HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 13 ožu 2025, 13:44.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 3157 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 127  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 12 srp 2020, 21:21 

master_mind_ je napisao/la:
Uzroke koje su doveli RKC do tu gdje je danas leži u Drugom vatikanskom koncilu. Tada su donesene jedne odluke s kojom se RKC "modernizirala". Primjerice do tada su svi svećenici pri svojem naređenju morali prisegnuti da će se boriti protiv modernih ideja, a nakon Koncila to je ukinuto.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Oath_against_modernism

Zatim, do tada je bio stav katoličke crkve da svi ljudi moraju biti kršteni u Crkvi kako bi spasili duše, to se najviše odnosilo na Židove. Za vrijeme tog koncila taj stav je napušten i zamijenjen je "međureligijskim dijalogom"

Medjtutim trebalo je proci dosta vremena kod liberali nisu zauzeli totalnu kontrolu. To se po mojem mišljenju dogodilo otkako je Franjo postao papa, način na koji je Benedikt dao ostavku je vrlo sumnjiv i izgleda je bio nekakav institucionalni puč u pitanju.

Benedikta mediji i liberalni svijet nije volio pa su ga kontatntno napadali. Bio je konzervativan ali istovremeno i kukavica jer je napustio to mjesto. U Regensburgu je jednom držao govor o tome kako je Islam zlo
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Regensburg_lecture

I meni je sumnjivo to oko Benedikta.
Mislim da će doći konačno nova struja koja će verovatno promisliti i zaključiti :"Koji smo klinac hrišćani i katolici kad nam komunistički političari,gej-blogeri i liberalni tv-prezenteri određuju koja je naša suština i misija".
Ono , hajmo se ili samoukinuti ili biti ono što jesmo.

Takva struja u KC bi je preporodila a ujedno bi fundamentalno značila za ujedinjenje svih hrišćana i njihove kulture , jer i sami protestanti koji nisu LGBTQ komunjare vide značaj u tome , a pravoslavni pogotovo.

Vrh

PostPostano: 12 srp 2020, 22:07 

joe enter je napisao/la:

Razumem ja to , i potpuno mi je OK da su mnogi pravoslavci studirali na katoličkim i protestatnikim univerzietima , kao i obratno , ali ljubiti knjigu koja očito mrzi i negira sve hrišćansko je van svake pameti , mogao je izljubiti te muftije,odati poštovanje džamijama,... , ali kako mu nije palo napamet da nijedan musliman nikad ne bi to isto uradio sa biblijom ma koliko komunisti pretili?!
Međutim , papa je od onih koji nije pročitao kuran jer je prosto bio savetovan od nekoga u toj antikomunističkoj atmosferi na koju je naseo priču o tzv.zajedničkom abrahamskom nasleđu ove tri religije.
A to je ona islamska lažna mantra :"Evo vidite , i mi poštujemo Isusa , on je za nas svet isto kao i za vas hrišćane".
Dakle , ta priča je krenula 60' godina i papa i Vatikan su naseli na nju jer je liberalna Evropa očekivala da KC odbaci krutost i svoje loše nasleđe tako što će prihvatiti sve druge pa makar oni bili mrzioci i negatori samog hrišćanstva.
Istina , drugo vreme , ali opet jako loša odluka bez imalo promišljanja , jer kako neko ne shvata da taj čin ljubljenja kurana ne izaziva poštovanje spram hrišćanstva od strane muslimana nego za nji to znači da je vođstvo hrišćana prihvatilo da su se ogrešili o muslimane i da je hrišćanska vera upravo onakva kako to Muhamed govori , lažna i da je treba odbaciti.

Ali ima nade , mislim da će sledeći papa biti sigurno drugačiji od ovoga u svakom smislu , jer dalje od ovog poniženja ne može(mislim,ne bi trebalo , osim ako ne dođe obrezani transgender papa). :zubati

To vas Hvrate suštinski više ne bi trebalo brinuti , jer ako se nastavi ovim putem , mislim da će i kod vas doći tzv."pravoslavni momenat" da vam Rim i njegov biskup kao u 10.stoleću predstavlja samo časno apostolsko mesto , a nikako suštinski autoritet koji će odlučivati ko je vaš narodni duhovni pastir(biskup i kardinal).

To je moja poanta. Kako on je dolazio iz Poljske i odrastao u skroz drugim okolnostima (Rusi, Nijemci, Holokaust) najvjerojatnije nije imao pojma o Islamu i Muhamedu. Možda čak i je ali ono odlučio je biti ponizan. Međutim, isto tako siguran sam da je danas živ ne bi to radio i siguran da bi imao istu priču kao danas Orban. Podržao bi sigurno i svoju zemlju Poljsku protiv migracije i vrlo sigurno bi se približio Rusiji i Putinu (ovdje je zanimljiv bio odnos Bjelorusije i Vatikana jer tijekom 90ih Vatikan je bio jedini diplomatski kanal Lukašenku prema Zapadu)

Papa Ivan Pavao je bio idealan čovjek za tu poziciju u to hladnoratovsko vrijeme. Osim što je bio Poljak, bio je prihvatljiv liberalima kao i staroj vatikanskoj strukturi. Bio je antikomunist i istovremeno prihvaćao zaključke Vatikana II.

Što se tiče Hrvata i Vatikana, predviđam da će puknuti ta ljubav između nacionalnih Hrvata i Vatikana. Do sada se ljubav zasnivala na tome da Crkva podržava nacionalizam dok bi nacionalisti Crkvi podarili vjernike. Ukoliko biskupi u Hrvatskoj prestanu podržavati nacionalizam tako će puknuti i ta ljubav. Sada domaći biskupi kao recimo sisački biskup Košić to savršeno razumiju međutim papa Franjo očito ne, pa ako će jednom u budućnosti postaviti liberale za biskupe biti će za RKC u Hrvatskoj vrlo pogubno. Desničari u Hrvatskoj će postati ateisti i pridružiti se ljivčarima u zahtjevima da se ukinu Vatikanski ugovori ili će neka nadobudnija frakcija osnovati neku svoju vlastitu Crkvu. Zapravo čak i postoji jedna hr nacionalna crkva

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Starokatolička_Crkva

Hrvatska starokatolička crkva je vrlo nacionalistička i primjerice kod njih je Grgur Ninski proglašen svecem (ako ne znaš tko je bio Grgur Ninski to je bio jedan biskup iz 10. stoljeća koji se opirao uvođenjem latinskog u lizurigiji)

Vrh

PostPostano: 13 srp 2020, 07:00 

joe enter je napisao/la:

Razumem ja to , i potpuno mi je OK da su mnogi pravoslavci studirali na katoličkim i protestatnikim univerzietima , kao i obratno , ali ljubiti knjigu koja očito mrzi i negira sve hrišćansko je van svake pameti , mogao je izljubiti te muftije,odati poštovanje džamijama,... , ali kako mu nije palo napamet da nijedan musliman nikad ne bi to isto uradio sa biblijom ma koliko komunisti pretili?!
Međutim , papa je od onih koji nije pročitao kuran jer je prosto bio savetovan od nekoga u toj antikomunističkoj atmosferi na koju je naseo priču o tzv.zajedničkom abrahamskom nasleđu ove tri religije.
A to je ona islamska lažna mantra :"Evo vidite , i mi poštujemo Isusa , on je za nas svet isto kao i za vas hrišćane".
Dakle , ta priča je krenula 60' godina i papa i Vatikan su naseli na nju jer je liberalna Evropa očekivala da KC odbaci krutost i svoje loše nasleđe tako što će prihvatiti sve druge pa makar oni bili mrzioci i negatori samog hrišćanstva.
Istina , drugo vreme , ali opet jako loša odluka bez imalo promišljanja , jer kako neko ne shvata da taj čin ljubljenja kurana ne izaziva poštovanje spram hrišćanstva od strane muslimana nego za nji to znači da je vođstvo hrišćana prihvatilo da su se ogrešili o muslimane i da je hrišćanska vera upravo onakva kako to Muhamed govori , lažna i da je treba odbaciti.

Ali ima nade , mislim da će sledeći papa biti sigurno drugačiji od ovoga u svakom smislu , jer dalje od ovog poniženja ne može(mislim,ne bi trebalo , osim ako ne dođe obrezani transgender papa). :zubati

To vas Hvrate suštinski više ne bi trebalo brinuti , jer ako se nastavi ovim putem , mislim da će i kod vas doći tzv."pravoslavni momenat" da vam Rim i njegov biskup kao u 10.stoleću predstavlja samo časno apostolsko mesto , a nikako suštinski autoritet koji će odlučivati ko je vaš narodni duhovni pastir(biskup i kardinal).

To je moja poanta. Kako on je dolazio iz Poljske i odrastao u skroz drugim okolnostima (Rusi, Nijemci, Holokaust) najvjerojatnije nije imao pojma o Islamu i Muhamedu. Možda čak i je ali ono odlučio je biti ponizan. Međutim, isto tako siguran sam da je danas živ ne bi to radio i siguran da bi imao istu priču kao danas Orban. Podržao bi sigurno i svoju zemlju Poljsku protiv migracije i vrlo sigurno bi se približio Rusiji i Putinu (ovdje je zanimljiv bio odnos Bjelorusije i Vatikana jer tijekom 90ih Vatikan je bio jedini diplomatski kanal Lukašenku prema Zapadu)

Papa Ivan Pavao je bio idealan čovjek za tu poziciju u to hladnoratovsko vrijeme. Osim što je bio Poljak, bio je prihvatljiv liberalima kao i staroj vatikanskoj strukturi. Bio je antikomunist i istovremeno prihvaćao zaključke Vatikana II.

Što se tiče Hrvata i Vatikana, predviđam da će puknuti ta ljubav između nacionalnih Hrvata i Vatikana. Do sada se ljubav zasnivala na tome da Crkva podržava nacionalizam dok bi nacionalisti Crkvi podarili vjernike. Ukoliko biskupi u Hrvatskoj prestanu podržavati nacionalizam tako će puknuti i ta ljubav. Sada domaći biskupi kao recimo sisački biskup Košić to savršeno razumiju međutim papa Franjo očito ne, pa ako će jednom u budućnosti postaviti liberale za biskupe biti će za RKC u Hrvatskoj vrlo pogubno. Desničari u Hrvatskoj će postati ateisti i pridružiti se ljivčarima u zahtjevima da se ukinu Vatikanski ugovori ili će neka nadobudnija frakcija osnovati neku svoju vlastitu Crkvu. Zapravo čak i postoji jedna hr nacionalna crkva

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Starokatolička_Crkva

Hrvatska starokatolička crkva je vrlo nacionalistička i primjerice kod njih je Grgur Ninski proglašen svecem (ako ne znaš tko je bio Grgur Ninski to je bio jedan biskup iz 10. stoljeća koji se opirao uvođenjem latinskog u lizurigiji)

Starokatolici su škartirali papu nakon proglašenja nepogrešivosti pontifa u 19. veku, sve ostalo glede obreda je manje više isto. Kao i kod anglikanaca.

Vrh

PostPostano: 13 srp 2020, 10:21 

joe enter je napisao/la:
Evo šaram po internetu , i naleteh na ovo i prosto ne mogu verovati svojim očima da su Vatikanu postovljeni postavljeni idoli dve trudne žene golih sisa , a ispred stoje papa i biskupi , i kako sam pročitao čak ih je i blagosiljao. :scared

slika

Ja nisam katolik i nisam čak ni vernik , ali ovo je vrhunska sramota za celi hrišćanski svet a ne samo za katolike.

Neki vjernici su bacile figure u Tiber jer nisu razumjeli o čemu se radi.
Amazonska sinoda daje glas stanovnicima Amazone, koji su ljudi treće klase u svojim državama. Katolička crkva se suprostavlja već desetljećima nepravdi u latinskoj Americi, isto poznato kao teologija oslobođenja. Nitko nije blagoslovio figure izložbe. Na kraju je Vatikan kao država dala nak znak pažnje stanovnicima Amazone što apsolutno razumijem, pogotovo Papa Franjo koji je iz Argentine.
I nemojmo zaboraviti, Katolička crkva je još uvijek misijonarska crkva.

Iz tog ugla gledano, sve izgleda drugačije.

https://www.catholicnewsagency.com/news/amazon-synods-controversial-carved-figures-thrown-into-tiber-river-45142

Vrh

PostPostano: 13 srp 2020, 11:59 

Bilic07 je napisao/la:
Neki vjernici su bacile figure u Tiber jer nisu razumjeli o čemu se radi.
Amazonska sinoda daje glas stanovnicima Amazone, koji su ljudi treće klase u svojim državama. Katolička crkva se suprostavlja već desetljećima nepravdi u latinskoj Americi, isto poznato kao teologija oslobođenja. Nitko nije blagoslovio figure izložbe. Na kraju je Vatikan kao država dala nak znak pažnje stanovnicima Amazone što apsolutno razumijem, pogotovo Papa Franjo koji je iz Argentine.
I nemojmo zaboraviti, Katolička crkva je još uvijek misijonarska crkva.

Iz tog ugla gledano, sve izgleda drugačije.

https://www.catholicnewsagency.com/news/amazon-synods-controversial-carved-figures-thrown-into-tiber-river-45142

Izvini Biliću , ali i ti si upao u mašinu komunista,liberala i ostale žgadije kao da ovo nema veze sa onim što neki misle nego je to zarad ljudskih prava.
Ovakvi performansi su poenta svega što levičari i liberali hoće , tj.oni su u službi razgradnje hrišćanstva i njegovog osmišljavanja tako što je sve pod krinkom obespravljenih ljudi , i za to je potrebno pokazati svetu u kom se pravcu crkva kreće.
Nema to veze sa podrškom obespravljenima.
Već su plesali razni pagani iz Indije i nekih plemena u crkvi sv.Petara u Rimu zarad međureligijske solidarnosti , a o ljubljenu kurana da i ne govorim.
Samo je pitanje dana kad će LGBTQ parada biti održana u Vatikanu , i dobićemo isto objašnjenje kao i za ovaj Amazon.
A najgore od svega bi sledilo to što će sama KC dozvoliti da se muslimani mole u Vatikanu , i objašnjenje će biti isto.

Zbog celibata u KC svi znamo da ima dosta gejeva svećenika , njihov lobi je vrlo jak , ali oni vrlo mudro idu napred tako što nikad direktno ne izazivaju nauk KC o gejevima i ostalima , nego suptilno i cinično kroz ljudska prava raznim medijskim performansima dovode crkvu pred svršen čin kad više ne mogu odbii ono što lobi govori da se treba učiniti.
Dakle ovaj pefrormans sa kipovima nije doslovno idolopoklonstvo crkve već samo deo procesa njene razgradnje.

Teologija oslobođenja?? , pa to je verovatno najciničnije ikada smišljeno od strane komunjara unutar crkve , jer ta crkva u latinskoj Americi je ništa drugo do komunjare u fratarskim odorama , i sad ću objasniti kako je to istina.
Ti ljudi iz Amazona su na margini društva jer ruku na srce oni su ili još uvek u kamenom dobu ili ga tek polako napuštaju tako što je crkva neke pokrstila , i sad ta teologija oslobođenja hoće da oni postanu ravnopravni deo društva tih država latinske Amerike?? , šta je to nego komunizam?!
Samo komunisti izražavaju sažaljenje spram "obespravljenih" tako što njihove mane i ostale društvene anomalije koje nisu u skladu sa napretkom veličaju kad deo borbe protiv tzv.ugnjetavača.

Vrh

PostPostano: 13 srp 2020, 14:38 

Joe, teologija oslobođenja nije samo za Indijance Amazone ( koji su apsolutna manjina) nego se radi o podršci malog čovjeka južne Amerike. Seljaka, stočara, radnika, itd koji su obespravljeni u vlastitoj državi ( Čile, Peru, Bolivia, itd). Crkva se borila protiv nepravde komunizma, isto tako se bori protiv nepravde južne Amerike i drugdje.

I ovi indijanci Amazone su Božja djeca. Što je trebao Vatikan tim ljudima reći? “ Žao nam je vas, ali vaša kultura i tradicija nas uopće ne zanimaju, to smeće ne donosite u Rim” ( verbalna šaka u glavu)

Misioniranje ide drugačije, pogotovo bez omalovažavanja.

Vrh

PostPostano: 13 srp 2020, 15:22 

Taj tzv,aktivizam KC po zemljama latinske americe zarad malog čoveka je očajnički potez ne bi li crkva sačuvala kakav takav uticaj jer su je zbog kolonijalnog nasleđa već odavno komunisti proglasili za rasiste i đubrad , a pri tome još velika kampanja tih istih levičara zbog pedofilije , a da ne govorim o velikom rastu protestatnskih američkih evanđelika.
I sad šta je činiti KC , pa ništa drugo nego eto sebe predstavljati kao borca za prava malog čoveka protiv nekih zemljoposednika i kapitalističke vlasti i vojnih hunti.

Evo da se i ispune neka prava tih malih ljudi , ja verujem da će čim se to dogodi prva na udaru biti upravo KC od tih istih malih ljudi i njihovih vođa , to je već davna klasična priča , jer kad nekome priznaš da si govno on te neće prestati smatrati govnetom niti ćeš se pretvoriti i slatki kolač zbog tog priznanja , već bez obzira na pokajanje i borbu za malog čoveka ideš direkt u kanalizaciju.

Lokalni popovi i biskupi nek pomažu male ljude , ali ako to pređe u aktivizam i to politički i još ga ovako Vatikan prihvati , to je recept za propast same crkve.
To liči kao ono kad su oni rani komunisti utopisti podržavali malog čoveka šiljeći kurac po kafana o filozofiji , kad su došli na vlast vođe malih ljudi koje su podržali prvi su bili oni koje su streljali.
Nažalost tako mislim da će proći i KC zbog ovog što čini(ne doslovno streljani).

Crkva mora biti autoritet , a pravi autoritet nema suštinske feminizirane empatije spram ljudi nego ga pre svega podučava i usmerava svojim čvrstim autoritetom gde mu govori istinu o njemu samome, koja nikad nije bajna , međutim kad crkva počne da od puke pučine pravi žrtve sistema , e onda tu crkva se gubi.

Vrh

PostPostano: 13 srp 2020, 15:47 

Teologija oslobođenja djeluje već 60 godina za malog čovjeka. Ja očekujem od crkve da pomaže najslabije i da se s njima solidarizira i to od svih: Papa, kardinali, biskupi, svećenici,...svi.

Prošla su vremena kad su najveći dužnosnici crkve samo komunicirali s plemićima i lovatorima.
Pitaj se: s kim bi se Isus solidarizirao?

Vrh

PostPostano: 13 srp 2020, 16:05 

RKC nikada nije ni podržavala kapitalizam. Papa Lav 13ti i Pio 11ti su promovirali sustav koji se naziva "distributizam". To se percipira kao odgovor RKC na socijalizam i kapitalizam. Ova slika na jednostavan način oslikava tu ideju:
slika
Ideologija se protivi stranici nasuprot koje je njen vrh a kombinira stranice koje ulaze u njen vrh trokuta.

Vrh

PostPostano: 13 srp 2020, 16:24 

Bilic07 je napisao/la:
Teologija oslobođenja djeluje već 60 godina za malog čovjeka. Ja očekujem od crkve da pomaže najslabije i da se s njima solidarizira i to od svih: Papa, kardinali, biskupi, svećenici,...svi.

Prošla su vremena kad su najveći dužnosnici crkve samo komunicirali s plemićima i lovatorima.
Pitaj se: s kim bi se Isus solidarizirao?

Odlično što si to pomenuo , jer to je zapravo onaj veliki problem.

Solidarnost na osnovu biblijske poruke je predivna stvar , i u svim ljudima budi ono najbolje bili oni vernici ili ne , ali puka solidarnost spram slabih može odvesti celi moralni porodični sistem vrednosti do rasula jer biblija svako ne pominje da u ovom svetu ne postoji hijerarhija.
E sad pitanje je veliko kakva hijararhija mora postojati da bi sistem bio održiv?! , to svakako nije ona hijararhija tzv.puke solidarnosti i ravnopravnosti gde bi mali čovek uvek postao ravnopravan samo zato što diše ovaj vazduh i što ga je bog stvorio kao i druge ljude od krvi i mesa gde bi tzv.moralistička klika(današnja crkva ili komunistički komesari) na osnovu toga izgradila hijerahiju koja po defoltu je mediokritetska i ničemu ne služi.

Ako kažemo da je crkva kao institucija moralni i duhovni autoritet , ona nema prava da u ime poniženih i slabijih gradi taj isti autoritet jer to je samo po sebi kontradikcija , i crkva onda postaje besmislena kao ta vrsta autoriteta.

Ja mislim da je bitan balans , gde crkva ne bi radila na cilju više da plemić radi šta mu volja gde ona profitira , a svakako bi bilo još lošije da u ime sirotinje se gradi autoritet jer u tom slučaju postaješ komunjara i hijerahija više nije hijararhija sposobnih i jakih nego obična klika tzv.kvazi moralističkih diktatora(komunjara).

Vrh

PostPostano: 13 srp 2020, 16:29 

OptimisticniVeSeljak je napisao/la:
RKC nikada nije ni podržavala kapitalizam. Papa Lav 13ti i Pio 11ti su promovirali sustav koji se naziva "distributizam". To se percipira kao odgovor RKC na socijalizam i kapitalizam. Ova slika na jednostavan način oslikava tu ideju:
slika
Ideologija se protivi stranici nasuprot koje je njen vrh a kombinira stranice koje ulaze u njen vrh trokuta.

Uloga vere i crkve je da osvesti pojedinca da pomaže ljudima na osnovu Hristove poruke , a uloga države je da zakonski dopusti da svi imaju jadnaka prava da rade i prospriraju , a čim se pomaganje malom čoveku prihvati neka inistitucija kao što je crkva ili država to je recept za propast sviju, i države i crkve.

Vrh

PostPostano: 13 srp 2020, 16:33 

joe enter je napisao/la:
slika

Uloga vere i crkve je da osvesti pojedinca da pomaže ljudima na osnovu Hristove poruke , a uloga države je da zakonski dopusti da svi imaju jadnaka prava da rade i prospriraju , a čim se pomaganje malom čoveku prihvati neka inistitucija kao što je crkva ili država to je recept za propast sviju, i države i crkve.

Ne slažem se. To je nekakav evolucijski koncept po principu opstanka najjačeg. Katolici ne žive po tom principu.

Vrh

PostPostano: 13 srp 2020, 16:52 

Ne slažem se. To je nekakav evolucijski koncept po principu opstanka najjačeg. Katolici ne žive po tom principu.

Bog na nebu car na zemlji , jel to evolucijski koncept??, pa nije doslovno biološki , već je to i bog tako uredio kako i sama biblija govori.

Hijerarhija mora postojati a ujedno i ljudskost i ljubav da bi sama hijerahija kao i ljudskost i ljubav imali smisla.

Crkva ne sme biti humanitarna ustanova i promoter političke jednakosti i ravnopravnosti , njena misija treba biti da podučava ljude humanosti i ljubavi u ime boga.

Vrh

PostPostano: 13 srp 2020, 17:28 

joe enter je napisao/la:
slika

Mislio sam na ovo boldano.

Vrh

PostPostano: 14 srp 2020, 11:25 

Ovo nikako ne mogu razumjeti, zvuči kao najbrutalniji kapitalizam. Bez suosjećaja za slabijeg:

“...a čim se pomaganje malom čoveku prihvati neka inistitucija kao što je crkva ili država to je recept za propast sviju, i države i crkve.”

Tko bi se brinio za (par primjera gdje se angažira crkva):
HIV-pozitivnu djecu Rio de Janeira?
Gladne, žedne, bolesne ljude širom svijeta?
Škole, vrtiće, bolnice?
Pučke kuhinje?
Socijalne službe?
I još puno toga

Tko bi trebao preuzeti te funkcije po tebi Joe?

Vrh

PostPostano: 14 srp 2020, 14:35 

Distributizam je najprirodnija, najslobodnija i najpravednija ekonomska doktrina.

Starokatolici su u raskolu s Crkvom kao i drugovatikanska sekta. Crkva je u pustinji kao za vrijeme Svetog Atanazija u 4. stoljeću, hijerarhija u egzilu, a vjera u srcima običnih ljudi.

Vrh

PostPostano: 14 srp 2020, 21:53 

podrinje je napisao/la:
Starokatolici su škartirali papu nakon proglašenja nepogrešivosti pontifa u 19. veku, sve ostalo glede obreda je manje više isto. Kao i kod anglikanaca.

U Hrvatskoj su osnovani 1922. godine od stane jugoslavenski orijentirani Hrvata koji su smatrali da KC previše ljubi dupe Italiji. Nisu nikada bili popularni ali eto nekako su uspjeli do danas opstati. Oni nisu nužno alternativa.

Vrh

PostPostano: 14 srp 2020, 22:18 

podrinje je napisao/la:

U Hrvatskoj su osnovani 1922. godine od stane jugoslavenski orijentirani Hrvata koji su smatrali da KC previše ljubi dupe Italiji. Nisu nikada bili popularni ali eto nekako su uspjeli do danas opstati. Oni nisu nužno alternativa.

Kasno je sad za presedanje iz voza u voz, svetu je ostalo još par stajališta i fajront.

Vrh

PostPostano: 14 srp 2020, 22:29 

Bilic07 je napisao/la:
Ovo nikako ne mogu razumjeti, zvuči kao najbrutalniji kapitalizam. Bez suosjećaja za slabijeg:

“...a čim se pomaganje malom čoveku prihvati neka inistitucija kao što je crkva ili država to je recept za propast sviju, i države i crkve.”

Tko bi se brinio za (par primjera gdje se angažira crkva):
HIV-pozitivnu djecu Rio de Janeira?
Gladne, žedne, bolesne ljude širom svijeta?
Škole, vrtiće, bolnice?
Pučke kuhinje?
Socijalne službe?
I još puno toga

Tko bi trebao preuzeti te funkcije po tebi Joe?

Pogrešno si me razumeo.
Treba naravno pomagati , ali kad sebe proglasiš za pomagaoca i da ti je to osnovna odredba,značaj i funckija , onda si ga ugasio , jer time stvaraš zavisnost kod sirotinje,bolesnih,itd,...i kad jednom se iscrpe resursi koji inače ne padaju sa nebesa, narod postaje besan jer misli da zaslužuje sve to samo zato što je živ i da je večna žrtva nekog sistema , onda svet kreće u anarhiju i traži spasioca u tiraninu.

Pojedinci trebaju preuzeti funckije u ime svojih načela , a to mogu biti razne humantirarne organizacije,...međutim kad to radi katolička crkva i država onda je to žešća greška jer njihova svrha nije to već nešto drugo.

Ako pretvoriš KC u humantiranu organizacuju , smatraj da će ona nestati istog dana čim joj lova prestane stizati.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 20:12 

Svrha crke je vjera i karitativni poslovi. Josip i Marija su tražili pomoč pa se Isus rodio u štali.
Crkva si to ne smije dopustiti jer bi izgubila povjerenje naroda. Ljudi bi rekli koji licemjeri ( to i sad već neki govore).

Radni kolega je iz Kalkute, Indije. Pitam ga što misli kao Hindi o crkvi i Majki Tereziji, kaže on: “ Crkva i majka su ljude školovali, hranili, lječili, tako i mene i moju obitelj. Zahvalan sam, ne mogu ti opisati koliko.”

Takvih primjera imaš na svakome kontinentu, svaki dan.

Zbog takvih stvari cijenim crkvu.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 20:54 

Bilic07 je napisao/la:
Svrha crke je vjera i karitativni poslovi. Josip i Marija su tražili pomoč pa se Isus rodio u štali.
Crkva si to ne smije dopustiti jer bi izgubila povjerenje naroda. Ljudi bi rekli koji licemjeri ( to i sad već neki govore).

Radni kolega je iz Kalkute, Indije. Pitam ga što misli kao Hindi o crkvi i Majki Tereziji, kaže on: “ Crkva i majka su ljude školovali, hranili, lječili, tako i mene i moju obitelj. Zahvalan sam, ne mogu ti opisati koliko.”

Pozitivno, s tim da taj karitativni rad ide skupa s prozelitizmom.

Znaju da su Hidusi otvoreniji i da mogu za pocetak prihvatiti Jesusa kao jedno od bozanstava. :zubati

Nema ukradenog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ako nema BiH.

33% dionica firme koja je bankrotirala vrijede 0.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 20:54 

Taj tvoj Indijac je prešao na katoličanatvo?

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 21:01 

S obzirom da je pokatoličeno 1% Indije, mislim da je pošteno da bar 0.5% Hrvata pređe na Hare Krišna. :zubati

slika

KC bi trebala podržati i bratski dobrotvorni rad Jehovinih svjedoka, scijentologa i budista koji daju besplatne tečajeve joge kako za zdrav duh tako i za zdravo tijelo. :D

Nema ukradenog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ako nema BiH.

33% dionica firme koja je bankrotirala vrijede 0.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 21:15 

Ovaj ima u na čelu :ujko

Vrh

PostPostano: 15 srp 2020, 22:22 

Bilic07 je napisao/la:

Apsolutno se ne slažem , misija crkve nije da hrani sirotinju niti bilo šta slično , njena misija je da privede narod i pojedince bogu i ništa više , jer ako je misija hraniti sirotinju i time ih privlači veri to je ništa drugo do podmićivanje i čim se isprazni kazan narod više to ne benda ni mrve, to vidimo kod protestanata non-stop kao i zadnjih decenija kod katolika upravo zbog tog protestatnskog pristupa veri i narodu putem hranjenja.
Kad crkva privede pojedince bogu , oni zbog svoje vere i božanske savesti će činiti dobra dela spram sirotinje i to je sva poenta.
Crkva je tu da služi bogu sa vernim narodom a ne da ga hrani , jer ruku na srce odakle pare crkvi??,jel majka tereza radila na njivi pa svoju zaradu podelila sirotinji?? , pa nije nego je to činila od priloga bogatih pojedinaca.

Zato bogati pojedinci u ime svoje vere i crkve trebaju davati sirotinji a ne da to crkva čini.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3157 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 127  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: