HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 vel 2025, 09:49.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 90 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Premještanje glavnog grada-obnova hrvatske državnosti na dinarskom prostoru
PostPostano: 20 svi 2020, 16:17 

Robbie MO je napisao/la:
weasel je napisao/la:
Karlovac je preblizu Zagreba, preblizu granici sa Slovenijom i opet nisi ništa riješio...
Grad mora biti negdje bliže geografskom središtu RH a s obzirom da nam Srbi neće prodati Francekovo možemo eventualno za probati s Bihaćem.

Težište Hrvatske (geometrijski centar, centar mase) je u nekoj točki u predgrađu Bihaća.

Jedina država na svijetu s težištem van svog teritorija. Simbolički, u bivšem glavnom gradu i sjedištu Sabora.

U međuvremenu su Hrvati potpuno zaboravili značaj Bihaća (ako izuzmemo da ga je praktički oslobodio HV), dok su Armenci zapamtili Ararat.

Taj dio se sve donedavno zvao Turska Hrvatska.
slika

slika

Ararat je Armencima sveti planinski vrh koji ima veliku ulogu u njihovoj mitologiji. Kao Lovćen u CG puta 100.
Bihać za nas nikad nije imao takav značaj.
I tko to određuje glavni grad po geometrijskom centru? Kad je bio glavni grad nije bio geometrijski centar.

Vrh

Naslov: Re: Premještanje glavnog grada-obnova hrvatske državnosti na dinarskom prostoru
PostPostano: 20 svi 2020, 16:17 

Robbie MO je napisao/la:
weasel je napisao/la:
Karlovac je preblizu Zagreba, preblizu granici sa Slovenijom i opet nisi ništa riješio...
Grad mora biti negdje bliže geografskom središtu RH a s obzirom da nam Srbi neće prodati Francekovo možemo eventualno za probati s Bihaćem.

Težište Hrvatske (geometrijski centar, centar mase) je u nekoj točki u predgrađu Bihaća.

Jedina država na svijetu s težištem van svog teritorija. Simbolički, u bivšem glavnom gradu i sjedištu Sabora.

U međuvremenu su Hrvati potpuno zaboravili značaj Bihaća (ako izuzmemo da ga je praktički oslobodio HV), dok su Armenci zapamtili Ararat.

Taj dio se sve donedavno zvao Turska Hrvatska.

Kad oslobodimo taj kraj nakon 500 godina okupacije, ubacimo u svijest naroda da je to dio naše domovine. Koji je bolji način od toga nego vraćanje statusa glavnog grada. Također ćemo vratiti originalno starohrvatsko ime Bišće, nazovimo to rebrandingom :zubati
slika
Kako se vidi s prikaza, prije dolaska merhametlija to je bio jedan lijep europski grad.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 20 svi 2020, 16:21 

OptimisticniVeSeljak je napisao/la:
Clint Eastwood je napisao/la:

Po obliku države Zagreb se nalazi na njenom krajnjem rubu.
Isto kao da je glavni grad u Makarskoj na primjer. Ili u Osijeku.
Nema smisla.
Dobivamo normalnu zaokruženu državu. I revitalizaciju pasivnih krajeva koji su strateški važni.
Ček jel ti stvarno ne vidiš problem u ovakvom rasporedu naselja gdje nam država i ovako izgleda razvučena a kao šlg na kraju glavni grad joj je na sjevernom rubu a ostala središta na južnom, istočnom i zapadnom rubu, sredina države i ovako razvučene prazna?
Znamo da svi predatori žele otkinuti komad hrvatskog teritorija na jugu, pa hajdemo se svi naseliti oko Zagreba i puštati vodu na njihov mlin, raditi u cilju njihovog interesa. Koja genijalna ideja.

Znači ako prebacimo glavni grad negdje u Liku dobijamo normalnu zaokruženu državu? U prethodnoj rečenici si već komentirao oblik granica tako da moram zaključit da me za***aješ.

I ti si na prvoj stranici rekao da napuštaš raspravu, pa si još tu, tako da moram zaključiti da me za**aješ.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2020, 16:26 

Znači ako prebacimo glavni grad negdje u Liku dobijamo normalnu zaokruženu državu? U prethodnoj rečenici si već komentirao oblik granica tako da moram zaključit da me za***aješ.

I ti si na prvoj stranici rekao da napuštaš raspravu, pa si još tu, tako da moram zaključiti da me za**aješ.

Pa ti si to i zaslužio s takvim komentarima :D. Tanko argumentiraš ali zato debelo za**aješ.
Sad stvarno idem, ovdje se ne piše ništa pametno.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2020, 16:43 

Pa ti si to i zaslužio s takvim komentarima :D. Tanko argumentiraš ali zato debelo za**aješ.
Sad stvarno idem, ovdje se ne piše ništa pametno.

Argumentirao sam puno bolje od tebe.
Ajde mi sada odgovori na post pa se dementiraj još jedamput.

Citat:
Sad stvarno idem, ovdje se ne piše ništa pametno

Vrh

PostPostano: 20 svi 2020, 17:41 

NiceBoyZg je napisao/la:
Sad ce mi dinara rec da sam Zg ljevicar i gay jer ne zelim da RH potrosi negdje 5 citavih godisnjih drzavnih proracuna na novi glavni grad Hrvatovo kraj Perusica i premjestanje stoljetnih institucija tamo. Pronicljiv je to momak, nikakav politikant.

Pozdrav i tebi. :D

Vrh

PostPostano: 20 svi 2020, 17:45 

Potpisujem za Bihać, ali triba ga prije vratit.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2020, 18:03 

Politikant je napisao/la:
Potpisujem za Bihać, ali triba ga prije vratit.

Dok ga ne vratimo i Livno je kandidat.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2020, 21:36 

Protiv sam ikakva mjenjanja glavnog grada. Zagreb je metropola i centar državnosti.

Nakon Zagreba 2. mjesto zauzima naravno Sarajevo, danas je pod okupacijom i u njemu obitava prljav narod koji se o njemu ne brine, ali mi smo ga izgradili i opet će biti naš, lijep i uredan

Vrh

PostPostano: 20 svi 2020, 22:54 

Robbie MO je napisao/la:
Stvari poput modernijeg naoružanja vojske mislim da povećavaju patriotske osjećaje, a stavljanje glavnog grada ne na najugodniju lokaciju, donekle filtrira tipove ljudi koji će se bavit politikom.

Predlažem bazu Željavu kod Bihaća, uredi u tunele, a nova sabornica na vrhu Plješivice i to pješke samo penjanje, nema audijem do gore. To stvara prave patriotske osjećaje.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2020, 22:59 

A bio si?

Ja jesam. Ima napuštena vojarna odmah ispod vrha. Nije loša ideja za Sabor. :D

Vrh

PostPostano: 20 svi 2020, 23:52 

soros je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
Stvari poput modernijeg naoružanja vojske mislim da povećavaju patriotske osjećaje, a stavljanje glavnog grada ne na najugodniju lokaciju, donekle filtrira tipove ljudi koji će se bavit politikom.

Predlažem bazu Željavu kod Bihaća, uredi u tunele, a nova sabornica na vrhu Plješivice i to pješke samo penjanje, nema audijem do gore. To stvara prave patriotske osjećaje.

:D . Potpisujem.

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2021, 02:33 

Postoji jedan događaj, koji se može zbiti u roku 1 sekunde, koji bi definitivno preselio glavni grad Hrvatske.

Pogodite koji.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2021, 08:39 

NE Krško?

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2021, 10:00 

HHerceg je napisao/la:
NE Krško?

da :zubati

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2021, 10:49 

Pa glavni grad ne čine planine oko njega nego ga čine sadržaji, kultura, ljudi, sveučilišta. Nitko ne zove Zagreb prostorom Medvednice niti mu onda određuje identitet. Gradovi unutar dinarskog gorja nemaju kadrova da budu glavni grad, nego ako bi došlo do masovnog preseljenja iz Zagreba, opet bi taj novi grad bio Zagreb po mentalitetu.

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2021, 11:18 

Zašto bi se purgeri selili van u taj neki novi glavni grad?

Ako jednog dana uzmemo USK, glavni grad treba postati Bihać.

Zagreb neće ništa izgubiti i dalje će biti velegrad samo neće sve institucije biti tamo.

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2021, 11:46 

weasel je napisao/la:

Zagreb neće ništa izgubiti i dalje će biti velegrad samo neće sve institucije biti tamo.
Nije mi jasno, ako hrvatskim geostratezima i sada smeta što je Zagreb na 80 km od RS, zašto žele premjestiti glavni grad u Bihać koji je na 30 km od RS?

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2021, 16:05 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
weasel je napisao/la:

Nije mi jasno, ako hrvatskim geostratezima i sada smeta što je Zagreb na 80 km od RS, zašto žele premjestiti glavni grad u Bihać koji je na 30 km od RS?

Zato da čitavo područje oko Une rekroatiziramo. Kako ćeš u tu zabit ( trenutno) dovesti ljude ako ne premještanjem srca države?

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2021, 16:24 

Izgradit cemo novi glavni grad na nepovoljnom terenu za puno para u koji se nece doselit nitko...

Hrvatski Detroit. :D

Vrh

PostPostano: 07 stu 2021, 13:39 

Kad se Herceg Bosna i turska Hrvatska ujedine s maticom slažem se da glavni grad prebacimo negdje u južnu Liku.

Slovenija i Crnogorci će samo poželjeti ući u hrvatski svijet tako da nam je glavni grad čvrst ko beton.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 07 stu 2021, 14:00 

Ajde kad nas već ponižavate pa nas želite opet sa Turcima spojit bar nađite ubojice generala Šantića.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2021, 14:35 

Po meni Knin treba bit glavni grad. Nakon vraćanja HB i turske Hrvatske matici.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2021, 15:53 

Nije potrebno graditi novi glavni grad, Zagreb je metropolis i rastom ekonomije to će konačno pokazati svoje pozitivne karakteristike u vidu razvoja trenutno nerazvijenih sredina kao što je na primjer Petrinja, Velika Gorica se razvila zbog neposredne blizine Zagrebu.

Hrvatskoj je problem fertilitet, no mislim da ćemo doživjeti rast fertiliteta u narednih 10 godina što očekujem u cijeloj IE ali to ću objasniti u jednom podužem postu pa ćete razumjeti zašto to mislim.

E sad kratkoročno (sljedećih 10-20 godina, prije nego su vidljivi efekti očekivanog rasta fertiliteta) EU nudi koliko toliko stabilno tržište što se na primjer ne može reći za Južnu Ameriku koja ima veliku hrvatsku dijasporu koja već ulaže u domovinu ali bi htjela mnogo više (obitelj Lučić kao istaknuti primjer, dobio sam informaciju kako su bili voljni financirati rudnik boksita u Dalmaciji uz pogon za proizvodnju sirovog aluminija... njih bi želio ka vlasnike mostarskog Aluminija ). Tu se osim unosa svježeg kapitala otvara mogućnost i dolaska obrazovane radne snage, Australija i SAD su druga priča i tu je manja mogućnost broja povratnika ali je mogućnost ulaganja veća (primjer - Maglite je najpoznatija američka tvornica svjetiljki u vlasništvu a u vlasništvu je hrvata, samo jedan od mogućih kandidata za otvaranje tvornice u Lici ).

Orijentacija politike suradnji sa dijasporom koja je pretežno desno orijentirana mogla je Hrvatskoj omogućiti eksponencijalni rast nakon rata ali nažalost jugoslaveni koji su trebali biti lustrirani su izigrali politiku pomirbe i lustrirali hrvatsku desnicu no mislim da je Plenković čak i sposoban uz malo volje surađivati sa dijasporom koja će vjerojatno tražiti ili da kažem rezultirati pomicanjem sveopćeg političkog kompasa zemlje desno (što se također očekuje u slučaju pripojenja HB).

Sad dolazimo do položaja Zagreba, Zagreb ne može rasti neograničeno ali njegov ekonomski utjecaj će početi razvijati Karlovac i Sisak kao dva manja gravitacijska područja (to se trebalo već dogoditi da nije bilo krize 2008.) jer ne mogu niti žele sve tvornice biti u Zagrebu što će postati posebno očito elektrifikacijom prijevoza. Već sad preopterećene HEP mreže će učiniti ta područja pogodnijima zbog niže cijene trofazne struje u odnosu na Zagreb, uz to i niža cijena nekretnina što industrijskih što onih za život. Ja tu vidim potencijal razvoja Like u izgradnji NE sa dva reaktora, izgradnja brze željeznice i povećanje broja silaza sa autoputa su sve što je potrebno za razvoj Like.

Sad u slučaju pripojenja HB sa USK, USK bi vjerujem radi blizine Sisku i jeftinih nekretnika (pogotovo u atmosferi države koja skreće desno što bi rezultiralo povećanim iseljavanjem muslimana koji bi sada imali hrvatske putovnice i otvoren put za Njem i Fran) kroatizacija i razvoj USK kroz nekih 20-30 godina ne bi trebao biti problem. Hercegovina će se prirodno vezati sa Dalmacijom, vjerojatno će doći do izgradnje autoputeva i tunela... tu neće biti problema.

Još nešto, ja osobno očekujem dugoročno raspad EU što će nuditi neke zanimljive prospekte. Zagreb ima koliko toliko teritorijalne dubine prema istoku ali na zapadu nema i mislim da moramo ići prijateljski prema slovencima koji su također svjesni da smo im mi prirodniji prijatelji od Austrijanaca i Talijana. Ne mislim da ih kroatiziramo ali u slučaju da BDP po stanovniku postane približan njihovom nekakvo ekonomsko vezivanje bi bilo beneficialno za obje strane plus jedna prijateljska Slovenija je u malo vjerojatnom europskom sukobu strateška dubina teritorija u odnosu na Italiju.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2021, 16:04 

Ba prvo vi školstvo uredite.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 90 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: