|
|
Stranica: 4/10.
|
[ 239 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 10:21 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Inkvizitor je napisao/la: Kao i u vojsci npr..koga si mogao staviti na čelo HVo-a kad nisi imao školovanog vojnika. neće Hrvat u vojnike . Neće u JNA. Savka i Tripalo su 70-tih govorili..idite u JNA idite u komuniste, ako nećete vi, drugi će pa će vam uvijek vladati.
Imalo se i školovanih vojnika,ali od lokalne do više razine su uglavnom ignorirani od strane lokalne vlasti,koja se bojala školovanih kao crnog vraga... Moguće da je bilo i toga, kako gdje. Ja znam za naše područje Livna, Duvna da si školovanog vojnika morao svijećom tražiti. U JNA akademije ne znam da je itko išao. Nešto sitno Legionara..i to je to.
_________________ VUKOVAR=MARIUOPOLJ SLAVA HRVATSKOJ- UKRAJINI SLAVA
Zbog Eline i bokala vina zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba da ja nisam dolazio džaba
|
|
Vrh |
|
|
horus
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 10:30 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: Rh nije puno bolja ali ima ima taj izgrađen proces da iznjedri par jakih političkih osobnosti. Nije puno ali bolje išta nego ništa.
Mi smo politički uvijek sabijani u zemlju pa se nismo mogli ni razviti. Ironija je npr da je najveći hrvatski političar 20 stoljeća..Džemal Bijedić.
i nije vic. dzemal bijedic hrvatski politicar? "bre mora da se salis"
|
|
Vrh |
|
|
Ilirk@
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 10:35 |
|
|
Neretva73 je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Ne znam koliko godina imas Drove, valjda 27. Dakle ne znas kako je bilo. Po tvom pravopisu ne bih rekao da .si školovan, 27 bez skole, a htio bi bit iznad drugih praznom pricom bez vizije ikakve o buducnosti, da, tipicno komunisticki.
U sake jaro, ili zanat i radit ili skola, sigurno ide, cak i u BiH, a politika je lutrija, bolje je ici sigurnijim putem. Ovo vam ne valja sto ljude dijelite na pismene, i one koji to nisu.. Ja npr.osobno nisam imao nikad sansu da pohadjam Hrvatsku skolu i bukvalno trudim se da pricam Hrvatski jezik, koliko mi mogucnosti dozvoljavaju.Ne bi to trebao biti odraz inteligencije, na koje cemo se dijeliti.I otkud njega da stavljas medju komuniste neke, kad je on jos dite, malte ne. cijenim ljude koji se trude što više usvajati hrvatski jezik. još više one koji se ne srame ikavice, kao ja i hadeka, na primjer ovako bi izgledao tvoj upis na hrvatskom kojeg ja poznajem (ipak sam i ja beha škola): Ovo vam ne valja sto ljude dijelite na pismene, i one koji to nisu.. Ja npr.osobno nikad nisam imao šansu pohađati hrvatsku školu. i doslovno se trudim govoriti hrvatskim jezikom, koliko mi mogućnosti dopuštaju. To ne bi trebalo biti odraz inteligencije, na koje ćemo se dijeliti. I otkud njega stavljaš (mećeš ) medju nekakve komuniste, kad je on još dite (!!!), (u)mal(o)-te-n(ij)e. ne zamjeri na ovom. iđen dalje čitat šta ste našvrljali...
_________________ 16.11.2012. - "...izmjena u reprezentaciji Hrvatske, izlaze Gotovina i Markač, ulaze Čačić i Sanader..."
|
|
Vrh |
|
|
Ilirk@
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 10:42 |
|
|
mateb je napisao/la: lider30 je napisao/la: Ekipiranje i vizija jesu osnovne stvari državnika. Ne može se reći - samo se nije znao ekipirati, jer to je ravno katastrofi. Ne možeš relativizirati post. Imao je jednu, ali ogromnu grešku. Nije razumio BiH ni potrebe BH Hrvata. Od tuda sjeme dobrog dijela problema i nerazumijevanja u našem korpusu u BiH. Dakle, jedna od osnovnih stvari vođe je da se ekipira i da procjeni ljude. Oni su mu oči i percepcija u segmentima, koje prvi ljudi ne mogu pokrivati. I ti govoriš da je pogrešna stvar ekipiranje. Pa zar nešto može biti više pogrešnije od toga? Vizija i ekipa, koju okupi (procjena ljudi) - to i jest posao državnika. Ako to fali, falio je sve. Za BiH nije imao nijedno ni drugo. Odabir ekipe iz BiH je samo posljedica njegovog dubokog nerazumjevanja ovog područja i neimanja vizije za BiH Hrvate. Jedan obični ugovor veće vrijednosti u korporaciji prolazi verificiranja pravne službe i ima svoju proceduru usvajanja i potpisivanja, a kamoli jedan takav krucijalni dokument kao Washingtonski i Daytonski sporazum, koji su temelji BiH. Kako se može ostaviti klauzula da se bira dva člana Predsjedništva iz Federacije, kada je Muslimana i Hrvata 3,5:1 s tendencijom na prema 4:1 s područja odakle se bira? Moraš mjesecima s cijelom ekipom stručnjaka pripremati takav dokument, da ti se ne događaju u budućnosti neke stvari i da ne ostaneš bez mehanizama zaštite. Ugovor, ustav, zakonodavstvo moraju pokrivati crne scenarije. Ako političar na to ne misli, to je dno. Kakvo je pravdanje, nije znao tko dolazi iza njega? Pa to mu je osnovni posao, da pravnim mehanizmima ograniči zlonamjerne iza sebe, da mogu napraviti zlo. Ustav jeste skup načela, ali je se moglo konkretizirati načelo - sa financijskom pomoći i minimum udjela izvršenog proračuna od te godine u postotku, te namjenu pomoći samo za prosvjetu i zdravstvo. Recimo dok je službeni BDP per capita niži u BiH, u obrnutom slučaju - ne. Povlačenjem linije razgraničenja između RS-a i Federacije BiH se vidi sva bezveznost ekipe u Daytonu. Gomila diletanata ili im nije bilo stalo do BH Hrvata ili područja, gdje netko iz te ekipe ne živi. Ekipa u HVO i u vlasti od 92-95 je smjenjivana ili postavljana iz Zagreba. Ja ne vidim tu mnogo velikana, koji su bili na visokim funkcijama vlasti i HVO-a. To je prava šteta. Da se krivo ne tumači, Tuđmana osobito poštujem zbog zasluge za stvaranje nacionalne države Hrvata i dobronamjernosti prema BH Hrvatima. Velika hrvatska povijesna ličnost. Da ponovim, odnosno nacrtam: NIJE BILO LJUDI. Te priče da odmah iza ugla čekaju mladi sposobni i nekorumpirani ne možeš više prodati ni djeci u osnovnoj školi. Nije ih bilo tada, a bogami nema ih ni sada, kao što je očito. Dakle, nije se imalo koga boljega uzeti. Postoje objektivni razlozi zašto Hrvati BiH i Hrvati općenito nemaju ljudi od formata (desetljetno uništavanje nacionalno orijentirane građanske klase, sustavno osiromašivanje i sprečavanje razvoja hrvatskih krajeva i slično), ali to ne mijenja na činjenici da imamo malo dobrih ljudi, a ono malo što imamo brzo potrošimo kokošarskim sitničarenjem. Dakle, zapitaj se zašto Hrvati BiH nisu mogli ekipirati poštenu delegaciju uz Tuđmana koja bi brinula o selima uz crtu razgraničenja i sličnim detaljima (da, u kontekstu takvih pregovora kao što su daytonski, to su detalji). Što se Sejde tiče, postoji mehanizam da Hrvati BiH izaberu svog predstavnika, ali ga oni ne znaju iskoristiti. E sad, reći da je Tuđman morao predvidjeti svu glupost oba hadezea i ostalih i zaštititi Hrvate BiH od njih samih, znači postaviti Hrvate BiH u ulogu nedorasle djece. Konačno, Dayton je sadržavao dovoljno zaštitnih mehanizama da se sada vidi da je bolje Tuđman brinuo za interese Hrvata BiH od njihovih vlastitih, demokratski izabranih, političara.
_________________ 16.11.2012. - "...izmjena u reprezentaciji Hrvatske, izlaze Gotovina i Markač, ulaze Čačić i Sanader..."
|
|
Vrh |
|
|
OldSkul
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 10:49 |
|
|
Pazi o čemu oni lamentiraju, kvaliteta rh politike naspram bh.hrvatskog političkog tijela...slično kao uzbekistanski oluci i briški šipci..
Pa jebote Tuđman je dao državu, nacionalni identitet, slobodu i sve ono što je potrebno zemlji da dalje funkcionira kao normalna, tako da se njegovi nasljednici mogu okrenuti gospodarstvu, ekonomiji, vanjskoj politici. Uspoređivati "jake" političare koji svako toliko isplivaju u RH, sa ovom šakom jada u BIH je imbecilno, ako se ima u vidu situacija u kojoj su se razvijale te ličnosti, i kaos u kojemu funkcioniraju ove naše budaletine. Lako je bilo Sanaderu onomad ili Milanoviću sada šepuriti se u svom egoizmu i veličini kad ne moraju voditi osnovne bitke za postojanje svog naroda i očuvanje komadića zemlje, njima kojima je jedini cilj Europa, dok mi uopće nemamo nikakve okvire funkcionalne države, dok se ljuljamo na komadićima raspadnutog nečega u bajkovitom protektoratu, gdje jedine odluke koje naši političari donose su one u vlastitoj kući, ako i tu. To dakako nema nikakve veze s njihovim intelektom (nikad hr.politika u BIH nije imala obrazovaniju ekipu na vrhu, koliko god idiotske političke odluke (ne)donosili) nego njihovim htjenjem, željom za napretkom, mudima i naravno onima koji odlučuju za sve nas i iznad su svih njih.
Tragično je međutim čuti ako čovjek argumentirano da razloge zbog kojih se ne slaže s nekim detaljima Tuđmanove politike prema BIH (odlukama, ne njim osobno) i danas automatski na epoletu dobije čičak komunističkog potomka. Toliko smo odmakli u našoj demokraciji kojom se kurčimo na neviđeno.
ps. Zaba druže, napadaj njegova slova ako imaš s čim, a ne obitelj, jer je Lider iz rijetko časne hrvatske obitelji koja je ponos mog rodnog kraja. Živili.
_________________ Ona je-ko pjesma M.Ilića(G.Jozo)narcisoidna gđica Bijes(Juda)ima muda(P.dux)tajni agent(Junuz)vatrena(Markan)nije normalna(Ultras)vašar taštine(Gazda)rigidna(Lider)opaka(Sotto)agresivna(Hrvat).
|
|
Vrh |
|
|
Ilirk@
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 10:54 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: mateb je napisao/la:
Ma poanta je bila da ni RH nije nešto bolja, što je istina (Tuđman izuzetak, naravno). Osim toga, čini mi se da neki ovdje jedva čekaju da netko iz Hrvatske kaže nešto "podcjenjivački", jer time dokazuju ispravnost svoje političke pozicije, a meni se neće biti povodom za tako nešto.
Rh nije puno bolja ali ima ima taj izgrađen proces da iznjedri par jakih političkih osobnosti. Nije puno ali bolje išta nego ništa. Mi smo politički uvijek sabijani u zemlju pa se nismo mogli ni razviti. Ironija je npr da je najveći hrvatski političar 20 stoljeća..Džemal Bijedić. i nije vic. tijekom rata sam imala priliku sretati ljude, naše ljude, izbjegle iz bosne, čiji roditelji su još šezdesetih godina odselili iz naših krajeva, imotkog i hercegvine. i iznenadilo me da ih je većina bila na urednim položajima u "preduzećima", a neki direktori i malo većih ondašnjih društvenih firmi. istina, svi su bili partijski poslušnici, ali nitko nikad u politici. izgleda da je još davno ocjenjeno da su hrvati odlični radnici, a najbolji kad im daš lovu i položaj s kojeg će šutiti i raditi što mu politika kaže. još puno prije tuđmana je postojao problem hrvata u beha po pitanju politike i političara i problem je puno kompliciraniji da bi se uopće moglo pričati o njemu, a kamoli da bi ga riješio jedan zagorac u par miseci. svi koji tvrde suprotno, po običaju seru ko grlice.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 10:58 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Odlična rasprava mateb i lider30. Rekao bih da se razlika u vašim stavovima generira iz činjenice da lider ocjenjuje Tuđmana samo na osnovu učinka u BiH, dok mateb gleda malo širi kontekst. Ocjenjujući nastup u Daytonu recimo, gdje se Tuđmanu spočitava nedovoljan angažman oko Posavine, tu se često zaboravlja činjenica da nije samo BiH bila predmet pregovora, nego je išlo u paketu sa istočnom Slavonijom. Dakle obaranje dogovora ne bi miniralo samo mir u BiH, nego i cijelu integraciju istočne Slavonije, i naravno Vukovara.
Tuđman je jednostavno morao praviti odabir između lošeg i goreg, i u situacijama gdje je morao birati između angažmana za HB ili RH, birao je ovo drugo, i to ne zbog avnojevske percepcije hrvatstva, nego valjda jačajući i integrirajući RH, koja bi onda trebala biti snažan jamac opstojnosti Hrvata BiH.
Isto vrijedi i za 1993, angažman u BiH i biranje poslušnika, i "neoprostivo" ukidanje HB. To treba sagledati u kontekstu skoro smrtno ranjene, i 30% okupirane RH, kojoj bi moguće sankcije skoro uništile sve izglede za integraciju teritorija, i ostavile kao nedonošče koje uopće ne bi moglo štititi Hrvate BiH. Ali to već ide u ŠBBKBB, ali mislim da nije fer ocjenjivati čovjeka kada imamo savršenu perspektivu i zato jer smo bogatiji i zreliji za iskustva i spoznaje zadnjih x godina, mnoge od kojih je bilo nemoguće predvidjeti.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 11:00 |
|
|
Mislim, Inkvizitore, da precjenjuješ RH. Osim Tuđmana, ja tu ne vidim političara od formata, odnosno od rezultata. Ok, okolnosti su bile loše, za Radića recimo, ali nisu ni devedesete bile puno bolje (s jedne strane nabrijana emigracija bez puno pameti i taktičnosti, s druge strane ljudi sistema bez kojih se nikako nije moglo, a oni su cijelo vrijeme imali svoj osobni film i svoj osobni interes u glavi) pa se ipak izvuklo puno.
Također je činjenica da ne možeš uspoređivati politički položaj RH i BiH Hrvata nakon rata (iskreno, da su ove spodobe koje su vladale Hrvatskom djelovale u BiH, ne bi više ni hrvatskih kantona bilo). Hrvati BiH tek sad, s kontrolom jednog pravog grada, se mogu nadati da će dugoročno stvoriti kakvu-takvu elitu. Zato stalno tupim da je najveći promašaj u ratu neuzimanje cijelog Mostara, kao što je Mostar danas najvažniji za opstanak Hrvata BiH kao cjeline.
|
|
Vrh |
|
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 11:01 |
|
|
horus je napisao/la: Inkvizitor je napisao/la: Rh nije puno bolja ali ima ima taj izgrađen proces da iznjedri par jakih političkih osobnosti. Nije puno ali bolje išta nego ništa.
Mi smo politički uvijek sabijani u zemlju pa se nismo mogli ni razviti. Ironija je npr da je najveći hrvatski političar 20 stoljeća..Džemal Bijedić.
i nije vic. dzemal bijedic hrvatski politicar? "bre mora da se salis" Džemo Bijedić je prvi prekinuo sanitarni kordon oko hercegovine ( +Duvno) i došao tamo, među ljude, pokrenuo gradnju tvornica, puteva i bar umanjio ono apokaliptično iseljavanje koje bi da se nastavilo hercegovinu pretvorilo u mjesečev krajolik
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 11:02 |
|
|
mateb je napisao/la: Zato stalno tupim da je najveći promašaj u ratu neuzimanje cijelog Mostara, kao što je Mostar danas najvažniji za opstanak Hrvata BiH kao cjeline. A do koga je to?Tuđman kriv?
|
|
Vrh |
|
|
caporegime
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 11:02 |
|
|
mateb je napisao/la: Mislim, Inkvizitore, da precjenjuješ RH. Osim Tuđmana, ja tu ne vidim političara od formata, odnosno od rezultata. Ok, okolnosti su bile loše, za Radića recimo, ali nisu ni devedesete bile puno bolje (s jedne strane nabrijana emigracija bez puno pameti i taktičnosti, s druge strane ljudi sistema bez kojih se nikako nije moglo, a oni su cijelo vrijeme imali svoj osobni film i svoj osobni interes u glavi) pa se ipak izvuklo puno.
Također je činjenica da ne možeš uspoređivati politički položaj RH i BiH Hrvata nakon rata (iskreno, da su ove spodobe koje su vladale Hrvatskom djelovale u BiH, ne bi više ni hrvatskih kantona bilo). Hrvati BiH tek sad, s kontrolom jednog pravog grada, se mogu nadati da će dugoročno stvoriti kakvu-takvu elitu. Zato stalno tupim da je najveći promašaj u ratu neuzimanje cijelog Mostara, kao što je Mostar danas najvažniji za opstanak Hrvata BiH kao cjeline. koliko god da ovo zvuči logično i sa smislom, u tim trenucima bi zauzimanjee cijelog mostara moglo pokrenuti lavinu događaja koji bi se u većini slučajeva završili vrlo nepovoljno. imam bliske ljude koji su bili pri samom vrhu zbivanja i čija se objašnjenja vrlo logična i u skladu s okolnostima vremena.
_________________ Šta je PIČKE? Di vam je ponos kojeg zazivate!?
|
|
Vrh |
|
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 11:03 |
|
|
mateb je napisao/la: Mislim, Inkvizitore, da precjenjuješ RH. Osim Tuđmana, ja tu ne vidim političara od formata, odnosno od rezultata. Ok, okolnosti su bile loše, za Radića recimo, ali nisu ni devedesete bile puno bolje (s jedne strane nabrijana emigracija bez puno pameti i taktičnosti, s druge strane ljudi sistema bez kojih se nikako nije moglo, a oni su cijelo vrijeme imali svoj osobni film i svoj osobni interes u glavi) pa se ipak izvuklo puno.
Također je činjenica da ne možeš uspoređivati politički položaj RH i BiH Hrvata nakon rata (iskreno, da su ove spodobe koje su vladale Hrvatskom djelovale u BiH, ne bi više ni hrvatskih kantona bilo). Hrvati BiH tek sad, s kontrolom jednog pravog grada, se mogu nadati da će dugoročno stvoriti kakvu-takvu elitu. Zato stalno tupim da je najveći promašaj u ratu neuzimanje cijelog Mostara, kao što je Mostar danas najvažniji za opstanak Hrvata BiH kao cjeline. ne precjenjujem ja, sačuvaj Bože, to si ti pročitao skuličin post..
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 11:04 |
|
|
caporegime je napisao/la: mateb je napisao/la: Mislim, Inkvizitore, da precjenjuješ RH. Osim Tuđmana, ja tu ne vidim političara od formata, odnosno od rezultata. Ok, okolnosti su bile loše, za Radića recimo, ali nisu ni devedesete bile puno bolje (s jedne strane nabrijana emigracija bez puno pameti i taktičnosti, s druge strane ljudi sistema bez kojih se nikako nije moglo, a oni su cijelo vrijeme imali svoj osobni film i svoj osobni interes u glavi) pa se ipak izvuklo puno.
Također je činjenica da ne možeš uspoređivati politički položaj RH i BiH Hrvata nakon rata (iskreno, da su ove spodobe koje su vladale Hrvatskom djelovale u BiH, ne bi više ni hrvatskih kantona bilo). Hrvati BiH tek sad, s kontrolom jednog pravog grada, se mogu nadati da će dugoročno stvoriti kakvu-takvu elitu. Zato stalno tupim da je najveći promašaj u ratu neuzimanje cijelog Mostara, kao što je Mostar danas najvažniji za opstanak Hrvata BiH kao cjeline. koliko god da ovo zvuči logično i sa smislom, u tim trenucima bi zauzimanjee cijelog mostara moglo pokrenuti lavinu događaja koji bi se u većini slučajeva završili vrlo nepovoljno. imam bliske ljude koji su bili pri samom vrhu zbivanja i čija se objašnjenja vrlo logična i u skladu s okolnostima vremena. Pitam opet,tko bi ga to zauzeo?
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 11:06 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Odlična rasprava mateb i lider30. Rekao bih da se razlika u vašim stavovima generira iz činjenice da lider ocjenjuje Tuđmana samo na osnovu učinka u BiH, dok mateb gleda malo širi kontekst. Ocjenjujući nastup u Daytonu recimo, gdje se Tuđmanu spočitava nedovoljan angažman oko Posavine, tu se često zaboravlja činjenica da nije samo BiH bila predmet pregovora, nego je išlo u paketu sa istočnom Slavonijom. Dakle obaranje dogovora ne bi miniralo samo mir u BiH, nego i cijelu integraciju istočne Slavonije, i naravno Vukovara.
Tuđman je jednostavno morao praviti odabir između lošeg i goreg, i u situacijama gdje je morao birati između angažmana za HB ili RH, birao je ovo drugo, i to ne zbog avnojevske percepcije hrvatstva, nego valjda jačajući i integrirajući RH, koja bi onda trebala biti snažan jamac opstojnosti Hrvata BiH.
Isto vrijedi i za 1993, angažman u BiH i biranje poslušnika, i "neoprostivo" ukidanje HB. To treba sagledati u kontekstu skoro smrtno ranjene, i 30% okupirane RH, kojoj bi moguće sankcije skoro uništile sve izglede za integraciju teritorija, i ostavile kao nedonošče koje uopće ne bi moglo štititi Hrvate BiH. Ali to već ide u ŠBBKBB, ali mislim da nije fer ocjenjivati čovjeka kada imamo savršenu perspektivu i zato jer smo bogatiji i zreliji za iskustva i spoznaje zadnjih x godina, mnoge od kojih je bilo nemoguće predvidjeti. E da, problem je što bi sankcijama uništena RH značila kraj Hrvata BiH. To je, valjda, očito. Ipak su hrvatski krajevi u BiH dobili prvi put u povijesti priliku da se sami razvijaju što je dovelo i do kakvog-takvog prosperiteta nakon rata. Dakle, riskirati sve nekakvom politikom na koju bi reakcija zapada bila slična onoj kod istjerivanja Hrvata iz Drvara, ne zvuči baš pametno. Ukratko, ako danas zapad ne želi dati Hrvatima entitet, kakva bi tek bila reakcija sredinom devedesetih? A te priče da bi se izdržalo iz ponosa, čuj... Budimo realni, umjesto da stvaramo našu vlastitu mitologiju.
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 11:09 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: caporegime je napisao/la: koliko god da ovo zvuči logično i sa smislom, u tim trenucima bi zauzimanjee cijelog mostara moglo pokrenuti lavinu događaja koji bi se u većini slučajeva završili vrlo nepovoljno. imam bliske ljude koji su bili pri samom vrhu zbivanja i čija se objašnjenja vrlo logična i u skladu s okolnostima vremena.
Pitam opet,tko bi ga to zauzeo? Da pojasnim: Mislio sam na dugoročne efekte, odnosno važnost Mostara. Iz razloga koje sam naveo u gornjem postu, to, nažalost, teško da je bilo realno, zbog međunarodnih okolnosti. Jedino, eventualno, da se napravilo na prepad, prije Vranice, bez puno krvi.
|
|
Vrh |
|
|
caporegime
|
|
|
Mar-kan je napisao/la: caporegime je napisao/la: koliko god da ovo zvuči logično i sa smislom, u tim trenucima bi zauzimanjee cijelog mostara moglo pokrenuti lavinu događaja koji bi se u većini slučajeva završili vrlo nepovoljno. imam bliske ljude koji su bili pri samom vrhu zbivanja i čija se objašnjenja vrlo logična i u skladu s okolnostima vremena.
Pitam opet,tko bi ga to zauzeo? to je sad faktičko pitanje, povezano s političkom voljom povlačenjem dubljih poteza. faktički, obzirom na brojčanu inferiornost HVO-a tih godina, u cijelu priču bi se morale uvoditi jače snage HV-a. To je s vojnog gledišta. Političko, međutim, bi imalo nepredvidljive posljedice.
|
|
Vrh |
|
|
Inkvizitor
|
|
|
mateb je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Odlična rasprava mateb i lider30. Rekao bih da se razlika u vašim stavovima generira iz činjenice da lider ocjenjuje Tuđmana samo na osnovu učinka u BiH, dok mateb gleda malo širi kontekst. Ocjenjujući nastup u Daytonu recimo, gdje se Tuđmanu spočitava nedovoljan angažman oko Posavine, tu se često zaboravlja činjenica da nije samo BiH bila predmet pregovora, nego je išlo u paketu sa istočnom Slavonijom. Dakle obaranje dogovora ne bi miniralo samo mir u BiH, nego i cijelu integraciju istočne Slavonije, i naravno Vukovara.
Isto vrijedi i za 1993, angažman u BiH i biranje poslušnika, i "neoprostivo" ukidanje HB. To treba sagledati u kontekstu skoro smrtno ranjene, i 30% okupirane RH, kojoj bi moguće sankcije skoro uništile sve izglede za integraciju teritorija, i ostavile kao nedonošče koje uopće ne bi moglo štititi Hrvate BiH. Ali to već ide u ŠBBKBB, ali mislim da nije fer ocjenjivati čovjeka kada imamo savršenu perspektivu i zato jer smo bogatiji i zreliji za iskustva i spoznaje zadnjih x godina, mnoge od kojih je bilo nemoguće predvidjeti. E da, problem je što bi sankcijama uništena RH značila kraj Hrvata BiH. To je, valjda, očito. Ipak su hrvatski krajevi u BiH dobili prvi put u povijesti priliku da se sami razvijaju što je dovelo i do kakvog-takvog prosperiteta nakon rata. Dakle, riskirati sve nekakvom politikom na koju bi reakcija zapada bila slična onoj kod istjerivanja Hrvata iz Drvara, ne zvuči baš pametno. Ukratko, ako danas zapad ne želi dati Hrvatima entitet, kakva bi tek bila reakcija sredinom devedesetih? A te priče da bi se izdržalo iz ponosa, čuj... Budimo realni, umjesto da stvaramo našu vlastitu mitologiju. Ko bi izdržao. Tko to uopće može reć. ja u polušali poluzbilji znam reć da..da je slučajno Hrvatska dobila sankcije zbog Hrvata u BiH. pa oni bi nas podavili ko mačiće..ne bi nam trebao ni Srbin ni musliman.
|
|
Vrh |
|
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 11:14 |
|
|
caporegime je napisao/la: mateb je napisao/la: Mislim, Inkvizitore, da precjenjuješ RH. Osim Tuđmana, ja tu ne vidim političara od formata, odnosno od rezultata. Ok, okolnosti su bile loše, za Radića recimo, ali nisu ni devedesete bile puno bolje (s jedne strane nabrijana emigracija bez puno pameti i taktičnosti, s druge strane ljudi sistema bez kojih se nikako nije moglo, a oni su cijelo vrijeme imali svoj osobni film i svoj osobni interes u glavi) pa se ipak izvuklo puno.
Također je činjenica da ne možeš uspoređivati politički položaj RH i BiH Hrvata nakon rata (iskreno, da su ove spodobe koje su vladale Hrvatskom djelovale u BiH, ne bi više ni hrvatskih kantona bilo). Hrvati BiH tek sad, s kontrolom jednog pravog grada, se mogu nadati da će dugoročno stvoriti kakvu-takvu elitu. Zato stalno tupim da je najveći promašaj u ratu neuzimanje cijelog Mostara, kao što je Mostar danas najvažniji za opstanak Hrvata BiH kao cjeline. koliko god da ovo zvuči logično i sa smislom, u tim trenucima bi zauzimanjee cijelog mostara moglo pokrenuti lavinu događaja koji bi se u većini slučajeva završili vrlo nepovoljno. imam bliske ljude koji su bili pri samom vrhu zbivanja i čija se objašnjenja vrlo logična i u skladu s okolnostima vremena. Naravno da bi onda muslimani krenuli u opći napad na Srednju Bosnu tj na enklave. To bi bio krkljanac. Hv bi se i tu umješao i nastao bi opći hrv-muslimanski rat. Hrvatska bi dobila sankcije a oslobađanje Krajine bi odgođeno unedogled. I dan danas bi se ratovalo a veza između juga i sjevera bi bilo par poluraspadnutih trajekata na ruti Prizna-Žigljen a najhrabriji bi išli preko pontonskog mosta na Maslenici koji je jubilarni pedeseti put postavljen.
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 11:18 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: caporegime je napisao/la: koliko god da ovo zvuči logično i sa smislom, u tim trenucima bi zauzimanjee cijelog mostara moglo pokrenuti lavinu događaja koji bi se u većini slučajeva završili vrlo nepovoljno. imam bliske ljude koji su bili pri samom vrhu zbivanja i čija se objašnjenja vrlo logična i u skladu s okolnostima vremena.
Naravno da bi onda muslimani krenuli u opći napad na Srednju Bosnu tj na enklave. To bi bio krkljanac. Hv bi se i tu umješao i nastao bi opći hrv-muslimanski rat. Hrvatska bi dobila sankcije a oslobađanje Krajine bi odgođeno unedogled. I dan danas bi se ratovalo a veza između juga i sjevera bi bilo par poluraspadnutih trajekata na ruti Prizna-Žigljen a najhrabriji bi išli preko pontonskog mosta na Maslenici koji je jubilarni pedeseti put postavljen. Naravno, kad su se jednom utvrdili Arif i kompanija, proš'o voz. Eventualni promašaj je u tome što se nije na vrijeme pozatvaralo muslimanske oficire, razoružalo koga je trebalo itd. Koliko bi tako nešto bilo moguće, neka kažu oni koji su bili tamo. Činjenica je da smo u odnosu na Muslimane na terenu uglavnom kasnili s reakcijama.
|
|
Vrh |
|
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 11:24 |
|
|
mateb je napisao/la: Inkvizitor je napisao/la:
Naravno da bi onda muslimani krenuli u opći napad na Srednju Bosnu tj na enklave. To bi bio krkljanac. Hv bi se i tu umješao i nastao bi opći hrv-muslimanski rat. Hrvatska bi dobila sankcije a oslobađanje Krajine bi odgođeno unedogled. I dan danas bi se ratovalo a veza između juga i sjevera bi bilo par poluraspadnutih trajekata na ruti Prizna-Žigljen a najhrabriji bi išli preko pontonskog mosta na Maslenici koji je jubilarni pedeseti put postavljen.
Naravno, kad su se jednom utvrdili Arif i kompanija, proš'o voz. Eventualni promašaj je u tome što se nije na vrijeme pozatvaralo muslimanske oficire, razoružalo koga je trebalo itd. Koliko bi tako nešto bilo moguće, neka kažu oni koji su bili tamo. Činjenica je da smo u odnosu na Muslimane na terenu uglavnom kasnili s reakcijama. muslimani su svuda imali inicijativu ne smao u Mostaru.. To je sve potanko opisao Charles Shrader u knjizi..HVO u Srednjoj Bosni nije radio najosnovnije obavještajne radnje prema tzv ABiH. Radnje koje se rade unutar svoje vojske da provjeravaš brojno stanje i to. Niti to a kamoli da je šta planirao. zato je smiješno i žalosno koji su mit stvorili muslimani i hrvatski mediji a strašnom planu, cijeloj organizaciji od vrha do dna napada na muslimane..čista idiotska mitologija...d aje bar 10% toga bilo istina..
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 11:24 |
|
|
caporegime je napisao/la: to je sad faktičko pitanje, povezano s političkom voljom povlačenjem dubljih poteza. faktički, obzirom na brojčanu inferiornost HVO-a tih godina, u cijelu priču bi se morale uvoditi jače snage HV-a. To je s vojnog gledišta. Političko, međutim, bi imalo nepredvidljive posljedice. To samo pokazuje,opet,Tuđmanovu zdravu logiku.Ključ obrane Hercegovine i dalje jeste S.Bosna. Da je abih prozujala do Mostara,mislite da bi stali do mora?Da nije bilo pregovora sa VRS o ćopanju HR teritorija unutar BiH i RH?
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 11:25 |
|
|
OldSkul je napisao/la: ps. Zaba druže, napadaj njegova slova ako imaš s čim, a ne obitelj, jer je Lider iz rijetko časne hrvatske obitelji koja je ponos mog rodnog kraja. Živili.
Naravno da imam čim, to i radim, a mateb i ostali još i bolje! Ja obitelj ne napadan nikad, vrati se gore pa pročitaj. Nego ne mogu shvatiti da pametan čovjek, uz toliko argumenata, uporno tupi jedeno, pa me zanimalo i pitao sam , u pokušaju da ga shvatim, o čemu se radi! I za tebe sam mislio da si potomak, jer nisam si mogao drugačije objasniti, a inače ko pita ne skita!
|
|
Vrh |
|
|
caporegime
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 11:26 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: caporegime je napisao/la: koliko god da ovo zvuči logično i sa smislom, u tim trenucima bi zauzimanjee cijelog mostara moglo pokrenuti lavinu događaja koji bi se u većini slučajeva završili vrlo nepovoljno. imam bliske ljude koji su bili pri samom vrhu zbivanja i čija se objašnjenja vrlo logična i u skladu s okolnostima vremena. Naravno da bi onda muslimani krenuli u opći napad na Srednju Bosnu tj na enklave. To bi bio krkljanac. Hv bi se i tu umješao i nastao bi opći hrv-muslimanski rat. Hrvatska bi dobila sankcije a oslobađanje Krajine bi odgođeno unedogled. I dan danas bi se ratovalo a veza između juga i sjevera bi bilo par poluraspadnutih trajekata na ruti Prizna-Žigljen a najhrabriji bi išli preko pontonskog mosta na Maslenici koji je jubilarni pedeseti put postavljen. e da bar. ovo što si napisao bi spadalo u optimističniji scenarij gdje bi barem dobili šansu odraditi posao odvezanih ruku. međutim, cijeli rat protiv hrvata muslimani su poduzeli upravo jer su tih godina polako počeli gubiti nadu u opstanak bih. shvaćali su da im je sve izglednija opcija neka državica na prostoru koji mogu kontrolirati. upravo su zato odabrali hrvate jer su malobrojniji, lošije naoružani a hrvatska s druge strane ima uteg tzv. krajine i straha da bi joj podjela bih donijela princip podjele u svoje dvorište pri čemu bi se teško mogao održati princip nepovredivosti granica. Možebitno zauzimanje mostara bi faktički značilo prenošenje bojišnice sve do jablanice, oslobađanje aefektiva za nastup prema srednjoj bosni i kao najbitnije konačni slom muslimanskih težnji za što većim i što jeftinijim teritorijalnim namirenjem. u strahu da ne propadnu pristali bi na sve, dakle podjelu, što bi krugovi međ. zajednice jedva dočekali i vjerojatno im ponudili "usluge" na način da bi od hrvata zahtijevali da im kao kompenzaciju za mostar daju neke enklave, a možda i sve, u srednjoj bosni. rat bi tada prestao a cijela međ. zajednica bi se okrenula prema jedinoj nezadovoljnoj strani-hrvatskoj sa kompletnim pritiskom. vrlo vjerojatno bi tada ostali bez srednje bosne i tzv. krajine osim ako ne bi išli izazivati sreću pa ući u totalni konflikt u kojemu je 90% šanse za totalni poraz i 10% šanse za pobjedu sa ostvarivanjem svih strateških ciljeva. u ono vrijeme mislim da nije bilo glupo pokušat prvo zaustaviti rat s muslimanima pa zajedno pobijediti moćnijeg protivnika. dayton jest nepovoljan ali najviše zbog s jedne strane nekorištenja svih mehanizama oje stoje na raspolaganju od rh (a za nekorištenje istih su pol. elite beneficirane od strane međ. zajednice) te zbog niske političke razine našeg naroda o kojoj si vrlo relevantno iznio stav. a je tuđman poživio a njegov plan do kraja uspio ("ja želim čovjeka koji će znati kupiti bosnu"-izjava povodom imenovanja zlatka mateše za premijera, poznata samo uskim kruigovima) situacija bibila drukčija. nažalost nit je bio toliko moćan nit je imao potreban kadar za stateški iskorak budući su predviđeni kdrovi više vremena trošili naprivatne i privatizacijske aranžmane trpajući svoje džepove umjesto da odrade još nekoliko godina pametne politike. ponajviše, sami smo si krivi. a tuđman najmanje. mislim da bi svatko, doslovno svatko potreban posao odradio s puno vuiše grešaka. a dušebrižnici i pametnjakovići s najviše.
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 11:28 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: mateb je napisao/la: Naravno, kad su se jednom utvrdili Arif i kompanija, proš'o voz. Eventualni promašaj je u tome što se nije na vrijeme pozatvaralo muslimanske oficire, razoružalo koga je trebalo itd. Koliko bi tako nešto bilo moguće, neka kažu oni koji su bili tamo.
Činjenica je da smo u odnosu na Muslimane na terenu uglavnom kasnili s reakcijama.
muslimani su svuda imali inicijativu ne smao u Mostaru.. To je sve potanko opisao Charles Shrader u knjizi..HVO u Srednjoj Bosni nije radio najosnovnije obavještajne radnje prema tzv ABiH. Radnje koje se rade unutar svoje vojske da provjeravaš brojno stanje i to. Niti to a kamoli da je šta planirao. zato je smiješno i žalosno koji su mit stvorili muslimani i hrvatski mediji a strašnom planu, cijeloj organizaciji od vrha do dna napada na muslimane..čista idiotska mitologija...d aje bar 10% toga bilo istina.. Ma znam, to sam i mislio, Travnik i Bugojno prvenstveno, kao gradovi koji su se možda i mogli zadržati. Sve je u ratu jako puno ovisilo o lokalnim zapovjednicima, to je Marijan, recimo, dobro opisao u knjizi o Vukovaru.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 11:31 |
|
|
caporegime je napisao/la: vrlo vjerojatno bi tada ostali bez srednje bosne i tzv. krajine osim ako ne bi išli izazivati sreću pa ući u totalni konflikt u kojemu je 90% šanse za totalni poraz i 10% šanse za... Tuđman je tada napravio najpametniji potez i zaustavio sukob sa Abih.Puno je toga bilo u igri-da je krenuo u opći rat,išle bi sankcije,pad Bihaća,Slavonija ciao...Ovako,mi smo ostali ovdje,Bihać nije pao,Slavonija integrirana,RH kompletna,obala do Dubrovnika osigurana. Malo pritiskao kod Uskoplja,malo kod Kiseljaka,istovremeno pregovori,muslimani su bili na koljenima...
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|