HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 02 pro 2024, 09:19.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 825 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 33  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Turčenje po Bosni i veličanje Osmanskog Carstva
PostPostano: 04 sij 2013, 21:38 

ZlatkoZG je napisao/la:
SDB je napisao/la:
Ostarit ću, neću znati...

Tako možemo do sutra. Činjenica je da Austrija nije napala Srbiju dok im niste ubili prestolonasljednika. Uz to, činjenica je da je Srbija trebala Njemačkoj kao poveznica s Turskom, a i da odnosi Austrije i Srbije prije i poslije 1903. nisu bili isti.

To su sve argumenti koji govore u prilog tome da su postojale i druge opcije osim ubojstva Ferdinanda. Uostalom, da nije ubijen, a Austrija ipak napala, ne bi bilo nikakve štete za vas, samo isto.

Odnosi s Austrijom su bili u silaznoj putanji i godinama prije 1903 , poslije 1903 Karađorđevići nisu htijeli biti podrepci Habsburzima.

Uostalom Nijemci su u Berlinu Franza Jozefa posprdno zvali "živim mrtvacem" ,toliko o tome. Njemačka je napravila grešku što je prepustila Balkan Austriji koja nije bila u stanju riješit nijedan bitniji problem kod sebe a kamoli igrat ozbiljnu silu što više nije bila, da su Nijemci šutnuli rođake u stranu možda bi bilo svakakvih dogovora ,ko zna.

To stoji, njemačka politika nakon Bismarcka (a i austrijska) je bila shizofrena, ali na ovom forumu nema Nijemaca, tako da je svejedno. Osim toga, politika se mijenja vrlo često, a sranje si ne moraš sam natovariti na vrat, ako baš nije nužno, nego možeš i pričekati.

Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2013, 21:40 

Metemma je napisao/la:
Ja sam shvatio da ti tvrdiš da je Srbija trebala ljepše da se ponaša prema AU i da bi sve bilo u redu.

Očito si krivo shvatio. U svakom slučaju, ovako nikad nećemo znati.

Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.

Vrh

SDB je napisao/la:
Tko govori o ljubavi?

Whatever, vi ste super. Uživajte. :kava

Problem s raspravama je što nekad neko može i da se ne složi s tobom.

ZlatkoZG je napisao/la:
Pa naravno da je povinula glavu? Šta će drugo?

To govorim jer SDB tvrdi da bi možda sve prošlo lijepo i mirno da Srbija nije pravila probleme. A Srbija nije pravila probleme, naprotiv, savijala se do zemlje.

ZlatkoZG je napisao/la:
Odnosi s Austrijom su bili u silaznoj putanji i godinama prije 1903 , poslije 1903 Karađorđevići nisu htijeli biti podrepci Habsburzima.

I posle 1903. Srbija se ponašala miroljubivo, tj. nije zatezala.

Vrh

A Bismarck, vodio tri rata, sva tri sam izazvao. Plus šizofreni "kulturni rat" protiv Katoličke crkve.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2013, 21:50 

I sva tri dobio, to je ono bitno :palacgore1

Vrh

PostPostano: 04 sij 2013, 21:56 

SDB je napisao/la:
To stoji, njemačka politika nakon Bismarcka (a i austrijska) je bila shizofrena, ali na ovom forumu nema Nijemaca, tako da je svejedno. Osim toga, politika se mijenja vrlo često, a sranje si ne moraš sam natovariti na vrat, ako baš nije nužno, nego možeš i pričekati.

Ali što je najsmješnije , doseljeni Nijemci u Srbiji su bili velike face. Dosta toga su pokrenuli pozitivnog npr. bankarstvo u Srbiji su donijeli oni.

Carska Njemačku još mogu razumijeti , oni su imali nadrealan rast poslije ujedinjenja i stvaran osjećaj snage međutim Austrija je napravila kardinalne greške u unutrašnjoj i vanjskoj politici , potpuno je iracionalan bio strah od Srbije , pa to je smiješno, što govori koliko je ta zemlja već tada nisko pala. Ako su se toliko bojali srpskog "uticaja" na Slavene u državi ,postavlja se ozbiljno pitanje koliko je realna bila pravednije raspodijela moći u carstvu?

Ta je država propala zbog unutrašnjih faktora i nemogućnosti da riješi fundamentalne probleme. 1.sv.rat je po meni samo ubrzao procese fragmentacije koja se nužno morala dogoditi.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2013, 21:59 

ZlatkoZG je napisao/la:
Carska Njemačku još mogu razumijeti , oni su imali nadrealan rast poslije ujedinjenja i stvaran osjećaj snage međutim Austrija je napravila kardinalne greške u unutrašnjoj i vanjskoj politici , potpuno je iracionalan bio strah od Srbije , pa to je smiješno, što govori koliko je ta zemlja već tada nisko pala. Ako su se toliko bojali srpskog "uticaja" na Slavene u državi ,postavlja se ozbiljno pitanje koliko je realna bila pravednije raspodijela moći u carstvu?

Ta je država propala zbog unutrašnjih faktora i nemogućnosti da riješi fundamentalne probleme. 1.sv.rat je po meni samo ubrzao procese fragmentacije koja se nužno morala dogoditi.

Nije to bio strah od Kraljevine Srbije kao takve, već od svog stanovništva i od nezaustavljivih procesa. Slamanje Srbije i širenje ka Solunu su smatrali lijekom za svoje propadanje.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2013, 22:00 

volvoks je napisao/la:

A četvrti tj. kulturni popušio.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 04 sij 2013, 22:05 

Zadar1993 je napisao/la:
volvoks je napisao/la:

Pojavili su se novi neprijatelji, prirodan proces...
No, dugoročno, Pruska je najveći gubitnik od svih njemačkih država, izgubili su većinu teritorija na istoku, socijalizam ih je gospodarski uništio i više nisu noaioci njemačkog identiteta...

Vrh

PostPostano: 04 sij 2013, 22:06 

volvoks je napisao/la:
Pa Rusija je 1905. izgubila od Japanaca, koja je to sramota bila :kava

Izgubiti rat za tamo neku Koreju ili Mandžuriju od sile nabijene na jednom ostrvu dok si ti razvučen preko pola planete i nije neki poraz. Da su Japosi uzjahali ate i okušali se u podmoskovlju, hajde de ali pobijediti nekog na japanskom priobalju i to smatrati sramotom za poraženog, ne mislim da misle i sami Japanci.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2013, 22:08 

Agathonikos je napisao/la:
Izgubiti rat za tamo neku Koreju ili Mandžuriju od sile nabijene na jednom ostrvu dok si ti razvučen preko pola planete i nije neki poraz. Da su Japosi uzjahali ate i okušali se u podmoskovlju, hajde de ali pobijediti nekog na japanskom priobalju i to smatrati sramotom za poraženog, ne mislim da misle i sami Japanci.

Rusi su izgubili i kopneni rat s Japanom , razvučnost je bila veliki minus za mornaricu ali su tamo imali veliku stajaću vojsku. @Volvoks je u pravu ,to je bio sramotan poraz ,što treba priznati - treba....

Vrh

PostPostano: 04 sij 2013, 22:12 

Ne razumijem zašto bi u svijesti običnog Rusa gubitak Koreje ili Mandžurije bio sramotan poraz?

Vrh

PostPostano: 04 sij 2013, 22:13 

volvoks je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Pojavili su se novi neprijatelji, prirodan proces...
No, dugoročno, Pruska je najveći gubitnik od svih njemačkih država, izgubili su većinu teritorija na istoku, socijalizam ih je gospodarski uništio i više nisu noaioci njemačkog identiteta...

Njihova je pogriješka njihov militarizam kojeg je jedino Bismarck znao obuzdati i koji je čak prevladao Bismarcka u slučaju Alsace-Lorraine, koje su u konačnici bile razlog Francuskog kompleksa, koji je pak opet uzrokovao stvaranje Antante.

Da ne govorim da je potonji utjecao na Hitlera i njegovu ideologiju te se on kasnije inkorporirao kao jedan od stupnjeva političke ideologije NSDAP-a.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 04 sij 2013, 22:17 

Ne razumijem zašto bi u svijesti običnog Rusa gubitak Koreje ili Mandžurije bio sramotan poraz?

Danas ne, ali u ono vrijeme je to bilo veliko poniženje za Ruse , nakon potpisanog primirja (čitaj:kapitulacije) su u Rusiji izbili masovni neredi.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2013, 22:26 

ZlatkoZG je napisao/la:

Danas ne, ali u ono vrijeme je to bilo veliko poniženje za Ruse , nakon potpisanog primirja (čitaj:kapitulacije) su u Rusiji izbili masovni neredi.

Za carski kružok najvjerovatnije i jeste jer su takvi po prirodi svog poslanja ali za obični narod ne vjerujem da jeste jer sumnjam da su ikad dotad čuli za Koreju a ne da je oplakuju po ulicama. Očigledno je da je narodu bio pun kofer drugih stvari vezanih uz carstvujuću kastu a ne gubitak uticaja u korejskom moru i Kini.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2013, 22:30 

Sramotno je jer si ti, pripadnik velike ruske nacije, zemlje koja se proteže preko pola zemlje, poražen od nekih kosookih visokih metar i pedeset, pa Japanci su se 30 godina ranije još s mačevima borili...
Mislim da je i poznati film Krstarica Potemkin snimljen po događajima nakon poraza...

Vrh

PostPostano: 04 sij 2013, 22:38 

Za carski kružok najvjerovatnije i jeste jer su takvi po prirodi svog poslanja ali za obični narod ne vjerujem da jeste jer sumnjam da su ikad dotad čuli za Koreju a ne da je oplakuju po ulicama. Očigledno je da je narodu bio pun kofer drugih stvari vezanih uz carstvujuću kastu a ne gubitak uticaja u korejskom moru i Kini.

Baš suprotno , običan narod je kapitulaciju doživio ko zabijanja bodeža u srce a plemstvo možda ko hladan tuš :zubati šala mala, ozbiljno 1905 se počelo već ljuljat carsko prijestolje...

Vrh

PostPostano: 04 sij 2013, 22:40 

Pa nije li tu došla i neka pobuna u Russlandu?

Vrh

PostPostano: 04 sij 2013, 22:42 

U vrijeme tog rata , Rusija je morala držati više vojnika u Poljskoj nego na dalekom istoku zbog pobune Poljaka , koliko god su podcijenili Japance toliko su više bili žrtve unutrašnjih nestabilnosti...

Metemma je napisao/la:
Pa nije li tu došla i neka pobuna u Russlandu?

Da jedna, 1905 se zalomila pobuna Poljaka ,pobuna radnika u Moskvi ,prvi pokušaj boljševičke revolucije i post-ratni neredi nakon poraza od Japana...

Vrh

PostPostano: 04 sij 2013, 22:45 

slika
"naša veličanstvena vojska odbija napad Kozaka"
Prevagu su predstavljali japanski Laser gunovi :D

Vrh

PostPostano: 04 sij 2013, 22:50 

Metemma je napisao/la:
Carmello Šešelj je napisao/la:
Ali koren svih naših današnjih problema je ipak taj ambiciozni izdajnik i prodana duša sa tvog avatara. I njemu jebem mater onu glupu...

Prvo, nisi u pravu, drugo, ovako se o svom Kralju ne priča ni u klozetu.

To nije moj nego jugoslovenski Kralj. I zbog njega i njegove usrane Jugoslavije i imamo sve probleme koje danas imamo. I jebo mu ja mater još jednom izdajničku!

To što je Karađorđev potomak ga ne amnestira od krivice da je pljunuo na sve žrtve naših pradedova u oslobađanju Srbije od turskog ropstva i napravio idiotsku državu za koju se oni nisu borili i čije posledice i danas osećamo.

I molio bi te da ne meriš vagom moj patriotizam jer nisi ništa veći Srbin od mene.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2013, 23:00 

ZlatkoZG je napisao/la:
Baš suprotno , običan narod je kapitulaciju doživio ko zabijanja bodeža u srce a plemstvo možda ko hladan tuš :zubati šala mala, ozbiljno 1905 se počelo već ljuljat carsko prijestolje...

Pretjerujete.
Šta ruski seljak koji je ionako ograničen na par kvadratnih kilometara u kojima je proveo cijeli život ima sa osjećajem sramotnog poraza od nekog ko je ukrstio interes sa nekim ko mu je na čelu carstva i kome nije bilo malo to što mu se carstvo u jednom istorijskom razdoblju rasteglo na tri kontinenta pa je želio svoju imperiju podebljati osvajanjem novih i novih teritorija a da taj seljak od tog širenja nikakve ni teorijske ni praktične koristi nije imao? Ok da se izgubilo nešto što bi on doživljavao kao svoje i/ili i svojim ali izgubiti nešto o čemu nema ni maglovitu predstavu mi se čini malo vjerojatnim :D

Vrh

PostPostano: 04 sij 2013, 23:02 

volvoks je napisao/la:
slika

Ruski problem je što nisu imali više Srba:

Carmello Šešelj je napisao/la:
To nije moj nego jugoslovenski Kralj. I zbog njega i njegove usrane Jugoslavije i imamo sve probleme koje danas imamo. I jebo mu ja mater još jednom izdajničku!

To što je Karađorđev potomak ga ne amnestira od krivice da je pljunuo na sve žrtve naših pradedova u oslobađanju Srbije od turskog ropstva i napravio idiotsku državu za koju se oni nisu borili i čije posledice i danas osećamo.

I molio bi te da ne meriš vagom moj patriotizam jer nisi ništa veći Srbin od mene.

Nije Kralj prljava potkošulja da se bira i baca kako ti se ćefne.

Čist idiotizam je reći da probleme imamo zbog njega, tako možemo da okrivimo bilo koji događaj u istoriji.

Ako je oslobađanje svih srpskih zemalja "pljuvanje", ne znam šta bi ti.

Pojeli ste *** drugosrbijansko, po svemu pljujete, ništa ne poštujete, Dubravku Stojanović čitate.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2013, 23:10 

volvoks je napisao/la:
slika

post545026.html#p545026 slika =))

Vrh

PostPostano: 04 sij 2013, 23:16 

volvoks je napisao/la:
slika

post545026.html#p545026 slika =))

Igrica mi se ruši nakon što napravim profil i pokrenem je :gun_bandana

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 825 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 33  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Naša Kvačica, Tomba17 i 29 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: