uglavnom na vjerska lica i kovčeg kod pravoslavaca i katolika najviše ode novca
Katolički svećenik max 50KM za ukop plus Misa zadušnica (daš koliko hoćeš) s tim da je Misa zadušnica par dana nakon sahrane pa onda možeš platiti i za ukop.
Znam da kod muslimana nema hodže na dženazi dok ne platiš. Još imaju i bule, one se dodatno plaćaju, isto unaprijed.
Negdje pročitah da pravoslavni pop ne naplaćuje ukop...
150 KM je pop kod nas, barem sto se tice Sarajeva, vjerujem da je u Srpskom nesto jeftinije, uostalom kao i sama sahrana, grobno mjesto i sl.
Kod muslimana se placa i kupanje pokojnika, a to bule rade, a u vremenu sahrane u kuci pokojnika ili dzamiji organizuju ucenje za sta angazuju opet bule, i znam da bukvalno "deru" ljude po tom pitanju, znaju uzeti i po 100 KM a mora ih biti nekoliko prisutno, sve je to biznis, kako kod nas, tako i kod njih, po tom osnovu svi mo isti kako god da okrenes, keš svugdje pali, a nista nema na lijepe oci ...
_________________ Govorio je tad' moj debeli stric nekad' kroz suze, a nekad' kroz smijeh za svu vasu zajebanciju jednom cete platiti ceh ...
Naslov: Re: Običaji pokapanja mrtvaca : komparativna tema
Postano: 27 srp 2019, 13:48
Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32 Postovi: 2526 Lokacija: United States Of Balkan
LakePlacid je napisao/la:
u kuci pokojnika ili dzamiji organizuju ucenje za sta angazuju opet bule, i znam da bukvalno "deru" ljude po tom pitanju, znaju uzeti i po 100 KM a mora ih biti nekoliko prisutno, sve je to biznis, kako kod nas, tako i kod njih, po tom osnovu svi mo isti kako god da okrenes, keš svugdje pali, a nista nema na lijepe oci ...
Nije točno. Katolički svećenik će obaviti obred sahrane i ako obitelj nema novaca, takodjer i Misu zadušnicu.. Šta se tiče dženaze, nema šanse da ti hodža dođe ako ne platiš ( tako su mi bar rekli)
A to učenje, to se zove tehvid i na njemu si prisutne samo žene. One mole u vrijeme dok se vrši dženaza. Bila sam na nekoliko dženaza ( inače ne idu žene ali je obitelj dopustila da mogu i žene doći) i sve šta sam "trebala" uraditi jest staviti maramu. Niko to nije tražio od mene ali sam iz pristojnosti i nije mi bio nikakav problem, a i ne vidim zašto bi....
Postano: 27 srp 2019, 14:05
bura je napisao/la:
u kuci pokojnika ili dzamiji organizuju ucenje za sta angazuju opet bule, i znam da bukvalno "deru" ljude po tom pitanju, znaju uzeti i po 100 KM a mora ih biti nekoliko prisutno, sve je to biznis, kako kod nas, tako i kod njih, po tom osnovu svi mo isti kako god da okrenes, keš svugdje pali, a nista nema na lijepe oci ...
Nije točno. Katolički svećenik će obaviti obred sahrane i ako obitelj nema novaca, takodjer i Misu zadušnicu.. Šta se tiče dženaze, nema šanse da ti hodža dođe ako ne platiš ( tako su mi bar rekli)
A to učenje, to se zove tehvid i na njemu si prisutne samo žene. One mole u vrijeme dok se vrši dženaza. Bila sam na nekoliko dženaza ( inače ne idu žene ali je obitelj dopustila da mogu i žene doći) i sve šta sam "trebala" uraditi jest staviti maramu. Niko to nije tražio od mene ali sam iz pristojnosti i nije mi bio nikakav problem, a i ne vidim zašto bi....
Kod muslimana po islamskim propisima nema potrebe za hodžom ili imamom na sahrani već to radi bilo koji musliman izgovarajući molitvu , što znači da je u prošlosti samo imućni muslimani sumogli imati na dženazi hodžu , naravno zato što su mu platili.
Svaki sveštenik koji odbije vršiti opelo pokojniku bez nadoknade se smatra nedopustivim kod hrišćana , ali sepodrazumeva da se časti sveštenik bar simbolično , i onaj ko to ne uradi ljudi ga prezru zbog toga.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
Postano: 27 srp 2019, 14:08
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 61238 Lokacija: DAZP HQ
Kod nas je običaj da se skuplja novac za mise, odnosno da oni koji dolaze na sprovod daju po 20-30 KM koliko je već misa, a onda se daje crkvi novac za 33 mise. U Zagrebu tog nema, tu se plati jedna ili dvije mise za 50 kn i to je to.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
Ne govorim za katolički ukop, vec za muslimanski, kako je kod katolika pojma nemam, nikada nisam bio ni na jednoj njihovoj sahrani, znam i ja kako se sta zove, kakvi su obicaji i sl., jbt odrastao pored njih, samo ne upotrebljavam njihovu terminologiju
A te bule se placaju, odnosno traze dosta novca da dođu i da uce, pet profesionalnih bula - 500 KM, one vode ucenje sve ostale žene ponavljaju, stavljanje marame nije nikakav bauk i kod nas žene pokriju kosu kao i kod katolika, samo se ne zakamufliraju kao muslimanke ...
_________________ Govorio je tad' moj debeli stric nekad' kroz suze, a nekad' kroz smijeh za svu vasu zajebanciju jednom cete platiti ceh ...
Postano: 27 srp 2019, 14:26
dudu je napisao/la:
Kod nas je običaj da se skuplja novac za mise, odnosno da oni koji dolaze na sprovod daju po 20-30 KM koliko je već misa, a onda se daje crkvi novac za 33 mise. U Zagrebu tog nema, tu se plati jedna ili dvije mise za 50 kn i to je to.
Nje mi malo to jasno , jel se misli na misu u crkvi u vidu liturgije ili obred molitve za dušu na groblju?? Kod nas postoji parastos tj.molitve za dušu pokojnika nevezano gde to pop čini, ali to nije liturgija u punom smislu. Tako da mi nije jasno kad kažeš "misa" , ili vi sve obrede zovete misama?!
Postano: 27 srp 2019, 14:29
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 61238 Lokacija: DAZP HQ
joe enter je napisao/la:
dudu je napisao/la:
Nje mi malo to jasno , jel se misli na misu u crkvi u vidu liturgije ili obred molitve za dušu na groblju?? Kod nas postoji parastos tj.molitve za dušu pokojnika nevezano gde to pop čini, ali to nije liturgija u punom smislu. Tako da mi nije jasno kad kažeš "misa" , ili vi sve obrede zovete misama?!
Platiš misu da izgovore ime pokojnika u čiji spomen se misa služi, to budu redovne mise, samo se izgovori ime pokojnika. U TGu su tu korektni, ako izgovaraju da je misa u spomen 5 pokojnika onda za oltarom mora biti 5 svećenika, u Zagrebu jedan svećenik nabroji 6-7 imena i tjera dalje.
Isto tako je običaj da se godišnje plati misa na datum smrti pokojnika.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
Običaj je da se kod pokopa, mrtvački sanduk drži ispred oltara u crkvi otvoren da svi vide mrtvaca, prepariranog, ušminkanog i u odijelu.
Amerikancima je takva kultura da im je jako važno da vide tijelo, da se svi prijatelji i poznanici "pozdrave" posljednji put sa preminulim.
Amerikanci nemaju nikakvu kulturu. To i ovaj video pokazuje, izabrano u masi od 330 milijuna ljudi. Ponekad je potrebno zvuk ugasiti na videima da bi shvatio koliko je to debilan narod.
Postano: 27 srp 2019, 14:40
dudu je napisao/la:
joe enter je napisao/la:
Platiš misu da izgovore ime pokojnika u čiji spomen se misa služi, to budu redovne mise, samo se izgovori ime pokojnika. U TGu su tu korektni, ako izgovaraju da je misa u spomen 5 pokojnika onda za oltarom mora biti 5 svećenika, u Zagrebu jedan svećenik nabroji 6-7 imena i tjera dalje.
Isto tako je običaj da se godišnje plati misa na datum smrti pokojnika.
OK , znao sam to ali nisam bio siguran. Slično nešto posotji i kod pravoslavnih , ali retko to ko radi osim ako nije u pitanju neki mudonja tipa kralj,episkop,...
Kod pravoslavnih postoji parastos kao posebni obred za pominjanje pokojnika i molitve za njegovu dušu.
Postano: 27 srp 2019, 14:45
sve je to biznis, kako kod nas, tako i kod njih, po tom osnovu svi mo isti kako god da okrenes, keš svugdje pali, a nista nema na lijepe oci ...
Čitaj bolan šta si napisao
[/quote] Ne govorim za katolički ukop, vec za muslimanski, kako je kod katolika pojma nemam, nikada nisam bio ni na jednoj njihovoj sahrani, znam i ja kako se sta zove, kakvi su obicaji i sl., jbt odrastao pored njih, samo ne upotrebljavam njihovu terminologiju[/quote]
Ljudi koji trebaju umrijeti svoju smrt predosjete, i u to sam se licno uvjerio i niko me ne moze ubijediti u suprotno, nema tog covjeka, meni je stari par dana pred smrt pricao o rodbini i djetinstvu, o sjecanjima i zivotu, i ako o tome nismo nikada pretjereno pricali, ali taj dan smo pricu oko tih stvari razvezali, dva dana pred smrt isao je kupiti i nove cipele, i ako je uvijek bio stedljiv po tom pitanju, a tada je ipak izvalio preko 150 KM za iste, i svi smo nekako bili u cudu zbog toga, a istovremeno isao i kod obucara da pođoni i sredi stare, a da ne spominjem odijelo koje je izvadio iz plakara i koje mu je danima stajalo na fotelji u dnevnom boravku, sa pricom da ga treba nositi na ciscenje, spremao se covjek za put jbg a sve znao i predosjetio, na kraju tako i bilo ...
Druga prica jeste iz ratnog perioda kada mi je poginuo rođak, buduci na ratni period i blizinu prve linije u kuci pokojnika sam odlucio spavati istu noc nakon sahrane, jer dan poslije bi brzo dosao na liniju, i u kuci mu roditelji, sestra i brat, dugo smo sjedili do kasno u noc, i samo sto smo legli u dvoristu se zacuo zvuk motora auta koje je bilo u garazi, a pripadalo je rođaku, auto garazirano, mrkla noc, ratno stanje, nigdje nikoga a svi culi isto, nakon toga njegova sestra je u kuci osjetila i jaci miris rakije, i ako im je rakija stajala u podrumu i u tom trenutku kapi iste nije bilo na spratu kuce, a vrhunac svakako jeste njegov pas doberman koji je stajao kraj ulaznih vrata i koji je zavijao i cvilio, od njega se nije odvajao, inace miran pas koji je tu noc poludio, i po tome smo vi zakljucili da nas je istu noc odlucio posjetiti, pregledao je svoje auto, uzeo casicu rakije i pozdravio se sa pasom, prica od koje mi dan danas stane knedla u grlu ...
Opet kazem nisam pretjerani vjernik, ali u određene stvari vjerujem, ne moze me niko ubijediti u suprotno, itekako ljudi predosjete svoj odlazak a znaju se i javiti najblizim ...
Koliko sam puta čuo priče da su stare osobe pred samu smrt dobile neku jaku vitalnu energiju i bilo ih na sve strane. Slično kao priče (ali rijeđe) da su stare osobe pred samu smrt odjednom počele jako osjećati mirise koje prije toga nisu bili u stanju. Mozak je čudna stvar. Ko zna što se u to bliskom periodu pred smrt događa.
Postano: 27 srp 2019, 14:57
Zipa slične teme na klix-forumu. Muslimani se svađaju oko četrdesetnice , jedni kažu da je novotarija i danije islamski, dok drugi kažu je to stari običaj koji je oduvek u Bosni , ali niko neće da jasno kaže kako je to pravi pravoslavni običaj da pravoslavniji ne može biti , međutim neko od njih reče da 40-dana pravoslavci preuzeli iz paganskih vremena.
Četrdestnica je klasični hrišćanski primer Uznesenja Hristova(spasovdan) iliti po hrvatski Uzašašće. I zato sekodpravoslavnih tad najviše skuplja porodica i vrši se parastos upravo da im se kojim slučajem javi pokojnik kao što se Hrist javio 40 dana posle vaskrsnuća apostolima da čekaju njegov novi dolazak.
Ljudi koji trebaju umrijeti svoju smrt predosjete, i u to sam se licno uvjerio i niko me ne moze ubijediti u suprotno, nema tog covjeka, meni je stari par dana pred smrt pricao o rodbini i djetinstvu, o sjecanjima i zivotu, i ako o tome nismo nikada pretjereno pricali, ali taj dan smo pricu oko tih stvari razvezali, dva dana pred smrt isao je kupiti i nove cipele, i ako je uvijek bio stedljiv po tom pitanju, a tada je ipak izvalio preko 150 KM za iste, i svi smo nekako bili u cudu zbog toga, a istovremeno isao i kod obucara da pođoni i sredi stare, a da ne spominjem odijelo koje je izvadio iz plakara i koje mu je danima stajalo na fotelji u dnevnom boravku, sa pricom da ga treba nositi na ciscenje, spremao se covjek za put jbg a sve znao i predosjetio, na kraju tako i bilo ...
Druga prica jeste iz ratnog perioda kada mi je poginuo rođak, buduci na ratni period i blizinu prve linije u kuci pokojnika sam odlucio spavati istu noc nakon sahrane, jer dan poslije bi brzo dosao na liniju, i u kuci mu roditelji, sestra i brat, dugo smo sjedili do kasno u noc, i samo sto smo legli u dvoristu se zacuo zvuk motora auta koje je bilo u garazi, a pripadalo je rođaku, auto garazirano, mrkla noc, ratno stanje, nigdje nikoga a svi culi isto, nakon toga njegova sestra je u kuci osjetila i jaci miris rakije, i ako im je rakija stajala u podrumu i u tom trenutku kapi iste nije bilo na spratu kuce, a vrhunac svakako jeste njegov pas doberman koji je stajao kraj ulaznih vrata i koji je zavijao i cvilio, od njega se nije odvajao, inace miran pas koji je tu noc poludio, i po tome smo vi zakljucili da nas je istu noc odlucio posjetiti, pregledao je svoje auto, uzeo casicu rakije i pozdravio se sa pasom, prica od koje mi dan danas stane knedla u grlu ...
Opet kazem nisam pretjerani vjernik, ali u određene stvari vjerujem, ne moze me niko ubijediti u suprotno, itekako ljudi predosjete svoj odlazak a znaju se i javiti najblizim ...
Koliko sam puta čuo priče da su stare osobe pred samu smrt dobile neku jaku vitalnu energiju i bilo ih na sve strane. Slično kao priče (ali rijeđe) da su stare osobe pred samu smrt odjednom počele jako osjećati mirise koje prije toga nisu bili u stanju. Mozak je čudna stvar. Ko zna što se u to bliskom periodu pred smrt događa.
Jedno je kada cujes u pricama i rekla - kazala, a drugo kada dozivis i osjetis na svojoj koži ...
Postano: 27 srp 2019, 15:06
Ajde 'ebi me kako treba sa tom popravkom citiranja, moram i ja prepravljati jer ne znas sta citiras i sta pises jbt ...
Zasto bi koristio Arapski termin za vjerski obred ili ucenje, ne vidim svrhu a ni potrebu za tim, sva poenta price ...
Citiram tebe gdje si rekao da nam je svima isto kako god da okreneš. E pa nije. Ako vas vaš pop dere po novčaniku, nas naš svećenik ne dere po novčaniku, kod sahrana.
Postano: 27 srp 2019, 15:20
Ranije sam pominjao jednu teoriju na forumu , ali evo sad ću ponovo jer je takva tema.
Postoji teorija nekog lika sa ovih prostora(zaboravio sam mu ime) o tome da je poreklo fenomena vampira zapravo proizvod hrišćanstva ane paganizma.
Uglavnom stari Sloveni se nisu pokopavali već spaljivali, i kad su primili hrišćanstvo naravno došao je običaj pokopavanja , međutim relikt paganstva je bio mnogo jak pa su ljudi mislili da nespaljenom pokojniku duša luta i onda zbog toga ne da mira najbližima koji ga nisu spalili, i onda ga je rodbina iskopala i spalila da umiri dušu.
Ovo je samo uzrok vampirizma , a taj fenomen koji samnaveo je vekovima evoluirao kod već ukorenjenog hrišćanstva kod ljudi pa je na kraju došlo vampira.
Naravno ovo je samo teorija , ali ja joj verujem jer ima najviše smisla po logici života , a ne samo da kažemo kako postoje zle sile i to je objašnjenje vampirizma.
Postano: 27 srp 2019, 15:21
skupa je dobra mramorna grobnica, poprilično skupa, ali to je kao neki standard kod nas... sa fino uklesanim imenima, godinama, kratkim opisom od rečenicu- dvi, slikama pokojnika, šahovnicama, križevima... u jednu grobnicu stane po 4-5 ljudi... znam da mojih 5 leži u istoj grobnici, nisi sam pod kamenom... uglavnom izgleda da su kamenjarci teška elita što se tiče ukopa, ravničarska sirotinja svoje baci crvima u zemlju sa nekim kamenčićem za spomen ploču.
Postano: 27 srp 2019, 15:24
:laugh
Šta se keslaš. 150KM a ako nemaš kao što napisa @enter ....ali sepodrazumeva da se časti sveštenik bar simbolično , i onaj ko to ne uradi ljudi ga prezru zbog toga...
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.