|
|
Stranica: 6/6.
|
[ 147 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
korrisnik
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 12 lis 2015, 23:25 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15067 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
Pa ja djeluje licemjerno onda Ivana stavljati u bosanska imena ili nekog Jeremiju koji ima veze sa Bosnom kao i Betlehem.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 12 lis 2015, 23:38 |
|
|
korrisnik je napisao/la: Pa ja djeluje licemjerno onda Ivana stavljati u bosanska imena ili nekog Jeremiju koji ima veze sa Bosnom kao i Betlehem. Imena poput: Dragan, Milan, Dusan, Milorad, Vladimir, Radovan, Mladen, Ratko, Radoslav, Ljubomir, Vuk, Vujadin, Zoran, Vojislav, Predrag... izvorna su narodna a time i bosanska. Nikakve veze sa jebenom judejsko-palestinskom niti arabijskom pustinjom nemaju. I kao takva su kod Srba zastupljena preko 50%, kod Hrvata oko 20-30%, a kod vas? 0%.
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 12 lis 2015, 23:39 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17412 Lokacija: יום טוב
|
korrisnik je napisao/la: Pa ja djeluje licemjerno onda Ivana stavljati u bosanska imena ili nekog Jeremiju koji ima veze sa Bosnom kao i Betlehem. pa nije nitko ni rekao da su (stara) bosanska. probaj sa Tvrtko, Stjepan, Sandalj.
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 22 lis 2019, 13:19 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
S obzirom da je predsjednički kandidat u RH u ovome napisao tendenciozno "istraživanje" tamo u 2016. nije loše vidjeti da smo ovdje bili ispred tih trendova.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 22 lis 2019, 20:14 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76737 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Haha, ovo mi je promaklo, sad ga ne smiješ ni kritizirat.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 24 sij 2020, 01:09 |
|
|
Amidza je napisao/la: Vujadin je napisao/la: Pa fin dokaz da bez Jevreja ne bi bilo ni islama. Pokrali ste i prepisali Toru, dodali Muhameda i malo arapskog folklora i eto islama. A toliko ne podnosite njihovu drzavu, umjesto da im budete zahvalni. Ako cemo tako, ne bi bilo ni krscanstva. Dodali paganskog folklora i Isusa i eto krscanstva. Pa I jesmo Mi smo judeokrscanska civilizacija.Isus je u Nas zidov a new krscan dok je u vas muslimani kao I Adam LOL.
_________________ Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 24 sij 2020, 01:13 |
|
|
ZGabriel je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Ako nisi primjetio,Isus je Židov,nema se tu što dodavati,kršćani se ne 'peru' judaizma'. e ako ovo nije telepatija. taman sam došla napisati da je kršćanstvo nastavak judaizma i da je Isus najavljen u SZ. Normalno kad je to opcepoznati Dio vjere.Amidja nezna bi ko su hrvati mi ko su krscani.
_________________ Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.
|
|
Vrh |
|
|
Clint Eastwood
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 24 sij 2020, 05:26 |
|
|
Slavenska imena su retardirana, drago mi je što nemam takvo ime.
|
|
Vrh |
|
|
Clint Eastwood
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 24 sij 2020, 05:28 |
|
|
Goran i Zoran su kurdska imena btw.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 24 sij 2020, 16:50 |
|
|
Ime sam dobio po najvećem srpskom junaku u istoriji (ne, nije Kraljević Marko).
|
|
Vrh |
|
|
Politikant
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 24 sij 2020, 16:51 |
|
|
Clint Eastwood je napisao/la: Slavenska imena su retardirana, drago mi je što nemam takvo ime. Ima ih lijepih a ima i bezveznih/ smiješnih. A što je forsiranje nakaradnih stranih imena od strane "naprednih" roditelja koji ne žele da im djeca zovu Jure i Mate jer je to "zaostalo i seljački" nego retardirano.
|
|
Vrh |
|
|
Clint Eastwood
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 24 sij 2020, 16:54 |
|
|
Politikant je napisao/la: Clint Eastwood je napisao/la: Slavenska imena su retardirana, drago mi je što nemam takvo ime. Ima ih lijepih a ima i bezveznih/ smiješnih. A što je forsiranje nakaradnih stranih imena od strane "naprednih" roditelja koji ne žele da im djeca zovu Jure i Mate jer je to "zaostalo i seljački" nego retardirano. Jure i Mate nisu slavenska imena nego biblijska. Slavenska su Radovan, Slobodan, Miroslav, Debiloslav i slično.
|
|
Vrh |
|
|
Politikant
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 24 sij 2020, 17:37 |
|
|
Nisam rekao da jesu slavenska nego sam se nadovezao na još neke retardiranosti u vezi osobnih imena koje su danas česte. Budem li imao muške djece žena će moći birati između Tomislav, Hrvoje, Borna, Petar, Stjepan, Domagoj, itd.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 14 kol 2021, 17:25 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Ova tema će me jednog dana skupo koštati, baš kao što je koštala i Dejana Kovača (ali iz posve drugog razloga), ali eto. Ima li ko noviji da se izjasni.
Đe ste Vedrani (i dalje po meni najbezličnije ime ikada)?
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 14 kol 2021, 17:34 |
|
|
Ime sam dobila po tetki, tatinoj najmlađoj sestri. Inače u familiji ima dosta ,,duplih,, imena, po bakinoj sestri, pok.ujaku, pradidi... Od hrvatskih muških imena mi se sviđa: Lovorko, Kornelije, Marin, Jadranko...
|
|
Vrh |
|
|
Prolaznik
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 14 kol 2021, 18:15 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Kaftanzoglio
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 17 kol 2021, 10:34 |
|
|
Mislim da je relativno malo ljudi iskazivalo "ljubav" prema drugim narodima u SFRJ preko imena vlastite djece. Koliko ima Srba koji su sinu dali ime Ante? Hrvata koji su sinu dali ime Nemanja ili Janez ili neko muslimansko?
Svi se tu manje više drže svojega ili neutralnoga.
A režimska imena , ne znam koja bi to bila , ima jedna ženska u Rijeci koja se zove Lenjinka, a sva imena dana po nekakvim narodnim herojima su tradicionalna slavenska jer i ti ljudi su imali normalna imena.
|
|
Vrh |
|
|
Prolaznik
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 17 kol 2021, 11:06 |
|
|
Jugoslav?
Nevezano uz to. Bila je jedna profesorica Olja na sveučilištu u Zagrebu. Promijenila ime kad je doktorirala. Da ne bi bila Dr. Olja.
|
|
Vrh |
|
|
Kaftanzoglio
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 17 kol 2021, 12:46 |
|
|
Da, nisam se sjetio Jugoslava, ali bilo je Jugoslava rođenih i prije 1945. tako da im se ne može automatski pripisati sklonost SFRJ režimu, već samo ideji ujedinjenja južnih Slavena. Ti Jugoslavi prije 1945. su mogli biti i žestoki antikomunisti, dok recimo Lenjinka, Sovjetka jasno upućuje na veličanje komunizma.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 17 kol 2021, 12:57 |
|
|
Kaftanzoglio je napisao/la: Mislim da je relativno malo ljudi iskazivalo "ljubav" prema drugim narodima u SFRJ preko imena vlastite djece. Koliko ima Srba koji su sinu dali ime Ante? Hrvata koji su sinu dali ime Nemanja ili Janez ili neko muslimansko?
A režimska imena , ne znam koja bi to bila , ima jedna ženska u Rijeci koja se zove Lenjinka, a sva imena dana po nekakvim narodnim herojima su tradicionalna slavenska jer i ti ljudi su imali normalna imena. Moj pokojni dida je imao ime koje je u 90% slučajeva srpsko, a baba u barem 60% slučajeva isto srpsko. Pa, iako su imali prezime koje je samo hrvatsko (ali nije toliko često, pa nije bilo dovoljno za raspoznavanje), su često pomislili da su Srbi. Djeci su dali baš prava katolička imena. I došli ti oni tako u općinu nekim poslom, gdje su se morala evidentirati imena svih članova obitelji. Službenica Srpkinja, pogleda im imena, konta ona, i ovi su moji Srbi. Vidi im imena djece i drekne na njih: "Šta je?! Što ste djeci dali šokačka imena?!". Sad se već ne sjećam što su odgovorili, no, ne mislim da je bilo nešto kurčevito, ipak je to bilo Sarajevo u 50im, a obitelj sve svećenici, ujkani, domobrani. Uglavnom, imena su bila moćan simbol, možda nisu u Pereciji, ali u mješovitim sredinama jesu.
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 17 kol 2021, 13:08 |
|
|
Imena su imala važnu ulogu u narodu. Na Vlašiću je bio jedan stari običaj da kada se rodi dijete, a majka premine u toku poroda ili nedugo zatim da se promijeni ime djeteta, kako bi se prekinula zla kob.
A evo i jedne zanimljive anegdote:
Veliki vojskovođa i junak na bojnom polju Aleksandar Veliki osvojio je mnoge zemlje i stekao veliku slavu. Jednom pred njega dovedu vojnika koji je zbog straha pokušao pobjeći iz njegove vojske. »Kako se zoveš?« - upitao ga je Aleksandar. »Aleksndar mi je ime« - odgovori vojnik. »To ne ide!« - ukorio ga je Aleksandar Veliki. »Ili budi junak ili promijeni ime. Ako se želiš zvati kao i ja onda budi i junak ko i ja.«
To isto kaže i Krist svakomu od nas: »Ako si kršten ili budi sličan meni, ili se ne zovi kršćaninom.«
|
|
Vrh |
|
|
Kaftanzoglio
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 17 kol 2021, 13:34 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Kaftanzoglio je napisao/la: Mislim da je relativno malo ljudi iskazivalo "ljubav" prema drugim narodima u SFRJ preko imena vlastite djece. Koliko ima Srba koji su sinu dali ime Ante? Hrvata koji su sinu dali ime Nemanja ili Janez ili neko muslimansko?
A režimska imena , ne znam koja bi to bila , ima jedna ženska u Rijeci koja se zove Lenjinka, a sva imena dana po nekakvim narodnim herojima su tradicionalna slavenska jer i ti ljudi su imali normalna imena. Moj pokojni dida je imao ime koje je u 90% slučajeva srpsko, a baba u barem 60% slučajeva isto srpsko. Pa, iako su imali prezime koje je samo hrvatsko (ali nije toliko često, pa nije bilo dovoljno za raspoznavanje), su često pomislili da su Srbi. Djeci su dali baš prava katolička imena. I došli ti oni tako u općinu nekim poslom, gdje su se morala evidentirati imena svih članova obitelji. Službenica Srpkinja, pogleda im imena, konta ona, i ovi su moji Srbi. Vidi im imena djece i drekne na njih: "Šta je?! Što ste djeci dali šokačka imena?!". Sad se već ne sjećam što su odgovorili, no, ne mislim da je bilo nešto kurčevito, ipak je to bilo Sarajevo u 50im, a obitelj sve svećenici, ujkani, domobrani. Uglavnom, imena su bila moćan simbol, možda nisu u Pereciji, ali u mješovitim sredinama jesu. Takvih "srpskih" imena kod starih ljudi u Istri, Dalmaciji, na otocima je bilo koliko hoćeš. I moj dida sa otoka je imao ime koje danas zvuči pravoslavno. Da bi nastao hrvatsko-srpski antagonizam trebalo je proći barem 5-10 godina u zajedničkoj državi pa svi rođeni prije 1930. nisu s tim ni razbijali glavu, odnosno oni koji bi im dali ime. Plus toga na obali je bio jači slavenski sentiment nego danas jer je sa zapada iz Italije bila prijetnja okupacijom. A slavenska imena je bilo teško talijanizirati. U BiH je pretpostavljam bilo samo važno ne dati tursko ime, a hrvatsko ili srpsko manje-više.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|