|
|
Stranica: 5/5.
|
[ 107 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
BBC
|
Naslov: Re: Smrt dnevnih novina u BiH i RH Postano: 10 kol 2018, 19:02 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Preskupo im da forum naprave GDPR kompatibilnim.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Smrt dnevnih novina u BiH i RH Postano: 25 kol 2018, 13:11 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Od pokretanja teme, riknula je samo Slobodna Bosna, a to je bio tjednik.
Kad sam otvarao temu, nisam u obzir uzeo par stvari. Troškovi obrade i tiskanja su stvarno mali. Ono što se krije je dnevni tiraž tiskanog izdanja. U BiH za neke tiskovine znam da im je tiraž tiskanog izdanja definitivno pao ispod 10.000 ali kao što rekoh, troškovi su zaista mali, a ono što određene drži na životu su:
- Smrtovnice - Oglasi - Objave državnih tendera i sl. (ovo je već politika i usmjeravanje novca)
Uglavnom dovoljno da pokrije obradu i troškove tiskanja, ukoliko je online izdanje dovoljno jako i samodostatno. Znači, puno lakše je od portala do tiskanog izdanja nego obratno.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Smrt dnevnih novina u BiH i RH Postano: 25 kol 2018, 22:19 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75705 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Još uvijek generacije koje su odrasle uz novine cine dominantan dio populacije.
Imam dojam da generacije rodjene devedesetih i kasnije ne zele placati za čitanje 1 dan starih vijesti.
Naplaćivanje online sadržaja mogu raditi samo specijalizirane medijske kuce s velikim tržištem, koje mogu skupiti dovoljno vjernih pretplatnika, vecinom je to tanki sloj ljudi koji su spremni platiti da budu “dobro” informirani. Vidimo da na prostoru Hrvatske i BIH ne postoji nijedan online news medij koji naplaćuje sadržaj. Vijesti se praktički smatraju javnim dobrom, i kad bi npr. Index.hr uveo Premium sadržaj samo za pretplatnike onda bi se to shvatilo kao uvreda
U biti, temeljna razlika izmedju novina i online medija, meni nije u papiru kao materijalu, nego u tome je li se novinarska aktivnost i proizvodnja vijesti naplaćuje ili je “besplatna” (izvor prihoda samo reklame). Ne vjerujem da dva lova od prodaje novina ide u tisak i transport, vjerujem da dio tog novca ide u produkciju vlastitih vijesti. Novine definitivno imaju vise vlastitih vijesti od portala.
U tom smislu portal koji naplaćuje sadržaj, tvrdeći da to radi jer se time financira kvalitetniji i originalniji sadržaj, zapravo jest novina.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Smrt dnevnih novina u BiH i RH Postano: 26 kol 2018, 09:41 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59556 Lokacija: DAZP HQ
|
Vecernji.hr naplaćuje premium sadržaj i advance.hr gotovo sav sadržaj.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Smrt dnevnih novina u BiH i RH Postano: 26 kol 2018, 11:55 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Robbie MO je napisao/la: Još uvijek generacije koje su odrasle uz novine cine dominantan dio populacije.
Imam dojam da generacije rodjene devedesetih i kasnije ne zele placati za čitanje 1 dan starih vijesti.
Naplaćivanje online sadržaja mogu raditi samo specijalizirane medijske kuce s velikim tržištem, koje mogu skupiti dovoljno vjernih pretplatnika, vecinom je to tanki sloj ljudi koji su spremni platiti da budu “dobro” informirani. Vidimo da na prostoru Hrvatske i BIH ne postoji nijedan online news medij koji naplaćuje sadržaj. Vijesti se praktički smatraju javnim dobrom, i kad bi npr. Index.hr uveo Premium sadržaj samo za pretplatnike onda bi se to shvatilo kao uvreda
U biti, temeljna razlika izmedju novina i online medija, meni nije u papiru kao materijalu, nego u tome je li se novinarska aktivnost i proizvodnja vijesti naplaćuje ili je “besplatna” (izvor prihoda samo reklame). Ne vjerujem da dva lova od prodaje novina ide u tisak i transport, vjerujem da dio tog novca ide u produkciju vlastitih vijesti. Novine definitivno imaju vise vlastitih vijesti od portala.
U tom smislu portal koji naplaćuje sadržaj, tvrdeći da to radi jer se time financira kvalitetniji i originalniji sadržaj, zapravo jest novina. U tiskanom izdanju novina ima vrlo malo dodatnog sadržaja u odnosu ono što vidiš online (a 80-90% sadržaja su agencijske vijesti). Ono što drži tiskana izdanja su smrtovnice, oglasi i ono što se zakonski mora objavljivati (tenderi i sl), kao i kupnja od strane državnih tijela. Troškovi tiskanja i obrade su zaista mali tako da je tiskano izdanje profitabilno pod uvjetom da imaš samodostatan portal a uspiješ se nametnuti za oglase i smrtovnice.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Smrt dnevnih novina u BiH i RH Postano: 26 kol 2018, 16:29 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75705 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
dudu je napisao/la: Vecernji.hr naplaćuje premium sadržaj i advance.hr gotovo sav sadržaj. Za večernji sam znao, mada njih doživljavam kao novinu a ne portal, a za Advance.hr mi je iznenadjenje
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Brane
|
Naslov: Re: Smrt dnevnih novina u BiH i RH Postano: Jučer, , 22:43 |
|
|
Tisak prekida distribuciju novina, poznat novi potencijalni partner izdavača Panika! https://www.tportal.hr/biznis/clanak/ti ... o-20241128Zovko šef HND-a kaže da Hrvatska Pošta mora preuzet distribuciju Citat: 'HND-ov je stav, a o tome smo razgovarali i u resornom Ministarstvu kulture i medija, da je obaveza države prema još uvijek važećem Zakonu o medijima poticati pluralizam i raznovrsnost medija te kao jedino rješenje vidimo distribuciju novina putem Hrvatske pošte kao javne tvrtke', rekao je Zovko za Index.
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|