HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 01 ruj 2026, 22:52.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1750 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 70  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Slovenski predsjednik Pahor: "U Europi se sve više priča o mirnom razlazu u BiH"
PostPostano: 19 tra 2021, 09:04 

Nebula je napisao/la:
Naša Kvačica je napisao/la:

Ne zapravo, Zagrebu je bitno zaleđe Dalmacije. Isto kao što po cijenu rata ne bi dali Drvar čak i ako bi mi pristali, Hrvatska ne bi dozvolila jer im je to zaleđe Splitu. Tako isto ima ravno 0% šanse da Hrvatska dozvoli trgovinu Stocem i haha koridor do mora. Ti si van stvarnosti ako misliš Hrvatska će u bilo kojim uvjetima ikome dopustiti dolazak na more. To je jednostavno zaleđe i kako rekoh Stolac možete dobiti samo ako pobijedite HV. Klek ne možete ni tad.

U stvari, Hrvatska ne bi dala Stolac vjerojatno ni u zamjenu da dobije sve komplet istočno od rijeke Bosne, a ne samo Bihać. To nema veze sa Herceg Bosnom. To je zaleđe Dubrovniku i tu svaka priča prestaje.

Moguće za Stolac i Neum da si u pravu. Ali enklave u SBK nisu nikavo zaleđe ničemu. Zapadni Mostar nije zaleđe ničemu. Prozor nije zaleđe ničemu. Ako bi se uspostavila prirodna granica po vrhovima planina Raduša, Ljubuša, Vran, Čvrsnica, Čabulja Hrvatska bi imala zaleđe Dalmaciji PLUS podebljanje kifle gdje je najtanja sa USK. Ja da sam na mjestu Zagreba sutra bi potpisao to.

A Bošnjaci mogu dobiti dio luke Ploče i željezničku prugu do Ploča na korištenje 100 godina kao što je i predlagano u OS planu.

Za SBŽ se donekle može reći, ali ovo ostale su klasične nebuloze.

Mostar je zaleđe cijeloj zapadnoj Hercegovini a dijelom i samom jugu Dalmacije, prije svega Metkoviću i Pločama.
Bez Mostara to bi bila pustara bez ikakve gospodarske perspektive.

Treći grad po važnosti u BiH i propala pustara znana kao USK ne mogu stati u istu riječ.

Vrh

Naslov: Re: Slovenski predsjednik Pahor: "U Europi se sve više priča o mirnom razlazu u BiH"
PostPostano: 19 tra 2021, 09:10 

Nebula je napisao/la:

Ne zapravo, Zagrebu je bitno zaleđe Dalmacije. Isto kao što po cijenu rata ne bi dali Drvar čak i ako bi mi pristali, Hrvatska ne bi dozvolila jer im je to zaleđe Splitu. Tako isto ima ravno 0% šanse da Hrvatska dozvoli trgovinu Stocem i haha koridor do mora. Ti si van stvarnosti ako misliš Hrvatska će u bilo kojim uvjetima ikome dopustiti dolazak na more. To je jednostavno zaleđe i kako rekoh Stolac možete dobiti samo ako pobijedite HV. Klek ne možete ni tad.

U stvari, Hrvatska ne bi dala Stolac vjerojatno ni u zamjenu da dobije sve komplet istočno od rijeke Bosne, a ne samo Bihać. To nema veze sa Herceg Bosnom. To je zaleđe Dubrovniku i tu svaka priča prestaje.

Moguće za Stolac i Neum da si u pravu. Ali enklave u SBK nisu nikavo zaleđe ničemu. Zapadni Mostar nije zaleđe ničemu. Prozor nije zaleđe ničemu. Ako bi se uspostavila prirodna granica po vrhovima planina Raduša, Ljubuša, Vran, Čvrsnica, Čabulja Hrvatska bi imala zaleđe Dalmaciji PLUS podebljanje kifle gdje je najtanja sa USK. Ja da sam na mjestu Zagreba sutra bi potpisao to.

A Bošnjaci mogu dobiti dio luke Ploče i željezničku prugu do Ploča na korištenje 100 godina kao što je i predlagano u OS planu.

Pa ne znam, sve je moguće. Eno vam Zagreba pa se dogovarajte. :zubati

Enklave u srednjoj Bosni su u nezgodnoj situaciji. S druge strane nismo ih se odrekli 1994. pa ne znam zašto bi sad. Dok god narod tamo se bori nije izgubljeno. Hrvati trenutno sporije padaju pa moguće i naraste nam postotak u SBK.

U vezi Mostara, Čabulja i Čvrsnica su sjeverno od grada pa ako ćeš praviti tu prirodnu granicu vrhovima planina onda je i granica 20-30 kilometara sjeverno. Mostar za Bošnjakistan ima smisla ako će biti koridor do mora, ako koridora nema onda je Mostar slijepo crijevo kao npr Goražde. Niti Goražde ima perspektivu niti Mostar ako ćeš praviti te okruglaste cjeline. Za Hrvate je bitan kao mjesto gdje gravitira Hercegovina. Naravno ako bi pregovorima izgubili Mostar onda bi napravili drugo središte u npr Čapljini, mi iz Mostara bi se pomakli malo južno ili zapadno tako da nije tako strašno, preselio bih odmah samo da vas više ne gledam :zubati , jedino je trošak jer smo već napravili Sveučilište i SKB.

1667 of 2558 - 65.17%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 09:11 

Nebula je napisao/la:
aleksije radicevic je napisao/la:

Meni je prosto neverovatno da je njima zao da iz ovakve BiH predju u nesto sto je njihova mala drzava o kojoj bi sve sami odlucivali. Zar im je sada bolje nego sto bi im bilo u samostalnom Bosnjaistanu, pa im se cepa srce za ovim i zele da ocuvaju to ako je ikako moguce?!

3 su faktora za to:

1. 99% Bošnjaka je 100% uvjereno da Bošnjakistan ne može opstati jer će biti okružen i izolovan. Većina vjeruje da bi tada Srbija i Hrvatska zatvorile granice i/ili ucjenjivale zatvaranjem što bi dovelo do još veće bijede i propasti. Većina vjeruje da ni to ne bi bilo dovoljno Srbiji i Hrvatskoj i da bi nakon propasti Bošnjakistana i njega podjelili međusobno.

2. Ogroman broj Bošnjaka (praktično svi ateisti ili bar nepraktikanti religije) se boji ostati sam sa sobom jer vjeruje da bi se taj Bošnjakistan radikalizirao i postao šerijatska država.

3. OGROMAN broj Bošnjaka nije upoznat sa najnovijim demografskim podacima i ubijeđen je da Bošnjaci vremenom postaju sve veći procenat u BiH. To je donekle razumljivo jer demografski podaci za Bošnjake postaju gori tek objavljivanjem podataka za 2018-tu a ti podaci su objavljeni tek sredinom 2019-te. Nakon toga dolazi kovid i ljudi imaju druge brige. U razgovoru sa ljudima vidim da skoro niko ne zna šta se dešava i da zadnje 3 godine FBiH ovako pada sa rođenima. Što više ljudi budu svjesni ovoga vidjećeš da će se i stajalište o podjeli BiH mijenjati.

točka jedan je ključna, ali to se može prevladati međunarodnim sporazumima i garancijama, nekakvim koncesijama, samim rješenjem gordijskog čvora tenzije padaju prema beskonačnosti.

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 09:16 

Nebula je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Zašto ti dijeliš Mostar?

Jedisntveni Mostar je središte i srce Hercegovine. Po kojoj to logici bi to trebalo pripasti prostoru izvan Hercegovne?

Upravo ne dijelim Mostar. A treba ostati nama jer dajemo cijeli USK. Moramo nešto dobiti zauzvrat. SBK je svakako već naš realno.

Realno propali ste ko muda kroz poderane gaće, i Sarajevo je vama previše, sve ste uhelaćili, nek' vam je Bog na pomoći.

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 09:18 

Mar-kan je napisao/la:
Nebula je napisao/la:

Upravo ne dijelim Mostar. A treba ostati nama jer dajemo cijeli USK. Moramo nešto dobiti zauzvrat. SBK je svakako već naš realno.

Realno propali ste ko muda kroz poderane gaće, i Sarajevo je vama previše, sve ste uhelaćili, nek' vam je Bog na pomoći.

Tisućljetna Bosna bana Kulina je bila od Sarajeva do Zenice. To su neke prirodne granice, sve dalje je priznavanje agresije a to ne valja jel.. :biceovodobro

1667 of 2558 - 65.17%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 09:18 

Nebula je napisao/la:

Enklave u srednjoj Bosni su u nezgodnoj situaciji. S druge strane nismo ih se odrekli 1994. pa ne znam zašto bi sad. Dok god narod tamo se bori nije izgubljeno. Hrvati trenutno sporije padaju pa moguće i naraste nam postotak u SBK.

U vezi Mostara, Čabulja i Čvrsnica su sjeverno od grada pa ako ćeš praviti tu prirodnu granicu vrhovima planina onda je i granica 20-30 kilometara sjeverno. Mostar za Bošnjakistan ima smisla ako će biti koridor do mora, ako koridora nema onda je Mostar slijepo crijevo kao npr Goražde. Niti Goražde ima perspektivu niti Mostar ako ćeš praviti te okruglaste cjeline. Za Hrvate je bitan kao mjesto gdje gravitira Hercegovina. Naravno ako bi pregovorima izgubili Mostar onda bi napravili drugo središte u npr Čapljini, mi iz Mostara bi se pomakli malo južno ili zapadno tako da nije tako strašno, preselio bih odmah samo da vas više ne gledam :zubati , jedino je trošak jer smo već napravili Sveučilište i SKB.

nije nikakav problem da granica ide po sred Mostara, znam da su glupi primjeri iz Belgije i Nizozemske, ili Švicarske, Njemačke i Francuske, ali imamo i primjer Slavonskog i Bosanskog Broda pa se živi normalno.

Rubni dijelovi Basela su u Francuskoj i Njemačkoj.

slika

slika

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 09:20 

Velikodušni nebula nudi manje nego Alija 1993.

To o radikalizaciji u vašem budućem fildžanu vaš problem koji ste sami skuhali.
Tko ne želi živjeti u SDA hilafetu uvijek ima Njemačku

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 09:21 

dudu je napisao/la:

nije nikakav problem da granica ide po sred Mostara, znam da su glupi primjeri iz Belgije i Nizozemske, ili Švicarske, Njemačke i Francuske, ali imamo i primjer Slavonskog i Bosanskog Broda pa se živi normalno.

Rubni dijelovi Basela su u Francuskoj i Njemačkoj.

slika

slika

Pa nije problem ali time mi činimo uslugu. Mostar je većinski hrvatski grad. Ako ćemo tu učiniti uslugu muslimanima nije problem, ja sam za samo molim isto da se učini u Travniku, Jajcu i ostalim mjestima gdje nama odgovara.

1667 of 2558 - 65.17%

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 09:38 

Pa imate u blizini Novu Goricu.
Bukvalno jedna strana ulice u Sloveniji druga u Italiji.
Ima masa tako prepolovljenih gradova.
I super im je. :palacgore2

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 09:57 

novovrijeme je napisao/la:

Ima tih gradova, ali ne na način da je jedna polovica u EU, a druga u Bakirovoj islamističkoj džamahiriji.

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 10:01 

Josip Filipović je napisao/la:

Ima tih gradova, ali ne na način da je jedna polovica u EU, a druga u Bakirovoj islamističkoj džamahiriji.

Ima valjda Nikozija na Cipru.

Islamski dio nije primljen u EU.

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 10:13 

Citat:
Hoće li RS pozvati FBiH na razgovore o pronalasku "rješenja" za budućnost BiH
https://www.klix.ba/vijesti/bih/hoce-li ... /210419010

Da hin pozovemo?
Da i oni malo uživaju u čarima djeljenja BiH.
Vjerujem da će se u početku malo buniti ko seoska mlada al kasnije će se prepustiti maštanju i crtanju karata. :palacgore2

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 10:15 

Karabaja je napisao/la:

Začudio bi se koliko puno kritičara vlastitog naroda imamo među sobom. Usudio bih se reći i najviše u okruzenju. Al to mi između sebe, kao i svi ostali.

Imate vi kritičara po pitanju malina, vreća zlata i načina klanjanja.
Al što se tiče BiH tu nema diskusije među vama jer Alija vam je rekao da se ne smijete umoriti i to je to. Ovo je prvi koji vam otvoreno govori ono što svi oko vas vide. Car vam je go Mujo.

A da ne spominjem kako nemate autošovinista. Još nisam vidio Muslimana da kaže kako ste fašisti i islamski fanatici kao što nama govore razne Sonje Biserko. Soroš vas je mazio i još uvijek vas mazi. Kad vidim Muslimana koji će reći da ste ubice i teroristi otvaram šampanjac. :zivili

Pa kako ce reci kad nismo :kava

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 10:18 

dudu je napisao/la:

točka jedan je ključna, ali to se može prevladati međunarodnim sporazumima i garancijama, nekakvim koncesijama, samim rješenjem gordijskog čvora tenzije padaju prema beskonačnosti.

Slažem se naravno. Zato i pišem to što pišem zadnjih 10 godina po forumima.

Naravno da je to bio i moj strah. Ali, kao što sam već pisao, ako te sve komšije žele uništiti onda je do tebe a ne do komšija. Čak i ako si ti divan i krasan bože moj na pogrešnom si mjestu i šta da se radi. Ako se radikaliziramo i većina nametne islamsku državu onda nas i treba otjerati odavde. Ako smo normalna sekularna država onda ne vidim zašto bi i Srbija i Hrvatska htjeli da nas nema. Možda jedni da hoće ali uvijek do sada su barem jedni htjeli nas za saveznike upravo da se suprostave ovim drugima. Osim toga, zašto bi neko uništavao svoje tržište? To predpostavlja iskonsku originalnu zlobu i genocidne namjera a ja ne vjerujem da su ni Srbi ni Hrvati takvi većinom.

Ovdje je jednostavno radi o tome da je BiH vještačka država nastala osvajanjima okupatora i obuhvata dijelove naseljene Srbima i Hrvatima koji su uvijek tu bili većina. Naravno da susjedne zemlje žele svoje dijelove BiH. Meni je to sasvim logično i normalno. Kada ih dobiju to bi zaista trebalo smanjiti tenzije za vjeke vjekova.

Ali, za razliku od većine Bošnjaka, ja ne smatram ni dosadašnju podjelu (mislim na RS) nepoštenom. Kao što sam milion puta postavljao ovu kartu:
slika
podjela je poštena. Čak i te većinski bošnjačke teritorije koje su pripale RS-u su postale većinske naseljavanjem muslimana iz Srbije koji veze sa Bosnom nemaju. Izuzetak je područje Srebrenice ali to je zamjenjeno za okolinu Sarajeva što je više nego fer razmjena.

Da bi se tenzije potpuno okončale potrebno je napraviti i dogovor sa Hrvatima. Ne sa bosanskohercegovačkim Hrvatima već sa Hrvatima u cjelini. USK je daleko nama a SBK je daleko Zagrebu. Ali enklave u SBK su premalo za USK. Baš bi bio mali Bošnjakistan. Opet nije fer. Zato taman da se ne dijeli Mostar i to je to. :palacgore2

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 10:22 

Nebula je napisao/la:

Da bi se tenzije potpuno okončale potrebno je napraviti i dogovor sa Hrvatima.

Dogovorili smo se davno. WS i Dayton.

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 10:29 

Karabaja je napisao/la:

Imate vi kritičara po pitanju malina, vreća zlata i načina klanjanja.
Al što se tiče BiH tu nema diskusije među vama jer Alija vam je rekao da se ne smijete umoriti i to je to. Ovo je prvi koji vam otvoreno govori ono što svi oko vas vide. Car vam je go Mujo.

A da ne spominjem kako nemate autošovinista. Još nisam vidio Muslimana da kaže kako ste fašisti i islamski fanatici kao što nama govore razne Sonje Biserko. Soroš vas je mazio i još uvijek vas mazi. Kad vidim Muslimana koji će reći da ste ubice i teroristi otvaram šampanjac. :zivili

Pa kako ce reci kad nismo :kava

Naravno da jeste. Pogledaj npr. ovih vaših govana iz Srebrenice.

E kad vidim Muslimana koji će za ova govna reći da su teroristi i da je Armija BiH bila većinom islamistička teroristička organizacija otvaram šampanjac. A to vrijeme se bliži Mujo. Soroš će i kod vas doći. :palacgore2

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 10:31 

Mar-kan je napisao/la:
Nebula je napisao/la:

Očigledno ne funkcioniše. Tenzije nikad veće. Potpuna blokada svega. Šta će biti 2022-ge? Ili bu ili dža

Potreban je novi dogovor. Slažem se sa "Janšom" i sa ovim Lessom. Balkanu su potrebne nacionalne države.

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 10:33 

Nebula je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Slažem se naravno. Zato i pišem to što pišem zadnjih 10 godina po forumima.

Naravno da je to bio i moj strah. Ali, kao što sam već pisao, ako te sve komšije žele uništiti onda je do tebe a ne do komšija. Čak i ako si ti divan i krasan bože moj na pogrešnom si mjestu i šta da se radi. Ako se radikaliziramo i većina nametne islamsku državu onda nas i treba otjerati odavde. Ako smo normalna sekularna država onda ne vidim zašto bi i Srbija i Hrvatska htjeli da nas nema. Možda jedni da hoće ali uvijek do sada su barem jedni htjeli nas za saveznike upravo da se suprostave ovim drugima. Osim toga, zašto bi neko uništavao svoje tržište? To predpostavlja iskonsku originalnu zlobu i genocidne namjera a ja ne vjerujem da su ni Srbi ni Hrvati takvi većinom.

Ovdje je jednostavno radi o tome da je BiH vještačka država nastala osvajanjima okupatora i obuhvata dijelove naseljene Srbima i Hrvatima koji su uvijek tu bili većina. Naravno da susjedne zemlje žele svoje dijelove BiH. Meni je to sasvim logično i normalno. Kada ih dobiju to bi zaista trebalo smanjiti tenzije za vjeke vjekova.

Ali, za razliku od većine Bošnjaka, ja ne smatram ni dosadašnju podjelu (mislim na RS) nepoštenom. Kao što sam milion puta postavljao ovu kartu:
slika
podjela je poštena. Čak i te većinski bošnjačke teritorije koje su pripale RS-u su postale većinske naseljavanjem muslimana iz Srbije koji veze sa Bosnom nemaju. Izuzetak je područje Srebrenice ali to je zamjenjeno za okolinu Sarajeva što je više nego fer razmjena.

Da bi se tenzije potpuno okončale potrebno je napraviti i dogovor sa Hrvatima. Ne sa bosanskohercegovačkim Hrvatima već sa Hrvatima u cjelini. USK je daleko nama a SBK je daleko Zagrebu. Ali enklave u SBK su premalo za USK. Baš bi bio mali Bošnjakistan. Opet nije fer. Zato taman da se ne dijeli Mostar i to je to. :palacgore2

Bilo bi možda simetrično kada bi Mostar bio enklava. Ali ti tražiš da se riješiš enklave Bihaća u zamjenu za središte regije Mostar. Enklava za središte nije isto.

1667 of 2558 - 65.17%

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 10:35 

Nebula je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Očigledno ne funkcioniše. Tenzije nikad veće. Potpuna blokada svega. Šta će biti 2022-ge? Ili bu ili dža

Potreban je novi dogovor. Slažem se sa "Janšom" i sa ovim Lessom. Balkanu su potrebne nacionalne države.

Zašto ne funkcionira? Do koga je? Zašto bi pravili nove dogovore sa nekim tko ne poštuje ni stare dogovore?

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 10:38 

Bilo bi možda simetrično kada bi Mostar bio enklava. Ali ti tražiš da se riješiš enklave Bihaća u zamjenu za središte regije Mostar. Enklava za središte nije isto.

Središte se napravi za čas posla. Vidi kako su Srbi napravili Istočno Sarajevo na ledini.

USK je puno puno veća teritorija nego što bi Bošnjaci dobili. A nije na nevažnom mjesto za Hrvatsku.

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 10:40 

Mar-kan je napisao/la:

Zašto ne funkcionira? Do koga je? Zašto bi pravili nove dogovore sa nekim tko ne poštuje ni stare dogovore?

Koji ugovor mi ne poštujemo i kako? Visoki predstavnici jesu pravili izmjene ali zašto to nama fakturisati?

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 10:43 

Nebula je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Koji ugovor mi ne poštujemo i kako? Visoki predstavnici jesu pravili izmjene ali zašto to nama fakturisati?

:zubati Prilika čini lopova. Vi ste energično odbacili priliku koja vam se ukazala, da naguzite federalne partnere?

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 10:44 

Mar-kan je napisao/la:
Nebula je napisao/la:

Nebuluca, bi da se PREDOGOVORI, ispod žita i u tami.

Neće da može.... Dejton je ugaoni kamen PODJELA.

A, đe su tu Srbi???

Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 10:44 

Mar-kan je napisao/la:

:zubati Prilika čini lopova. Vi ste energično odbacili priliku koja vam se ukazala, da naguzite federalne partnere?

Mi smo iskoristili priliku. Ko ne bi? Sve po zakonu.

Vrh

PostPostano: 19 tra 2021, 10:57 

Citat:
"Less ostaje potpuno na površini: Nema nikakvog konteksta što je također karakteristično za moderni javni diskurs. Historijski kontekst bi osvijetlio činjenicu da je Bosna i Hercegovina stara evropska država u kojoj se uspješno održavao izvorni integracijski model sui generis. Ta bosanska paradigma suživota očigledno se ne uklapa u scenario priređen za Balkan. Trebalo bi objasniti kako su takva država i takvo društvo bili mogući u Srednjem vijeku, a nisu u 21.vijeku. Gdje su nestale vrijednosti uključivosti, prihvatanja drugačijeg, multikulturalnost, multikonfesionalnost, tolerantnost..., gotovo preko noći? Ili su to bile samo proklamacije iznuđene situacijom", dodaje on.

Koji proser od Silajdžića...

Oni su nostalgični za nečim što nikada nije postojalo i u tim fantazijama leži uzrok njihove današnje psihoze.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1750 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 70  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Banya, crni_bombarder, Naša Kvačica, Salivator, Zmaj_od_patrijote i 67 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: