|
|
Stranica: 10/16.
|
[ 383 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 20:13 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Bitno da je elita. Narod treba nekoga tko će ga voditi i organizirati. Pa to nikako ne moze biti ljevicarska elita, koja je predodredjena iskljucivo za destrukciju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 20:17 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 39466 Lokacija: Gl. grad regije
|
Da, desno-liberalna, suverenistička. Neopterećena grijesima i teretom prošlosti. 
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 20:17 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 91153 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
zaba1111 je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Najjaci su narodi koji imaju i konzervativnu te demografski vitalnu bazu, i liberalno-urbanu manjinu i elitu koja može u gradovima radit sto hoće i koju nitko neće sputavati.
Englezi 18. stoljeća, ili Amerika i Izrael danas.
Po meni balans mora postojati. A cemu bi sluzila i cemu bi koristila ta urbana liberalna elita, za razliku od konzervativne, urbane i domoljubne elite? Meni jedino pada na pamet kao pokazni primjer da se ne opustimo. Eto pogledaj primjer koji sadrži puno vece razlike liberalizma i konzervativizma od Hrvata. Izrael. Uzmi ljude koji rade na Technion institutu ili na nuklearnom programu u Izraelu, i reci mi koliko zaposlenika su Haredi sa 10 djece. Haredi su prototip tradicionalnosti. Očito trebaju i jedni i drugi, i nije realno imati i jedne i druge u istoj osobi, ili iznimno teško u praksi. Postoje sve moguće nijanse izmedju, ali nemoguce je izabrati jedan jedini idealni “prototip” i pokušati prisiliti sve da budu takvi. Specijalizacija mora postojati.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 20:23 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 48948 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
@junuze
Ništa, ali jasna ti je bila konotacija.
Kako ćemo je vući, tako što s kamenjara preselimo u napredni Zagreb? Mrdneš do Zagreba i Minkena i odmah si napredni svecki čovik.
Radi takvih poput tebe i jesmo tu gdje jesmo jer dobar dio ljudi puši te priče. Mi trebamo gledati sebe, graditi sebe, a ne gledati Zapad i graditi Njemačku.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 20:24 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: U Izraelu ovi liberalni su znanstvenici, špijuni, prave nova oružja, vode vojsku, nuklearni program, tajne službe, trgovinu sa svijetom, a Haredi ni ne idu u školu nego samo stancaju po 10 djece.
To je na prvi pogled idealno, međutim problem nastaje kako broj tih ultraortodoksnih židova raste u ukupnoj populaciji. Danas ih ima oko 25% populacija i ubrzano raste. Imaju svoju stranku i trenutno diktiraju uvjete jer nitko ne može bez njih imati većinu u knessetu. Vrlo su agresivni prema svim ne židovima i huškaju stalno na rat. Tko je bio u Izraelu zna kako židovi opčenito nisu baš ludi za strancima a ovi ultraortodoksni streljaju pogledom krščane koji dolaze turistički u Izrael. Tel aviv je jedini grad osim možda Haife gdje ti radikali ne teroriziraju normalne sekularne Židove.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 20:25 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: zaba1111 je napisao/la:
A cemu bi sluzila i cemu bi koristila ta urbana liberalna elita, za razliku od konzervativne, urbane i domoljubne elite? Meni jedino pada na pamet kao pokazni primjer da se ne opustimo.
Eto pogledaj primjer koji sadrži puno vece razlike liberalizma i konzervativizma od Hrvata. Izrael. Uzmi ljude koji rade na Technion institutu ili na nuklearnom programu u Izraelu, i reci mi koliko zaposlenika su Haredi sa 10 djece. Haredi su prototip tradicionalnosti. Očito trebaju i jedni i drugi, i nije realno imati i jedne i druge u istoj osobi, ili iznimno teško u praksi. Postoje sve moguće nijanse izmedju, ali nemoguce je izabrati jedan jedini idealni “prototip” i pokušati prisiliti sve sa budu takvi. Specijalizacija mora postojati. Nemoj ici u izreal i traziti ekstreme, dovoljno je pogledati u dvoriste. Tudjman , Kolinda, Plenkovic i derivati, a sa druge strane Racan, Tomac, Bernadic i derivati. Ovi drugi su , osim kao ogledni primjer, i dezurna kmecala, poput Junuza, cisto da se ne opustis i da se malo zamislis. Nikakve druge svrhe im ja ne vidim. Njihova jedina svrha je da budu opzicija, seru i kritiziraju kako se ovi ne bi previse opustili i radili sto hoce.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 20:28 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 48948 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Robbie MO je napisao/la:
Eto pogledaj primjer koji sadrži puno vece razlike liberalizma i konzervativizma od Hrvata. Izrael. Uzmi ljude koji rade na Technion institutu ili na nuklearnom programu u Izraelu, i reci mi koliko zaposlenika su Haredi sa 10 djece. Haredi su prototip tradicionalnosti.
Očito trebaju i jedni i drugi, i nije realno imati i jedne i druge u istoj osobi, ili iznimno teško u praksi. Postoje sve moguće nijanse izmedju, ali nemoguce je izabrati jedan jedini idealni “prototip” i pokušati prisiliti sve sa budu takvi. Specijalizacija mora postojati.
Različitost je uvijek dobro došla ako ne prevagne jedna strana. Izrael se očito dobro nosi s umjeravanjem tih različitosti prema zajedničkom cilju. Za razliku od nas.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
robelec
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 20:31 |
|
|
|
Znaš li ti Junuze da jedna Zapadnohercegovačka županija izvozi 20 tisuća kn po stanovniku, a ujedno je ta županija među najvećim izvoznicima u BiH, dok npr. Dubrovačko-neretvanska županija izvozi svega 1,280 kn po stanovniku.
Znaš li kako je teško iz ničega stvoriti nekakvu novu vrijednost i to prodati u svijet? Iako si Junuze napisao da imaš "gene kamene", podsjećaš me na prosječnog ljevičarskog trola na RH portalima koji redovito znaju prilijepiti nekome etiketu Bosanac iz čistog mira kada se s nekim ne slažu jer to ne zahtjeva intelektualni napor i smisleno razmišljanje, tako i ti Junuz iz nekog svog izopačenog razloga imaš potrebu spominjati kamenjar i Hercegovce u negativnom kontekstu.
Kakvi te kompleksi peru?
Zar te je zapadni svijetu naučio da prezireš svoje korijene i glumataš superiornost u odnosu na druge? Nemoj sebe i nas ostale koji imamo gene kamene degradirati jeftinim primitivizmom.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
robelec
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 20:34 |
|
|
|
Lako je živjeti u centrima moći, od turizma i prirodnog bogatstva, ali treba stvoriti nešto u sredini koja nema nikakve prirodne resurse.
To je pravi izazov i za stvoriti nešto iz ničega moraš biti mudar, obrazovan i inovativan, a tu nema mjesta za nekakav nazadni mentalni sklop koji neki pripisujuju Hrvatima Hercegovine odnosno tzv. kamenjarcima.
Npr. među top 50 kompanija po prihodima u BiH, 30% ih je u vlasništvu tzv. kamenjaraca ili su im kamenjarci na čelu. Lager Posušje, Ataco Mostar, Violeta Grude, Mepas Mostar, Feal Široki Brijeg, Nsoft Mostar, Grafotisak Grude su samo neke od kompanija u BiH stvorene privatnim kapitalom zadnjih 20 godina koje ostvaruju preko 100 milijuna KM prihoda, pa se pitam kako nazadan mentalni sklop kamenjaraca može poduzetnički dominirati među 1,5 milijuna Bošnjaka, i 1,1 milijuna BiH Srba?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 20:35 |
|
|
|
Joj, kad sam prvi put vidio tvoje postove na VL svidjeli su mi se. No, kasnije su postali dosadni. Ako nekog kompleksi peru to si ti.
Ere su normalni i prosječni Hrvati, možda malo glasniji, zadrtiji ali vrijedniji od drugih ali nisu to neke razlike.
Znam puno ljudi koji su iselili iz raja zapadne Hercegovine.
Dajte, počnite s onim što je Robi nazvao: realnim stanjem.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 20:42 |
|
|
|
Realno stanje je da smo brojčana manjina u BiH koju većina želi utopiti u čaši vode. Realno ta većina vuče na Istok Realno stanje je da sma van Zapada bili više od pola tisućljeća. Realno nemamo mogućnosti za politički plurizam i samostalan razvoj. Realno nikada nismo imali elitu, niti bili svoji. Realno živimo u jednoj od najsiromašnijih država Europe.
Je li ti dosta realnosti?
Realno samo je čudo što uopće postojimo, onda se još vi takvi "naprednjaci" nakačite ljudima na leđa i ubijate i ono malo nade ljudima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 20:44 |
|
|
|
Spomenuli ste usporedbu Imotskog i Gruda. Imotski će uvijek biti bolje mjesto za živjeti. Ima reda, koliko-toliko, možda ima ljudi u Grudama puno više koji osobno bolje žive ali zajednica bolje funkcionira u Imotskom. Vidi se po cestama, objektima. Nije to stvar samo dolje, slično je i Slavonski i Bosanski brod.
Nama fali taj osjećaj za zajedničko. Poštivanje zajedničkog. Valjda zato što smo uvijek bili sluge nekoj državi koja nam je maćeha bila. Sad bi to moglo bit drukčije ali ne vidim tu promjenu u glavama ljudi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 20:54 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 91153 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
daramo je napisao/la: Robbie MO je napisao/la:
U Izraelu ovi liberalni su znanstvenici, špijuni, prave nova oružja, vode vojsku, nuklearni program, tajne službe, trgovinu sa svijetom, a Haredi ni ne idu u školu nego samo stancaju po 10 djece.
Tel Aviv stanca tehnologiju, Jeruzalem stanca djecu.
I jare i pare.
I kakav je odnos među njima, jel ovi nazivaju dio svog naroda nazadnim pustinjacima kao što je slučaj kod Hrvata? Pa ima poprilično frikcije medju njima, natezanja i vrijedjanja, to je prirodno. I u Knesetu zna pasti tučnjava. I podjela je puno kompliciranija od binarne sekularisti-konzervativci, imaš sekularne nacionaliste, sekularne liberale, ortodoksne Askenaze koji se ne miješaju sa ortodoksnim Sefardima ili Mizrahima (nemaju zajedničkog glavnog rabina i ne žene se medjusobno), 2% su Zidovi iz Etiopije,... Ovi sekularni gundjaju da moraju financirati socijale za obitelji Hareda sa 10 djece, a Haredi njima govore da su odbacili židovstvo i da su pederi. No nije sve segregirano, ima i dosta nijansi izmedju. Sve skupa u koaliciji svak radi svoj dio posla, Haredi demografski poklapaju redom a ovi sekularni vode vojsku i tehnologiju, a američka gej dijaspora (reformirani zidovi sa ženskim rabinima) salje pare. Na to sve dodaj pritisak od 500 milijuna Arapa okolo, prijetnju nuklearnog Irana i unutarnje Palestince.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 20:55 |
|
|
|
4 vrste Hrvata su u BiH.
Ex Yugoslaveni komunjare Neondhaši Kleraši (oni kojima je katoličanstvo glavna osobina)
Liberali.
Ne možeš pored prve 3 iznad nikako se probit a sve 3 grupe vuku na dno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 21:02 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: 4 vrste Hrvata su u BiH.
Ex Yugoslaveni komunjare Neondhaši Kleraši (oni kojima je katoličanstvo glavna osobina)
Liberali.
Ne možeš pored prve 3 iznad nikako se probit a sve 3 grupe vuku na dno. U koje ja spadam.? Kako god okrenes i di me god stavis, nema sumnje da sam napredniji od tebe. Tako da mi ta podjela nije logicna, stovise tipca je junuzarija.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 21:04 |
|
|
daramo je napisao/la: Realno stanje je da smo brojčana manjina u BiH koju većina želi utopiti u čaši vode. Realno ta većina vuče na Istok Realno stanje je da sma van Zapada bili više od pola tisućljeća. Realno nemamo mogućnosti za politički plurizam i samostalan razvoj. Realno nikada nismo imali elitu, niti bili svoji. Realno živimo u jednoj od najsiromašnijih država Europe.
Je li ti dosta realnosti?
Realno samo je čudo što uopće postojimo, onda se još vi takvi "naprednjaci" nakačite ljudima na leđa i ubijate i ono malo nade ljudima. Takodjer dodaj da prije 1991. nije postojao nikakav zajednički identitet Hrvata iz Zepca i Hrvata iz Capljine, lojalnost je postojala praktički samo na razini rodnog sela.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 21:04 |
|
|
|
I mene baš zanima u koju me Junuz strpao.
Bila je jednom ona anketa na forumu što smo punili, začudo ovako nazadan koliko se sjećam upadoh u debelu ljevicu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Anti-Zlobnjak
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 21:05 |
|
|
|
Problem sa izraelskim ljevičarima je što se degeneriraju. Startali su kao nacionalno svjesni ljevičari, pa kako je vrijeme išlo izgubili i ljevičarski i nacionalni element. Više se ne odbacuje stvaranje ljevičarske vlade u kojoj bi presudne za opstanak bile arapske stranke. Glavni ciljevi su im mir i stvaranje palestinske države, te ideološki sukob sa desnicom. Nastoje Arape više integrirati, a veća uključenost u političke procese mogla bi dovest i do poduplavanja arapska mandata u Knessetu, pa eto ti veselja.
Gdje god je ljevica i lijevi mediji, narod se degenerira, a tradicionalni i religiozni koji su manjina u njihovom okruženju se asimiliraju. Mogu se kompletno očuvat jedino fanatici tipa haredija, koji su štetni na svoj način, i žešćeg dijela religijskih cionista. Ta situacija u Izraelu je takva, da mislim da bi obzirom na trendove u Americi i svijetu moglo nekad u budućnost koštati državu i opstanka.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 21:06 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 29478 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Junuz Djipalo je napisao/la: 4 vrste Hrvata su u BiH.
Liberali.
Ne možeš pored prve 3 iznad nikako se probit a sve 3 grupe vuku na dno. U kojoj sam ja kategoriji, baš me zanima. 
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 21:10 |
|
|
Pa prepoznajte se. Za pivu vas smjestim u koju god kategoriju hoćete. Korupcija, nasljedstvo od Turaka. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 21:13 |
|
|
|
Mi hoćemo da nas napredniji klasificiraju u kalupe. Dakle Januze u kojoj sam grupi?
Usput u svom zenitu moći Turci su bili manje korumpirani od tadašnjeg Zapada.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 21:19 |
|
|
|
Hrvatima kao i svakom društvu koje hoće naprijed, treba Zakonik XII ploča. Preciznije treba nacionalni konsenzus oko toga što se hoće postići i što se smije raditi. Bez toga dolazi do unutarnjih sukoba između skupina i onemogućuju napredak.
Hrvatska ima dva suprotstavljena tabora koji se međusobno sukobljavaju. Tek nekim međusobnim dogovorom/ugovorom, koji bi dvije skupine ujedinio oko zajedničke strategije se može očekivati puni napredak.
To nije tako teško postići kako izgleda na prvi pogled. U tome je npr. bio uspio Tuđman 90tih, u tome redovno uspijeva nogometna reprezentacija itd. Potrebno je malo, ili možda i puno nastojanja da se shvati druga strana i nađe zajednički pravac, potreban je i neki cilj koji je privlačan objema stranama, ali se napor sigurno isplati.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1701 of 2558 - 66.5%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 21:33 |
|
|
|
To su Muslimani jedan period veoma dobro iskorištavali, pokušavaju i danas. S obzirom na našu malobrojnost u BiH svaka podijela je opasna pogotovo ovakve janužarije.
Nama treba zajednička platforma prema druga 2 naroda i MZ i maksimalno 2 stranke ili bloka za unutarnji plurizam.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 21:35 |
|
|
|
Gdje su te 2 skupine? Većina ljudi koje znam se ne osjeća tako. Umjetna podjela. Ako se bude tako dijelilo, Ere su najebale.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Mi Hrvati, zaostali Postano: 30 srp 2019, 21:44 |
|
|
|
A postoje prirodne podjele na kamenjarce i napredne graDŽane?
I Januze koja tvoja skupina onda prevladava kod Hrvata?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|