HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 14 vel 2026, 20:39.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 192 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Što Hrvati, Srbi i Muslimani misle jedni o drugima
PostPostano: 27 tra 2011, 17:54 

DzoniBG je napisao/la:
necuvisenikad je napisao/la:
I kakav te bolan Kutilijerov plan snaso - glavna bajka velikorspkih umova. Razmisli kad je taj plan predlozen i sta se sve izdesavalo prije nego sto je odbijen.

Kutiljerov plan i velikosrpstvo :smijeh

To je manje nego sto je dobijeno u Dejtonu, tako da srpskim nacionalistima to moze biti samo ruzan san...

Ne mogu da se opkladim da rata ne bi bilo i da su ga svi prihvatili, ali je Alija bio taj koji ga je odbio, zbog podrske Amera da udje u rat, koji je vec tada pocinjao.

Da je rekao - eto prihvatamo plan... niko ne bi mogao nista da mu prebaci, on jeste prihvatio osnovne pretpostavke tog plana, ali kad je trebao da se precizira, on je to odjebao, i svesno usao u krvoprolice.

Citat:
Kutiljerov plan i velikosrpstvo :smijeh

Pogresno si shvatio. Potezanje Kutilijerovog plana u smislu opravdavanja rata koji je zapocet sa srpske strane je velikosrpski sovinizam..ne plan sam.

Kazem ti, kad je taj plan odbijen? Razmisli. Razmisli sta se sve izdesavalo prije nego sto je taj plan odbijen! I ako su Srbi toliko bili za mir, za Kutilijerov plan, sto onda odbise Vance-Owenov plan koji im je garantovao mnogo vise i teritorija i prava nego Kutilijerov plan? ;)

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 18:00 

Polako jarane, Srbi, njih oko 150-200 000 (dakle dovoljan broj da budu neki faktor u Sarajevu) su Sarajevo, sva ona naselja koja su kontrolirali u toku rata (od Grbavice, preko Ilidze, Vogosce, Vraca, pa do Ilijasa) napustili 1996. godine!!! A mogli su ostati. Da su ostali danas bi Sarajevo izgledalo potpuno drugacije. Srpskoj nacionalistickoj politici homogeniziranja srpskog naroda unutar BiH niposto nije odgovaralo da u federaciji ostane cetvrtina ukupne srpske populacije u BiH, a sa tih dvjestotinjak hiljada sarajevskih Srba bi to zaista bila cetvrtina. Licemjerno je zbog nestanka Srba iz Sarajeva (pri tom ne mislim na gradjanski orijentirane Srbe, ove sto ih fasisti pogrdno nazivaju "Alijinim Srbima") okrivljavati bilo koga drugo osim Krajisnika ("izgradicemo ljepse i vece Sarajevo") i Karadzica.

U Istocnoj Bosni imas Sarajlija, itekako, u Visegradu ili Foci npr. ima masa. Bio i vidio.

Sarajevo smo vec apsolvirali, reci mi sto ih nema u Tuzli i Zenici...

p.s i nemoj ove price Alijini Srbi, to nisu ni Srbi, to su Bosanci, danasnje SDP uvlake, ikebane te multi-kulti politike koji bez blama gutaju sva govanca o Srbima kojima ih FTV i medijska masinerija hrane... to sto neko ima srpsko ime i prezime nista ne znaci, oni su mentalno odvojeni od srpskog korpusa... njihov izbor, samo nemoj da se prosipa prica da su to "gradjanski" Srbi, moderni, jedini pravi, a ostali su cetnici... to je najgora podmetacina koja se moze zamisliti.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 18:04 

Pogresno si shvatio. Potezanje Kutilijerovog plana u smislu opravdavanja rata koji je zapocet sa srpske strane je velikosrpski sovinizam..ne plan sam.

Kazem ti, kad je taj plan odbijen? Razmisli. Razmisli sta se sve izdesavalo prije nego sto je taj plan odbijen! I ako su Srbi toliko bili za mir, za Kutilijerov plan, sto onda odbise Vance-Owenov plan koji im je garantovao mnogo vise i teritorija i prava nego Kutilijerov plan? ;)

A ko je rekao da su Srbi bili za mir... nisu, ali bi mozda odustali od rata da se krenulo u realizaciju tog plana...mozda, mozda i ne... ali to nije ni poenta price, ja ti dokazujem da u tim okolnostima ni Aliji nije bilo do mira, jer su mu Ameri prosuli pricu da je to pravi potez, o cemu postoje i dokazi koji isplivavaju u zadnje vreme.

Da je prihvatio, da se drzao pregovora do kraja, onda bi imao jako opravdanje, ali cim je odbio, nema tu vise price, Srbima je mozda i vise odgovarao rat tada nego mir, Bosnjacima suprotno, ali je ipak odbijeno. Odavno tvrdim da je Alija svesno zrtvovao svoj narod za buducu drzavu...koju nije dobio...

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 18:09 

DzoniBG je napisao/la:

Polako jarane, Srbi, njih oko 150-200 000 (dakle dovoljan broj da budu neki faktor u Sarajevu) su Sarajevo, sva ona naselja koja su kontrolirali u toku rata (od Grbavice, preko Ilidze, Vogosce, Vraca, pa do Ilijasa) napustili 1996. godine!!! A mogli su ostati. Da su ostali danas bi Sarajevo izgledalo potpuno drugacije. Srpskoj nacionalistickoj politici homogeniziranja srpskog naroda unutar BiH niposto nije odgovaralo da u federaciji ostane cetvrtina ukupne srpske populacije u BiH, a sa tih dvjestotinjak hiljada sarajevskih Srba bi to zaista bila cetvrtina. Licemjerno je zbog nestanka Srba iz Sarajeva (pri tom ne mislim na gradjanski orijentirane Srbe, ove sto ih fasisti pogrdno nazivaju "Alijinim Srbima") okrivljavati bilo koga drugo osim Krajisnika ("izgradicemo ljepse i vece Sarajevo") i Karadzica.

U Istocnoj Bosni imas Sarajlija, itekako, u Visegradu ili Foci npr. ima masa. Bio i vidio.

Sarajevo smo vec apsolvirali, reci mi sto ih nema u Tuzli i Zenici...

p.s i nemoj ove price Alijini Srbi, to nisu ni Srbi, to su Bosanci, danasnje SDP uvlake, ikebane te multi-kulti politike koji bez blama gutaju sva govanca o Srbima kojima ih FTV i medijska masinerija hrane... to sto neko ima srpsko ime i prezime nista ne znaci, oni su mentalno odvojeni od srpskog korpusa... njihov izbor, samo nemoj da se prosipa prica da su to "gradjanski" Srbi, moderni, jedini pravi, a ostali su cetnici... to je najgora podmetacina koja se moze zamisliti.

Znas li gdje sovinizam pocinje a gdje prestaje? Ne znam gdje prestaje ali znam da pocinje tamo gdje neko odlucuje na osnovu misljenja pojedinaca sta su oni po etnickoj ili nacionalnoj pripadnosti. Uzmi Mirosava Prstojevi ca, ugledni predratni novinar, autor, ima sad knjizaru u Becu, pocasni gradjanin Beca, otisao iz Sarajeva 1993. godine, nikad nece reci niti jednu ruznu rijec protiv Srba, ali neda da neko, spominjuci Karadzicevu politiku govori o "srpskoj politici" vec kaze da je to "politika srpskih nacionalista", sto i jeste! Na zalost, ta politika je bila dominanta u srpskom narodu. A ovo sto ti radis je negiranje jednog dijela srpskog naroda i njegove volje. On za sebe neda da se kaze da je Alijin Srbin, ili Bosanac, on je, kako kaze, i Bosanac i Srbin. Ali eto, ti znas bolje.

Razgovarali smo o Sarajevu, ti si potegao Sarajevo. O Tuzli i Zenici mozemo nakon sto razrijesimo ovo u vezi Sarajeva. Budi iskren, da nije bilo politike homogeniziranja srpskog zivlja u BiH (po prvi put u povijesti), danas bi Srbi itekako zivjeli u Sarajevu. A u tom kontekstu mozes posmatrati i nestanak Srba iz drugih opcina federacije, poput Tuzle ili Zenice, ili bilo kojih drugih gradova. (Nemoj misliti da sam licemjer i da mislim da bi tim Srbima, u slucaju da su ostali kada je rat vec buknuo, bilo dobro medju Bosnjacima i Hrvatima. Zasigurno nebi, i to znam poznavajuci nas mentalitet, ali cinjenica je da je vecina kidnula jos i prije nego sto je opaljen prvi metak. Opcine poput Novog Travnika, u gradu trecina Srbi bili, ili Bugojna, ista situacija, su napustene jos prije rata zbog toga sto nisu zacrtane ni na jednoj srpskoj karti prije rata. Srbi su imali plan, program, kojeg su se pridrzavali, kada govorimo o demografskoj politici, i to se oslikako i na godinu 1996. kada su napustili vlastite domove, zaludjeni fanatizmom ponijeli cak i mrtve a ostavili rusevine, olupine i pokoju bombu u grmlju..mozda naleti koje dijete, nikad ne znas.)

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 18:16 

DzoniBG je napisao/la:

A ko je rekao da su Srbi bili za mir... nisu, ali bi mozda odustali od rata da se krenulo u realizaciju tog plana...mozda, mozda i ne... ali to nije ni poenta price, ja ti dokazujem da u tim okolnostima ni Aliji nije bilo do mira, jer su mu Ameri prosuli pricu da je to pravi potez, o cemu postoje i dokazi koji isplivavaju u zadnje vreme.

Da je prihvatio, da se drzao pregovora do kraja, onda bi imao jako opravdanje, ali cim je odbio, nema tu vise price, Srbima je mozda i vise odgovarao rat tada nego mir, Bosnjacima suprotno, ali je ipak odbijeno. Odavno tvrdim da je Alija svesno zrtvovao svoj narod za buducu drzavu...koju nije dobio...

Ma ja ti govorim da je taj plan odbijen u vrijeme kada se rat vec uveliko vodio. Zvornik, Bijeljina, Foca, Prijedor, Visegrad i neke druge opcine, su vec bile napadnute i etnicki ociscenje..glave vec pale. Zato ti govorim da uzmes u obzir vremenski kontekst Kutilijerovog plana. Ovi su vec na terenu napravili rezultate..to vise bog otac nebi pomiriti mogo.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 18:20 

Znas li gdje sovinizam pocinje a gdje prestaje? Ne znam gdje prestaje ali znam da pocinje tamo gdje neko odlucuje na osnovu misljenja pojedinaca sta su oni po etnickoj ili nacionalnoj pripadnosti.

Razgovarali smo o Sarajevu, ti si potegao Sarajevo. O Tuzli i Zenici mozemo nakon sto razrijesimo ovo u vezi Sarajeva. Budi iskren, da nije bilo politike homogeniziranja srpskog zivlja u BiH (po prvi put u povijesti), danas bi Srbi itekako zivjeli u Sarajevu. A u tom kontekstu mozes posmatrati i nestanak Srba iz drugih opcina federacije, poput Tuzle ili Zenice, ili bilo kojih drugih gradova. (Nemoj misliti da sam licemjer i da mislim da bi tim Srbima, u slucaju da su ostali kada je rat vec buknuo, bilo dobro medju Bosnjacima i Hrvatima. Zasigurno nebi, i to znam poznavajuci nas mentalitet, ali cinjenica je da je vecina kidnula jos i prije nego sto je opaljen prvi metak. Opcine poput Novog Travnika, u gradu trecina Srbi bili, ili Bugojna, ista situacija, su napustene jos prije rata zbog toga sto nisu zacrtane ni na jednoj srpskoj karti prije rata. Srbi su imali plan, program, kojeg su se pridrzavali, kada govorimo o demografskoj politici, i to se oslikako i na godinu 1996. kada su napustili vlastite domove, zaludjeni fanatizmom ponijeli cak i mrtve a ostavili rusevine, olupine i pokoju bombu u grmlju..mozda naleti koje dijete, nikad ne znas.)

Ukljucio sam se na temu ne repicirajuci tebi, nego frajeru koji koristi tezu Srba je bilo 30%, a uzeli su 49% zemlje, prelazeci preko cinjenice da su oni pre rata drzali preko 45% teritorije(gde su bili vecina). Kuka nad time sto nema Bosnjaka u Istocnoj Bosni, a ne kaze da nema Srba u mnogim krajevima gde su pre ziveli.
Govorimo o obicnim smrtnicima, ne o politici, ako se brani humana dimenzija, onda ne moze tako neselektivno.
Mnogo je Srba raseljeno i izbrisano iz mnogih krajeva, obicnih ljudi koji se nista nisu pitali, ali to drugu stranu bas briga, jer su to po defaultu bili cetnici. :mellow

Ako se govori o ratnoj politici, ja ne sporim da je srpska politika odgovorna za pokretanje rata, ali ti dokazujem u vezi Kutiljerovog plana, ni da Aliji nije bilo tada do mira...

Cak i da zaobidjemo sve to, da pogledamo situaciju samo posle rata, Bosnjaci u krajevima gde su vecina nisu stvorili uslove da preostali Srbi i Hrvati ostanu, cak se i vrate, nisu radili na uspostavljanju proklamovane multi-kulti politike, vec su se preostali Srbi i Hrvati tiho selili zbog ocajne atmosvere prema njima, isti oni koji su sa Bosnjacima proveli rat na istoj strani... znaci da je ta SDP politika lazna, to se tako dobro vidi posle zadnjih izbora. Oslanjaju se na minoran broj odnarodjenih Srba i Hrvata kojima je vaznija fotelja nego konstatno blacenje njihovih naroda od strane za koju rade.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 18:28 

DzoniBG je napisao/la:

Znas li gdje sovinizam pocinje a gdje prestaje? Ne znam gdje prestaje ali znam da pocinje tamo gdje neko odlucuje na osnovu misljenja pojedinaca sta su oni po etnickoj ili nacionalnoj pripadnosti.

Ukljucio sam se na temu ne repicirajuci tebi, nego frajeru koji koristi tezu Srba je bilo 30%, a uzeli su 49% zemlje, prelazeci preko cinjenice da su oni pre rata drzali preko 45% teritorije(gde su bili vecina). Kuka nad time sto nema Bosnjaka u Istocnoj Bosni, a ne kaze da nema Srba u mnogim krajevima gde su pre ziveli.
Govorimo o obicnim smrtnicima, ne o politici, ako se brani humana dimenzija, onda ne moze tako neselektivno.
Mnogo je Srba raseljeno i izbrisano iz mnogih krajeva, obicnih ljudi koji se nista nisu pitali, ali to drugu stranu bas briga, jer su to po defaultu bili cetnici. :mellow

Ako se govori o ratnoj politici, ja ne sporim da je srpska politika odgovorna za pokretanje rata, ali ti dokazujem u vezi Kutiljerovog plana, ni da Aliji nije bilo tada do mira...

Cak i da zaobidjemo sve to, da pogledamo situaciju samo posle rata, Bosnjaci u krajevima gde su vecina nisu stvorili uslove da preostali Srbi i Hrvati ostanu, cak se i vrate, nisu radili na uspostavljanju proklamovane multi-kulti politike, vec su se preostali Srbi i Hrvati tiho selili zbog ocajne atmosvere prema njima, isti oni koji su sa Bosnjacima proveli rat na istoj strani... znaci da je ta SDP politika lazna, to se tako dobro vidi posle zadnjih izbora. Oslanjaju se na minoran broj odnarodjenih Srba i Hrvata kojima je vaznija fotelja nego konstatno blacenje njihovih naroda od strane za koju rade.

Ma "Bosnjaci" (koristim navodnike zbog toga sto obican narod tu slabo sta moze) nisu stvorili uslove ni da sami ostani a kamoli drugi, samo oni ostaju jer nemaju kud. Nema tu nikakve zavjere, niti je tu nekakav antagonizam nesto kriv. To je cinjenica. Gledam nekidan na PTPC-u prikazuju Hrvate iz nekog sarajevskog naselja u kojem Bosnjaci hoce da grade dzamiju a naselje vecinski hrvatsko. I tako, spika, ovo, ono, i na kraju pitaju ovog jednog sta su razlozi sto se Hrvati sele odatle, a on jadan nije skonto odmah sta ova zeli cuti pa rece: Ekonomski razlozi..pa onda nista..pa onda valjda skonta i rece: ali ima i drugih razloga, ali uglavnom ekonomski!

Ne sporim sustinski to sto ti kazes ali te dvije stvari, to sa Srbima iz Sarajeva kao prognanim od strane Bosnjaka (a znamo kada su otisli), i to s tim Kutilijerovim planom, ne prihvatam ni u kojem smislu kao argument za bilo sta. A sto se Alije tice, ne znam, ali tesko da mu je bilo do ratovanja u vrijeme kada su on i Gligorovo predlagali da SFRJ ostane, da se uvede nesto izmedju federacije i konfederacije nebi li ikako pomirili Tudjmanove i Miloseviceve stavove, ali to nije prihvaceno. Mislim da je Alija, uz Gligorova, najmanje kriv za raspad SFRJ i pocetak tih ratova, ili tog gradjanskog rata (gledamo li cjelokupnu SFRJ i sve ratove), ali isto tako ne vjerujem u Alijinu opredjeljenost za gradjansku drzavu..mislim da je on bio "previse musliman" za tako nesto. Moze biti da grijesim, ali to je onako ukratko moj stav.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 18:30 

Da su Tudmjan i Milosevic nasli zajednicki jezik, sa Slovencima, ratova zasigurno nebi ni bilo. Ali onda, to znamo, nebi bilo ni samostalnih drzavica.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 18:36 

Da su Tudmjan i Milosevic nasli zajednicki jezik, sa Slovencima, ratova zasigurno nebi ni bilo. Ali onda, to znamo, nebi bilo ni samostalnih drzavica.

Ne krivi druge.
Ko je vas tjero iz juge?
Hrvatski su razlozi znani, ne ne plači sad ak ste se ponašali ko prikrpa.
Mogli ste razvit valstitu real politiku no niste uspjeli/htjeli.
Tu nisu krivi ni Srbi ni Hrvati.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 18:40 

Prigorac je napisao/la:

Ne krivi druge.
Ko je vas tjero iz juge?

Ko je koga tjero iz Juge? Ja bi reko Tudjman i Milosevic prvenstveno sve ostale. Ostali su se mogli dogovoriti. Izetbegovic je znao da to u Bosni nije moglo proci bez krvavog rata. Sto se 92. ipak odlucio za nezavisnost, e o tome se da raspravljati (i kome je to najvise koristilo, a eto vidis ja mislim da je najvise koristilo pereciji), ali ne o prethodnom raspadu SFRJ (a raspala se vec odlaskom Slovenije i Hrvatske).

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 18:42 

Ja sam rodeni Sarajlija. Cijeli rat sam proveo u svom gradu. Sto se sarajevskih Srba tice, nisam upoznat s navodima da su oni protjerani, ubijeni, zatoceni, silovani i opcenito ponizeni od strane Bosnjaka. Dijelili smo isti strah, istu nadu i rijetke radosne trenutke kada bi neko donio cokoladicu. Medutim, ono za koje znam jeste da su mnogi od njih sramili se za (zlo)djela svojih sunarodnjaka sa okolnih brda. Istina jeste da su mnogi napustili Sarajevo. Cak i devetdesetprve kada se JNA i kolaboracionisticki kvizlinzi srpske nacionalnosti utvrdivali na Trebevicu i okolnim brdima. Nalog o evakuiranju je stigao s Pala tokom rata, da nebi srpski topovi slucajno ubili Srbe, sto je se nazalost i desilo. Nase najblize komsije su se jednog dana spremali za odlazak. Kada ih je moj otac upitao kuda idu, komsija je rekao da ide kod tetke (nepostojece) dok se ne smiri. Nikada se nije vratio i danas vjerovatno zivi u nekom bijeljinskom predgradu. Zao mi je jer smo bili dobre komsije. Ne znam otkud ovakva demonizacija iliti teheranizacija Sarajeva. Ne vjerujem da je situacija bolja u B.Luci ili Sirokom Brijegu.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 18:43 

Ma "Bosnjaci" (koristim navodnike zbog toga sto obican narod tu slabo sta moze) nisu stvorili uslove ni da sami ostani a kamoli drugi, samo oni ostaju jer nemaju kud. Nema tu nikakve zavjere, niti je tu nekakav antagonizam nesto kriv. To je cinjenica. Gledam nekidan na PTPC-u prikazuju Hrvate iz nekog sarajevskog naselja u kojem Bosnjaci hoce da grade dzamiju a naselje vecinski hrvatsko. I tako, spika, ovo, ono, i na kraju pitaju ovog jednog sta su razlozi sto se Hrvati sele odatle, a on jadan nije skonto odmah sta ova zeli cuti pa rece: Ekonomski razlozi..pa onda nista..pa onda valjda skonta i rece: ali ima i drugih razloga, ali uglavnom ekonomski!

Ne sporim sustinski to sto ti kazes ali te dvije stvari, to sa Srbima iz Sarajeva kao prognanim od strane Bosnjaka (a znamo kada su otisli), i to s tim Kutilijerovim planom, ne prihvatam ni u kojem smislu kao argument za bilo sta. A sto se Alije tice, ne znam, ali tesko da mu je bilo do ratovanja u vrijeme kada su on i Gligorovo predlagali da SFRJ ostane, da se uvede nesto izmedju federacije i konfederacije nebi li ikako pomirili Tudjmanove i Miloseviceve stavove, ali to nije prihvaceno. Mislim da je Alija, uz Gligorova, najmanje kriv za raspad SFRJ i pocetak tih ratova, ili tog gradjanskog rata (gledamo li cjelokupnu SFRJ i sve ratove), ali isto tako ne vjerujem u Alijinu opredjeljenost za gradjansku drzavu..mislim da je on bio "previse musliman" za tako nesto. Moze biti da grijesim, ali to je onako ukratko moj stav.

Postoji i ekonomska dimenzija, niko ne zivi lagodno, ali i postoji prefrigana nacionalna dimenzija, zamisli ti kako je klincu Srbinu u skoli, mozda ih ima 2-3 od 35, cega se on tu sve naslusa, kakvi su izgledi da se igde primi Srbin na posao, a da nema nacionalnog kljuca... jedini put mu je konstatno dokazivanje, clnastvo u SDP, navijanje za Zelju i Sarajevo...
Tako je i Bosnjacima u RS, ali su posteniji dotle sto se ni politika, ni obicni ljudi ne foliraju da su odusevljeni idejom da svi narodi zive izmesano.

U pravu si kad kazes da Aliji do samog pocetka nije odgovarao rat, o tome nisam ni pricao, nego o tome kad je vec pocelo da se puca... on da je hteo mir po svaku cenu, on bi pregovarao do kraja, ma sta radili Sbi po istocnoj Bosni...nije on odbio zbog toga, nego zbog obecanja Amera, i ubedjenja da ce Bosnjaci u takvim okolnostima kad su vec poceli da krvare, da moraju platiti cenu za svoju drzavu.

Bosnjaci su vec glasajuci za SDA vecinski se odrekli price o suzivotu... sta je mogla SDA da ponudi, rukovodstvo zadojeno pan-islamizmom, sva ta vrhuska se nije pekla na modernim idejama sloma komunizma i uvodjenja demokratije i pristupanja EU, nego na versko-nacionalistickoj matrici. Izbori su bili 1991 godine, pre rata, i nije ubedljiva prica o naivnim dobrim bosnjanima, ti ljudi sigurno nisu ni sanjali da ce biti rat sledece godine, ali su svojom nesvescu za koga glasaju izvadili jos jednu ciglu iz temelja mirnog razloza. Bosnjacko drustvo nije bilo spremno da se stavi na celo napredne nezavisne BiH, vec je to bio pandan nacionalistickom obrascu susednih republika.

U svim tim okolnostima, izabrati 1992 glasanje za nezavisnost i rat sa nalozenim Srbima je ravno stavljanju glave na panj... niste mogli gore vreme da izaberete, da ste ostali u krnjoj Jugi do sloma Milosevica odigrali bi maherski...ovako, najgori potezi, i dobro razmisljajte o boljim alternativama, umesto sto gubite vreme na izlizana ponavljanja o cetnicima i budalastinama...

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 18:48 

Dzoni, nedaj Boze da ja sada tu nesto pravdam Musle, ali su Srbi iz Zenice organizirano odlazili (prije vecih okrsaja) busevima na srpske teritorije.. Ne svi, ali mnogi su otisli

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 18:52 

Prigorac je napisao/la:

Ne krivi druge.
Ko je vas tjero iz juge?

Ko je koga tjero iz Juge? Ja bi reko Tudjman i Milosevic prvenstveno sve ostale. Ostali su se mogli dogovoriti. Izetbegovic je znao da to u Bosni nije moglo proci bez krvavog rata. Sto se 92. ipak odlucio za nezavisnost, e o tome se da raspravljati (i kome je to najvise koristilo, a eto vidis ja mislim da je najvise koristilo pereciji), ali ne o prethodnom raspadu SFRJ (a raspala se vec odlaskom Slovenije i Hrvatske).

I ja i dalje ponavljam pitanje.
Hrvati i slovenci otišli iz svojih razloga, ko je vas natjero da odete?
Mogli ste ostat s CG, Srbijom i Mk.
Hrvati nisu mogli sami referendumom dobit neovisnost BiH.

Sami ste odabrali put i sami prihvatite posljedice.
Kakvi Tuđman i Milošević.
Ne sječam se da su oni glasali na referendumu o BiH.

Dokaz da ste nezreli ko nacija je to da ne želite prihvatit posljedice svojeg ponašanja.
Da je sve prošlo super za Bošnjake bili bi ponosni na tu odluku, buduči da nije sad je kukulele.
S posljedicama svi živimo i krivi uvijek sam sebe, ne traži krivicu u drugima.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 18:56 

Tulkas je napisao/la:
Dzoni, nedaj Boze da ja sada tu nesto pravdam Musle, ali su Srbi iz Zenice organizirano odlazili (prije vecih okrsaja) busevima na srpske teritorije.. Ne svi, ali mnogi su otisli

Samo krajnja muka te natera da napustis svoj dom, svugde je tako... vladala je atmosvera straha i neizvesnosti, SDA nije istinski pruzila ruku i nadu tim ljudima...

Murat Sabanovic, cuveni "heroj" iz Visegrada, poznat po izjavi da ako ce ga ko pokrstiti, to ce biti Papa a ne Patrijarh je jos pre izbijanja sranja zlostavljao Srbe u Visegradu, znam pricu iz prve ruke, Srbi su prvo bili napadnuti, moja bivsa devojka je po noci napustila kucu i krenula ka Srbiji, a posle kad je odbijen napad, i uspostavljena kontrola nad gradom, onda tek dolazi Lukic i ekipa koji su napravili nevidjena sranja.

Srbi su mogli i da ostanu u vecinski muslimanskim sredinama, ali to je bilo veliko kockanje, koliko njih na pravdi boga je ubijeno u Sarajevu, koliko poslano u logor, koliko regrutovano da pucaju na Srbe sa druge strane... grozno je bilo tim ljudima tada. Ali kad sve to stavimo po strani, ostaje cinjenica da i oni koji su ostali ubedjeni da je to prava odluka, mnogi su se posle pokajali...

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 19:22 

DzoniBG je napisao/la:
Tulkas je napisao/la:

Samo krajnja muka te natera da napustis svoj dom, svugde je tako... vladala je atmosvera straha i neizvesnosti, SDA nije istinski pruzila ruku i nadu tim ljudima...

Murat Sabanovic, cuveni "heroj" iz Visegrada, poznat po izjavi da ako ce ga ko pokrstiti, to ce biti Papa a ne Patrijarh je jos pre izbijanja sranja zlostavljao Srbe u Visegradu, znam pricu iz prve ruke, Srbi su prvo bili napadnuti, moja bivsa devojka je po noci napustila kucu i krenula ka Srbiji, a posle kad je odbijen napad, i uspostavljena kontrola nad gradom, onda tek dolazi Lukic i ekipa koji su napravili nevidjena sranja.

Srbi su mogli i da ostanu u vecinski muslimanskim sredinama, ali to je bilo veliko kockanje, koliko njih na pravdi boga je ubijeno u Sarajevu, koliko poslano u logor, koliko regrutovano da pucaju na Srbe sa druge strane... grozno je bilo tim ljudima tada. Ali kad sve to stavimo po strani, ostaje cinjenica da i oni koji su ostali ubedjeni da je to prava odluka, mnogi su se posle pokajali...

Jeste, sve je to kako kazes. Da su ostali najebali bi, sigurno ne u toj mjeri u kojoj su najebali Bosnjaci u srpskim gradovima ali to nije nikakva utjeha za pojedinca (zasto bi covjek trpio bilo sta kad nije ni kriv ni duzan).

To ja nisam ni osporio, stavise, sam sam naglasio. Imam jarana koji je cijeli rat proveo u Novom Travniku, tamo rodjen, dijete komunizma, antinacionalista per excellance, misli cak da je Alija u najmanju ruku isto tako kriv za rat u Bosni kao i Milosevic ili Tudjman, ako ne najvise od svih (ono samo da znamo o kakvom tipu da se radi), nije osunecen primjera radi. Kaze da su Srbi prije rata samo nestali iz grada - pod svakoraznim izgovorima. Ali da je ono malo srpskih sela oko N. Travnika popaljeno kada je rat zapoceo. Kaze da su najvise palili i pljackali Hrvati, ali Muslimani, uopce ih ne amnestira iako je i sam Musliman (nece da koristi rijec Bosnjaci, nevjerovatno je koliko tip mrzi Aliju).

To dakle stoji. Ali sta nam pokazuje? Pokazuje nam da su Srbi bili daleko najspremniji za rat, da su imali plan, kako ratni tako i demografsko-etnicki plan, plan homogenizacije srpskog naroda na prostoru BiH u sta naravno, neizbjezno, spada i etnicko ciscenje drugih, iliti genocid ako cemo koristiti prikladnije nazive za ono sto se "izdesavalo" odmah nakon pocetka izbijanja sukoba u gradovima poput Zvornika, Foce, Visegrada i drugih. Kada smo vec kod Visegrada. Murat jest bio napaljeni nacionalista. Murat jest znao uzeti onim Srbima iz zaustavljene kolone zastave iz ruku, pa opaliti i po samar, ali Murat nikoga nije ubio, niciju kuci nije zapalio, nista nije unistio (ako zanemarimo hebenu bistu od metar i po Andricevu koju je seljak bacio u Drinu). Ovo sto je radio murat ne stoji ama bas ni u kakvom kauzalnom odnosu sa nevidjenim pokoljima koji su naslijedili poslije, pokoljima koji su izvrseni planirano u ime tvog naroda Dzoni, ne u ime mog, nit u ime Bosne, ali itekako u ime Srbije, i to one velike, i u ime RS u koju se zaklinjes. Spominjes satro napade na Visegrad koji su odbijeni. Kakvi bolan napadi. Pa Visegrad je bio dvotrecinski bosnjacko mjesto a napadnuto je od strane Uzickog Korpusa i srpskih paravojnih formacija koje su odmah nakon odlaska JNA poceli s klanjem...Dzoni..bukvalno s klanjem. Moja dajnica je prelazila preko mosta, onog Mehmed Pasinog, u crnini jer je trazila daidzu kojeg su odveli a crno obukla da ovi nebi skontali da nije Srpkinja, i vidjela je vlastitim ocima kako red ljudi stoji pored kapije (poredali se od kapije prema gradu), stoje mirno svezanih ruku i jedan po jedan, kako im ovaj cetnik naredjuje, se penju one dvije stepenice na ogradu kapije gdje ih ovaj bode nozem..u vrat..u prsa..gdje mu je volja, a oni uz jauk padaju u Drinu, svezanih ruku. U sred bijela dana..pa ti vidi. Pitaj tu tvoju prijateljicu da li se sta o tome uci u tamosnjim skolama.

Ovo sta ti opisujem Dzoni nije prica iz Jasenovca, price koje se vrte u zadnje vrijeme neprekidno na PTPC-u da bi Srbima pokazali kolke su oni zrtve bili i ostali kroz povijest, ovo sto ti pricam je ucinjeno u mjesecu maju 1992. godine. A paljenja zivih ljudi, staraca, djece i zena, su sprovedena u julu 1992. godine nakon sto je odbijen srpski napad na bosnjacko selo Medjedja izmedju Visegrada i Gorazda.

Pa ti uzmi i usporedi. Ja nisam rekao da bi se Srbi zivjeli ko begovi medju Bosnjacima dok njihovi sunarodnjaci te iste Bosnjake kolju i granatiraju, ali bi se zasigurno proveli bolje nego Bosnjaci Visegrada, Zvornika, Foce, i drugih gradova sirom sadasnjeg PC-a. Uostalom, nakon sto je skrsena 10. brdska brigada, onog Cace, teror nad Srbima u Sarajevu je prestao. Cim je dakle uvedena neka vrsta reda i zakona. Rusenje dzamija, i to pedantno, nakon pokolja, sirom PC-a, nije sprovedeno stihijski, u neredu i nezakonju, vec je bilo naredjeno odozgo. Crkve u Sarajevu stoje, iz kojeg god da razloga stoje, ali stoje, sto je najbitnije rekao bih. Uostalom, vidjecemo kakvu ce presudu dobiti Karadzic - hebo me svak ako ne bude osudjen za sve ovo sto spominjem, onako uopceno.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 19:30 

Prigorac je napisao/la:

Sami ste odabrali put i sami prihvatite posljedice.
Kakvi Tuđman i Milošević.
Ne sječam se da su oni glasali na referendumu o BiH.

Dokaz da ste nezreli ko nacija je to da ne želite prihvatit posljedice svojeg ponašanja.
Da je sve prošlo super za Bošnjake bili bi ponosni na tu odluku, buduči da nije sad je kukulele.
S posljedicama svi živimo i krivi uvijek sam sebe, ne traži krivicu u drugima.

Citat:

Pa to ti i govorim. Hrvati i Slovenci, sa Srbima, su je rasturili, Jugoslaviju.

Citat:

Naravno, o tome i govorim. Ali Alija se odlucio na savez s Hrvatima, savez od kojeg su profitirali samo Tudmjan i Hrvatska, a ne automatski i Hrvati u BiH. Samo da se Izetbegovic nije odlucio na taj potez, e sta mislis da li bi do "Oluje" ikada doslo? Kako je Aliji vraceno? Reci cu ti: osnivanjem jos jedne paradrzave na teritoriji BiH, naime one Boban-Suskove.

Citat:
S posljedicama svi živimo i krivi uvijek sam sebe, ne traži krivicu u drugima

Uopce ne trazim krivicu, vec govorim o faktima.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 19:31 

kako god okrenemo srbi su dobili 49% države, a to što mi palamudimo o zločinima, hagu, zar će to šta promijeniti, neki će odrobijati, i to je to....

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 19:34 

osa je napisao/la:
kako god okrenemo srbi su dobili 49% države, a to što mi palamudimo o zločinima, hagu, zar će to šta promijeniti, neki će odrobijati, i to je to....

Tako jeste. Pitanje je onda zaista da li se zlocin dugorocno isplati. I sto je najgore, kada prodje izvjesno vrijeme, a vec je i proslo, ovih zlocini ce se posmatrati samo u kontekstu povijesti, dakle nesto slicno zlocinu u Jasenovcu, itd..Samo s razlikom sto drzava koja je kriva za Jasenovac ne postoji, izbrisana je s lica zemlje, dok tvorevina koja je odgovorna za zlocine pocinjene 92. godine, ne da ne postoji, vec jaca iz godine u godinu.

To su fakti. I jasno mi je da je Srbima ocigledno potrebna neka vrsta autonomije u BiH, tako zele vecinski, sta ces, ali to ne znaci da se ne smije i ne treba spominjati na kojim temeljima je izrasla.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 19:36 

Naravno, o tome i govorim. Ali Alija se odlucio na savez s Hrvatima, savez od kojeg su profitirali samo Tudmjan i Hrvatska, a ne automatski i Hrvati u BiH. Samo da se Izetbegovic nije odlucio na taj potez, e sta mislis da li bi do "Oluje" ikada doslo? Kako je Aliji vraceno? Reci cu ti: osnivanjem jos jedne paradrzave na teritoriji BiH, naime one Boban-Suskove.

Alija se odlučio...?Srbi bacaju leševe u Drinu,Bratunac,snimaju po Bijeljini,Istočna Bosna gori...E,sad zamisli da se nije odlučio.Da li bi bilo "gradžana" do travnika?

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 19:41 

osa je napisao/la:

Tako jeste. Pitanje je onda zaista da li se zlocin dugorocno isplati. I sto je najgore, kada prodje izvjesno vrijeme, a vec je i proslo, ovih zlocini ce se posmatrati samo u kontekstu povijesti, dakle nesto slicno zlocinu u Jasenovcu, itd..Samo s razlikom sto drzava koja je kriva za Jasenovac ne postoji, izbrisana je s lica zemlje, dok tvorevina koja je odgovorna za zlocine pocinjene 92. godine, ne da ne postoji, vec jaca iz godine u godinu.

To su fakti. I jasno mi je da je Srbima ocigledno potrebna neka vrsta autonomije u BiH, tako zele vecinski, sta ces, ali to ne znaci da se ne smije i ne treba spominjati na kojim temeljima je izrasla.

pa ima mali milijun primjera koji pokazuju da se zločin isplati, na svim poljima ljudskog djelovanja, i ne vidim u čemu je problem da se pominje način nastanka srpske, način nastanka bih(pa turci osiguraše ovakve granice), hrvatske(partizani osiguraše ove granice) itd.
vidiš ja sam mišljenja da nikad neće biti osuđena dr
žava, samo ljudi, pojedinci, a ako su ti pojedinci spremni snositi konzekvence za svoja djela, pravda je onda neuspješna.
znaš onu priču kad je hebrang pitao ljubu miloša u jasenovcu"zašto se čine zločini, pa to je i protiv ljudskog i protiv božjeg zakona", ljubo je na to odgovorio"znam ja da ču završiti u paklu, ali kad ja dođem u pakao srba ovdje biti neće", teško je protiv fanatika....

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 19:42 

Mar-kan je napisao/la:

Alija se odlučio...?Srbi bacaju leševe u Drinu,Bratunac,snimaju po Bijeljini,Istočna Bosna gori...E,sad zamisli da se nije odlučio.Da li bi bilo "gradžana" do travnika?

Pa, tako nesto cujem i od mase Bosnjaka koji - naravno - opravdavaju odluku za nezavisnost, tj. "Tudjmanog put Izetbegovica". Ali ja uvijek kazem da eto ni Sandzaklije niko nije klao a ostali su u Srbiji. Tj. ne vjerujem da je postojao "srpski master plan za genocid per se" vec da je genocid bio instrument pri stvaranju onoga na sta su se odlucili kada je BiH proglasila nezavisnost. A nije da Karadzic nije nikoga upozoravao, znao je sta ce biti, imas onu izjavu u parlamentu gdje je fino rekao da ce "muslimanski narod mozda biti odveden u nestanak" i "da ne moze da se odbrani ako dodje do rata". Skoro pa je tako i bilo, samo se malo zajebo, ali pokolji nisu izostali.

Opet, tesko je iz danasnje perspektive govoriti o onome sto bi bilo da je bilo. Nerviraju me samo teze o tome kako su toboze "Bosnjaci nezahvalni Hrvatima". Za sta zahvalni? Mogu biti pojedinci zahvalni zbog prihvatanja u vrijeme izbjeglistva, i to je to.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 19:44 

osa je napisao/la:

pa ima mali milijun primjera koji pokazuju da se zločin isplati, na svim poljima ljudskog djelovanja, i ne vidim u čemu je problem da se pominje način nastanka srpske, način nastanka bih(pa turci osiguraše ovakve granice), hrvatske(partizani osiguraše ove granice) itd.
vidiš ja sam mišljenja da nikad neće biti osuđena dr
žava, samo ljudi, pojedinci, a ako su ti pojedinci spremni snositi konzekvence za svoja djela, pravda je onda neuspješna.
znaš onu priču kad je hebrang pitao ljubu miloša u jasenovcu"zašto se čine zločini, pa to je i protiv ljudskog i protiv božjeg zakona", ljubo je na to odgovorio"znam ja da ču završiti u paklu, ali kad ja dođem u pakao srba ovdje biti neće", teško je protiv fanatika....

Veoma interesantna teza, moram priznati. A pije i vode, itekako, i na zalost.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 19:46 

Pa, tako nesto cujem i od mase Bosnjaka koji - naravno - opravdavaju odluku za nezavisnost, tj. "Tudjmanog put Izetbegovica". Ali ja uvijek kazem da eto ni Sandzaklije niko nije klao a ostali su u Srbiji. Tj. ne vjerujem da je postojao "srpski master plan za genocid per se" vec da je genocid bio instrument pri stvaranju onoga na sta su se odlucili kada je BiH proglasila nezavisnost. A nije da Karadzic nije nikoga upozoravao, znao je sta ce biti, imas onu izjavu u parlamentu gdje je fino rekao da ce "muslimanski narod mozda biti odveden u nestanak" i "da ne moze da se odbrani ako dodje do rata". Skoro pa je tako i bilo, samo se malo zajebo, ali pokolji nisu izostali.

Opet, tesko je iz danasnje perspektive govoriti o onome sto bi bilo da je bilo. Nerviraju me samo teze o tome kako su toboze "Bosnjaci nezahvalni Hrvatima". Za sta zahvalni? Mogu biti pojedinci zahvalni zbog prihvatanja u vrijeme izbjeglistva, i to je to.

Za toliko toga trebaju biti zahvalni,da će to biti posebna tema.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2011, 19:48 

Mar-kan je napisao/la:

šta misliš da se hrvatska u vlas isto ponašala kao srbija, da su se franjo i slobo stvarno dogovorili, pa da je vojska koja je tjerala srbe, zajedno sa srbima tjerala bošnjake.
stvarno nemate srama, pa hrvatska vas je prva priznala, da nije bilo hrvata i hrvatske bih bi pala šaptom kao i kad su došli turci, sve diplomatske aktivnosti, svi kontakti bošnjačkih političara su se odvijali preko hrvatske, da ne priočam o izbjeglicama, iako smo na terenu bili neprijatelji slali smo vam oružje, i manite se priče o naplati, pa da je bilo pameti kod tuđmana ne bi ništa došlo, ni hrana, ni lijekovi ni oružje, jer tako se ponaša prema onom s kojim ratuješ, koji ti protjeruje narod i na kraju tko je porazio srbe, armija, je al u ....., bit ću pristojan....

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 192 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Fredericktown, Naša Kvačica, novosve i 62 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: