|
|
Stranica: 3/6.
|
[ 146 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
robelec
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 06 ruj 2023, 15:20 |
|
|
Croative je napisao/la: Croative je napisao/la: Pročitao sam bolje post.
Nominalni GDP per capita Hrvatske je trenutno 20,537 USD, a BiH 8,223 USD. Ugrubo, u Hrvatskoj je 2.5x veći.
Po HDI je West Herzegovina region (0.803) prešišala samo Virovitičko-podravsku županiju (0.798).
Može li netko naći GDP per capita po županijama u Bosni i Hercegovini? I koliko uopće ima glava po županijama BiH?
Za županije u Hrvatskoj je lako naći.
Zapadna Hercegovina je jedina svijetla točka Bosne i Hercegovine i želim da prosperira. No razvoj infrastrukture je nikakav.
Naslov teme je dosta ambiciozan. Proć će još 15-20 godina da se to dogodi.
Svaka čast robelec, uvijek izvrtiš tu listu. Kod tebe me smeta što dijeliš ljude na Hrvate i Hercegovce i neko vježbanje superiornosti. Svi smo mi Hrvati. Želim vidjeti Hercegovinu kao Bavarsku BiH. Zanima me nominalni BDP per capita u: ZHŽ, HNŽ i HBŽ. Imaš li te podatke? Ne postoje takvi službeni podaci u BiH, a ako se nešto na internetu i nađe, to nisu relevantni podaci jer BiH ima najveći udio sive ekonomije u Europi, ne zna se realan broj zaposlenih i nezaposlenih kao i realan broj stanovnika po županijama. Porezna evazija u npr. Hercegovini je sveprisutna, Međugorje ne registrira ni 10% turističkih noćenja, ogroman broj privatnika i njihovih radnika je prijavljen na minimalcu i sad ti procijeni privatnu potrošnju koja je najvažnija komponenta BDP-a. Nimalo jednostavan zadatak, ali na temelju fiskaliziranog prometa i ukupne gospodarske aktivnosti koja je dosta u korelaciji sa demografskim stanjem pojedinih kantona se mogu izvuči neki zaključci. Uglavnom, kako vlada FBiH prilikom raspodjele novca s jedinstvenog računa tretira kantone, vidi se najbolje tko je najrazvijeniji, a tko nerazvijen. ZHŽ i KS su najrazvijeniji, HNŽ je na trećem mjestu, a HBŽ je na dnu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 06 ruj 2023, 15:23 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 17:35 Postovi: 9998 Lokacija: No Country for White Men
|
|
Prdelec jel svoje bajke pišeš iz Zagreba ili iz Zapadne Hercegovine?
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
robelec
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 06 ruj 2023, 15:27 |
|
|
HHerceg je napisao/la: Prdelec jel svoje bajke pišeš iz Zagreba ili iz Zapadne Hercegovine? Što te boli k***c otkuda pišem smrdljivi rusofilu koji glumiš Hercegovca, a obični si bijednik kmečavi luzerski rusofilski tko zna kojeg zavičaja i koje nacije.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 06 ruj 2023, 15:33 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 17:35 Postovi: 9998 Lokacija: No Country for White Men
|
|
Prdelec ja sam fetivi ŠirokoBriježanin a jedini tko glumi Hercegovca si ti.
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
robelec
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 06 ruj 2023, 15:33 |
|
|
|
Podatke porezne BiH stavljam na forum, a panj "HHerceg" mi odgovara da pišem bajke.
Goni se rusofilu luzerski na forum bosanske historije, tamo forumaši žive od bajki, percepcija i nebuloza koje i ti promoviraš jer si njihovog mentalnog sklopa.
Mrš od Zapadne Hercegovine.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
robelec
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 06 ruj 2023, 15:35 |
|
|
|
Ponavljam, Županiju Zapadnohercegovačku se pljačka kao ni jednu županiju u regiji.
ZHŽ ima 8% udjela u uplati neizravnog poreza u federalni proračun, a natrag u svoj proračun s jedinstvenog računa od vlade FBiH dobije 3,9%, a tih 3,9% je u novcu za 2023. između 60 i 65 mil. KM, duplo jebeno manje nego bi ZHŽ trebao dobiti. Gdje ide novac koji ZHŽ gospodarski subjekti stvaraju?
Evo vam podataka o uplati neizravnog poreza u zajedničku blagajnu - prva 3 mjeseca 2023./ vjerojatni godišnji udio u raspodjeli neizravnog poreza s jedinstvenog računa 2023. prema broju stanovnika, broju učenika, površini općine i razvijenosti.
ZHK: 8,13% / 3,91% -vlada FBiH: "oni tamo u ZHŽ su puni ko brod" ne treba im još i ogroman proračun
HNK: 9,25% / 9,29% - HDZ i SDA su se pobrinuli da HNŽ od ove godine ništa ne fali.
PK: 1,35% / 2,19% - imaju privilegirani koeficijent jer su nerazvijeni
SBK: 7,88% / 10,44 % -manje uplate, više dobiju
USK: 6,18% / 10,90% - s jedinstvenog raćuna će dobiti između 170 i 185 mil. KM - javne ustanove i institucije su se odavno trebale urušiti u USK, ali vlada FBiH ih spašava sa 100 mil. KM više nego što na to imaju pravo.
ZDK: 15,95% / 15,30%
TK: 18,30% / 17,94%
BPK: 0,83% / 1,83% - imaju privilegirani koeficijent zbog nerazvijenosti
KS: 30,63% / 24,06% - od 2023. im ukinut ponder 2 - najviše profitirali HNK, TK i ZDK gdje je SDA vlast.
HBK: 1,50% / 4,14% - s jedinstvenog računa će dobiti između 65 i 75 mil. KM - HDZ vrh 2005. "idemo srediti privilegirani koeficijent za HBŽ i tako im pomoći"
Posljedice: 2023. HBŽ ima najveći udio proračunskih ovisnika u BiH i najgoru demografsku sliku u BiH. HDZ više tamo nije ni vlast, a muslimani koji tamo žive se dobro drže jer ih HBŽ vlast zbog glasova dobro podmazuje preko ogromnog proračuna. Kakve su im ceste, vjerojatno zlatne? između 65 i 75 mil. KM
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 06 ruj 2023, 15:36 |
|
|
|
Dobro robelecc,
U jednom postu mi pišeš da sam jalnuša, a u drugom objašnjavaš da ne možeš dati podatke GDP per capita po županijama u BiH jer se radi o banana državi s banana mafijaškim kantonima.
Meni su tvoje brojke sexy, al ti je kompleks superiornosti kritičan.
Jedina vukojebina u Hrvatskoj za zapadnu Hercegovinu je eventualno Lika.
Ja želim renesansu zapadne Hercegovine u svakom smislu.
Ali daj nemoj mi zgaditi potez od Posušja do Širokog takvim ponašanjem.
Daleko je to još od hrvatskog prosjeka, da ne govorimo o razvijenim dijelovima HR.
_________________ RH + HR-HB
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 06 ruj 2023, 15:38 |
|
|
robelec je napisao/la: Podatke porezne BiH stavljam na forum, a panj "HHerceg" mi odgovara da pišem bajke.
Goni se rusofilu luzerski na forum bosanske historije, tamo forumaši žive od bajki, percepcija i nebuloza koje i ti promoviraš jer si njihovog mentalnog sklopa.
Mrš od Zapadne Hercegovine. A ti za početak dođi u Zapadnu Hercegovinu jer nikad nisi ni bio u nas. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
robelec
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 06 ruj 2023, 15:49 |
|
|
HHerceg je napisao/la: robelec je napisao/la: Podatke porezne BiH stavljam na forum, a panj "HHerceg" mi odgovara da pišem bajke.
Mrš od Zapadne Hercegovine. A ti za početak dođi u Zapadnu Hercegovinu jer nikad nisi ni bio u nas.  Živim gotovo mjeseca dana u godini u Zapadnoj Hercegovini. Bio na tri svadbe ove godine u Hercegovini. Tri rodice trudne, sretni i pozitivni ljudi oko mene, ma milina koliko je lijep život u Zapadnoj Hercegovini. Bolje se živi u velikim prostranim kućama u Grudama, Posušju, Međugorju i Širokom nego u ZG kućercima bez fasada i stambenim izgrafitiranim sivim krletkama u Zagrebu ili Splitu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Diablo
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 06 ruj 2023, 15:54 |
|
|
Croative je napisao/la: HHerceg je napisao/la: Bolan lik nije bia u Zapadnoj Hercegovini nikad, džabe mu sve brojevi kad se i golim okom vidi da standard još nije ni blizu hrvatskog. Meni stvarno bude impozantno gledati te njegove brojke, al malo se čovjeku zgadi kako piše o Hrvatima koji nisu Hercegovci. Da je obrnuto bilo bi s*anje i ban. Ipak, realnost je drugačija. U Herceg-Bosni dobro žive ratni i poslijeratni profiteri, tajkuni proizašli iz zemlje bezvlađa. Duty-free zero-tax ero-oligarsi. Prosječni čovjek se pati. Infrastruktura nula bodova. Daleko je to od Hrvatske još. Ovaj komentar je nekako najbliže istini jer kad smo kod srednjeg staleža (realnog sektora) tu je Hrvatska daleko ispred nas. Robelec gleda izvoz al zatvara oci na plaće koje radnici u tom sektoru primaju a koje su daleko ispod radnika u hr. Tek u zadnje vrijeme (zadnjih godinu dana ) je to krenulo naprijed pa ako nastavi ovim tempom onda bi to mogla bit lipa prica. Ove luksuzne kuce i bazene sto doticni spominje su napravljene novcem od prodaje imovine (zemljišta), radom u dijaspori ili ratnim profiterstvom. Nikako drugacije... Pozdrav iz Sirokog Brijega 
_________________ Hrvatska ,Slovenija ,Srbija,Crna Gora ,Makedonija te Kosovo su građanski dok se jadni bošnjo bori čak i za ovakav Dayton...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 06 ruj 2023, 15:55 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43715 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
|
robelec je trol kojem je cilj generiranje mržnje prema Hercegovcima.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
robelec
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 06 ruj 2023, 15:55 |
|
|
Croative je napisao/la: Dobro robelecc,
U jednom postu mi pišeš da sam jalnuša, a u drugom objašnjavaš da ne možeš dati podatke GDP per capita po županijama u BiH jer se radi o banana državi s banana mafijaškim kantonima.
Meni su tvoje brojke sexy, al ti je kompleks superiornosti kritičan.
Jedina vukojebina u Hrvatskoj za zapadnu Hercegovinu je eventualno Lika.
Ja želim renesansu zapadne Hercegovine u svakom smislu.
Ali daj nemoj mi zgaditi potez od Posušja do Širokog takvim ponašanjem.
Daleko je to još od hrvatskog prosjeka, da ne govorimo o razvijenim dijelovima HR. Cijela Splitsko-dalmatinska županija je vukojebina za Županiju Zapadnohercegovačku ZHŽ: prihod gospodarstva 2,7 mlrd. € - što je produktivnost od 33.827 € per capita dobit ZHŽ gospodarstva iznosi 2.851 € per capita SDŽ: prihod gospodarstva 9,2 mlrd. KM što je produktivnost od 21.633 € per capita, dobit SDŽ gospodarstva iznosi 320 € per capita Koliko su domaći gospodarstvenici neproduktivni u SBŽ, najbolje govori podatak da 99% Hotela u toj županiji drže stranci i Hercegovci, dok domaćih Dalmatinaca nema nigdje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 06 ruj 2023, 16:03 |
|
|
|
Lik vjerojatno tipka iz Zagreba, bio na 3 svadbe u Hercegovini.
Dalmacija i Hercegovina je jedna makroregija, al u Dalmaciji možeš odrediti per capita, u ZHŽ ne možeš, sam si rekao.
Lijepo je da su pojedini tajkuni procvijetali u događanjima 90ih u sferi bezvlađa i neoporezivanja i stvaraju privid prosperiteta kao američke firme u Irskoj.
Ipak, zapadna Hercegovina je 3 desetljeća unazad infrastrukturno, društveno i kulturološki kad se prijeđe GP iz Dalmacije.
Prosječni čovjek se pati u Hercegovini, u Dalmaciji puno manje. Plaće su osjetno manje, no i troškovi.
HDI regije Hercegovine je jedino pretekao jednu sjeveroistočnu županiju Hrvatske.
Tebi treba malo odmora na 7 dana s ovog foruma.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 06 ruj 2023, 16:05 |
|
|
Diablo je napisao/la: Croative je napisao/la: Meni stvarno bude impozantno gledati te njegove brojke, al malo se čovjeku zgadi kako piše o Hrvatima koji nisu Hercegovci. Da je obrnuto bilo bi s*anje i ban.
Ipak, realnost je drugačija. U Herceg-Bosni dobro žive ratni i poslijeratni profiteri, tajkuni proizašli iz zemlje bezvlađa. Duty-free zero-tax ero-oligarsi.
Prosječni čovjek se pati.
Infrastruktura nula bodova.
Daleko je to od Hrvatske još.
Ovaj komentar je nekako najbliže istini jer kad smo kod srednjeg staleža (realnog sektora) tu je Hrvatska daleko ispred nas. Robelec gleda izvoz al zatvara oci na plaće koje radnici u tom sektoru primaju a koje su daleko ispod radnika u hr. Tek u zadnje vrijeme (zadnjih godinu dana ) je to krenulo naprijed pa ako nastavi ovim tempom onda bi to mogla bit lipa prica. Ove luksuzne kuce i bazene sto doticni spominje su napravljene novcem od prodaje imovine (zemljišta), radom u dijaspori ili ratnim profiterstvom. Nikako drugacije... Pozdrav iz Sirokog Brijega  Hvala na realnosti. Vjerujem da je robelecc Hercegovac od 1.68 m. Iskreno vjerujem da mu je cilj zgaditi svima Hercegovce.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Flamel
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 06 ruj 2023, 16:08 |
|
Pridružen/a: 08 srp 2019, 16:40 Postovi: 2314 Lokacija: Cetina-Vrbas, Mosor-Vranica
|
|
ZHŽ je infrastrukturno i socijalno u zaostatku za SDŽ, ali zato ima potencijalno zdraviju strukturu ekonomije za buduću ekspanziju (proizvodni sektor).
_________________ Kontra mraku, kontra sili, kontra rentijerstva, kontra klijentelizma
HDZ=SKH
|
|
| Vrh |
|
 |
|
maradot
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 06 ruj 2023, 16:10 |
|
|
|
Meni su Robelecove statistike top, ali postavljanje nas tu kao UberHrvata mi se ne sviđa i samo stvara dodatnu averziju. Smatram da smo mi i Imoćani isti genetski kod gdje nas je umjetna granica razdvojila i spletom okolnosti jedni su ostali s jednu stranu grane a drugi s drugu.
Evo u Tomislavgradu, RH general, Imoćanin, kupio 10 tisuća duluma zemlje. Ciljano je on kupio. Našli ga Duvnjaci. Samo da ne kupi netko ko nije Hrvat, jer su počeli Muslimani kupovati.
Tako da ima i obrnutih priča, nije sve crno bijelo.
Također, na Kupresu su zaustavili Arape da pokupuju zemljišta, Vlada RH blokirala navodno. Ali to je javna tajna.
ZHŽ i je projekt Tuđmanove vlade: Imota s drugu stranu granice.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 06 ruj 2023, 16:28 |
|
|
Flamel je napisao/la: ZHŽ je infrastrukturno i socijalno u zaostatku za SDŽ, ali zato ima potencijalno zdraviju strukturu ekonomije za buduću ekspanziju (proizvodni sektor). Slažem se. Potencijal je veći u ekonomskom smislu. Bitno je raditi na infrastrukturi i kulturno-društvenom sadržaju. Najbitnije, raspodjeli bogatstva. Ljudi u Hercegovini se većinom snalaze, par tajkuna ne čini prosječnog Hercegovca. Ovaj robelecc vrijeđa i ponižava ljude. Ne možeš ti iz Bosne i Hercegovine, a živiš u najvjerojatnije Hrvatskoj, Zagrebu, vrijeđati Hrvate iz Hrvatske, nazivati turističke destinacije ili ekonomske motore (sjeverozapadne) Hrvatske vukojebinama. Čovječe, gdje su moderatori
|
|
| Vrh |
|
 |
|
maradot
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 06 ruj 2023, 16:40 |
|
|
|
Svjestan sam da se ponekad susrećemo s izazovima kada se sunarodnjaci iz različitih regija sastanu. Nažalost, primijetio sam da neki ljudi iz Imotske krajine, posebno oni u policijskim odorama, ponekad izražavaju svoje mišljenje s velikim stereotipima o ljudima s tablicama iz BiH na granici ili na dubinskoj kontroli na način koji može biti pomalo nespretan. Čini se da to ponekad dolazi do izražaja u medijskim emisijama poput Jadran TVa (ili je Dalmacija TV, ima ona neka emisija gdje se uključe u eter pa krene lajka) koje potiču rivalitet i jalnost.
No, važno je napomenuti da takvi incidenti nisu uobičajeni, i većina ljudi iz Imotske krajine i ZHŽ-a dobro se poznaje međusobno. Ipak, povremeno se dogode situacije gdje se sunarodnjaci s "pravu stranu granice" osjećaju potrebno dokazivati pred Splićanima ili drugim Dalmatincima kako bi se uklopili ili kako bi istaknuli svoju pripadnost regiji, što ponekad može biti zbunjujuće.
Ovo je posebno primjetno među studentima koji studiraju u Splitu, gdje se suočavaju s različitim pogledima i stereotipima. Važno je da se svi trudimo razumjeti i poštovati raznolikost među sunarodnjacima kako bismo zajedno gradili bolje odnose i razumijevanje među regijama.
A što se tiče ekonomije, RH i BIH ne funkcioniraju isto i hijerarhija države nije ista, dok je sav uvozni lobij u RH koncentriran u Zagrebu, ZHŽ je iskoristio svoju priliku u poslijeratnoj BiH.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Flamel
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 06 ruj 2023, 16:56 |
|
Pridružen/a: 08 srp 2019, 16:40 Postovi: 2314 Lokacija: Cetina-Vrbas, Mosor-Vranica
|
maradot je napisao/la: Svjestan sam da se ponekad susrećemo s izazovima kada se sunarodnjaci iz različitih regija sastanu. Nažalost, primijetio sam da neki ljudi iz Imotske krajine, posebno oni u policijskim odorama, ponekad izražavaju svoje mišljenje s velikim stereotipima o ljudima s tablicama iz BiH na granici ili na dubinskoj kontroli na način koji može biti pomalo nespretan. Čini se da to ponekad dolazi do izražaja u medijskim emisijama poput Jadran TVa (ili je Dalmacija TV, ima ona neka emisija gdje se uključe u eter pa krene lajka) koje potiču rivalitet i jalnost.
To je ona emisija "Bez pardona" na TV Jadran, gdje svaka šuša uzme telefon, pa sere kvake...
_________________ Kontra mraku, kontra sili, kontra rentijerstva, kontra klijentelizma
HDZ=SKH
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 06 ruj 2023, 16:57 |
|
|
maradot je napisao/la: Svjestan sam da se ponekad susrećemo s izazovima kada se sunarodnjaci iz različitih regija sastanu. Nažalost, primijetio sam da neki ljudi iz Imotske krajine, posebno oni u policijskim odorama, ponekad izražavaju svoje mišljenje s velikim stereotipima o ljudima s tablicama iz BiH na granici ili na dubinskoj kontroli na način koji može biti pomalo nespretan. Čini se da to ponekad dolazi do izražaja u medijskim emisijama poput Jadran TVa (ili je Dalmacija TV, ima ona neka emisija gdje se uključe u eter pa krene lajka) koje potiču rivalitet i jalnost.
No, važno je napomenuti da takvi incidenti nisu uobičajeni, i većina ljudi iz Imotske krajine i ZHŽ-a dobro se poznaje međusobno. Ipak, povremeno se dogode situacije gdje se sunarodnjaci s "pravu stranu granice" osjećaju potrebno dokazivati pred Splićanima ili drugim Dalmatincima kako bi se uklopili ili kako bi istaknuli svoju pripadnost regiji, što ponekad može biti zbunjujuće.
Ovo je posebno primjetno među studentima koji studiraju u Splitu, gdje se suočavaju s različitim pogledima i stereotipima. Važno je da se svi trudimo razumjeti i poštovati raznolikost među sunarodnjacima kako bismo zajedno gradili bolje odnose i razumijevanje među regijama.
A što se tiče ekonomije, RH i BIH ne funkcioniraju isto i hijerarhija države nije ista, dok je sav uvozni lobij u RH koncentriran u Zagrebu, ZHŽ je iskoristio svoju priliku u poslijeratnoj BiH. Regionalna netrepeljivost je kulturna baština Hrvata i Srba, čak se i muslimani međusobno olajavaju u svojim mahalama u trokutistanu. Veće će poglede i stereotipe student iz BiH doživjeti u Zagrebu, nego li u Splitu. Kao što ni studenti iz Hrvatske nemaju lijep tretman u Mostaru jer su 'stranci', pa nemaju određena studentska prava na SUM-u kao kolege muslimani državljani BiH. Granica je granica, pogotovo otkad je Hrvatska u EU, a sada i u Schengenu. Nasumične pretrese imaju i Hrvati s HR tablicama pa se i nad njima treniraju egocentrici u uniformama. Hercegovci se međusobno ne podnose. Mostar i dalje ispod glasa govori o "škutorima". Ukratko, robelecc vrijeđa ljude.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Imota
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 06:45 |
|
|
Jel čovik stvarno napisa da od veze s hercegovinom ima 2-3 svadbe  jebate ironije Ta emisija bez pardona je otvorena psihijatrija, 5-6 istih ljudi kojim a je dosadno laprdaju. Ima jedna iz Vinjana svi ga znamo, on je fiksiran na hercegovce al to je zbog bivše žene i osobnih problema koje je on prinio an sve hercegovce. Inače gastarbajter koji se u penziju vratio u Imotsku krajinu. Hercegovina ima dobar temelj privatnog poduzetništva, to je zdravo tkivo al ima tu još pure i mlika. Infrastruktura je loša (nije sva vezana za bliskoistočno sarajevo jebemu) zdravstvo je užasno (to mozda više im aveze s državom). Banalan primjer spomenio san, u srid centra mista npr. ljubuški rupa na rupi, kad padne kiša imaš pustolovinu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Imota
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 06:45 |
|
|
Jel čovik stvarno napisa da od veze s hercegovinom ima 2-3 svadbe  jebate ironije Ta emisija bez pardona je otvorena psihijatrija, 5-6 istih ljudi kojim a je dosadno laprdaju. Ima jedna iz Vinjana svi ga znamo, on je fiksiran na hercegovce al to je zbog bivše žene i osobnih problema koje je on prinio an sve hercegovce. Inače gastarbajter koji se u penziju vratio u Imotsku krajinu. Hercegovina ima dobar temelj privatnog poduzetništva, to je zdravo tkivo al ima tu još pure i mlika. Infrastruktura je loša (nije sva vezana za bliskoistočno sarajevo jebemu) zdravstvo je užasno (to mozda više im aveze s državom). Banalan primjer spomenio san, u srid centra mista npr. ljubuški rupa na rupi, kad padne kiša imaš pustolovinu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 06:56 |
|
|
Croative je napisao/la: maradot je napisao/la: Svjestan sam da se ponekad susrećemo s izazovima kada se sunarodnjaci iz različitih regija sastanu. Nažalost, primijetio sam da neki ljudi iz Imotske krajine, posebno oni u policijskim odorama, ponekad izražavaju svoje mišljenje s velikim stereotipima o ljudima s tablicama iz BiH na granici ili na dubinskoj kontroli na način koji može biti pomalo nespretan. Čini se da to ponekad dolazi do izražaja u medijskim emisijama poput Jadran TVa (ili je Dalmacija TV, ima ona neka emisija gdje se uključe u eter pa krene lajka) koje potiču rivalitet i jalnost.
A što se tiče ekonomije, RH i BIH ne funkcioniraju isto i hijerarhija države nije ista, dok je sav uvozni lobij u RH koncentriran u Zagrebu, ZHŽ je iskoristio svoju priliku u poslijeratnoj BiH. Regionalna netrepeljivost je kulturna baština Hrvata i Srba, čak se i muslimani međusobno olajavaju u svojim mahalama u trokutistanu. Veće će poglede i stereotipe student iz BiH doživjeti u Zagrebu, nego li u Splitu. Kao što ni studenti iz Hrvatske nemaju lijep tretman u Mostaru jer su 'stranci', pa nemaju određena studentska prava na SUM-u kao kolege muslimani državljani BiH. Granica je granica, pogotovo otkad je Hrvatska u EU, a sada i u Schengenu. Nasumične pretrese imaju i Hrvati s HR tablicama pa se i nad njima treniraju egocentrici u uniformama. Hercegovci se međusobno ne podnose. Mostar i dalje ispod glasa govori o "škutorima". Ukratko, robelecc vrijeđa ljude. Ne znam baš to, dobro pretjeruješ da se pitam živiš li ti u Hercegovini ili si nekad prije živio a sad samo "znaš". Osobno nikad nigdje nisam doživio neugodnost jer sam Hercegovac. Ni na granici, ni u Zagrebu. Nisam primijetio da itko ikad igdje, znači apsolutno nitko nikad nigdje, nije maltretirao studenta iz HR u Mostaru jer je "stranac". Za to prvi put čujem. HR student u Mostaru je naš čovjek, a ne stranac. Ta teza o škutorima i Mostaru je muslimanska politika da spriječe utjecaj zaleđa na Mostar. Bila je izraženija prije rata, tad je stvarno postojala. Danas postoji sa možda 10% prijeratnog intenziteta, ali i to što postoji je obično neki musliman ili miješani brak. Znači, škutori su dobrodošli i više nego dobrodošli u Mostar. Škutore očajnički trebamo što više da prevladamo tu neprijateljsku stranu i napravimo normalan hrvatski grad. Ja kao rođeni Mostarac, koji dobro poznaje sav taj ciganluk i mahalanje, sve te šuplje priče, petljanja, fore i fazone, mogu samo reći ne nasjedajte. U 99% slučajeva iza takve poruke je netko sa nehrvatskom pozadinom.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1465 of 2558 - 57.27%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croative
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 07:11 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Croative je napisao/la: Regionalna netrepeljivost je kulturna baština Hrvata i Srba, čak se i muslimani međusobno olajavaju u svojim mahalama u trokutistanu.
Veće će poglede i stereotipe student iz BiH doživjeti u Zagrebu, nego li u Splitu. Kao što ni studenti iz Hrvatske nemaju lijep tretman u Mostaru jer su 'stranci', pa nemaju određena studentska prava na SUM-u kao kolege muslimani državljani BiH.
Granica je granica, pogotovo otkad je Hrvatska u EU, a sada i u Schengenu. Nasumične pretrese imaju i Hrvati s HR tablicama pa se i nad njima treniraju egocentrici u uniformama.
Hercegovci se međusobno ne podnose. Mostar i dalje ispod glasa govori o "škutorima".
Ukratko, robelecc vrijeđa ljude.
Ne znam baš to, dobro pretjeruješ da se pitam živiš li ti u Hercegovini ili si nekad prije živio a sad samo "znaš". Osobno nikad nigdje nisam doživio neugodnost jer sam Hercegovac. Ni na granici, ni u Zagrebu. Nisam primijetio da itko ikad igdje, znači apsolutno nitko nikad nigdje, nije maltretirao studenta iz HR u Mostaru jer je "stranac". Za to prvi put čujem. HR student u Mostaru je naš čovjek, a ne stranac. Ta teza o škutorima i Mostaru je muslimanska politika da spriječe utjecaj zaleđa na Mostar. Bila je izraženija prije rata, tad je stvarno postojala. Danas postoji sa možda 10% prijeratnog intenziteta, ali i to što postoji je obično neki musliman ili miješani brak. Znači, škutori su dobrodošli i više nego dobrodošli u Mostar. Škutore očajnički trebamo što više da prevladamo tu neprijateljsku stranu i napravimo normalan hrvatski grad. Ja kao rođeni Mostarac, koji dobro poznaje sav taj ciganluk i mahalanje, sve te šuplje priče, petljanja, fore i fazone, mogu samo reći ne nasjedajte. U 99% slučajeva iza takve poruke je netko sa nehrvatskom pozadinom. Administrativno se tretira kao stranac. Upisna kvota - stranac Pravo na dom - stranac Studentska prehrana - stranac Sveučilište treba tretirati Hrvate jednako s BiH papirima ili bez pobogu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Imota
|
Naslov: Re: Scenarij u domeni mogućeg: Zapadna Hercegovina i Mostar postaju razvijeniji od prosjeka Hrvatske Postano: 07 ruj 2023, 07:13 |
|
|
|
Neko je spomenio da studenti u Splitu imaju problema. Ja san studira u Splitu bio u studenskom domu. Nikad nije bilo problema, postoji zadirkivanje al svih protiv svih. Hrpa je bila studenata iz hercegovine, naši ljudi. Znam da se dosta zezalo jednog momka iz srednje bosne al jer je studira pomorski pa kao di ce bosanac u pomorce al ono na toj razini.
Studenti se svi druze posebno po domu di je radnička klasa i velika vecina su bili dica branitelja najvise smo sprdali one koji nisu dica branitelja to ke bila kao sramota. Tu smo se dilili najvise.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|