HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 31 sij 2025, 00:06.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 892 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 36  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Posavina samo traži odgovor na pitanje: Što je to treći entitet?
PostPostano: 17 ožu 2010, 18:59 

pjosip je napisao/la:
Bihac-Krajina je napisao/la:
Ovo da ostvarite jer VRLO NEMOGUCE

VRLO NEMOGUCE?

VRLO EVENTUALNO! :zubati

Citat:
2 stvar: sta dobija Muslimanska strana s ovim

A zasto da se mucimo sa ovim pitanjem kad niti ne znamo šta muslimanska strana hoće?

Dobro ne moras se ti muciti niko te ne tjera, ali je suludo o necemu razmisljati sto je vec osudjeno na propast, zasto Cova ppp ne stavi slicnu kartu na stol??? Muslimani sigurno ne zele ovu gore kartu.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2010, 19:02 

Dobro ne moras se ti muciti niko te ne tjera, ali je suludo o necemu razmisljati sto je vec osudjeno na propast, zasto Cova ppp ne stavi slicnu kartu na stol??? Muslimani sigurno ne zele ovu gore kartu.

Mi smo stavili nasu kartu na stol.

Stavite vi vasu da vidimo da li se uopce negdje poklapamo.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2010, 19:05 

pjosip je napisao/la:

Mi smo stavili nasu kartu na stol.

Stavite vi vasu da vidimo da li se uopce negdje poklapamo.

Koju zelis, imas onu regionalnu, a imas i onu kantoniziranu, ma da bi ja doduse najvise volio da one regije postanu kantoni.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2010, 19:20 

slika

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2010, 19:44 

NE

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2010, 19:50 

teranova je napisao/la:
NE

Ja se uvijek cudim ljudima koji podrzavaju da se podrinje opustosi, kad cete shvatiti, istocna RS ce ostatiu bez stanovnistva u narednih 15-20 godina ukoliko se ne poveze sa Sarajevom, Tuzlom, Mostarom i Bijeljinom!!! Tad ce se znati koliko je politika dejtonske srpske garniture istjerala VLASTITI i druge narode iz tih krajeva.

Pitam se samo sta fali ovoj mapi i njenim nadleznostima??? Paritet na drzavnom nivou + savezni parlament, sta bolje moze imati drzava.

Ovo ce kad tad biti, samo je pitanje vremena. Geografski model je uvijek najbolji model za razvoj i prosperitet odredjenih krajeva.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2010, 19:52 

Istočna RS se vrlo lepo može povezati sa Loznicom, Užicem, Šapcem, Nikšićem, Herceg Novim.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2010, 19:57 

teranova je napisao/la:
Istočna RS se vrlo lepo može povezati sa Loznicom, Užicem, Šapcem, Nikšićem, Herceg Novim.

To ti neke science-fiction scenarije navodis? Kakva Loznica, kakav Niksic. Pa ono malo stanovnistva sto ima se seli sve u istocno Sarajevo ili ode u Vojvodinu ili Crnu Goru. Zasto u I Sar. sam naveo u prethodnom postu, ljudi mogu prodavati svoje krompire, voce, povrce, usluge itd. nekome, sta ti mislis da ce prelaziti svaki dan granicu kroz one planine da prodaju nesto? Mislim treba biti realan, istocna RS je ionako izgubila vec od 1995 preko 100.000 ljudi, a trend iseljavanja je trenutno jos jaci nego u neposrednim poslijeratnim godinama. Divim se izjavama, koje nemaju veze sa vezom, ako zelite sav srpski narod imati u Srbiji recite to javno i ne lazite ih!

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2010, 20:00 

Ja ne vidim nikakvu prepreku privredno-trgovinskim odnosima između RS i Federacije ni sada.
Da li hoćeš da kažeš da oni ne postoje?

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2010, 20:06 

teranova je napisao/la:
Ja ne vidim nikakvu prepreku privredno-trgovinskim odnosima između RS i Federacije ni sada.

Covjece pokusavam ti objasniti, da istocna RS ODUMIRE, kada pogledamo brojke i cifre nataliteta i mortaliteta u RS onda je veoma lako zakljuciti da ce se stanovnistvo u RS prepoloviti u narednih 30 godina. Razlog tome je trenutno ustavno uredjenje i ko to ne vidi on je corav ispred ociju. Naravno da ima trgovinskih odnosa izmedju RS i FBiH, ali to nije dovoljno. Svi parametri pokazuju da su gradovi nosioci privrede i trgovine, koji gradovi u istocnoj RS? Ja znam da je tesko preci svog unutarnjeg magarca ili konja ili sta vec, ali ako zelimo dobro onda moramo i mucnuti glavom.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2010, 20:06 

čuj Banovine i banovi =)) Ban je titula potkralja, dakle ako nemaš kraljevinu, nema ni bana. :zubati

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2010, 20:07 

dudu je napisao/la:
čuj Banovine i banovi =)) Ban je titula potkralja, dakle ako nemaš kraljevinu, nema ni bana. :zubati

Dobro to je metaforicki, moze biti i premijer ili sta vec, nebitno.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2010, 20:12 

teranova je napisao/la:

Covjece pokusavam ti objasniti, da istocna RS ODUMIRE, kada pogledamo brojke i cifre nataliteta i mortaliteta u RS onda je veoma lako zakljuciti da ce se stanovnistvo u RS prepoloviti u narednih 30 godina. Razlog tome je trenutno ustavno uredjenje i ko to ne vidi on je corav ispred ociju. Naravno da ima trgovinskih odnosa izmedju RS i FBiH, ali to nije dovoljno. Svi parametri pokazuju da su gradovi nosioci privrede i trgovine, koji gradovi u istocnoj RS? Ja znam da je tesko preci svog unutarnjeg magarca ili konja ili sta vec, ali ako zelimo dobro onda moramo i mucnuti glavom.

Ti se baš brineš za istočnu RS?
Evo, i ja se brinem za babinu krajinu - slepo crevo, baš nemaju sreće.

Šalu na stranu, to su oduvek bili pasivni krajevi iz kojih se odlazilo.
Nenormalne avnojske granice iseckale su jedan narod - srpski - u više država.
I sad ti meni tvrdiš da je jednoj Bijeljini potrebnija Tuzla nego Sremska Mitrovica?

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2010, 20:16 

teranova je napisao/la:

Ti se baš brineš za istočnu RS?
Evo, i ja se brinem za babinu krajinu - slepo crevo, baš nemaju sreće.

Šalu na stranu, to su oduvek bili pasivni krajevi iz kojih se odlazilo.
Nenormalne avnojske granice iseckale su jedan narod - srpski - u više država.
I sad ti meni tvrdiš da je jednoj Bijeljini potrebnija Tuzla nego Sremska Mitrovica?

Pa znam ja da je Srbima bitnija Sremska Mitrovica, kad se i sele tamo, ocito! Ja sam napisao da je istocnoj RS potrebna Tuzla, Sarajevo i Bijeljina nije se odnosilo samo na Tuzlu. Ali dobro, vidjece se, da i brinem o istocnoj RS. Ne o njoj nego o narodum kojeg za par godina tamo vise nece biti. Ali budimo malo realni gora je situacija u Srbiji nego RS (u RS je samo katastrofalna, dok je u Srbiji kataklizam, moracete jos uvoziti kineze ili crnce).

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2010, 20:21 

Imate vi i svojih problema. Prvo rešite svoje dvorište pa onda delite savete.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2010, 20:32 

teranova je napisao/la:
Imate vi i svojih problema. Prvo rešite svoje dvorište pa onda delite savete.

Moje dvoriste i NASE dvoriste je cijela Bosna i Hercegovina, a ne samo Muslimanski dio, drzava moze samo zajednicki profunkcionisati i NIKAKO drugacije! Ja sam svijestan toga da Srbija zeli da iscrpi Srpsko zivlje iz BiH, iz prostog razloga sto sami imaju katastrofalan natalitet, a s druge strane i DOBAR mortalitet stanovnistva, eh tu se moze povuci i paralela sa Kosovom, ali to je druga tema. Cilj Srbijanske politike je u sto blazem obliku objasniti srpskome naordu u Bosni i Hercegovini da oni moraju postati stanovnici Republike Srbije. Dugorocno gledano ce im to i uspijeti. Nista drugacije nije ni sadasnja i bivsa politika Hrvatske prema hrvatskome puku u BiH. Promjene moraju doci iz BiH, a ne van nje!

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2010, 20:50 

Pa znam ja da je Srbima bitnija Sremska Mitrovica, kad se i sele tamo, ocito! Ja sam napisao da je istocnoj RS potrebna Tuzla, Sarajevo i Bijeljina nije se odnosilo samo na Tuzlu. Ali dobro, vidjece se, da i brinem o istocnoj RS. Ne o njoj nego o narodum kojeg za par godina tamo vise nece biti. Ali budimo malo realni gora je situacija u Srbiji nego RS (u RS je samo katastrofalna, dok je u Srbiji kataklizam, moracete jos uvoziti kineze ili crnce).

Moje dvoriste i NASE dvoriste je cijela Bosna i Hercegovina, a ne samo Muslimanski dio, drzava moze samo zajednicki profunkcionisati i NIKAKO drugacije! Ja sam svijestan toga da Srbija zeli da iscrpi Srpsko zivlje iz BiH, iz prostog razloga sto sami imaju katastrofalan natalitet, a s druge strane i DOBAR mortalitet stanovnistva, eh tu se moze povuci i paralela sa Kosovom, ali to je druga tema. Cilj Srbijanske politike je u sto blazem obliku objasniti srpskome naordu u Bosni i Hercegovini da oni moraju postati stanovnici Republike Srbije. Dugorocno gledano ce im to i uspijeti. Nista drugacije nije ni sadasnja i bivsa politika Hrvatske prema hrvatskome puku u BiH. Promjene moraju doci iz BiH, a ne van nje!

sjedim pred ekranom,ne vidim nikoga,ne vidi niko mene,relax,kužiš?..i onda ti složiš nekoliko fora radi kojih mi od stida, što sam bošnjo, pocrveniše obrazi kao zadnjem iskompleksiranom prištavcu,oca mi malog.
jadan ne bio,našao si žalit srbadiju kao da su ti od majke rođeni i kao da ti sve imaš ,a oni eto kontejnere prevrću i još se prosipaš ko malo dijete pred nekom lojavom "biljanom" i dokazuješ ljubav nekom ko bi te zatrpao bagerom,dok dlanom o dlan.

da dalje ne oftopičim,de nam napiši neki način kako posavinu titivra hrvatima ,a mojne tih banovina i east rs hljeba ti,misliće neko da smo kolektivno naograjsali..

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2010, 21:05 

Zapravo, zbog izumiranja i odumiranja tih krajeva je Radovan i počeo rat. Oni su znali da će to odumrijet ali su htjeli osigurat da bude srpsko.

Tako da ti to Haćbi nisu argumenti.

Tvoja karta ne uvažava etničku podjelu i samo jako naivan čovjek misli da se nakon rata i svega što smo prošli može takav kriterij preskočit, pogotovo što u vrlo malo kantona po ovom modelu su Srbi ili Hrvati većina, možeš ti haćbi i bolje, drugi problem je broj tih jedinica, naprosto ih je previše. Već smo se složili da nismo plaho bogati.

Inače barem ovdje na temi bi mogli bit realne karte, ne treba ići sa maksimalističkim pa da bi se kao popuštalo, nismo u Prudu.

Recimo ja mislim da bi mi na onoj Zrikijevoj odmah skinuli same gradove Derventu i Modriču, Srbi su danas u njima većina a Hrvata nikad nije bilo nešto u tim gradovima, dovoljno je i ono desno i iznad njih u Posavini.

Karta je poprilično realna. I zanima me što ti Tera i ti Atane mislite o karti.

U postocima ne vjerujem da je neki veliki prostor u pitanju, teritorij je s diskontinuitetom, tako da nema govora o odcjepljenju.

Srbima bi se dali neki teritoriji da pristanu na ovo a Bošnjacima i "Bosancima" podrška za jačanje države, tj. vjerojatno bi te teritorijalne jedinice imale znatno manje ovlasti nego sad i možda bi i BiH ličila na državu. Da dodam da te teritorijalne jedinice ne bi smjele imat nacionalni karakter kao što sad ima RS nego baš suprotno.

Vidim ja još mana no pustio bih još rasprave, možda sam u krivu.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2010, 21:14 

Daponovimo i Zrikijeve teze:

Citat:
Jedno je sigurno. Postoje barem tri ako ne i više vrste Hrvata u BIH koji žele entitet iz ovog ili onog razloga. Trenutno je apsolutno nebitno iz kojeg. Bitno je da je velika većina za njega. I do njegova ostvarenja ne trebamo se zamarati zašto i tko ga želi.

Jedna grupacija ga želi zbog konačnog cilja raspada BIH i pripajanja RH . Ja nisam u toj grupaciji. Ali ga dakako želim
Druga grupacija ga želi kao jedini mogući opstanak BIH ali i Hrvata u BIH , afirmacije Hrvata u BIH , jačanja pozicije Hrvata van njega a koji žive u BIH, razvoja pravog višestranačja u Hrvata u BIH i demokiratizacije hrvatskog društva u BIH, relaksacije kompletnog hrvatskog društva u BIH a samim time i cijele BIH, - ja sam u toj grupi.
Komplementarno mojoj grupi još su dvije grupe - jedna su Hrvati iz Federacije koji su za treći entitet iako znaju da ne bi živjeli u njemu - npr oni koji žive u Zenici ili tuzli. Oni znaju da im se ništa bitno neće promjeniti u životu ali da im može biti samo bolje te da će konačno u BIH imati svoje vlastite autentične hrv institucije. Također znaju da će rješavanjem tog pitanja i relaksacijom odnosa i oni prestati biti trn u oku susjedima isto kao i Muslimani u TG ili LJ. (Iako mislim da se nitko tako komotno ne osjeća u većinskoj sreidni kao recimo manjinski muslimani u hrv. već sredinama)

Druga grupa su realpolitični Hrvati iz RS-a kojih je jako malo ali iz istih razloga podržavaju ideju trećeg. Isto tako velik dio njih , pogotovo Posavaca protjeranih iz Derventskog bazena znaju da nema nikakvih pregovora o razmjeni posavskog koridora za Drvar Glamoč i Grahovo , bez uspostave Trećeg u koji bi ušli DGG. Oni su većina ali su tihi. Isto razmišlja veliki dio Posavske županije kojoj je dugoročno cilj biti u sastavu Trećeg ali i vratiti izgubljene teritorije u ratu s kojima graniči ali znaju da u priči u kojo sudjelujui i Bošnjaci od tog nema ništa. Dakle prvo Treći.

E sad tko je protiv?
Protiv su Hrvati koji su zapravo politički mali Jugosloveni. Ima ih u svim općinama i debela su manjina. Djeca su nekadašnjih jugoaparatdžika koji su 90-ih stjerani na rub upravljačke steuzkture. Vole Komšu. Sarajevo im je super. Muslimanski nacionalizam ne detektiraju. Za sve smo mi sami sebi krivi. HDZBIH je jedini i isključivi krivac za 300.000 protjeranih Hrvata u BIH. Za trusinu nisu čuli. Za Ahmiće jesu .
Ugl jako su dobro raspoređeni i na proračunu su Sarajeva. Oni koji su aktivni dakako.

Eto to je uglavnom lakša stratifikacija politička Hrvata u BiH . Bitno je grupe koje su za objediniti oko zajedničje ideje. Bez trzavica i priča vaki si naki si. Razmotriti najbolju moguču strategiju. Ne zamarati se idealizmima i sl.

Grupi za Treći dakako treba pridodati veliku većinu Srba u BIH, Srba u Federaciiji te jedan broj urbanih Bošnjaka kojima je pun *** politke, ugl se bave glazbom i ateisti su., Nekada su nasjedali na SDP priče al danas vide da nećemo prodisati nikada bez relaksacije., A Treći je relaksacija.

Jučer sam se iznenadio. Sjedim s frontmenom jedne grupe iz Istoćnog i čovjek mi otvoreno govori da je za Treći ako to znači bilo kakvu normalnu BIH za deset godina.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2010, 21:27 

atan je napisao/la:

sjedim pred ekranom,ne vidim nikoga,ne vidi niko mene,relax,kužiš?..i onda ti složiš nekoliko fora radi kojih mi od stida, što sam bošnjo, pocrveniše obrazi kao zadnjem iskompleksiranom prištavcu,oca mi malog.
jadan ne bio,našao si žalit srbadiju kao da su ti od majke rođeni i kao da ti sve imaš ,a oni eto kontejnere prevrću i još se prosipaš ko malo dijete pred nekom lojavom "biljanom" i dokazuješ ljubav nekom ko bi te zatrpao bagerom,dok dlanom o dlan.

da dalje ne oftopičim,de nam napiši neki način kako posavinu titivra hrvatima ,a mojne tih banovina i east rs hljeba ti,misliće neko da smo kolektivno naograjsali..

Ludi atane, gledaj samo kartu pusti banovine, nisam je ja crtao, to sto ja normalnim jezikom pricam ne znaci da se je bilo kome ovdje namecem ili nesto slicno, pricam o realnosti, jer valjda ce doci neki normalni ljudi na ovaj svijet i na nasa podrucja, "pa cak i normalno budu komunicirali"???

Da ponovim, moje misljenje se odnosi samo nakartu i na nista vise, ja imam dosta tih mogucih modela u repertoaru (koji se meni dopadaju) znam da su bolna rijesenja, ali staces drugacije neide.

Vrh

PostPostano: 17 ožu 2010, 23:50 

Evo opet gledam kartu i sviđa mi se jako ova Zrikijeva, naprosto se čovjek zapita pa u čemu je dosad bio problem, nameću se pitanja

zašto nismo još u Daytonu zamijenili DGG za posavska područja,

zašto smo morali osnivat Federaciju jer se ostatak ionako poklapa sa onim što smo unijeli u nju,

da li se i što promijenilo od tad pa da je sad prihvatljiva ova karta ako nije bila prije 15 godina,

je li Hrvatska danas jača nego onda i je li Treći jači nego 95,

zašto bi Srbi pristali danas na promjene granica RS kad ionako imaju vlast u DGG,

da imaju namjeru mijenjat već odavno bi iskružili u zasebno područje teritorij za razmjenu u zasebnu općinu i time poslali signal, je li iko vidio signal u bilo kakav,

zašto bi Bošnjaci prihvatili cijepanje Federacije na dva dijela kad ovako imaju većinu vlasti u cijeloj Federaciji,

kako natjerat Hrvatsku da podupre ovakve ideje a ne da kaže: prihvatljivo nam je sve što dogovore sva tri naroda,

kako MZ-jcima objasnit da je to funkcionalno rješenje onako iskasapljeno,

zar ne pravimo ipak geto za Bošnjake a protiv čega je cijeli svijet,

...

Vrh

PostPostano: 18 ožu 2010, 00:10 

slika

Ova karta veze s vezom nema. Ne drži čak ni trenutne općinske granice (a niti ih mijenja na smisleni način).
Broj jedinica i njihova veličina (primjer posavina je distrikt Brčko plus) kao da su ispali iz špageti vesterna. Nema veze s vezom :zubati

Vrh

PostPostano: 18 ožu 2010, 00:18 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Zapravo, zbog izumiranja i odumiranja tih krajeva je Radovan i počeo rat. Oni su znali da će to odumrijet ali su htjeli osigurat da bude srpsko.
Tako da ti to Haćbi nisu argumenti.
Tvoja karta ne uvažava etničku podjelu i samo jako naivan čovjek misli da se nakon rata i svega što smo prošli može takav kriterij preskočit, pogotovo što u vrlo malo kantona po ovom modelu su Srbi ili Hrvati većina, možeš ti haćbi i bolje, drugi problem je broj tih jedinica, naprosto ih je previše. Već smo se složili da nismo plaho bogati.
Inače barem ovdje na temi bi mogli bit realne karte, ne treba ići sa maksimalističkim pa da bi se kao popuštalo, nismo u Prudu.
Recimo ja mislim da bi mi na onoj Zrikijevoj odmah skinuli same gradove Derventu i Modriču, Srbi su danas u njima većina a Hrvata nikad nije bilo nešto u tim gradovima, dovoljno je i ono desno i iznad njih u Posavini.
Karta je poprilično realna. I zanima me što ti Tera i ti Atane mislite o karti.
U postocima ne vjerujem da je neki veliki prostor u pitanju, teritorij je s diskontinuitetom, tako da nema govora o odcjepljenju.
Srbima bi se dali neki teritoriji da pristanu na ovo a Bošnjacima i "Bosancima" podrška za jačanje države, tj. vjerojatno bi te teritorijalne jedinice imale znatno manje ovlasti nego sad i možda bi i BiH ličila na državu. Da dodam da te teritorijalne jedinice ne bi smjele imat nacionalni karakter kao što sad ima RS nego baš suprotno.
Vidim ja još mana no pustio bih još rasprave, možda sam u krivu.

Karta je ok (pogotovo što potiče s wikipedije i original sam ja crtao :zivili )
Sam grad Modriču bi možda i mogli pustiti, ali za Derventu mislim da nema smisla. Cijelo područje okolo je bilo izrazito hrvatsko i da nisu mijenjane granice općina poslje drugog svjetskog rata (Johovac i hrv sela u Doboj, srp. u Derventu) općina bi se nacionalno dala usporediti sa Livnom :zubati
Također, mislim da bi u hrv.entitet mogli prošvercati još malih graničnih hrvatskih sela.
Karta uvažava hrvatske zahtjeve i područja. Muslimanske potrebe (primjer Srebrenica za Petrovac ili slično), nisu razmotrene. Neka se sami oko toga dogovore :zivili

Vrh

PostPostano: 18 ožu 2010, 00:22 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Red bi bio ovdje nastavit
slika
Karta je odlična! :HercegBosanac
Ja bih još malo podebljao oko K. Sutjeske i Vareša.
Ajmo sad vidjet kolike su nam šanse da ostvarimo ovako nešto...
+
i
-

Ovo da ostvarite jer VRLO NEMOGUCE
1 stvar: dajete teritorij bez suglasnosti sa Muslimanima
2 stvar: sta dobija Muslimanska strana s ovim
3 stvar: sto je RS nedodirnuta (sem one po"plave" u posavini)
ZAKLJUCAK:
Ova karta nema sanse da prodje.

1.Mijenjamo hrvatski teritorij.
2.Ništa.Ne moraju Hrvati ratovati za muslimane (osim eventualnog sređivanja države koji je navodno muslimanima na srcu, ali gdje su principi od pragmatike :kava )
3.Muslimani trebaju svoja područja srediti sa Srbima. Ako gledamo po površini, dosta velika prijeratna srpska površina je postojala oko B.Petrovca, na jugu Sanskom Mosta, oko Ozrena... To bi prilično sigurno mogli razmjeniti za Kozarac, Žepu, Srebrenicu ili neka druga izrazito muslimanska naselja. Ali sada, što je kome u interesu, o tom potom.

Vrh

PostPostano: 18 ožu 2010, 00:46 

da mi ovo dobijemo bilo bi dobro, a izgleda necemo nista dobit

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 892 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 36  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Banya, mrnjav, Naša Kvačica, Tomba17 i 44 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: