HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 09 sij 2025, 16:34.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1340 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 54  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kreacija ili evolucija
PostPostano: 12 stu 2019, 15:27 

Evo na kraju smo uspjeli dokazati kako evolucionist ni kod zdravih očiju neće prihvatiti nijedan argument iako je prilično snažno prikazana dvojbenost jedne teze, niti na način da kaže, da to izgleda dvojbeno, trebalo bi tražiti dodatna pojašnjenja kod upućenijih ljudi.
Kao što sam je upravo rekao kako su geološki slojevi dobar argument i da treba potražiti dodatna pojašnjenja, ili kad bi netko dao dobar argument za ravnu zemlju ja bih ga razmotrio.
Ali rekoh, vjernici evolucije ne prihvaćaju apsolutno ništa, pored zdravih očiju i dobro elaboriraonog argumenta, podastrtog ima na stol, u njih nema rasprave, kako je službeno rečeno oni slijepo vjeruju.

Po pitanjima vjere pitajte sve što želite i nema nijednog neprihvatljivog pitanja, drugo su dosadna banalizira ja na koja je sto puta odgovoreno.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 15:28 

dunno je napisao/la:
Kad bi se sutra zaista dogodila nekakva revolucionarna promjena u biologiji i pala teorija evolucije, ja bih to prihvatio. Ali sam na osnovu zdravog razuma svjestan da to neće biti zbog ovog ili onog forumskog ili kafanskog laičkog argumenta kontra evolucije nego zato što su ljudi stručniji i pametniji i od mene i od tebe rekli da je tako. Isti ti ljudi već 150 godina imaju konsenzus da evolucija stoji :zubati (a konstantno se propituje) i zaista je intelektualno oholo misliti da na osnovu laičkog znanja možeš osporavati njihov konsenzus. Malo poniznosti u tom pogledu nikada ne škodi...

Jesi čuo za pojam "javna provjera" u znanosti, koji spominje američka Nacionalna akademija znanosti?

Carmello Šešelj je napisao/la:
Ako su morali da izmisle datum Isusovog rođenja, umesto da jednostavno kažu "ne znamo", onda je više nego verovatno da su lagali i o krupnijim stvarima, čim su lagali o takvoj nebitnoj sitnici.

Ako mi odgovoriš da veruješ i da je Isus rođen tada kada crkva kaže da je rođen, onda je svaka dalja rasprava sa tobom brsmislena. Pre ćeš naučiti konja da reši jednačinu sa četiri nepoznate, nego ubediti zilota da neke stvari u Bibliji su ne samo netačne iz greške ili neznanja, nego namerna i sračunata laž.

Gdje u Bibliji piše točan datum Isusovog rođenja? :kava

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 15:37 

Naša Kvačica je napisao/la:
NiceBoyZg je napisao/la:

Baviš se čistom semantikom tj njegovim izborom riječi. Baš ste nisko pali na ovoj temi. Jasno je da misli da su oboje ljudi, a ti se sad besmisleno baviš njegovom uporabom riječi, iako je jasno na što misli.

Jasno je da dehumanizira protivnika. :kava

Pisao sam na temi katolička proročanstva baš o ovakvim stvarima, pogrešnim i elaboriranim argumentacijama. Evo šta kaže Bl. Bartolomej Holzhauser (1613.-1658.) o našim vremenima.

Citat:
Tijekom ovog nesretnog vremena, bit će labavosti u ljudskim i božanskim naukama. Disciplina će nastradati. Sveti kanoni će biti potpuno zanemareni, kler neće poštivati zakone Crkve. Svi će biti poneseni te će vjerovati i raditi što god žele, prema tjelesnim nagonima.
Ismijavat će kršćansku jednostavnost; nazvat će ju glupošću, besmislicom, ali će najviše mariti za napredno znanje. Marit će za vještinu kojom će zakoni, moralne pouke, sveti kanoni i religijske dogme biti potpuno zamagljeni besmislenim pitanjima i pretjerano elaboriranim argumentima. Kao rezultat, neće biti nikakvog principa uopće, koliko god svet, autentičan, drevan i jasan on bio, on neće ostati slobodan od cenzure, kritike, krive interpretacije, modifikacije i ograničenja sa strane čovjeka.

Ovo gledamo svakodnevno.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 15:41 

Jel smatraš da je rođen kada crkva kaže da je rođen, ili misliš da je odabran datum paganskog praznika koji pada oko zimske ravnodnevnice, da bi novopridošli vernici mogli da slave novi praznik u isto vreme kao dok su bili pagani i tako im bio olakšan ptelazak na novu veru?

Ista stvar je i sa svecima kod Srba (Perun => sveti Ilija Gromovnik npr).

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 15:43 

Fanatici jednostavno ne shvaćaju da ne samo da su "svjedočenja" o uskrsnuću jako dubiozna nego da je skoro jednako dubiozno i da je postojao ikakav Isus, čak i ako uzmemo da je bio samo mentalno bolesna osoba koja nije bila bog i koja je pogubljena jednostavno jer je bila opasnost za lokalnu židovsku i rimsku upravu (za što ostavljam neku tako-tako mogućnost, recimo pola-pola).

Da primjenjujete jednake kriterije za ocjenu drugih stvari u vašim životima teško da biste danas koristili Internet, prije biste bili u nekoj ustanovi. Ja se prvi slažem da su ljudi uglavnom mentalitetom slični stoci i da im je potrebna dobra religija da se pristojno ponašaju (primjer je toga reformacija u 16.st.), tipa da ljudi moraju misliti da će ići u raj ako pošteno rade čitavog života, da dinaru neće varati cura ako misli da će zbog toga ići u pakao iako joj neki drugi frajer kojeg je upoznala na izlasku s frendicama stvara veće trnce u pici itd. Ali ovo nema veze s tim nego je čisti fantasy. I već na razni da mislite da su stvari manje kad ih se prikazuje u 1:100 omjeru no 1:100000 jer, hej, 100 je manje od 100000. Da tako gradimo zgrade ne bismo ih mogli izgraditi.

A kad se Muhamedu ukazao anđeo onda je Muhamed psihički bolesni drumski razbojnik? S tim da je Muhamed ipak postojao. Ajde de. Malo kriterija, malo poštenja.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 15:49 

Ok, Isus se "ukazao" nakon "uskrsnuća" samo vlastitim sljedbenicima, to izgleda jako eksluzivno.

No, je li se desilo išta što bi normalno građanstvo Judeje primjetilo, recimo 100 000 stanovnika, glavnina stanovništva te regije?

Matej kaže da jeste

Matej 27,49 A ostali govorahu: stani da vidimo hoće li doći Ilija da mu pomože.
Matej 27,50 A Isus opet povika iza glasa i ispusti dušu.
Matej 27,51 I gle, zavjes crkveni razdrije se nadvoje od gornjega kraja do donjega; i zemlja se potrese, i kamenje se raspade;
Matej 27,52 I grobovi se otvoriše, i ustaše mnoga tijela svetijeh koji su pomrli;
Matej 27,53 I izašavši iz grobova po vaskrseniju njegovom uđoše u sveti grad i pokazaše se mnogima.

Ovakvo čudo u Hramu Jeruzalemskom (razdiranje 10 metara visoke zavjese koja je dijelila Svetinju nad Svetinjama od "zemljskog" dijela Hrama) sigurno bi Židovi zabilježili. Ništa o tome u nekršćanskim izvorima nema.
slika

A tek dizanje iz mrtvih zombija, koji zatim navaljuju na Jeruzalem i pokazuju se stanovništvu, to bi bilo nešto što bi deseci tisuća ljudi vidjeli, cijeli Jeruzalem bi se okupio i gledao, to bi bilo najveće čudo u povijesti Judeje pa i čitavog planeta, bio bi veliki broj povijesnih izvora o ovom događaju. Povjesničari, pisci ljetopisa, rabini, svatko tko ima papir i olovku bilo da je Židov, Rimjanin, Grk zabilježio bi to (svi su bili tada prisutni, rimska vojska i administracija, grčki trgovci, židovski rabini i svjetovna vlast), tekstovi na nadgrobnim spomenicima u Judeji...

Zna li netko navesti samo jedan nekršćanski izvor koji govori o mrtvima koji ustaju iz grobova i teturaju po Jeruzalemu. Jedan jedini. Možda bi neki član rimske administracije u Jeruzalemu takvo čudo zapisao. Možda neki rabin?
To je nemoguće da ostane nezapaženo u brojnim izvorima, ako se dogodilo.
I gdje su ti zombiji dalje išli? Vratili se nazad porodicama, živjeli mirno do kraja života? Ima li ijedan grob jednog od tih zombija gdje mu na nadgrobnom natpisu piše da se uzdigao iz mrtvih te i te godine, zatim živio još par desetljeća, pa opet umro? Čime se bavio do kraja života, možda neku počasnu funkciju kao osoba s takvim iskustvom? Je li donio ikakva saznanja o zagrobnom životu? Oko takvih osoba i kultovi bi nastali, neki od njih bi postao i vrhovni svećenik, vrlo poznate ličnosti.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 15:55 

Kvačice, ne znam kako u Mostaru ali ovdje se ovdje u glavnom gradu svih Hrvata :D često govori općenito za neku grupu "ljudi". Ne znam jel to samo ograničeno na nekakav Zg šatrovački ili ne, ali nema nikakvu uvredljivu konotaciju kada se ovdje upotrijebi za jednu grupu "ljudi", a drugu neki drugi naziv (tipa "išli navijači/policajci/prosvjednici i vidjeli ljude...."). Ne dehumanizira se time nikoga. Sad, ne znam odakle je čovjek, ali ja mu samo i zbog toga vjerujem jer znam da tako pričaju oko mene, a i sam ti je rekao.

edit - "Matej 27,52 I grobovi se otvoriše, i ustaše mnoga tijela svetijeh koji su pomrli;
Matej 27,53 I izašavši iz grobova po vaskrseniju njegovom uđoše u sveti grad i pokazaše se mnogima."

Lmao čekam da se od njihove strane objasni kako to ne treba shvaćati doslovno :D

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 16:06 

Parada zombija po Jeruzalemu, naočigled 100 000 stanovnika, rimskih vojnika i snaga reda, generala, gradske administracije, rabina, pisara, trgovaca iz Grčke, Egipta, Sirije, putnika namjernika iz Perzije...

Valjda bi neko slovo ostalo zapisano.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 16:13 

Leonardo Da Vinci je napisao/la:

Citira Bibliju i pita ima li neko slovo zapisano!? :zubati

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 16:15 

Jel smatraš da je rođen kada crkva kaže da je rođen, ili misliš da je odabran datum paganskog praznika koji pada oko zimske ravnodnevnice, da bi novopridošli vernici mogli da slave novi praznik u isto vreme kao dok su bili pagani i tako im bio olakšan ptelazak na novu veru?

Ovo je netočno, imam materijal pa ću objasnit u sljedećem postu.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 16:15 

Ovo je netočno, imam materijal pa ću objasnit u sljedećem postu.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 16:20 

Mar-kan je napisao/la:

Ijedno slovo van kršćanskih priča i legendi.

Isto kao i erupcija vulkana u Pompejima, parada zombija po Jeruzalemu naočigled čitavog Jeruzalema, stacioniranih rimskih vojnika, grčkih trgovaca, putnika iz Sirije i Perzije,... to ne bi bila samo priča koja se tiče kršćana nego povijesni događaj za sve koji su tada bili prisutni u Judeji.

Pri tom je erupcija vulkana daleko manje čudo od dizanja mrtvih iz grobova i parade velegradom.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 16:21 

Mar-kan je napisao/la:

I nigdje osim tamo takav nezapamćen, da ne kažemo nevjerojatan, događaj ne ostade zapisan. Stvarno neobično.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 16:24 

Mar-kan je napisao/la:

Prilično jasno je pitao da li je to zapisano i u jednom nehrišćanskom izvoru.

A i ja da prilično jasno pitam nešto što sam zaboravio da pitam. Gde sam napisao da u Bibliji piše datum Hristovog rođenja?

Da li ti veruješ u tvrdnju crkve u vezi sa datumom rođenja.

I da li ti zvuči logično da, ako su lagali oko takvih sitnica, postoji realna mogućnost da su lagali i oko mnogo krupnijih stvari?

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 16:24 

NiceBoyZg je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

I nigdje osim tamo takav nezapamćen, da ne kažemo nevjerojatan događaj ne ostade zapisan. Stvarno neobično.

Sad će nama stručnjak i Bibliju da ospori, zovi Ričarda :zubati

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 16:28 

Mar-kan je napisao/la:

Prilično jasno je pitao da li je to zapisano i u jednom nehrišćanskom izvoru.

A i ja da prilično jasno pitam nešto što sam zaboravio da pitam. Gde sam napisao da u Bibliji piše datum Hristovog rođenja?

Da li ti veruješ u tvrdnju crkve u vezi sa datumom rođenja.

I da li ti zvuči logično da, ako su lagali oko takvih sitnica, postoji realna mogućnost da su lagali i oko mnogo krupnijih stvari?

Nije on pitao jer ga iskreno zanima, jer sve to ima napisano na milijun mjesta, nego se preserava kao i većina vas.
I o datumu je napisano sve što je potrebno, na ovom forumu. Traži ako te zanima.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 16:30 

Mar-kan je napisao/la:
NiceBoyZg je napisao/la:

I nigdje osim tamo takav nezapamćen, da ne kažemo nevjerojatan događaj ne ostade zapisan. Stvarno neobično.

Sad će nama stručnjak i Bibliju da ospori, zovi Ričarda :zubati

Kakav "stručnjak"? Nisam nikakav stručnjak za Bibliju. Biblija je skup niza knjiga pisanih kroz više stotina godina. Ima nekih povijesnih elemenata, a ostalo su hrpe gluposti. Daj shvati da nas nećeš uvjeriti da bog postoji i čuda se događaju jer to postoji u tvojoj svetoj knjizi ništa više no što će tebe hinduist uvjeriti da postoji Shiva jer tako piše u njegovoj svetoj knjizi.

Mi postavljamo dobra pitanja na koja izbjegavate. Razbijanje grobnica i marš zombija po Jeruzalemu bio bio nevjerojatan, fascinantan događaj, puno upečatljiviji od erupcije nekog vulkana (što je pojava za koju se već prije znalo). O tome bi pisali svi mogući tadašnji izvori, ne samo tvoja Biblija. Ali ne čine to. Zašto? Na to nemaš odgovor.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 16:32 

Evo samo zamislite. Nakon što je neki vođa Hare Krišna u Zagrebu umro.

500 mrtvaca se digne iz grobova na Mirogoju i teturaju po ulicama Zagreba dok ih gledaju prolaznici, rođaci, poznanici, turisti koji su se tada zatekli u Zagrebu, vijest se širi na sve četiri strane svijeta, Zagrepčani se okupljaju u stotinama tisuća, dodiruju ih, postavljaju pitanja.

I nitko ne zapiše ništa o tom događaju osim članova Hare Krišna u Zagrebu, a i oni ne odmah nego tek nakon 70 godina to napišu da se desilo, i to napišu u evanđeljima, dakle spisima koje koriste za misionarenje.

Što se u međuvremenu događa sa zombijima? Zapošljavaju se? Registriraju se za izbore 2019? Kandidiraju se za Predsjednika Hrvatske? Pišu knjige o svojem iskustvu i postaju turbo zvijezde?

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 16:36 

Mar-kan je napisao/la:

I o datumu je napisano sve što je potrebno, na ovom forumu. Traži ako te zanima.

Ma nije valjda, trebao bi taj izgovor da staviš u potpis.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 16:38 

NiceBoyZg je napisao/la:
Na to nemaš odgovor.

Naravno da ima odgovor, ali ga je već pisao davno na nekoj drugoj temi, pa izvoli traži.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 16:40 

Ok, Isus se "ukazao" nakon "uskrsnuća" samo vlastitim sljedbenicima, to izgleda jako eksluzivno.

No, je li se desilo išta što bi normalno građanstvo Judeje primjetilo, recimo 100 000 stanovnika, glavnina stanovništva te regije?

Matej kaže da jeste

Matej 27,49 A ostali govorahu: stani da vidimo hoće li doći Ilija da mu pomože.
Matej 27,50 A Isus opet povika iza glasa i ispusti dušu.
Matej 27,51 I gle, zavjes crkveni razdrije se nadvoje od gornjega kraja do donjega; i zemlja se potrese, i kamenje se raspade;
Matej 27,52 I grobovi se otvoriše, i ustaše mnoga tijela svetijeh koji su pomrli;
Matej 27,53 I izašavši iz grobova po vaskrseniju njegovom uđoše u sveti grad i pokazaše se mnogima.

Ovakvo čudo u Hramu Jeruzalemskom (razdiranje 10 metara visoke zavjese koja je dijelila Svetinju nad Svetinjama od "zemljskog" dijela Hrama) sigurno bi bilo zabilježeno od strane tadašnjih ljetopisaca u Judeji. Ništa o tome u nekršćanskim izvorima nema.
slika

A tek dizanje iz mrtvih zombija, koji zatim navaljuju na Jeruzalem i pokazuju se stanovništvu, to bi bilo nešto što bi deseci tisuća ljudi vidjeli, cijeli Jeruzalem bi se okupio i gledao, to bi bilo najveće čudo u povijesti Judeje pa i čitavog planeta, bio bi veliki broj povijesnih izvora o ovom događaju. Povjesničari, pisci ljetopisa, rabini, svatko tko ima papir i olovku bilo da je Židov, Rimjanin, Grk zabilježio bi to (svi su bili tada prisutni, rimska vojska i administracija, grčki trgovci, židovski rabini i svjetovna vlast), tekstovi na nadgrobnim spomenicima u Judeji...

Zna li netko navesti samo jedan nekršćanski izvor koji govori o mrtvima koji ustaju iz grobova i teturaju po Jeruzalemu. Jedan jedini. Možda bi neki član rimske administracije u Jeruzalemu takvo čudo zapisao. Možda neki rabin?
To je nemoguće da ostane nezapaženo u brojnim izvorima, ako se dogodilo.
I gdje su ti zombiji dalje išli? Vratili se nazad porodicama, živjeli mirno do kraja života? Ima li ijedan grob jednog od tih zombija gdje mu na nadgrobnom natpisu piše da se uzdigao iz mrtvih te i te godine, zatim živio još par desetljeća, pa opet umro? Čime se bavio do kraja života, možda neku počasnu funkciju kao osoba s takvim iskustvom? Je li donio ikakva saznanja o zagrobnom životu? Oko takvih osoba i kultovi bi nastali, neki od njih bi postao i vrhovni svećenik, vrlo poznate ličnosti.

Direktan odgovor na tvoje pitanje.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 16:46 

NiceBoyZg je napisao/la:
Na to nemaš odgovor.

Naravno da ima odgovor, ali ga je već pisao davno na nekoj drugoj temi, pa izvoli traži.

Vidiš kako brzo učiš. :zubati

Kad si tako napredan, reći ću ti da je Isus rođen nekad u septembru/rujnu.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 16:56 

Laički gledano trebalo je biti zapisano, ali ako nisu zapisani ni Pompeji osim u jednom izvoru onda to govori da je to uobičajen način.
Što kaže pripametni stručnjak povjesničar na to.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 17:13 

zaba1111 je napisao/la:
Po pitanjima vjere pitajte sve što želite i nema nijednog neprihvatljivog pitanja, drugo su dosadna banalizira ja na koja je sto puta odgovoreno.

Zašto bi Bog za spasenje čovječanstva odabrao metodu po kojoj je jasno da se velika većina ljudi neće spasiti?

Većina ljudi na svijetu nisu kršćani, a kamoli katolici. Čak i u toj skupini, većina deklariranih vjernika se ne drži striktno katoličkog nauka i redovito čini stvari koje Crkva smatra teškim grijehom bez nekog pravog kajanja (propuštaju mise, gledaju pornjavu, imaju vanbračne odnose, ne primaju sakramente redovno ili to čine svetogrdno i sl.). Dakle, čak i u toj odabranoj grupi ljudi većina ne zadovoljava uvjete za spasenje, a kamoli ljudi izvan tog kruga koji niti ne znaju za te uvjete niti ih je briga. Kad podvučeš crtu brojčano, preko 90% čovječanstva bi završilo u paklu.

Kako to pomiriti sa tezom da Bog želi spasenje svih ljudi?

Jasna mi je vjernička logika (ljudi su sami krivi što idu u pakao jer slobodnom voljom biraju grijeh umjesto Boga), ali čim malo izađeš iz te vjerničke logike i sagledaš stvari objektivnije, shvatiš koliko je to sve apsurdno i nelogično. U čemu se onda sastoji Radosna vijest? U tome da će ogromna većina ljudi oko tebe završiti u vječnom ognju zato što nisu prihvatili Krista? U tome da su ti voljene osobe koje su preminule najvjerojatnije u paklu jer znaš da nisu bile neki naročiti vjernici? Ja sam kao dijete imao traume od takvih pomisli... A onda neki teolozi odu u krajnost pa kažu da će se praktički svi spasiti, osim Hitlera, što je također apsurdno i nelogično, jer čemu onda religija i život po strogom nauku ako će ionako svi biti u raju, i kršćani i muslimani i ateisti...?

I jedna i druga pomisao su mi sada apsurdne i smiješne.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 17:17 

Što se u međuvremenu događa sa zombijima? Zapošljavaju se? Registriraju se za izbore 2019? Kandidiraju se za Predsjednika Hrvatske? Pišu knjige o svojem iskustvu i postaju turbo zvijezde?

Da se i malo našalimo. Aludiraš li ovdje na jugozomboide? =))

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1340 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 54  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: