|
|
Stranica: 14/44.
|
[ 1077 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 07 ožu 2010, 02:34 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43709 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Citat: Patriotizam je davno okačen o klin
Smješno, ma šta smješno – urnebesno mi je zazvučalo kad je u petak na ovim protestima jedan od ovih što “jasno izražavaju nezadovoljstvo hapšenjem Ganića” izjavio kako bi volio da je na ulice izašlo stotinu hiljada stanovnika umjesto rečene tri hiljade. Valjda kako bi pomenuto nezadovoljstvo još jasnije bilo izraženo
piše: Nermin Čengić
Čitam, gledam, slušam ovih nekoliko dana uzburkanu bljuzgu društ(a)va u Bosni i Hercegovini, koje dobi još jednu dimenziju za usplahirenje duh(ov)a. Dosadašnji fašizmi i ostali izmi su već počeli biti dosadni i zanemarivani pa je novonastala kontra onih dvije-tri hiljade u petak na sarajevskim ulicama taman lijepo dobrodošlo da se dokazuje novi patriotizam od Une do Drine, od Save do mora. Naravno, taj patriotizam preskače polovicu Bosne i Hercegovine, te značajan dio druge polovice iste te Bosne i Hercegovine. Hoće reć’, bosanskohercegovački entitet Republika Srpska zvanično ne osjeća patriotizam spram svoje “matice” (nisu džaba navodnici) Bosne i Hercegovine, a dijelovi ove zemlje naseljene stanovništvom koje se izjašnjava Hrvatima živo zaboli neka stvar za patriotizmom spram postojbine jer ih se uvjerava (ili ih se već uvjerilo) da im je majka Hrvatska, a Bosna i Hercegovina mu tu dođe k’o tranzicioni faktor il’ šta već. Eventualno se Hercegovina zagovara, ali Bosna, iako je u bosanskoj Posavini živio ogroman broj (prodatih) Hrvata, nije ni u noktu. Bosne i Hercegovine nema.
Ni u trećem dijelu, vječno na najmanje tri dijela raskomadane Bosne i Hercegovine, nisu baš čista posla. Dok se jedan dio busa u prsa neupitnim patriotizmom, drugi dio je pregorio u nastojanju da pokaže i dokaže stvarne potrebe aktuelnog društva. Potrebe za jedinstvom i normalnim životom su u tolikoj mjeri prevaziđene na ovim prostorima da se pojavljuju jedino u vicevima ili nostalgičnim pričama o “onom nekad”. I šta da se očekuje u ovakvoj postavci stvari i događaja nego totalna zbunjenost neobavještenog.
Eto, uhapsilo Ganića, jednog od onih na vlasti u Bosni i Hercegovini, pred rat, za vrijeme rata i kratko poslije rata. Nadiglo se čitavih tri hiljade studenata, građana i pripadnika boračkih organizacija da brani nekakvu čast i “jasno izrazi nezadovoljstvo”. Kivni su pomenuti na Srbiju jer Srbija je svakako kriva svemu, jelte. Srbija je kriva i što su u ovoj državi studenti zadnja rupa na svirali, i što nema plata i što se borcima uzimaju mrvice sa stola. Sve je to Srbija nama servirala, nametnula, uzela. Ma nemojte molim vas.
Padne čovjeku na pamet gdje je bio i šta je radio zadnjih 18 godina i ako ima i trunke obraza priznaće otvoreno i bez odlaganja da je višestruko namagarčen. Prvo ga je granatiralo i ubijalo sve oko njega, a on je eto preživio. Istina, tu Srbija ima presudnu ulogu. Zatim, kad je vidio kako se vodi rat na bosanski, hercegovački ili balkanski način, ako se nije ispario ili na drugi način sklonio išao je u “bogu-iza-nogu” da se nešto pentra, puca i ukopava, dok su drugi krali, i zarađivali milione na brašnu i šećeru po 100 maraka za kilu. Nakon toga, kad se došlo do kakvog-takvog, a nikakvog mira preporučeno mu je da šuti i trpi što je isti i prihvatio. Istovremeno, oni koji su se u ratu nahapali i iz rata izašli višestruko bogatiji (ako su išta i imali prije rata) su uspostavili NOVE VRIJEDNOSTI. A oko tih NOVIH VRIJEDNOSTI se danas ovdašnja plemena svakodnevno kolju na svim društvenim nivoima i ljestvicama.
A obećavane su zlatne kašike (koje niko normalan nije ni tražio). Sad imamo zlatna govna i pozlaćene fašiste koji su ta NOVA VRIJEDNOST, neupitna, glomazna i teško oboriva. Svak’ se rasporedio u svoju ogradu i sprema se na izvršenje konačnog rješenja odnosno rasparčavanja od strane ovdašnjih oligarhija.
Smješno, ma šta smješno – urnebesno mi je zazvučalo kad je u petak na ovim protestima jedan od ovih što “jasno izražavaju nezadovoljstvo hapšenjem Ganića” izjavio kako bi volio da je na ulice izašlo stotinu hiljada stanovnika umjesto rečene tri hiljade. Valjda kako bi pomenuto nezadovoljstvo još jasnije bilo izraženo.
Sve se svodi na to da današnji prosječan, prevareni, zašto ne reći dobro izjebani stanovnik Bosne i Hercegovine ne osjeća više ni samog sebe, a kamoli nekakvu potrebu za nečim poput demonstracije mišljenja na bilo kakav način. Meni nije jasno šta se to očekuje od sitne buranije kad ni ova krupna stoka nije načisto šta voli, a šta ne voli… Jedni načelno vole jedne, drugi druge, treći treće, a svi skupa obožavaju onih cca pet hiljada svaki mjesec koji primaju na ime ličnog dohotka za (ne)rad na funkcijama koje obavljaju. Njima to paše, pa što bi mijenjali. Administraciju su nabili, ni Amerika je nema veću, a standard nam je, optimistično, skoro pa albanski.
Sve ove debelguze “gromade” koje prođoše raznim kancelarijama državnog aparata u posljednjih osamnaest godina su imale više nego dovoljno vremena pa eto da im se oduzmu one četiri ratne kao olakšavajuća okolnost, opet je to 14 godina, ponavljam 14 godina (14 godina, pobogu) da urede stanje u zemljici Bosnici. Imali su i vremena, imali su i milijarde, ponavljam milijarde, koje su dobili guzovače na račun stradanja i iste proćerdali, odnosno pokrali i sad su na rubovima bankrota. Ne oni nego državne institucije na svim nivoima. Sve su imali i nisu ništa napravili. Naprotiv, još dublje su svoje roblje potisnuli osim materijalnog oduzimajući i duhovni mir različitim demonstracijama RAZLIČITOSTI i naprasnom promocijom NOVOG SUŽIVOTA i TOLERANCIJE. Baš k’o da smo juče iz bunara izašli.
Sad pozivaju na patriotizam. Sad traže da se opet branimo od nečega. A ko mi? Prvi, drugi ili treći konstitutivni, ili smo za ovu priliku svi u istoj vreći? Zatim nas poistovjećuju i pozivaju da stanemo u odbranu nekog ko također ima aferima po pitanju pomenutih milijardi i koječega ostalog (op. aut. Slobodan Kovačević kojem je oteo kuću još uvijek ga gleda s nebesa). Sad hoće da krenemo ispočetka kao da se ništa nije desilo u posljednjih, eto 14 godina. Ponovo u boj za narod svoj? E, malo sutra.
Razbili su i posljednju trunku volje, želje, ljubavi prema državi (zemlja je nešto drugo, na to smo osuđeni srcem), što svojim djelovanjem to i aktivnostima na uspostavi totalne korupcije, izrugivanja i vrijeđanja smisla i pameti svojih podanika. Posvađali su sve što se posvađati da. Uvukli crv sumnje i u najoptimističnijeg. Izgradili sebi kule i gradove i sad prduckajući sa pendžera gledaju hoće li se ko odazvati njihovom pokliču.
Patriotizam je davno okačen o klin. Kod mene lično, ako ikog zanima, ultimativno onog trenutka kad sam vidio kako su zvanični konstitutivni zaštitnici nogirali Iliju Jurišića u Beograd na odsluženje 12 godina teške robije.
“I really don’t give a fuck anymore”, da se tako izrazim, da me svi razumijete jer ćete me prije razumjeti na engleskom nego na bilo kojem od tri konsitutivna jezika ove skoro pa države na kojima vam vaši dragi, mili, nadripatriotski guzovani poručuju da vas vole.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 07 ožu 2010, 09:52 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 39466 Lokacija: Gl. grad regije
|
Kao što rekoh čini mi se da sazrijeva i u Sarajevu nešto drugo, kao i kod nas, manjina još uvijek i to velika jer je većina našpanana i ovaj tekst opet mora imat riječ: fašizam; u sebi, ali sazrijeva svijest da smo svi kenjci te da je vrijeme da se nacionalna pitanja riješe na koliko toliko zadovoljavajući način i da se okrene bitnijim stvarima, da, bitnijim. http://www.hercegbosna.org/kolumne/poli ... o-664.html
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 07 ožu 2010, 13:00 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43709 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Friške vijesti sa e-novina, intervju sa Divjakom povodom ovih događaja: Citat: Svima je ovdje dosta tih prepucavanja, netolerancije i mogu vam reći da je danas veća mržnja nego što je bila odmah poslije rata. Republika Srbija sada koristi svoje jače političke i pravne adute, ima pravosuđe koje je iskusnije i povezanije sa međunarodnim pravnim sistemom tako da su oni to iskoristili da još više zaoštre odnose. Slučaj hapšenja Ejupa Ganića u Velikoj Britaniji na osnovu poternice zvaničnog Beograda, podigao je tenzije između BiH i Srbije na nivo koji je blizak onom iz devedesetih godina. Srbija, čija je zvanična politika prema zemljama susedima dovela do novog zatezanja odnosa ravnih onome kada je na vlasti bio Slobodan Milošević, zahteva izručenje Ejupa Ganića zbog zločina u Dobrovoljačkoj ulici koji se desio 3. maja 1992. godine kada je u napadu ubijen jedan broj vojnika JNA. Na poternici Srbije, uz Ganića, nalazi se još 18 ljudi, od kojih neki nisu više među živima. Zahtev za izručenje poklapa se sa početkom suđenja Radovanu Karadžiću pred sudom u Hagu, istim onim sudom koji je pre nekoliko godina slučaj Dobrovoljačka predao Tužilaštvu BiH u nadležnost. Na spisku se nalazi i brigadirni general Armije BiH u penziji, Jovan Divjak koji za e-novine komentariše potez srbijanskih vlasti, govori o njegovim posledicama i o ponovnoj upotrebi propagande koja je koincidirala sa početkom suđenja Radovanu Karadžiću pred sudom u Hagu.
Bili ste na licu mesta tog 3. maja 1992. godine. Šta se zapravo desilo u Dobrovoljačkoj i kakva je odgovornost oficira obeju strana za pogibiju vojnika?
Zaboravlja se od strane Beograda i RS, ili je to namerno, da je sve počelo 2. maja. Naime, tog dana zbog odsutnosti Alije Izetbegovića verovatno je procenjeno da je grad u manjem haosu, a Armija BiH koja je tada još uvijek bila TO BiH, bila je nenaoružana, nije imala teško naoružanje. Mala digresija: ovih dana je u Hagu Karadžić tvrdio da smo imali helikopter u gradu, što je smešno. Da se vratimo na 2. maj. U ranim časovima je počeo napad na grad, bombardovanje je u ta dva dana bilo jako, preko 50 građana je ubijeno. Vojska je tada sa dva pincgauera došla na 200 metara od Predsedništva BiH.
Čitava ta akcija je bila da se izvrši vojni udar na Predsedništvo, i na taj način u odsustvu Alije Izetbegovića, da se uspostavi vlast u Sarajevu. Iza ta dva pincgauera išla su dva transportera a iza njih tenkovi, međutim, s obzirom na činjenicu da su naše protivoklopne grupe zaustavile pincgauere, da su ta dva vozila bukvalno spaljena, ostala motorizovana vozila su se vratila u Lukavicu i u Nedžariće. Taj dan je završen time što je Alija Izetbegović uhvaćen i odveden u Lukavicu. On je tvrdio da je zarobljen a komandant četvrtog korpusa je rekao da je samo zadržan. Šta se dešavalo u tom vremenu dok je Alija Izetbegović bio u Lukavici, ko je vodio pregovore i s kim, ja to ne znam. Neću da govorim ono što sam pročitao iz štampe jer to tog 3. maja, kada se desila Dobrovoljačka, nisam znao.
Tog dana je došlo do razmene između Alije Izetbegovića i Milana Kukanjca, opet prema nekoj informaciji koju smo imali u štabu trebalo je da sa tri vozila iz Lukavice Alija Izetbegović dođe do Druge vojne oblasti i da dođe do razmene. Međutim, došlo je oko 30 vozila. U dva sata popodne na vozila su natovarena materijalna sredstva, dokumentacija iz Druge vojne oblasti, formirala se kolona i krenula prema Skenderiji. Kod Čobanije je kolona zaustavljena. Tog momenta sam naišao, popeo se na trotoar da pitam Aliju Izetbegovića o čemu se radi, a on me pita zašto je zaustavljena kolona na šta ja nisam imao odgovor. Nisam znao. Nakon pola sata toj koloni je dozvoljeno da krene dalje. Dok sam ja komunicirao sa Izetbegovićem, desila se pucnjava duž kolone, na koju sam komandovao „Ne pucajte!”.
Taj snimak je prikazan više puta na televiziji. Posle toga kolona je krenula prema Lukavici a transporter sa Izetbegovićem ka Predsedništvu BiH, dok je Kukanjac nastavio ka Lukavici. Pola vozila je bez problema otišlo za Lukavicu, a pripadnici TO, rezervnog sastava policije, Patriotske lige, Zelenih beretki, su zaplenili ostalih 15. Naravno, pitate se ko je to pucao. Zna se ko je. Tada nije bio organizovan napad, jer nije bilo jedinstvene jedinice. Tu su bile grupice po pet, šest ljudi Patriotske lige, Zelenih beretki, TO, policije, sveukupno negde oko 200, 300 ljudi, ne više, od kojih su, nažalost, pojedinci pucali ali to nije bio organizovan napad. Bio je to izvestan haos u kojem niko nije mogao da komanduje.
Iz Srbije najavljuju da imaju jake dokaze, čak snimke da je Ganić naredio pucanje po koloni.
Ganić jeste u to vrijeme zamjenjivao Aliju Izetbegovića u odsutnosti. Svako ko zna malo oko vojske zna da je Predsjedništvo u toku rata bilo vrhovna komanda. Ne volim nagađanja. Tužilaštvo treba da utvrdi šta je ko i kako komandovao. U pravu ste da ima dosta snimaka koji se vrte po televizijama u kojima se može utvrditi da je neko iz predsedništva, odnosno iz TO, izdavao nekakve komande. Međutim, zaista bih želio da sve to utvrdi Tužilaštvo, nikako novine, niti propaganda, jer se time stvara još veća nesigurnost kod građana. Evo i danas, dolazeći s posla zaustavlja me svaki drugi, građanin i pita „Šta je ovo, šta nam ovo rade, pa valjda smo se mi branili.” Jeste, branili smo se, ali je bilo postupaka, to je činjenica, koji nisu u skladu sa Ženevskom konvencijom.
Tužilaštvo u BiH je 2005. godine pokrenulo istragu u ovom slučaju kojom je obuhvaćeno 15 ljudi, među njima ste i vi.
Ukoliko se slučajem „Dobrovoljačka” bude bavilo Tužilaštvo BiH veća je verovatnoća da se proces pre okonča, jer su skoro svi osumnjičeni na njenoj teritoriji. Prema sporazumu Srbije i BiH, zločincima se sudi u matičnoj zemlji. Srbija na ovaj način rizikuje da odugovlači proces decenijama jer do osumnjičenih ne može da dođe sem na način kao i u slučaju Ejupa Ganića.
Činjenicu da se Tužilaštvo BiH bavi tim slučajem niko sa desne strane Drine neće da prihvati. U slučaju „Dobrovoljačka” svi mi koji se nalazimo na spisku, na listi, s nama je obavljen razgovor. Ja sam osumnjičeni, dva puta sam išao i davao izjave, kad dođe do suđenja one će biti meritorne u tome šta sam, koliko i u čemu odgovoran. Mislim da je to povezano sa slučajem Karadžić. Dobro se zna da je taj „slučaj” Hag prepustio državnom tužilaštvu jer oni u njihovim procenama, odnosno utvrđivanju krivice, nisu došli do podataka da bi se mogla dići optužnica za nekoga u Hagu. Pretpostavljam da mnogi znaju da oni koji su bili akteri svega toga u to vreme više nisu u BiH, ima nekih koji su umrli, uostalom, znate da su se na prvobitnom spisku našla trojica mrtvih ljudi. Očito da se nešto uradilo na brzinu da bi se držala tenzija, nepoverenje, nedostatak želje da se situacija na Balkanu stabilizuje i da sve zemlje Balkana uđu u EU i Nato.
Da li se ovaj potez srpskih vlasti tumači u BiH kao politički?
Da. Ovog trenutka vlastima u Srbiji je najveći problem suđenje generalu Perišiću u Hagu. Pokušavaju da to malo stave pod kontrolu, da produže jer je on bio načelnik štaba JNA i o mnogim stvarima zna, učestvovao je u donošenju odluke u BiH. Naravno, znao je ono što se desilo u Srebrenici. To je jedna priča. Ja mislim da će ovo negativno uticati i na Srbiju i na njihovo dalje uključivanje u Evropsku uniju i NATO iz prostog razloga jer oni ne predaju svoje ratne zločince, Mladić je još uvek na slobodi, a u isto vreme vode računa šta se dešava u našem dvorištu. Time oni pokazuju, svesno ili nesvesno, da su ipak akteri ratova na prostoru bivše SFRJ. Sad je u toku proces protiv Karadžića i Perišića u kojem će se potvrditi ono što se već zna. Karla del Ponte je u dogovoru sa Goranom Svilanovićem određen deo dokumenata „sačuvala” da ne dođu pred sud. U tim dokumentima se govori o sastancima Ratnog saveta Predsedništva Jugoslavije u kojima se tačno govori koliko je Srbija uključena u ratove.
Kakvu poruku Srbija ovakvim postupkom šalje BiH? Da li se na ovaj način mobiliše građanstvo BiH ka nacionalističkim strankama?
Ovo će još više razdvojiti, dovesti do jačanja animoziteta između Federacije BiH, najviše Bošnjaka i Republike Srpske. Nije to vezano samo za Srbiju, nego i za RS jer poruke iz RS idu ka tome da je hapšenje Ganića pravda, da je na taj način izvršena pravda. Oni daju sebi za pravo da ocene da je Ganić odgovoran za zločin koji se desio u Dobrovoljačkoj ulici. Tu se stvorila jedna napetost, među ljudima je dosta straha, nema velikih reakcija. U petak je manja grupa protestvovala pred ambasadom Republike Srbije. Svima je ovdje dosta tih prepucavanja, netolerancije i mogu vam reći da je danas veća mržnja nego što je bila odmah poslije rata. Republika Srbija sada koristi svoje jače političke i pravne adute, ima pravosuđe koje je iskusnije i povezanije sa međunarodnim pravnim sistemom tako da su oni to iskoristili da još više zaoštre odnose. Iskreno, mislim da će to narednih dana biti još gore, jer Ganić neće u narednih mjesec dana biti izručen niti jednoj strani niti će ga pustiti.
Suđenje Radovanu Karadžiću se poklopilo sa hapšenjem Ejupa Ganića. Javnost u BiH, koliko se da isčitati iz medija, ne veruje da je to slučajno.
Moglo bi se to vezati u sledećem kontekstu. Tužilaštvo JNA je izvršilo analizu i procjenu i došlo do spoznaje odgovornosti određenih lica u predmetu Dobrovoljačka ulica. Po ukidanju vojnog tužilaštva , predmet je prešao u nadležnost Tužilaštva Srbije. Srbija je čekala do 28. februara, 27. je potpisan sporazum između pravosuđa BiH i Srbije o tome da se procesuiranje organizuje tamo gde se zločin desio. Suprotno od toga oni angažuju čitavo pravosuđe prema državi koja je i tokom rata bila naklonjena Beogradu i nije objektivno pratila celu situaciju stradanja građana BiH. Podsjetiću, postoji zvanični podatak da je u BiH tokom rata oko 100.000 ljudi poginulih; od toga 64.000 Bošnjaka, 33.000 Srba i 7 – 8.000 Hrvata. Ovim potezom vlasti u Srbiji hoće da odvuku pažnju sa procesa koji se vodi protiv Radovana Karadžića jer taj proces nije vezan samo za njega. Ima puno detalja koje će Karadžić vezati za to da je sva logistička, materijalna i moralna podrška bosanskim Srbima ipak dolazila iz Beograda i da oni nikada ne bi mogli samostalno voditi rat u BiH. Naravno, bez pomoći tehničkim sredstvima oni ne bi mogli dobiti teritoriju koju danas imaju, ovih 49 odsto. Sigurno je da se ovo što se danas dešava sa Ejupom Ganićem jedan politički akt koji je, nažalost, prihvaćen uslovno od engleskog pravosuđa. Onog momenta kada je Ganić zadržan iz Sarajeva su slane poruke da se cijeni britansko pravosuđe kao najpravednije i da se Ganiću ne može desiti ono što mu se, eto, sad dešava. Naše uverenje da se do pravde mnogo bolje dolazi u Engleskoj nego recimo kod nas, očigledno je bilo obmana.
Upravo od Karadžića se može ovih dana čuti najgora propaganda koju je Srbija koristila za vreme rata na prostoru bivše SFRJ. Jedan od simbola opsade Sarajeva bila je i ostala priča o masakru na pijaci Markale. U srbijanskoj propagandi taj je događaj predstavljen kao bošnjačka ujdurma, žrtvovanje svojih građana zbog propagandnog efekta. Danas se u Srbiji taj događaj predstavlja kao istina, kad neko od političara i javnih ličnosti brani ratne zločince, obično kaže „To je kao i u slučaju Markale“, budući da se u javnosti to podrazumeva kao prevara. Šta je istina i kakve ste interpretacije u koju svrhu videli?
Sredstva javnog informisanja su pripremila, vodila i zaključila rat, znači propaganda je ta koja je dovela do rata. Pre Markala, govorimo o prvom napadu 5. februara 1994. godine, bila je tržnica Ferhadija 27. maja 1992. kada je ubijeno 17 ljudi koji su čekali u redu za hljeb, a vidite o tome se ništa ne govori. Kao ni o stradanju dece na Dobrinji i na nekoliko mesta u Sarajevu. Naravno, svelo se na Markale iz prostog razloga jer je tu bilo najviše žrtava. Međutim, sud u Hagu je za Markale tačno procenio i učinio odgovornim komandanta romanijsko sarajevskog korpusa koji je i dobio 40 godina za sve ono što se dešavalo u Sarajevu.
Za drugi zločin na Markalama, 28. avgusta 1995. godine, takođe je utvrđeno da je granata došla sa položaja Vojske RS. Propaganda ide dotle da se javno i danas govori da smo sami sebe ubijali. S jedne strane to je logično, iz prostog razloga što niko neće da prizna svoje zločine, pa ni pripadnici Armije BiH za određene zločine u Sarajevu, u dolini Neretve o čemu je i Haški sud dao svoju ocenu.
Šta danas, 15 godina nakon završetka rata, vidite kao najizraženiji vid propagande na obe strane?
Kroz nastupe Karadžića u Hagu vidi se da je ta propaganda još gora. Tokom rata informacije nisu bile dostupne ni jednoj ni drugoj ni trećoj strani, za vreme rata sredstva javnog informisanja u Evropi različito su bila naklonjena zaraćenim stranama, neko je bio naklonjen Vladi BiH a neko Vladi Srbije i RS. Međutim, danas posle 15 godina jasno se zna šta se dešavalo. Naravno, i danas sve tri strane odbijaju da priznaju da su baš oni činili bilo koje zločine.
Činjenice govore sasvim suprotno. Propaganda je ogromna a upravo primer Karadžićevih izjava na suđenju govori tome u prilog. Graniči se sa nemoralom kad Karadžić kaže da su Muslimani sami sebe ubijali, da su na prvim Markalama donesene lutke, da su tijela sa drugih mijesta donesena, da tog jutra nije bilo nikakve pijace pa samim tim ni gužve u gradu, itd. Čini mi se da je propaganda danas gora i koliko je meni poznato, nedovoljno naravno, to se prihvata u medijima u Srbiji kao činjenično stanje. Karadžić nije žrtvovan nego trijumfalno brani svoj narod. Jedna od njegovih izjava je bila prizemno smešna, da je JNA napadnuta u Sarajevu koje pripada Srbima. Za opštinu Stari grad na kojoj se nalazi Dobrovoljačka ulica, on govori da je teritorija srpskog Sarajeva. Eto jedne od propagandnih akcija koje Karadžić koristi za Haški sud.
Da li imate uopšte osećaj da su se odnosi BiH i Srbije promenili u odnosu na devedesete, nakon ovakvih poteza vlasti?
I sa jedne i sa druge strane političari imaju stalnu želju da postoji tenzija, jer u suprotnom, ne mogu ostvarivati svoje planove i ideje. Moje mišljenje je da se nije puno toga promenilo. Jeste da je došlo do promene jedne, druge vlasti. Međutim, nedavno je Vojsilav Koštunica na televiziji bez ikakvog stida veoma nekorektno govorio da su za sve što se desilo u BiH, krivi Alija Izetbegović i muslimani. Ponavljao je priču da su muslimani hteli svoju državu a da su Srbija i Hrvatska bile dve poluge koje to nisu dozvoljavale. Dakle, ništa se posebno nije promenilo. Međutim, izuzetno je pozitivno bilo što je predsednik Srbije došao i poklonio se žrtvama Srebrenice, ali to na primer Dodik nije nikada uradio. Nema puno novina u odnosima između BiH i Srbije u poslednjih 15 godina. Uostalom, znate da tri godine BiH nije imala ambasadora u Srbiji. Svi ponuđeni kandidati zvaničnom Beogradu nisu odgovarali, za svakog je bilo okačeno zvono da su baš oni učestvovali u zločinima u BiH.
razgovarali: Žarka Radoja i Bojan Tončić / e-Novine
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
unknown
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 07 ožu 2010, 13:05 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Kao što rekoh čini mi se da sazrijeva i u Sarajevu nešto drugo, kao i kod nas, manjina još uvijek i to velika jer je većina našpanana i ovaj tekst opet mora imat riječ: fašizam; u sebi, ali sazrijeva svijest da smo svi kenjci te da je vrijeme da se nacionalna pitanja riješe na koliko toliko zadovoljavajući način i da se okrene bitnijim stvarima, da, bitnijim. http://www.hercegbosna.org/kolumne/poli ... o-664.htmlJunuze, ma šta sazrijeva? Misliš da sazrijevanje se može okarakterizirati kao ovo: politika/raspad-po-inje-damir-masi-sdp-to-sto-se-hrvatima-ne-svi-a-izbor-komsi-a-to-je-njihov-problem-t1993.htmlNema Junuze ništa od tvojih stavova, ja kad ti kažem da BiH ne može biti kako je ti zamišljaš vjeruj u pravu sam, prvo bi Bošnjaci trebali se ostaviti birati Bošnjaka na mjesta Hrvata, ukoliko bi se želilo ići putevima kojima si ti sklon, ali evo oni će opet isto ponavljati.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 07 ožu 2010, 16:02 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 91153 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Citat: Mirko Zelenika "Ganić odgovoran i za zločine nad Hrvatima" Predsjednik Hrvatskog udruženja logoraša Mirko Zelenika izjavio je da je ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić odgovoran i za zločine počinjene nad Hrvatima u dolini Neretve i Srednjoj Bosni.
''Budući da pitanje odgovornosti članova ratnog Predsjedništva BiH nije procesuirano u Hagu, zadovoljan sam ako se bude procesuiralo u Srbiji, jer Tužilaštvo BiH nikad to neće uraditi zbog odnosa u BiH", istakao je Zelenika u izjavi Srni.
On je dodao da ga raduje činjenica da Tužilaštvo Srbije priprema optužnicu protiv Ganića za zločine počinjene u Dobrovoljačkoj ulici.
''Ejup Ganić kao član ratnog Predsjedništva je odgovoran za planiranje, organizovanje i naređivanje ratnih zločina nad Hrvatima u BiH, što se u ovom slučaju uopšte ne spominje'', istakao je Zelenika.
On je ocijenio da Ganićeve izjave od 3. januara 1994. godine, koje je dao agenciji Reuters, a koje se odnose na napade Armije BiH u Srednjoj Bosni i Lašvanskoj dolini, potvrđuju njegovu odgovornost.
''Ganić je tada izjavio: 'Mi smo ponudili HVO-u opciju da se izvuku, a ako neće mi ćemo to učiniti milom ili silom'. Ta njegova prijetnja nije ostvarena 100 odsto, ali jeste 90 odsto, jer je Armija BiH 90 odsto etnički očistila prostor Srednje Bosne'', naglasio je Zelenika.
Predsjednik hrvatskih logoraša Ganića optužuje i za akciju ''Neretva 93'' i dodaje da je vrijeme da se ispita povezanost Ganića i ostalih bivših članova Predsjedništva BiH sa aktivnostima specijalne jedinice "Zulfikar" u toj akciji, prilikom koje su počinjeni stravični zločini nad Hrvatima.
''Akcija 'Neretva 93.' je sa muslimanske strane planirana od vojno-političkog vrha, a cilj je bilo zauzimanje doline Neretve, i u okviru te akcije napravljeno je na desetine logora i protjerano na hiljade Hrvata'', naveo je Zelenika.
On je dodao da je komandant jedinice Zulfikar, koja nosi puni naziv Specijalni odred za posebne namjene pri štabu Vrhovne komande, imao dnevnu vezu sa Predsjedništvom BiH, pa tako i sa Ganićem, te ih izvještavao o akcijama u dolini Neretve.
"Ja sam jedan od hiljade žrtava ove akcije u kojoj je od Bugojna do Mostara stvoreno na desetine logora u kojoj je 4 500 Hrvata bilo zarobljeno'', rekao je Zelenika i dodao da je jedinica Zulfikar velikim dijelom odgovorna za zločine u selima poput Trusine i Grabovice.
Komandanta jedinice "Zulfikar" - Zulfikara Ališpagu zvanog Zuka, Agencija za istrage i zaštitu /SIPA/ nedavno je uhapsila po nalogu Tužilaštva BiH zbog osumnjičenosti da je počino ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u hrvatskom selu Trusina kod Konjica.
Tereti se da kao nadređena osoba sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima jedinice Zulfikar, iako je znao da su njemu podređeni pripadnici ove jedinice počinili zločin, nije poduzeo nužne i razumne mjere da počinioci budu kažnjeni.
Zelenika je dodao da je i sadašnji član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić imao vezu sa logorima u kojima su se nalazili Hrvati.
''Edhem Edo Žilić, komandant logora u Konjicu, sam je rekao da se bez Silajdžićevog znanja nije moglo ući u logore'', rekao je Zelenika i dodao da hrvatske žrtve u BiH ne mogu očekivati da će pravosuđe profunkcionisati, zbog čega je u ime hrvatskih logoraša apelovao na reakciju hrvatskih predstavnika u vlasti.
(sarajevo-x.com) Neka trune u Srbiji Ejup.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 07 ožu 2010, 16:20 |
|
|
|
Nije nikakva vijest da je sandžaklija više zla nanio Hrvatima, kao i ostali mu zavičajci ali nije nikakva utjeha da će mu Srbi dohakat. Ako će.
Mi smo nesposobni za išta. Naše ljude sude za sve što im padne na pamet a njihovi su na funkcijama.
_________________ VUKOVAR=MARIUOPOLJ SLAVA HRVATSKOJ- UKRAJINI SLAVA
Zbog Eline i bokala vina zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba da ja nisam dolazio džaba
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 07 ožu 2010, 19:54 |
|
|
|
Ma neće on bit izručen Srbiji, ali će natjerat pravosuđe u BiH da istjera procese do kraja, Ganić će sigurno nahebat a lako moguće da je i Hare krajnja meta. I općenito ta Alijina ratna garnitura je smetnja svima.
Tako da to veseli jako...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 07 ožu 2010, 19:58 |
|
|
|
Ejupu i ovim putem želim dugogodišnju robiju , jasno , po mogućnosti u zemlji u kojoj je i rođen - Srbiji.
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Irma
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 08 ožu 2010, 02:32 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Irma je napisao/la: Eto im sada, dali su pola Bosne cetnicima i sad im se o glavu obija. Neka. Tko je dao pola Bosne? (T)ko?? Pa ratno predsjednistvo eto ko, nije valjda moj caca! Ali posto se ovde ne radi o hapsenju samog Ganica, nego o BiH i pokusaju okaljanja odbrane uz raznorazna podmetanja, svi smo uz njega. Ocekivala sam bolje od pasaluka ovaj put, nesto sam se razocarala u njihovu urodjenu sposobnost inventivnog laganja kada su objavili da u samom nalogu za hapsenje koji se sastoji od jednog papira stoji da se dogadjaj desio u Sarajevu i u zagradu stoji "Srbija". Zatim sam snimak dogadjaj gdje manipulusu sa jednom sasvim drugom lokacijom koja uopste nije u Dobrovoljackoj, i sve su to konstruisali u jedan snimak, kao da ljudi ne prepoznaju gdje se sta nalazi. Mogu oni to bolje, iznevjerili su samog Cosica ovaj put (lazite, laz nas je spasila).
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 08 ožu 2010, 09:49 |
|
|
|
Irmice ko bi trebao uhitit samog Ganića i sudit mu?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 08 ožu 2010, 10:09 |
|
|
|
kad muslimanske kadije sude Hrvate bez ikakvih dokaza a krvnike iz vklastitog naroda aboliraju i raznim smicalicama drže van zatvora kao što to rade sa katilima iz Grabovice onda turčijat šuti i uživa, ruga se.
neka im se bar dio vrati u pokvarenu glavu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 08 ožu 2010, 12:53 |
|
|
Paranoia (παράνοια  ) je duboko prisutna među šeherteheranskim minderpolitićarima. Obavještajne službe: Na srbijanskim potjernicama imena 10.000 Bosanaca i Hercegovaca24SI - Srbijanskim vlastima jasno je da Ilija Jurišić iz Tuzle ni kriv ni dužan robija u beogradskom zatvoru, a svjesni su i da su njihove optužbe na račun Ejupa Ganića na staklenim nogama.
Jurišić je uhapšen i zatvoren u Beogradu, održano mu je suđenje i bez čvrstih dokaza osuđen je na višegodišnju robiju. Ejup Ganić uhapšen je prošlog ponedjeljka u Londonu na osnovu sporazuma potpisanog još 1901. godine između Srbije i Velike Britanije. Pri tome je zloupotrijebljena Evropska konvencija o ekstradiciji.itd. http://www.24sata.info/vijesti/bosna-i- ... ovaca.html
|
|
| Vrh |
|
 |
|
RuKa RuCi
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 08 ožu 2010, 13:02 |
|
|
|
Izgleda stvari konacno dolaze na svoje mjesto..etablirana i "pravovjerna" istina godinama forsirana iz Sarajeva je ozbiljno uzdrmana.Citajuci neke sarajevske portale nemoguce je ne primjetiti nevjericu i raspamecenost "pravovjernih" razvojem ove da je tako nazovem "situacije" oko poslednjeg Jugoslovena u BiH.Da budem iskren to me i ne cudi obzirom na kakvim lazima i raskoraku izmedju stvarnog i odredjenih imaginacija zive u zadnjih 15 godina..izgleda ce otrijeznjenje biti bolnije nego sto se mislilo.
Jugoslaven je trenutno u buvari jos se ceka drugi rezanj mozga olicen u lepom Haretu..bas je bilo simpaticno gledati Hareta ovih dana,nemoguce je ne vidjeti grcenje nervus facialisa na vjerovatnu pomisao da je sasvim izvjesno i on mogao biti stanovnik buvare engleske metropole.O tom potom..ima jos aerodroma na svijetu a bogami ni prugastih pidzamica nece nedostajati.Sto bi se reklo "ne laje ker radi sela...."mada bi u ovom slucaju mogao upotrijebiti konstrukciju "laje ker radi kera".
Bilo bi zanimljivo cuti sta imaju da kazu obojica u vezi nekih dogadjaja iz blize istorije..posebno oko njihove uloge u dovodjenju beduina na prostor BiH...dalje imaju li mozda nesto sa pokoljem radnika zagrebacke "Hidroelektre" decembra '94 u Alziru obzirom da su neposredno prije toga boravili tamo u cilju vrbovanja beduina za dzihad u BiH..
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=pey29CLID3I
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bumbar92
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 08 ožu 2010, 13:19 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Paranoia (παράνοια  ) je duboko prisutna među šeherteheranskim minderpolitićarima. Počinje se sa dizanjem raje, jer ih je razoĆarao minoran prosvjed ispred britanske ambasade, očekivali su masovnjak i nered, dobili šipak i iznurenost siromaha. Što napisa "ruka-ruci", slijedi buđenje, a i sevap ih je probuditi iz samolaganja i stavranja njihove romantične uloge u ratu i priča u kojima se ljuljaju davjst godina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Crni bombarder
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 08 ožu 2010, 13:28 |
|
|
|
Ovi su i dalje na valu da su oni nekome nesto dali.
Pa nije vam Bosna babovina, da je vi dajete ili ne dajete.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
RuKa RuCi
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 08 ožu 2010, 13:45 |
|
|
Ono sto meni pada u oci kod "pravovjernih" je intezitet njihove vjere u ispravnost i neupitnost njihove zvanicne istine o nekim dogadjajima od prije 15-20 godina.Ja bi se mozda usudio mozda to povezati i sa njihovom religijom koja ne trpi nista drugo sem onoga sto efendija na hutbi izgovori...ustvari nekakva mjesavina komunisticko-islamske demagogije i svjetonazora. Potreba za stvaranjem mitova nacije u nastajanju je rezultirala stvaranjem mitova o junackim i epskim bitkama na sarajevskom asfaltu..hrabri branitelji sa heklerom i u tenama porazise cetvrtu dunjalucku vojnu masineriju cije su boje branili povampirene kornjace iz Nisa i ostatka juzne pruge...to je prica za cas istorije u G.Maoci ili prikladno za govor efendije sa stepenista jedne od 4327 dzamije from Saraj'vo...ni habera o ubijenoj bolnicarki muslimanci koja eto krenu da zajedno sa niskim padobrancima i vojnim orkestrom iz Doma JNA stavi sirote male hrcke pod dominaciju guslara sa Durmitora i u tom naumu zivot polozi na Skenderiji.Ja predlazem da ako neko od nadleznih ovo procita po hitnom postupku digne spomenik herojima sa Skenderije u vidu zlatne patike marke "startas"..moze i novo odlikovanje da se uvede.."zlatna patika Skenderije" 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DarthCroat
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 08 ožu 2010, 14:35 |
|
|
Citat: 1. SLUCAJ GANIC - UVID U VELIKU SLIKU
Pise: Dr. Muhamed Borogovac
1.1 KO JE ZISTA EJUB GANIC
Ejub Ganic je prije rata bio direktor vojnog instituta u Vogosci. To je mjesto gdje su mogli raditi iskljucivo najpovjerljiviji ljudi JNA. Na primjer, njegov prethodnik je sa tog mjesta otisao direktno za nacelnika vojne Kontraobavjestajne sluzbe, KOS-a. Dakle, to je najvisi kalibar obavjestajaca JNA, sto je i prirodno kada se zna da je Vojni institut u Vogosci bio od strateskog znacaja za JNA. A Ganic je sa mjesta generalnog direktora Vojnog instituta presao za predsjednika stranke Jugoslovena i kao takav ubrzo za clana Predsjednistva Republike BiH?
Naime, UDBA i KOS su poznajuci BH muslimane, znajuci da nas ima raznih boja, osnovali dvije stranke, jednu za vjernike, to je SDA, a drugu za one koji su se asimilirali u Srbe, ali im je lakse bilo da kazu da su Jugosloveni. SDP im tada nije bio po volji jer nisu vjerovali Nijazu Durakovicu, zbog njegovih izjava o "mirisu tamjana koji se siri Bosnom i koji ce nas sviju pogusiti" pa su ga podrivali Strankom Jugoslovena. Na celo "muslimanske" stranke su dovedeni Alija Izetbegovic, Haris Silajdzic i td., a na celo Stranke Jugoslovena je doveden Dr. Ejub Ganic, pa koja stranka upali. Buduci da je medju Bosnjacima upalila SDA, Ganic se kasnije prebacuje kod Izetbegovica i Silajdzica u SDA, medju "muslimane", kao pojacanje u projektu unistenja Republike BiH.
Kako je to moguce da se tako dijametralno suprotne ideologije, ocekivalo bi se smrtni neprijatelji, navodni "Mladi muslimani" i "Jugosloveni" bez problema ujedine? Pa tako, sto se od samog pocetka radi samo o zamaskiranim razbijacima BiH. Jer "muslimanski" imidz, a kod Ganica jos i "sandzacki", je bio samo maska koju su Izetbegovic i Ganic navlacili "radi raje".
1.2 Imao sam 4 "susreta" sa Ganicom prije i tokom rata.
Prvi susret je bio kada su se Alija Izetbegovic i Ganic iznenada pojavili na sastanku predstavnika SDA iz svih opstina BiH, a koji se u zgradi osptine Stari Grad Sarajevo odrzavao uoci samoga referenduma za nezavisnost.
Dosli su da na brzinu, iznenada, na prevaru dobiju saglasnost stranke, tj. legitimitet stranke da pregovaraju o podjeli BiH. Tom prilikom, Alija je bio mnogo direktniji od Ganica. On je direktno gurao stvar, dok se Ganic klimanjem glave slagao sa svakim govornikom koji je bio protiv pregovora o podjeli drzave, ukljucujuci i mene. Time nas je Ganic varao da mislimo da u njemu imamo zastitnika Republike BiH, na najvisem mjestu, u Predsjenistvu BiH. On nas je u stvari samo uljuljkivao u laznoj sigurnosti.
Drugi moj susret sa Ganicem je bio kada je on dosao u posjetu Univerzitetu u Tuzli uoci rata. Govorio je nastavnicima univerziteta u sali Narodnog pozorista. Ja sam tada sjeo u prvi red samo radi jednog pitanja-incijative. Naime, tih dana su poceli pregovori u kojima je posredovao Lord Caringtoin i ja sam trazio od Ganica da ne pristajemo na pregovore o podjeli drzave.
Kada sam ja to rekao, Ganic je ustao i energicno, da eliminise svaku sumnju kod svih prisutnih, kazao: "NEMA NIKAKVIH PREGOVORA! NEMA PREGOVORA! NEMA PREGOVORA!" Tih dana su svi mediji javljali o tim pregovorima "o preuredjenju (tj. podjeli) BiH" pa sam taj Ganicev istup tumacio samo kao njegov licni, energicno izrazen stav o pregovorima.
Sada mi je jasno da je on tada rekao direktnu laz da bi u korjenu sasjekao svaku eventualnu diskusiju o toj, tada najbitnijoj temi za opstanak BiH. On se tada plasio da se prije vremana na sazna da se drzava dijeli i ponovo nas je uljuljkivao u laznoj sigurnosti, u Bosni se kaze "prevodio zedne preko vode".
Moj treci "susret" sa Ganicem je bio kada je Tuzlanska milicija opkolila prostorije SDA stranke. Neophodno je da ukratko opisem okolnosti pod kojima se taj razgovor dogodio.
Kada je nas strazar utrcao i javio da smo okoljeni, ja sam dosao do ulaza u zgradu i u trenutku primjetio da je dovoljno pretrcati samo 20-30 metara i naci se iza ugla susjedne zgrade (kancelarija advokata Balijagica), izvan dometa policajaca koji koji su drzali na nisanu ulaz u nasu zgradu. To sam to i ucinio i izmedju zgrada uspio pobjeci i policajcu u civilu koji je krenuo u potjeru.
Relativno brzo sam uspio doci do telefona, te sam odmah nazvao Predsjednistvo BiH. Javio se Ganic. Ja sam mu u dvije recenice kazao da nas je milicija (koja je do tog dogadjaja u Tuzli bila u sluzbi SDS-a) opkolila, da ce se i u Tuzli ponoviti Bijeljina, da se mora uciniti nesto da se spase momci opkoljeni u zgradi SDA Tuzle. Na to je Ganic, bez ikakve radoznalosti, bez iznenadjenja, bez ikakvih potpitanja, spremno i hladno samo kazao: "Mi vam ne mozemo pomoci." Ja sam kazao: "Pa obavjestite svijet, stampu, urgirajte itd., on je opet potpuno bezosjecajno kazao: "Mi vam ne mozemo pomoci."
Prvo sto sam vidio iz njegove reakcije je da je on vec znao sta se dogadja u Tuzli?! Postavlja se pitanje: "Kako je mogao znati, kada sam ja prvi sa nase strane koji mu je to mogao javiti?" Znaci bio je obavjesten od druge, "srpske", strane, tj. ucestovao je u pripremi napada kojeg su oni pripremali u najvecoj tajnosti od nas.
Mozda cu izgledati naivan, ali ja ni tada nisam posumnjao u Ganica. Mislio sam da je bezosjecajan, ni na kraj mi pameti tada nije bilo da je cetnicki agent. Tek mnogo kasnije sam sklopio mozaik.
Imao sam priliku jos jednom cuti se telefonom sa Ganicem, 1994. Ja sam mu tada objasnjavao da se ne smije pregovarati o ustavu, da je ustav zivot drzave. Objasnjavao sam da Izetbegovic pregovara u stilu: "Uzmi mi zivot, sta cu dobiti za uzvrat." Sta covjeku moze nadoknaditi gubitak zivota? Ili analogno, sta jednom narodu moze nadoknaditi gubitak njegove drzave? Ganic se sa odobravanjem nasmijao na takav opis pregovora iz cega se vidjelo da sam "potrefio" opis pregovora i da je to sve njemu vec jasno.
Kada je Ganic u pitanju ja sam shvatio da je on cetnicki agent tek kada sam u knjizi generala Sefera Halilovica "Lukava Startegija" procitao razgovor u kojem Alija i Ganic nasamo ubjedjuju Sefera da pristane na podjelu BiH. Tada su mi se odjednom sve kockice u mozaiku slozile. Postalo je jasno i zasto je Ganic onako, direktnom lazi presjekao razgovor u Tuzli o pregovorima o podjeli BiH, zatim, postalo je jasno kako je mogao biti unaprijed obavjesten za napad na SDA Tuzle, i zasto je on sa mjesta generalnog direktora Vojnog instituta u Vogosci prebacen na celo stranke Jugoslovena, zasto se u njegovoj biografiji i danas krije da je bio generalni direktror vojnog instituta JNA u Sarajevu (Vogosci) itd?
Postalo mi je jasno kako to da ga u jednom TV intervjuu uoci rata do nogu porazi novinarka Dubravka Kenic, kako to da Ganic, clan predsjednistva Republike BiH i bivsi profesor na slavnom MIT u Bostonu, covjek koji je sigurno mnogo inteligentniji od novinarke Kenic, ne moze da se sjeti ni jednoga pravog argumenta u korist BiH, te novinarka sa jeftinom velikosrspkom propagandom ispada 100% u pravu itd.
1.3 ZASTO SRBIJA PROGONI GANICA DANAS?
Na kraju ostaje da se objasni zasto Srbija progoni Ganica danas. Srbija progoni svoga agenta Ganica zbog starog pravila koje glasi: "Jednom agent, uvijek agent." Ne moze se samo tako izaci iz Mafije, povuci u miran zivot, jer osveta slijedi. Naime, ko je Ganic da se povuce i mirno uziva u blagodetima zivota, a kojega su mu obezbijedili njegovi poslodavci iz Beograda, ne zbog njega i njegove djece, nego zbog projekta velike Srbije. Jer, oni su mu obezbijedili sve privilegije, uz pomoc kojih se i obogatio, ne da bi on licno uzivao, nego da bi obavljao povjerene zadatke. Niko ne trazi od njega da se odrice za Srbiju kao jedan Seselj, ali morao je barem kao Silajdzic koji svakog dana bije bitke za Srbiju po raznim sastancima pogubnim za zdravlje, gdje mora da trpi i slusa kako nadiru ideje Republike BiH, koja je neunistiva, za njega kao "osmi putnik" (alien), a za nas kao ptica Feniks.
Tacno je da Srbija ovim potezom pokusava i to da izjednaci agresora i zrtvu, ali to je samo za srbijansku javnost. Kada je svijet u pitanju, do sada je bilo toliko rezoloucija Savjeta sigurnosti UN, Americkog kongresa, Evropske Unije, cak i mnogobrojne pravosnazne presude za genocid na Tribunalu, cak i pravosnazna presuda za genocid na Internacionalnom sudu pravde u Hagu. Dakle, ne trebamo se sekirati da ce ikada ikoji buduci istoricar ili pravnik ili sociolog moci argumentovano izjednaciti Srbiju i Bosnu, osim velikoSrba, a oni ce i bez hapsenja Ganica misliti da su uvijek bili ugorzeni od Bosnjaka, Hrvata, Albanaca, Madjara, marsovaca itd, svih osim Rusa.
Zato, drago nam je da Ganic ispasta na bilo koji nacin za sve sta je ucinio Bosni i Hercegovini i njenim gradjanima. S druge strane, drago nam je da se jos jedan cetnicki agent pokusao penzionisati. Sjetimo se, prvi je bio Muhamed Sacirbegovic, koji je takodjer dozivio osvetu bivsih kolega iz Sarajeva te se jos uvijek povlaci po sudovima.
Ovo je za nas "Vin - Vin" situacija, sto bi Amerikanci kazali, a u slobodnom prevodu, "dvostruka pobjeda".
|
 |
|
Real gone
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 08 ožu 2010, 15:43 |
|
|
RuKa RuCi je napisao/la: Ono sto meni pada u oci kod "pravovjernih" je intezitet njihove vjere u ispravnost i neupitnost njihove zvanicne istine o nekim dogadjajima od prije 15-20 godina.Ja bi se mozda usudio mozda to povezati i sa njihovom religijom koja ne trpi nista drugo sem onoga sto efendija na hutbi izgovori...ustvari nekakva mjesavina komunisticko-islamske demagogije i svjetonazora. Potreba za stvaranjem mitova nacije u nastajanju je rezultirala stvaranjem mitova o junackim i epskim bitkama na sarajevskom asfaltu..hrabri branitelji sa heklerom i u tenama porazise cetvrtu dunjalucku vojnu masineriju cije su boje branili povampirene kornjace iz Nisa i ostatka juzne pruge...to je prica za cas istorije u G.Maoci ili prikladno za govor efendije sa stepenista jedne od 4327 dzamije from Saraj'vo...ni habera o ubijenoj bolnicarki muslimanci koja eto krenu da zajedno sa niskim padobrancima i vojnim orkestrom iz Doma JNA stavi sirote male hrcke pod dominaciju guslara sa Durmitora i u tom naumu zivot polozi na Skenderiji.Ja predlazem da ako neko od nadleznih ovo procita po hitnom postupku digne spomenik herojima sa Skenderije u vidu zlatne patike marke "startas"..moze i novo odlikovanje da se uvede.."zlatna patika Skenderije"   kakav deskriptivni stil.. zaboravila sam pre neki dan ovaj intervju:
Citat: Đorđe Trifunović: Ganić naredio i vodio napad
Autor: Goran Maunaga
BANjA LUKA - Na snimku radio-veze koji je Vojni sud u Beogradu predao Tužilaštvu za ratne zločine Srbije Ejup Ganić, koji je bio rukovodilac masakra u Dobrovoljačkoj ulici, izdaje sljedeću komandu: "Naređenje za sve jedinice, sva pokretna vozila neprijatelja uništiti. Pripremiti zapaljive smjese i sve paliti. Blokirati jedinicu i odmah po njima".
Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" posljednji predsjednik Vojnog suda u Beogradu Đorđe Trifunović, koji je prije 13 godina završio istragu u predmetu "Dobrovoljačka ulica".
Ističe da je istraga protiv Ganića završena i da je potjernica raspisana još 1996. godine, ali da je njegovo hapšenje prilikom posjete Beogradu te godine spriječeno sa najvišeg političkog nivoa.
* GLAS: Tonski zapisi koji su bili u posjedu Vojnog suda u Beogradu jasno dokazuju da je napad na kolonu JNA u povlačenju iz Sarajeva naredio Ejup Ganić?
TRIFUNOVIĆ: Da, to je jedan od glavnih dokaza Ganićevog protivpravnog delovanja s obzirom na to da to nije bila borbena kolona. Protivno svakom pravu on je naredio napad na jednu mirnu kolonu vojske koja izlazi iz centra grada. Sama činjenica da se napada kolona koja je međunarodno pravno zaštićena je protivpravna i ima obeležja krivičnog dela.
* GLAS: Da li je tačno da postoji i snimak koji svjedoči da je general Jovan Divjak pokušao da spriječi taj napad?
TRIFUNOVIĆ: Da, tačno je to. Taj snimak svedoči da je Divjak bio protiv toga da se napadne kolona JNA. On je govorio svim jedinicama da to ne rade, da je napad suprotan međunarodnom pravu i da bi mogao da se napravi međunarodni problem. Govorio je da ne prave Vukovar od Sarajeva, jer su oko grada raspoređene jedinice JNA koje mogu da unište grad. Zatim se u radio-vezu ubacio Juka Prazina i rekao mu da "dolazi da ga zakolje ako mu je žao četnika". Očigledno je da je u ovom slučaju prevagnula Ganićeva komanda.
* GLAS: Ganić je lično naredio napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj?
TRIFUNOVIĆ: Tačno. Snimak radio-veze koji je Vojni sud u Beogradu predao Tužilaštvu za ratne zločine Srbije dokaz je da je Ganić rukovodio masakrom u Dobrovoljačkoj. On izdaje ovu komandu: "Naređenje za sve jedinice, sva pokretna vozila neprijatelja uništiti. Pripremiti zapaljive smjese i sve paliti. Blokirati jedinicu i odmah po njima. Obarajte stabla da se ne mogu ni milimetra maknuti. Nema prilaza UNPROFOR-ovim vozilima dok predsjednik Alija Izetbegović ne bude u Predsjedništvu. Odmah zarobiti sve. Neka sve jedinice koje su blizu Dobrovoljačke dejstvuju po ovoj vojsci". Posle ubijanja, zarobljeni vojnici JNA su ponižavani. Primorali su ih da se svuku, pa su ih gole sproveli kroz grad.
* GLAS: Za Ganićem je zbog Dobrovoljačke bila raspisana potjernica još 1996. godine?
TRIFUNOVIĆ: Vojni sud je vodio tu istragu i ona je praktično okončana saslušanjem aktera do kojih se moglo doći. To su bili najviši pripadnici vojske, svedoci i novinari koji su bili akreditovani u tamošnjoj vojnoj komandi. Za Ganićem i još nekima bila je raspisana poternica na unutrašnjem planu. Zbog odnosa međunarodne zajednice to nije moglo da se verifikuje onako kako je trebalo.
* GLAS: Ganić je te godine s privrednom delegacijom BiH zvanično posjetio Beograd, ali nije uhapšen?
TRIFUNOVIĆ: Mi smo do tada završili svoj deo posla i poternica je već bila raspisana. Zašto Ganić nije uhapšen to bi trebalo da odgovori neko drugi. Vrlo je moguće da je odluka da se Ganić ne uhapsi tada donesena na najvišem političkom nivou.
* GLAS: Ko je još bio na toj optužnici?
TRIFUNOVIĆ: Bilo je desetak političara, ministara, oficira Armije RBiH, osnivača Zelenih beretki i Patriotske lige, komandanata specijalnih jedinica. Tu se nisu našla imena direktnih izvršilaca zločina jer tada još nismo bili došli do njih. Moguće je da je optužnica Tužilaštva za ratne zločine u tom predmetu proširena još nekim licima.
* GLAS: Sjećate li se svjedočenja tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova RBiH Alije Delimustafića koje je dao vojnom istražnom sudiji u januaru 2002. godine i u kome je rekao da su masakrom rukovodili Ganić i Hasan Efendić?
TRIFUNOVIĆ: Sećam se tog svedočenja, ali pošto nemam spis pred sobom ne mogu da iznesem sva imena koja je rekao da ne bih nešto pogrešio. Ali mogu da potvrdim da je tačno da je dao takvu izjavu istražnom sudiji Vojnog suda, a ne direktno meni. Koliko znam i koliko se sećam, Delimustafić nije direktno učestvovao u napadu u Dobrovoljačkoj, iako bi po svojoj tadašnjoj nadležnosti trebalo da jeste. Stekao sam utisak da on nije imao neku borbenost u tom smislu i da je više bio ekonomista, političar. Mislim da je krajem juna izašao i iz vlasti.
* GLAS: Vođena je istraga i protiv generala Milutina Kukanjca?
TRIFUNOVIĆ: Istraživano je da li je Kukanjac preduzeo sve potrebno da bi jedna takva vojna kolona bila zaštićena, odnosno koliko je odgovoran za dovođenje ljudi u opasnost. Ta istraga koju je vodilo Vojno tužilaštvo nikad nije dovedena do kraja jer je general u međuvremenu preminuo. U Tužilaštvu je razgovarano o tome da on mora biti optužen za nepreduzimanje mera za zaštitu vojnih jedinica. To je vojno krivično delo vezano za komandnu odgovornost. Još pre događaja u Dobrovoljačkoj bilo je govora da on treba da se iseli iz grada, ali on je smatrao da je to sve prolazno pa ništa nije preduzimao.
* GLAS: I BiH i Srbija su od Velike Britanije tražile Ganićevo izručenje. Vaša prognoza?
TRIFUNOVIĆ: S obzirom na to da je Vojska Srbije sledbenik JNA i VJ, i da se radi o stradanju tih vojnika, bilo bi logično da Ganić bude izručen Srbiji.
Kukanjac
* GLAS: General Kukanjac nije ispoštovao prijave obavještajaca i organa bezbjednosti da će kolona biti napadnuta?
TRIFUNOVIĆ: On je jednostavno odbio ta saznanja zbog uveravanja predstavnika mirovnih snaga UN da će kolona biti obezbeđena i da neće biti iznenađenja. Među njima je bio i šef misije kanadski general Luis Mekenzi. Kukanjac je u toku razgovora pokazao Mekenziju obaveštenje obaveštajnih izvora da će kolona biti napadnuta, ali je rekao i to da veruje Mekenziju. To je bilo obaveštenje o tome da je svim jedinicama MUP-a i TO BiH izdata naredba da opkole komandu Druge armijske oblasti, da ih ima hiljade spremnih da napadnu kolonu JNA. Naredbu TO i MUP-u BiH da se napadne kolona JNA snimila je vojna bezbednost. Naši oficiri su predlagali da do izlaska kolone predsednik Predsedništva Alija Izetbegović bude zadržan u Lukavici, pa da se tek tada izvrši razmena. Ali Kukanjac je naredio da ga dovedu kao garanta kolone pa je izdao naređenje da kolona krene. Kukanjac je imao pogrešnu procenu.
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
| Vrh |
|
 |
|
RuKa RuCi
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 08 ožu 2010, 16:38 |
|
|
Eh..Kukanjac kukala mu majka.Jos jedan visoki "oficir" namjerno stavljam pod navodnike koji je 100% promasio profesiju..to je onaj tip "oficira" aLa Trifunovic iz Varazdina.Dobar za cvjecara ili inzinjera poljoprivrede u nekom agrokombinatu bivse nam domovine al' za vojnika ogromna NULA i u vojnickom i moralnom smislu.Dok je bilo guziti dobre koke i besplatno ljetovati po Jadranu za vrijeme odmora a na poslu teoretisati o upadu bugarske oklopne divizije u Jugu najjaci su bili.Vrh sve sami Zukov do Zukova Ima anegdota u vezi Kukanjca,kad je spasio svoju prdaru i dosao na sigurno navodno je najednom postao svjestan kakvu je glupost napravio i koliko je majki zavio svojim kukaviclukom u crno pa pitao generala Mladica bolan Ratko sta da radim sada?Ovaj mrtav ladan izvadio pistolj pruzio mu i rek'o ubij se Milutine 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 08 ožu 2010, 17:25 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 08 ožu 2010, 17:39 |
|
|
|
ufff to je ona priča o vojničini Mladiću..
Ima i druga priča..kaže Kukanjac.." ja sam Mladiću ostavio granice Rs, on ih je izgubio".
Inače Kukanjac je polagao generalski na duvanjskom polju..
Bio sam klinjo..masa vojske..još stoje kameni rovovi..nisu kopali nego su naslagali kamenja..prave male utvrde..
Mi smo tjednima poslije tumarali oko rovova..kupili neispaljene manevarske metke..i onda za Božić..malo korde uguraš, stisneš kliještima vrh košuljice metka i eto ti džaba petarde..
|
|
| Vrh |
|
 |
|
RuKa RuCi
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 08 ožu 2010, 17:56 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: ufff to je ona priča o vojničini Mladiću..
Ima i druga priča..kaže Kukanjac.." ja sam Mladiću ostavio granice Rs, on ih je izgubio".
Bio sam klinjo..masa vojske..još stoje kameni rovovi..nisu kopali nego su naslagali kamenja..prave male utvrde..
Mi smo tjednima poslije tumarali oko rovova..kupili neispaljene manevarske metke..i onda za Božić..malo korde uguraš, stisneš kliještima vrh košuljice metka i eto ti džaba petarde.. Ma Mladic je egocentricna budala koja je kolaterala u ovoj prici..kakav god da je ovo kao sa nesretnim Kukanjcem mu se ne bi nikad desilo.U ovoj prici mogao je biti bilo ko drugi umjesto Mladica...Kukanjcu je cast nalagala da ispali Aliji okvir metaka u glavusu i da poslednji za sebe sacuva.Na to ga je obavezivala oficirska zakletva i 30 godina lagodnog zivota oficira JNA.Sto bi se reklo vrati koko sto si pozobala...zivo me interesuje da li se ikada pokajao zbog toga.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 08 ožu 2010, 17:58 |
|
|
RuKa RuCi je napisao/la: Inkvizitor je napisao/la: ufff to je ona priča o vojničini Mladiću..
Mi smo tjednima poslije tumarali oko rovova..kupili neispaljene manevarske metke..i onda za Božić..malo korde uguraš, stisneš kliještima vrh košuljice metka i eto ti džaba petarde.. Ma Mladic je egocentricna budala koja je kolaterala u ovoj prici..kakav god da je ovo kao sa nesretnim Kukanjcem mu se ne bi nikad desilo.U ovoj prici mogao je biti bilo ko drugi umjesto Mladica...Kukanjcu je cast nalagala da ispali Aliji okvir metaka u glavusu i da poslednji za sebe sacuva.Na to ga je obavezivala oficirska zakletva i 30 godina lagodnog zivota oficira JNA.Sto bi se reklo vrati koko sto si pozobala...zivo me interesuje da li se ikada pokajao zbog toga. ma kakva oficirska čast i zakletva..kakve su to gluposti.. ko to sebi voli ispalit metak u glavu..ako ga ne čekaju teže muke.. što je reko Milutin al ne Kukanjac nego onaj iz Đekne.. lijepo stoji metak u glavu al ga ljudi ne vole nosit..
|
|
| Vrh |
|
 |
|
RuKa RuCi
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 08 ožu 2010, 18:17 |
|
|
Pa bilo je i takvih primjera..stariji vodnik Milan Tepic koji se digao u vazduh u Bjelovaru je jedan..general-major Rajko Balać je doslovno uletio u liniju sa svojim pitomcima na Bihacu '94.To su ovi koji mi padaju na pamet a radi se o Srbima.malo karikiram sa ispaljivanjem metaka sebi u glavu al' je bit ta da je ispao pica na kvadrat..egzaltirani cin dostojan cvjecara iz komsiluka a ne generala armije.Jedan stariji vodnik je to uradio u svojoj 34 godini a on kao general u pedesetim je u bitnim trenucima mislio samo kako da spasi svoju debelu prdaru ne hajuci za ljude koji su bili iza njega u koloni 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Ganić ostaje u pritvoru: Osude Komšića, Silajdžića, SDP-a, BPS-a; šutnja Tihića i SDA Postano: 08 ožu 2010, 19:05 |
|
|
RuKa RuCi je napisao/la: Pa bilo je i takvih primjera..stariji vodnik Milan Tepic koji se digao u vazduh u Bjelovaru je jedan..general-major Rajko Balać je doslovno uletio u liniju sa svojim pitomcima na Bihacu '94.To su ovi koji mi padaju na pamet a radi se o Srbima.malo karikiram sa ispaljivanjem metaka sebi u glavu al' je bit ta da je ispao pica na kvadrat..egzaltirani cin dostojan cvjecara iz komsiluka a ne generala armije.Jedan stariji vodnik je to uradio u svojoj 34 godini a on kao general u pedesetim je u bitnim trenucima mislio samo kako da spasi svoju debelu prdaru ne hajuci za ljude koji su bili iza njega u koloni  Auu kako zaboravih tog Sinđelića ovovjekog koji je digao barutanu u zrak. To ti je idol. Zatitra srdašce...a. A čije je on to oružje digo u zrak. Srpsko?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|