HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 vel 2026, 20:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 192 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Što Hrvati, Srbi i Muslimani misle jedni o drugima
PostPostano: 02 svi 2011, 17:14 

Mrznja izmedju Srba i Hrvata spada u deset najvecih na svijetu prema nekim istrazivanjima.

Vrh

PostPostano: 02 svi 2011, 17:18 

Ana_BGD je napisao/la:
Mrznja izmedju Srba i Hrvata spada u deset najvecih na svijetu prema nekim istrazivanjima.

Jel ju se može mazati na kruh?

Da mržnja u deset najvećih na svitu, o moj Bože. Kako se to miri i na koju forum se uzima srednja vrijednost? Ili se mi mrzimo uvik jednako dok drugima to ovisi o trenutnim odnosima? :D

Sick.

K tebi lete naših želja jata,
naša radost tvojoj se veseli,
naša tuga tvojoj pomoć želi.
Herceg-Bosno, - kol'jevko Hrvata

Vrh

PostPostano: 02 svi 2011, 17:20 

Ana_BGD je napisao/la:

Vjerojatno su je mjerili na srpskoj strani.

Vrh

PostPostano: 02 svi 2011, 17:22 

pjosip je napisao/la:
Ana_BGD je napisao/la:

To sam cula kad sam bila u Egiptu. Bila je neka emisija o mrznji medju narodima.
Sjkecam se da je na prvom mjestu mrznja izmedju Jevreja i Arapa, mi smo iza Sunita i Siita.

Vrh

PostPostano: 02 svi 2011, 17:23 

Gdje su oni na listi?

http://uk.eurosport.yahoo.com/19042011/ ... bombs.html

Celtic coach and fans sent parcel bombs

Celtic manager Neil Lennon and two high-profile supporters of the Scottish Premier League soccer club were intended recipients of parcel bombs, police said on Tuesday.
Glasgow team Celtic have a predominantly Catholic fan base while city rivals Rangers have mainly Protestant supporters and Northern Irishman Lennon, a Catholic, has been the subject of several threats and physical abuse in the past.
He withdrew from the Northern Ireland team when a player in 2002 after a death threat which media speculated had come from Protestant loyalist paramilitaries in the province.
"Let us be quite clear -- there is a major police investigation under way to ensure that the individual or individuals concerned are identified and apprehended, and then brought to book with the full force of the law," Scotland's First Minister Alex Salmond said in a statement on Tuesday.
"We will not tolerate this sort of criminality in Scotland, and as an indication of the seriousness with which we view these developments the Cabinet sub-committee met last Saturday to ensure that the police investigation has every possible support to come to a successful conclusion."
Police said investigations were ongoing into the matter and a news conference would be held at 0900 GMT on Wednesday in Glasgow.
Two other parcel bombs were also addressed to Lennon's lawyer Paul McBride and the former deputy presiding officer of the Scottish parliament Trish Godman.
Only the parcel sent to Godman arrived at her office but did not explode with the other two being intercepted by mail workers, British media reported.
European soccer's governing body UEFA opened a case against Rangers this month for discriminatory sectarian chanting by the club's fans.
Northern Ireland has recently witnessed an upsurge of shootings and bombings targeting police by nationalist groups that splintered off from the Irish Republican Army (IRA) when it abandoned its armed struggle to unite the British-controlled province with the Republic of Ireland.

Vrh

PostPostano: 02 svi 2011, 17:24 

Ana_BGD je napisao/la:
pjosip je napisao/la:

To sam cula kad sam bila u Egiptu. Bila je neka emisija o mrznji medju narodima.
Sjkecam se da je na prvom mjestu mrznja izmedju Jevreja i Arapa, mi smo iza Sunita i Siita.

Narodima ili religijama?

Vrh

PostPostano: 02 svi 2011, 17:27 

mateb je napisao/la:
Ana_BGD je napisao/la:

Narodima ili religijama?

Nisam bas dobro razumjela, samo su rekli Srbi i Hrvati, valjda su tu mislili na naciju.
Kao broje se godine ratovanja, broj zrtava...
Neki je profesor sa univerziteta iz Alexandrije objasnjavao odnose izmedju Srba i Hrvata.

Vrh

PostPostano: 02 svi 2011, 17:29 

zašto bi se mrzili evo jedna budaletina nam je sve objasnio :no

ZNANSTVENO "ŽUTILO" Beogradski povjesničar: Hrvati su Srbi, ali to ne znaju

Malom velikosrpskom mozgu ni globalizacija nije dovoljno široka da i nakon sloma miloševićizma i ratnih poraza odbaci pogonsko gorivo nacionalizma. Starija hrvatska književnost opet postaje novija srpska književnost po fiksaciji da je sve štokavsko srpsko, pa se po toj logici Držić, Palmotić i drugi hrvatski pisci uvrštavaju u srpsku književnu tradiciju.

Historiografski imperijalizam se tu ne zaustavlja. Svi štokavci u Hrvatskoj po Vukovoj fatamorgani ponovno se pretvaraju u Srbe. Akademik Slavko Gavrilović smatra da su Croati – naziv za krajiške Srbe u 16. i 17. stoljeću.

Vampirska djela

Među tim povampirenim historičarima ističe se dr. Nikola Žutić. Isprva sam mislio da se radi o pseudonimu nekog blogera portal-historiografije i Facebook povjesničaru, ali sam otkrio da se stvarno radi o “naučnom savetniku Instituta za savremenu istoriju” iz Beograda, sa simboličnom adresom na Trgu Nikole Pašića. I kao što postoji žuta štampa tako postoji i žuta historiografija, sve u ime žučljive aktualnosti.

Rad na fiskulturi Kraljevine Jugoslavije poslužila mu je da se kondicijski pripremi za vođenje povijesnih ratova za povratak “srpskih zemalja” Zapadnog Balkana koje su otele vodstva Rimokatoličke crkve i Austrijske carske uprave. Oni su na tom prostoru radi potrebe iseljavanja pravoslavnih Srba izmišljali neku rimokatoličku naciju – hrvate s malim h.

Nošen pseudoznanstvenom groznicom opasnom za mentalno zdravlje, baca se na pisanje knjiga “Rimokatolička crkva i hrvatstvo – od ilirske ideje do velikohrvatske realizacije 1453-1941” (1997) i “Srbi rimokatolici – tzv. hrvati” (2006). Ta 2006. godina mu je nadrinaučno plodna jer iz glave izbacuje i tekst “Srbi svi i svuda” – “hrvatske zemlje” bez hrvata” u časopisu Istorija 20. veka, 1/2006. u sklopu projekta kojeg je financiralo Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine Republike Srbije.

Članak je nedavno izašao kao knjiga koju je recenzent, također nazovi doktor, Gojko Malović predstavio kao ledolomac kroz more zaleđenih zabluda. Po svom sadržaju nije vrijedna spomena, ali je ilustracija jednog mentalnog imperijalizma koji stremi Zapadu, a želi negirati sve zapadno i Velikoj Srbiji povratiti Hrvatsku tako da hrvati regresiraju u Srbe rimokatolike pa Srbe pravoslavce.

Žutić je uvjeren ne samo da Hrvatska ne postoji, posebno ne stara Hrvatska, nego da ne postoje ni materijalni dokazi njene opstojnosti, pa niti primarni historiografski izvori. O razdoblju hrvatske narodne dinastije za njega nema podataka ni u arhivu Vatikana, čime Žutić odjednom sumnja u njegovu svemoć, ni u arhivu Venecije, Milana, Firence, Graca, Beča, Carigrada.

Hrvati nisu nikada postojali kao “historijski narod”, a za njihovo virtualno postojanje kriva je ta prokleta hrvatska historiografija koja ga stalno umnožava. Žutić svakom novom idejom pada u kontradikciju jer ako Hrvati nisu nikada postojali već je to naziv za Srbe koji su ucjenom i prisilom prešli u unijate i rimokatolike, onda su ti konvertitski Srbi pravili genocid i etnička čišćenja nad Srbima, a ne Hrvati!? Nakon te “velikohrvatske žetve srpske narodne njive” nastala je i Velika Hrvatska u liku RH.
Bivša braća

Kad normalan čitalac pomisli da je s ovim proturječnostima njegova priča završena, Žutić iznenada pronalazi neprelazne Srbe – u popisu stanovništva iz Austro-Ugarske od 1850. pa sve do 1910. kojima dokazuje kontinuitet srpske većine u srpskim pokrajinama koje je preotela današnja Velika Hrvatska: Slavoniji, Maloj Vlaškoj, Baniji, Kordunu, Lici, Gorskom kotaru, Ravnim Kotarima, Dalmaciji, Dubrovniku, Boki Kotorskoj i Istri!

“Znanstvenik” Žutić stalno mijenja svoje aksiome i ne zna što bi s činjenicama. Naime, ako na prostorima Zapadnog Balkana nikada nije bilo Hrvata s velikim h, čemu onda posezanje za popisima stanovništva i traženje srpske etničke većine na tim vjekovnim “srpskim etničkim prostorima”?

Možemo se složiti sa Žutićem da su Srbi nakon progona Hrvata bili većina jedino u “Republici Srpskoj Krajini”. Zašto ti progonitelji nisu znali da po Žutiću ne protjeruju Hrvate nego hrvate – svoju bivšu braću.

Za Žutića je sve hrvatsko Srpsko i mi koji vjerujemo da preko Jadranskog mora žive Moliški Hrvati moramo odsada biti na čisto da se radi o “Moliškim Srbima”. Možda treba razumjeti kada se unutar demokracije i slobode izjašnjavaju kao Hrvati, jer Vatikan nije daleko.

Bez šale, za račun strateških interesa zapadnoeuropskih demokracija, Hrvati i njihovi rukovodioci Jugoslavijom, posebice Tito, zbog Kominterninog projektiranja Crnogoraca, Muslimana i Makedonaca, iskazali su se u eliminiranju nepoželjnih pravoslavnih Srba. Time je njegova historiografija završila a red je došao na Žutićevu geopolitiku i veliku strategiju.

Hrvati - stvoreni za potrebe zapadnoeuropskih demokracija – dobivaju novu ulogu da zajedno s Turcima, Albancima, Mađarima i drugima s obala Jadranskog, Jonskog, Egejskog, Mramornog i Crnog mora otjeraju Armence, Bugare, Srbe i Grke – samo da se Rusi ne bi dokopali izlaska na Sredozemno more. Nekad bismo zbog straha od takve žutice podivljali, no danas i u Srbiji ozbiljni povjesničari na Žutića odmahuju rukom. I to mi se čini znakom prevelike pažnje.

danko plevnik
foto: cropix

Magistrirao na fiskulturi u Kraljevini

Nakon završetka povijesti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1979., magistrirao je 1987. na tezi koja je odgovarala njegovim sposobnostima “Fizička kultura u Kraljevini Jugoslaviji 1929-1941.” Na toj tematici ostao je do 1991. kada je objavio knjigu “Sokoli – ideologija u fizičkoj kulturi Kraljevine Jugoslavije”.

Znanstveni interes mu je potom odletio u avioindustriju i da je na tome ostao poštedio bi povijesnu znanost.

S bumom ratnog nacionalizma naišao je vlak historiografskih nihilista koji su velikosrpsku stvar htjeli braniti još žešće od Akademijinih memorandumista.

U njega se ukrcao i Žutić koji se prešaltao na antivatikanizam koji u novijoj srpskoj martirologiji uvijek ima atraktivno mjesto te doktorirao na tezi “Država i Rimokatolička crkva u Kraljevini Jugoslaviji 1918-1935.” iz koje je kasnije konfabulirao i knjige “Vatikan, Srbija i Jugoslavija” te “Vatikan i Albanija”.

Vrh

PostPostano: 02 svi 2011, 17:36 

Ana_BGD je napisao/la:
mateb je napisao/la:

Narodima ili religijama?

Nisam bas dobro razumjela, samo su rekli Srbi i Hrvati, valjda su tu mislili na naciju.
Neki je profesor sa univerziteta iz Alexandrije objasnjavao odnose izmedju Srba i Hrvata.

Suniti i šijiti nisu oznake za narode. Što se priče o Hrvatima i Srbima tiče, to su gluposti, budući da taj međunacionalni sukob nije stariji od jednog stoljeća.

Licemjerje na kvadrat.

Vrh

PostPostano: 02 svi 2011, 17:42 

mateb je napisao/la:
Ana_BGD je napisao/la:

Suniti i šijiti nisu oznake za narode. Što se priče o Hrvatima i Srbima tiče, to su gluposti, budući da taj međunacionalni sukob nije stariji od jednog stoljeća.

Licemjerje na kvadrat.

Ja prenosim samo onako kako sam cula. Bilo je tu mrznje i medju nacijama, vjerama, nekim skupinama naroda, ovo za Srbe i Hrvate mi je zapalo za uho. Pogotovo objasnjenje tog profesora koji je jedno dvadeset minuta pricao o nasim odnosima sa akcentom na cinjenici da se odnosi nikada nece popraviti. Cak i da imaju tendenciju pogorsanja. Spomenuo je cak i da utakmice reprezentacija spadaju u grupu "vrlo" visoko rizicnih.

Vrh

PostPostano: 02 svi 2011, 17:47 

mateb je napisao/la:
Ana_BGD je napisao/la:

Narodima ili religijama?

Na isto ti dodje.

Vrh

PostPostano: 02 svi 2011, 17:48 

osa je napisao/la:
necuvisenikad je napisao/la:

Ne moras se ponavljati nego mi samo odgovori da li je Hrvatskoj bilo u interesu da poklekne ARBiH ili nije? Karadjordjevo nisam ni spominjao jer je ta tajna u grobu, zajedno sa Milosevicem i Tudjmanom.

zašto joj ne bi odgovaralo, ako su tuđman i milošević sve dogovorili.

Nemoj tako, jos ce mi pasti na pamet da pomislim da to ti mozda ne izbjegavas odgovor.

Vrh

PostPostano: 02 svi 2011, 18:35 

osa je napisao/la:

Nemoj tako, jos ce mi pasti na pamet da pomislim da to ti mozda ne izbjegavas odgovor.

Jedno vrijeme nisam pratio forum, a vidi u što se pretvorio... :zubati

Vrh

PostPostano: 02 svi 2011, 21:50 

osa je napisao/la:

zašto, pa naravno da nam je odgovaralo, ako su tuđman i milošević sve dogovorili, a bošnjaci kažu da jesu, onda je hrvatskoj svakako bilo u interesu da armija, kako kažeš poklekne.....

Vrh

PostPostano: 04 svi 2011, 20:47 

Moje mišljenje je da su Hrvati i Bošnjaci divni a da su Srbi predivni :D

Vrh

PostPostano: 04 svi 2011, 21:54 

aga nije srbin on je hrvat
rijetko kulturan forumaš:)

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 04 svi 2011, 22:06 

POL_GASOL je napisao/la:
aga nije srbin on je hrvat
rijetko kulturan forumaš:)

ma nije,on je Bosanac,njemu je drzavnost bitnija od nacionalnosti.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 192 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Eminencija, Hagresor 2.0, pakovic, Patriota, snowflake i 53 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: