HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 13 pro 2025, 20:38.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 3509 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128 ... 141  Sljedeća

Za koga ćete glasati na Izborima?
HDZ 27%  27%  [ 23 ]
SDP 5%  5%  [ 4 ]
Škoro/Suverenisti 26%  26%  [ 22 ]
MOST 40%  40%  [ 34 ]
Živi ZiD 0%  0%  [ 0 ]
HSS 1%  1%  [ 1 ]
HSU 1%  1%  [ 1 ]
IDS 1%  1%  [ 1 ]
HNS 0%  0%  [ 0 ]
Pametno 0%  0%  [ 0 ]
Ukupno glasova : 86
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Parlamentarni Izbori u RH 2020.
PostPostano: 07 srp 2020, 11:35 

Dugo se u sebi interno borim oko pitanja Glave. S jedne strane, čovjek je podnio strahovite žrtve za nas u BiH, a i u političkoj karijeri je čini se napravio veliku stvar za određen broj pripadnika HVO-a. Oko političke komponente njegovog djelovanja sam rekao što imam reći, nije bilo dobro po pitanju BiH, a nevjerojatno sam se naljutio kad je napao moje prijatelje Tvrtka i Ragu i od njih napravio udbaše (iako je to kasnije uklonio). Ali ne mogu kriti da mi je žao da nije prošao, jer se ipak svodi na izbor Zdravka Bušić vs Glasnović, a tu je ipak bolji u većini pogleda.

Na prvotnu vijest da će se ponoviti izbori u Stockholmu pomislih da je ipak intervencija odozgo koja će presjeći taj moj gordijski čvor. Ipak ništa od toga.

Ono što je zanimljivo je što vidim ogromnu količinu komentara desničara iz RH i dijaspore koji Hrvatima BiH jebu sve živo i mrtvo (čak i jače nego komentari perecijske ljevice) i zazivaju propast i čak obećavaju osvetu.

Evo jednog iz junačke dijaspore:

Citat:
Ivan Maric Hercegovac sam ali jebem majku Mostaru I Hercegovini, prokleti bili majku vam jebem, pokrali ste covjeka, generala Glasnovica za 10 glasova, mrs gamad korumpirana sjeme vam se zatrlo dabogda,platit cete za ovu pljacku heroja Glasnovica

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 11:48 

Kad se sve zbroji i oduzme mozda bi bilo bolje da je usao. Nije problem Mostar, problem je masovno glasanje za HDZ koji svojom politikom nije zasluzio sva 3 mjesta.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:06 

HDZ

2016. = 682 tis
2020. = 602 tis
2016. - 2020. = - 80 tis

SDP
2016. = 636 tis
2020. = 414 tis
2016. - 2020. = - 222 tis

SDP-ova družina je 2015. imala 742 tisuće glasova.
U odnosu na zadnje izbore (2016.) izgubili su 222 tisuće glasova (35 %).

MOST
2016. = 186 tis
2020. = 115 tis
2016. - 2020. = - 71 tis

DP
2016. = /
2020. = 180 tis
2016. - 2020. = +180 tis

Škoro predsjednički izbori = 465 tis
Škoro predsjednički izbori bez MOST-a(rezultat na par izborima 2020.) = 350 tis
Škoro parlamentarni izbori = 180 tis

Znači Škoro je (ne računajući MOST) izgubio pola birača u odnosu na parlamentarne izbore.

MOŽEMO
2016. = /
2020. = 115 tis
2016. - 2020. = +115 tis

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:09 

divizija je napisao/la:
Ibar je napisao/la:

O tome sam ti govorio da će Plenki poharati centar i tu odnijeti ključnu pobjedu, nisi mi davao za pravo, drago mi je da si progledao :biceovodobro

Nije Plenki poharao nikakav centar, Plenki je osvojio 50 000 glasova više od Jace Kosor kad je stranka bila na sudu svaki dan i 150 000 glasova MANJE od mutavog Karamarka.

Ljevica je Pukla Od 2011. su izgubili 450 000 birača, izumrlo, iselilo, izgubilo interes, demoralizirani su i ne glasaju više. Dio se bio prelio Živoz Zidu, sad bojkotiraju.

Jedino ih je Milanović izvukao na drugi krug (iako je za njega u drugom glasao i dio desnice i centra protvi retardirane soroševke), ali inače ljevica ima trend konstantnog osipanja glasača od 2011.

Ne uzima ih HDZ, koji je kako rekoh sada tek mrvicu bolji nego 2011., nego ih jednostavno više nema. Svake izbore glasa sve manje ljudi, a ljevičari su ti koji više iseljavaju, (desni i iako isele nastoje ipak glasati), još uvijek doseljava nešto BIH Hrvata koji imaju pravo glasa (za razliku od ostalih migranata), ljevi su stariji i više izumiru i već su potpuno demoralizirani stalnim porazima da su mnogi digli ruke. A sad ih je usrala i korona, to su takve pyzde da ne izlaze iz kuće, bojali su se čak i glasati. Možda da je neka tvrda desnica vodila HDZ bi bili više motivirani, ali bi svejedno ispušili, takvi su im trendovi.

Ibar je napisao/la:
Imamo dve opcije. Beroš i neko sa liberalnog centra, zadnja dva puta su to bili Ferdelji i Švaljek, ovoga puta će netko sličan njima. :kava

A može i Bandić, samo ne Mežemo. :kava

Bojim se da Bandić gubi od svakoga u drugom krugu. O tome treba voditi računa.

Poharao centar u odnosu na konkurenciju( Bero), naravno. Postoci se broje na kraju, a ne odaziv. da je odaziv bio i 15 % izbori su legitimni, to je tako. :kava

A što se Bandića tiče, slažem se da je opasnost da u drugi krug uđu on i Tomašević, no to bi značilo da SDP neće imat svog (ozbiljnog) kandidata, da liberalni kandidat neće imat više od Tomaševića, kao niti HDZ-ov, a sve to skupa je malo vjerojatno. :kava

U slučaju da Tomašević bude jak i u igri za drugi krug treba onda pogurat Beroša u drugi krug i riješen problem. :kava

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:13 

Iako je izvrijeđao forum (ima pravo na svoje mišljenje), mene čini mi se nikad nije osobno napao. Iskreno, žao mi je. Neviđeno je teško izvući ljude na izbore. Sve što vidiš na FB kod bilo koga iz neke novije opcije dijeli sa barem 10.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:15 

OptimisticniVeSeljak je napisao/la:
Bandić neće ući u drugi krug u Zagrebu. Čak i njegovi gorljivi pristaše priznaju da je star i potrošen. Ne izgleda i ne zvuči zdravo, afere sa svih strana, opozicija u naletu. Za njega je najbolje da se povuče sam. Tako bi radikali izgubili potporu koju dobijaju napadima na njega.

To sve stoji, ali stajalo je i prije 4 godine. :kava

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:21 

Ibar je napisao/la:
HDZ

2016. = 682 tis
2020. = 602 tis
2016. - 2020. = - 80 tis

SDP
2016. = 636 tis
2020. = 414 tis
2016. - 2020. = - 222 tis

SDP-ova družina je 2015. imala 742 tisuće glasova.
U odnosu na zadnje izbore (2016.) izgubili su 222 tisuće glasova (35 %).

MOST
2016. = 186 tis
2020. = 115 tis
2016. - 2020. = - 71 tis

DP
2016. = /
2020. = 180 tis
2016. - 2020. = +180 tis

Škoro predsjednički izbori = 465 tis
Škoro predsjednički izbori bez MOST-a(rezultat na par izborima 2020.) = 350 tis
Škoro parlamentarni izbori = 180 tis

Znači Škoro je (ne računajući MOST) izgubio pola birača u odnosu na parlamentarne izbore.

MOŽEMO
2016. = /
2020. = 115 tis
2016. - 2020. = +115 tis

Na prvi kru predsjedničkih izašlo je 11% više birača.

Zbroj Kolinda+Škoro je vrlo sličan zbroju HDZ+Škoro+Most.

Dakle, dio Škorinih se vratio HDZu u strahu od Bere. No to isto pokazuje da je desnica ostala motivirana, dok je ljevo i protestno biračko tijelo totalno fijuknulo u odnosu na prije 7 mjeseci. Ljevica je čak osvojila isti postotak glasova kao u prvom krugu, ali manji broj dosta. Kad se uzme da sada protestnih Kolakušića, Pernara, Juričana nije bilo, to je teški debakl.

Ekipa se doslovco usrala glasanja.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:24 

SDP se urušava na svim poljima, birači su mu sve stariji, kadrovski je devastiran, novi predsjednik će im vjerojatno bit Peđa Grbin, imaju vlast u 4 grada i 2 županije s tim da je i to upitno hoće li obraniti dogodine. U Zagrebu se s njima mete pod. Gledamo (ubrzano) topljenje ledenjaka zvanog SDP. :kava

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:26 

Ministry of Sound je napisao/la:
Dugo se u sebi interno borim oko pitanja Glave. S jedne strane, čovjek je podnio strahovite žrtve za nas u BiH, a i u političkoj karijeri je čini se napravio veliku stvar za određen broj pripadnika HVO-a. Oko političke komponente njegovog djelovanja sam rekao što imam reći, nije bilo dobro po pitanju BiH, a nevjerojatno sam se naljutio kad je napao moje prijatelje Tvrtka i Ragu i od njih napravio udbaše (iako je to kasnije uklonio). Ali ne mogu kriti da mi je žao da nije prošao, jer se ipak svodi na izbor Zdravka Bušić vs Glasnović, a tu je ipak bolji u većini pogleda.

Na prvotnu vijest da će se ponoviti izbori u Stockholmu pomislih da je ipak intervencija odozgo koja će presjeći taj moj gordijski čvor. Ipak ništa od toga.

Ono što je zanimljivo je što vidim ogromnu količinu komentara desničara iz RH i dijaspore koji Hrvatima BiH jebu sve živo i mrtvo (čak i jače nego komentari perecijske ljevice) i zazivaju propast i čak obećavaju osvetu.

Evo jednog iz junačke dijaspore:

Citat:
Ivan Maric Hercegovac sam ali jebem majku Mostaru I Hercegovini, prokleti bili majku vam jebem, pokrali ste covjeka, generala Glasnovica za 10 glasova, mrs gamad korumpirana sjeme vam se zatrlo dabogda,platit cete za ovu pljacku heroja Glasnovica

Natuknuo sam vam kako bi to moglo završit...

Nema ništa protiv Rage nit likujem, žao mi je što nije prošo...al ja sam mu iz Zagreba davo 10% šanse, ne kužim kako vi doli to niste vidili, mislim nismo dica u srednjoj školi da se zanosimo idealizmom. Politika je realnost uzmi ono što ti se pruža, a Glava je trenutno najbolje što ste mogli dobit...

Bušićka je dobra žena, ali pre-pasivna, ove druge ne znam, Robi kaže da je jedan gradonačelnik Ljubuškog ajde super...

Al opet Glava je bivši pripadnik francuske legije stranaca, general kanadske vojske zna praktički sve naše u diaspori, puno lakše je njemu dogovorit ručak s nekim iz kongresa ili nekim senatorom i objasnit im našu poziciju u BiH.

Zdravka ko sestra Zvone koji je za nas borac za Hrvatsku, al za amere on je samo jedan terorist, a gradonačelnik Ljubuškog njima ništa ne predstavlja, jer ne znaju ni di je Hercegovina...za njih je to sve Bosnia

Budite sigurni da su po ZG anti-hercegovci nazdravili što nema više Glave u Saboru.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:30 

Čini se da bi drug Beljo mogao odstupiti. Eto Plenkyju šanse da se podeblja još kojom rukom u Saboru. U hrvatskoj politici me najviše nervirao upravo taj neprirodni zaokret HSS-a oštro ulijevo. Nadam se da se Radićeva stranka vraća tamo gdje joj je i mjesto.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:32 

Ibar je napisao/la:

Poharao centar u odnosu na konkurenciju( Bero), naravno. Postoci se broje na kraju, a ne odaziv. da je odaziv bio i 15 % izbori su legitimni, to je tako. :

Nije ga poharao, poharao je desnicu, tj. vratio je HDZu dio glasača Škore iz prvog kruga koji su se usrali nakon Zokine pobjede. Kolinda+ Škoro na predsjendičkim i HDZ+Škoro+Most je skoro isti broj i postotak (odziv je samo 10% različit), samo se dio Škorinih vratio majci.

Centra nema, to je 3-5% ljudi koji glasaju za Fokus, Strip, Čačića, HNS i par neovisnih kandidata. HDZ tu nije dobio ništa, vratio je dio desnih zahvaljujuć lažnim anketama koje su napuhavale SDP. To je uljuljkalo ljevičare, usrala ih je korona, i protestno biračko tijelo je izbojkotiralo izbore, a desnica se malo vratila HDZu.

No, kakvi su trendovi, da je ljevica bila jednako motivirana kao prije 7 mjeseci, opet bi HDZ+Škoro+Most imali apsolutnu većinu. Možda ne 90, ali sigurno preko 76.

Hrvatska je trenutno oko 50 % desno, 35% ljevo i 15 posto centar i protestni glasači. Ljevica je u qrcu, samo imaju Plenkija da radi njihov posao.
Ibar je napisao/la:
A što se Bandića tiče, slažem se da je opasnost da u drugi krug uđu on i Tomašević, no to bi značilo da SDP neće imat svog (ozbiljnog) kandidata, da liberalni kandidat neće imat više od Tomaševića, kao niti HDZ-ov, a sve to skupa je malo vjerojatno. :kava

U slučaju da Tomašević bude jak i u igri za drugi krug treba onda pogurat Beroša u drugi krug i riješen problem. :kava

Tomašević će biti jači od kandidata SDPa, to sam prilično uvjeren. SDP ima najstarije birače i dodatnim skretanjem HDZa uljevo prijeti mu da ga pojedu malo HDZ malo Možemo i Pametno.

Dosad HDZ nije uspio uzimati birače centra i ljevice, ali sada je put otvoren, glasat će se za PLenkija u strahu od desnice.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:34 

Brane odakle to da je Glasnović general kanadske vojske?

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:39 

Ibar je napisao/la:
Nemaju oni većinu. Ipak, HDZ + HNS + Čačić su dobili manje glasova od ostatka Sabora ukupno (oko 54%).
Treba manjinama onemogućiti ovakav vid utjecanja na formiranje "većine".

Ja bih ukinuo manjinske zastupnike, no HDZ-u i SDP-u to ne paše pa ništa od toga. :kava

Al bit će ih manje na sljedećim izborima. Savo Štrbac je zakukao neki dan da će Srbi na popisu 2021. pasti ispod 3 % i onda padaju s tri zastupnika na jednog. :kava

Članak 19, stavak 3.
Granica je 1,5%, a ne 3%. S druge strane, što kada Bošnjaci pređu tu granicu?

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:40 

Maras se želi uhljebit na mjesto gradonačelnika a nije ni uspia uć preferencijalno u Sabor. Inače isto naš Posušak. U familiji ga zovu izrod. :smijeh

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:42 

volvoks je napisao/la:
Članak 19, stavak 3.

Morat će se raditi preraspodjela. Ukupni broj je 8, neki će ostati bez mandata, neki će dobiti svoj. Albanci, Romi i Bošnjaci će dobiti svaki svoj mandat, broj Srba će se smanjiti na 2, svi ostali zajedno će imati tri.

Iako se za Bošnjake ne bi kladio, to se asimilira bzinom munje.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:45 

Zapravo, po sadasnjem zakonu, Talijani i Mađari ne bi trebali imati samostalnog zastupnika nego bi se trebali boriti za jednog. A Srbi mogu imati od 1-3 zastupnika.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:45 

HHerceg je napisao/la:
Brane odakle to da je Glasnović general kanadske vojske?

To sam pročito negdje...moguće da je tip-feler i da sam u krivu, sad sam malo tražio po netu izgleda da je tamo bio 5 godina...teško da je mogo dobit čin generala...

Vrlo vjerovatno da je greška!

My bad nije namjerno jbg.

Thanks na ispravku/pitanju

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:46 

volvoks je napisao/la:
Ibar je napisao/la:

Ja bih ukinuo manjinske zastupnike, no HDZ-u i SDP-u to ne paše pa ništa od toga. :kava

Al bit će ih manje na sljedećim izborima. Savo Štrbac je zakukao neki dan da će Srbi na popisu 2021. pasti ispod 3 % i onda padaju s tri zastupnika na jednog. :kava

Članak 19, stavak 3.

Kakvi Bošnjaci, pa to su Hrvati muslimani :D.
Fragmentirati ćemo ih na popisu da ostanu ispod. Bit će tu Bosanaca, Jugoslavena, Muslimana, Hrvata Muslimana neizjašnjenih itd.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:47 

volvoks je napisao/la:
Zapravo, po sadasnjem zakonu, Talijani i Mađari ne bi trebali imati samostalnog zastupnika nego bi se trebali boriti za jednog. A Srbi mogu imati od 1-3 zastupnika.

U buduće će Srbi , Romi, Albanci i Bošnjaci imati svaki po jednoga i svi ostali 4.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:48 

divizija je napisao/la:
volvoks je napisao/la:
Članak 19, stavak 3.

Morat će se raditi preraspodjela. Ukupni broj je 8, neki će ostati bez mandata, neki će dobiti svoj. Albanci, Romi i Bošnjaci će dobiti svaki svoj mandat, broj Srba će se smanjiti na 2, svi ostali zajedno će imati tri.

Iako se za Bošnjake ne bi kladio, to se asimilira bzinom munje.

Manjine ispod 1,5% imaju pravo na 4 zastupnika svi skupa. Manjine iznad 1,5% imaju pravo na 1-3.
Za Bosnjake se slazem, no Albanci i Romi ce vjerojatno dobiti samostalnog, Talijani i Mađari ce se spojiti, dok Srbi idu na dva. Romima treba skinuti kapu, gotovo 4000 glasova za manjinsku listu.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:48 

Ibar je napisao/la:
SDP se urušava na svim poljima, birači su mu sve stariji, kadrovski je devastiran, novi predsjednik će im vjerojatno bit Peđa Grbin, imaju vlast u 4 grada i 2 županije s tim da je i to upitno hoće li obraniti dogodine. U Zagrebu se s njima mete pod. Gledamo (ubrzano) topljenje ledenjaka zvanog SDP. :kava

a na njihovo mjesto sjeda HDZ. sjaši kurta da uzjaši murta.

Citat:
Ljevica je u qrcu, samo imaju Plenkija da radi njihov posao.

točno. a uhljebi pokorno šute i klimaju glavom da ne ostanu bez fotelje. da im dovedeš Radu Borić za predsjednicu stranke, ne bi A rekli.

p.s. lako je biti general poslije bitke, ali da je BiH zaje... stvar s Glasnovićevim mandatom - jest. ja vam neću ništa psovati, ali ako vam je draža foteljašica Zdravka koja se srami rođenog brata (iako je zahvaljujući njemu tu gdje jest) - bujrum.

Takozvana RS je genocidna tvorevina.

I know who I am 'cause I know who You are.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:53 

ZGabriel je napisao/la:
Ibar je napisao/la:

a na njihovo mjesto sjeda HDZ. sjaši kurta da uzjaši murta.

Citat:
Ljevica je u qrcu, samo imaju Plenkija da radi njihov posao.

točno. a uhljebi pokorno šute i klimaju glavom da ne ostanu bez fotelje. da im dovedeš Radu Borić za predsjednicu stranke, ne bi A rekli.

p.s. lako je biti general poslije bitke, ali da je BiH zaje... stvar s Glasnovićevim mandatom - jest. ja vam neću ništa psovati, ali ako vam je draža foteljašica Zdravka koja se srami rođenog brata (iako je zahvaljujući njemu tu gdje jest) - bujrum.

Ja sam uvjeren da bilo kojih 11 koji su u BiH glasali za Most koji da su znali da će toliko Glasnoviću falit za mandat dalo glas njemu.
A ovo sam i predvidio da će se dogoditi. Ali baš za 11 glasova. :no

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:54 

ZGabriel je napisao/la:

BiH ima cirka 1000x manje biračkih mjesta od RH, a populaciju samo 10x manju, ergo glasati je 100x teže. HDZ ima tu organizaciju i infrastrukturu za 15.000 glasova, i tu nema prolaska. Neka psuju HDZ a ne Hrvate BiH.

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:55 

volvoks je napisao/la:
Ibar je napisao/la:

Članak 19, stavak 3.

Kolko znam 3 % je prag da bi imao zajamčena 3 mandata.

Kakvi Bošnjaci, Romi su budućnost. :zubati

Vrh

PostPostano: 07 srp 2020, 12:55 

Čini se da bi drug Beljo mogao odstupiti. Eto Plenkyju šanse da se podeblja još kojom rukom u Saboru. U hrvatskoj politici me najviše nervirao upravo taj neprirodni zaokret HSS-a oštro ulijevo. Nadam se da se Radićeva stranka vraća tamo gdje joj je i mjesto.

Da, da se vrati Petir tamo i preuzme bilo bi :)

Citat:
Tomašević će biti jači od kandidata SDPa, to sam prilično uvjeren. SDP ima najstarije birače i dodatnim skretanjem HDZa uljevo prijeti mu da ga pojedu malo HDZ malo Možemo i Pametno.

Dosad HDZ nije uspio uzimati birače centra i ljevice, ali sada je put otvoren, glasat će se za PLenkija u strahu od desnice.

To ovisi i o tome tko će biti taj kandidat. Netko ozbiljan ili stranački aparatčik.

A što se tiče centra i Plenkija , u odnosu na Beru, svakako je poharao centar, a Bero mu je tu dosta pripomogao, jer isti birači centra koji su podržali Milanovića (osobito u Zagrebu), sad su okrenuli leđa Beri i glasali za liberale, Plenkija, pa čak u manjoj mjeri i za MOST i Možemo, a dio ih nije izašao.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3509 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128 ... 141  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: iprodano i 21 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: