HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 16 tra 2024, 11:25.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 339 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 19 ožu 2014, 00:21 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
KONAČNO

Hrvati će tražiti svoga ministra za branitelje

U organizaciji Političke akademije HDZ-a BiH i Odbora za branitelje i udruge iz Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne Predsjedništva HDZ-a BiH održan je Okrugli stol 'Analiza stanja braniteljske populacije HVO-a Herceg Bosne' u Hrvatskom domu u Kupresu.

Uoči početka Okruglog stola organizatori su položili vijenac i zapalili svijeće u spomen na sve stradale i poginule branitelje HVO-a na spomen obilježju u Suhom polju.
Na početku održavanja Okruglog stola pozdravnim riječima obratili su se Perica Romić, načelnik općine Kupres i Lidija Bradara, politička ravnateljica PA HDZ-a BiH, a uoči početka radnog dijela Okruglog stola uvodnim riječima o općem stanju braniteljske populacije HVO-a Herceg Bosne obratio se predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

U radnom dijelu Okruglog stola podneseno je izviješće koje su pripremili članovi Odbora branitelje i udruge iz Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne Predsjedništva HDZ-a BiH pod nazivom „Informacija o stanju braniteljske populacije HVO-a Herceg Bosne“ a prezentirali su ga članovi Odbora Mladen Begić, Pavo Šljivić i Jasna Zlomislić.

Izvješćima su obuhvaćene problematika i teme 'Stanje u federalnom ministarstvu branitelja', 'Županijska problematika vezana za prava branitelja uređenih županijskim zakonima o dodatnim pravima branitelja', 'Revizija braniteljskih prava', 'Izviješće o radu instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja-Sarajevo', i 'Prava branitelja i članova njihovih obitelji u RH', te su predložena rješenja za pojedina pitanja.

Na kraju izviješća su pročitani prijedlozi zaključaka Okruglog stola:

Dugoročno i temeljito rješenje problematike u oblasti braniteljske populacije treba iznalaziti kroz temeljitu reformu u oblasti skrbi o braniteljima i vraćanje povjerenja braniteljske populacije i hrvatskog puka u cijelosti putem kadrovskog jačanja institucija i braniteljskih tijela na svim razinama:

a) Osigurati poziciju ministra u Ministarstvu za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata kao uvjet za sudjelovanja i formiranja tijela vlasti nakon izbora.
b) Izvršiti formiranje dvije uprave ili direkcije u sastavu ministarstva, a od kojih bi jedna bila zadužena da skrbi o pripadnicima HVO.
c) Grupe za vojne evidencije prebaciti u nadležnost lokalnoj samoupravi.
d) Uspostaviti kadrovski paritet u FMB i raspodjeli sredstava u odnosu 1:2,3
e)Kadrovsko rješenje za tajnika ministarstva mora biti izraz volje braniteljskih udruga.

1. Zadužuju se općinski načelnici i predstavnici Županijskih vlasti , koji su članovi HDZ BIH, da prekinu svaki oblik suradnje s Federalnim ministarstvom branitelja po pitanju revizije branitelja sve dok se ne provedu Presude Ustavnog suda FBiH i proces revizije ne vrati u okvire propisa koji osiguravaju paritetno sudjelovanje pripadnika hrvatskih predstavnika ,predstavnika HVO-a i pripadnika korisnika prava predloženih od strane legitimnih predstavnika.

2. Formirati Revizijske tim za koordinaciju sukladno članku 10.(2) Zakona o kontroli zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko invalidske zaštite.

3. Raspustiti sve reviziijske timove za kontrolu i formirati nove sukladno zakonu i podzakonskim aktima koji su bili na snazi prije raspuštanja revizionog tima za koordinaciju.

4. Inzistirati na implementiranju presude Ustavnog suda FBiH koje se odnose na zakone iz oblasti braniteljskih prava.

5. Zadužuju se zastupnici HDZ BiH u Parlamentu FBiH da se kod izmjene zakona iz oblasti braniteljske problematike koji se mijenjaju radi provedbe presuda ustavnog suda ograniče samo na presudu kako bih se spriječila namjera daljeg devastiranja zakona u ovoj oblasti.

6. Pozvati upravu Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja da obustavi daljnja vještačenja RVI dok se ne uspostavi nacionalna struktura liječničkih komisija i upozoriti menadžment Instituta na nedopustiv progon visokoobrazovanih kadrova na Institutu;

7. Pozvati županijske premijere da obustave daljnje uplate Institutu po osnovu dugovanja dok se ne osiguraju ravnomjerne uplate od županija sa hrvatskom i bošnjačkom većinom i ne osigura ravnomjerna zastupljenost hrvata u liječničkim komisijama.

8. Inzistirati na ustroju Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja po načelima ustroja FZ za MIO/PIO.

9. Inzistirati na ponovnom vještačenju svih ocjene Z-RVI u čijem radu nisu sudjelovali Hrvati

10. Formirati radnu skupinu sa zadatkom da pripremi izmjene i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda u kojemu bih sredstva za naknade braniteljima bila izravno transferirana županijama prema broju korisnika ,kako bih se zadovoljila ustavna odredba o nadležnosti županija u provođenju zakona iz ove oblasti ali i spriječila dosadašnja negativna praksa.

11. Ukoliko se Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine negativno očituje o podnesenom zahtjevu za ocjenu ustavnosti zakona o povoljnijem umirovljenju branitelja, obvezuju se ovlašteni dužnosnici HDZ BiH u institucijama državne vlast da upute priziv Ustavnom sudu BiH .

12. Spriječiti privođenje hrvatskih branitelja koristeći duge cijevi, jer su hrvatski branitelji dostupni i odazvat će se svim pozivima pravosudnih institucija BiH, te spriječiti daljnje zastrašivanje i uznemirivanje branitelja i njihovih obitelji nasilnim upadima maskiranih policajaca s dugim cijevima.


Nakon podnesenih izviješća i predloženih zaključaka sudionici Okruglog stola, njih više od 250 predstavnika i članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB, su u otvorenoj raspravi mogli postavljati pitanja i dati komentare na podnesena izviješća i predložene zaključke. U raspravi u kojoj su se za riječ, pitanja i komentare javili preko desetak predstavnika i članova braniteljskih udruga HVO-a HB dana je potpora organizaciji okruglog stola i rješavanju aktualne situacije i problematike s kojom se susreće braniteljska populacija HVO-a, kao i potpora predloženim zaključcima okruglog stola.

Na Okruglom stolu 'Analiza stanja braniteljske populacije HVO-a Herceg Bosne' bili su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti iz hrvatskog naroda u BiH, predsjednici i predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne, predstavnici Odbora za branitelje Predsjedništva HDZ-a Republike Hrvatske i članovi Predsjedništva HDZ-a BiH.

Opći je zaključak svih sudionika okruglog stola da se moraju poduzeti sve moguće aktivnosti predstavnika hrvatskog naroda na svim razinama vlasti kako bi se zaustavilo daljnje kriminaliziranje Domovinskog rata i HVO-a kao legalne oružane sile hrvatskog naroda u BiH, kriminaliziranje branitelja HVO-a, nezakonitu reviziju i oduzimanje stečenih prava protuzakonitim postupcima nelegalnog resornog federalnog ministra, te se suprotstaviti svim novim pokušajima daljnjeg urušavanja položaja branitelja i njihovih zakonito stečenih prava, priopćeno je iz Odjela z aodnose s javnošću HDZ-a BiH.
/republikainfo.com/


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 20 ožu 2014, 12:45 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
HVO traži da vlast u RH Heleza proglasi nepoželjnom osobom
http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/hvo-trazi-da-vlast-u-rh-heleza-proglasi-nepozeljnom-osobom-13343.html


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 29 ožu 2014, 20:54 
Offline

Pridružen/a: 29 ožu 2014, 20:41
Postovi: 3
Prvi put sam na ovom korisnom forumu. zomby, svaka čast na zalaganju i na informiranosti. na brzinu sam pročitao što si pisao i u svemu se slažem. Evo i moga skromnog mišljenja:
svaki pripadnik HVO-a , a pogotovo onaj koji ima Spomenicu Dom. rata RH, Odličja Oluja ,Ljeto 95, i sl. sudjelovao je u obrani suvereniteta RH. RH nam je zapovjedala, postavila zapovjednike, izdavala zapovjedi, plaćala nas, odlikovala nas i na kraju većinu odj...ala (a želi sve da odj.be).
Stvar je pravno jednostavna: svi trebaju tužiti, dobiće odbijenicu na Upravnim sudovima RH, ali na Vrhovnom ili Ustavnom sudu RH će 99% dobiti status hrvatskog branitelja u RH. Oni koji su stradalnici imaju i neka druga prava. Pravi put je jedino sud. Sve drugo je mlaćenje prazne slame.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 31 ožu 2014, 07:18 
Offline

Pridružen/a: 31 ožu 2014, 07:11
Postovi: 8
poštovanje svima !dali neko zna imali sto novoga vezano za invalidnine hvo u Hrvatskoj što su na upravnom sudu i koliko dugo će mo čekati da uprani sud to šiješi ?hvala!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 31 ožu 2014, 19:36 
Offline

Pridružen/a: 29 ožu 2014, 20:41
Postovi: 3
To ti nitko ne može reći. uglavnom od 6 mj-1 godine. obzirom da je ovo politički osjetljivo, a nema pravne države, oni će razvući koliko mogu, pa ti poslati odbijenicu. onda se žališ (pazi rok) visokom upravnom sudu koji će te 90% odbit. E onda ide prava stvar- tužba Ustavnom sudu RH radi kršenja ustavnih prava, europske konvencije o ljudskim pravima , diskriminacije, itd. To bi se moglo dobit, ali će sve trajati 4-5 godina. Bitno je da vam ne ukidaju mirovinu, pa je odmah lakše. Sretno.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 02 tra 2014, 21:51 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
O reviziji boračke populacije Vrijeme objave: 02.04.2014 21:59
Posljednja izmjena: 02.04.2014 22:26
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/94018/odgovorite-ljudima-02042014

Cirkus od emisije...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 02 tra 2014, 21:55 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
brzi je napisao/la:
poštovanje svima !dali neko zna imali sto novoga vezano za invalidnine hvo u Hrvatskoj što su na upravnom sudu i koliko dugo će mo čekati da uprani sud to šiješi ?hvala!


Nisu u pitanju invalidnine, vec mirovine! A sud...to je nuklearna fizika :zubati


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 10 lis 2014, 13:55 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Čović razgovarao sa predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata
OBJAVA: Petak, 11. srpnja 2014. 17:15
IZVOR: Fena
AUTOR: Z.S.

http://bljesak.info/rubrika/vijesti/clanak/covic-razgovarao-sa-predstavnicima-koordinacije-udruga-proisteklih-iz-domovinskog-rata/90587


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 10 lis 2014, 13:56 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Vlada FBiH financira sportske igre HVIDRA-e

SARAJEVO - Na današnjoj sjednici donesene su tri odluke o odobravanju izdvajanja sredstava iz „Tekuće rezerve Vlade Federacije" Proračuna FBiH za 2014. godinu Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.
Prvom od njih je odobreno izdvajanje 40.000 konvertibilnih maraka namijenjenih financiranju troškova tradicionalnog druženja povodom Dana Zlatnih ljiljana.

Druga odluka odnosi se na iznos od 60.000 za finansiranje troškova održavanja 11. sportskih igara RVI BiH, a trećom je u svrhu za finansiranja troškova održavanja 15. sportskih igara HVIDR-e HVO HB odobreno 40.000 KM.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 18 ožu 2016, 23:01 
Offline

Pridružen/a: 20 pro 2011, 19:02
Postovi: 8531
Bojovnici HVO-a ulaze u novi zakon o pravima hrvatskih branitelja

HDZ-ov kandidat za novog ministra branitelja Republike Hrvatske Tomo Medved...
Bojovnici HVO-a ulaze u novi zakon o pravima hrvatskih branitelja
...jučer je dobio jednoglasnu potporu matičnog saborskog Odbor za ratne veterane tako da bi već danas mogao službeno biti i imenovan za novog ministra.

Tijekom svog izlaganja o prioritetima, posebno je podcrtao izradu novog zakona o pravima hrvatskih branitelja, koji se itekako tiče i braniteljske populacije u BiH. Naime, prema Medvedovim riječima, vrlo skoro bi sa timom suradnika trebao početi raditi nacrt novog zakona o pravima hrvatskih branitelja u kojem će svoje mjesto naći i pripadnici HVO-a.

http://www.hercegovina.info/vijesti/vij ... lja-104612

_________________
Oj Hrvati, svi na desno krilo....


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 20 ruj 2016, 10:53 
Offline

Pridružen/a: 19 lip 2011, 17:41
Postovi: 8
gomila podrumaša okupljena oko vrha kriminalnog HDZ_a, pravi borci nemaju šta da vam jedu.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 13 sij 2017, 14:17 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27347
Plaformaška selektivna "revizija".
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... avo/185841

I Čova je bio najavio da će cijelu reviziju poništiti.


Citat:
Primjer 1. Usporedba stradalnika A RBiH iz Županije Tuzla
Broj korisnika 10259
Broj FMB
-
1 (pozitivnih nalaza) 10007
Broj FMB
-
2 (negativnih nalaza) 252
Procentualno oko 2,5% izvedenih iz prava


Primjer 2. Usporedba stradalnika HVO iz Županije Zapadnohercegovačke
Broj korisnika 3420
Broj FMB
-
1 (pozitivnih nalaza) 2673
Broj FMB
-
2 (negativnih nalaza) 747
Procentualno oko 22 % izvedenih iz prava


Primjer 3. Usporedba stradalnika ARBiH iz Županije Bihać
Broj korisnika 5534
Broj FMB
-
1 (pozitivnih nalaza) 4850
Broj FMB
-
2 (negativnih nalaza) 684
Procentualno je to oko 13% izvedenih
iz prava (FIKTIVNO)

Općine pod rednim brojevima
redni broj 6. Ključ (negativan nalaz 331)
redni broj 7. Sanski Most (negativan nalaz 291)
Ostali uvedeni u pravo, nikada im nije obustavljena isplata
Stvarno izvedenih iz prava svega 62 ili oko 1,2 %

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 08 ožu 2017, 19:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Citat:
Hrvatska će skrbiti o 10.000 stradalnika, obitelji poginulih pripadnika HVO-a

Objavljeno 08.03. - 10:13

Republika Hrvatska mogla bi proširiti dio prava braniteljima Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) na temelju međudržavnog ugovora koji tek treba ići u usuglašavanje s BiH, odnosno s federalnim ministrom, a dio prava bit će reguliran novim zakonom koji je također u pripremi, saznaje Večerenji list.

Prema nacrtu ovog ugovora, koji treba zamijeniti stari što je bio donesen 2006. godine, osobe koje se definiraju u ovome zakonu bivši su pripadnici borbenih postrojbi HVO-a, oni koji su stradali i dobili status ratnog vojnog invalida, ali i maloljetni branitelji, na temelju ranjavanja ili zatočeništva. Među stradalnike spadaju i članovi obitelji poginulih branitelja.

To su one obitelji čiji su srodnici poginuli kao branitelji u Domovinskom ratu u redovima HVO-a , zatim svi zarobljeni ili u neprijateljskom logoru, kao i oni koji su preminuli od posljedica ranjavanja do 23. prosinca 1996. godine od povezanih bolesti, kao i pripadnik HVO-a koji je izvršio samoubojstvo kao posljedicu psihičke bolesti izazvane sudjelovanjem u obrani suvereniteta. Kao razdoblje stradavanja navodi se vrijeme od 18. rujna 1991. godine do 23. prosinca 1996. godine koje se “priznaje kao osnova za davanje u novcu”.

Republika Hrvatska se, prema tom ugovoru, obvezuje od dana priznavanja prava isplaćivati novčana prava i izvršavati druge obveze predviđene ugovorom, što je vrlo značajno s obzirom na to da je istekao ugovor koji su 2005. godine potpisali tadašnji zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Bariša Čolak i potpredsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor. Po novom ugovoru, predviđeno je da braniteljima koji su stradali ili pak obiteljima poginulih bude priznato pravo na jednokratnu pomoć, i to u upravnom postupku koji će voditi nadležna tijela./HMS/

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: HVIDRA HRHB
PostPostano: 28 stu 2017, 10:36 
Offline

Pridružen/a: 11 kol 2017, 07:21
Postovi: 38
https://www.youtube.com/watch?v=xKy6hh2z4iQ


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 339 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO