|
|
Stranica: 10/18.
|
[ 447 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
mateb
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 00:55 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Agathonikos je napisao/la: Nemojte nas tako osuđivati, gospodine Ministre. Koliko se može primjetiti, forumaši na svim forumima miksaju neke realne pretpostavke sa željama i pri tom se nipočemu ne razlikujući od političara koji nas kao predstavljaju. Zapravo, cijeli koncept politike se zasniva na tome, jer i od političkih želja se vremenom kristališe politička zamisao kojoj se u jednom momentu, počne težiti i raditi na njenom realnom ostvarenju. Da nije želja, ne bi bilo ni država, da nije država, ne bismo ni učestvovali u političkim rasprama  Ovo je forum koji drži do svog renomea i neke civilizirane i konstruktivne rasprave, pa mi nikako ne valja što najviše pišu oni koji najmanje znaju. Pogotovo kad detektiraju da su moderatori malo zadrijemali. Razina foruma se općenito srozala, a ti si tu odigrao ključnu ulogu nedosljednošću (i ne, ne mislim na odbjegle integraliste). Najjači su mi likovi koji dva puta u tri dana kažu "ne znam ništa konkretno o problemu, ali znam da sam u pravu kad pričam o njemu". I to će stvarati entitet... Živio rođo. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 00:56 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Ovo je forum koji drži do svog renomea i neke civilizirane i konstruktivne rasprave, pa mi nikako ne valja što najviše pišu oni koji najmanje znaju. Pogotovo kad detektiraju da su moderatori malo zadrijemali.
Potpuno saglasan sa boldovanim. Jedan od rijetkih foruma na kojem je težište na ozbiljnoj raspravi obojenoj našom osobnošću, uz minimalan surogat nečeg što to nije koji iskrsne tu i tamo. Po meni, na skali od 1-10 i po iskustvima sa ostalih foruma, dobija čvrstu 9.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 01:00 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43715 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
mateb je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Ovo je forum koji drži do svog renomea i neke civilizirane i konstruktivne rasprave, pa mi nikako ne valja što najviše pišu oni koji najmanje znaju. Pogotovo kad detektiraju da su moderatori malo zadrijemali.
Razina foruma se općenito srozala, a ti si tu odigrao ključnu ulogu nedosljednošću (i ne, ne mislim na odbjegle integraliste). Najjači su mi likovi koji dva puta u tri dana kažu "ne znam ništa konkretno o problemu, ali znam da sam u pravu kad pričam o njemu". I to će stvarati entitet... Živio rođo.  Pad kvalitete uglavnom ima savršenu korelaciju sa masovnošću foruma, odnosno što veći forum to i "gluplji" jer svojim rastom postane sjajna aproksimacija za presjek običnog puka. No i to se može iskontrolirati, i uglavnom se isprofiliraju teme gdje se "raja" nabacuje ko na pijaci, a i druge gdje se ne usuđuju ni prismrditi.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vipera ammodytes
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 01:19 |
|
Pridružen/a: 28 ruj 2010, 19:45 Postovi: 4605 Lokacija: Kamenjarski krš
|
Ministry of Sound je napisao/la: Bog-i-Hrvati je napisao/la: Aj budi dobar i napiši par stvari koje bi unile malo razuma u ovu temu. Ono, argumentacija sa zakonske strane pa da to skrene raspravu na ono što je moguće... Pa ne znam gdje bih počeo pobijati gluposti kada forumaši govore u ime naroda, kao da su u najmanju ruku Čović ili Dodik. Pozivanje USK policije u hercegbosansku županiju? Izmjene granica županija na svoju ruku? Odustajanje od zahtjeva za entitetom za 10-15 godina? Da li ovo znači da se travničani, novotravničani, vitežanimi, kiseljačani, uskoplaci pozdrave od 3.entiteta?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Aztec
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 01:20 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:32 Postovi: 11636 Lokacija: Varta drzava
|
mateb je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Ovo je forum koji drži do svog renomea i neke civilizirane i konstruktivne rasprave, pa mi nikako ne valja što najviše pišu oni koji najmanje znaju. Pogotovo kad detektiraju da su moderatori malo zadrijemali.
Razina foruma se općenito srozala, a ti si tu odigrao ključnu ulogu nedosljednošću (i ne, ne mislim na odbjegle integraliste). Najjači su mi likovi koji dva puta u tri dana kažu "ne znam ništa konkretno o problemu, ali znam da sam u pravu kad pričam o njemu". I to će stvarati entitet... Živio rođo.  Pa forum, i misljenja na njemu, kako god glupa ili ne namaju vezu s stvaranjem entiteta... Ali ovakvi upisi def. imaju vezu s manjkom odgoja, a ja bih rekao jos i narcizmom... a time i direktno do stanja na forumu...
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 01:22 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43715 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
vipera ammodytes je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Pa ne znam gdje bih počeo pobijati gluposti kada forumaši govore u ime naroda, kao da su u najmanju ruku Čović ili Dodik.
Pozivanje USK policije u hercegbosansku županiju? Izmjene granica županija na svoju ruku? Odustajanje od zahtjeva za entitetom za 10-15 godina?
Da li ovo znači da se travničani, novotravničani, vitežanimi, kiseljačani, uskoplaci pozdrave od 3.entiteta? Ne znači, nego znači da Srbi i Muslimani ne mogu mijenjati granice županija bez pristanka Hrvata. Isto kao što ti nema "trećeg" dok Zlaja i Suljo (ili Fahro i Hare) (uz Čovića, Ljubića i Dodika) ne podignu ruku u državnom parlamentu za izmjenu ustava BiH koji bi to omogućio.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Aztec
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 01:22 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: mateb je napisao/la: Razina foruma se općenito srozala, a ti si tu odigrao ključnu ulogu nedosljednošću (i ne, ne mislim na odbjegle integraliste). Najjači su mi likovi koji dva puta u tri dana kažu "ne znam ništa konkretno o problemu, ali znam da sam u pravu kad pričam o njemu". I to će stvarati entitet... Živio rođo.  Pad kvalitete uglavnom ima savršenu korelaciju sa masovnošću foruma, odnosno što veći forum to i "gluplji" jer svojim rastom postane sjajna aproksimacija za presjek običnog puka. No i to se može iskontrolirati, i uglavnom se isprofiliraju teme gdje se "raja" nabacuje ko na pijaci, a i druge gdje se ne usuđuju ni prismrditi. Pa da se djeli ljudima iq test prije registracije? Btw, Ministre, ako je iko zatrollao temu to si sad ti ucinio s ovim postovima... svako nek pise sto god zeli, koliko god glupo to bilo dok god ne krsi pravila foruma... A mislim da u njima ne pise "zabranjene su glupe recenice" i Ja sam nadlezan da odredim koja je, a koja nije glupa...
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vipera ammodytes
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 01:26 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Ne znači, nego znači da Srbi i Muslimani ne mogu mijenjati granice županija bez pristanka Hrvata. Isto kao što ti nema "trećeg" dok Zlaja i Suljo (uz Čovića, Ljubića i Dodika) ne podignu ruku u državnom parlamentu za izmjenu ustava BiH koji bi to omogućio.
Imaš li neku predstavu kako ih natjerati na to s obzirom da nam je poznat njihov stav o 3.entitetu?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Glava
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 01:28 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: vipera ammodytes je napisao/la:
Da li ovo znači da se travničani, novotravničani, vitežanimi, kiseljačani, uskoplaci pozdrave od 3.entiteta?
Ne znači, nego znači da Srbi i Muslimani ne mogu mijenjati granice županija bez pristanka Hrvata. Isto kao što ti nema "trećeg" dok Zlaja i Suljo (ili Fahro i Hare) (uz Čovića, Ljubića i Dodika) ne podignu ruku u državnom parlamentu za izmjenu ustava BiH koji bi to omogućio. Sublimacija ideja Lagumdzije i slicnih? Osim donekle RS, ostatak FBiH uglavnom funkcionise kao ful kontakt, samo da ne ubijes protivnika u ringu, pri cemu Zlaja i Suljo udaraju nemilice. S druge strane postoje ovakve ideje. Postavlja se pitanje zasto?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Glava
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 01:29 |
|
|
vipera ammodytes je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Ne znači, nego znači da Srbi i Muslimani ne mogu mijenjati granice županija bez pristanka Hrvata. Isto kao što ti nema "trećeg" dok Zlaja i Suljo (uz Čovića, Ljubića i Dodika) ne podignu ruku u državnom parlamentu za izmjenu ustava BiH koji bi to omogućio.
Imaš li neku predstavu kako ih natjerati na to s obzirom da nam je poznat njihov stav o 3.entitetu? Pa da, zatvoreni krug. Pada mi na pAMET da u tome upravo i jeste vic.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 01:31 |
|
|
vipera ammodytes je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Ne znači, nego znači da Srbi i Muslimani ne mogu mijenjati granice županija bez pristanka Hrvata. Isto kao što ti nema "trećeg" dok Zlaja i Suljo (uz Čovića, Ljubića i Dodika) ne podignu ruku u državnom parlamentu za izmjenu ustava BiH koji bi to omogućio.
Imaš li neku predstavu kako ih natjerati na to s obzirom da nam je poznat njihov stav o 3.entitetu? Pa imaš samo 3 načina. Netko moćniji ih mora natjerati na to, ili moraju sami zaželiti da se odvoje od nas (kao u Mostaru nakon što su izgubili većinu), ili pak ako dođe do ekonomskog kraha Federacije i mini-revolucije na njihovim područjima izazvanim kolapsom sustava (mirovine, invalidnine, nemogućnost sanacije poduzeća). Zato je projekt entiteta nešto što će potrajati 10-15 godina, a u međuvremenu se mora uraditi što se može da bi se vratio izgubljeni paritet u Federaciji. U ovim ustavnim promjenama što više ojačati kantone i državu, a što više oslabiti Federaciju. Rijetko dobiješ 100% onoga što želiš, ali zato je 50 ili 60% bolje od 0%.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Aztec
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 01:34 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: vipera ammodytes je napisao/la:
Imaš li neku predstavu kako ih natjerati na to s obzirom da nam je poznat njihov stav o 3.entitetu?
Pa imaš samo 3 načina. Netko moćniji ih mora natjerati na to, ili moraju sami zaželiti da se odvoje od nas (kao u Mostaru nakon što su izgubili većinu), ili pak ako dođe do ekonomskog kraha Federacije i mini-revolucije na njihovim područjima izazvanim kolapsom sustava (mirovine, invalidnine, nemogućnost sanacije poduzeća). Zato je projekt entiteta nešto što će potrajati 10-15 godina, a u međuvremenu se mora uraditi što se može da bi se vratio izgubljeni paritet u Federaciji. U ovim ustavnim promjenama što više ojačati kantone i državu, a što više oslabiti Federaciju. Rijetko dobiješ 100% onoga što želiš, ali zato je 50 ili 60% bolje od 0%.Zato trazis 140% da bi dobio 100%. A recimo mislim da je tu upravo primjer sto igra Dodik igra s stalnim prijetnjama o otcjepljenju RS-a...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 01:37 |
|
|
Aztec je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Pa imaš samo 3 načina. Netko moćniji ih mora natjerati na to, ili moraju sami zaželiti da se odvoje od nas (kao u Mostaru nakon što su izgubili većinu), ili pak ako dođe do ekonomskog kraha Federacije i mini-revolucije na njihovim područjima izazvanim kolapsom sustava (mirovine, invalidnine, nemogućnost sanacije poduzeća). Zato je projekt entiteta nešto što će potrajati 10-15 godina, a u međuvremenu se mora uraditi što se može da bi se vratio izgubljeni paritet u Federaciji. U ovim ustavnim promjenama što više ojačati kantone i državu, a što više oslabiti Federaciju. Rijetko dobiješ 100% onoga što želiš, ali zato je 50 ili 60% bolje od 0%.
Zato trazis 140% da bi dobio 100%. A recimo mislim da je tu upravo primjer sto igra Dodik igra s stalnim prijetnjama o otcjepljenju RS-a... Možeš ti tražiti i 1000% ali nema prođe sve dok ne uvjeriš drug stranu da je to itekako moguće ostvariti, pa da se oni kao slože za "samo" 100%. Dakle, to o čemu ti govoriš se zove blefiranje, a ak nemaš dobre karte i ak te drugi igrač pročita da imaš 2 i 7, često kući odeš sa gaćama na štapu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 01:40 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Pa imaš samo 3 načina. Netko moćniji ih mora natjerati na to, ili moraju sami zaželiti da se odvoje od nas (kao u Mostaru nakon što su izgubili većinu), ili pak ako dođe do ekonomskog kraha Federacije i mini-revolucije na njihovim područjima izazvanim kolapsom sustava (mirovine, invalidnine, nemogućnost sanacije poduzeća). Zato je projekt entiteta nešto što će potrajati 10-15 godina, a u međuvremenu se mora uraditi što se može da bi se vratio izgubljeni paritet u Federaciji. U ovim ustavnim promjenama što više ojačati kantone i državu, a što više oslabiti Federaciju. Rijetko dobiješ 100% onoga što želiš, ali zato je 50 ili 60% bolje od 0%.
Jasno je da zakonski nece moci da se izboksuje Treci dok predstavnici i Hrvata i Bosnji i Srba ne dignu ruku za promenu ustava, a to u ovom odnosu snaga je jako malo verovatno. Morace odnosi i unutrasnjih i medjunarodnih snaga u mnogome da se promene... Sta je alternativa... povezivanje opstina i kantona sa hrvatskom vecinom... ali i to je protivzakonito?! Dal postoji uopste neki legalan nacin kojim bi se popravila pozicija Hrvata, a da na to ne moraju da pristanu Bosnje? Ekonomski kolaps je skoro neizbezan ako se ovako nastavi, al kako ce u takvim okolnostima biti stvorena bosnjacka politicka elita koja ce u takvom beznadju i ocaju jos i podrzati Treci... u takvim stanjima obicno prevlada najgori populizam, nije iskljuceno da optuze Hrvate za sabotazu... Imate opciju ili da sada krenete na sve ili nista, bolikrate gde god mozete Federaciju, ili da to ostavite za neko drugo vreme, ali postavlja se pitanje dal ce doci povoljniji trenutak od ovoga gde su ljudi ocito rezignirani izborom Komse...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vipera ammodytes
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 01:42 |
|
|
|
Uopće Ministre nisi parirao ovoj zadanoj temi.
A ona otprilike glasi da je status Srba u županiji 10 jednak statusu Hrvata u županiji srednja bosna. I kako parirati toj tezi.
evo jedne teoretske obrane , ponavljam samo teoratska: Županija 10 je definirana kao županija hrvatskog naroda, dok županija SB je definirana kao županija hrvatskog i bošnjačkog naroda. Eto jedna teoretska olakotn aokolnost, samo ne znam koliko nam može pomoći!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 01:48 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Pa imaš samo 3 načina. Netko moćniji ih mora natjerati na to, ili moraju sami zaželiti da se odvoje od nas (kao u Mostaru nakon što su izgubili većinu), ili pak ako dođe do ekonomskog kraha Federacije i mini-revolucije na njihovim područjima izazvanim kolapsom sustava (mirovine, invalidnine, nemogućnost sanacije poduzeća). Zato je projekt entiteta nešto što će potrajati 10-15 godina, a u međuvremenu se mora uraditi što se može da bi se vratio izgubljeni paritet u Federaciji. U ovim ustavnim promjenama što više ojačati kantone i državu, a što više oslabiti Federaciju. Rijetko dobiješ 100% onoga što želiš, ali zato je 50 ili 60% bolje od 0%.
Jasno je da zakonski nece moci da se izboksuje Treci dok predstavnici i Hrvata i Bosnji i Srba ne dignu ruku za promenu ustava, a to u ovom odnosu snaga je jako malo verovatno. Morace odnosi i unutrasnjih i medjunarodnih snaga u mnogome da se promene... Sta je alternativa... povezivanje opstina i kantona sa hrvatskom vecinom... ali i to je protivzakonito?! Dal postoji uopste neki legalan nacin kojim bi se popravila pozicija Hrvata, a da na to ne moraju da pristanu Bosnje? Ekonomski kolaps je skoro neizbezan ako se ovako nastavi, al kako ce u takvim okolnostima biti stvorena bosnjacka politicka elita koja ce u takvom beznadju i ocaju jos i podrzati Treci... u takvim stanjima obicno prevlada najgori populizam, nije iskljuceno da optuze Hrvate za sabotazu... Imate opciju ili da sada krenete na sve ili nista, bolikrate gde god mozete Federaciju, ili da to ostavite za neko drugo vreme, ali postavlja se pitanje dal ce doci povoljniji trenutak od ovoga gde su ljudi ocito rezignirani izborom Komse... Ima mogućnost stvaranja neke zajednice općina (zaboravio sam točan termin koji se koristi u Federaciji BiH), ali je to više neko koordinacijsko-savjetodavno tijelo, a i ne mogu se sjetiti je li svaka općina treba dopuštenje matičnog kantona za sudjelovanju. Dakle, to je tanko, mada bi svakako bilo lijepo vidjeti tu zajednicu. Sve ostalo će se svoditi na zasukavanje rukava i borbu koja će dugo trajati, pod uvjetom da neke međunarodne snage ne iznude promjenu stanja. Ova suradnja hrvatskih i srpskih stranaka je prava stvar jer je Bošnjama na državnoj razini postavljen šah, pa je čak i moguće da se sklopi državna vlast i bez SDA i SDP (to bi bio šah-mat), samo sumnjam da će Fahro i Lepi imati muda do poda da sudjeluju u takvoj koaliciji. Dugoročno mislim da bi Fahro prvi pristao na hrvatski entitet jer želi "svoje" institucije gdje bi mogao nesmetano vladati. Što se tiče same teme, neka onaj ko ju je otvorio pošalje Dodiku zahtjev da to učini pa ćemo vidjeti odgovor.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 01:51 |
|
|
vipera ammodytes je napisao/la: Uopće Ministre nisi parirao ovoj zadanoj temi.
A ona otprilike glasi da je status Srba u županiji 10 jednak statusu Hrvata u županiji srednja bosna. I kako parirati toj tezi.
evo jedne teoretske obrane , ponavljam samo teoratska: Županija 10 je definirana kao županija hrvatskog naroda, dok županija SB je definirana kao županija hrvatskog i bošnjačkog naroda. Eto jedna teoretska olakotn aokolnost, samo ne znam koliko nam može pomoći! Tema je u startu naglavacke postavljena, u Dejtonu je potpisano uredjenje u kom postoji srpski entitet RS, i bosnjacko-hrvatska federacija, znaci pravno su utvrdjene neke ograde, iako su deklarativno sva 3 naroda jednaka u oba entiteta, duh u kojima su entiteti formirani govori ko na sta ima prava, i u tom smislu ne mogu se poistovetiti prava Srba u DGG sa Hrvatima SB, pogotovo ne u ovakvom kontekstu u kom je tema koncipirana.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 01:51 |
|
|
vipera ammodytes je napisao/la: Uopće Ministre nisi parirao ovoj zadanoj temi.
evo jedne teoretske obrane , ponavljam samo teoratska: Županija 10 je definirana kao županija hrvatskog naroda, dok županija SB je definirana kao županija hrvatskog i bošnjačkog naroda. Eto jedna teoretska olakotn aokolnost, samo ne znam koliko nam može pomoći! Evo recimo nije, i nije uopće. Kantoni HNŽ i SBŽ su definirani kao mješoviti kantoni gdje nije moguće sastaviti vladu bez 2/3 većine u parlamentu, dok to u HBŽ nije slučaj. Tu se može vladati prostom većinom od 50%. HBŽ ti je kao ZE-DO kanton, koja je većinski muslimanska županija koja ima 2 općine sa hrvatskom većinom (Žepče, Usora).
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vipera ammodytes
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 01:58 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: vipera ammodytes je napisao/la: Uopće Ministre nisi parirao ovoj zadanoj temi.
evo jedne teoretske obrane , ponavljam samo teoratska: Županija 10 je definirana kao županija hrvatskog naroda, dok županija SB je definirana kao županija hrvatskog i bošnjačkog naroda. Eto jedna teoretska olakotn aokolnost, samo ne znam koliko nam može pomoći! Evo recimo nije, i nije uopće. Kantoni HNŽ i SBŽ su definirani kao mješoviti kantoni gdje nije moguće sastaviti vladu bez 2/3 većine u parlamentu, dok to u HBŽ nije slučaj. Tu se može vladati prostom većinom od 50%. HBŽ ti je kao ZE-DO kanton, koja je većinski muslimanska županija koja ima 2 općine sa hrvatskom većinom (Žepče, Usora). Ok,Ok. U svakom slučaju pri stvaranju 3.entiteta krenuti u stvaranje s te strane (znači livanjskog kantona) i pri najmanjoj pojavi neke pobune promijeniti ploču, privremeno zamrznuti stvaranje 3. i žestoko uzvratiti po temeljima RS-a
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Aztec
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 02:01 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Aztec je napisao/la: Zato trazis 140% da bi dobio 100%. A recimo mislim da je tu upravo primjer sto igra Dodik igra s stalnim prijetnjama o otcjepljenju RS-a... Možeš ti tražiti i 1000% ali nema prođe sve dok ne uvjeriš drug stranu da je to itekako moguće ostvariti, pa da se oni kao slože za "samo" 100%. Dakle, to o čemu ti govoriš se zove blefiranje, a ak nemaš dobre karte i ak te drugi igrač pročita da imaš 2 i 7, često kući odeš sa gaćama na štapu. Je, istina... no kao sve u zivotu, tesko je nesto znacajnije ostvariti a da se ne riskira... Mislim da je dobar primjer kad smo otisli s gacama na stapu Jelavic i njegova samouprava... to je bilo bas pogresno vrijeme za takvo sto... Sad je situacija vec bitno drugacija, povoljnije no prije, za nas... I mislim da mozemo, i da nam pravi cilj treba biti Entitet...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 02:07 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Ima mogućnost stvaranja neke zajednice općina (zaboravio sam točan termin koji se koristi u Federaciji BiH), ali je to više neko koordinacijsko-savjetodavno tijelo, a i ne mogu se sjetiti je li svaka općina treba dopuštenje matičnog kantona za sudjelovanju. Dakle, to je tanko, mada bi svakako bilo lijepo vidjeti tu zajednicu.
Sve ostalo će se svoditi na zasukavanje rukava i borbu koja će dugo trajati, pod uvjetom da neke međunarodne snage ne iznude promjenu stanja.
Ova suradnja hrvatskih i srpskih stranaka je prava stvar jer je Bošnjama na državnoj razini postavljen šah, pa je čak i moguće da se sklopi državna vlast i bez SDA i SDP (to bi bio šah-mat), samo sumnjam da će Fahro i Lepi imati muda do poda da sudjeluju u takvoj koaliciji. Dugoročno mislim da bi Fahro prvi pristao na hrvatski entitet jer želi "svoje" institucije gdje bi mogao nesmetano vladati.
Što se tiče same teme, neka onaj ko ju je otvorio pošalje Dodiku zahtjev da to učini pa ćemo vidjeti odgovor.
Neke stvari cemo jako brzo znati, Covic je ostar u borbi za Treci, rusi sve mostove prema SDP i SDA... ako naprave federalnu vladu sa ovim hrvatskim patrljcima, a izgleda da su odlucni u tome...sta onda?! Naslucuje se kontrateg na drzavnom nivou sa Miletom i Fahrom, ali to drzi samo prividni balans, jer je izvor snage za Hrvate u polugama Federacije, a mnogo manje na drzavnom nivou...oni mogu blokirati neke odluke SDP-a, ali sta mogu sebi dobro doneti... ne znamo koliko je jak i dubok dogovor izmedju Mileta i Dragana, dal sad zele da blokiraju politicko Sarajevo, ili zele jos neko vreme da ih nerviraju, i da neefikasnost drzave potpuno razgolite... Dal u tom medjuvremenu Hrvati mogu da ostvaruju svoje interese na nivou kantona, ne zarezujuci mnogo Federaciju, ili je to ipak premali kolac vlasti za ozbiljnije grupisanje. Mnogo nepoznatih, pitanje je dal i politicke vodje znaju sve odgovore, ili se u nekim stvarima prepustaju stihiji...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 02:15 |
|
|
vipera ammodytes je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Evo recimo nije, i nije uopće. Kantoni HNŽ i SBŽ su definirani kao mješoviti kantoni gdje nije moguće sastaviti vladu bez 2/3 većine u parlamentu, dok to u HBŽ nije slučaj. Tu se može vladati prostom većinom od 50%. HBŽ ti je kao ZE-DO kanton, koja je većinski muslimanska županija koja ima 2 općine sa hrvatskom većinom (Žepče, Usora).
Ok,Ok. U svakom slučaju pri stvaranju 3.entiteta krenuti u stvaranje s te strane (znači livanjskog kantona) i pri najmanjoj pojavi neke pobune promijeniti ploču, privremeno zamrznuti stvaranje 3. i žestoko uzvratiti po temeljima RS-a Ti si ispao neozbiljan. Pazi ovo. 1. Na forum dođe neki Srbin koji bi nešto rado ušićario na račun koalicije HDZ-SNSD, naravno frajer nastupa sa pozicije stereotipnog velikosrbina koji u svemu tome vidi superiornu i zacementiranu RS koja inače od dila sa Hrvatima nema ništa. 2. Kod tebe od ŠBBKBB upisa uzbuna i panika, ko da su maltene srpske babe i dide u Drvaru već ubile nekoliko hrvatskih policajaca, i odmah promjena strategije, odustajanje od entiteta za 10-15 godina i sl. Neozbiljno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pete_US
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 02:16 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: DzoniBG je napisao/la: Jasno je da zakonski nece moci da se izboksuje Treci dok predstavnici i Hrvata i Bosnji i Srba ne dignu ruku za promenu ustava, a to u ovom odnosu snaga je jako malo verovatno. Morace odnosi i unutrasnjih i medjunarodnih snaga u mnogome da se promene...
Sta je alternativa... povezivanje opstina i kantona sa hrvatskom vecinom... ali i to je protivzakonito?! Dal postoji uopste neki legalan nacin kojim bi se popravila pozicija Hrvata, a da na to ne moraju da pristanu Bosnje?
Ekonomski kolaps je skoro neizbezan ako se ovako nastavi, al kako ce u takvim okolnostima biti stvorena bosnjacka politicka elita koja ce u takvom beznadju i ocaju jos i podrzati Treci... u takvim stanjima obicno prevlada najgori populizam, nije iskljuceno da optuze Hrvate za sabotazu...
Imate opciju ili da sada krenete na sve ili nista, bolikrate gde god mozete Federaciju, ili da to ostavite za neko drugo vreme, ali postavlja se pitanje dal ce doci povoljniji trenutak od ovoga gde su ljudi ocito rezignirani izborom Komse...
Ima mogućnost stvaranja neke zajednice općina (zaboravio sam točan termin koji se koristi u Federaciji BiH), ali je to više neko koordinacijsko-savjetodavno tijelo, a i ne mogu se sjetiti je li svaka općina treba dopuštenje matičnog kantona za sudjelovanju. Dakle, to je tanko, mada bi svakako bilo lijepo vidjeti tu zajednicu. Sve ostalo će se svoditi na zasukavanje rukava i borbu koja će dugo trajati, pod uvjetom da neke međunarodne snage ne iznude promjenu stanja. Ova suradnja hrvatskih i srpskih stranaka je prava stvar jer je Bošnjama na državnoj razini postavljen šah, pa je čak i moguće da se sklopi državna vlast i bez SDA i SDP (to bi bio šah-mat), samo sumnjam da će Fahro i Lepi imati muda do poda da sudjeluju u takvoj koaliciji. Dugoročno mislim da bi Fahro prvi pristao na hrvatski entitet jer želi "svoje" institucije gdje bi mogao nesmetano vladati. Što se tiče same teme, neka onaj ko ju je otvorio pošalje Dodiku zahtjev da to učini pa ćemo vidjeti odgovor. Ja sam i ranije pisao i znam da se mnogima ne svidja, ali ovako iz daljine, najvjerojatnijim mi se cini da ce upravo zupanije biti subjekti dogovora. Na njima su velike ovlasti i njihiove ce skupstine vjerojatno, i pomalo stihijno (jer tesko da ce biti eksplicitnog dogovora, to si bosnjacki lideri jednostavno ne mogu priustiti zbog totalno zatrovane debate o trecem) formirati tijela koja djele odredjene ovlasti. Mislim da ce se MZ plasiti (vjerojatno opravdano) da taj proces proces tolerira na nivou opcina (a i bosnjacka strana ih na to moze natjerati incidentima, ako hoce, a cini mi se da ce htjeti, vise im odgovara raspad po zupanijskim linijama nego po opcinskim), em su manje ovlasti, em policija koja je u rukama zupanija moze pokusati "disciplinirati" opcine koje se odluce prikloniti nekom (u biti jos ne postojecem, sto to dodatno otezava) legalnom entitatu. Bilo bi im to preriskantno pustanje duha iz boce tako da ne vjerujem da ce pustiti. Moguce je i da ce se recimo isprva urediti da se hrvatski clan predsjednistva bira iz 4 zupanije sa hrvatskom vecinom a bosnjacki iz ostatka, i onda ce to vremenom prerasti u dva entitata u okviru FBiH a onda i formalno priznato na razini BiH. U tom slucaju se nekakve srpske opcine uopce i ne postavljaju kao problem, sto naravno ne znaci da HB i RS na koncu mozda ne ucine nekakvu razmjenu, mada mi je i to malo vjerojatno, da se dogovore oba naroda i unutar samih sebe a i onda da se 2 strane sporazumiju. Pa pogledajte kako je tesko doci do 100% koncenzusa sto se tocno hoce i koliko ima saplitanja medju Hrvatima oko formiranja treceg, a kamoli kad se krene da li bi ovo selo za ovu vukojebinu itd.  , ili a "zasto ne ovo zo ano", tesko ce to...
_________________ Dum spiro spero.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 02:16 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Ima mogućnost stvaranja neke zajednice općina (zaboravio sam točan termin koji se koristi u Federaciji BiH), ali je to više neko koordinacijsko-savjetodavno tijelo, a i ne mogu se sjetiti je li svaka općina treba dopuštenje matičnog kantona za sudjelovanju. Dakle, to je tanko, mada bi svakako bilo lijepo vidjeti tu zajednicu.
Sve ostalo će se svoditi na zasukavanje rukava i borbu koja će dugo trajati, pod uvjetom da neke međunarodne snage ne iznude promjenu stanja.
Ova suradnja hrvatskih i srpskih stranaka je prava stvar jer je Bošnjama na državnoj razini postavljen mat, pa je čak i moguće da se sklopi državna vlast i bez SDA i SDP (to bi bio šah-mat), samo sumnjam da će Fahro i Lepi imati muda do poda da sudjeluju u takvoj koaliciji. Dugoročno mislim da bi Fahro prvi pristao na hrvatski entitet jer želi "svoje" institucije gdje bi mogao nesmetano vladati.
Što se tiče same teme, neka onaj ko ju je otvorio pošalje Dodiku zahtjev da to učini pa ćemo vidjeti odgovor.
Neke stvari cemo jako brzo znati, Covic je ostar u borbi za Treci, rusi sve mostove prema SDP i SDA... ako naprave federalnu vladu sa ovim hrvatskim patrljcima, a izgleda da su odlucni u tome...sta onda?! Naslucuje se kontrateg na drzavnom nivou sa Miletom i Fahrom, ali to drzi samo prividni balans, jer je izvor snage za Hrvate u polugama Federacije, a mnogo manje na drzavnom nivou...oni mogu blokirati neke odluke SDP-a, ali sta mogu sebi dobro doneti... ne znamo koliko je jak i dubok dogovor izmedju Mileta i Dragana, dal sad zele da blokiraju politicko Sarajevo, ili zele jos neko vreme da ih nerviraju, i da neefikasnost drzave potpuno razgolite... Dal u tom medjuvremenu Hrvati mogu da ostvaruju svoje interese na nivou kantona, ne zarezujuci mnogo Federaciju, ili je to ipak premali kolac vlasti za ozbiljnije grupisanje. Mnogo nepoznatih, pitanje je dal i politicke vodje znaju sve odgovore, ili se u nekim stvarima prepustaju stihiji... Najvažnija činjenica je da SDP-ova platforma neće moći proći bez izmjena ustava na državnoj razini...dakle kurče se bez pokrića.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 02:19 |
|
|
vipera ammodytes je napisao/la: i žestoko uzvratiti po temeljima RS-a Ovo poštujem, nema zasljepljenosti u savezništvo sa Srbekima kao što je slučaj sa pojedinim Srbekima, koji od zasljepljenosti u savezništvo sa Hrvatima, ne vide ni prst pred nosom ili su pak ograničeni činjenicom da su na hrvatskom forumu, pa neke stvari ne smiju napisati. Nadam se da je ovo drugo u pitanju, jer ako je prvo, to je već za promatranje i to ono dubinsko Duboko poštovanje gospodine Vipera. Izuzetno cijenim ljude kao što ste vi koji načelno jeste za savezništvo sa Srbekima ali ga cijedite kroz milion sita, baš kao što i ja cijedim savezništvo s vama, kroz milion i jedno 
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: Roko987 i 42 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|