HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 15 kol 2026, 21:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 1547 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 62  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Islamski komunizam: "Knjiga" (Kuran), "Cista Vjera" (islam) i komunizam
PostPostano: 25 tra 2019, 06:47 

Sarajlija Bosanac je napisao/la:
...vjerski velikodostojnici koji su klanje morali sprijeciti po sluzbenoj duznosti...

Katolički biskupi su tijekom rata svi redom pozivali hrvatske vojnike na humano postupanje, a sve zajedno na mir.

Muslimanski vjerski vođe su moguće pozivali svoje vjernike na džihad i klanje, kako Kuran nalaže. Ne znam, ali ne bi me čudilo. Ti sad njihovu odgovornost i krivnju projiciraš i na katolički kler. Neosnovano zaključuješ da su katolički svećenici i biskupi također raspirivali mržnju i poticali ljude na zločine na isti način kao i hodže. Što prosto nije istina.

Imaš li osobnog iskustva s vjerskim vođama koji odobravaju zločine, jesi li na svoje uši takvo što čuo?

Muslimanski SDP i Sejdo Komsic vode BiH u raspad. Njihov sam fan.

Vrh

Naslov: Re: Islamski komunizam: "Knjiga" (Kuran), "Cista Vjera" (islam) i komunizam
PostPostano: 09 svi 2019, 13:33 

iJozo je napisao/la:
...vjerski velikodostojnici koji su klanje morali sprijeciti po sluzbenoj duznosti...

Katolički biskupi su tijekom rata svi redom pozivali hrvatske vojnike na humano postupanje, a sve zajedno na mir.

Muslimanski vjerski vođe su moguće pozivali svoje vjernike na džihad i klanje, kako Kuran nalaže. Ne znam, ali ne bi me čudilo. Ti sad njihovu odgovornost i krivnju projiciraš i na katolički kler. Neosnovano zaključuješ da su katolički svećenici i biskupi također raspirivali mržnju i poticali ljude na zločine na isti način kao i hodže. Što prosto nije istina.

Imaš li osobnog iskustva s vjerskim vođama koji odobravaju zločine, jesi li na svoje uši takvo što čuo?

Vidim kako se narod ponasa, te na osnovu toga tacno znam sta i sta im kler propovijeda. Da narod radi ono sto im kler zabranjuje, zar ih ne bi kler izbacio iz bogomolja? Poznato je da od jedne trule jabuke istrune citav sepet. Zar bi kler dozvolio da im se citavo stado iskvari kada bi svestenstvo znalo sta radi?

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 13:37 

bumbar92 je napisao/la:
izbjegavaš sva konkretna pitanja, dovoljno da dobiješ nogu,...

osim, ako je tvoj misionarski rad vidljiv i kod drugih, onda ćemo ti rado pomoći, dakle daj link?

Nisam recimo ja ukinuo komentare na portalu Buka, to je urednistvo uradilo. Nisam ja na web stranici Oslobodjenja prebacio diskusiju u zabaceni kutak gdje ih niko ne vidi. Ne kontrolisem ni portal Al Jazeere na kojem urednici ne objavljuju skakljive analize...

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 13:46 

Vjeru ne razumijete, radi toga se medjusobno mrzite, svadjate i ratujete. U cistoj vjeri nema nista od svega toga. Zakljucak izvedite sami.

Umjesto da ucite jedni od drugih, zatvarate oci pred onim sto vam je propisano. Ne trazi se od vas to sto radite i jedni i drugi i treci nego nesto zajednicko, od svakoga nesto pomalo, kao kad sastavljate mozaik od razbacanih komadica.

Vjera je proces. Pocinje svjesnom odlukom da postanete vjernik i da se duhovno procistite.

E to je ono sto je Ivan Procistitelj radio – prao vas u rijeci od svjetovne necistoce. Ali to je samo simbolika. Vjera je mnogo zahtijevnija od toga.

Sta je Isus uradio nakon sto ga je Ivan Bogumil okupao u toj rijeci? (Ivan ili Jovan su lokalne izvedenice od jevrejskog imena koje znaci “Onaj koji je Bogu drag” ili sto bi mi na ovim prostorima rekli Bogumil...

Otisao je u pustinju, potpuno sam, da se iznutra duhovno procisti, dakle i postom!

To je sustina transformacije u vjernika – da dokazete sami sebi da mozete kontrolisati svoju pozudu i pohlepu. Bez toga se nista sustinski i nije promijenilo u vasem zivotu. Pazite, to je Isus uradio kao odrastao covjek, a ne kao neduzno i cisto novorodjence!
Ako i Isus i Muhamed rade za istog Boga, onda oni rade jedno te isto. Isus je postio samo jednom u zivotu u trenutku kada je postao vjernik. Nije isao svake godine u pustinju jer se istinski vjernik postaje do kraja zivota. Nije vjera poput godisnjeg odmora de se upraznjava samo tridesetak dana u periodicnim ciklusima ili pet minuta dnevno tokom “molitve”.

Kada naucite kontrolisati svoju zudnju i pohlepu, onda to radite dozivotno ili dokle god ste istinski vjernik.

Dakle, Isus je vjernicima licnim primjerom pokazao kako se posti. Nije post niti kolektivan niti javan niti periodican. Dok je Isus postio niti ga je ko video niti je to skupa radio sa drugim ljudima niti je to ponovio poslije u svom zivotu. To je potpuno logicno i sukladno osnovnim postulatima vjere. I Muhamed se istovjetno ponasao odlaskom u pecinu, u samocu i post. I Mojsije je sam otisao na planinu, bez svojih sljedbenika...

Cista vjera mami prave ljude. Ako ih ne privlaci, onda ste je iskrivili stranim jezikom i kulturom, stranim ritualima, stranim imenima, stranom arhitekturom, stranim klerom, te stranim propisima.

Da ne bi morali raditi ono sto je Isus uradio i tumarati pustinjom, u Bozijoj Knjizi vam je propisano sta da uradite. U trenutku kada postajete vjernik postite od zore do sumraka, dok se ne iscistite i oslobodite zavisnosti. Koliko dugo treba postiti? Zavisi od vaseg karaktera, te trajanje nije specificno propisano jer je individualno. Alkoholicaru i narkomanu ce trebati vise vremena nego prosjecnoj osobi da se oslobodi ovisnosti.

Stoga je prociscavanje uvijek individualno i nikada kolektivno. Vjera se nikada ne nosi na rukavu da je stranci mogu lako uociti. Vjernik ste zbog sebe a ne zbog drugih. Ako ste banalizirali vjeru i napravili je toliko uocljivom da plitki rituali i koreografija bodu oci putniku namjerniku, onda sustinu vjere i ne razumijete!

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 13:49 

Interesantno je kada vas bliznji sprijecavaju da pricate time sto zahtijevaju da diskutirate negdje drugdje. Zamislite da su Isusovi suvremenici Kristu zabranili propovijedi pod izlikom da treba otici u Rim te tamo objasnjavati. U vjeri nije bitno gdje nesto radite nego sta i kako...

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 13:52 

Robbie me jednom pitao kako znam da je Muhamed bio Boziji Poslanik.

Ima li neko bolje objasnjenje?

Recimo da je bio izuzetno pametan, hrabar, karakteran i druzeljubiv covjek kojem su vanzemaljci na osnovu svog ogromnog znanja prenijeli kljucne principe.

Ali ko je onda stvorio vanzemaljce? Opet dolazimo do necega sto ne znamo. Radi toga je bolje priznati nasu ogranicenost i prihvatiti da je ono sto ne razumijemo doslo od Boga.

Evo kako su “vrhunski naucnici” svojom “pamecu” objasnili stvaranje svijeta. Sve je navodno stvoreno u jednom jedinom trenutku “Velikim Praskom” iz nicega. Pod takvim okolnostima cak je i biblijska verzija u kojoj je Bog stvarao svijet sest dana daleko vjerovatnija i prihvatljivija...

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 14:06 

Interesantno je kada vas bliznji sprijecavaju da pricate time sto zahtijevaju da diskutirate negdje drugdje. Zamislite da su Isusovi suvremenici Kristu zabranili propovijedi pod izlikom da treba otici u Rim te tamo objasnjavati. U vjeri nije bitno gdje nesto radite nego sta i kako...

Ok, probaj unijeti Bibliju u S.Arabiju npr., pa nam javi kako si prošao...

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 14:23 

Da svom prijatelju Bumbaru ispricam nesto istinito.

Prije vise od cetvrt vijeka u ratnom Sarajevu, u januaru 1994 godine, u toku najgorih sukoba Armije BiH i HVO, zatrazi urednik jednih lokalnih novina da napisem clanak o sukobima u sredisnjoj Bosni.

Pogledate prvo veliku sliku. Tri strane u sukobu, jedni drugim zabijaju noz u ledja. Vidite one sa brda koji vec skoro dvije godine pucaju po vama te izgladnjuju grad blokirajuci ulazak hrane, vode, struje i prirodnog glasa. Posti citav grad svakodnevno od pocetka rata, doduse ne dobrovoljno...

Ako zelite prezivjeti, morate zaustaviti ludilo.

Napisem tekst u kojem objasnim da je sukob Armije i HVO besmislen, te da se kao dvije najslabije strane u ratu moraju sporazumjeti i udruziti ako zele opstati na ovim prostorima, te da moraju suradjivati da bi imali otvorene linije snabdijevanja i olaksali medjunarodnj zajednici da ih podrzi kao bolju stranu u konfliktu.

Pogleda mene urednik onako zacudjeno, te upita da li sam svjestan pokolja , mrznje i zlocina koja su se dogodili sirom BiH.

Pogledam i ja njega, kazem da mi je poznato, ali da se proslost ne moze promijeniti te ako zele bolje sutra da moraju suradjivati.

Opet on mene uputi da odem u Prvu Liniju, koja je bila armijski casopis, da mi daju konkretkne podatke i da napisem tekst.

Odgovorim da je ovo u sta vjerujem, a on meni da sam lud, da se takvo nesto nikada nece dogoditi te baci tekst u kantu za smece.

Nije znao da ce u roku od dva mjeseca americki predsjednik Klinton pozvati Tudjmana i Izetbegovica u Washington da potpisu sporazum koji je promijenio trajektoriju i ishod rata...

E to je vjera. Daje vam snage da vjerujete u bolji i pravedniji svijet...

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 14:25 

Mar-kan je napisao/la:

Ok, probaj unijeti Bibliju u S.Arabiju npr., pa nam javi kako si prošao...

Pa i ukazujem na takvu vrstu gluposti...

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 14:44 

Bumbar,

licno znam sest ratnih sarajevskih novinara/urednika od kojih se ni jedan nije usudio objaviti moje tekstove tokom zadnje dvije decenije...

Nema puno ljudi na ovome svijetu koji se usudjuju govoriti istinu.

Lazemo sami sebe...

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 14:54 

Pustinjski varalica?

1652 of 2558 - 64.58%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 15:00 

Naša Kvačica je napisao/la:

Pustinjski varalica?

Ja bih rekao genije i vizionar poput Tita.

Samo je Muhamed uspio ujediniti Arape tokom zadnjih 14 stoljeca. Samo je Tito uspio ujediniti Juzne Slavene...

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 15:07 

Salu na stranu, da se okrenemo ozbiljnijim temama.

Zasto Herceg Bosna portal ne bi platio recimo reisa Kvazovica ili hafiza Bugarija da pokusaju pobiti ovo sto ovdje tvrdim.

To bi mogla biti odlicna diskusija.

Nadjite nekog sponzora koji bi ih motivirao donacijom da se pridruze razgovoru.

Zar ne vidite da se ni jedno svesteno lice dobrovoljno ne smije ukljuciti u raspravu?

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 15:18 

Nema puno ljudi koji vam mogu objasniti gdje i kako grijesite.
Ako to ocekujete od tajkuna, politicara i “oceva nacije”, onda nista bolje i ne zasluzujete od turobne svakodnevnice.
Svi smo mi obicni smrtnici koji mozemo nestati sa ovog svijeta iduceg trenutka.
Iskoristite svoju priliku.
Pitajte ono sto ne razumijete.
Ko zeli da nauci, taj i spozna.
Bez te zelje i vjere u bolje sutra ponavljamo jedne te iste greske milenijumima...

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 15:29 

Glup ko Mile...

“Bombardovao je, ubijao naše civile... Ako neko to može da oprosti i učlani se u NATO neka to uradi, ja neću...”

NATO je bombardovao Srbiju 78 dana. RS je bombardovala i opsjedala Sarajevo 1425 dana, jedno 18 puta duze...

Da li sada konacno razumije zasto ljudima smeta postojanje RS?!

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 15:34 

Nije moj posao da branim Poslanika Muhameda. On je Boziji Poslanik, ako treba Bog ce ga zastititi.

Samo ukazujem na greske u vasoj logici i analitici.

Redom pljujete po onima koji su najzasluzniji u ljudskoj historiji. Ko god vam pomaze, pokusate da ga ubijete, zacepite mu usta ili protjerate jer vam vjere fali, a bez nje nemate niti snage niti hrabrosti da se suocite sa istinom.

Htjeli ste ubiti ili usutkati i Mojsija i Ivana Procistitelja i Isusa i Muhameda i George Washingtona i Gandhija i Titu...

Neki od njih su Boziji Poslanici a neki nisu. Boziji Poslanici su oni koji covjecanstvu donose Bozije Poruke. Taj proces je zavrsen prije jedno 14 stoljeca. Ali ako vam neko donosi te iste poruke i predocava vam ih u novom svjetlu, jer ste ih vijekovima pogresno implementirali, zar tehnicki takvi za vas nisu Boziji Poslanici jer vama po prvi put donose takve neiskrivljene Bozije Poruke?

Za Boga nisu Boziji Poslanici ali za obicne smrtnike jesu...

Washington vam je rekao ako ste istinski vjernici da slijepo ne slijedite bilo koju kraljevsku familiju kao navodno bolje i pametnije jer bi to bilo bezboznicko idoliziranje a to vam je vjerom najstrozije zabranjeno.

Gandi vam je pokazao da se mirnim otporom i sloznoscu moze iz zemlje protjerati i najgori okupator i kolonizator ako ih niste voljni slusati poput ovaca. Tito vam je pokazao kako se boriti i protiv najgorih krvnika, kako izgraditi slogu i zajednistvo, te kako odstraniti kler iz svakodnevnog zivota jer je i svestenstvo tesko iskrivljenuje vjere u kojem se mala grupa ljudi samoproglasava boljim vjernicima od sviju drugih...

Pogledajte samo ironiju vezanu za Ivana “Krstitelja”. Kako on moze biti krstitelj ako nije krstio? On je PROCISCAVAO ljude. Ni sam Isus nije nikoga krstio. Njega je zemaljska vlast razapela na krst. Ako krstite, oponasate ljudsko zlodjelo a ne Bozije upute.

Dzaba vama Boziji Poslanici. Eno Saudijskom Arabijom vladaju kraljevi decenijama. Pojedinac moze apsolutisticki vladati samo drustvom u kojem nema prave vjere. Da se vjera prenosi krvnom linijom sa oca na sina, i Mojsije i Isus i Muhamed bi imali desetine muske djece, zar ne? Zar im Svevisnji na taj nacin ne bi olaksao posao da se vjera prenosi rodjenjem na nove generacije?

Dakle, vjeru ne razumijete.

Citam komentare u kojima pljujete po Bozijem Poslaniku te lazete jer ne mozete sopstvenu mrznju kontrolisati.

Pa svi oni pojednici koje sam prethodno pobrojao su ustali protiv najmocnijih carstava i vladara svijeta. To je snaga i vjera a ne nekakva pedofilija. Pedofilija je psiholoski poremecaj u kojem se pojedinac osjeca inferiornim odraslim osobama pa stoga maltretira djecu nad kojom je “superioran”.

Zar doista mislite da oni koji udare na Rimsko Carstvo, egipatske faraone ili vladare Meke imaju nekakav nedostatak vjere, hrabrosti i snage?!

Takvi nisu ni krvolocni. Cim su oslobodili svoj narod vise nisu ratovali - ni Mojsije, ni Muhamed, ni George Washington ni Gandhi ni Tito...

Ne volim papstvo kao instituciju ali ne znaci da pojedinac koji radi taj posao ne moze biti dobar covjek kao recimo Papa Franjo. To sto je on primio Milorada Dodika ne znaci da odobrava etnicko ciscenje i masovne zlocine kojima je stvorena RS, neko pokusava da direktnim kontaktom prenese dobrotu na Mileta.

Ko danas tacno zna koliko su bile stare zene Poslanika Muhameda. Ne mozete tvrditi za historijske knjige da su jednim dijelom tacne a drugim netacne. Ili ih koristite u potpunosti ili ih kompletno odbacite. Mozda je to bio i “diplomatski brak” kojim se stvara politicko saveznistvo i sprijecava rat. Koliko danas Barcelona i Real dovedu igraca koji samo godinama sjede na klupi dok ne sazriju?

Besmisleno je krstiti novorodjencad. Djeca su rodjena bez grijeha te se i nemaju od cega procistiti. Odrasle, one tvrdoglave, prepune mrznje i netrpeljivosti, treba vratiti na pravi put. Voda je tu samo simbolika. Danas se ljudi perkaju svaki dan, ali im dusa ostaje zagadjena i necista.

Dusa se samo vjerom moze procistiti a ne nikakvim svestenstvom, bogomoljama, ratovima, ritualnim molitvama, zvonima, razglasom sa munara, vlascu, strankama, drzavom ili vojnim savezom...

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 15:44 

Ako Barcelona danas potpise ugovor sa nekim igracem od samo 14 godina i dovede ga na svoj stadion, da li to znaci da u upravi tog kluba sjede pedofili?

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 15:55 

Ako neko nezbrinute tinejdzere dovede u svoj dom i skloni sa ulice te ih time zastitite od moguceg seksualnog iskoristavanja, prostitucije i batinjanja, sta be rekli da vas neko zbog takvog dobrog djela optuzi kao pedofila?

Kako mozete usvojiti i prisvojiti dijete koje nije vase? Zar to nije kradja i otimanje od drugih?

Kako uzeti dijete od losih roditelja koji zlostavljaju i maltretiraju sopstvenu djecu? Ima i takvih...

Kako odraditi posao a da nikoga ne uvrijedite i osramotite pred svijetom?

Kako skloniti dijete sa ulice u doba u kojem nije bilo domova za nezbrinutu djecu?

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 16:17 

Kako to da Muhamed od toliko zena nije imao niti jedno musko dijete koje je bilo veoma cijenjeno u staroarapskom drustvu?
Mozda i nije imao seks sa njima nego ih samo dovodio da im pruzi skloniste i zastitu...
Navodno je imao 13 supruga od kojih mu je jedna rodila sestero djece a druga poslije smrti prve zene jedno dijete. Od sedmero djece je samo jedno prezivjelo...
Jedno jedino dijete od ukupno trinest “supruga” ukazuje na manjak seksa a ne visak...
Zar vam ovo ne govori da ni Bog ni Poslanik nisu vjerovali da se vjera prenosi krvnom linijom i licnim nasljednicima nego slobodnim izborom pojedinca?

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 16:52 

Kako imati postovanje za crkvu i svestenstvo?

Vojska se ukopala po brdima oko Sarajeva mnogo prije referenduma, grad drzala opkoljenim u obrucu 1425 dana, uskracivali napacenom stanovnistvu hranu, vodu, struju, plin, grijanje, nocni san i slobodu kretanja, a na kraju trvde da su se branili.

Kako bi izgledalo da su gluho bilo napadali?

Sta bi bilo drugacije?!

I kada patrijarh blagosilja takve krvolocne generale i politicare koji su zlostavljalii goloruki narod, da li se moze reci za takvo svestenstvo da ima vjeru, milosrdje, pravdu, postenje i istinu u svom srcu?

Nema u njihovoj dusi nista osim golog nacionalizma...

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 17:04 

I sta onda reci budalama koje tvrde da je islam kriv sto su se Sarajlije razbjezale iz Sarajeva.

Kriv je onaj koji je vojsku, policiju i nasilje koristio da zapocne pokolje i etnicko ciscenje te raspiri mrznju, netrpeljivost i nepovjerenje medju ljudima.

Ako saroliki kler ne moze da iskorijeni takve ratne posljedice, onda nema razloga ni da postoji jer je apsolutno beskoristan.

Za raspirivanje animoziteta, sumnjicavosti, razdora te kradju i lopovluk ionako imamo politicare, zar ne?

Samo ih pogledajte kako skupa sjede u skupocjenim mantijama i odijelima u prvim redovima, rame uz rame, na svecanostima na kojima slave izbijanje rata i sukoba...

Nema tu ni trunke ni vjere ni pameti ni stida ni srama ni izvinjenja ni samokritike nego samo nadobudnosti, ega, sujete i kulta licnosti...

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 17:11 

Ali poste ko da se time ista moze promijeniti...
Ako odricanjem od hrane ne mozete sebe napraviti boljim covjekom, procistiti se, te prepoznati sopstvene greske, onda nema nikakvog razloga ni da postite.
Bogu to ne treba nego vama...
Jos uvijek glasate za najgore lopove, nacionaliste i kriminalce...
Kako vas nije sram?
Glad je relativno lako kontrolisati ali pokoriti tastinu, nadobudnost te sopstveni osjecaj superiornosti, nepogrijesivosti i savrsenosti je mnogo teze...
Na tome radite...

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 17:19 

Sto bi Sejo Sekson rekao, dzaba fildzan viska kad nemas s kime kafu popiti...

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 17:27 

Ratne proslave su u biti identicne slavljenju samoubistva, samo sto treba trunka mozga i vjere da bi se to jasno prepoznalo.
Kada ja pucam na vas a vi na mene, to je u biti kao da sami sebe strijeljamo...
Pazite da vam sve ovo vas kler ne objasni. Mogli bi se bas nacekati...
Kratki su na vremenu, jedva prosla dva milenijuma, a toliko raznih obaveza...

Vrh

PostPostano: 09 svi 2019, 17:37 

Zedj za znanjem je dobra.
Fizicka glad ne bas toliko. Vjera je zahtijeva od vas samo jedno u zivotu kada postajete vjernik i kada se prociscavate te naucite da kontrolisete sopstvene emocije, strasti, zudnju i pohlepu.
Ako se post veze za “sveti period”, a to je upoznavanje sa vjerom, to se desava samo jednom u zivotu istinskog vjenrika, dakle nije ciklicno niti repetitivno...
Ako ste ostali cisti u dusi nema potrebe da se ponovo prosicavate.
Ako ste se zagadili u medjuvremenu, znaci da ste prestali biti vjernik...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 1547 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 62  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: