjem poduzetništvu, efikasna i dostupna javna uprava, kapitalni infrastrukturni projekti (putevi, vodovod, kanalizacija, telekomunikacije, distribucija energije,.. ), urbanizam, razvoj zracne luke Mostar.
Za ovo sve trebaju milijarde eura, koje nemamo i neznamo pribaviti.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 12:33 |
|
|
|
Vremena se mijenjaju. Velika je razlika danas i prije samo 3 ili 5 godina.
Razlika sa Njemačkom se brzo smanjuje. Još uvijek više idu ali ne koliko su išli prije. Mislim u roku 5 godina možemo očekivati više naših ljudi da se vraćaju nego da idu.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1465 of 2558 - 57.27%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 13:57 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 17:35 Postovi: 9998 Lokacija: No Country for White Men
|
carles je napisao/la: Svi idete pomalo u ekstrem, ali mislim da je istina negdje u sredini. Niti je Hercegovac Ubermensch izvoznik koji super živi i štanca djecu, a nije bome više ni vrijeme za kukanje o profiterima i bogatašima koji super žive dok ostali crkavaju. (to je kmeka ovih HHercega i Diabla koji bi da Feal plaća 1500 Eura za radnika za strojem koji radi 8satne smjene, što je dakako nerealno).
Naš zapravo najveći problem je javna uprava. Kadroviranje u javnim poduzećima i na važne političke funkcije je blago rečeno užas, i zbog toga zaostajemo u svim tim stvarima koje su vezane baš uz to. (Infrastruktura, zdravstvo, školstvo,...) Ja niti kmečim niti mislim da plaća u FEAL triba bit 1500 eura nego da standard u ZHŽ nije prestigao hrvatski. Uglavnom drago mi je da si i ti zaključia da blagostanje dolazi iz radišnosti ljudi koji inaju po 2 posla a ne iz plaća velikih izvoznika.
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 14:04 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39246 Lokacija: Gl. grad regije
|
Naša Kvačica je napisao/la: Vremena se mijenjaju. Velika je razlika danas i prije samo 3 ili 5 godina.
Razlika sa Njemačkom se brzo smanjuje. Još uvijek više idu ali ne koliko su išli prije. Mislim u roku 5 godina možemo očekivati više naših ljudi da se vraćaju nego da idu. Zahvaljujući i Njemačkoj, u kojoj se više i ne zarađuje toliko na NKV i KV poslovima, smještaj je skup, sigurnost lošija nego u BiH. Bježe ljudi iz Njemačke i od cijepljenja i ideologije. Za očekivat je veći povratak idućih godina.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 14:20 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Vremena se mijenjaju. Velika je razlika danas i prije samo 3 ili 5 godina.
Razlika sa Njemačkom se brzo smanjuje. Još uvijek više idu ali ne koliko su išli prije. Mislim u roku 5 godina možemo očekivati više naših ljudi da se vraćaju nego da idu. Zahvaljujući i Njemačkoj, u kojoj se više i ne zarađuje toliko na NKV i KV poslovima, smještaj je skup, sigurnost lošija nego u BiH. Bježe ljudi iz Njemačke i od cijepljenja i ideologije. Za očekivat je veći povratak idućih godina. Što se povratka tiče, postoji li ijedna država s istoka Europe koja je u tom uspila? Poljska? Slovačka? Mađarska? Estonija pogotovo? Sjećam se da kad sam s Estoncima pričao da su se stalno žalili kako im je trećina ljudi ošla. Dosta su ulagali pa bi me zanimalo jel se tamo nešto popravilo Ako netko ima neke statistike ili članke bilo bi super
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 14:21 |
|
|
Srbi pišu da se puno Srba vraća u ekonomski tigar. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 14:37 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39246 Lokacija: Gl. grad regije
|
|
Mislim da su Poljaci imali masovni povratak iz VB i Irske. A za Rumunje isto očekujem da će imati povratak jer oni rastu ludo.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 15:17 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Vremena se mijenjaju. Velika je razlika danas i prije samo 3 ili 5 godina.
Razlika sa Njemačkom se brzo smanjuje. Još uvijek više idu ali ne koliko su išli prije. Mislim u roku 5 godina možemo očekivati više naših ljudi da se vraćaju nego da idu. Zahvaljujući i Njemačkoj, u kojoj se više i ne zarađuje toliko na NKV i KV poslovima, smještaj je skup, sigurnost lošija nego u BiH. Bježe ljudi iz Njemačke i od cijepljenja i ideologije. Za očekivat je veći povratak idućih godina. Čak i ako ne gledamo troškove, sigurnost i woke ideologiju, plaća majstora u Njemačkoj je recimo 2000€ neto, ide i do 3000€ ali ako radi dodatni posao. Taj novac odgovorno tvrdim majstor keramičar, parketar, električar, ovi što rade sa knaufom, rigipsom itd mogu zaraditi 4000KM+ već sad u Hercegovini a pogotovo mogu u Dalmaciji. Znam Livnjake koji rade u Splitu i po Dalmaciji za višu plaću nego njihove kolege u Njemačkoj a uvijek su za vikend kući.
1465 of 2558 - 57.27%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 15:28 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Zahvaljujući i Njemačkoj, u kojoj se više i ne zarađuje toliko na NKV i KV poslovima, smještaj je skup, sigurnost lošija nego u BiH. Bježe ljudi iz Njemačke i od cijepljenja i ideologije.
Za očekivat je veći povratak idućih godina.
Čak i ako ne gledamo troškove, sigurnost i woke ideologiju, plaća majstora u Njemačkoj je recimo 2000€ neto, ide i do 3000€ ali ako radi dodatni posao. Taj novac odgovorno tvrdim majstor keramičar, parketar, električar, ovi što rade sa knaufom, rigipsom itd mogu zaraditi 4000KM+ već sad u Hercegovini a pogotovo mogu u Dalmaciji. Znam Livnjake koji rade u Splitu i po Dalmaciji za višu plaću nego njihove kolege u Njemačkoj a uvijek su za vikend kući. To stoji samo ih kad dodje starost kasnije ceka austrijska penzija, a u BIH bh penzija pa ti prezivi Poznajem firmu u svome rodnom kraju koja mladim ljudima daje odlicnu placu i mladi ljudi zele ostati ali vecinom na kraju odu. Zasto? Zato sto postoji caka. Placa jest odlicna ali na ruke. Poslodavac pola uplacuje preko racuna pola na ruke, sto znaci da uplacuje i slabo penzijsko. I onda mladi ljudi kad skontaju hebo ti to treba mislit i na starost pokupe kofere i odu... Opet kazem osnovni problem naseg drustva je pohlepa Isto je tako i sa majstorima. Trenutno jest potraznja ali nema svake druge sigurnosti koje pojedinac i drustvo trazi i gleda. Najgori strah oca je da ce se probuditi i da nece moci prehraniti svoju obitelj, jer je usao u godine a ostao bez posla ili slicnih situacija. I upravo iz toga razloga nesigurnosti mnogi odlaze
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Antijunak
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 15:35 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Čak i ako ne gledamo troškove, sigurnost i woke ideologiju, plaća majstora u Njemačkoj je recimo 2000€ neto, ide i do 3000€ ali ako radi dodatni posao.
Taj novac odgovorno tvrdim majstor keramičar, parketar, električar, ovi što rade sa knaufom, rigipsom itd mogu zaraditi 4000KM+ već sad u Hercegovini a pogotovo mogu u Dalmaciji.
Znam Livnjake koji rade u Splitu i po Dalmaciji za višu plaću nego njihove kolege u Njemačkoj a uvijek su za vikend kući.
To stoji samo ih kad dodje starost kasnije ceka austrijska penzija, a u BIH bh penzija pa ti prezivi Poznajem firmu u svome rodnom kraju koja mladim ljudima daje odlicnu placu i mladi ljudi zele ostati ali vecinom na kraju odu. Zasto? Zato sto postoji caka. Placa jest odlicna ali na ruke. Poslodavac pola uplacuje preko racuna pola na ruke, sto znaci da uplacuje i slabo penzijsko. I onda mladi ljudi kad skontaju hebo ti to treba mislit i na starost pokupe kofere i odu... Opet kazem osnovni problem naseg drustva je pohlepa Isto je tako i sa majstorima. Trenutno jest potraznja ali nema svake druge sigurnosti koje pojedinac i drustvo trazi i gleda. Najgori strah oca je da ce se probuditi i da nece moci prehraniti svoju obitelj, jer je usao u godine a ostao bez posla ili slicnih situacija. I upravo iz toga razloga nesigurnosti mnogi odlaze Pa i mojoj tetki koja je radila u Njemačkoj dio vremena išle su uplate na ruke.
_________________ Attack of the Clones
|
|
| Vrh |
|
 |
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 08 ruj 2023, 07:49 |
|
|
Antijunak je napisao/la: krstjanin je napisao/la:
To stoji samo ih kad dodje starost kasnije ceka austrijska penzija, a u BIH bh penzija pa ti prezivi
Poznajem firmu u svome rodnom kraju koja mladim ljudima daje odlicnu placu i mladi ljudi zele ostati ali vecinom na kraju odu. Zasto? Zato sto postoji caka. Placa jest odlicna ali na ruke. Poslodavac pola uplacuje preko racuna pola na ruke, sto znaci da uplacuje i slabo penzijsko. I onda mladi ljudi kad skontaju hebo ti to treba mislit i na starost pokupe kofere i odu...
Opet kazem osnovni problem naseg drustva je pohlepa
Isto je tako i sa majstorima. Trenutno jest potraznja ali nema svake druge sigurnosti koje pojedinac i drustvo trazi i gleda. Najgori strah oca je da ce se probuditi i da nece moci prehraniti svoju obitelj, jer je usao u godine a ostao bez posla ili slicnih situacija. I upravo iz toga razloga nesigurnosti mnogi odlaze
Pa i mojoj tetki koja je radila u Njemačkoj dio vremena išle su uplate na ruke. Bez obzira. Tvoja tetka vjeorvatno nije znala ili nije htjela. Danas su takve stvari rijetkost osim naravno ako radis kod nasih ili iz nekog samo sebi znanog razloga ne zelis raditi regularno vec na crno. U BIH je problem da ljudi nemaju izbora. Sretni su vecinom ako nadju posao i kad ga nadju moraju prihvatiti ono sto poslodavac nudi, a nudi vecinom sranje. Ne zato sto ne moze. Moze, ima on milijune ali mu pohlepa neda isplatiti posteno radnika. Je li ta pohlepa rezultat mentaliteta, koristenje trenutka ili nesto deseto tko ce ga znat, a nije ni bitno. Bitno je da ljudi (radnici) danas razmisljaju drukcije nego prije 10, 20 godina i to je dobro za obitelji, lose naravno za naciju i narod. Govorim naravno i iz osobnog iskustva.
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 08 ruj 2023, 08:19 |
|
|
|
Nije ni njemački mirovinski sustav ono što je bio prije. Stvari općenito idu ka lošijem.
Razmatrali su podizanje dobi za mirovinu na 67 godina, a ni iznosi nisu kao prije. Spomenuti majstor sa 2000€ plaće će imati tek oko 200€ mirovine nakon 5-6 godina rada, ili tek oko 400€ nakon 15+ godina rada u Njemačkoj.
To više nisu neke brojke koje bi impresionirale bilo koga. Prvo treba doživjeti 67 godina, a onda i taj iznos mirovine se raznim investicijama može daleko premašiti u Herceg-Bosni i Hrvatskoj. Našim ljudima prije svega nedostaje znanja a ne mogućnosti.
1465 of 2558 - 57.27%
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Diablo
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 08 ruj 2023, 08:27 |
|
|
HHerceg je napisao/la: carles je napisao/la: Svi idete pomalo u ekstrem, ali mislim da je istina negdje u sredini. Niti je Hercegovac Ubermensch izvoznik koji super živi i štanca djecu, a nije bome više ni vrijeme za kukanje o profiterima i bogatašima koji super žive dok ostali crkavaju. (to je kmeka ovih HHercega i Diabla koji bi da Feal plaća 1500 Eura za radnika za strojem koji radi 8satne smjene, što je dakako nerealno).
Naš zapravo najveći problem je javna uprava. Kadroviranje u javnim poduzećima i na važne političke funkcije je blago rečeno užas, i zbog toga zaostajemo u svim tim stvarima koje su vezane baš uz to. (Infrastruktura, zdravstvo, školstvo,...) Ja niti kmečim niti mislim da plaća u FEAL triba bit 1500 eura nego da standard u ZHŽ nije prestigao hrvatski. Uglavnom drago mi je da si i ti zaključia da blagostanje dolazi iz radišnosti ljudi koji inaju po 2 posla a ne iz plaća velikih izvoznika. Također,neznam ni ja gdje sam zakmecao? Samo sam iznio cinjenicu tj usporedio prosjecnog radnika(srednji stalež) sa onim preko granice sto je donekle bila i tema .
_________________ Hrvatska ,Slovenija ,Srbija,Crna Gora ,Makedonija te Kosovo su građanski dok se jadni bošnjo bori čak i za ovakav Dayton...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
neretvanin
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 11 ruj 2023, 19:03 |
|
|
|
U ZHŽ i Mostaru bolje žive uhljebi iz EPHZHB nego prosječni Njemac.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|