HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 pro 2024, 20:51.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1094 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 44  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Istočno Sarajevo
PostPostano: 14 kol 2020, 23:54 

@ novovrijeme Muslimani sve misle da sve znaju o Istočnom Sarajevu a mnoga toga lupetaju. Ja ne komentarišem ništa puno o federalnom Sarajevu jer nisam najbolje upućen u sva dešavanja tamo. Nešto znam nešto ne znam. Kako vidim neki šire propagandu da masa ljudi (Muslimana) iz Sarajeva kupuje stanove kod nas se naseljava,a riječ je veoma rijetkim slučajevima. Uglavnom zamjene te stanove sa Srbima iz Sarajeva ili su u miješanom braku pa odluče ovdje živjeti. Tvoj problem je što si ti ljubomoran na nas i sutra da možeš doselio bi ovdje lizao bi se sa muslimanim po državnim institucijama za dobru platu... Znam je dobro te velike turbo Srbe.. Corona party Rajvosa,elita Pala i Lukavice sa Muslimanima cuga.

Vrh

PostPostano: 15 kol 2020, 00:09 

Lutorčina je napisao/la:
Corona party Rajvosa,elita Pala i Lukavice sa Muslimanima cuga.

Ma to vam je najveća sreća korone. Što je Košarac cugao sa Muslimanima.
Jadni ste i bjedni.

Nema nikakvog sukoba ni ljubomore između Srba iz BL i Srba iz Istočnog Sarajeva.
Draža mi je jedna nova zgrada u Istočno Sarajevu nego 3 u BL.
Ti naši ljudi dole su heroji u novou Srba sa Kosova.
A ti gledaj i crkavaj od muke. Spominji babinog strica koji zna brata od tetke koji se zaposlio u Sarajevu a on ima kolegu Muslimana koji radi u Istočnom Sarajevu blalblabla ništa. Ništa se neće promjeniti. Vama niče srpska Sparta uz Kasabu, najdraže Sarajevo, jedini plijen za koj ste ginuli.
Ljudi kojih ste se riješili, bar tako ste mislili, to ste proslavili, su opet tu. I sve ih je više. I biće ih još više. To je projekt koji neće stati i ti ljudi vam nikad neće ni oprostiti ni zaboraviti 1992-95.
A to što radimo u istitucijama BiH koje su u Sarajevu, to je naše. Da se vas pitalo ne bi radio ni jedan. Morate nas gledati u Bliskoistočnom Sarajevu i gledaćete nas dok postoji *** zvano BiH.

Vrh

PostPostano: 20 kol 2020, 08:24 

Stambeni blokovi daleke 2017. :zubati

I danas :thumbup1

slika

Vrh

PostPostano: 20 kol 2020, 09:52 

Džaba ti sve, ali se vidi da tamo živi siromašan, neuredan, oronuo i neodržavan narod. Pored toga što je većina Srba prirodno ružna i neugledna, nekakvi su masni i odrpani kad ih vidiš. Cakle im lica od masti.
Masa stanova je prazna, seljaci su na svojim imanjima kad je sjetva i žetva.

Vrh

PostPostano: 20 kol 2020, 11:42 

Grumpy je napisao/la:
Džaba ti sve, ali se vidi da tamo živi siromašan, neuredan, oronuo i neodržavan narod. Pored toga što je većina Srba prirodno ružna i neugledna, nekakvi su masni i odrpani kad ih vidiš. Cakle im lica od masti.
Masa stanova je prazna, seljaci su na svojim imanjima kad je sjetva i žetva.

Jes vala

novovrijeme je napisao/la:
Malo slika gradskog zivota...

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

A sa druge strane gospoda iz Bliskoistočnog Sarajeva

slika

slika

slika

:klanjam

Vrh

PostPostano: 20 kol 2020, 15:17 

Svaki komentar od ovog muslimana teški fašizam i šovinizam. Tako na Klix pišu i doma pričaju pa misle da je to svugdje normalno.

Vrh

PostPostano: 20 kol 2020, 15:29 

Kakogod, ali ljepše su mi istočne Sarajke od bliskoistočnih. :D Još će tražit da ih primite u RS kako je krenulo.

Vrh

PostPostano: 20 kol 2020, 15:31 

gdje je Ceha da mi malo nacrta kako se Sarajevo logično moglo podjeliti da je umjesto Miloševića sa srpske strane bio netko tko ne bi davao muslimanima šakom i kapom.

dakle da zamislimo da Srbima ostaje Grbavica, Ilidža, Ilijaš i Vogošća, ali da muslimani izađu iz potpunog okruženja i dobiju solidan koridor s ostatkom svog teritorija.

i pretpostavka koliko bi Srba danas bilo u takvom Sarajevu.

slika

Vrh

PostPostano: 20 kol 2020, 16:10 

Bolje što smo im dali pola Sarajeva, biće manje komplikacija kada se budemo razdruživali.

Vrh

PostPostano: 20 kol 2020, 16:18 

dudu je napisao/la:
gdje je Ceha da mi malo nacrta kako se Sarajevo logično moglo podjeliti da je umjesto Miloševića sa srpske strane bio netko tko ne bi davao muslimanima šakom i kapom.

dakle da zamislimo da Srbima ostaje Grbavica, Ilidža, Ilijaš i Vogošća, ali da muslimani izađu iz potpunog okruženja i dobiju solidan koridor s ostatkom svog teritorija.

slika

Sračunaj koliko bi bilo i Muslimana nakon što bi ih Ešdaun sve vratio u Srpsko Sarajevo.

Vrh

PostPostano: 20 kol 2020, 19:37 

Odličan mi je ovaj otvoreni način građenja Centra II

slika

Gdje su zgrade razdvojene umjesto kao Centru I blokovski zatvorene.
Centar III ce se graditi isto na otvoreni način.
Daleko je ljepše, humanije i obezbjeđuje bolji protok vazduha.
:palacgore2

Vrh

PostPostano: 20 kol 2020, 21:33 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Ja volim kvadrante zgrada (P+3 i P+4). Unutra zajedničko dvorište i podzemna garaža. Omogućuje više zelenila u gradovima, lijepu urbaniziranost, posloženost, humanije življenje.

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 20 kol 2020, 21:37 

Jahorina blizu joj... nemojte me... :D

Vrh

PostPostano: 20 kol 2020, 21:38 

Vrhbosna koja ima vodu i frišku havu. Kud ćeš bolje!

Vrh

PostPostano: 21 kol 2020, 03:03 

dudu je napisao/la:

slika

Sračunaj koliko bi bilo i Muslimana nakon što bi ih Ešdaun sve vratio u Srpsko Sarajevo.

Ne bi ih bilo puno. Centralni dio Ilidze je bilo preko 80% naseljen Srbima,jedino su prevagu imali naselja Butmir,Sokolović Kolonija. Na Grbavici su večina bili Srbi,a i na Trgu Pere Kosorića. Mjenjali bi stanove svako za svoj dio grada. Bolje da je išla podjela kao što je dudu predložio nego da smo se raselili svukuda po Bosni,Srbiji i po inostranstvu.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2020, 03:08 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Vrhbosna koja ima vodu i frišku havu. Kud ćeš bolje!

Vode ima. Zadnju redukciju smo imali prije 20 godina. Što se tiče have i nas smog guši zimi podjednako kao njih. Možda je za nijansu kod njih jače zbog većeg prometa saobraćaja.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2020, 03:23 

dudu je napisao/la:

slika

Baš me čudi ovaj popis. Podaci su mi pomalo nerealni al ajde. Zbunjujeme činjenica da je u Vojkovićima popisano 46 Muslimana,a prije rata su bile svega 2 muslimanske kuće tu i možda 5 - 6 udatih Muslimanki za Srbe. U naselju Krupac ima svega 30 tak kuća i nijedna muslimanska,a piše da ih je na popisu bilo 35 Muslimana. Butmir popis 138 Srba i 72 Hrvata. Niko nikad nije čuo da postoji i jedna srpska ili hrvatska kuća u Butmiru. Najhomogenije muslimansko naselje u Sarajevu je Butmir. Da je udato 138 Srpkinja u Butmir i to mi je nerealno jer to je selo ko Vojkovići zatvoreno u svoje društvene krugove bez puno kontakta sa drugim narodima i za vrijeme mira :neznam .

Vrh

PostPostano: 21 kol 2020, 09:21 

slika

Desna polovina slike, preko puta nove saobraćajnice je Centar III.
Već je počela izgradnja. :zivili
U ovom donjem dijelu će biti zgrade i jezero a u gornjem gdje su hale će biti poslovna zona.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2020, 13:05 

Odlično, ova desna strana Decanske treba da bude centar grada. Tu da se prave sedišta kulturnih i naučnih institucija i administrativna sedišta. Hangare srušiti.

Moglo bi se od te Crkvice gore do Jezera (koje ce biti gde je sad ovo zeleno udubljenje), napraviti šetalište slično ilidzanskom za Vrelo Bosne, sa visokim drvoredima, koje ce da spaja dva trga - kod jezera i kod Crkve.

Vrh

PostPostano: 22 kol 2020, 12:34 

Robbie MO je napisao/la:
Pobacajte 20 spomenika po gradu, treba vam projekt poput onog Skopje 2020. :zubati

Izgleda se se čita ovaj forum i u administraciji IS. :zubati

Citat:
Ћосић предложио назив новог парка – Парк великана

slika

Начелник општине Источно Ново Сарајево упутио је данас приједлог Скупштини општине о називу новог парка.

Парк великана, како је приједлог да се назове, гради се између Хиландарске и Дечанске улице.

По приједлогу, биће постављене бисте доктора Миодрага Лазића, команданта “Белих вукова” Срђана Кнежевића, пилота Стевана Попова, Светог Саве, Патријарха Павла, Јована Дучића, Алексе Шантића, Степе Степановића и Стаке Скендерове.

Детаље доносимо током дана у видео прилогу.

https://www.citajfilter.com/2020/08/21/ ... %b0%d1%80/

Vrh

PostPostano: 23 kol 2020, 03:35 

dudu je napisao/la:

slika

Ma na moru sam, uživam s klincima.

Za konkretno pitanje, priča je ovakva.
Vance-Owenovim planom je prvo predviđen distrikt.
Kasnije su mu se redefinirale granice (otpali Kiseljak i Kreševo, priča o Varešu....), distrikt je trebao imati cca 3% teritorija.

Kasnije, Owen-Stoltenbergovim planom je predviđeno da od ta 3%, 1% ide Srbima, a ostatak muslimanima.
U jednom trenutku su muslimani nažicali i da dobe cijeli distrikt ako se Srbi odluče napustiti BiH, oni bi ga samo preuzeli.

U Daytonu su Srbi nudili Vogošću i Ilijaš na sjeveru, da se sredi postotak, a njima bi ostao ovaj prsten.
Muslimani bi dobili veći komad Trnova i pustih brda.

No Milošević je to presjekao.
Htio je kazniti BiH Srbe za neposlušnost (Krajišnikovu kuću je ostavio muslimanima) i htio je jasnu granicu, da ne bi muslimani kasnije preuzeli cijeli distrikt
Pingaj me zakojih tjedan dana, složim kartu kad sam u zg-u.

Vrh

PostPostano: 24 kol 2020, 00:42 

slika

Desna polovina slike, preko puta nove saobraćajnice je Centar III.
Već je počela izgradnja. :zivili
U ovom donjem dijelu će biti zgrade i jezero a u gornjem gdje su hale će biti poslovna zona.

Svaka cast. Prelijepo, možemo se ugledat i zavidit.
Jezero je jako dobra ideja, pa i vise jezera, da razbije monotoniju. Ja bih napravio prava duža jezera za veslanje.

Sa svakom novom zgradom poništavate oko 0.2% gubitka Sarajeva u Dejtonu. Jer se cijela predratna srpska populacija Sarajeva može smjestiti u ovakvih 500-njak zgrada.

Muslimani su platili s minimalno 2% teritorija BiH da vas nema oko Sarajeva. Odnosno da su vam prepustili Dobrinju i Grbavicu vi bi im morali dati oko 1000km2 u istočnoj Bosni, npr. Bratunac+Srebrenicu+ koridor do tamo.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 24 kol 2020, 00:56 

Ono sto fali Istočnom Sarajevu je regionalni ugled kojeg su imali prijeratni Srbi, i da ukradu bar 10% pažnje koju ima Sarajevo.

Trebaju vam regionalni festivali za takvo sto.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 24 kol 2020, 01:05 

Vi bi trebali otvoriti tržište istočne RS za kompanije iz Hercegovine, a mi bi bi investirali i otvorili podružnice naših kompanija.

Ovo je primjer sto je Agram / Euroherc Osiguranje napravio u Bihaću i Banja Luci, vjerojatno najbolja poslovna zgrada u oba grada:

(1. slika BL, 2. slika Bihac)

Privitak/ci:
AD2632B2-215C-423E-812F-4098D70F023D.jpeg
AD2632B2-215C-423E-812F-4098D70F023D.jpeg [ 61.95 KiB | Pogledano 4015 put/a. ]
C1A4CA5D-C74D-47AC-A3C1-66963A5FF24F.jpeg
C1A4CA5D-C74D-47AC-A3C1-66963A5FF24F.jpeg [ 69.27 KiB | Pogledano 4015 put/a. ]

Vrh

PostPostano: 24 kol 2020, 01:19 

Hrvatima je neobično drago vidjeti slike Istočnog Sarajeva, iako možda ne znamo zašto, a evo da objasnim zašto:

Istočno Sarajevo razbija samopouzdanje Muslimana tamo gdje su najjači i najsamopouzdaniji, a to je u Zapadnom Sarajevu. :zubati

Naravno, i to što ih iritira nama je drago. :zubati

Lijepo je da hrvatski političari daju legitimitet i značaj ovome gradu kroz sastanke sa srpskim delegacijama koji se često odvijaju u Istočnom Sarajevu, ako ne već u Mostaru ili Banja Luci.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1094 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 44  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: