HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 17 pro 2024, 21:40.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3531 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 142  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 04 pro 2020, 10:09 

Nisam ja protiv kuće, možda si i napravim jednu uskoro, sa komadom zemlje gdje će biti vrt, voćnjak i svemirski program.

Samo kažem, zašto onda selo već sada ne vrvi od života? Ima opustjelih sela, kako je došlo do toga. Onih nekoliko što su ostali imaju dobar fertilitet, a gdje su svi ostali? Odvelo ih obećanje o blještavilu u gradu.

1048 of 2558 - 40.97%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 10:19 

Zašto se svi osjećate tako prozvano? Ispada da sam vam svima hebao mater. :zubati Kome je dobro u stanu, koga isti ne ograničava i misli da u njemu može kvalitetno živit i pravit djecu svaka čast. Ja govorim o nekim prosjecima.

A tema je kompleksna, evo moj kraj, ljudi koji su ostali su isti materijalisti kao i ovi koji su otišli,

samo što su Jure, Ante i Mate koji su ostali imali ćaćin biznis, posao u općini, ili su se sami snašli,
dok Ivan, Pero i Jozo nisu i zato su i otišli. Isti likovi jbt. Ispada ovi koji su ostali su kao neki ljuti patriote i Haredi a ovi koji koji su otišli su kurvaroši kockari pijančine i probisvijeti.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 10:25 

Sela gdje ima života imaju (uglavnom) jednu značajku - da se iz njih laganom šetnjom može stići do grada, iliti da su tako blizu grada da djeca tih sela pješače do škole koja je u gradu.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 10:40 

Već je više ljudi napisalo da je u gradu za djecu problem taj jedan wc. A koliko je Planina wca imao tvoj pradjed koji je štancao djecu? Takav wc kakav je on imao možeš imati i u gradu , zaletiš se do prve šumice.

Kad ja odem kod rodbine na selo zimi, oni su isto zatvoreni u kućama i gledaju Olivera Mlakara na televiziji, nitko ne gimnasticira vani na hladnoći po mraku, obično sam ja taj koji se ustane u zoru i ide u neke aktivnosti.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 10:44 

Kaftanzoglio je napisao/la:
Već je više ljudi napisalo da je u gradu za djecu problem taj jedan wc. A koliko je Planina wca imao tvoj pradjed koji je štancao djecu? Takav wc kakav je on imao možeš imati i u gradu , zaletiš se do prve šumice.

Kad ja odem kod rodbine na selo zimi, oni su isto zatvoreni u kućama i gledaju Olivera Mlakara na televiziji, nitko ne gimnasticira vani na hladnoći po mraku, obično sam ja taj koji se ustane u zoru i ide u neke aktivnosti.

Pradid je išao do prvog zida iza kuće a ti dok iz stana dođeš do prvog parka i izvadiš ga na sred grada taman te može marica skupiti za ludaru. Čemu ovakva banaliziranja stalno?

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 11:23 

Planina je napisao/la:
Zašto se svi osjećate tako prozvano? Ispada da sam vam svima hebao mater. :zubati Kome je dobro u stanu, koga isti ne ograničava i misli da u njemu može kvalitetno živit i pravit djecu svaka čast. Ja govorim o nekim prosjecima.

A tema je kompleksna, evo moj kraj, ljudi koji su ostali su isti materijalisti kao i ovi koji su otišli,

samo što su Jure, Ante i Mate koji su ostali imali ćaćin biznis, posao u općini, ili su se sami snašli,
dok Ivan, Pero i Jozo nisu i zato su i otišli. Isti likovi jbt. Ispada ovi koji su ostali su kao neki ljuti patriote i Haredi a ovi koji koji su otišli su kurvaroši kockari pijančine i probisvijeti.

Potpisujem ovo za prozivanje ljudi koji odu, to mi je teška razina debiliteta. Ljudi idu za poslom a prozivaju ih cesto dica lokalnih šerifa kojima su tata i mama sve sredili pa mogu dokono gubit dane i izigravat velike domoljube. Joj kako je meni na jednoj fešti sin lokalnog hdz budže isa pametovat u tom pravcu, jeba san mu sve po spisku pizda je umuča i bio je manji od makova zrna.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 11:28 

Demografski trendovi u Hrvatskoj dio su općih trendova koji su zahvatili čitavu Europu, Sjedinjene Države, ali i sve veći dio svijeta.
Većina razvijenih zemalja Zapadne Europe prirodni pad stavnovništva kompenzira useljavanjem stanovništva. Hrvatska međutim, svoj prirodni pad dodatno pogoršaca višedesetljetnim iseljavanje i to ponaprije mladog navitalnijeg,stanovništva. To jednako vrijedi i za Hrvate (ali i za Srbe i još više muslimane) u BiH.
Činjenica jesta da se taj val masovnog iseljavanja smanjio, a u posljednje vrijeme ima i značajno vraćanja mladih iz Irske i drugih zemalja Zapadne Europe.
Unatoč svemu ne treba sijati pesimizam nego ohrabrivati pozitivne trendove.
Primjerice, kada se glede broj rođenih po redosljedu tu Hrvati bolje stoje i od Srba i od muslimana.
Prilažem jedan zanimljiv i ohrabrujući tekst o broju rođenih prema nacionalnosti majke u Hrvatskoj i Srbiji.
https://slavonija.in/zivorodeni-u-hrvat ... strukturi/

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 11:34 

Kaftanzoglio je napisao/la:

Pokvarila se mladost, svi bi na wc, nitko više neće koristit noćne posude. Lonci im prazni stoje, ionak niš ni ne kuhaju u njima. Božja sramota. Narod koji može srat u posudu je narod koji opstaje, sve ovo ostalo je trulo i dekadentno. Wc industrija milijarde okreće, BIG TOILET industrija sve upravlja i smije nam se svima.

Pri morju, pri plavomu morju, kak senja je z kamena grad, tam želje navek mi letiju, tam pak bi se vrnuti rad.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 11:38 

Hahah to to i u coroni ke industrija WC papira najbolje prošla.

Mene ohrabruje da se pad rođenih zaustavio i imamo povećano useljavanje. Važno je da se proces imigracije ne otrgne kontroli, da pristižu brojke i kulture koje mozemo apsorbirat i asimilirat a ne neki nepoželjni elementi koji ce izgrađivat geta. Mislim da je izazov budućnosti apsorbcija i asimilacija a ne pad nataliteta jer je na tom polju najgore iza nas, nece bit daljnjih većih padova.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 12:58 

Velebit je napisao/la:
Aljaska nema 1.9... to je statistika iz 80ih a tamo je malo kasnila libtardizacija... plus sta ti vridi i 2.2 ako iti 10% mladih ode ca
Danas na Aljaski:
Bilci imaju 1.7 a u New Yorku 1.6

Sad si već počeo i s netočnim podatcima, nađi relevantnije izvore!!

Na Aljasci je 1.9 iz 2017.!!!

Država New York ima i svoj ruralni dio, koji podiže prosjek. Grad New York ima svoj suburbani dio koji isto podiže prosjek.

Mantraš, cherrypickaš i ponavljaš nebulozne dijagnoze u stilu "uzrok zgarišta je požar".

To što si nadrobio hrpu stranica teksta ne znači da si išta konkretno rekao.

I na kraju, nema ni jednog mjesta na svijetu gdje ljudi u 60 kvadrata imaju išta više od katastrofalnog fertiltiet.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 13:31 

Planina je napisao/la:
Zašto se svi osjećate tako prozvano? Ispada da sam vam svima hebao mater. :zubati

Ispričavam se ako si dobio taj dojam. Što se mene tiče, razgovaramo nadam se konstruktivno, s ciljem dolaženja do nekih konkretnih zaključaka. Svima nam je u interesu razmrsiti ovaj problem. :palacgore1

Inače, nepotrebna je ta dilema mindset ili selo. Sasvim je moguće da demografija ovisi o nizu faktora, ne samo o jednom ili dva. Nema potrebe birati, zašto ne oboje, i više ulaganja u ruralne krajeve i predgrađa + mijenjanje društvenih normi + nešto treće, četvrto ili čak deseto.

1048 of 2558 - 40.97%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 13:38 

Naša Kvačica je napisao/la:
Planina je napisao/la:
Zašto se svi osjećate tako prozvano? Ispada da sam vam svima hebao mater. :zubati

Ispričavam se ako si dobio taj dojam. Što se mene tiče, razgovaramo nadam se konstruktivno, s ciljem dolaženja do nekih konkretnih zaključaka. Svima nam je u interesu razmrsiti ovaj problem. :palacgore1

Inače, nepotrebna je ta dilema mindset ili selo. Sasvim je moguće da demografija ovisi o nizu faktora, ne samo o jednom ili dva. Nema potrebe birati, zašto ne oboje, i više ulaganja u ruralne krajeve i predgrađa + mijenjanje društvenih normi + nešto treće, četvrto ili čak deseto.

Ja bih se s tobom složio, al ine može se negirati i povezanost mindseta i odabranog mjesta prebivanja.

Uostalom, vidi se i po rezultatima glasanja i fertilitetu gdje pobjeđuju oni relativno desniji, a gdje oni relativno ljeviji.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 13:46 

Mogu neki osobni primjer dati, iako je to uvijek nezahvalno. Ali možda dođemo do nekog novog faktora :zubati

Ja, ako sam išta znao cijelog života je to da želim/ću imati djecu. Nekako je usađeno, nema tu nekog razloga, ni objašnjenja, jednostavno stvar koja je toliko kristalno čista i jasna u glavi i srcu. Želim imati svoju djecu. Najmanje troje njih. Nema nikakvih drugih faktora koji utječu na to. Nema tu kvadrata, posla, novca. Možda to ima utjecaja kad bi pričali nakon 3. djeteta da li ići još dalje. Ali nikad sekunde ne pomisliš da je to trošak, obaveza, odricanje.... E sad, jel to kršćanski odgoj, ili je to katolibanska okolina, ili je nešto osmo ne znam. Znam samo da je to nešto što je jednostavno tako, usađeno i nema priče oko toga.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 13:54 

divizija je napisao/la:
Naša Kvačica je napisao/la:

Ja bih se s tobom složio, al ine može se negirati i povezanost mindseta i odabranog mjesta prebivanja.

Uostalom, vidi se i po rezultatima glasanja i fertilitetu gdje pobjeđuju oni relativno desniji, a gdje oni relativno ljeviji.

Slažem se i ja, svi smo na istoj strani ovde, ne smemo da se bijemo.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 14:08 

Nek mi netko pokaže par koji ima troje djece u komunističkom stanu, vjerovatno se i nađe koji al mnogo rijeđe od parova koji nemaju ni jedno. četvero bukvalno nema u cijeloj Hrvatskoj. S 5, 6, 7? Parovi s 10 djece u komunističkom stanu?
Ne razumim tu suludu obranu komunističkih stanova, jednostavno ne možete nikako negirat da je to tako. Da u komunističim stanovima 1 od 200 parova ima troje djece a cetvero ni jedan.

Sve ovo drugo što govorite također stoji i utječe na fertilitet, to nitko od nas ne negira, ali ne možete ni vi negirat činjenicu da u komunističkim stanovima ima mane djece nego u kućama. I to mnogo manje.
To treba mijenjat. Nedavno je vlada uvela sufinanciranje kredita za stanove mladim bračnim parovima. Potpun promašaj za natalitetnu politiku. U startu znamo da će imat u najboljem slučaju dvoje djece. Treba preorat komunističke nebodere i gradit kuće i fertilitet bi skočio uz sve ostale probleme koji ga ruše. Onda možemo pocet rješavat i probleme o kojima Kaftan i Velebit pričaju, iako nisu ponudili rješenje tih problema.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 14:12 

carles je napisao/la:
Mogu neki osobni primjer dati, iako je to uvijek nezahvalno. Ali možda dođemo do nekog novog faktora :zubati

Ja, ako sam išta znao cijelog života je to da želim/ću imati djecu. Nekako je usađeno, nema tu nekog razloga, ni objašnjenja, jednostavno stvar koja je toliko kristalno čista i jasna u glavi i srcu. Želim imati svoju djecu. Najmanje troje njih. Nema nikakvih drugih faktora koji utječu na to. Nema tu kvadrata, posla, novca. Možda to ima utjecaja kad bi pričali nakon 3. djeteta da li ići još dalje. Ali nikad sekunde ne pomisliš da je to trošak, obaveza, odricanje.... E sad, jel to kršćanski odgoj, ili je to katolibanska okolina, ili je nešto osmo ne znam. Znam samo da je to nešto što je jednostavno tako, usađeno i nema priče oko toga.

U HB ne postoji čovjek koji misli da je dvoje dovoljno i koji ne želi barem troje.
Tako da je to mentalitet i mislim da će to tako i ostati bez obzira na sve.
Bilo je jedno vrijeme zbog utjecaja komunizma da su " gospođe" smatrale kako je dvoje napredno, a više seljački i u to vrijeme je bio jedan dio parova sa dvoje. Danas toga više nema. Svi u glavi imaju i želju i razum da smatraju da je 3 donja granica.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 14:17 

zaba1111 je napisao/la:
carles je napisao/la:

U HB ne postoji čovjek koji misli da je dvoje dovoljno i koji ne želi barem troje.
Bilo je jedno vrijeme zbog utjecaja komunizma da su " gospođe" smatrale kako je dvoje napredno, a više seljački i u to vrijeme je bio jedan dio parova sa dvoje. Danas toga više nema. Svi u glavi imaju i želju i razum da smatraju da je 3 donja granica.

Mislim da tu čak pomaže što je HB u BiH i što je BiH takva kakva jest. Ako me razumete. Taj moglo bi se reći osjećaj ugroze i potrebe za biološkim opstankom.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 14:17 

zaba1111 je napisao/la:

Odličan mentalitet i bilo bi super kad bi tako u cijeloj Hrvatskoj bilo, nego reci mi, otprilike, koliko tih parova ima troje djece u stanovima sa 60 kvadrata u Mostaru? Koliko četvero itd?
Ima li primjer nekoga sa 10 djece u takvom stanu kao npr ova prediva obitelj? http://ba.n1info.com/Vijesti/a278611/Co ... susja.html

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 14:21 

Planina je napisao/la:
zaba1111 je napisao/la:

Mislim da tu čak pomaže što je HB u BiH i što je BiH takva kakva jest. Ako me razumete. Taj moglo bi se reći osjećaj ugroze i potrebe za biološkim opstankom.

Istina ali i Hrvati su tamo manje nabijeni u nebodere i zgradurine i žive uglavnom u kućama u mnogim mjestima i to im omogućuje da upražnjavaju taj mentalitet. Dok u neboderu u stanu u 60 kvadrata netko moze i maštat o 10 djece ali ce ostat na dvoje u najboljem slučaju.
Ne razumim pojedince da se ko lavovi bore to negirat što je nemoguće negirat.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 14:26 

ne pišete o meritumu stvari. nemamo mi manjka rođenih s dvoje i više djece, niti je točno da ljudi u manjim stanovima nemaju više od dvoje, naravno da je to teško, ali nije nemoguće, kod mene u zgradi žive dvije obitelji s po 3 djece u stanu koji je skoro upola manji od mog.

problem je što je jako puno žena koje nikad nisu rađale, samo da je taj udio smanjiti, odnosno povećati broj žena koje rode bar jedno dijete već bi s tim imali značajan učinak. taj fenomen je posebno izražen u ruralnim i konzervativnijim sredinama gdje se mlade žene rano otpisuju kao stare cure i ona se sama pomiri da se neće udati i imati obitelj s 25-6 godina. to je i popis u BIH rekao, ZHK+HBK imaju više žena s 4+ rođene djece od kantona Sarajevo, ali u totalu tek nešto veću stopu fertiliteta jer imaju 40% žena koje nikad nisu rađale.

zato su Česi u konačnici bolji od nas jer njih boli k je li dijete rođeno u ili izvan braka dok je kod nas sramota i nečuveno ako žena rodi izvan braka, čak i u većim gradovima, a kamoli po manjim mjestima.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 14:30 

dudu je napisao/la:
ne pišete o meritumu stvari. nemamo mi manjka rođenih s dvoje i više djece, niti je točno da ljudi u manjim stanovima nemaju više od dvoje, naravno da je to teško, ali nije nemoguće, kod mene u zgradi žive dvije obitelji s po 3 djece u stanu koji je skoro upola manji od mog.

problem je što je jako puno žena koje nikad nisu rađale, samo da je taj udio smanjiti, odnosno povećati broj žena koje rode bar jedno dijete već bi s tim imali značajan učinak. taj fenomen je posebno izražen u ruralnim i konzervativnijim sredinama gdje se mlade žene rano otpisuju kao stare cure i ona se sama pomiri da se neće udati i imati obitelj s 25-6 godina. to je i popis u BIH rekao, ZHK+HBK imaju više žena s 4+ rođene djece od kantona Sarajevo, ali u totalu tek nešto veću stopu fertiliteta jer imaju 40% žena koje nikad nisu rađale.

Krvi ti dule cijeli moj razred tko god je bio u stanu nije imao više od 1 brata ili sestre, kao ni ja, ni Rika, itd.

To što se nađu pojedinci koji imaju više od 2, sve ih ponište upravo te stare cure i momci i naprave još duplo veći minus.

Edit: Dodaj i neplodne parove kojih je sve značajniji broj.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 14:30 

Rika sv Vida je napisao/la:
zaba1111 je napisao/la:

Odličan mentalitet i bilo bi super kad bi tako u cijeloj Hrvatskoj bilo, nego reci mi, otprilike, koliko tih parova ima troje djece u stanovima sa 60 kvadrata u Mostaru? Koliko četvero itd?
Ima li primjer nekoga sa 10 djece u takvom stanu kao npr ova prediva obitelj? http://ba.n1info.com/Vijesti/a278611/Co ... susja.html

Mislim da stan nikome nije prepreka za treće u HB, četvrto već možda je.
U razgovoru s ljudima ja nikad nisam čuo nekoga da je rekao da je dvoje dovoljno, u ogromnoj većini ovi koji su ostali ispod troje, uglavnom zbog zdravstvenih razloga, nisu sretni zbog toga.
I to je sigurno tako u svim manjim HB mjestima, jednostavno tako se smatra i to se uzima zdravo za gotovo, 4 je cilj, 3 minimum.
Za Mostar nisam siguran, tamo se možda ******** i probio, nek potvrde Mostarci.
Ako je u MO drugačije onda bi to bio dobar indikator za temu.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 14:38 

Sve to stoji, upravu ste svi, ali ja pokušavam pričat o stvarima koje vlast može riješavat. Ne može vlast silom udavat djevojke, ne može silom tjerat ljude na tradicionalni način života. Može propagandom i gušenjem izdjaničkih i neoliberalnih medija i to bi ja odmah učinio ali i to teško jer internetom svi vide sve i čitaju što god žele. Ono što može vlast uradit je nudit mladim bračnim parovima umjesto subvencioniranje kredita na stanove subvencioniranje na kuće a komunističke stanove rušit i to bi imalo efekta sigurno. Što više parova živi u kućama veća je mogućnost da će imat više djece. Pojedine obitelji i po 10 djece iako nisu materijalno imućni. To je neoboriva činjenica.

Imamo par pozitivnih primjera

Evo jedan od parova s troje djece pobjego iz stana u kuću za 1 kn. Imat će sigurno sad i četvrto i peto dijete dok u stanu im je i troje maksimum maksimuma. Svaka čast ovom načelniku .
U komunističkom stanu najtvrdokorniji tradicionalisti i ljubitelji djece i velikih obitelji će imat maskimum dvoje ili možda eventualno ali jako rijetko troje. Četvrto, petero nema šanse a na to moramo ciljat s obzirom na veliki broj libtarda, emigranata, ''modernih žena'' tj rospija itd

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 14:44 

Mi moramo sve alarme upalit. Rađa nas se u Hrvatskoj 36 000 i to rađaju generacije kojih se rađalo 50 000, ako se ovako nastavi za 20 god ce nas se rađat 25 000, 28 000.
Davat besplatno prazne kuće mladim bračnim parovima. Besplatno vrtiće, udzbenike za škole, veliku financijsku pomoć za treće i svako dijete poslije. To je ključ
Naravno i promocija tradicionalnih vrijednosti koje većina medija i najčitanijih portala u Hrvatskoj ismijava i vrijeđa je također bitno.
Ako imate neki drugi prijedlog rješenja a ne lociranja problema, volio bih čut.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2020, 14:49 

33 500 majki hrvatske nacionalnosti u RH, + nategnutih 3 000 u BiH.

36 500 x 75 = 2,75 m Hrvata u RH + BiH

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3531 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 142  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: