|
|
Stranica: 4/8.
|
[ 191 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Bišćanin
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 11:55 |
|
|
dudu je napisao/la: Bihac-Krajina je napisao/la:
Ovo nece takodje niko prihvatiti, kad kazem niko onda mislim na muslimansku stranu. Jedino sto je realno jeste spajanje Hercegovackih kantona i spajanje Bosanskih kantona. Cak sta vise i to je jako problematicno, pa je po mom vidjenju moguce samo ovo:
1. USK 2. ZE-DO+Tuzlanski kanton 3. Sarajevski kanton+Podrinjski 4. Livanjski+ZHK 5. HNK 6. SBK 7. Posavski kanton
ovaj mastadont od kantona bi imao preko 750 tisuća ljudi, dok bi Ministrov Kanton 2 imao malo manje od 700. u biti, neloš je prijedlog da postoje tri kantona, ovaj tvoj mamutski ZE-DO+TK, Ministrov Kanton 2 i Sarajevski+BPK. A de ti meni reci zbog cega nama uopce trebaju kantoni? Zbog cega se ne prebaci veliki dio na opcine i da svaka opcina (zbog svoje specificnosti, jal Hrvatska vecina, jal muslimanska ili jezicnosti ili religija) uredjuje svoje kako i sami to zamisljaju? To je strasno dobra ideja, recimo da opcine imaju ingerencije nad obrazovanjem, turizmom, novcem itd. Znam to je velika matematika za nas Bosance i Hercegovce, ali samo eto da to ubacim u raspravu.
|
 |
|
mateb
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 12:20 |
|
|
Bihac-Krajina je napisao/la: dudu je napisao/la:
ovaj mastadont od kantona bi imao preko 750 tisuća ljudi, dok bi Ministrov Kanton 2 imao malo manje od 700. u biti, neloš je prijedlog da postoje tri kantona, ovaj tvoj mamutski ZE-DO+TK, Ministrov Kanton 2 i Sarajevski+BPK.
A de ti meni reci zbog cega nama uopce trebaju kantoni? Zbog cega se ne prebaci veliki dio na opcine i da svaka opcina (zbog svoje specificnosti, jal Hrvatska vecina, jal muslimanska ili jezicnosti ili religija) uredjuje svoje kako i sami to zamisljaju? To je strasno dobra ideja, recimo da opcine imaju ingerencije nad obrazovanjem, turizmom, novcem itd. Znam to je velika matematika za nas Bosance i Hercegovce, ali samo eto da to ubacim u raspravu. Što bi to konkretno značilo? Koje ovlasti? Nigdje u svijetu općine nemaju neke značajnije ovlasti nad lovom (znači da većina novca kojeg stvore fizičke i pravne osobe u toj općini, odnosno sa sjedištem u istoj, automatski ostane u općini), visokim obrazovanjem i slično. Velika matematika za cijeli svijet, čini se.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ronaldinho
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 12:23 |
|
|
|
Meni se sviđa ideja 2 kantona u FBiH,znači Hrvatima idu ZHŽ,HBŽ,PŽ,u HNK i SBŽ provesti popis stanovništva(da se otkloni mogučnost fiktivnog prijavljivanja),te sprovesti referendum na razini mjesnih zajednica kojem kantonu se želi pristupiti,diskontinuitet teritorija bi bio golemi jamac da Hrvati neće ići na otcjepljenje.Proširiti neke ovlasti kantonima,te ukinuti predsjedništvo.Naravno uključiti Žepče i Usoru u referendum.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 12:25 |
|
|
|
Bilo je takvih prijedloga(općine) i s naše strane, da se ukinu županije, a velike ovlasti prenesu na općine, koje bi onda prema svojim željama formirale zajednice općina i tako bi rješavali pitanja više razine! Ali ko bi to onda uskladio, svk bi htio i bolnicu i sud i fakultet u sebe!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 12:26 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 64489 Lokacija: DAZP HQ
|
Bihac-Krajina je napisao/la: dudu je napisao/la:
ovaj mastadont od kantona bi imao preko 750 tisuća ljudi, dok bi Ministrov Kanton 2 imao malo manje od 700. u biti, neloš je prijedlog da postoje tri kantona, ovaj tvoj mamutski ZE-DO+TK, Ministrov Kanton 2 i Sarajevski+BPK.
A de ti meni reci zbog cega nama uopce trebaju kantoni? Zbog cega se ne prebaci veliki dio na opcine i da svaka opcina (zbog svoje specificnosti, jal Hrvatska vecina, jal muslimanska ili jezicnosti ili religija) uredjuje svoje kako i sami to zamisljaju? To je strasno dobra ideja, recimo da opcine imaju ingerencije nad obrazovanjem, turizmom, novcem itd. Znam to je velika matematika za nas Bosance i Hercegovce, ali samo eto da to ubacim u raspravu. općine su premale jedinice s premalo prihoda da bi mogle brinuti o svim aspektima kao kantoni.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bišćanin
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 12:27 |
|
|
mateb je napisao/la: Bihac-Krajina je napisao/la:
A de ti meni reci zbog cega nama uopce trebaju kantoni? Zbog cega se ne prebaci veliki dio na opcine i da svaka opcina (zbog svoje specificnosti, jal Hrvatska vecina, jal muslimanska ili jezicnosti ili religija) uredjuje svoje kako i sami to zamisljaju?
To je strasno dobra ideja, recimo da opcine imaju ingerencije nad obrazovanjem, turizmom, novcem itd. Znam to je velika matematika za nas Bosance i Hercegovce, ali samo eto da to ubacim u raspravu.
Što bi to konkretno značilo? Koje ovlasti? Nigdje u svijetu općine nemaju neke značajnije ovlasti nad lovom (znači da većina novca kojeg stvore fizičke i pravne osobe u toj općini, odnosno sa sjedištem u istoj, automatski ostane u općini), visokim obrazovanjem i slično. Velika matematika za cijeli svijet, čini se. Pocnimo ovako, sad opcine od ukupnog budzeta (nazovimo ga tako) dobivaju 8%. Kada ne bi bilo kantona imali bi DUPLO. Sad mi ti navedi (ili mi svi zajedno) sta opcina moze imati maksimalno od ovlasti.
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 12:58 |
|
|
Bihac-Krajina je napisao/la: mateb je napisao/la:
Što bi to konkretno značilo? Koje ovlasti?
Nigdje u svijetu općine nemaju neke značajnije ovlasti nad lovom (znači da većina novca kojeg stvore fizičke i pravne osobe u toj općini, odnosno sa sjedištem u istoj, automatski ostane u općini), visokim obrazovanjem i slično.
Velika matematika za cijeli svijet, čini se.
Pocnimo ovako, sad opcine od ukupnog budzeta (nazovimo ga tako) dobivaju 8%. Kada ne bi bilo kantona imali bi DUPLO. Sad mi ti navedi (ili mi svi zajedno) sta opcina moze imati maksimalno od ovlasti. Ne dobiju ni 3%.Neke.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bišćanin
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 13:13 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Bihac-Krajina je napisao/la:
Pocnimo ovako, sad opcine od ukupnog budzeta (nazovimo ga tako) dobivaju 8%. Kada ne bi bilo kantona imali bi DUPLO. Sad mi ti navedi (ili mi svi zajedno) sta opcina moze imati maksimalno od ovlasti.
Ne dobiju ni 3%.Neke. ne ne ne, nisam na to mislio, nego sveukupno opcine dobivaju 8% od "velikog kolaca", pa se taj postotak dijeli na opcine, preko federacije i kantona. Samo kad pomislim koliko bi znacilo opcinama da u ovom trenutnu (sto je moguce bez ikakvih problema) posjeduju duplo veci budzet nego sto sad imaju! Vjerujte vecina komunalnih, infrastrukturalnih problema bi se rijesilo za par godina u svakoj opcini. Naravno nisu sve opcine na istom nivou, ali bi svakako bilo STRAHOVITO i veoma znakovito za opcine. I tu sad mozemo usporediti opcine u FBiH i RS, pa se tek onda vidi koliko je ustvari FBiH ekonomski jaca od RS. Moje misljenje je da nam ne trebaju kantoni, nego nam trebaju regionalni centri i sluzbe u tim centrima koji ce se baviti obrazovanjem, infrastrukturom (master projektima), turizmom, ali ne i novcem, jer novac dolazi iz opcina odredjenih regije. NOVCI MORAJU OSTATI U OPCINAMA. Ukoliko jedna opcina ima vecinu Hrvata neka radi po nastavnom planu i programu na hrvatskome jeziku, ALI da nehrvati bivaju obezbjedjeni i prema svojim potrebama. Imali bismo opcinski, regionalni i federalni sud (instance) i zivjela Federacija. Smatram da je to pravo rijesenje, a ovo sto sad imamo bespotrebno kosta i nije u interesu nikoga. Primjer: Zbog cega ljudi recimo u Buzimu treba da koce one u Bihacu u svom razvoju ili zbog cega recimo ljudi u Kiseljaku treba da koce one u Vitezu itd.
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 13:16 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43709 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
mateb je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Šta ti ovo znači "gazdin igrač"? Nije ovo neka strančica pa da tu ubacujemo svoje kadrove i ublehare  svako ima pravo na svoje mišljenje i stav, a mislim da je vrijeme da otkrijem svoje karte. Ja sam već davno otpisao neki hrvatski treći entitet baziran isključivo na etničkom kriteriju, a tako razmišlja još 3-4 "glavnih faca" ovdje. Treći entitet i stolni gradovi su samo naše i HDZ-ovo sredstvo zakuhavanja situacije, po potrebi, baš kao i Dodine prijetnje za otcjepljenje RS. Treći entitet (hrvatski) je nemoguće izvući u željenom obimu (da obuhvata bar 90% Hrvata), a sve ostalo je pirova pobjeda i put u trajne nacionalne pukotine/podjele i mitove o izdajama. Spajanje županija i smanjenje njihovog broja sa 10 na 2 je najoptimalnije moguće rješenje kada se gleda ono što je poželjno, uz ono što je moguće. Dakle, želimo spajanje HBŽ, ZHŽ, HNŽ, SBŽ i PŽ u jedan kanton, koji se može zvati i Kanton 2, što se mene tiče. Kantonu 2 još pridodati općinu Žepče, Usoru i novu općinu Kraljevu Sutjesku kao garant da tu neće biti nikakvih odcjepljivanja ili veliko državnih projekata, također ostaviti mogućnost formiranja novih općina po švicarskom obrascu koje bi mogle preskakati iz kantona (npr općine Ravne-Brčko i Soli), a moguć ustupak bi bio odricanje Hrvata od troglavog predsjedništva. Koncept Federacije BiH u potpunosti uništiti prebacivanjem ovlasti na kantone i državu, što nam u svakom slučaju odgovara. Glavni gradovi Kantona 2 su Mostar i Travnik, obadva sa statutima (travnički je već predviđen u ustavu SBŽ). Vlast u kantonu se konstituira kroz 2/3 većinu, i osigurač od 50% narodnog kluba u Domu Naroda. Ovako nešto bi dobilo podršku Hrvatske, određenih krugova u Sarajevu i naravno međunarodne zajednice. Ovo bi i Hrvati i Muslimani mogli predstaviti kao pobjedu i dobro rješenje...Muslimani bi se mogli pohvaliti da su ukinuli predsjedništvo i da su zaštitili hercegovačke i livanjske Muslimane. Od međunarodne zajednice iskamčiti velika sredstva kao nagradu za ovaj sporazum za provedbu Aneksa 7, EU pristupnih fondova, i mogućnost sklapanja ugovora sa hrvatskim regijama u EU (NUTS 2). Nadam se da ćemo prije ustavnih promjena složiti jedan ozbiljniji elaborat i dostaviti svim hrvatskim strankama, SDP-u, i OHR-u. Jesi ti siguran u ovo boldano? Što se predsjedništva tiče, to je svakako najbolje rješenje. Što se EU tiče, sanjati o nekakvoj većoj lovi u doglednoj budućnosti je vrlo optimistično. Sve u svemu, nerealno u ovoj fazi, ali legitimno za pokušati. Naravno da nisam siguran, ali se u prošlih godinu dana sa njihove strane čuje i o smanjenju (ne ukidanju) broja kantona. Sa obzirom da su pred nama ustavne promjene, eto šanse da se ode dalje od pukih kozmetičkih spajanja (tipa već predloženog spajanja BPK i KS). Probni balon pustiti prvo prema strancima, jer ukoliko bi se prodala ta tezau ukidanju preko stotinu različitih ministarstavai X troškova, mogli bi bar uzeti u razmatranje, i time osigurati da nam Sarajevo odmah ne probuši probni balon Kako...posltai kao prijedlog OHR-u, Steinbergu, Doris Pack, zatim onoj ružnoj engleskinji...ništa ne košta i who dares wins 
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 13:43 |
|
|
|
Gradovi će se smanjivati, BiH će izgubiti 750.000 stanovnika
Za 20 godina BiH će imati 3,7 milijuna stanovnika, što će predstavljati smanjenje od 18,4 posto u odnosu na 4,5 milijuna stanovnika iz 1989., objavila je agencija "Euromonitor International". Prema ovom izvještaju, bit će smanjen broj svih populacija ispod 58 godina starosti. Sarajevo će, prema pretpostavkama "Euromonitora", 2030. godine i dalje biti najveći grad, i to s populacijom od skoro 425.000 stanovnika.
Isti izvor navodi da je Brčko najbrže rastući grad, a broj stanovnika Distrikta trebao bi porasti za 26,4 posto između 2010. i 2030. godine. Banja Luka će brojati približno 225.000 stanovnika u 2030., a "Euromonitor International" je ocjenjuje drugim najbrže rastućim gradom.
Zenica, Mostar, BiHać,manji
Zenica, Mostar, Bihać i Prijedor bit će manji gradovi 2030. nego što su bili prije rata, tvrdi "Euromonitor International".
Komentirajući ove podatke, demograf Ilijas Bošnjović kaže kako njegova istraživanja pokazuju da trenutno BiH ima oko četiri milijuna stanovnika, a prema prijeratnim pretpostavkama, ove godine ih je trebalo biti oko 4,75 milijuna.
- Ako sada nedostaje oko 750.000 stanovnika, to je veliki demografski gubitak i loš znak za budućnost zemlje. Naime, BiH se polako prazni, mlađe stanovništvo odlazi, starije ostaje, novo se ne rađa, pa je perspektiva veoma loša. Politika o tome uopće ne vodi računa i vodi se mišlju da će "stanovništva biti kao kiše". Međutim, stanovništva nema i bit će ga sve manje - objašnjava Bošnjović.
I profesor dr. Adem Balić, kako prenosi sarajevski Dnevni avaz, smatra da se BiH veoma lako može do 2030. godine imati manje stanovnika za skoro 20 posto.
Ekonomski razlozi, a ne smanjena plodnost
- Ne radi se o tome da će plodnost našeg naroda biti smanjena. Glavni razlog je ekonomski jer dosta mladih se ne odlučuje na brak ili se odluče, a onda ne žele rađati djecu zato što nemaju uvjeta za to. Kada se ipak steknu uvjeti, pitanje je hoće li ostati živjeti u BiH. To je naš problem - kaže profesor Balić.
Prema njegovim riječima, dosta je slučajeva i da se parovi odlučuju samo na jedno dijete. I takvu odluku donose jer nemaju ekonomskih uvjeta za širu obitelj.
Na upit kako bi u budućnosti mogla izgledati demografska slika pojedinih gradova, Bošnjović kaže da se u BiH događaju migracije velikih razmjera, te da će Sarajevo ostati najveći grad po broju stanovnika.
- Stanovništvo koje je ostalo u selima i manjim mjestima ide ka većim gradovima. Sarajevo privlači stanovništvo, ali staro. Glavni grad je demografski veoma oslabio - kaže Bošnjović.
Šta je "Euromonitor"?
"Euromonitor International" je jedna od vodećih međunarodnih agencija za istraživanje tržišta, demografiju i međunarodne statistike... Svake godine provodi stotine istraživačkih projekata, a prisutan je u 80 zemalja širom svijeta. Dobivene podatke objavljuje u velikom broju knjiga.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 13:45 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 29405 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Bihac-Krajina je napisao/la: A de ti meni reci zbog cega nama uopce trebaju kantoni? Zbog cega se ne prebaci veliki dio na opcine i da svaka opcina (zbog svoje specificnosti, jal Hrvatska vecina, jal muslimanska ili jezicnosti ili religija) uredjuje svoje kako i sami to zamisljaju?
To je strasno dobra ideja, recimo da opcine imaju ingerencije nad obrazovanjem, turizmom, novcem itd. Znam to je velika matematika za nas Bosance i Hercegovce, ali samo eto da to ubacim u raspravu.
Jedna prosječna općina u BiH nema administrativno-kadrovske kapacitete za tako nešto. Da bi se to ostvarilo trebao bi se broj uposlenih u općinama upetorostručiti. Ne vidim načina kako bi se to moglo postići u npr. jednoj općini Ravno, gdje godinama ne mogu da nađu ni jednog jedinog pravnika koji je voljan tamo raditi. Takav pristup bi u konačnici doveo samo do sljedećeg - okrupnjavanja općina, spajanja više općina u jednu, a suvremene svjetske tendencije idu u suprotnom smjeru. Općine trebaju biti što manje, i sa što manje stanovnika. Slikovito rečeno, naidealnije su one općine gdje prvi čovjek općine osobno zna sve glave obitelji u svojoj općini. Također, ukidanje općina bi imalo još neke vrlo negativne učinke, npr. više se ne bi mogli na općinska rješenja donositi žalbe županji/kantonu već izravno jedino i samo Federaciji, što bi npr. jedan Bošnjak u Stocu rado prihvatio, ali Hrvat baš i ne. U konačnici, zašto se okraničiti smo na županije? Zašto ne ukinuti i županijske sudove? Ostaviti samo općinske sudove i vrhovni sud FBiH? Pa da. I tako dalje i tako dalje.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 13:46 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43709 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Mar-kan je napisao/la:
Komentirajući ove podatke, demograf Ilijas Bošnjović kaže kako njegova istraživanja pokazuju da trenutno BiH ima oko četiri milijuna stanovnika, a prema prijeratnim pretpostavkama, ove godine ih je trebalo biti oko 4,75 milijuna.
Jakog mi stručnjaka...BiH danas ima 3.4 m stanovnika, u vrh glave.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 13:52 |
|
|
mateb je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Dakle, želimo spajanje HBŽ, ZHŽ, HNŽ, SBŽ i PŽ u jedan kanton, koji se može zvati i Kanton 2, što se mene tiče. Kantonu 2 još pridodati općinu Žepče, Usoru i novu općinu Kraljevu Sutjesku kao garant da tu neće biti nikakvih odcjepljivanja ili veliko državnih projekata, također ostaviti mogućnost formiranja novih općina po švicarskom obrascu koje bi mogle preskakati iz kantona (npr općine Ravne-Brčko i Soli), a moguć ustupak bi bio odricanje Hrvata od troglavog predsjedništva.
Koncept Federacije BiH u potpunosti uništiti prebacivanjem ovlasti na kantone i državu, što nam u svakom slučaju odgovara.
Glavni gradovi Kantona 2 su Mostar i Travnik, obadva sa statutima (travnički je već predviđen u ustavu SBŽ). Vlast u kantonu se konstituira kroz 2/3 većinu, i osigurač od 50% narodnog kluba u Domu Naroda.
Ovako nešto bi dobilo podršku Hrvatske, određenih krugova u Sarajevu i naravno međunarodne zajednice. Ovo bi i Hrvati i Muslimani mogli predstaviti kao pobjedu i dobro rješenje...Muslimani bi se mogli pohvaliti da su ukinuli predsjedništvo i da su zaštitili hercegovačke i livanjske Muslimane.
Od međunarodne zajednice iskamčiti velika sredstva kao nagradu za ovaj sporazum za provedbu Aneksa 7, EU pristupnih fondova, i mogućnost sklapanja ugovora sa hrvatskim regijama u EU (NUTS 2).
Nadam se da ćemo prije ustavnih promjena složiti jedan ozbiljniji elaborat i dostaviti svim hrvatskim strankama, SDP-u, i OHR-u.
Jesi ti siguran u ovo boldano? Što se predsjedništva tiče, to je svakako najbolje rješenje. Što se EU tiče, sanjati o nekakvoj većoj lovi u doglednoj budućnosti je vrlo optimistično. Sve u svemu, nerealno u ovoj fazi, ali legitimno za pokušati. Ne samo nerealno, nego suludo, nema teorije da bi Muslimani pristali da nam daju sve te teritorije ,kao uz zaštitu doma naraoda, pa nisu retardirani, znaju oni što znači većina, a što manjina pod zaštitom "staututa". Prijedlog je legitiman, ali kao potpuno neraealan, kao što je neralan i prijedlog za ukidanje RS , je nekoristan i štetan i pridonosi otupljivanju , koje nikako da prestane s naše strane, oštrice trećeg entiteta! Takva kvazielita hodočasti i po HR i s visine trabunja o visokoj politici, političkim teorijama i politici kao umijeći mogućeg(a sami ne daju nikakav suvisao prijedlog), a volju i stoljetnje težnje naroda prikazuje kao naivne i kao zavedenu raju koja nije dorasla ni da zna što želi! @Minstre koji su to forumski frajeri, nije ih valjda sramota ili možda da nas ostale , također, smatraju neukim poukom, pa s nama razgovaraju na našoj razini, a u ozbiljnijem društvu razgovaraju za zbiljno?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vipera ammodytes
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 13:55 |
|
Pridružen/a: 28 ruj 2010, 20:45 Postovi: 4605 Lokacija: Kamenjarski krš
|
Mar-kan je napisao/la: Gradovi će se smanjivati, BiH će izgubiti 750.000 stanovnika
Za 20 godina BiH će imati 3,7 milijuna stanovnika, što će predstavljati smanjenje od 18,4 posto u odnosu na 4,5 milijuna stanovnika iz 1989., objavila je agencija "Euromonitor International". Prema ovom izvještaju, bit će smanjen broj svih populacija ispod 58 godina starosti. Sarajevo će, prema pretpostavkama "Euromonitora", 2030. godine i dalje biti najveći grad, i to s populacijom od skoro 425.000 stanovnika.
Isti izvor navodi da je Brčko najbrže rastući grad, a broj stanovnika Distrikta trebao bi porasti za 26,4 posto između 2010. i 2030. godine. Banja Luka će brojati približno 225.000 stanovnika u 2030., a "Euromonitor International" je ocjenjuje drugim najbrže rastućim gradom.
Zenica, Mostar, BiHać,manji
Zenica, Mostar, Bihać i Prijedor bit će manji gradovi 2030. nego što su bili prije rata, tvrdi "Euromonitor International".
- Ako sada nedostaje oko 750.000 stanovnika, to je veliki demografski gubitak i loš znak za budućnost zemlje. Naime, BiH se polako prazni, mlađe stanovništvo odlazi, starije ostaje, novo se ne rađa, pa je perspektiva veoma loša. Politika o tome uopće ne vodi računa i vodi se mišlju da će "stanovništva biti kao kiše". Međutim, stanovništva nema i bit će ga sve manje - objašnjava Bošnjović.
I profesor dr. Adem Balić, kako prenosi sarajevski Dnevni avaz, smatra da se BiH veoma lako može do 2030. godine imati manje stanovnika za skoro 20 posto.
Ekonomski razlozi, a ne smanjena plodnost
- Ne radi se o tome da će plodnost našeg naroda biti smanjena. Glavni razlog je ekonomski jer dosta mladih se ne odlučuje na brak ili se odluče, a onda ne žele rađati djecu zato što nemaju uvjeta za to. Kada se ipak steknu uvjeti, pitanje je hoće li ostati živjeti u BiH. To je naš problem - kaže profesor Balić.
Prema njegovim riječima, dosta je slučajeva i da se parovi odlučuju samo na jedno dijete. I takvu odluku donose jer nemaju ekonomskih uvjeta za širu obitelj.
Na upit kako bi u budućnosti mogla izgledati demografska slika pojedinih gradova, Bošnjović kaže da se u BiH događaju migracije velikih razmjera, te da će Sarajevo ostati najveći grad po broju stanovnika.
- Stanovništvo koje je ostalo u selima i manjim mjestima ide ka većim gradovima. Sarajevo privlači stanovništvo, ali staro. Glavni grad je demografski veoma oslabio - kaže Bošnjović.
Šta je "Euromonitor"?
"Euromonitor International" je jedna od vodećih međunarodnih agencija za istraživanje tržišta, demografiju i međunarodne statistike... Svake godine provodi stotine istraživačkih projekata, a prisutan je u 80 zemalja širom svijeta. Dobivene podatke objavljuje u velikom broju knjiga. He.he, mislim da sam pogodio 'point' Samo i ova agencija pokazuje koliko stranci pojma nemaju o situaciji u BiH. Naime u BiH nema 4 milijuna nego 3 milijuna ljudi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mister_no
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 13:56 |
|
|
Bihac-Krajina je napisao/la: i_jopet je napisao/la: Bošnjaci bi se mogli na ovo naljutiti, bolje da si dao neku drugu usporedbu  Mislim da pitanje treba da glasi zbog cega Hrvati i Srbi bjeze od gradjanske BiH kad su (  ) vecina  To je nesto sto nikada necu shvatiti. Slozni ko braca, mogli bi ko sale da nadglasaju razjedinjene balije u parlamentu a nesto nece..valjda je to taj poznati srpskohrvatski merhamet. 
_________________ Idol http://www.youtube.com/watch?v=UJbz-t6A ... re=related
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 13:57 |
|
|
|
Ovo je prijedlog koji ima i glavu i rep, i koji je izvodiv uz izmjene ustava srednjeg intenziteta. Kanton 2 nije hrvatski, nego nedefiniran. Uopće se ne radi o nekom "in" elitizmu nego umijeću mogućeg, naspram podjele na hrvatske i bošnjačke entitete gdje bi se ko u Daytonu crtale karte i dijelile granice sve do mjesne zajednice. To je SCI-FI, a ovo naše je iako daleko od sigurnog, štoviše ima ispod 50% šanse za uspjeh, ipak ima neki rezon, i što je najvažnije ne bi ostavio neprihvatljiv broj Hrvata na cjedilu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vipera ammodytes
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 13:58 |
|
|
Bihac-Krajina je napisao/la:
A de ti meni reci zbog cega nama uopce trebaju kantoni? Zbog cega se ne prebaci veliki dio na opcine i da svaka opcina (zbog svoje specificnosti, jal Hrvatska vecina, jal muslimanska ili jezicnosti ili religija) uredjuje svoje kako i sami to zamisljaju?
A rođo, ti reci zbog čega nama trebaju entiteti u ovakvom obliku kakvi su danas?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mister_no
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 13:58 |
|
|
mostarac111 je napisao/la: Ljudi čega se plašite, sad kad ukinu vizni režim puno muslimana će jednostavno otići vani.  Kako, pobogu? Putovanje bez viza samo znaci da smijes otici tri mjeseca na "Urlaub" u neku od zemalja EU a ne da se smijes tamo naseliti. Boze dragi, na kakve se sve mitove i gluposti ljudi pale...tc tc tc tc. 
_________________ Idol http://www.youtube.com/watch?v=UJbz-t6A ... re=related
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 13:59 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Mar-kan je napisao/la:
Jakog mi stručnjaka...BiH danas ima 3.4 m stanovnika, u vrh glave. Tim veći šok kad se obavi popis... 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vipera ammodytes
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 14:00 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Ovo je prijedlog koji ima i glavu i rep, i koji je izvodiv uz izmjene ustava srednjeg intenziteta. Kanton 2 nije hrvatski, nego nedefiniran. Uopće se ne radi o nekom "in" elitizmu nego umijeću mogućeg, naspram podjele na hrvatske i bošnjačke entitete gdje bi se ko u Daytonu crtale karte i dijelile granice sve do mjesne zajednice. To je SCI-FI, a ovo naše je iako daleko od sigurnog, štoviše ima ispod 50% šanse za uspjeh, ipak ima neki rezon, i što je najvažnije ne bi ostavio neprihvatljiv broj Hrvata na cjedilu. Recite kada budete slali, da mi ostali pošaljemo drugi prijedlog , da ovi vide da nisu svi tako ludi. Ima šanse da ga muslimani prihvate koliko ima šanse da mi prihvatimo ujedinjene KS+SK+HNK.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 14:02 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Ovo je prijedlog koji ima i glavu i rep, i koji je izvodiv uz izmjene ustava srednjeg intenziteta. Kanton 2 nije hrvatski, nego nedefiniran. Uopće se ne radi o nekom "in" elitizmu nego umijeću mogućeg, naspram podjele na hrvatske i bošnjačke entitete gdje bi se ko u Daytonu crtale karte i dijelile granice sve do mjesne zajednice. To je SCI-FI, a ovo naše je iako daleko od sigurnog, štoviše ima ispod 50% šanse za uspjeh, ipak ima neki rezon, i što je najvažnije ne bi ostavio neprihvatljiv broj Hrvata na cjedilu. Čovče Božiji, takvo rješenje bi prihvatilo 100% Hrvata, ali nijedan Bošnjak! Evo pitaj ove s ovog foruma. Nije mi jasno, takvi mudrijaši, a nikad nisu ni jednog Bošnju upitali što on misli o tome! Dakle, nema teorije, i štetno je tošiti energiju na to!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 14:06 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Ovo je prijedlog koji ima i glavu i rep, i koji je izvodiv uz izmjene ustava srednjeg intenziteta. Kanton 2 nije hrvatski, nego nedefiniran. Uopće se ne radi o nekom "in" elitizmu nego umijeću mogućeg, naspram podjele na hrvatske i bošnjačke entitete gdje bi se ko u Daytonu crtale karte i dijelile granice sve do mjesne zajednice. To je SCI-FI, a ovo naše je iako daleko od sigurnog, štoviše ima ispod 50% šanse za uspjeh, ipak ima neki rezon, i što je najvažnije ne bi ostavio neprihvatljiv broj Hrvata na cjedilu. Čovče Božiji, takvo rješenje bi prihvatilo 100% Hrvata, ali nijedan Bošnjak! Evo pitaj ove s ovog foruma. Nije mi jasno, takvi mudrijaši, a nikad nisu ni jednog Bošnju upitali što on misli o tome! Dakle, nema teorije, i štetno je tošiti energiju na to! Ne bi uopće ovo prihvatilo toliko Hrvata jer većina Hrvata žele hrvatski entitet, Herceg-Bosnu, sa ovlastima poput RS-a, i po mogućnosti velikom većinom Hrvata. Ovi okrupnjeni kantoni su lapo-lapo, i bez nacionalnih obilježja i bez ovlasti republike.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vipera ammodytes
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 14:12 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la:
Ne bi uopće ovo prihvatilo toliko Hrvata jer većina Hrvata žele hrvatski entitet, Herceg-Bosnu, sa ovlastima poput RS-a, i po mogućnosti velikom većinom Hrvata. Ovi okrupnjeni kantoni su lapo-lapo, i bez nacionalnih obilježja i bez ovlasti republike.
Kako je lapo-lapo HNŽ+SŽ+ZŽ+HBŽ kad se odmah vidi da je tu Hrvata više i da će Bošnjaci to odmah smatrati kao surogat herceg-bosne?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 14:15 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: zaba1111 je napisao/la:
Čovče Božiji, takvo rješenje bi prihvatilo 100% Hrvata, ali nijedan Bošnjak! Evo pitaj ove s ovog foruma. Nije mi jasno, takvi mudrijaši, a nikad nisu ni jednog Bošnju upitali što on misli o tome! Dakle, nema teorije, i štetno je tošiti energiju na to!
Ne bi uopće ovo prihvatilo toliko Hrvata jer većina Hrvata žele hrvatski entitet, Herceg-Bosnu, sa ovlastima poput RS-a, i po mogućnosti velikom većinom Hrvata. Ovi okrupnjeni kantoni su lapo-lapo, i bez nacionalnih obilježja i bez ovlasti republike. Ne poznaješ stanje na terenu! Glavni izvor frustracije Hrvata u BiH je status i stanje u SBK, bojimo se da Hrvati tamo ne nestanu pod pritiskom većine! Nitko od nas nije frustriran zbog toga što u HNŽ policija ne nosi grb kao ZHŽ ili sl., nitko se ne sekira za stanje i budućnost Hrvata iz Čitluka(mješoviti, ali naš većinski kanton HN), nego je sav izvor frustracije u SB, o čemu sve i ovisi, ako tamo popušimo, treći će nam biti ponuđen! I sve to znaju i Muslimani i naravno da znaju da bi takvim ujedinjenjem postali samo manjina pod navodnom zaštitom kantonalnih institucija, ma bilo bi im lijepo ko u Stocu!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: Smanjivanje broja u BiH-jedino što bi moglo natjerati Bošnjake na pregovore Postano: 17 lis 2010, 14:20 |
|
Pridružen/a: 24 svi 2010, 20:48 Postovi: 2925 Lokacija: predvorje dzeneta
|
mister_no je napisao/la: mostarac111 je napisao/la: Ljudi čega se plašite, sad kad ukinu vizni režim puno muslimana će jednostavno otići vani.  Kako, pobogu? Putovanje bez viza samo znaci da smijes otici tri mjeseca na "Urlaub" u neku od zemalja EU a ne da se smijes tamo naseliti. Boze dragi, na kakve se sve mitove i gluposti ljudi pale...tc tc tc tc.  Realno ima onih koji ce otici ,odnosno koji ce kopati i nogama i rukama da nadju nacin da ostanu tamo gdje odu"scheinehe" humanitarni azili,folovi,golovi...ipak vecina ce se vratiti jer ce vidjeti da nemaju sta traziti u EU,jer kome vise treba cistacica,manualca i ostale bagre,treba inzinjera ,magistara ,doktora,a takvima je dobro i kod kuce...ista se prica govorila za Bugare i Rumune,pa i za Srbe,sta ce, evo gledam dodje pokoja Srpkinja ,Rumunka,Bugarka ljudi natakare tri mjeseca i onda spakuju plate im kartu kupe vrecu deterdzenta ,dvije tri krpice u H&M-u daju 100 Eura putnih troskova i sto bih rekli "shuto dosho,shuto osho"...sjedite dje ste da ste ,i ne kofrcite se ...
_________________ Bismillahi rrahmani rrahim Kul huvallahu Ehad Allahu Samed Lem Jelid Ve Lem Juled Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|