HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 18 pro 2024, 10:49.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 352 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Banjaluka nikada nije bila šeher grad i neće ni biti
PostPostano: 01 ožu 2020, 22:28 

daramo je napisao/la:
Tvrtka bi trebali slaviti i Hrvati i Srbi, bio kralj i jednih i drugih.
Ali prije svega ga trebaju slaviti kao heroja koji je kod Bileće skršio Turke i omogućio i Hrvatima i Srbima u BiH da su islam free u narednih sedam desetljeća.
Da je pameti trebali bi svake godine zajedno slaviti pobjedu kod Bileće i dizati tlak ********.

Jedan od par stotina srpskih vladara.
Kad bi svakog slavili izludili bi.
Naš temelj su Nemanjići.

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2020, 22:41 

Valhalla je napisao/la:
daramo je napisao/la:
U Stocu je pokopan najveći kršćanski vojskovođa ovih prostora Vlatko Vuković Kosača.
Vojskovođa koji je prvi porazio Turke u Europi.

Pa to bi bilo super istjerati iz njih da pokažu pravo lice da su Turci.
Udruge iz Stoca i Ljubuškog svake godine skromno obilježe i zapale svijeće.
Sramota.

Nemoj se zakleti da ne bi došli i mnogi Bošnjaci na obilježavanje.
Ovo je ipak nacionalni junak.
Sad da ti pričam da tamo idu likovi iz BPNP iz Zenice možda mi ne bi vjerovao, ali idu i polože cvijeće. Lijepe po bošnjačkim FB grupama da budu provokativni malo. Idu i neke bošnjačke udruge, doduše marginalne. Evo čitajte :

https://www.klix.ba/vijesti/bih/znate-li-zbog-cega-je-za-bih-znacajna-bitka-kod-bilece/110827088

Za ono za što se Vlatko borio i svoj život dao vi ste se odrekli, a prihvatili ste sve ono protiv čega se on borio. Ne svojatajte ga on nije vaš. Vaši su njegovi neprijatelji Bajaziti, Murati i drugi muhamedanci. Vi se pozivate na srednjovjekovnu Bosnu, ona je bila hrišćanska zemlja a vi to niste.

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2020, 22:50 

babo je napisao/la:
Valhalla je napisao/la:

Nemoj se zakleti da ne bi došli i mnogi Bošnjaci na obilježavanje.
Ovo je ipak nacionalni junak.
Sad da ti pričam da tamo idu likovi iz BPNP iz Zenice možda mi ne bi vjerovao, ali idu i polože cvijeće. Lijepe po bošnjačkim FB grupama da budu provokativni malo. Idu i neke bošnjačke udruge, doduše marginalne. Evo čitajte :

https://www.klix.ba/vijesti/bih/znate-li-zbog-cega-je-za-bih-znacajna-bitka-kod-bilece/110827088

Za ono za što se Vlatko borio i svoj život dao vi ste se odrekli, a prihvatili ste sve ono protiv čega se on borio. Ne svojatajte ga on nije vaš. Vaši su njegovi neprijatelji Bajaziti, Murati i drugi muhamedanci. Vi se pozivate na srednjovjekovnu Bosnu, ona je bila hrišćanska zemlja a vi to niste.

Moje je pravo da slavim i poštujem šta ja hoću. Nisam ja kolektiv, ja sam ja.
Ovo je pitanje da svatko odluči šta je njegovo. Moje je sve bosansko, ma koja vjera da je u pitanju.

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2020, 22:53 

Spasili vas od Bugara dok smo imali državu od 120 000 km2 i iste gazili ko mrave a vas nije ni bilo na mapi, krili ste se od dotičnih po ona 2 kanjona dole.
Kasnije grana tih istih Trpimirovića koji su bili gazde ovog dijela Europe (opet, dok vi praktički ne postojite) prima pravoslavlje i voila eto slavnih Nemanjića. Ne čudi da ste toliko opsjednuti svojatanjem svega hrvatskog. Kompleksi na kubik. Vjerska skupina isto Muslimani. Mix Vlaha, Šiptara, Hrvata, Turaka, Cincara, Cigana čega već ne. Tko god je prihvatio pravoslavlje. Hrvati su za vas nebeski narod. Sad nastavite da kmečite, čekamo izvlačenje 1102. :laugh

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2020, 23:01 

Valhalla je napisao/la:
Ovo je pitanje da svatko odluči šta je njegovo. Moje je sve bosansko, ma koja vjera da je u pitanju.

Moja je Pamela Anderson! Tako sam odlučio.
Al u rcuku.
Tvoje je kozojebarenje, to je vase autohtono tursko.

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2020, 23:02 

Valhalla je napisao/la:
babo je napisao/la:

To je tvoje pravo ne sporim, ako ti to poštuješ za mene je u redu. Međutim tvoji prilozi u ovom forumu do sada govore nešto sasvim drugo.

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2020, 23:03 

novovrijeme je napisao/la:
daramo je napisao/la:
Tvrtka bi trebali slaviti i Hrvati i Srbi, bio kralj i jednih i drugih.
Ali prije svega ga trebaju slaviti kao heroja koji je kod Bileće skršio Turke i omogućio i Hrvatima i Srbima u BiH da su islam free u narednih sedam desetljeća.
Da je pameti trebali bi svake godine zajedno slaviti pobjedu kod Bileć

Jedan od par stotina srpskih vladara.
Kad bi svakog slavili izludili bi.
Naš temelj su Nemanjići.

Riječ Vlatku Vukoviću prvom vojskovođi koji je porazio Turke.
Znaš to je onaj lik koji je bio i na Kosovu.

Ali treba slaviti poraz na Kosovu a ne veličanstvenu pobjedu u kojoj su tri puta malobrojniji katolici i pravoslavci iz BiH porazili turske osvajače.

Joj da mi je vlast samo na godinu dana krv bi im se napio, vidjeli bi oni šta je propaganda.

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2020, 23:09 

daramo je napisao/la:

Ali treba slaviti poraz na Kosovu a ne veličanstvenu pobjedu u kojoj su tri puta malobrojniji katolici i pravoslavci iz BiH porazili turske osvajače.

Joj da mi je vlast samo na godinu dana krv bi im se napio, vidjeli bi oni šta je propaganda.

Istorija Bosne je ništa, ***.
3 mosta, 2 neuspješna vladara, 4 vukojebine i vijekovi pokolja.
Ako je Muslimani hoće, džaba im je, eto im sve bosansko serem se na sve bosansko. Oni su i napravili od ovih područja sranje nek pokupe sve to sranje i smjeste ga sebi u istoriju i 24% Islamske Republike Bosne.

Naša je budućnost.

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2020, 23:20 

daramo je napisao/la:

Ako je Muslimani hoće, džaba im je, eto im sve bosansko serem se na sve bosansko. Oni su i napravili od ovih područja sranje nek pokupe sve to sranje i smjeste ga sebi u istoriju i 24% Islamske Republike Bosne.

Naša je budućnost.

:001_huh polako sa ''davanjem''

Ne bih se složio s tobom. Istorija Bosne i Hercegovine je itekako i naša . Kako i zašto da im je '' daš'' kada nisu načisto šta bi slavili ... poraz Turaka kod Bileće , ili Sulejmana Veličanstvenog ?
Gavrila ili Ferdinanda ?
U stvari , tu nemaju nedoumica , slave Ferdinanda .

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2020, 23:30 

Svarog je napisao/la:

Naša je budućnost.

Ne bih se složio s tobom. Istorija Bosne i Hercegovine je itekako i naša . Kako i zašto da im je '' daš'' kada nisu načisto šta bi slavili ... poraz Turaka kod Bileće , ili Sulejmana Veličanstvenog ?
Gavrila ili Ferdinanda ?

"bosna" je nasa nesreca i greska.
Da smo bili slozni i pametni nikad ne bi postojala.
Izbrisati *** iz memorije ko što smo izbrisali ostale srpske zemlje.
Samo Srbija.
Ko se danas sjeća npr. Travunije? Niko. jebala nas Bosna, Travunija i jos desetine zemalja nastalih iz srpske nesloge.
Iz toga su se izrodili ovi hibridi tipa Bošnjaka ili Crnogoraca. Šta si? Kaže: Ja sam Sjeverni Makedonac. :smijeh

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2020, 23:55 

Svarog je napisao/la:

Gavrila ili Ferdinanda ?

"bosna" je nasa nesreca i greska.
Da smo bili slozni i pametni nikad ne bi postojala.
Izbrisati *** iz memorije ko što smo izbrisali ostale srpske zemlje.
Samo Srbija.
Ko se danas sjeća npr. Travunije? Niko. jebala nas Bosna, Travunija i jos desetine zemalja nastalih iz srpske nesloge.
Iz toga su se izrodili ovi hibridi tipa Bošnjaka ili Crnogoraca. Šta si? Kaže: Ja sam Sjeverni Makedonac. :smijeh

Hm..mislim da si previše pojednostavnio štošta .Jako pogrešno. Što bi stari narod rekao , fatalni error .
Daješ im onako mukte i potpuno nezasluženo , svoj upis u zemljišnu knjigu , gruntovnicu . .
A između ostalog i na osnovu te gruntovnice , odnosno istorije , napokon imaš Republiku Srpsku...Znači Srpsku . Prvi put se poslije hiljadu godina izborismo za nju.
Pa sad , ako si pametan...

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2020, 00:13 

I trebaju vas onda Muje u propagandi tracati, ovakvi su i u HDZ-u i u SNSD-u fatalni error.
Pišaju vam po žrtvama u ww2, uzeli su vam antifašistički pokret u BiH u kojem izginuo najveći broj Srba, uzet će vam i antitursku tradiciju.

Vidiš da se mene pita ja bi to slavio u manifestaciji da pucaju od bijesa
Organizirat preko HDZ i SNSD.
Na grob polažu cvijeće Dodik i Čović, onda Cvijanovićka i Ćavara, delegacija RS-a i HNS.
S jedne strane hrvatski puk OS BiH, s druge srpski.
Sve uz live prijenos na rtrs i rtv hb.

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2020, 00:26 

daramo je napisao/la:
I trebaju vas onda Muje u propagandi tracati, ovakvi su i u HDZ-u i u SNSD-u fatalni error.
Pišaju vam po žrtvama u ww2, uzeli su vam antifašistički pokret u BiH u kojem izginuo najveći broj Srba, uzet će vam i antitursku tradiciju.

Vidiš da se mene pita ja bi to slavio u manifestaciji da pucaju od bijesa
Organizirat preko HDZ i SNSD.
Na grob polažu cvijeće Dodik i Čović, onda Cvijanovićka i Ćavara, delegacija RS-a i HNS.
S jedne strane hrvatski puk OS BiH, s druge srpski.
Sve uz live prijenos na rtrs i rtv hb.

:thumbup1

Stvarno previse seru, kao da su oni bili antifasisti.

A prijedlog ti je dobar, stvarno me iznenadjuje da se tako nesto ne organizuje.

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2020, 00:37 

Valhalla je napisao/la:
Svarog je napisao/la:

Jeste , Banja Luka je jedan dio svoje istorije, tačnije za vrijeme Turske okupacije , bila nazivana '' šeherom'' . Srbi su živjeli okolo , a Pot_urad i par Turaka u gradu .Realno , mogli su ga, da su se sjetili, zvati i Jakobsveldom .
A onda je došla Austro +Ugarska okupacija i protažirala katolike , Srbi ( velika većina u regiji) su još uvjek iz okoline gledali grad...A onda oslobodjenje , i Srbi kao što je i prirodno , postaju većina . Danas već velika većina . I definitivno više nije šeher , kako su ga Turci i pot_urci nazivali .

Osmanska država i bošnjački begovi su nakon iseljavanja katolika (protjerivanja, islamizacije, bijega i porobljavanja), ali i izgibelji muslimana u ratovima ostali bez radne snage i poreskih obveznika. Pošto nisu imali nikakav drugi izvor prihoda, doveli su pravoslavne Vlahe iz Stare Hercegovine, CG, i nekih krajeva Srbije i naselili imanja u 17 stoljeću. Velika i tragična greška naše povijesti. Zahvalite sultanima i begovima za tzv. RS danas koju imate.

Ova karta dijalekata takodjer dobro pokazuje tko je doseljen, i odakle.

Prije Turaka zapadno od linije Bosna-Neretva je bila čista ikavica.

slika

No, 500 godina je dovoljno za autohtonost bilo koga. Toliko godina staža je skupio i islam u BiH. A ovo sve skupa je irelevantno za danasnju politiku.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2020, 02:35 

weasel je napisao/la:
Grad, mjesto, naselje, selo apsolutno je nebitno kako god nazivao Banja Luka ima Hrvatske korijene.

Ima korjene svih koji su prosli ovim podrucjem.
15 km uzvodno je srpski manastir iz 12. vijeka. Gdje je vasa crkva iz 12. vijeka oko BL? Nema.
Katolici dolaze na podrucje danasnjeg grada sa Austrougarima. Razni katolici sa svih strana svijeta.
Prije Turaka su bile dvije vojne utvrde, nikakvi gradovi.
Turci su izgradili 40 dzamija i kuce oko dzamija. To je bila BL do prije 150 godina, naseobina sa 4-5.000 Turaka današnjih Muslimana.
Srbi su za vrijeme Turaka živili oko Banja Luke, po brdima. Silazimo sa brda tek prije 150 godina a današnja Banja Luka se gradi nastankom SHS tako što postaje glavni grad Vrbaske banovine.

=))
O čem ti pričaš?
Kakav srpski samostan iz 12. stoljeća?

U 12. stoljeću još nije ni postojala srpska pravoslavna crkva, nju su Nemanjići osnovali tek u 13.
A pravoslavaca nije bilo zapadno od gornjeg Podrinja, Srba još manje.

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2020, 02:44 

karadzic je napisao/la:
Valhalla je napisao/la:
Područje Banja Luke je do 1097 bilo u nečemu što sada zovemo hrvatskim kraljevstvom, od 1097 do 1527 u Ugarskoj odn. njenoj pokrajini Hrvatskoj sa velikom autonomijom.
Ne postoji nikakav srpski manastir iz 12 stoljeća tamo, odavno je arheologija dokazala da izuzev Istočne Hercegovine i Semberije ne postoji NIJEDAN ostatak bizantske crkve u BiH, isključivo romaničke i gotičke (čitaj katoličke). Pravoslavni Vlasi i njihovo dovođenje u 17 stoljeću su jedan neizreciv grijeh turske okupacije i pohlepnih bošnjačkih begova.

slika

Hahaha kako si glup. Pravoslavni manastiri Vozuca, Ozren i Mostanica su iz vremena Kralja Dragutina, onda pravoslavni manastiri u severnoj Dalmaciji iz 14. Veka.

Inace prostor do Vrbasa Srbi su naselili jos u 7. veku, prakticno 90% teritorije danasnje Republike Srpske se nalazilo u sastavu Srbije od 7. do 11. veka, dok Kosovo i Sumadija nisu.

Srbi su na podrucju danasnje tzv BiH prisutni od 7. veka, a pravoslavlje u Hercegovini od samog nastanka Srpske arhiepiskopije. Na Krajinu se pravoslavlje sirilo za vreme Dragutina, a niko nije toliko sirio pravoslavlje na Zapad koliko kralj Stefan Tvrtko.

=))
Kralj Dragutin je bio raskralj, osoba koja se odrekla srpske krune.
Područje Usore sa Solima je dobio na upravu od hrvatsko-ugarskog kralja, zato što mu je bio šogor.
Čovjek je tamo doveo franjevce, btw.
Ozren je najstariji pravoslavni samostan u BiH, ali on potiče iz 15, ne 14. stoljeća.

Srbi nisu nikad bili do Vrbasa.
Znali su za vrijeme građanskih ratova u Hrvatskoj zauzeti rubove, tipa južne sklavinije, Hum/Neretvu (s Travunjom i Zahumljem), (vrh)Bosnu, ali ništa iber toga.
Maksimalna vlast im je do rijeke Bosne.
Kakav Vrbas =))

Kosovo je bilo bugarsko, a samo ime se javlja kojih 500ak godina, nakon Kosova u Hrvatskoj, gdje je po legendi poginuo zadnji hr. kralj.
Ime je dobilo po crnoj ptici žutog kljuna.

Stjepan/Stipan Tvrtko je bio katolik, ne pravoslavac.

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2020, 02:47 

ZlatkoZG je napisao/la:
Prvi pouzdan spomen srpskog etničkog imena daleko od matice prema zapadu je iz Cetinske župe 1435.god. , gdje su jasno navedeni Hrvati, Vlasi i Srbi kao narodi koji obitavaju taj dio Dalmacije.

Dakle, Srbi nisu bili tako rano prisutni u tim krajevima ali nisu ni došli tako kasno, paralelno s otomanskom ekspanzijom koja je u tom vremenu u tim krajevima došla nekoliko desetljeća kasnije. Već su došli i prije, moguće je da je Kralj Tvrtko šireći svoju vlast prema istoku prvi otvorio vrata Srbima i pravoslavlju na zapad.

To naprosto nije moguće, prvo Vrbaški kraj u to vrijeme pa sve do pada Bihaća nije nikada bio Bosna, drugo riječ je (u to vrijeme) o čisto hrvatskim krajevima, tu je bila kontinentalna čakavština, nema teorije da su tamo bili prisutni Srbi, druga stvar je župa Bosna, koja je po meni posebno u ranom srednjem vijeku bila mnogo više "srpska" nego "hrvatska" ali nebih se usudio tako olako davati etnički predznak u tom vremenu jer su i sami Srbi i Hrvati imali sivu zonu na prostoru Huma.

slika
Srbija kneza Petra Gojnikovića i kneza Časlava Klonimirovića

To ti je lažna karta.

slika

slika

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2020, 02:48 

960 je Vrbas bio granica.

slika

Još jedna lažna karta.
Župa Imota se na ovoj karti nalazi u Humu, župa Pliva u Bosni...

Imaš hrvatsko-bugarsku granicu negdje oko Soli i Srbrenice...

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2020, 02:59 

To, čiji su bili Stevani Kotromanići, Tvrtko, Vlatko Vuković itd... ne govori ništa o polaganju prava na te prostore. Šta god da su bili ovi vladari, njihovim zemljama ovladali su Turci, Mađari, Nemci.

Pravo na te teritorije polaže onaj ko ih je oslobađao od istih Turaka i drugih.
Oko etničke pripadnosti srednjevekovnih može biti polemika, ali NEMA DILEME DA SU SRBI OD TURAKA OSLOBODILi SVE DO SOLUNA, A KASNIJE OD HABZBURGA I ZAPADNE SRPSKE ZEMLJE. Pa Srbi tako imaju najviše prava na te prostore, od Triglava do Đevđelije. Od Srba su neke od tih zemalja devedesetih, uz pomoć zapadnih sila, uzeli manji novoformirani narodi, pa su i oni stekli neka prava, ali još tu ima nerešenih pitanja okonekih teritorija koje su dodeljene tim novim narodima.

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2020, 02:59 

Ceha - Hrvatski Deretić. Barata jednim spisom Konstantina Porfirogenita ko Muslimani Dejtonskim sporazumom - uzme ono sto mu odgovara iz tog spisa - jedini dokaz da su u Srednjem veku postojali neki Hrvati, da su imali cak i sukob s Bugarima, i od toga plete mitologiju. Ovo ostalo iz tog spisa, po kome je Srbija do Cetine, a najveci deo danasnje Bosne, cela Hercegovina i najveci deo Dalmacije bili naseljeni Srbima, to odbaci :)

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2020, 03:03 

ZlatkoZG je napisao/la:
daramo je napisao/la:
Kako da ne, svi kraljevi katolici, a ono sto je kralj to je i većina plemstva.
Nijedan ozbiljan povijesničar, pa ni svjetski ne spori katolički element bosanske kraljevske vladarske elite.

Čuj vjerski plurizam u srednjem vijeku.

Pravoslavnog stanovništva jeste bilo u Podrinju i istočnoj Hercegovini, to nitko ne spori.

Je ba bogumilski sinkretizam :smijeh

Ja Bogumile nisam spominjao :neznam

Je bosanska (i hercegovačka) srednjovijekovna elita je bila toliko katolička da se Kralj Tvrtko u tituli na prvom mjestu proglasio "Kralj vsem Srbljem" a Kosača "Ducatus Sancti Sabae" , pritom ni prvog ni drugog ne nazivam Srbima ili pravoslavcima, a sam tvrdiš da su srednjovijekovni ljudi bili toliko pravovjerni , dali je nešto od ovoga svojstveno tvrdim katolicima, a pazi još srednjovijekovnim?

Tvrtko se proglasio kraljem tako jer je uzeo srpsku krunu, a i zauzeo zapadnu Srbiju/Rašku.
To mu je dao hrvatsko-ugarski kralj, koji je oženio njegovu sestričnu, kćerku prethodnog bana Bosne.
Nije bio plan da Bosna bude neovisna kraljevina, nego da se banovi Bosne "izvezu" kao vladari Srbije.
Cijelo vrijeme su ionako bili vazali hrvatsko-ugarskih kraljeva, od Anžuvinaca su i ljiljan, kao simbol presvetog trojstva/stilizirani križ dobili.
To što je nakon smrti Ludovika Velikog izbio građanski rat i kaj se Tvrtko htio proglasiti i kraljem Hrvatske, to je druga priča.

Inače, ta kruna nije priznata do 1461., kada iz Vatikana dolazi nova.
Vjerojatno je ona i uzrokom pada Bosne,
slika
jer Matijaš Korvin nije htio neovisno kraljevstvo na jugu, već je zauzeo sjever, Donje Kraje i Usoru sa Solima, Hercegovina se osamostalila, a Turci su povezali svoje posjede u Vrhbosni s onima u Raškoj te zauzeli Bobovac.

Kotromanići i Hrvatinići su još par godina vladali u Lašvi.
Jb. da je Matijaš Korvin ostao dosljedan i da nije išao osvajati Beč, istjerao bi Turke iz Vrhbosne i Srebrenice, pa zapadno od rijeke Drine ne bi bilo ni Srba ni muslimana.

slika

Inače, na jugu Srbije i sjeveru Makedonije je bilo krajem 19. i početkom 20. stoljeća više muslimana nego u Bosni, tamo ih je bilo samo 30%.

Kosače su porijeklom Vlasi iz okolice Rogatice, oni su imali viševjerski posjed, pa su se trudili ugoditi svima.
Iako su sami vjerojatno u nekom trenutku postali pravovjerni katolici, poput Katarine...

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2020, 03:07 

Činjenica da je Srbija u 12. veku, kada je njeno težište pomereno na istok, postala stvaralačka civilizacija, iza koje je ostao ogroman broj materijalnih i pisanih svedočanstava. Zato je u danasnjoj svesti Srba zapostavljen celokupan prednemanjićki period, tokom kojeg je centar srpske državnosti bio zapadno od Drine, a radi se o izuzetno dugom periodu od skoro 500 godina.

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2020, 03:07 

ZlatkoZG je napisao/la:
Nbgd88 je napisao/la:
Izvini tebrašine, ali, jel moguće da sa tim grbom na avataru ulaziš u ozbiljne polemike ovde. :D

Srbi ne postoje. Pusti Hrvate i Bošnjake da raspravljaju ko je ko i šta je čije. Dobronamerno kažem. :palacgore1

Šta mu fali :D

Samo se fajtam protiv mitova, čak i i onih naših.

Ma svakome tko ima imalo kritickog gledanja, vidi da ima hrpa stvari gdje se može govoriti samo o postocima vjerojatnosti, a nikako sigurnosti. Ne samo što nema dovoljno izvora, nego se čini da identiteti među Slavenima na Balkanu nisu bili nešto posebno oštri, što je logično jer su vrlo slični. Mogla su se i mađarska plemena raspasti na više etničkih grupa i država, ali ipak nisu.

Recimo, meni je očito da su Dubrovnik i Bosna jedan prostor u sivoj zoni između Hrvata i Srba. Na kraju je ta granica jednostavno riješena religijskim kriterijem.
Isto tako, teza da su svi štokavci Srbi, svi šćakavci-ikavci Hrvati (s približnom granicom na Neretvi i Bosni), a kajkavci i Slovenci možda međusobno najsrodniji, isto priznajem da je logična mogućnost, i ja joj dajem bar 20% šanse da je točna ako bi se baš gledalo srodstvo najranijih slavenskih plemena i obitelji koje su došle na jug. Više od toga ne znam. Isto tako, tko zna tko je od njih bio vise ili manje srodan, ili u savezu, dok su zivjeli gore sjeverno na prostoru Poljske. Recimo, možda su kajkavci oko Zagreba bili bliži čakavcima nego Slovencima, jer su već s njima bili u savezu gore na sjeveru odakle su došli, a možda su se kajkavci podijelili prije dolaska na jug na dvije zaraćene grupe, oko nekog spora. Identiteti nisu slijedili samo govor, nego i vlast vladara, vjeru itd. To vidimo i na domaćem primjeru i na primjeru hrpe europskih zemalja. Isto tako znamo da je sav taj proces evolucije identiteta, jezika i kulture nebitan 1000 godina poslije.

Na primjeru Crnogoraca danas vidimo kako se brzo identitet može mijenjati, sa samom vlašću i odanošću nekom vladaru.

Pa za jednog Nikolu Kopernika ne zna se sa sigurnošću kakav identitet je imao, a tamo se radi o potpuno različitim jezicima, dok se na Balkanu realno radi o hrpi srodnih slavenskih plemena, što i genetika pokazuje da su svi rođaci (plus ilirski element koji je negdje i dominantan, kao u Hercegovini). Jezik vjerojatno ukazuje na genetsku srodnost, ali to se ne preklapa nužno s tim identitetima, pogotovo kod ovih slavenskih dijalektalnih finesa (Slaveni su originalno bili jedan narod, a i danas zapadnim Europljanima svi slavenski jezici zvuče isto). Talijani i Mleci su nas uvijek zvali Slaveni (hrvatsko i srpsko ime se spominjalo više u političkom kontekstu, ime države ili titula kralja), nisu se zamarali imenima podplemena, isto kao što i neki naš kralj nije znao bog zna što o identitetima i srodnim jezicima na Apeninskom poluotoku. Recimo, ako sam ja kralj i ostvarim kontrolu nad nekim teritorijem gdje ljudi pričaju sličnim jezikom kao ja (a tada nije ni bilo definiranih standardnih jezika, nego kontinuum prelijevajućih slavenskih dijalekata), i ako budem dobar kralj tim ljudima, sasvim je zamislivo da se njihova djeca i unuci identificiraju s nazivom moje države i s lojalnošću mojoj dinastiji. Tako su i Bosanci (tadašnji naziv: Bošnjaci) nastali, pa zatim opet nestali iz istog razloga - promjene vlasti. Tako se i identitet Venecije proširio iz jednog grada u laguni daleko šire, itd..

Između Hrvata i Srba u vrijeme doseljenja je ocito bila razlika nesto kao između Moravaca i Bohemaca, koji su naknadno svi završili kao Česi. Jasno je da u takvoj situaciji ima hrpa prelijevanja, a ne bi me čudilo da je u nekim krajevima riječ Hrvat ili Srbin bila djelomični sinonim, to bi ujedno objasnilo hrpu povijesnih izvora koji se čine kontradiktorni i gdje se čini da autori zbunjuju ta dva naziva, što je retroaktivni pokušaj nametanja modernih predodžbi na srednji vijek.

Mislim, pogledaj kartu Europe u srednjem vijeku, 200 država i svakih 30 godina se mijenjala, posvuda u Europi je identitet fluktuirao a bilo je i hrpa miješanja, migriranja, ovisno o ratovima, kugi, gladi itd.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2020, 03:14 

Robbie MO je napisao/la:
Valhalla je napisao/la:

Osmanska država i bošnjački begovi su nakon iseljavanja katolika (protjerivanja, islamizacije, bijega i porobljavanja), ali i izgibelji muslimana u ratovima ostali bez radne snage i poreskih obveznika. Pošto nisu imali nikakav drugi izvor prihoda, doveli su pravoslavne Vlahe iz Stare Hercegovine, CG, i nekih krajeva Srbije i naselili imanja u 17 stoljeću. Velika i tragična greška naše povijesti. Zahvalite sultanima i begovima za tzv. RS danas koju imate.

Ova karta dijalekata takodjer dobro pokazuje tko je doseljen, i odakle.

Prije Turaka zapadno od linije Bosna-Neretva je bila čista ikavica.

slika

No, 500 godina je dovoljno za autohtonost bilo koga. Toliko godina staža je skupio i islam u BiH. A ovo sve skupa je irelevantno za danasnju politiku.

Yup.

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2020, 03:22 

Robbie MO je napisao/la:
ZlatkoZG je napisao/la:

Šta mu fali :D

Samo se fajtam protiv mitova, čak i i onih naših.

Ma svakome tko ima imalo kritickog gledanja, vidi da ima hrpa stvari gdje se može govoriti samo o postocima vjerojatnosti, a nikako sigurnosti. Ne samo što nema dovoljno izvora, nego se čini da identiteti među Slavenima na Balkanu nisu bili nešto posebno oštri, što je logično jer su vrlo slični. Mogla su se i mađarska plemena raspasti na više etničkih grupa i država, ali ipak nisu.

Recimo, meni je očito da su Dubrovnik i Bosna jedan prostor u sivoj zoni između Hrvata i Srba. Na kraju je ta granica jednostavno riješena religijskim kriterijem.
Isto tako, teza da su svi štokavci Srbi, svi šćakavci-ikavci Hrvati (s približnom granicom na Neretvi i Bosni), a kajkavci i Slovenci možda međusobno najsrodniji, isto priznajem da je logična mogućnost, i ja joj dajem bar 20% šanse da je točna ako bi se baš gledalo srodstvo najranijih slavenskih plemena i obitelji koje su došle na jug. Više od toga ne znam. Isto tako, tko zna tko je od njih bio vise ili manje srodan, ili u savezu, dok su zivjeli gore sjeverno na prostoru Poljske. Recimo, možda su kajkavci oko Zagreba bili bliži čakavcima nego Slovencima, jer su već s njima bili u savezu gore na sjeveru odakle su došli, a možda su se kajkavci podijelili prije dolaska na jug na dvije zaraćene grupe, oko nekog spora. Identiteti nisu slijedili samo govor, nego i vlast vladara, vjeru itd. To vidimo i na domaćem primjeru i na primjeru hrpe europskih zemalja. Isto tako znamo da je sav taj proces evolucije identiteta, jezika i kulture nebitan 1000 godina poslije.

Na primjeru Crnogoraca danas vidimo kako se brzo identitet može mijenjati, sa samom vlašću i odanošću nekom vladaru.

Pa za jednog Nikolu Kopernika ne zna se sa sigurnošću kakav identitet je imao, a tamo se radi o potpuno različitim jezicima, dok se na Balkanu realno radi o hrpi srodnih slavenskih plemena. Jezik vjerojatno ukazuje na genetsku srodnost, ali to se ne preklapa nužno s tim identitetima. Recimo, ako sam ja kralj i ostvarim kontrolu nad nekim teritorijem gdje ljudi pričaju sličnim jezikom kao ja (a tada nije ni bilo definiranih standardnih jezika, nego kontinuum prelijevajućih dijalekata), i ako budem dobar kralj tim ljudima, sasvim je zamislivo da se njihova djeca i unuci identificiraju s nazivom moje države i s lojalnošću mojoj dinastiji. Tako su i Bosanci (tadašnji naziv: Bošnjaci) nastali, pa zatim opet nestali iz istog razloga - promjene vlasti.

Između Hrvata i Srba u vrijeme doseljenja je ocito bila razlika nesto kao između Moravaca i Bohemaca, koji su naknadno svi završili kao Česi. Jasno je da u takvoj situaciji ima hrpa prelijevanja, a ne bi me čudilo da je u nekim krajevima riječ Hrvat ili Srbin bila djelomični sinonim, to bi ujedno objasnilo hrpu povijesnih izvora koji se čine kontradiktorni i gdje se čini da autori zbunjuju ta dva naziva, što je retroaktivni pokušaj nametanja modernih predodžbi na srednji vijek.

Mislim, pogledaj kartu Europe u srednjem vijeku, 200 država i svakih 30 godina se mijenjala, posvuda u Europi je identitet fluktuirao a bilo je i hrpa miješanja, migriranja, ovisno o ratovima, kugi, gladi itd.

Slovenski standard ti je srodniji sjevernočakavskom nego kajkavskima.

Općenito su ti kajkavski posljedica poopćenja sjevernočakavske glasovne promjene vrste naglaska.

Panonsko slovensko narječje (imaju ih 7) ti je zapravo skupina graničnih ili sloveniziranih hrvatskihe govora.

Od 3 glavne grupe kajkavskih, 2 su "poluštokavske"; posavsko-turopoljska i podravsko-križevačka (jugozapadni i istočni), dok je samo jedna (zagorsko-međimurska) arhaičnija.
Južna i istočna Slavonija su prije Turaka bile polukajkavske...

Kajkavci i slovenci ne dijele toliko puno stvari;
slika
Kaj je samo arhaizam, a što nastaje iz čto, Rusi ga još i dandanas tako pišu, ali drugačije izgovaraju....

I šćakavski idu do rijeke Drine, do Srebrenice, jekavski šćakavski između rijeka Bosne i Drine nisu istočnoštokavski, imaš i jekavske čakavce (Lastovo) i jekavske kajkavce (oko Zlatara)...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 352 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Banya, Tomba17, VUKsaJUGA i 34 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: