HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 22:17.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 280 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Sljedeća

Koju slavu da odaberem?
Sveti Nikola - Nikoljdan 18%  18%  [ 6 ]
Sveti Đorđe - Đurđevdan 21%  21%  [ 7 ]
Sveti Arhanđel Mihailo - Aranđelovdan 12%  12%  [ 4 ]
Sveti Jovan - Jovanjdan 24%  24%  [ 8 ]
Sveti Dimitrije - Mitrovdan 3%  3%  [ 1 ]
Sveta Petka - Petkovača 6%  6%  [ 2 ]
Sveti Luka - Lučindan 6%  6%  [ 2 ]
Sveti Trifun - Trifundan 9%  9%  [ 3 ]
Sveti Kozma i Damjan - Vračevi 0%  0%  [ 0 ]
Sveti Andrej - Andrejevda 0%  0%  [ 0 ]
Ukupno glasova : 33
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 26 sij 2017, 17:54 
Offline

Pridružen/a: 21 stu 2015, 17:34
Postovi: 3541
Lokacija: Folklorni srboćetnik, praktični muslimanski Bunjevac
Ovo je tema o Tuti i svecima, necu da je spamujem.

_________________
Robi lopove vrati bodove!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 26 sij 2017, 19:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 tra 2016, 00:13
Postovi: 6668
KiM je napisao/la:
Lee nešto si kratak. Daj malo sa odgovorima Jo ili po. Dojmis mi se ko da nemaš snage od posta Ramazanskog.
Veće pada uskoro će iftar pa se podlozi. Budi onaj stari lucidni provokator. Ovo je ispod svake tvoje razine.
Mala Li nam je vrlo misteriozna.
slika

_________________
Na nama koplja se lome i vatra se gasi jer mi smo jaki,rodjeni sa vukovima.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 26 sij 2017, 20:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 tra 2016, 00:13
Postovi: 6668
Tuta je sada postao kebab remover.
slika
Добро нам дошао. :001_cool

_________________
Na nama koplja se lome i vatra se gasi jer mi smo jaki,rodjeni sa vukovima.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 26 sij 2017, 20:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 lip 2009, 14:18
Postovi: 8425
Malo je poznato da se jedno sokacko selo - Santovo, na samoj danasnjoj granici Srbije i Madjarske za inat katolickom fratru "posrbilo".

U drugoj plovini 19. vijeka bio je veliki pritisak madjarizacije u tadasnjoj Ugarskoj, da je cak i katolicki kler podrzavao tu ideju. Pa je tako 1899. godine dio stanovnika Santova u revoltu da ne postanu Madjari, prihvatio pravoslavlje.

Citat:
Krajem 19. veka u mađarskom delu Habzburške monarhije sprovođena je intenzivna mađarizacija nemađarskog stanovništva. Tada se desio veoma zanimljiv događaj u Santovu. 1899. U godini kada su Mađari slavili hiljadugodišnjicu dolaska u Panoniju 1896. godine kod propovedi u mesnoj rimokatoličkoj crkvi koja je izgrađena 1752. godine u čast Velike Gospe, pop Janoš Batori (mađ. Bátori János) (pomađareni Bunjevac, Ivan Burnać, rodom iz Čonoplje) dotada korišćen šokački govor srpskog jezika zamenio je mađarskim, što je izazvalo burnu reakciju mesnog šokačkog stanovništva.

Predvodnici narodnog bunta Jaša Prodanov, Živko Velin i Šandor Andrin otišli su u Kalaču (mađ. Kalocsa) kod biskupa Đerđa Časke (mađ. Császka György) da im se vrati pravo na upotrebu njihovog maternjeg jezika u mesnoj crkvi. Nisu uspeli u svome poduhvatu. Kasnije su potražili i kardinala Kološa Vasarija (mađ. Vaszary Kolos) u Budimpešti, pa čak i papskog nuncija u Beču, bez ikakvog uspeha. Santovčani su tada zatražili pomoć od somborskog srpsko-pravoslavnog paroha Ljubomira Kupusarevića koji je prosledio njihovu molbu za prelazak u pravoslavlje episkopu bačkom Germanu Opačiću. Veliku ulogu pre prelaska Santovčana odigrali su pored Kupusarevića i somborski učitelj Stefan Ilkić i pravnik Petar Cvetković.

Ogorčenje je bilo toliko da je dana 12. marta 1899. godine 1200 rimokatoličkih Šokaca prešlo u pravoslavlje. Prelazak su obavili sveštenici Ljubomir Kupusarević, Đura Strajić, Mihajlo Milovanović, Stevan Mihaldžić, Milan Boberić, Milosav Popović, Branislav Poštić, Milutin Gavrilović, Žarko J. Popović i đakon Georgije Pavković. Prelazak Santovaca je u listu Karlovačke mitropolije Srpski Sion pozdravio i patrijarh Georgije Branković. Događaje u Santovu pomno je pratila i tadašnja srpska štampa u Ugarskoj: Branik, Zastava, kalendar Orao, a takođe su opširno izveštavali i budimpeštanski listovi Eđeterteš (mađ. Egyetértés), Mađarorsag (mađ. Magyarország) i Pešter Lojd (nem. Pester Lloyd). Bosanska vila je pisala o tom događaju. [2]

Srpska pravoslavna crkva podignuta je u čast Rođenja Presvete Bogorodice (Mala Gospojina) i osvećena 30. septembra 1900. godine. Hram je osvetio episkop Mitrofan Šević u pratnji mesnog paroha Žarka Popovića, protosinđela Georgija Vidickog i prote Ljubomira Kupusarevića. Hram je izgrađen po nacrtima arhitekte Momčila Tapavice. Ikonostas je prenet iz sentandrejske Opovačke crkve. Ikonostas je delo nepoznatog ukrajinskog ikonopisca iz 1746. godine. Plac za srpsku crkvu i školu platio je patrijarh Georgije Branković. O ovom jedinstvenom događaju u Santovu, srpski književnik iz Mađarske Dragomir Dujmov je 2006. objavio roman "Raskršće“. 1910. g. Santovo je bilo etnički mešovito naselje - Mađari 50%, Šokci 30% i Srbi 20%.


:D

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D ... 0%B2%D0%BE


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 27 sij 2017, 20:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 lip 2009, 14:18
Postovi: 8425
Danas je 27. januar - Savindan.

Citat:
U srpskim pravoslavnim hramovima na današnji dan se proslavlja spomen osnivača Srpske pravoslavne crkve. Sveti Sava je svoju otadžbinu preporodio i prosvetio, bio učitelj pobožnosti i čestitosti.

slika

Sveti Sava je bio najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko. Kada se zamonašio na Svetoj gori uzeo je ime Sava. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i autokefalna Srpska pravoslavna crkva.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova.

Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, sveti Sava je osnovao manastir Hilandar i izgradio još 14 manastira, zbog čega je ostao zabeležen kao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj gori. Sava je preminuo 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu.

Knez Miloš Obrenović je 1823. godine naredio da se Dan Svetog Save obeležava kao školska slava u Srbiji.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 29 sij 2017, 17:12 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 lis 2013, 21:41
Postovi: 9853
Svijem serbskijem školarcima sretan Savindan - SSŠSS.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 30 sij 2017, 11:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21288
Budi Jovica, čemu komplicirat?
Ili Stojko :D


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 10 kol 2019, 19:46 
Online

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
Čak ni krsna slava nije strana Hrvatima.

https://likemetkovic.hr/portal/krsna-sl ... okatolika/

“Krsna slava” ili slavlje sveca zaštitnika obitelji kod Hrvata rimokatolika

Hrvati, rimokatolici u dolini Neretve, Makarskom primorju, Vrgorcu, južnoj Hercegovini, Konavlima i Boki kotorskoj slave ili su slavili krsnu slavu.

Krsna slava je običaj slavljenja obiteljskog sveca zaštitnika. U narodu se kaže da pojedina obitelj sveca slavi, drži ili služi. Iako je krsna slava uvrštena u UNESCO-ovu baštinu kao nematerijalna baština Srbije već je Ćiro Truhelka početkom dvadesetog stoljeća pisao kako se krsna slava ne može nazivati isključivo srpskim i pravoslavnim običajem.

Pravoslavni narodi poput Grka, Rusa, Bugara i drugih ne slave slavu. Hrvati, rimokatolici u dolini Neretve, Makarskom primorju, Vrgorcu, južnoj Hercegovini, Konavlima i Boki kotorskoj slave ili su slavili krsnu slavu. Slave ju pojedina katolička plemena u sjevernoj Albaniji. Riječ je dakle o katoličko-pravoslavnom i albansko-hrvatsko-srpskom običaju.

Sam pojam krsne slave različit je u Srbiji i hrvatskim krajevima. Dok u Srbiji postoje krsne slave sela, gradova pa čak i institucija u dijelovima Hrvatske gdje je raširen ovaj običaj taj se naziv koristi isključivo za sveca zaštitnika obitelji. Tako se kaže da je krsna slava grada Beograda Spasovdan, a u Hrvatskoj je zaštitnik grada Metkovića Sv. Ilija.

U Makarskom primorju običaj se u većini obitelji zadržao do polovice 20. stoljeća, ali je poslije nestao. U dolini Neretve se krsna slava slavi i danas. Za razliku od proslave u Srbiji gdje postoje standardni slavski rekviziti i običaji (zdravica, slavski kruh, koljivo itd.), kod hrvatskih rimokatolika u Neretvi običaji se razlikuju od mjesta do mjesta. Odlazak u crkvu i suzdržavanje od teškog rada (poljoprivrednih djelatnosti) je uobičajeno u svim mjestima u Neretvi. Nakon mise odlazi se na ručak u obiteljski dom na koji su pozvani kumovi, rodbina i prijatelji. Prije ručka je obavezna molitva, a u nekim mjestima i nakon.

U Opuzenu, Dobranjama i Vidonjama na kraju ručka kruh se umoči u vino i s njim se izgasi svijeća koja je za vrijeme ručka gorila učvršćena u čaši pšenice. Za razliku od srpskog obreda prigodom kojeg svećenik posjećuje kuću slavljeničke obitelji i blagoslivlja slavski kruh u katolika svećenik nema nikakvu ulogu.

Poslije Božića i Uskrsa, krsna slava je najvažniji vjerski obiteljski blagdan u katoličkih obitelji koje je slave. Svetac zaštitnik obitelji je obiteljsko nasljeđe koje se prenosi s koljena na koljeno po muškoj liniji stoga u mjestu može biti više obitelji istog prezimena, ali ako su srodstveno povezani u pravilu svi imaju istog sveca zaštitnika.

Mijenjanje slave je moguće jedino ako se mladić priženio u ženinu kuću i prihvatio slavljenje sveca zaštitnika njezine obitelji. Obitelji u dolini Neretve koje bi doselile, a nisu imale svoju slavu obično bi slavila Sve Svete (1. studenog). Sveci koji se časte su iz prvih stoljeća kršćanstva.

Na neretvanskom području najpopularniji sveci koji su izabrani za obiteljske zaštitnike su: Sv. Nikola biskup, Sv. Ivan apostol, Sv. Jure, Sv. Martin, Bogojavljenje, Svi Sveti, Sv. Mihovil, Sv. Petar, Sv. Toma, Sv. Lucijan, Sv. Luka, Sv. Stjepan i Sv. Andrija apostol. Za razliku od Srba, nemaju svi Hrvati katolici u dolini Neretve svoje slave. Doseljenici iz drugih dijelova Hrvatske ili BiH, koji nisu prihvatili slavljenje neke slave ili Svih Svetih ovaj običaj uopće ne poznaju.

Popis neretvanskih obitelji i njihovih slava izradio je 1941. don Radovan Jerković. Rezultate njegovih istraživanja citiraju i današnji autori koji pišu znanstvene članke ili knjige o pojedinim neretvanskim župama. Jerkovićeva istraživanja su napravljena prije više desetljeća te je njihova aktualnost upitna. Dogodile su se mnoge promjene (selidba stanovništva iz brdskih u dolinska sela, te iz okolnih sela u Metković) te je potrebno novo terensko istraživanje koje bi utvrdilo trenutno stanje tog običaja, koji je u nekim krajevima potpuno iščeznuo. Krsna slava je nekakva vrsta nasljednog sveca zaštitnika kojem se članovi obitelji utječu u doba nevolje, te kojemu svake godine u čast pripravljaju ručak. Slavljenje krsne slave je hrvatski i katolički običaj koji bi valjalo sačuvati.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 10 kol 2019, 20:58 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68227
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Slave oni koji su bili u sastavu Srbije oko 1000. godine

slika

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 10 kol 2019, 20:59 
Offline

Pridružen/a: 13 stu 2013, 16:10
Postovi: 3044
Ateist je napisao/la:
Čak ni krsna slava nije strana Hrvatima.

https://likemetkovic.hr/portal/krsna-sl ... okatolika/

“Krsna slava” ili slavlje sveca zaštitnika obitelji kod Hrvata rimokatolika

Hrvati, rimokatolici u dolini Neretve, Makarskom primorju, Vrgorcu, južnoj Hercegovini, Konavlima i Boki kotorskoj slave ili su slavili krsnu slavu.

Krsna slava je običaj slavljenja obiteljskog sveca zaštitnika. U narodu se kaže da pojedina obitelj sveca slavi, drži ili služi. Iako je krsna slava uvrštena u UNESCO-ovu baštinu kao nematerijalna baština Srbije već je Ćiro Truhelka početkom dvadesetog stoljeća pisao kako se krsna slava ne može nazivati isključivo srpskim i pravoslavnim običajem.

Pravoslavni narodi poput Grka, Rusa, Bugara i drugih ne slave slavu. Hrvati, rimokatolici u dolini Neretve, Makarskom primorju, Vrgorcu, južnoj Hercegovini, Konavlima i Boki kotorskoj slave ili su slavili krsnu slavu. Slave ju pojedina katolička plemena u sjevernoj Albaniji. Riječ je dakle o katoličko-pravoslavnom i albansko-hrvatsko-srpskom običaju.

Sam pojam krsne slave različit je u Srbiji i hrvatskim krajevima. Dok u Srbiji postoje krsne slave sela, gradova pa čak i institucija u dijelovima Hrvatske gdje je raširen ovaj običaj taj se naziv koristi isključivo za sveca zaštitnika obitelji. Tako se kaže da je krsna slava grada Beograda Spasovdan, a u Hrvatskoj je zaštitnik grada Metkovića Sv. Ilija.

U Makarskom primorju običaj se u većini obitelji zadržao do polovice 20. stoljeća, ali je poslije nestao. U dolini Neretve se krsna slava slavi i danas. Za razliku od proslave u Srbiji gdje postoje standardni slavski rekviziti i običaji (zdravica, slavski kruh, koljivo itd.), kod hrvatskih rimokatolika u Neretvi običaji se razlikuju od mjesta do mjesta. Odlazak u crkvu i suzdržavanje od teškog rada (poljoprivrednih djelatnosti) je uobičajeno u svim mjestima u Neretvi. Nakon mise odlazi se na ručak u obiteljski dom na koji su pozvani kumovi, rodbina i prijatelji. Prije ručka je obavezna molitva, a u nekim mjestima i nakon.

U Opuzenu, Dobranjama i Vidonjama na kraju ručka kruh se umoči u vino i s njim se izgasi svijeća koja je za vrijeme ručka gorila učvršćena u čaši pšenice. Za razliku od srpskog obreda prigodom kojeg svećenik posjećuje kuću slavljeničke obitelji i blagoslivlja slavski kruh u katolika svećenik nema nikakvu ulogu.

Poslije Božića i Uskrsa, krsna slava je najvažniji vjerski obiteljski blagdan u katoličkih obitelji koje je slave. Svetac zaštitnik obitelji je obiteljsko nasljeđe koje se prenosi s koljena na koljeno po muškoj liniji stoga u mjestu može biti više obitelji istog prezimena, ali ako su srodstveno povezani u pravilu svi imaju istog sveca zaštitnika.

Mijenjanje slave je moguće jedino ako se mladić priženio u ženinu kuću i prihvatio slavljenje sveca zaštitnika njezine obitelji. Obitelji u dolini Neretve koje bi doselile, a nisu imale svoju slavu obično bi slavila Sve Svete (1. studenog). Sveci koji se časte su iz prvih stoljeća kršćanstva.

Na neretvanskom području najpopularniji sveci koji su izabrani za obiteljske zaštitnike su: Sv. Nikola biskup, Sv. Ivan apostol, Sv. Jure, Sv. Martin, Bogojavljenje, Svi Sveti, Sv. Mihovil, Sv. Petar, Sv. Toma, Sv. Lucijan, Sv. Luka, Sv. Stjepan i Sv. Andrija apostol. Za razliku od Srba, nemaju svi Hrvati katolici u dolini Neretve svoje slave. Doseljenici iz drugih dijelova Hrvatske ili BiH, koji nisu prihvatili slavljenje neke slave ili Svih Svetih ovaj običaj uopće ne poznaju.

Popis neretvanskih obitelji i njihovih slava izradio je 1941. don Radovan Jerković. Rezultate njegovih istraživanja citiraju i današnji autori koji pišu znanstvene članke ili knjige o pojedinim neretvanskim župama. Jerkovićeva istraživanja su napravljena prije više desetljeća te je njihova aktualnost upitna. Dogodile su se mnoge promjene (selidba stanovništva iz brdskih u dolinska sela, te iz okolnih sela u Metković) te je potrebno novo terensko istraživanje koje bi utvrdilo trenutno stanje tog običaja, koji je u nekim krajevima potpuno iščeznuo. Krsna slava je nekakva vrsta nasljednog sveca zaštitnika kojem se članovi obitelji utječu u doba nevolje, te kojemu svake godine u čast pripravljaju ručak. Slavljenje krsne slave je hrvatski i katolički običaj koji bi valjalo sačuvati.

A da nisu slucajno to bivsi Srbi,pa im posle pokatolicavanja ostao obicaj iz vere pradedovske?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 10 kol 2019, 21:03 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68227
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Naravno da je moguće, u tom prostoru gdje su se graničili katoličanstvo i pravoslavlje dosta obitelji je prelazilo s jedne na drugu denominaciju, isto kao i u Mađarskoj, Britaniji, Češkoj ili Americi.

Ali je bilo naravno katolika i u Raškoj, ali je SPC prema njima širila mržnju, pa su potjerani u Dubrovnik i slično, sami ste ih ste se odrekli i uklopili su se u najbližu jaču južnoslavensku katoličku naciju.

SPC je posrbila određene populacije preko pripadnosti crkvi (recimo ovih milion Bugara u Vranjama i Nišu koji ne da nisu štokavci nego nemaju ni padeže, te Vlase), ali je i istjerala katolike iz srpskog etnosa da nije ni jedan skoro ostao.

Pripadnost crkvi je uz jezik bio najjjači element identiteta pogotovo ako bi te netko protjerivao i diskriminirao po toj osnovi, povijest i arheologiju svakako tada nisu znali jer nije ni postojala, ne bi da su seljaci tada čuli za npr. Konstantina Porfirogeneta ako je uopće njegov spis tada bio otkriven.

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 10 kol 2019, 21:20 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35598
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Kad su se onda Janjevci pokatolčili?

Krsna slava je predkršćanski običaj slavenskih plemena, plemensko božanstvo zamijenjeno s kršćanskim svecom.

Kasnije dio tih Slavena primio hrvatski, dio srpski identitet.

Prelazak iz jedne konfesije u drugu je bilo u svim smjerovima, iz raznoraznih razloga.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 10 kol 2019, 21:30 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
Robbie MO je napisao/la:
Naravno da je moguće, u tom prostoru gdje su se graničili katoličanstvo i pravoslavlje dosta obitelji je prelazilo s jedne na drugu denominaciju, isto kao i u Mađarskoj, Britaniji, Češkoj ili Americi.

Ali je bilo naravno katolika i u Raškoj, ali je SPC prema njima širila mržnju, pa su potjerani u Dubrovnik i slično, sami ste ih ste se odrekli i uklopili su se u najbližu jaču južnoslavensku katoličku naciju.

SPC je posrbila određene populacije preko pripadnosti crkvi, ali je i istjerala katolike iz srpskog etnosa da nije ni jedan skoro ostao.

Pripadnost crkvi je uz jezik bio najjjači element identiteta pogotovo ako bi te netko protjerivao i diskriminirao po toj osnovi, povijest i arheologiju svakako tada nisu znali jer nije ni postojala, ne bi da su seljaci tada čuli za npr. Konstantina Porfirogeneta ako je uopće njegov spis tada bio otkriven.

Mislim da je broj proteranih zanemariv i da je ogromna većina ubeđena, na ovaj ili onaj način, da pređe u pravoslavlje. Isto kao i Stefan Nemanja.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 20 kol 2019, 17:51 
Offline

Pridružen/a: 03 sij 2012, 23:08
Postovi: 4974
Samo da kazem, hrvati su izdajnicki konjusarski narod bez glave i repa s kojima stvarno vise ne zelim imat nista, na iducem popisu se izjasnjavam kao srbin katolik. Eto toliko od mene.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 20 kol 2019, 17:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58275
Lokacija: DAZP HQ
s one strane dinare je napisao/la:
Samo da kazem, hrvati su izdajnicki konjusarski narod bez glave i repa s kojima stvarno vise ne zelim imat nista, na iducem popisu se izjasnjavam kao srbin katolik. Eto toliko od mene.




sretno u daljnjem životu. :zubati

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 21 kol 2019, 01:04 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2018, 10:42
Postovi: 9834
s one strane dinare je napisao/la:
Samo da kazem, hrvati su izdajnicki konjusarski narod bez glave i repa s kojima stvarno vise ne zelim imat nista, na iducem popisu se izjasnjavam kao srbin katolik. Eto toliko od mene.

https://youtu.be/hcRmGG2i0lA
:D

_________________
Što nam prijete silom,pa neka izvole
nisu Srbi turci,da alaha mole


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 21 kol 2019, 06:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 kol 2018, 19:37
Postovi: 5633
s one strane dinare je napisao/la:
Samo da kazem, hrvati su izdajnicki konjusarski narod bez glave i repa s kojima stvarno vise ne zelim imat nista, na iducem popisu se izjasnjavam kao srbin katolik. Eto toliko od mene.


Pa dobro, i dalje si katolik. I to je nešto.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 21 kol 2019, 16:13 
Offline

Pridružen/a: 03 sij 2012, 23:08
Postovi: 4974
Nakon jednog dana kao srbin osjecam se puno lakse i prirodnije. Srbi se nikog ne boje. I ova spoznaja da su nam rusi braca je dobra. Lijepo je kad imas etnicki cistu republiku na pola takozvane bejha. A pase i ustase nek se glodju :palacgore2


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 21 kol 2019, 16:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 lis 2010, 13:26
Postovi: 6802
Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
s one strane dinare je napisao/la:
Nakon jednog dana kao srbin osjecam se puno lakse i prirodnije. Srbi se nikog ne boje. I ova spoznaja da su nam rusi braca je dobra. Lijepo je kad imas etnicki cistu republiku na pola takozvane bejha. A pase i ustase nek se glodju :palacgore2


Iako nije tema,ali možeš li mi navesti ,na putu do pola očišćene BiH, koliko ste vojnih pobjeda izvojevali kada je suprotna strana bila iole naoružana?

Ja znam samo za famozni 'Koridor' iz prve godine rata u BiH.
I to je i taj 'Koridor' trajao pola godine,ako se ne varam...

_________________
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

Glas za HDZ jeste glas za Voju Stanimirovića.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 21 kol 2019, 16:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
40-ak dana.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 21 kol 2019, 17:05 
Offline

Pridružen/a: 03 sij 2012, 23:08
Postovi: 4974
Neka, eto vama te puste vojne pobjede koje su vam donile status pogranicne manjine, cestitam na uspjehu, svaka cast.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 21 kol 2019, 17:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2018, 10:42
Postovi: 9834
buenos aires je napisao/la:
Pa dobro, i dalje si katolik. I to je nešto.

Ne može bit Srbin i ostat katolik,tj.vijeran papi.Ništa od te priče.
Nema Srbina bez pravoslavca.

_________________
Što nam prijete silom,pa neka izvole
nisu Srbi turci,da alaha mole


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 21 kol 2019, 17:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2018, 10:42
Postovi: 9834
s one strane dinare je napisao/la:
Nakon jednog dana kao srbin osjecam se puno lakse i prirodnije. Srbi se nikog ne boje. I ova spoznaja da su nam rusi braca je dobra. Lijepo je kad imas etnicki cistu republiku na pola takozvane bejha. A pase i ustase nek se glodju :palacgore2

Koju si krsnu slavu izabro ? Tek onda možemo pričat da si Srbin. :D

_________________
Što nam prijete silom,pa neka izvole
nisu Srbi turci,da alaha mole


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 21 kol 2019, 17:38 
Offline

Pridružen/a: 03 sij 2012, 23:08
Postovi: 4974
Sta predlazes? Koja je tvoja?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Usrbio sam se
PostPostano: 21 kol 2019, 17:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 kol 2018, 19:37
Postovi: 5633
s one strane dinare je napisao/la:
Nakon jednog dana kao srbin osjecam se puno lakse i prirodnije. Srbi se nikog ne boje. I ova spoznaja da su nam rusi braca je dobra. Lijepo je kad imas etnicki cistu republiku na pola takozvane bejha. A pase i ustase nek se glodju :palacgore2


Ja mislim da ti imaš probleme sasvim desete prirode. Ali, dobro.

Bolje i to nego da ostaneš bez ćune. :zubati


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 280 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 14 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO