HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 06 ožu 2025, 16:51.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 89738 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827 ... 3590  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji
PostPostano: 01 pro 2018, 20:56 

1986 je napisao/la:
robelec je napisao/la:
Nema nitko nikakav info o miješanim brakovima u BiH zadnjih godina?

Inače, zanimanje za ovu temu je proizašla kod mene nakon što sam nedavno upoznao jednog Hrvata iz Tuzle koji zadnjih desetak godina živi u Zagrebu i koji mi je u razgovoru o mnogim temama vezanim za Hrvate u BiH i Tuzli istaknuo citiram ga: "Hrvatice Tuzle su se totalno Muslimani" odnosno masovno se udaju za Bošnjake.

Na moju opasku da su Hrvatice nacionalno jako osvještene žene i da mu ne vjerujem te da je to vjerojatno njegov nekakav možda dojam, on mi izvadi mobitel i pokaže fejs profile svojih prijateljca s kojima je u Tuzli odrastao, a koje su sad u braku s Bošnjacima. Jedno njih desetak mi je nabrojao i sve su u dobi od 24 do 30 god. Inače on je 1990. rođen i tvrdi da je većina djevojaka iz njegove generacije u braku ili vezama s Bošnjacima.

Sad čitam i ovaj članak u kojem Puljić govori o asimilaciji, a kako do asimiliacija dolazi? Pa kroz miješane brakove! Sumnjao sam da u svim sredinama gdje je Hrvata manje od 5% u BiH, njihova asimilacijama neminovna i na ovom forumu komentirao da hrvatski politički vrh u BiH treba kako god zna vaditi barem mlade Hrvate iz sredina gdje Bošnjaci čine 90% stanovništva jer su osuđeni na nestanak i sad mi lik iz Tuzle sve ono što sam sumnjao potvrdio.

Hrvati Sarajeva, Tuzle i Zenice su osuđeni na nestanak. U takvim sredinama se rađaju novi Komšići!

Uz dužno poštovanje Hrvatima tih sredina, ali ti ljudi su vjerovatno i sami glasali za Komšića. Nema tu puno Hrvatstva. Ono što je Hrvatsko odselilo se od tamo

Apsolutno netocno. Sljedeci put bar provjeri na izbori.ba relevantne podatke prije nego lupis nesto slicno.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 21:07 

HVO-110 je napisao/la:
1986 je napisao/la:
Uz dužno poštovanje Hrvatima tih sredina, ali ti ljudi su vjerovatno i sami glasali za Komšića. Nema tu puno Hrvatstva. Ono što je Hrvatsko odselilo se od tamo

Čović je u Tuzli dobio 2.300 glasova, tako da se ne slažem s tobom.
To je zapravo ono što i žele da kažu Bošnjaci, da za HDZ/HNS, ne glasaju svi Hrvati, pa onda uzimaju nebuloze da je za Ćovića glasala samo jedna trećina Hrvata, jer bi valjda izlaznost kod HB Hrvata trebala biti kao u Sjevernoj Koreji pa da mu se prizna legitimitet da on predstavlja Hrvate,

Vezano za temu, svaki dan gledam i slušam kako se Bošnjaci na sve moguće načine pokušavaju ispaliti iz BiH, a ako je točno da se od Nove Godine i za njih otvara tržište Njemačke, čeka ih takav egzodus da će im posljedice biti katastrofalne.
Čini mi se da se naš trend odlazaka dosta usporio, makar u mojoj okolini, čak ima i popriličan broj ljudi koji se vratio, jer makar danas nije nekakav veliki problem naći solidno plaćen posao i u Usori.

Prema popisu stanovnika 2013. u Tuzli živi 15.396 Hrvata, vjerojatno je pravo glasa imalo sad na ovim zadnjim izborima oko 13 tisuća Hrvata u Tuzli, a Čović dobio 2.281 glasova. U npr. Grudama pravo glas na ovim zadnjim izborima imalo 13.055 birača i Čović dobio 5.754 odnosno 90% glasova, u Vitezu pravo glasa imalo oko 12 tisuća Hrvata, Čović dobio 4.398 glasova.

Svaka čast svim Hrvatima Tuzle koji su dali glas Čoviću, ali isto tako ima i onih, (najmanje 1.000) koji su dali glas Komšiću. Asimilacija radi svoje u Tuzli te u izrazito bošnjačkom okruženju broj nacionalno osvještenih Hrvata ne može rasti i zatvarati oči pred tim činjenicama nema smisla.

Po meni treba osmisliti nekakvu strategiju te Hrvate iz sredina u kojima Bošnjaci čine 90% stanovništva nekako izvući. Mogu doći i u Zagreb kao ovaj dečko s kojim sam nedavno razgovarao, samo da se ne prepuste asimilaciji i Komšićevom mentalnom sklopu.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 21:42 

Po tvojoj matematici Hrvati u Tuzli imaju u prosjeku 0.3 djece po obitelji. Okani se pametovanja.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 21:50 

robelec je napisao/la:
Po meni treba osmisliti nekakvu strategiju te Hrvate iz sredina u kojima Bošnjaci čine 90% stanovništva nekako izvući. Mogu doći i u Zagreb kao ovaj dečko s kojim sam nedavno razgovarao, samo da se ne prepuste asimilaciji i Komšićevom mentalnom sklopu.

Zašto ne u Hollywood?

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 21:58 

Bobovac je napisao/la:
robelec je napisao/la:

Zašto ne u Hollywood?

Bilo bi strateški najbolje da ih se naseli u Mostar i slične sredine u kojima mogu podebljati broj Hrvata u odnosu na Bošnjake.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 22:12 

robelec je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Zašto ne u Hollywood?

Bilo bi strateški najbolje da ih se naseli u Mostar i slične sredine u kojima mogu podebljati broj Hrvata u odnosu na Bošnjake.

Ma kako čovječe? Govorimo o tisućama i tisućama stambenih jedinica, tko će to platiti? Hoće li dobiti posao i kakav?

Moraš shvatiti da ljudi iz takovih krajeva već maju vrlo loše iskustvo sa preseljenjima. Većina ih je "strateški naseljavana" po vukojebinama gdje su uglavnom vlastitim sredstvima morali izgraditi nešto. Gdje nema radnih mjesta i gdje je odnos lokalnih Hrvata prema istim vrlo loš.

Vjerujem da bi dio rado otišao u Zagreb, neki čak i u Mostar.. Ali da budu do konca života podstanari u nekom tavanu i rade poslove koje nitko drugi neće, e to ne ide.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 22:25 

Bobovac je napisao/la:
Ali da budu do konca života podstanari u nekom tavanu i rade poslove koje nitko drugi neće, e to ne ide.

Zar nije bolje i to nego do kraja života sa zadrtim muslimanima ? Kakav je to život.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 22:26 

Bobovac je napisao/la:
robelec je napisao/la:

Ma kako čovječe? Govorimo o tisućama i tisućama stambenih jedinica, tko će to platiti? Hoće li dobiti posao i kakav?

Moraš shvatiti da ljudi iz takovih krajeva već maju vrlo loše iskustvo sa preseljenjima. Većina ih je "strateški naseljavana" po vukojebinama gdje su uglavnom vlastitim sredstvima morali izgraditi nešto. Gdje nema radnih mjesta i gdje je odnos lokalnih Hrvata prema istim vrlo loš.

Vjerujem da bi dio rado otišao u Zagreb, neki čak i u Mostar.. Ali da budu do konca života podstanari u nekom tavanu i rade poslove koje nitko drugi neće, e to ne ide.

Ma svega toga sam i ja svjestan, ali maštam što i kako bi trebalo kada bi za to postojali uvjeti. Sad maloprije sam napisao komentar na temu "Demografska revitalizacija Hrvatske" te manje više taj moj komentar se može odnositi i na krajeve gdje Hrvati žive u BiH, a ovo je moj komentar:

"Hrvatska (HercegBosna) treba novo stanovništvo, a kada bi stvarno vlasti vodile o tome brigu te planski naseljavali Hrvatsku (HercegBosnu) novim stanovnicima, onda bi bitnu ulogu u tome svemu morali odigrati prije svega moćni poslodavci koji stvaraju nove vrijednosti, otvaraju nova radna mjesta te su nacionalno osvješteni i strateški te dugoročno gledaju na demografske prilike u Hrvatskoj, a koliko je takvih i tko su oni?

Uglavnom, kada bi imali nacionalno osvještene političare i poslodavce koji zajedno i kordinirano planski žele Hrvatsku (HercegBosnu) obogatiti novim Hrvatima, onda bi te nove stanovnike mogli odmah sad crpiti iz tri bazena.

Prvi je albanski bazen odnosno Albanci katolici sa sjevera Albanije koji bi se vrlo brzo asimilirali u Hrvate, to vidimo iz povijesti doseljavanja Albanaca katolika na ove prostore.

Drugi bazen je Ukrajina, tamo su plaće 150€ prosjek i za mnoge ukraince bi Hrvatska bila poput Kalifornije.

Treći bazen su Hrvati treće i četvrte generacije u Latinskoj Americi, ali ne moraju nožno biti Hrvati, dovoljno je da su katolici.

Nekakav strateški cilj u tom planskom naseljavanju bi nam trebali biti mladi u dobi od 18 do 35 godina te mlade obitelji. Oko 10 tisuća godišnje bi ih trebali naseljavati i tako narednih 10 godina, a taj profil ljudi bi lako privukli iz država koje sam nabrojao sigurnim radnim mjestom i stanom koji bi otplaćivali iz nekakve prosječne hrvatske plaće od 800 do 1000€.

Vrlo brzo bi se svi oni stopili sa autohtonim Hrvatima, asimilirali i svoju djecu odgajali kao Hrvate."

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 23:17 

BBC je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:
Ali da budu do konca života podstanari u nekom tavanu i rade poslove koje nitko drugi neće, e to ne ide.

Zar nije bolje i to nego do kraja života sa zadrtim muslimanima ? Kakav je to život.

Ovisi o primanjima je li odličan. Imam jarana u Kuvajtu, UAE i S. Arabiji koji super žive. :D

Ako misliš na Bosnu, u Šeheru živi > 10 k stranaca i što im fali?

Problem nastaje kada je tvoja egzistencija ugrožena jer si 'pogrešan'. E to već jest problem. Zato je Zagreb majka. ;)

Ali i ako imaš dobru lovu i u Bosni i ne zeza te nitko jer si 'pogrešan' i Bosna je odlično mjesto za život.

Što se mješovitih brakova tiče ja ne znam niti jedan da se naša cura udala za Bošnjaka a znam nekoliko obratnih primjera. E sad, što će im djeca bit nemam pojma.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 23:23 

Već sam rekao da si ti guzičar bez karaktera. Ima u životu bitnijih stvari od novca.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 23:31 

BBC je napisao/la:
Već sam rekao da si ti guzičar bez karaktera. Ima u životu bitnijih stvari od novca.

Zašto si onda tu gdje jesi?

Ja primjerice sam ostao tu. :D

Egzistencija je važna. 3k € plaće i živiš ko bog u Bosni bilo gdje. I u BL i u Sarajevu.

Vrh

PostPostano: 02 pro 2018, 00:00 

Junuz Djipalo je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Zašto si onda tu gdje jesi?

Ja primjerice sam ostao tu. :D

Egzistencija je važna. 3k € plaće i živiš ko bog u Bosni bilo gdje. I u BL i u Sarajevu.

:smijeh
Znaci ti bi za 3k € pristao da zivis sa neprijateljima, da ti dijete druga djeca maltretiraju u razredu jer je pogresnog imena, da uci u skoli kako mu je otac bio hagresor, da ti je u opstini neugodno reci svoje ime jer odudara itd. itd. itd.
Nije BiH Dubai, ovdje su ljudi jedne druge ubijali, nije ni jedan Ujedinjeni Arapin ubio Srbina ali Muslimani jesu desetine hiljada i to nedavno. Ja ne bih u Sarajevu zivio ni za milion maraka a ne bi ni ti, samo ti se cini da bi, za mjesec dana bi pobjegao. U Sarajevu zive sam oni koji moraju ili koji su spremni na asimilaciju i ponizenja.
Tako je u cijeloj BiH na svakom pedlju iste. Vi koji ne zivite u ovoj nakaradnoj tvorevini bolje ucutite jer ne znate sta govorite.

Vrh

PostPostano: 02 pro 2018, 00:31 

Imaju škole na engleskom. Vrtići isto. Možeš živjeti u paralelnom svijetu više klase. A u toj višoj klasi te ako te i ne vole poštuju. Primjerice mene su zvali neki liječnici na večeru i druženje iako nisam Bošnjak a neće zovnuti Bošnju iz rudnika. Ipak je kapitalizam i u BiH.

Teško je objasnit nekom tko radi za 400 KM da stvari funkcioniraju malo drukčije kad imaš 15x više.

Samo što u BiH ima vrlo malo tako dobro plaćenih poslova. Što to Inzku fali? Uostalom, ja bih radije u Sarajevo nego u Dubai.

Vrh

PostPostano: 02 pro 2018, 00:45 

Imaju škole na engleskom. Vrtići isto. Možeš živjeti u paralelnom svijetu više klase. A u toj višoj klasi te ako te i ne vole poštuju. Primjerice mene su zvali neki liječnici na večeru i druženje iako nisam Bošnjak a neće zovnuti Bošnju iz rudnika. Ipak je kapitalizam i u BiH.

Teško je objasnit nekom tko radi za 400 KM da stvari funkcioniraju malo drukčije kad imaš 15x više.

Samo što u BiH ima vrlo malo tako dobro plaćenih poslova. Što to Inzku fali? Uostalom, ja bih radije u Sarajevo nego u Dubai.

Ma nemas ti pojma.
Ne mozes ziviti u jednoj sredini a izbjeci kontakt sa ljudima. Nek je 90% normalnih (a nije) naci ce se 10% budala koje ce ti zagorcati zivot. Incko sam dodje odradi i ide kuci u Austriju. Tako cu i ja ziviti i u Siriji za dobre pare ali odvesti porodicu i ziviti 24h u Sarajevu, nema tih para na svijetu.
Da sam ja u pravu a ti nemas pojma pokazuje se iz godine u godinu gdje je sve manje Srba i Hrvata u 24% i obrnuto. Nemoguce je ziviti na teritoriji na kojoj si zbog imena nepozeljan. Nema sanse, dzaba ti sav kosmoplitizam i pare. Kad Alijini Srbi i Hrvati, koji su bili spremni poginuti za Muslimane, bjeze iz 24% i pljuju po Sarajevu onda ne treba nista vise pricati.

Vrh

PostPostano: 02 pro 2018, 00:53 

Mafija, političari i nogometaši su primjer da kad se pojavi lova ostalo pada u drugi plan. :D

Iseljava se jer nema love. Ne iseljavaju gazde iz Viteza. Eto oni nisu nepoželjni. To je to što govorim.

Što se mene osobno tiče, radije bih u Sarajevo među musliće i u BL među Srbe nego u Grude ili Tomislavgrad, Odžak među Hrvate. Jednostavno ima vise onoga što mi je važno.

Vrh

PostPostano: 02 pro 2018, 01:38 

Junuz opet u ublehama obrane "jedan čovjek jedan glas" države. Jesi otvorio taj ribnjak u Busovači ? Jesi moj *** takav smotan.

Vrh

PostPostano: 02 pro 2018, 01:47 

robelec je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Ma svega toga sam i ja svjestan, ali maštam što i kako bi trebalo kada bi za to postojali uvjeti. Sad maloprije sam napisao komentar na temu "Demografska revitalizacija Hrvatske" te manje više taj moj komentar se može odnositi i na krajeve gdje Hrvati žive u BiH, a ovo je moj komentar:

"Hrvatska (HercegBosna) treba novo stanovništvo, a kada bi stvarno vlasti vodile o tome brigu te planski naseljavali Hrvatsku (HercegBosnu) novim stanovnicima, onda bi bitnu ulogu u tome svemu morali odigrati prije svega moćni poslodavci koji stvaraju nove vrijednosti, otvaraju nova radna mjesta te su nacionalno osvješteni i strateški te dugoročno gledaju na demografske prilike u Hrvatskoj, a koliko je takvih i tko su oni?

Uglavnom, kada bi imali nacionalno osvještene političare i poslodavce koji zajedno i kordinirano planski žele Hrvatsku (HercegBosnu) obogatiti novim Hrvatima, onda bi te nove stanovnike mogli odmah sad crpiti iz tri bazena.

Prvi je albanski bazen odnosno Albanci katolici sa sjevera Albanije koji bi se vrlo brzo asimilirali u Hrvate, to vidimo iz povijesti doseljavanja Albanaca katolika na ove prostore.

Drugi bazen je Ukrajina, tamo su plaće 150€ prosjek i za mnoge ukraince bi Hrvatska bila poput Kalifornije.

Treći bazen su Hrvati treće i četvrte generacije u Latinskoj Americi, ali ne moraju nožno biti Hrvati, dovoljno je da su katolici.

Nekakav strateški cilj u tom planskom naseljavanju bi nam trebali biti mladi u dobi od 18 do 35 godina te mlade obitelji. Oko 10 tisuća godišnje bi ih trebali naseljavati i tako narednih 10 godina, a taj profil ljudi bi lako privukli iz država koje sam nabrojao sigurnim radnim mjestom i stanom koji bi otplaćivali iz nekakve prosječne hrvatske plaće od 800 do 1000€.

Vrlo brzo bi se svi oni stopili sa autohtonim Hrvatima, asimilirali i svoju djecu odgajali kao Hrvate."

Kakvi albanci si ti trol?
Pa ni janjevac nije neki hrvat a kamoli albanci.Prije ce srbin postat hrvats.
Za 800-1000 eura placu ce se vracat i ovi iz njemacke sta rade za 1300 eura.
Ukraina ima smisla.

Vrh

PostPostano: 02 pro 2018, 01:51 

Mafija, političari i nogometaši su primjer da kad se pojavi lova ostalo pada u drugi plan. :D

Iseljava se jer nema love. Ne iseljavaju gazde iz Viteza. Eto oni nisu nepoželjni. To je to što govorim.

Što se mene osobno tiče, radije bih u Sarajevo među musliće i u BL među Srbe nego u Grude ili Tomislavgrad, Odžak među Hrvate. Jednostavno ima vise onoga što mi je važno.

Neodseljava se radi siromastva.
Nitko nije ni ocekivao bit ibogat ovdije =))
Ljudima se zgadila nepravda.Treba bit sirotinja,rintacit a da ti djete nemoze dobit stipendiju jer je neki guzonjin sin pokupio stipendije za sebe kao i socijalni stan i slicno.

Vrh

PostPostano: 02 pro 2018, 11:53 

Kad ste se već dohvatili Hrvatske, da li će pp biti bolji nego prošle godine? Čini mi se da je neznatno uvećan broj novorođenčadi u odnosu na isti period prošle godine...

Vrh

PostPostano: 02 pro 2018, 12:02 

Za 1000 eura plaće i solidan posao 80% Slavonaca što su otišli (od 2013.) bi se vratilo, jer standard u Slavoniji je takav da s 1000 eura živiš kao u Istri s 2000.

Vrh

PostPostano: 02 pro 2018, 13:29 

Potrebno je povezati Dalmaciju i Srednju Bosnu na jednu visu razinu, a ne da 200 makedonaca radi po makarskim restoranima pored nasih ljudi. Onaj tko zaradi preko 50 000 kuna za sezonu mozda i nece pomislit na bijeg za njemacku. To nije neka lova al za srednju bosnu itekako je...

Vrh

PostPostano: 02 pro 2018, 13:33 

Ko nebi?

Vrh

PostPostano: 02 pro 2018, 16:05 

Eminencija je napisao/la:
robelec je napisao/la:

Kakvi albanci si ti trol?
Pa ni janjevac nije neki hrvat a kamoli albanci.Prije ce srbin postat hrvats.
Za 800-1000 eura placu ce se vracat i ovi iz njemacke sta rade za 1300 eura.
Ukraina ima smisla.

Nisam bez veze istaknuo Albance katolike jer iz primjera Zadra odnosno naselja Arbanasa koje su prije 250 god. naselili katolici iz Albanije vidimo uspješan primjer asimilacije tih doseljenika u Hrvate. Desetak tisuća Zadrana je danas na neki način povezano s tim doseljenicima.

Upoznao sam na Malom Lošinju jednu obitelj Albanaca katolika doseljenih prije 30 godina, pa oni su se totalno asimilirali kao i albanski zlatari katolici tu u Zagrebu koji su većinom iz Prizrena. Oni su izmiksani s Hrvatima te su društveno i kulturno integrirani u hrvatsko društvo dok za Albance muslimane vlasnike mnogih pekara po Zagrebu to ne bih rekao, čak mi i fizički drugačije izgledaju od Albanaca katolika.

Meni se čini da su Albanci katolici i muslimani dvije različite "sorte" i ako bi se Albance planski naseljavalo (što sumnjam da će se ikada dogoditi), to bi se odnosilo isključivo na Albance katolike jer se brzo asimiliraju i nisu invazivni kao Albanci muslimani.

Što se tiče Janjevaca, na koju foru oni tebi nisu Hrvati, zašto ih vrijeđaš? Oni su se udomaćili tu u Zagrebu i izmiksali s Hrvatima drugih zavičaja i nije mi jasna tvoja opaska "da Janjevac nije neki Hrvat".

Nedavno je zaređen novi hvarski biskup Petar Palić (Janjevac), rođeni Zagrepčanin Josip Glasnović koji je podrijetlom Janjevac osvojio je olimpijsko zlato za Hrvatsku 2016., do nedavno vrhunska Švedska taekwondoašica janjevačko-hrvatskih korijena, Nikita Glasnović (22) odlučila je nastupati za Hrvatsku umjesto za Švedsku. Genaral HVO-a Željko Glasnović podrijetlom Janjevac.

Uglavnom, Hrvati Janjevci su totalno integrirani, nacionalno jako osvješteni i uspješni u Hrvatskoj.

Vrh

PostPostano: 02 pro 2018, 16:58 

Zasto bi Albanci dosli kod vas,kad i oni mogu otici u Nemacku

Vrh

PostPostano: 02 pro 2018, 17:05 

robelec je napisao/la:
Uglavnom, Hrvati Janjevci su totalno integrirani, nacionalno jako osvješteni i uspješni u Hrvatskoj.

How yes no, odi u Slatinu, ako ti nije jasna razlika između pravih Hrvata (Šokaca) i Janjevaca, i zašto se oni ne mogu integrirati bez jake razvodne sredine kao što je Zagreb, onda ti se ne može pomoći.

Janjevci i idu na "jaku" nacionalnu osvještenost jer se drugačije ne mogu probiti i biti prihvaćeni.

BTW

Albanci katolici s Kosova su uglavnom fin narod, radišni i nenametljivi, daleko manje divlji od Janjevaca. Čak su i u Srbiji dosta razgranati, dosta drugačiji je odnos prema njima generalno.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 89738 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827 ... 3590  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: AmazonBot, Banya, crni_bombarder, hoblatopla, iprodano, krstjanin, Naša Kvačica, Perun_Velež i 50 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: