HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 sij 2025, 17:48.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1340 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 54  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kreacija ili evolucija
PostPostano: 12 stu 2019, 20:54 

NiceBoyZg je napisao/la:
Dinaro, ako tvoj Isus nije halucinacija on valjda ima moć da mi to pokaže.

Naravno da ima moć, ali to nije Njegov stil dokazivanja. Neke stvari u životu prihvaćamo vjerom. Npr.kad sjedneš u avion, bus, vjeruješ da će pilot ili vozač sigurno dovesti avion ili bus na odredište.
Davno sam opisao svoj put kroz vjeru i što me navelo da krenem u ozbiljniju potragu, od samog početka, od temelja.
Odrastao u katoličkoj obitelji, evolucija mi je bila simpatična, nisam puno razbijao glavu mimo zvaničnog sistema školovanja.
Nakon rata, gdje sam svjedočio eksploziji ljudskog zla, patnje, smrti, ali i raznih osobnih "nadnaravnih" doživljaja, kopkala su me esencijalna pitanja koje valjda postavlja svako ljudsko biće. Tko sam, zašto sam ovdje, kamo idem, svrha života, uz pitanja pojma zla, otkud toliko zla, patnje itd.
Ništa mi nije dalo zadovoljavajuće odgovore dok nisam pažljivo i sistematski proučio Bibliju. Nema literature koju nisam gutao, uzalud.
Vremenom se otkriju jako zanimljive stvari, kao rudar kad kopa i nailazi na sve veća otkrića. Kad nešto ili nekog zavoliš, onda jedva čekaš da otkrivaš sve više pojedinosti o toj osobi.
Tako ti je i sa Isusom, kad Ga upoznaš i stekneš dokaz osobnog iskustva, svi ostali dokazi su sekundarni i samo potvrđuju ovaj glavni.
Dolazi do promjene čovjeka, shvatanja što je bitno, kako treba živjeti, gdje, s kim itd.

Ja ti želim da to doživiš, i svima koji tragaju za istinom.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 20:56 

NiceBoyZg je napisao/la:
buenos aires je napisao/la:

Sprdnja sa svetom Trojicom, dovođenje u pitanje Hristovih čuda, ismejavanje njegove žrtve. Sprdajući se sa Hristom, čovek se u isti mah ruga i samome Bogu.

A to dobar čovek biti ne može. Samo hulja ili ludak.

A što sa čovjekom koji ne vjeruje u tvog boga/hrista, buenos? Koji se ne ruga namjerno već je jednostavno toliko zakinut da nije uvjeren da postoji? Što čeka forumaše kao Heero, Robbie, weasel, LDV, dunno ili ja? Očito smo hulje ili luđaci, ali koliko je pravedno od tvog boga da nas kazni što nas nije uspio uvjeriti? Pa mogao se više potruditi da nas uvjeri, a sad mi moramo ispaštati. Tebi je to pravedno?

Vi ste u povoljnijoj situaciji jer će sa vama suditi po odnosu prema vlastitoj savjesti, a na nama je da vam pomognemo izgraditi savjest svojim primjerom, kako bi i vi spoznsli puninu života, a što se iz vašeg kreveljanja vidi da niste ostvarili.
I dobro si pitanje postavio, a odgovor na njega ti govori o monumentalnosti kršćanstva.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 21:02 

Purger111 je napisao/la:
NiceBoyZg je napisao/la:

A što sa čovjekom koji ne vjeruje u tvog boga/hrista, buenos? Koji se ne ruga namjerno već je jednostavno toliko zakinut da nije uvjeren da postoji? Što čeka forumaše kao Heero, Robbie, weasel, LDV, dunno ili ja? Očito smo hulje ili luđaci, ali koliko je pravedno od tvog boga da nas kazni što nas nije uspio uvjeriti? Pa mogao se više potruditi da nas uvjeri, a sad mi moramo ispaštati. Tebi je to pravedno?

Odbacuješ sve filozofske argumente, odbacuješ sve izvore i Sveto Pismo, sve apostole, mučenike, Crkvene oce, Crkvene doktore, svece, Crkvu, sva zabilježene čuda od Euharistijskih do izlječenja (neka čak potvrđena od doktora), egzorcizme, točna proročanstva, odbacuješ sve dokaze koji ljudi prilože, odbacuješ svjedočenja ljudi oko tebe, odbacuješ sva iskustva ljudi koji su bili ateisti i postali kršćanima, ne tražiš Boga milost niti tražiš od njega da ti da spoznaju i dar vjere. Da ti Bog pošalje viziju ne bi vjerovao u nju. Da se ukaže pred tobom smatrao bi se ludim, da se ukaže veliki Križ na nebu rekao bi da je slučajnost. Da se Bog ukaže pred tobom i još nekim, kaže ti svu istinu, bi li promijenio svoj život za 180 stupnjeva kako bi priličilo osobi s takvim teretom odgovornosti da zna 100% da Bog postoji i da zna svu istinu usprkos tome koliko je ta istina teška. Ta istina i ispravno djelovanje su u velikoj suprotnosti od svega oko tebe i gotovo cijelog svijeta te zahtijevaju puno žrtvovanja. Ako ne bi promijenio svoj život teret odgovornosti bi i dalje bio na tebi, Sud bi bio puno puno oštrijim na temelju onog što si znao, a nisi djelovao prema tome (time bi još više uvrijedio Boga i dodatno pogoršao svoju situaciju). Misliš da si spreman na takvu promjenu i da bi mogao izdržati?

A zašto ti odbacuješ šintoizam?

Zašto si tako tvrdoga srca.

A ljudi još imaju i najduži životni vijek na svijetu (indicija da im se molitve za zdravlje najčešće uslišavaju?), i najefikasnije društvo.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 21:04 

NiceBoyZg je napisao/la:
Ako mi se bog ima moć ukazati valjda ima i moć da promijeni moje stanje svijesti, zašto jednostavno to ne učini ?? Ili neka me kao ukazanje nekako drugačije uvjeri, što je tu tako teško? E, pa, znam ja "zašto" i zašto mu je to toliko teško te zašto ti to naglašavaš. Zato jer većina ljudi koja vidi Isuse i križeve vidi upravo to i ništa više. Zašto? Pa jer se radi o njihovoj psihologiji, a ne nekoj nadnaravnoj sili. Naravno da bih mislio da sam lud da vidim takvo ukazanje, a realno značajan broj ljudi koji ih vide i jesu teški psihijatrijski slučajevi, te većina kršćana nikad ne vidi nikakva ukazanja. Zato je jako praktično sve svaliti na mene - hej, ako sam vidio Isuse i križeve i nisam se preobratio ko me jebe, to ja nisam "preuzeo odgvoronost". How convenient =))

Bog ne pravi robote, nego ti je dao slobodnu volju i možeš sam odlučiti po svojoj savjesti.

1073 of 2558 - 41.95%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 21:06 

Ok. Svi ste lijepi, divni i pristojni ali ponavljate jedne te iste fraze pa čisto da se naglase neke stvari sa prošle stranice, BBC style

NiceBoyZg je napisao/la:

A oko toga tko je kakva osoba, naravno, ne znamo me i dobre su šanse da se nikad nećemo ni upoznati. Ono što znam su tvoji postovi, u kojima zagovaraš da se spusti crna magla i granicu na Drini. Ili sam to halucinirao? Da si jednom ljetos dobio i ban na tj dana zbog prizivanja magle? Jesam li bahat što to iznosim?

Naime, dinaro, sad uzimajući u obzir da samo bezveze pišeš i ne misliš ozbiljno, ako si ozbiljan i jedno i drugo bi podrazumijevalo stotine tisuća mrtvih, od kojih bi dobar dio bili Hrvati. To je ono što je najgore kod većine vas kršćana - apsolutno idolopoklonstvo idejama boga i natprirodnih pojava koje on vuče, a u ponašanju među smrtnicima bože sačuvaj. Dinaro, s takvim stvarima se nije ni za šaliti niti ih ovako mladenački zaneseno iznositi. Razmisli malo o tome, nisam puno stariji od tebe. Pusti kakav sam ja uživo, to skoro sigurno nikad nećeš saznati niti je tvoja briga. Malo baci pogled na sebe.

NiceBoyZg je napisao/la:

Ja svaki dan gledam i slušam vas kršćane i koliko ste puni "vrlina". Frenda koji je žestoki katolik antiprotestant i govori da je Martina Luthera trebalo ubiti kao psa, velikog vjernika Bandića koji se svojim gradskim pročelnicima na telefon "jebe boga" (doslovni citat, da ne mislte većina vas koji niste iz Zg) i bezbroj takvih primjera. Sve jadne duše koje su krivo shvatile kršćanstvo, možda se oni trebaju isto mijenjati =)) =))

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 21:06 

Mar-kan je napisao/la:
Već sam napisao što je problem, neprihvatanje činjenice da postoji Stvoritelj. Sve se na kraju priče svodi na to, svaka rasprava.

istina, to je središnji stub svega.

Robbie MO je napisao/la:
Ako će ti biti lakše, Sveti Toma Akvinski u vezi takvih bezobraznike kaže, da je jedna od "božanskih radosti u raju" i: " savršeno jasan pogled na patnje prokletih u paklu." :zubati :zubati :laugh

a joj velike radosti brte... ipak navijam da se obratite, ne znam vašu pozadinu i možda bi i ja bio takav da sam na vašem mjestu, ne treba osuđivati... mir s vama i progledajte :D

NiceBoyZg je napisao/la:

A oko toga tko je kakva osoba, naravno, ne znamo me i dobre su šanse da se nikad nećemo ni upoznati. Ono što znam su tvoji postovi, u kojima zagovaraš da se spusti crna magla i granicu na Drini. Ili sam to halucinirao? Da si jednom ljetos dobio i ban na tj dana zbog prizivanja magle? Jesam li bahat što to iznosim? Možda sam prestrog, jer realno ti se mora priznati da si jedan od rijetkih mladih ljudi u 20tima koji bi koristli ovaj phpbb forum iz nekog prošlog vremena Interneta u vrijeme kad ti vršnjaci ne znaju maknuti nos sa fejsa i Instagrama, a dobar ih dio ni ne zna da neki Hrvati žive u BIH.

Naime, dinaro, sad uzimajući u obzir da samo bezveze pišeš i ne misliš ozbiljno, ako si ozbiljan i jedno i drugo bi podrazumijevalo stotine tisuća mrtvih, od kojih bi dobar dio bili Hrvati. To je ono što je najgore kod većine vas kršćana - apsolutno idolopoklonstvo idejama boga i natprirodnih pojava koje on vuče, a u ponašanju među smrtnicima bože sačuvaj. Dinaro, s takvim stvarima se nije ni za šaliti niti ih ovako mladenački zaneseno iznositi. Razmisli malo o tome, nisam puno stariji od tebe. Pusti kakav sam ja uživo, to skoro sigurno nikad nećeš saznati niti je tvoja briga. Malo baci pogled na sebe.

očekujete da Bog ide uokolo i ukazuje se po želji svakog grešnika?

što se tiče mojih postova neki su napisani dok sam još bio zeleni, neki kao šala, neki namjerno kao odgovor na razne pizdarije i provokacije druge strane, itd. tako da se ograđujem od svakakvih gluposti koje mi se mogu prišit ovde i priznajem da nisam najbolji primjer vjernika za ugledat se.

drina me ne zanima, mislim da je realan doseg neka verzija banovine, naravno bilo bi lijepo i popunit meki trbuh, ugrubo granica bosna- neretva, ali bojim se da su prošli svi vlakovi za takav dogovor sa srbima pogotovo jer se sad pitaju i muslimani, i ukratko nije izvedivo bez općeg klanja koje naravno ne podržavam.

Robbie MO je napisao/la:
Tko normalan u Splitu ne bi prihvatio Kuran, da Muhamed doleti u Split na magičnoj ptici.

Isto tako i za ostale.

Extraordinary claims require extraordinary evidence.

Što je intrinsično loše, "zlo", nemoralno, pokvareno ili oholo u traženju jasnih dokaza za tvrdnje. Pogotovo neke ekstremno jake tvrdnje. A imamo desetine kultova po svijetu koji imaju takve tvrdnje. Sama činjenica da su svi stanovnici susjednog sela (muslimani) uvjereni u nešto potpuno drugo, je jako smrdljiva. A svi se slažu oko npr. kemije, ista je kemija i u Bosni i u Japanu.

idete sa izrugivanjem i ismijavanjem Stvoritelja i vjere a u isto vrijeme tražite da vam se Stvoritelj svega ukaže da vama takvima dokaže da postoji? ja stvarno ne znam šta vam stavljaju u vodu...

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 21:12 

s one strane dinare je napisao/la:

Robbie MO je napisao/la:
Ako će ti biti lakše, Sveti Toma Akvinski u vezi takvih bezobraznike kaže, da je jedna od "božanskih radosti u raju" i: " savršeno jasan pogled na patnje prokletih u paklu." :zubati :zubati :laugh

a joj velike radosti brte... ipak navijam da se obratite, ne znam vašu pozadinu i možda bi i ja bio takav da sam na vašem mjestu, ne treba osuđivati... mir s vama i progledajte :D

To je Toma vjerojatno napisao dok je bio pod dojmom neke vatrene diskusije. :zubati

Problem s obraćanjem je - obratiti se na što? U ponudi je veliki broj rajova, paklova, reinkarnacija,.... svi prijete onima koji odu u druge, a nude nagrade ako se baš njiima priključiš.

Da su te istine tako jasne, očite i poduprte dokazima, postojala bi jedna religija u svijetu.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 21:15 

Mar-kan je napisao/la:
NiceBoyZg je napisao/la:

Naravno da ima moć, ali to nije Njegov stil dokazivanja. Neke stvari u životu prihvaćamo vjerom. Npr.kad sjedneš u avion, bus, vjeruješ da će pilot ili vozač sigurno dovesti avion ili bus na odredište.
Davno sam opisao svoj put kroz vjeru i što me navelo da krenem u ozbiljniju potragu, od samog početka, od temelja.
Odrastao u katoličkoj obitelji, evolucija mi je bila simpatična, nisam puno razbijao glavu mimo zvaničnog sistema školovanja.
Nakon rata, gdje sam svjedočio eksploziji ljudskog zla, patnje, smrti, ali i raznih osobnih "nadnaravnih" doživljaja, kopkala su me esencijalna pitanja koje valjda postavlja svako ljudsko biće. Tko sam, zašto sam ovdje, kamo idem, svrha života, uz pitanja pojma zla, otkud toliko zla, patnje itd.
Ništa mi nije dalo zadovoljavajuće odgovore dok nisam pažljivo i sistematski proučio Bibliju. Nema literature koju nisam gutao, uzalud.
Vremenom se otkriju jako zanimljive stvari, kao rudar kad kopa i nailazi na sve veća otkrića. Kad nešto ili nekog zavoliš, onda jedva čekaš da otkrivaš sve više pojedinosti o toj osobi.
Tako ti je i sa Isusom, kad Ga upoznaš i stekneš dokaz osobnog iskustva, svi ostali dokazi su sekundarni i samo potvrđuju ovaj glavni.
Dolazi do promjene čovjeka, shvatanja što je bitno, kako treba živjeti, gdje, s kim itd.

Ja ti želim da to doživiš, i svima koji tragaju za istinom.

Prekrasna priča. :palacgore1

Ja sam također prošao period polu-ateizma posebno kroz srednju školu, ali kako kažeš sa više čitanja i razmišljanja godinama zaključak se nameće.

1073 of 2558 - 41.95%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 21:18 

Robbie MO je napisao/la:

Zato što šintoizam,između ostalog, nema smisla, plus nema odgovore na 4 fundamentalna pitanja koja nastoji da riješi svaka religija - podrijetlo, maloprije spomenuti smisao, moral i sudbinu. Jedino odgovori Isusa Krista odgovaraju stvarnosti. Među Njegovim odgovorima postoji takva koherentnost kakve nema ni u jednoj drugoj religiji! Amen.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 21:19 

Mar-kan je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Zato što šintoizam,između ostalog, nema smisla, plus nema odgovore na 4 fundamentalna pitanja koja nastoji da riješi svaka religija - podrijetlo, maloprije spomenuti smisao, moral i sudbinu. Jedino odgovori Isusa Krista odgovaraju stvarnosti. Među Njegovim odgovorima postoji takva koherentnost kakve nema ni u jednoj drugoj religiji! Amen.

A zašto Japanci to ne vide? Izgledaju kao skroz ok narod, čak šalju nekakve donacije u BiH (keš za poplave, autobuse za javni prijevoz) iako nikakve koristi od nas nemaju niti veze s nama.

Ili ne moramo ići tako daleko, zašto Isusovo rodno selo nije to vidjelo?

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 21:20 

s one strane dinare je napisao/la:
Citam zadnjih par stranica, nevjerojatna kolicina bezobrazluka i oholosti u nastupu pojedinaca, ovakvi se nece obratit sve da im se licno i osobno ukaze Isus. Nazvali bi to halucinacijama ili cime vec i nastavili se "nadmocno" izrugivat i kreveljit. Inace iz osobnog iskustva vecina sa takvim nastupom su duboko iskompleksirani i osteceni i zatucani likovi jer normalan i otvoren covjek ne moze nastupat tako.

U pravu si ti, iako je savim normalna negativna reakcija na priprosto kreveljenje, uvijek treba malo zastati. Prva stvar je zaustaviti širenje zla, a druga stvar učiniti sve da se zlo ispravi.
Evo recimo glavni kreveljko, smor i davež, koji bi nas nožem gulio da ima mogućnost, kad ga čuješ ogaditi ti dan, ali opet kad vidiš koliko je duboko iskomplekisrana osoba, kad samo zamisliš što on svaki dan proživljava, onda ipak vidiš kako je to osoba u teškom stanju, koju naravno treba zaustaviti kada čini štetu, ali primarno je to osoba kojoj treba pomoć.
I šta sad da si ti osobno u mogućnosti da mu pomogneš ili da te sam traži pomoć, pa naravno da bi i takvom pomogao i radovao se njegovom ozdravljenju.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 21:21 

Robbie MO je napisao/la:
Purger111 je napisao/la:

Odbacuješ sve filozofske argumente, odbacuješ sve izvore i Sveto Pismo, sve apostole, mučenike, Crkvene oce, Crkvene doktore, svece, Crkvu, sva zabilježene čuda od Euharistijskih do izlječenja (neka čak potvrđena od doktora), egzorcizme, točna proročanstva, odbacuješ sve dokaze koji ljudi prilože, odbacuješ svjedočenja ljudi oko tebe, odbacuješ sva iskustva ljudi koji su bili ateisti i postali kršćanima, ne tražiš Boga milost niti tražiš od njega da ti da spoznaju i dar vjere. Da ti Bog pošalje viziju ne bi vjerovao u nju. Da se ukaže pred tobom smatrao bi se ludim, da se ukaže veliki Križ na nebu rekao bi da je slučajnost. Da se Bog ukaže pred tobom i još nekim, kaže ti svu istinu, bi li promijenio svoj život za 180 stupnjeva kako bi priličilo osobi s takvim teretom odgovornosti da zna 100% da Bog postoji i da zna svu istinu usprkos tome koliko je ta istina teška. Ta istina i ispravno djelovanje su u velikoj suprotnosti od svega oko tebe i gotovo cijelog svijeta te zahtijevaju puno žrtvovanja. Ako ne bi promijenio svoj život teret odgovornosti bi i dalje bio na tebi, Sud bi bio puno puno oštrijim na temelju onog što si znao, a nisi djelovao prema tome (time bi još više uvrijedio Boga i dodatno pogoršao svoju situaciju). Misliš da si spreman na takvu promjenu i da bi mogao izdržati?

A ljudi još imaju i najduži životni vijek na svijetu (indicija da im se molitve za zdravlje najčešće uslišavaju?), i najefikasnije društvo.

Jesam vam ja pričao o mom đedu koji je bio daleko najstariji čovjek u selu čak i po japanskim kriterijima, nikad kod doktora nije bilo, prazan mu zdravstveni karton ostao. :zubati

E dakle, na kraju je umro, što bi drugo.

1073 of 2558 - 41.95%

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 21:32 

Robbie MO je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

A zašto Japanci to ne vide?

Ili ne moramo ići tako daleko, zašto Isusovo rodno selo nije to vidjelo?

U Bibliji piše da će svaki čovjek znati dovoljno istine tako da će im, ako na tu istinu budu reagirali, Bog otkriti još više.

Da preformuliramo pitanje - zašto Isus nije općeprihvaćen?

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 21:33 

Trivia: Inače znate li koji je moderni naziv za termin "židovski praznovjerci" koji se koristi u nekim rimskim rukopisima ranih stoljeća Naše ere?

Pomoć: Nisu Židovi. :zubati

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 21:37 

NiceBoyZg je napisao/la:
Naravno da bih mislio da sam lud da vidim takvo ukazanje, a realno značajan broj ljudi koji ih vide i jesu teški psihijatrijski slučajevi,

Najsigurniji način da za nekog budeš apsolutno siguran da nije lud, je da ta osoba misli ili sumnja da je lud/a. Ljudi koji su ludi nikad nisu svesni niti imaju spoznaju da su ludi. Čim neko misli ili sumnja da je lud, to automatski znači da nije lud.

Kada je neko lud, onda je lud, ne zna da je lud i bilo kakve eventualne vizije su njemu apsolutna stvarnost. On veruje da su vizije, zvukovi, fizički osećaji ili bilo šta drugo što mu svest fabrikuje kao stvaran događaj, zaista stvaran događaj. Nema nikakvu sumnju da je možda lud, on je uveren da je to sve stvarnost.

Što znači da sve ljude koji su doživeli vizije Boga, Bogorodice, Anđela, Đavola... možemo da stavimo u dve grupe. U jednoj su psihički bolesnici, u drugoj su lažovi. Treća grupa ne postoji.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 21:48 

Robbie MO je napisao/la:
Trivia: Inače znate li koji je moderni naziv za termin "židovski praznovjerci" koji se koristi u nekim rimskim rukopisima ranih stoljeća Naše ere?

Hrišćani su svu duhovnu filozofiju i običaje ukrali Jevrejima, uprostili za masovnu upotrebu, rebrandirali i prodali masama i onda ih 1700 godina progonili zbog toga.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 21:53 

Carmello Šešelj je napisao/la:
Najsigurniji način da za nekog budeš apsolutno siguran da nije lud, je da ta osoba misli ili sumnja da je lud/a. Ljudi koji su ludi nikad nisu svesni niti imaju spoznaju da su ludi. Čim neko misli ili sumnja da je lud, to automatski znači da nije lud.

Što znači da sve ljude koji su doživeli vizije Boga, Bogorodice, Anđela, Đavola... možemo da stavimo u dve grupe. U jednoj su psihički bolesnici, u drugoj su lažovi. Treća grupa ne postoji.

A jesi ti apsolutno siguran da nisi lud? :zubati

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 22:01 

Nisam apsolutno siguran, ni u šta nisam apsolutno siguran. osim u gravitaciju, ali nisam ni osoba koja može da utvrdi da li sam lud. Takođe nisam imao vizije niti čujem glasove.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 22:02 

Priviđa li ti se forum Herceg-Bosne? Meni jest ponekad.

1073 of 2558 - 41.95%

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 22:04 

Naša Kvačica je napisao/la:
Priviđa li ti se forum Herceg-Bosne? Meni jest ponekad.

Zato što imaš Plasma oči. Stara tehnologija, pa ti ostane utisnuta slika na zenicama. Idi u mesaru da ti zamene to sa OLED očima.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 22:12 

Robbie MO je napisao/la:

Hrišćani su svu duhovnu filozofiju i običaje ukrali Jevrejima, uprostili za masovnu upotrebu, rebrandirali i prodali masama i onda ih 1700 godina progonili zbog toga.

Nisu ukrali. Prvi kršćani su bili Zidovi. Dosta ih je bilo heleniziranih Zidova, koji su kombinirali judaizam sa tadašnjom grčkom filozofijom (ideja logosa, rijeci). Zidovi su ko tada primitivniji narod od Grka bili dosta fascinirani Grcima. Helenizirani Zidovi su prvo nastradali kod pobune Makabejaca, koji su vratili vjeru većine Židova nazad na puritanski judaizam i očistili religiju od grčkog paganskog utjecaja, i poslije su helenizirani Zidovi nestali, dobar dio ih je vjerojatno konvertirao na krscanstvo.

U trenutku najveće heleniziranosti, pod vlašću Seleucida, skoro je Zeusov kip podignut u jeruzalemskom hramu.

Hanuka se slavi kao spomen na protjerivanje helenskog utjecaja i ponovno posvećenje hrama. Blagdan svjetlosti, ali poanta je druga: blagdan otpora asimilaciji.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 22:15 

Robbie MO je napisao/la:

Nisu ukrali. Prvi kršćani su bili Zidovi. Dosta ih je bilo heleniziranih Zidova, koji su kombinirali judaizam sa tadašnjom grčkom filozofijom (ideja logosa, rijeci). Zidovi su ko tada primitivniji narod od Grka bili dosta fascinirani Grcima. Helenizirani Zidovi su prvo nastradali kod pobune Makabejaca, koji su vratili vjeru većine Židova nazad na puritanski judaizam i očistili religiju od grčkog paganskog utjecaja, i poslije su helenizirani Zidovi nestali, dobar dio ih je vjerojatno konvertirao na krscanstvo.

U trenutku najveće heleniziranosti, pod vlašću Seleucida, skoro je Zeusov kip podignut u jeruzalemskom hramu.

Hanuka se slavi kao spomen na protjerivanje helenskog utjecaja i ponovno posvećenje hrama.

Nisu odjednom, ali jesu postepeno.

Nego, jel Tora počela da se piše dok su bili na letovanju u Vavilonu ili ranije.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 22:29 

Robbie MO je napisao/la:

Hanuka se slavi kao spomen na protjerivanje helenskog utjecaja i ponovno posvećenje hrama.

Nisu odjednom, ali jesu postepeno.

Nego, jel Tora počela da se piše dok su bili na letovanju u Vavilonu ili ranije.

Vjerojatno tijekom deportacije i egzila u Babilonu, oko 6. stoljeća PNE s tim da je u 5. stoljeću vjerojatno bila završna redakcija.
Judaizam je bila religija koncentrirana oko rituala u Hramu, nakon prisilnog egzodusa postojala je opasnost da vjera izumre, zato su sve stavili na papir.
I postali narod knjige.
To je prvi put da se javlja ideja da je Bog ljudima dao nekakvu knjigu.
Poslije su dva Talmuda, a to su dodatne tradicije, rasprave i mišljenja, takodjer zapisane.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 22:32 

Robbie MO je napisao/la:
Purger111 je napisao/la:

Već sam objašnjavao druga vjerovanja i kulture, mogu opet.

Vrh

PostPostano: 12 stu 2019, 22:35 

NiceBoyZg je napisao/la:
Naravno da bih mislio da sam lud da vidim takvo ukazanje, a realno značajan broj ljudi koji ih vide i jesu teški psihijatrijski slučajevi,

Kada je neko lud, onda je lud, ne zna da je lud i bilo kakve eventualne vizije su njemu apsolutna stvarnost. On veruje da su vizije, zvukovi, fizički osećaji ili bilo šta drugo što mu svest fabrikuje kao stvaran događaj, zaista stvaran događaj. Nema nikakvu sumnju da je možda lud, on je uveren da je to sve stvarnost.

A kad više ljudi vidi ukazanja i čuda onda svi lažu ili "kolektivno" haluciniraju, je li tako? Pa ne možemo tako raspravljat.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1340 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 54  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: