HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 01 ruj 2026, 13:00.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 191 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore
PostPostano: 17 lis 2010, 19:10 

Junuze otkud ti na ovoj temi, ha? hi hi

Vrh

Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore
PostPostano: 17 lis 2010, 19:45 

Mislio sam stat na 4.000 postova, ali mi pobrisali, tako da imam opet manje.

Na 4.000 prestajem, dakle još jedan, ako me opet ne obrišu... :zubati

Vrh

PostPostano: 17 lis 2010, 20:13 

Junuz Djipalo je napisao/la:

To nije tvoj prijedlog nego prijedlog fra Luke Markešića, samo što su kod njih 4 regije, spojena je sarajevska regija sa zeničkom kod njih. I nije to njima samo tako na pamet palo, nego je to ujedno i prijedlog SDP-a BiH.

Ne kažem da sam ja crtao mape, taj je prijedlog odavno poznat nego je po meni genijalna ideja međunarodnoj zajednici reći kako smo za takvu vrstu rješenja , ako su i druge dvije strane za taj prijedlog. Ako nisu te dvije strane za taj prijedlog onda nismo ni mi.

Citat:
Poskoče - ti si daidža. :zubati

U nas ti se daidža kaže Ujko :zubati

Citat:
Da se ne ponavljam opet.

Ajd da te čujemo

Citat:
Svi pričaju jedno a razmišljaju drukčije.

Balkan ti je to.

Citat:
Nije nelegitiman prijedlog. No ako već idemo na regionalne prijedloge onda su AU regije, ili VO plan puno bolji prijedlozi jer su predlagani od MZ prije etničkih čišćenja (AU je nekadašnja MZ).

Jesi li ti senilan? VO jasno i glasno odbačen i od muslimana i od srba.

Citat:
Čak i sadašnje stanje nije loše, kad ne bi bilo preglasavanja u Federaciji i za predsjedništvo.

Oho, znači ti nisi Ujko nego daidža, a???

Citat:
Što se tiče onog glupog prijedloga o ukidanju kantona i prijenosa ovlasti na općine, samo da napomenem: Odličan je!

Slažem se. U našem entitetu (onom 3., da ne bude zabune) neće biti kantona.

Citat:
Predlažem da svaki kanton glasa o samoukinuću i prenošenju svojih ovlasti na višu razinu vlasti i na općine. :zubati Demokratski!

Slažem se i ovdje.

Citat:
Podržavam! Mislim da bi u Federaciji se ostvarile znatne uštede kad bi ostalo samo 5 kantona a s preostalim dijelom se upravljalo sa entitetske razine.

Zašto u Federaciji 5 kantona kad mogu u cijeloj državi biti 3.entiteta (može se taj entitet zvati i kanton)

Citat:
Uostalom radi smanjenja broja vlada i dosad je kanton mogao prenijeti lovu i ovlasti na entitete i općine, ko im brani, uostalom dijelom su to i činili.

Zbog toga i pravimo 3.entitet.

Citat:
Te vjerujem da mu neće bit problem da ukrupnimo kantone, Posavski, KSB i HB u jedan sa Travnikom (sa Statutom) kao glavnim gradom. Drugi kanton bi bio ZHŽ + HNŽ.

Ne da ćemo ih ukrupnjavati nego poslije osnivanja 3.entiteta ćemo ih kompletno ukinuti.

Citat:
To ne bi podsjetilo na HercegBosna, nije entitet. Zadovoljava uvjet Poskoka da je Hercegovina jedna jedinica, zadovoljava ove što su zabrinuti za središnju Bosnu, zadovoljava ove koji misle da ima previše kantona. Dakle 2 kantona mješovita, ostatak je samoukinut i prenio je ovlasti na Federaciju. Koliko mi je poznato tako nekako funkcionira ustavno uređenje Belgije.

Alo momak, u vas tamo grandža skroz dobra, hebote led.
Kad naletim nekad javim ti se

Citat:
To bi za početak bilo dovoljno. Rizično je jer Posavski i Livanjski kanton prestaju bit hrvatski nego postaju dio mješovitog.

No ta dva kantona unatoč pridjevu, ne stoje dobro, ni demografski ni ekonomski se ne vidi neki napredak, čak su u KSB za Hrvate trendovi bolji, a uvjeren sam da bi ovaj veći kanton sa ozbiljnim središtem funkcionirao puno bolje. S druge strane, učvrstili smo Hercegovinu.

:001_huh

Citat:
Inače, što se ukrupnjivanja kantona tiče, tu treba pustit inicijativu Sarajevu, jer njima je više stalo do toga nego nama,vjerujem da će uskoro i krenuti inicijative, treba ih spremno dočekat.

Uglavnom, vrlo realan scenarij, još ako se tijekom ustavnih promjena uspijemo izborit da se predsjedništvo ukine a uvede predsjednik biran iz parlamenta, te izbore mogućnosti većih blokada u Federaciji od strane Hrvata nego sad, možemo bit zadovoljni i prestat sa cviljenjem i kukanjem i rokat dalje...

Junuze, nadam se da ćeš ostvariti obećanje da se poslije 4000 posta više nećeš javljati

Vrh

PostPostano: 17 lis 2010, 20:52 

lider30 je napisao/la:
vipera ammodytes je napisao/la:
Pogledajte Podrinjski kanton. Sa 330 na 210 prvačića u par godina.

:001_rolleyes

Grude razvaljuju za Goražde. Ja mislio to Goražde malo veće mjesto. Tu nema mladih nikako. Čuj 210 prvačića. :smajl025

Gorazde je, da izvinete, u kurcu. Prije rata najrazvijenija opstina Gornjeg podrinja (ima tu jedna karta na kojoj su zacrtane razvijene, relativno razvijene i nerazvijene opstine, Gorazde je bilo medju razvijenima. Prije rata oko 35000 stnovnika a sad ako ima 25 000 evo glave..! A upravo je Gorazde bilo sansa za bosnjacke politicare da pokazu kako razmisljaju..ulaganjem u Gorazde mogli su na pozitivan nacin uticati na okolne pustosi od Gradova (sada) sa srpskom vecinom, Cajnice, Visegrad, Foca, Rudo i Rogatica..jos 2000. godine su Srbi iz okoline sa zaviscu gledali na Gorazde a sad..

Vrh

PostPostano: 18 lis 2010, 00:40 

Moj forumski prijedlog.
Ponuditi podjelu na 5 regija zasnovane na geografsko-prirodnim akcentima.
Jedna od njih je i naša Hercegovina.
Dati neki logično-razumni rok da ga prihvate Bošnjaci i Srbi.
Ako ne prihvate, tuta forcom se baciti na pravljenje čistog etničkog hrvatskog entiteta na način da svaki hrvatski zaseok se smatra hrvatskim entitetom na bazi teritorijalnog diskonuiteta.

slika

To nije tvoj prijedlog nego prijedlog fra Luke Markešića, samo što su kod njih 4 regije, spojena je sarajevska regija sa zeničkom kod njih. I nije to njima samo tako na pamet palo, nego je to ujedno i prijedlog SDP-a BiH.

Poskoče - ti si daidža. :zubati

I upravo iz tog razloga sam napisao kolumnu:

http://www.hercegbosna.org/kolumne/poli ... -1643.html

Da se ne ponavljam opet.

Svi pričaju jedno a razmišljaju drukčije.

Nije nelegitiman prijedlog. No ako već idemo na regionalne prijedloge onda su AU regije, ili VO plan puno bolji prijedlozi jer su predlagani od MZ prije etničkih čišćenja (AU je nekadašnja MZ).

Čak i sadašnje stanje nije loše, kad ne bi bilo preglasavanja u Federaciji i za predsjedništvo.

Što se tiče onog glupog prijedloga o ukidanju kantona i prijenosa ovlasti na općine, samo da napomenem: Odličan je!

Predlažem da svaki kanton glasa o samoukinuću i prenošenju svojih ovlasti na višu razinu vlasti i na općine. :zubati Demokratski!

Podržavam! Mislim da bi u Federaciji se ostvarile znatne uštede kad bi ostalo samo 5 kantona a s preostalim dijelom se upravljalo sa entitetske razine.

Uostalom radi smanjenja broja vlada i dosad je kanton mogao prenijeti lovu i ovlasti na entitete i općine, ko im brani, uostalom dijelom su to i činili.

Zaba mi je strašno zabrinut za Hrvate središnje Bosne, drago mi je.

Te vjerujem da mu neće bit problem da ukrupnimo kantone, Posavski, KSB i HB u jedan sa Travnikom (sa Statutom) kao glavnim gradom. Drugi kanton bi bio ZHŽ + HNŽ.

To ne bi podsjetilo na HercegBosna, nije entitet. Zadovoljava uvjet Poskoka da je Hercegovina jedna jedinica, zadovoljava ove što su zabrinuti za središnju Bosnu, zadovoljava ove koji misle da ima previše kantona. Dakle 2 kantona mješovita, ostatak je samoukinut i prenio je ovlasti na Federaciju. Koliko mi je poznato tako nekako funkcionira ustavno uređenje Belgije.

To bi za početak bilo dovoljno. Rizično je jer Posavski i Livanjski kanton prestaju bit hrvatski nego postaju dio mješovitog.

No ta dva kantona unatoč pridjevu, ne stoje dobro, ni demografski ni ekonomski se ne vidi neki napredak, čak su u KSB za Hrvate trendovi bolji, a uvjeren sam da bi ovaj veći kanton sa ozbiljnim središtem funkcionirao puno bolje. S druge strane, učvrstili smo Hercegovinu.

Inače, što se ukrupnjivanja kantona tiče, tu treba pustit inicijativu Sarajevu, jer njima je više stalo do toga nego nama,vjerujem da će uskoro i krenuti inicijative, treba ih spremno dočekat.

Uglavnom, vrlo realan scenarij, još ako se tijekom ustavnih promjena uspijemo izborit da se predsjedništvo ukine a uvede predsjednik biran iz parlamenta, te izbore mogućnosti većih blokada u Federaciji od strane Hrvata nego sad, možemo bit zadovoljni i prestat sa cviljenjem i kukanjem i rokat dalje...

Prestani za boga miloga laprdati o entitetu. Sama riječ entitet može značiti bilo što. Što se ovlasti tiče, današnji entiteti nemaju, izuzev entitetskog glasanja, nikakve specifične ovlasti, kakve nemaju federalne jedinice diljem svijeta.

Jebo nazive, nevjerojatno je da su ljudi spremni ratovati oko terminologije i loših prijevoda s engleskog.

I kako to funkcionira Belgija, po tebi?

Vrh

PostPostano: 20 lis 2010, 01:36 

mateb je napisao/la:

Spomenuo si nešto što bi se slalo zapadnjacima, u RH, itd.

Jedno pitanje za sve Hrvate BiH: Je li veći problem taj što ljudi više ne vjeruju u Treći, ili što ništa osim Trećega ne bi prihvatili bez povika o izdaji?

Ja tu od vas dobivam proturječne informacije, a o tome itekako ovisi izbor političke platforme. Neka se, po mogućnosti, jave ljudi koji zbilja žive u BiH.

Hrvatska federalna jedinica ne čini mi se uopće neostvarivom, a ove regije na raznim Junuzovim kartama su neprihvatljive za Srbe, a uz to nepovoljne po Hrvate, one su ustvari BIH u malom, a bez svih onih pogodnosti koje Hrvati imaju sada na saveznoj razini. Možda ih dio BIH Hrvata sada i prihvaća, ali isključivo zato što razmišljaju u stilu da ne može biti gore nego je sada. Inače mi nije jasno shvaćanje da Hrvati nemaju pravo na svoju federalnu jedinicu, a Srbi recimo imaju.

Isto tako se stalno spominje nekakav statut u Travniku, a oni koji to zagovaraju očito ne vide:
1. da od toga nema ništa jer bi već to bilo prihvaćeno u praksi da postoji politička volja
2. da je jedina praktična posljedica toga da se u Travniku neće moći izabrati gradonačelnik, kao što se ne može ni u Mostaru
3. da time Hrvati u drugim bosanskim gradovima i mjestima neće imati nikakve izravne koristi
4. da se samim uvođenjem tog statuta položaj Hrvata ni u samom Travniku neće nešto poseno popraviti, jedino će se neki političari uguziti u gradsko vijeće
5. da bi vjerojatno i tada u končnici gradonačelnik bio Musliman ili neki Hrvat kao Komšić (kao kompromisno rješen pa možda griješimje) jer bi u većini jedinica ipak bili izglasani muslimanski predstavnici (mada nisam upućen posve u detalje)
Mislim, nemam ja ništa protiv tog statuta, ali ne smatram to najbitnijim pitanjem BIH Hrvata, kao što to neki ovdje prikazuju. Najbolje je da se ovlašteni obrate Ustavnom sudu pa možda i bude nešto od toga.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2010, 02:17 

Još treba dodati da u Travniku ne postoji dio grada gdje Hrvati isključivo žive kao Muslimani u istočnom Mostaru (pa su i svi vijećnici od tamo Muslimani), da ih je općenito tamo manje nego Muslimana u Mostaru i da slabije izlaze na izbore.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2010, 09:46 

A sad nema ha?

Sad će se brojni ohladit od Trećeg, točnije svi koji su u KSB i HNŽ.

E neka vam vala i zaslužili ste. Kao da se to nije cijelo vrijeme vidjelo.

I kad neko poput mene kaže da je bolje rješenje imat etnozemljopisne regije poput onih VO plana ili AU regija to ne znači da je antihrvatski.

Naprosto, Treći kojeg možemo dobit ne zadovoljava prostorno.

Zato je bolje radit na kantonizaciji i ne inzistirat na etničkim poludržavama.

Smanjit doživljaj sa prefixima hrvatski, koristit bh. malo više.

I kantonalna država jako štiti Hrvate. Na nama je sad da nađemo snage kod Bošnjaka i MZ koje nisu za etničke države.

Kao što vidite, ne odgovara nam cementiranje države, a pozivima za Treći Dodik je htio da cementira stanje.

Entitete treba oslabit jer u njima nas razaraju a ne možeš ga oslabit ako i ti stalno želiš jedan.

Suradnja sa Srbima na državnoj razini je u redu, ali kod ustavnih promjena saveznici nam mogu biti samo Bošnjaci. A nadam se da će i kod njih prevagnut oni normalniji, bez šuplje retorike poput Hareta, Komšića i sad Zlaje, koja samo učvršćuje Dodika i entitete.

Uredali se svih nas 470 000 BiH Hrvat u red i došli pred Sarajevo dubiti na glavi i moliti da se zemlja kantonizira, ona se neće kantonizirati.
Zato što to ne žele Srbi i zato što to ne žele Bošnjaci.

Dakle Junuze utuvi u glavu ovo što ti pišem sad: Bosanski Srbi su jedan narod koji želi dio BiH zvan RS pretvoriti u nacionalnu državu tih istih Srba.
Bošnjaci su narod koji želi jedan dio BiH zvan FBIH pretvoriti u nacionalnu državu bošnjačkog naroda.

Dokaza je bezbroj a jedan od njih je taj što su ta obadva naroda odbacili i Vens-Ovenov plan i Cutiljerov plan.

To da mi ne možemo postići 3.entitet a da nas teritorijano zadovaljava je laž.
Samo trebamo održati ono što sad kontroliramo.

Baš tako.
Neka Bošnje (ili kako se već zovu) na drugima liječe svoje komplekse.
Zna se koje su granice trećega, zar ne?

Vrh

PostPostano: 20 lis 2010, 15:39 

Broj glasova Bošnjaka u RS-u za ZAstupnički dom parlamenta BiH je pao s prošlih 56 000 na 52 000 na ovim izborima.

A veća izlaznost na ovim izborima.

Tako izgleda da su stvarno dignuli ruke od RS-a

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/komentar-dana/16679-Politiki-grobari.html

Vrh

PostPostano: 20 lis 2010, 17:25 

Broj glasova Bošnjaka u RS-u za ZAstupnički dom parlamenta BiH je pao s prošlih 56 000 na 52 000 na ovim izborima.

Ma to je očito, galama na Dodika im služi samo za skupljanje glasova u federaciji, a kada
ni to ne bude palilo onda će biti u banani. Za predizborne kampanje moraš imati neke "neprijatelje"
jer ako ih nemaš počeče se gledati na stručnost kandidata a to je za političare zajebano.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2010, 18:29 

od tog broja, najmanje 1/5 je iz inozemstva.

Vrh

PostPostano: 15 stu 2010, 00:07 

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/101114055/komentari#komentari

330 mjesečni priraštaj u FBiH.
Nek je od tih 330 250 bošnjaka na godišnjem nivou prirast 2 800 bošnjaka.
nek svake godine iseli recimo 1000 , to je 1800 prirast godišnje.
U 10 godina oko 15-20 000.
A balije digle hampu kao da će ih za 10 godina biti 12 milijuna.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2010, 18:09 

II saziv Narodne skupštine Republike Srpske (1996.)
Srbi - 65 poslanika
Bošnjaci - 18 poslanika
Hrvati - 0 poslanika

III saziv Narodne skupštine Republike Srpske (1997.)
Srbi - 65 poslanika
Bošnjaci - 18 poslanika
Hrvati - 0 poslanika

IV saziv Narodne skupštine Republike Srpske (1998.)
Srbi - 64 poslanika
Bošnjaci - 17 poslanika
Hrvati - 2 poslanika

V saziv Narodne skupštine Republike Srpske (2000.)
Srbi - 68 poslanika
Bošnjaci - 14 poslanika
Hrvati - 1 poslanika

VI saziv Narodne skupštine Republike Srpske (2002.)
Srbi - 71 poslanik
Bošnjaci - 13 poslanika
Hrvati - 1 poslanik

VII saziv Narodne skupštine Republike Srpske (2006.)
Srbi - 75 poslanika
Bošnjaci - 8 poslanika
Hrvati - 0 poslanika

VIII saziv Narodne skupštine Republike Srpske (2010.)
Srbi - 78 poslanika
Bošnjaci - 5 poslanika
Hrvati - 0 poslanika

Primjećujete li ovdje jedan opadajućiu matematički niz?? :pepam

Vrh

PostPostano: 18 stu 2010, 18:54 

Srbi - 65 poslanika
Bošnjaci - 18 poslanika
Hrvati - 0 poslanika

Srbi - 65 poslanika
Bošnjaci - 18 poslanika
Hrvati - 0 poslanika

Srbi - 64 poslanika
Bošnjaci - 17 poslanika
Hrvati - 2 poslanika

Srbi - 68 poslanika
Bošnjaci - 14 poslanika
Hrvati - 1 poslanika

Srbi - 71 poslanik
Bošnjaci - 13 poslanika
Hrvati - 1 poslanik

Srbi - 75 poslanika
Bošnjaci - 8 poslanika
Hrvati - 0 poslanika

Srbi - 78 poslanika
Bošnjaci - 5 poslanika
Hrvati - 0 poslanika

Ma to je i bilo za očekivati, Bošnjaci su digli ruke od RS a i ti povratnici ako su mlađi nemaju sa
kime da zasnivaju brakove jer ne žele sa Srbima. Hrvata nema toliki broj da bi imali poslanika ali
i Hrvati vjerojatno nemaju intenzitet vraćanja. Sve skupa šuplja je priča o povratku nakon ovoliko godina.
Migracije se dešavaju ali na nekim drugim relacijama.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2010, 22:28 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Srbi - 65 poslanika
Bošnjaci - 18 poslanika
Hrvati - 0 poslanika

Srbi - 65 poslanika
Bošnjaci - 18 poslanika
Hrvati - 0 poslanika

Srbi - 64 poslanika
Bošnjaci - 17 poslanika
Hrvati - 2 poslanika

Srbi - 68 poslanika
Bošnjaci - 14 poslanika
Hrvati - 1 poslanika

Srbi - 71 poslanik
Bošnjaci - 13 poslanika
Hrvati - 1 poslanik

Srbi - 75 poslanika
Bošnjaci - 8 poslanika
Hrvati - 0 poslanika

Srbi - 78 poslanika
Bošnjaci - 5 poslanika
Hrvati - 0 poslanika

Ovaj opadajući niz u RS ima upravo suprotan smjer u Federaciji BiH.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2010, 22:32 

nije bas tako. u RS opadaju glasovi zato sto bosnjacka dijaspora sve manje glasa a ne zbog toga sto se bosnjaci nekud sele od izbora do izbora.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 191 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: BingBot, Brigadir, iprodano, Naša Kvačica i 81 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: