|
|
Stranica: 898/3849.
|
[ 96221 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
pravnik95
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 04 ožu 2019, 17:00 |
|
Pridružen/a: 18 lis 2016, 07:43 Postovi: 878 Lokacija: Zadar / Bihac
|
Vrbasanin1952 je napisao/la: Zna li neko nešto za Srbe u Krajini, o njima niko ne piše? Oni sada nisu tema, ali usko su mentalitetom vezani za Bosnu, BiH a posebno RS. Znam da im udeo starog stanovništva 70+ jako ne ide u prilog, zbog povratnika, uglavnom starih ljudi koji su tu došli da umru, tako da očekujem da će im se broj više nego prepoloviti za 10 godina, ali sam i od drugara iz Knina i Vukovara čuo da im je fertilna baza mnogo jaka, da su najčešće porodice od 4,5 i 6 dece i da Hrvati mnogo više napuštaju Krajinu od Srba, tako da očekuju da će Knin biti srpski za jedno 20tak godina? Šta vi mislite? Gledajte iz neutralne pozicije, sada, znam da ste i vi Hrvati i da vam taj podatak ne odgovara ali šta mislite? Jeste, od Trga Domovinskog rata u Kninu pa do Novog Janjeva ce opet sve Serbsko da bidne, kao onomad.
|
|
Vrh |
|
 |
Stjepan Radić
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 04 ožu 2019, 20:15 |
|
|
Prilikom priključivanja forumu primijetio sam da stalno pričate o nekom Jacku demografu. Nisam znao tko je to i koji forum i stranicu posjetiti. Danas sam slučajno otkrio i mogu vam reći nasmijao se kao nikad u životu. Kao kada je Dino imenik čitao. Kraljevi poklapaju, rasturaju, razvaljuju. Vele Mostar njihov a budaletina ne znaju da 3.500 Bošnjaka radi kod Hrvata na zapadnoj strani za mizeriju i strahujući. Budaletina ne znaju da veću plaću ima radnik Hrvat u Aluminiju nego 3 Bošnjakinje u Konzumu. Budaletina spominju poklapanje izlaza iz Mostara sa Bingom, Robotom a sami ne znaju da u tom istom Robotu ima jednak broj i Hrvata što radi jer je svjestan da mu nitko ušao nebi. Pa sam pogled na grad jasno daje do znanja tko je šef u Mostaru i tko je manjina. Što se tiče politike, stanogradnje, demografije, gospodarstva, sporta, kulture svega. Kraljevi nemaju podatak o ponudi i potražnji za stanovima u Mostaru, nemaju pojma o cijeni kvadrata u zapadnom dijelu i istočnom dijelu a što diktira ponuda i potražnja. Bukve ne znaju da se stanovi u Dolini Sunca godinama prodaju, a da se niti jedna zgrada u zapadnom dijelu nije dovršila a da nije 60 posto stanova već prije zagovorno. Ista saznanja imam jer i sam tražim stan pa se raspituje. Rekli bi oni "pa i na toj zapadnoj strani stanove kupuju Bošnjaci". Rijetko. Osobno znam da u Narentu u Centru 3 sa pogledom na Sjeverni logor će boraviti 80-90 posto Hrvata. Ono što ja predlažem jest da napokon navalimo na taj Sjeverni logor jer imamo kapacitet. Toliko vremena tražim stan u Mostaru i nemogu ga naći. Nemogu naći nešto kvalitetno a da je koliko toliko prihvatljiva cijena. A od 01.01.2020. godine odoše građevinci sa istočne strane na njemačko tržište 
|
|
Vrh |
|
 |
CroVares
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 04 ožu 2019, 20:40 |
|
|
Upravo tako. Baš sam htio napisati da Hrvati polako ali sigurno prelaze i na istočni dio, to je vidljivo, to je evidentno. Vidio sam da su stavljali da njihove MZ imaju neki porast upisanih u matične knjige, ako je tako to je zbog prelaska mladih hrvatskih bračnih parova na istok, kojima nije "crnjak" živjet uz Bošnjake i nisu opterećeni u tolikoj mjeri bošnjačkom izdajom 1993. http://balkans.aljazeera.net/vijesti/sa ... ki-bankrotEvo vrhunski tekst i realnost USK, a uskoro i cijele Srednje Bosne za Bošnjake. Kada oni ovo pišu ovako bez takijanja, onda je sve jasno. Sanski Most, Ključ i B.Petrovac zajedno za par godina neće imati 20 k stanovnika. Kada bi se Oštra Luka vratila S.Mostu, a Ribnik Ključu skoro da bi Srbi imali većinu ( hahahaha ) u obe općine. Put S.Mosta i Ključa u SB tipujem da će slijedit Bugojno i D.Vakuf!
|
|
Vrh |
|
 |
Diablo
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 04 ožu 2019, 20:42 |
|
|
Vrbasanin1952 je napisao/la: Pozdrav braćo! Novi sam na forumu, inače Srbin sam (Crnogorac). Zalažem se za 3. entitet. Iz čitanja tekstova sa foruma, vidim da Bošnjaci mnogo falsifikuju svoje podatke, posebno Jack i kompanija. Zavod im je najgori. E sad, živo me zanima, jel istina da su u tolikim govnima da Srbi u skorijih 20tak godina mogu uzeti primat u čitavoj BiH a Hrvati u Hercegovini i srednjoj Bosni? Kakvi su po fertilitetu Hrvati u Hercegovini? Srbi u RS? Bošnjaci? Čuo sam da im fertilitet i natalitet toliko padaju da će postati manjina. Hrvati su slabi u Bosni, ali jaki u Hercegovini, stabilni ove godine, mnoge opštine imaju pozitivan PP. Kako stoje Srbi u RS? Procenat rođenih u BiH ove godine, u RS? Ima li to neko? Ferilitet? Pozdrav , vecinu tih podataka imas na ovoj temi, samo vrti stranice unazad...
_________________ Hrvatska ,Slovenija ,Srbija,Crna Gora ,Makedonija te Kosovo su građanski dok se jadni bošnjo bori čak i za ovakav Dayton...
|
|
Vrh |
|
 |
s one strane dinare
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 04 ožu 2019, 21:36 |
|
|
Vrbasanin1952 je napisao/la: Zna li neko nešto za Srbe u Krajini, o njima niko ne piše? Oni sada nisu tema, ali usko su mentalitetom vezani za Bosnu, BiH a posebno RS. Znam da im udeo starog stanovništva 70+ jako ne ide u prilog, zbog povratnika, uglavnom starih ljudi koji su tu došli da umru, tako da očekujem da će im se broj više nego prepoloviti za 10 godina, ali sam i od drugara iz Knina i Vukovara čuo da im je fertilna baza mnogo jaka, da su najčešće porodice od 4,5 i 6 dece i da Hrvati mnogo više napuštaju Krajinu od Srba, tako da očekuju da će Knin biti srpski za jedno 20tak godina? Šta vi mislite? Gledajte iz neutralne pozicije, sada, znam da ste i vi Hrvati i da vam taj podatak ne odgovara ali šta mislite? prije moraš proći @bbc-jev kebab test, zakuni se allahom da nisi musliman.
|
|
Vrh |
|
 |
1986
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 04 ožu 2019, 22:04 |
|
|
dudu je napisao/la: S dvije redovne plaće i ukupno oko 2000 eura i nek su opterećeni s ratom kredita od 500 eura, opet je dovoljno za dobar život u Zagrebu, a onda još bolje u nekim drugim dijelovima. U Osijeku sa 6000 HRK, ako si sam, imaš za najam ljepog dvosobnog stana, gorivo, režije, i sve ostale troškove koji i nisu potrebni, dakle malo razbacivanja 
|
|
Vrh |
|
 |
s one strane dinare
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 04 ožu 2019, 23:58 |
|
|
1986 je napisao/la: dudu je napisao/la: S dvije redovne plaće i ukupno oko 2000 eura i nek su opterećeni s ratom kredita od 500 eura, opet je dovoljno za dobar život u Zagrebu, a onda još bolje u nekim drugim dijelovima. U Osijeku sa 6000 HRK, ako si sam, imaš za najam ljepog dvosobnog stana, gorivo, režije, i sve ostale troškove koji i nisu potrebni, dakle malo razbacivanja  kojom računicom, šta jedeš, zrak, pa ti ostane za razbacivanje sa 6k ili je split toliko skuplji od osijeka
|
|
Vrh |
|
 |
novovrijeme
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 05 ožu 2019, 00:04 |
|
|
6000 kuna = 1.600 KM? U BL ko je sam i ima platu od 1.600 KM taj uzme kredit i kupi stan. Zato plate u HR i kod nas nisu uporedive. Porodica u HR koja ima 1.000 evra je teska sirotinja a ovdje se sa toliko moze normalno ziviti.
_________________ Srbi su mali narod sa karakterom super sile.
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 05 ožu 2019, 00:08 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 85180 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
novovrijeme je napisao/la: 6000 kuna = 1.600 KM? U BL ko je sam i ima platu od 1.600 KM taj uzme kredit i kupi stan. Zato plate u HR i kod nas nisu uporedive. Porodica u HR koja ima 1.000 evra je teska sirotinja a ovdje se sa toliko moze normalno ziviti. Zapadni turisti pumpaju cijene. U Hrvatskoj se ti kao potrosac natjeces s Britancima, Svabama i Talijanima za neki artikl ili uslugu.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 05 ožu 2019, 09:51 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 38888 Lokacija: Gl. grad regije
|
Zapravo, kako godine odmiču sve manje osjetim razlike u cijenama između BiH i RH. U Čapljini čak ljudi znaju ići u shopping u Lidl u Metkoviću. Mene fakat zanima kako u BiH ljudi prežive s tim plaćama. Danas su normalne tenisice 200 KM a plaće 800. Gore je to nego u Yu.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
trica
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 05 ožu 2019, 10:41 |
|
|
Ne odlaze ljudi sa Balkana samo zbog placa Pogledajte one youtubere koji govore o zivotu u Njemackoj i zasto su dosli u Njemacku Ljudi kazu da su napustli Hrvatsku zbog loseg zdravstva,primitivizma,korupcije,neuredjene drzave Hrvati ne iseljavaju zbog siromaštva, već zbog nepravde https://direktno.hr/direkt/tado-juric-h ... en-134961/
_________________ .
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 05 ožu 2019, 11:11 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 85180 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Izasli jucer podaci o broju studenata u Federaciji. Ovaj podatak sam jedva cekao, a bude svake godine pocetkom ozujka.
U cijeloj Federaciji, broj studenata se smanjio sa 64 902 na 61525, ili -5.2%. Ovaj pad ima veze i s rupom u generaciji nastalom uvodjenjem devetogodisnjeg obrazovanja, nije sve do smanjenja radjanja i iseljavanja.
Sveuciliste Mostar, pad broja studenata sa 9758 na 9417, ili 341 student manje. To predstavlja smanjenje -3.5%. Univerzitet Dzemal Bijedic, pad broja studenata sa 3396 na 3030, ili 366 studenata manje. Ovo predstavlja pad od -10.8%. Iako je ovo sveuciliste tri puta manje, ima veci apsolutni pad. Privatno hrvatsko sveuciliste u Mostaru ima blagi rast sa 962 na 978 studenata, ili +2%. Ovdje ima cak oko tisucu studenata, sto vise nije zanemariva brojka.
Zanimljiv je i univerzitet u Bihacu, koji ce sve teze opravdavati postojanje, s obzirom da ima tek oko dvije tisuce studenata. Pad tamo je sa 2378 studenata na 2154, ili -9.4%.
Univerzitet u Tuzli biljezi veliki pad. Sa 10 908 studenata na 9958, sto je pad od tisucu studenata ili -8.7%. Mostar odavno ima vise studenata od Tuzle jer ima dva javna i jedno privatno sveuciliste, a slijedece godine ce ovim trendom Sveuciliste pojedinacno postati drugi najveci univerzitet u Federaciji.
Zenicki univerzitet je velicinom po prvi puta u povijesti pretekao istocnomostarski.
Kuriozitet je Univerzitet u Gorazdu (!!), otvoren prije dvije godine, u kojem je broj studenata pao sa 126 na 77. Mislim da su zatvorili neke odjele zbog nekvalitete, bilo je u vijestima.
83% studenata u Federaciji ide na javne fakultete, 16% privatne i 1% vjerske.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 05 ožu 2019, 11:18 |
|
|
Znaci, Sveuciliste je prosle godine bilo 2.9 puta vece od Univerziteta.
Ove godine je 3.1 puta vece.
I to uz postojanje privatnog hrvatskog sveucilista koje krade studente drzavnom.
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 05 ožu 2019, 11:20 |
|
|
Ovo je isjecak prvog posta ove teme, kada sam ju otvorio prije 10 godina. Robbie MO je napisao/la: Broj studenata na Sveučilištu u Mostaru. 2007/2008 6993 2008/2009 7767
Za usporedbu na mostarskom Univerzitetu Džemal Bijedić: 2007/2008 5120 2008/2009 5016
Znaci poceli su s podjednakom velicinom a u trenutku otvaranja teme Sveuciliste je bilo samo 1.5 puta vece od Univerziteta.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 05 ožu 2019, 11:21 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 62830 Lokacija: DAZP HQ
|
Bome raste i udio hrvatskih studenata u ukupnom broju u FBIH.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 05 ožu 2019, 11:24 |
|
|
dudu je napisao/la: Bome raste i udio hrvatskih studenata u ukupnom broju u FBIH. Da.
|
|
Vrh |
|
 |
Stjepan Radić
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 05 ožu 2019, 11:29 |
|
|
Kada padnu ispod 2000 studenata biti će im ključ u bravu. Šta li će im donijeti sljedeća godina. Mislim to je i realan tijek događanja. Nemogu opstati 2 univerziteta u gradu veličine Mostara.
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 05 ožu 2019, 11:33 |
|
|
Sada je Sveuciliste u Mostaru velicinom usporedivije Univerzitetu u Sarajevu, nego Univerzitetu u Mostaru.
|
|
Vrh |
|
 |
Stjepan Radić
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 05 ožu 2019, 11:38 |
|
|
Mene osobno ne zanima toliko veličina koliko smisao postojanja sve univerziteta i 2 bolnice u Mostaru. Što vi mislite o tome? Hoće li ikada doći do ukidanja? Jeli nam to u interesu ili ne? Što bi to donijelo Bošnjacima?
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 05 ožu 2019, 11:38 |
|
|
Stjepan Radić je napisao/la: Kada padnu ispod 2000 studenata biti će im ključ u bravu. Šta li će im donijeti sljedeća godina. Mislim to je i realan tijek događanja. Nemogu opstati 2 univerziteta u gradu veličine Mostara. Dzemal Bijedic je imao dosta studenata iza rata samo iz jednog razloga: sto su Bosnjaci imali samo 3 univerziteta: Sarajevo, Tuzlu i Mostar. I nisu postojali privatni fakulteti. No, kako je visoko obrazovanje na razini kantona, svaki bosnjacki kanton je htio svoj univerzitet, plus privatni, i doslo je do inflacije univerziteta koji su se medjusobno borili za studente. Sada Bosnjaci imaju 6 javnih univerziteta (Sarajevo, Tuzla, Zenica, Bihac, Mostar, ali i Novi Pazar iz kojeg su prije studenti isli studirat u BiH) i 6-7 privatnih (Sarajevo, Sarajevo, Sarajevo, Travnik, Tuzla, Gorazde, Novi Pazar)…
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 05 ožu 2019, 11:40 |
|
|
Stjepan Radić je napisao/la: Mene osobno ne zanima toliko veličina koliko smisao postojanja sve univerziteta i 2 bolnice u Mostaru. Što vi mislite o tome? Hoće li ikada doći do ukidanja? Jeli nam to u interesu ili ne? Što bi to donijelo Bošnjacima? Naravno da nece doci do ukidanja. Ali ce se svesti na slabu lokalnu pricu. Pa imas privatne univerzitete koji su manji i gore kvalitete, ako oni mogu opstati kako nece neki univerzitet poduprt novcima kantona. Bosnjaci HNZ zele izdvajati novce za univerzitet. Ima ogromne financijske probleme otkako postoji, ali eto kad hoce neka imaju. Sto se tice bolnice, Sveucilisna bolnica je 4. kategorije (to se u Hrvatskoj zove KBC), dok je Safet Mujic 3. (tercijarne) kategorije zdravstvene zastite, nesto ko zupanijska bolnica u Hrvatskoj. Opet, cak i Konjic ima bolnicu, ta pak ima smisla za ukidanje. Opcina od 20 000 stanovnika, granici sa Sarajevom. Ali vjerojatno je postojala i prije rata. No, oni nemaju pravo besplatno koristiti sarajevske bolnice, jer su druga "drzava".
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 05 ožu 2019, 11:45 |
|
|
Kad smo kod bolnica, gradi se 6. lamela bolnice u Novoj Biloj.
Takodjer, primjetite na slici dolje ovaj ispod dio koji je ukopan ispod brda. ;)
Privitak/ci: |

NovaBila.jpg [ 185.38 KiB | Pogledano 5077 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 05 ožu 2019, 12:03 |
|
|
Stjepan Radić je napisao/la: Mene osobno ne zanima toliko veličina koliko smisao postojanja sve univerziteta i 2 bolnice u Mostaru. Što vi mislite o tome? Hoće li ikada doći do ukidanja? Jeli nam to u interesu ili ne? Što bi to donijelo Bošnjacima? Inace, ukinuto je ove godine 4-5 studija na Univerzitetu, izmedju ostalog i bosanski jezik, povijest, biologija i kemija.  Zbog pomanjkanja studenata. U buducnosti ce ih biti jos manje. Sigurno je da dugorocno Univerzitet ocekuje ispod 2000 studenata (medju njima samo 500 brucosa). Jasno je da od 500 brucosa ne mozes napraviti vise od par smjerova, a da to na nesto lici. Jer za svaki smjer ti treba 10-20 profesora i asistenata, a vecinom se financira skolarinama (manjim dijelom novcem iz proracuna kantona). Ne mogu tri studenta skolarinom uzdrzavati 10-ak profesora i asistenata. Univerzitet u Bihacu ce pasti na 1000 studenata, od cega 250 brucosa. Tu ce se citavi fakulteti ukidati.
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 05 ožu 2019, 12:04 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Kad smo kod bolnica, gradi se 6. lamela bolnice u Novoj Biloj.
Takodjer, primjetite na slici dolje ovaj ispod dio koji je ukopan ispod brda. ;) Taj ukopani dio je čitav "kat", tu je ulaz u Hitnu pomoć, plus određeni dio odjela, koji može djelovati u uvjetima npr. granatiranja. Zlu ne trebalo, iskustva su još bolna. Btw... FOTO: Bolnica u Novoj Biloj zablistala punim sjajom www.novabila.info/vijesti/foto-bolnica- ... im-sjajom/Nova Bila: Jedina bolnica u BiH koja posluje pozitivno https://www.jabuka.tv/nova-bila-jedina- ... pozitivno/
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 05 ožu 2019, 12:16 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 38888 Lokacija: Gl. grad regije
|
 Toliko o poklapanju. Samo budžetlije u Sarajevu i dijaspora mašta o poklapanju. No, konačno su shvatili da je problem prevelik i počeli iskreno pisati o pravom stanju.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|