HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 vel 2025, 00:04.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 274 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Pomirenje Srba i Bosnjaka i sta ga onemogucava?
PostPostano: 22 pro 2020, 14:23 

Ronaldinho je napisao/la:
Nemogucnost prihvacanja poraza 1918 i stvaranje mita o nozu u leda (svaka podudarnost sa petim korpuson i Banjalukom je slucajna) je dovela Hitlera na vlast.

Njemacka je 1939 izabrala put revizije te nepravde, sto je rezultiralo gubitkon Sleske, istocne Pruske i protjerivanja 14 mil Nijemaca.

Danas su Poljska i Njemacka bliski saveznici jer su Nijemci svatili da nekad jednostavno moras progutat gorku pilulu gubitka.

Kao sto su je Srbi progutali u RSK, a mi u Posavini. Zato smo danas u stanju imat racionalnije odnose unutar BiH.

Savršen post.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 14:26 

...nema šanse...moguće kombinacije pomirenja se naziru ...hrvati srbi to ide kod srba ima nešto pragmatično kad dobiju po gubici cijene i imaju respekt...srbi i muslimani nikad jednostavno srbi ih ne vole čak više nego bošnjaci njih čak štoviše veća je mržnja prema hrvatima...hrvati i muslimani po meni sudjeni saveznici al već dio odgovora sam da u odnosu srba i muslimana uglavnom na osnovu svježi rana izgleda katostrofalno al kad se malo ohlade previsi su jedni od drugih to bude kad se bošnjaci ohlade od patološke mržnje prema tudjmanu koji im je spasio guzicu te hrvati priznaju da su radili neka sranja nedostojna civilizacijski tekovina...za početak..i kraj

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 14:27 

Lutorčina je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Tramvaj od Baščaršije do Srbije, mi je prva asocijacija. :zubati

U pitanju je trolejbus :zubati . Sa početne stanice na Bistriku trola ide do Dobrinje. Zadnja stanica na Dobrinji i još pješke 50 - 100 metara eto te u Republici Srpskoj.
Od Baščaršije do Pala 16km a do ulaska u Republiku Srpsku možda 1,5km eventualno 2km što je opet blizu :zubati .

Trola je ključna reč ljubavi Bošnki ka RS i "bratskog zagrljaja".

Oni će tražiti svoj, treći entitet, ali iz daleke tuđine....

Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 14:28 

laganini je napisao/la:
...nema šanse...moguće kombinacije pomirenja se naziru ...hrvati srbi to ide kod srba ima nešto pragmatično kad dobiju po gubici cijene i imaju respekt...srbi i muslimani nikad jednostavno srbi ih ne vole čak više nego bošnjaci njih čak štoviše veća je mržnja prema hrvatima...hrvati i muslimani po meni sudjeni saveznici al već dio odgovora sam da u odnosu srba i muslimana uglavnom na osnovu svježi rana izgleda katostrofalno al kad se malo ohlade previsi su jedni od drugih to bude kad se bošnjaci ohlade od patološke mržnje prema tudjmanu koji im je spasio guzicu te hrvati priznaju da su radili neka sranja nedostojna civilizacijski tekovina...za početak..i kraj

wow, odakle si ti toliko neupućen? :zubati

1112 of 2558 - 43.47%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 14:29 

laganini je napisao/la:

Respect za najdužu rečenicu koju sam ikad vidio, lijepo teče misaoni tok.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 14:29 

franzetitts je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Što za tebe znači pomirenje?

Da razmijenite lijepe riječi, predstavnici s obje strane, da se slikaju ? I da onda od sutra nije bitno tko je načelnik Srebrenice?

Nakon te slike nećete više nastupati ujedinjeno i zbijenih redova sve muslimanske stranke u općinama RS, i dizati kuku i motiku u pokušaju da dobijete načelnika? Hahaha

Citat:
Što za tebe znači pomirenje?

To je zaista interesantno pitanje.

Ja bih rekao da je pomirenje onda nastupilo na snagu kada proslost prestane da odredjuje sadasnjost i buducnost i kada identitetske politike pocnu da igraju sporednu ulogu, a ne glavnu, unutar jednog drustva. Ukratko: Kada ekonomija, okolish, itd., budu vaznije od imena "narodnog poslanika".

Citat:
Nakon te slike nećete više nastupati ujedinjeno i zbijenih redova sve muslimanske stranke u općinama RS, i dizati kuku i motiku u pokušaju da dobijete načelnika?

To je cista etnopolitika. I sta sad? Na koji nacin se to kosi s onim sto pise Elis Bektas?

"Ostaviti se prošlosti" je floskula. Zašto se Grci i Turci na Cipru ne ostave prošlosti ?

No evo recimo da se ostave prošlosti, što god to značilo. Tko izdaje certifikat za pomirenje? Koliko dugo traje certifikat i je li se svake godine produžava? Postoje li neke mjerne stanice koje mjere količinu pomirenja u zraku ? :zubati :zubati :zubati

Pomirenje je onda kad nema sporova.
Vrlo jednostavno.
Ne može se pomirenje "proglasiti da nastupa" ko da je riječ o policijskom satu.

Njemačka i Francuska su pomirene jer više nemaju sporova. Grci i Turci na Cipru nisu, jer imaju sporove.

Vidiš kako smo se mi i Srbi pomirili jer više nemamo sporova u BiH. Čeka se na vas.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 14:32 

Citat:
Savršen post.

Post ima smisla. I sam sam govorio o produzetku snova o ostvarenju ratnih ciljeva mirovnim putem. Jedino je problematicno to sto te mitove imaju i Srbi i Bosnjaci. Hrvati najmanje jer.."Oluja".

Viseslojnost jednog konflikta kao sto je bio nas ne dopusta jednostavne recepte. Osim naravno ako banaliziras i ako si glup.

Nekidan na nekoj srpskoj TV veli Nele Karajlic, a i voditelj, da se rezultati nasih ratova mogu srociti u tri recenice, tj. cetiri:

- Hrvati su pobijedili Srbe - Srbi Bosnjake - Bosnjaci Hrvate - a svi zajedno su pobjedjeni od Raiffeisenbanke.

Ovo ima smisla, ali i ovo je samo jedan vid "istine".

Bosnjacki mit o zaustavljanju pred Banjalukom je doista pomalo blesav jer ne uzima u obzir okolnosti poput moguceg upadanja Srbije u rat. Bosanski Srbi, to je cinjenica, su u jesen 95. bili pukli po svom savovima. Drugo je to sto je NATO pripomogao i sto je "Oluja" ostvarila potrebne pretpostavke.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 14:33 

Sad ste me podsjetili na jednu temu iz 2014. o istinski integralnoj stranci.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 14:39 

Citat:
Savršen post.

Post ima smisla. I sam sam govorio o produzetku snova o ostvarenju ratnih ciljeva mirovnim putem. Jedino je problematicno to sto te mitove imaju i Srbi i Bosnjaci. Hrvati najmanje jer.."Oluja".

Viseslojnost jednog konflikta kao sto je bio nas ne dopusta jednostavne recepte. Osim naravno ako banaliziras i ako si glup.

Nekidan na nekoj srpskoj TV veli Nele Karajlic, a i voditelj, da se rezultati nasih ratova mogu srociti u tri recenice, tj. cetiri:

- Hrvati su pobijedili Srbe - Srbi Bosnjake - Bosnjaci Hrvate - a svi zajedno su pobjedjeni od Raiffeisenbanke.

Bosnjacki mit o zaustavljanju pred Banjalukom je doista pomalo blesav jer ne uzima u obzir okolnosti poput moguceg upadanja Srbije u rat. Bosanski Srbi, to je cinjenica, su u jesen 95. bili pukli po svom savovima. Drugo je to sto je NATO pripomogao i sto je "Oluja" ostvarila potrebne pretpostavke.

Bosnjacka frustriranost proistice iz elementarnog neshvacanja vlastite velicine. Oni nisu narod u rangu Srba i Hrvata, kao sto mi nismo u rangu Talijana i Nijemaca.
Imaju najlosiji geografski polozaj, nalosije gospodarstvo, nepostojeca vojska itd.

Mozemo nabrojati jos 50 parametara u kojem su oni donji u srazu s Hrvatima i Srbima. Spletom povijesnih okolnosti i vanjskih faktora dio tih naroda je zaglavio s njima.

Trenutni svjetski poredak koji je u povijesti iznimka i moze kroz 15-20-50 godina zavrsiti im omogucava vodenje potpuno autisticne politike.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 14:39 

Robbie MO je napisao/la:

To je zaista interesantno pitanje.

Ja bih rekao da je pomirenje onda nastupilo na snagu kada proslost prestane da odredjuje sadasnjost i buducnost i kada identitetske politike pocnu da igraju sporednu ulogu, a ne glavnu, unutar jednog drustva. Ukratko: Kada ekonomija, okolish, itd., budu vaznije od imena "narodnog poslanika".

To je cista etnopolitika. I sta sad? Na koji nacin se to kosi s onim sto pise Elis Bektas?

"Ostaviti se prošlosti" je floskula. Zašto se Grci i Turci na Cipru ne ostave prošlosti ?

No evo recimo da se ostave prošlosti, što god to značilo. Tko izdaje certifikat za pomirenje? Koliko dugo traje certifikat i je li se svake godine produžava? Postoje li neke mjerne stanice koje mjere količinu pomirenja u zraku ? :zubati :zubati :zubati

Pomirenje je onda kad nema sporova.
Vrlo jednostavno.
Ne može se pomirenje "proglasiti da nastupa".

Njemačka i Francuska su pomirene jer više nemaju sporova. Grci i Turci na Cipru nisu, jer imaju sporove.

Vidiš kako smo se mi i Srbi pomirili jer više nemamo sporova u BiH. Čeka se na vas.

Niste se vi pomirili vec ste se samo pronasli u zajednickom neprijatelju. Ili barem veci dio i jednih i drugih.

Nisu ti Kipar i Turci dobar primjer, osim naravno ako trazis negativne primjere. Dobar primjer su Nijemci i Francuzi, ili Italijani i Austrijanci. Ali i u jednom i drugom slucaju je neko morao "progutat gorku pilulu".

Citat:
Ne može se pomirenje "proglasiti da nastupa".

To niko i ne tvrdi, ili barem ja ne. Kazem "kad prestane da igra ulogu" i kad druge stvari poput privrede i okolisa, radnickih prava, i slicno, budu vaznije unutar jednog drustva.

Bas izbori u Mostaru pokazuju upravo to da nismo prevazisli ama bas nista. Covjek bi rekao da Mostarci nemaju drugih problema sem nacionalnih. Iako, a to bolje upuceni mozda znaju, ja mislim da jaki rezultati nacionalnih stranaka imaju mozda i veze s tim sto su to izgradjene stranke koje imaju kadar, finansijska sredstva, uigrane taktike i ljude na bitnim pozicijama. Pa onda kao takvi i dobijaju izbore. Ali ipak ja mislim da rezultati upravo proizilaze iz logike jednog drustva koje je jos daleko od pomirenja. Nazalost - vise vasu nego moju jer ja niti zivim vise u BiH, niti se mislim vracati, a i da mislim ne bih znao kud i gdje i zbog cega.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 14:45 

Pitam se da li je iko do kraja procitao tekst.

Pitam, ne bez razloga, jer i sam cesto preletim preko mnogih tekstova, a ponekad procitam i samo naslov. Nema se vremena jbg. a i ovaj tekst je pomalo slozenije prirode i zahtijeva malo razmisljanja, a prije svega nije upucen onima koji nisu za pomirenje vec za odrzavanje postojecih narativa u umnog stanja. Rat je zavrsen.

Nisam ga ni ja pročitao ( niti ću) , samo naslov , sve rjeđe čitam bilo šta što Muslimani pišu . I to nešto govori.

Pade mi na um ova pjesma koju je YUTEL mnogo volio :zubati

Shvatao sam je ko bezobraznu provokaciju.Pjeva mir brate mir..a realno ritunamtuki , i hoće da budemo mirni :zubati
Pa gdje to ima ? :smajl034
Jedva Turke skidošmo sa grbe , a sad da trpimo lokvu koja je ostala iza njih .. alo..

Ne možemo se pomiriti u državi za koju svi znamo da je država mržnje , velike i viševjekovne.

BiH se ne može uporediti ni sa jednom drugom zemljom na planeti , njeno postojanje je ismijavanje zdravog razuma .
Ona je generator mržnje . Isključivanje njega , isključiće i mržnju.

Znači..syebaćemo je KAD TAD.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 14:48 

Ministry of Sound je napisao/la:
Mislim da je preočito da su Ameri i Britanci protiv tog pomirenja. Imaju neku svoju računicu.

Oni su najviše isprofitirali zavedeni jugoslavenstvom Principa i (90% zavedeni Srba zaverenika), koji su u mrtvački sanduk ubacili 400 tisuća Srbijanac, i nastala je YUgoslavija.

Posle uspostave FEDa na Božić 1912 oni su GLOBALNI DOMINATORI. Srušili su 4 carevine i pobili 10 mil bijelih EUrobljana.

Kontroliraju skoro većinu procesa, bar do 1999.

Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 14:51 

Ronaldinho je napisao/la:

Bosnjacka frustriranost proistice iz elementarnog neshvacanja vlastite velicine. Oni nisu narod u rangu Srba i Hrvata, kao sto mi nismo u rangu Talijana i Nijemaca.
Imaju najlosiji geografski polozaj, nalosije gospodarstvo, nepostojeca vojska itd.

Mozemo nabrojati jos 50 parametara u kojem su oni donji u srazu s Hrvatima i Srbima. Spletom povijesnih okolnosti i vanjskih faktora dio tih naroda je zaglavio s njima.

Trenutni svjetski poredak koji je u povijesti iznimka i moze kroz 15-20-50 godina zavrsiti im omogucava vodenje potpuno autisticne politike.

Pitanje je na sta gledas. Ako gledas na BDP onda su Hrvati jednostavno ispred Bosnjaka i Srba. Dakle vi Srbi ste tu u rangu Bosnjaka, iako bi rado bili u rangu Hrvata, ili Slovenaca (sto cete mozda dostici za par stotina godina - mislim na Slovence).

Ako gledas na brojnost, da, tu si u pravu. Ali sta to u danasnje doba znaci. Mozes biti mali, kao Izrael, a opet harati. Dakle ni brojnost nije neka bogzna kvaka.

Ako gledas na oblike glava, e tu vec moras priznati da smo ipak u istom rangu - svi.

Iskren sam, radje bi mi bilo da smo jedan narod, tj. da su se stvaranje nacija odigrala ne jedan drugaciji, integralniji nacin, pa kako god ta nacija da se zvala, jer mislim da Juzni Slaveni mogu samo unutar jedne vece zajednice da se nose sa izazovima kakve nalazu globalizacijski procesi i promjene. Pa citavo to podrucje, bez Hrvatske, ali sa Albanijom i Makedonijom i Kosovom i Srbijom nije ni 1% ukupnog BDP-a Evropske Unije (koga boli kita za tim sto su Srbi sebi umislili da su svi oni Nikola Tesla). Ali sta je tu je.

Citat:
Spletom povijesnih okolnosti i vanjskih faktora dio tih naroda je zaglavio s njima.

Citava ljudska povijest je "splet povijesnih okolnosti i vanjskih faktora", ako cemo tako. Pa zar nije Istra "spletom povijesnih okolnosti i vanjskih faktora" "zaglavila" u Hrvatskoj, a mogla bi biti dio - ako cemo po tebi - nadmocnije Italije??? Ali povijest nebi bila povijest da se nije vec izdogadjala i danasnja realnost je rezultat povijesnih dogadjanja a ne "puka slucajnost", kao sto bi ti to htio na neki nacin obezvrijediti, zeleci time po ko zna koji put da istaknes da si bolji od drugog. (kad kazem "ti" onda mislim vise figurativno a ne na tebe licno, vise na tebe kao dio neceg)

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 14:53 

Citat:
Nisam ga ni ja pročitao ( niti ću) , samo naslov , sve rjeđe čitam bilo šta što Muslimani pišu . .

Kao sto sam i mislio, tj. slutio.

Citat:
I to nešto govori

Da, meni to zaista nesto govori. Ali najvjerovatnije ne ono na sta ti aludiras.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 14:56 

Citat:
Nisam ga ni ja pročitao ( niti ću) , samo naslov , sve rjeđe čitam bilo šta što Muslimani pišu . I to nešto govori.

Misli šta hoćeš .

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 15:00 

Upozorenja: 3
Francetiću nema pomirenja dok pokušavate begovat nad ostala 2 naroda i dok smatrate da imate pravo na to begovanje i da je BiH samo vaša, a tako razmišlja 99,999% vas.
Kakvo pomirenje? Nema od toga ništa. Pomirenje je moguće tek nakon raspada BiH.
Sad možeš tu prodavat floskule i takijat koliko hoćeš. Svi su na to navikli. Jednostavno to su samo isprazne riječi bez značenja.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 15:00 

Svarog je napisao/la:

Misli šta hoćeš .

Vidiš da je Srbe briga šta mislite.

Žive 25 godina u svojoj državi, objašnjavati im danas da moraju vječno s vama dijeliti tih par institucija... ne znam kako bih to komentirao ....

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 15:04 

Genocid!

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 15:06 

Ono kad otvoriš standardni playbook pun općih fraza nekog zapadnjaka za conflict resolution, koji je uvijek isti, i koji se nikad ne mijenja, bez ozbira na neuspjeh i nove okolnosti:

- Increase transparency/confidence in institutions
- Provide economic opportunities
- Free markets and reforms

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 15:08 

Rika sv Vida je napisao/la:
Francetiću nema pomirenja dok pokušavate begovat nad ostala 2 naroda i dok smatrate da imate pravo na to begovanje i da je BiH samo vaša, a tako razmišlja 99,999% vas.
Kakvo pomirenje? Nema od toga ništa. Pomirenje je moguće tek nakon raspada BiH.
Sad možeš tu prodavat floskule i takijat koliko hoćeš. Svi su na to navikli. Jednostavno to su samo isprazne riječi bez značenja.

Franzetitts, a ne Francetic, molim lijepo.

Da si procitao tekst primjetio bi da ni Bektas, ali ni ja, ne zagovaramo pomirenje. On samo objasnjava kako bi to pomirenje moglo funkcionisati a ja sam podijelio s vama njegova razmisljanja i teorije, pa sad o tome diskutujemo. Ko ljudi.

A ovome Dodiku u malom formatu, mislim na stil, bi samo porucio slijedece (Svarog): Mislis li da je mene briga sta ti mislis? Pa ti si dosao na temu koju sam ja otvorio a ne obrnuto. Valjda da mi kazes da ti je svejedno sta ja mislim?

Mislim stvarno..

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 15:14 

Ono kad otvoriš standardni playbook pun općih fraza nekog zapadnjaka za conflict resolution, koji je uvijek isti, i koji se nikad ne mijenja, bez ozbira na neuspjeh i nove okolnosti:

To je zaista tako jednostavno.

Znam, sad ces reci, ali Sjeverna Irska. Ali upravo je to odlican primjer - otkako su u EU, otkako im je porastao standard, barem vise ne pucaju jedni na druge. To sto se jos mrze, djelimicno. Pa nek se mrze. Jednog dana ce prestati da se mrze. Mrze se mnogo manje nego sto su se mrzili prije. A i ako ne, mrznja kao mrznja, osjecaj, nikog ubio nije. Kao sto ni mi ne mrzimo iste one koje su mrzili nasi preci prije 1000 godina, tako ni nasi potomci za 1000 godina nece mrziti iste one koje mrzimo mi.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 15:16 

To je zaista tako jednostavno.

Znam, sad ces reci, ali Sjeverna Irska. Ali upravo je to odlican primjer - otkako su u EU, otkako im je porastao standard, barem vise ne pucaju jedni na druge. To sto se jos mrze, djelimicno. Pa nek se mrze. Jednog dana ce prestati da se mrze. Mrze se mnogo manje nego sto su se mrzili prije. A i ako ne, mrznja kao mrznja, osjecaj, nikog ubio nije. Kao sto ni mi ne mrzimo iste one koje su mrzili nasi preci prije 1000 godina, tako ni nasi potomci za 1000 godina nece mrziti iste one koje mrzimo mi.

Sretno im s tim, transparentiraju i reformiraju 25 godina, samo se smjenjuju ko činovnici na pokretnoj traci i bildaju CV. Ne, to što rade je intelektualno lijeno i površno, i vidi se po rezultatima.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 15:17 

A ovome Dodiku u malom formatu, mislim na stil, bi samo porucio slijedece (Svarog): Mislis li da je mene briga sta ti mislis? Pa ti si dosao na temu koju sam ja otvorio a ne obrnuto. Valjda da mi kazes da ti je svejedno sta ja mislim?

Mislim stvarno..

:laugh
Nije to ''Dodik stil' , nego ''98% Srbin , stil'' ( preostala dva posto , možete objesiti mačku o rep )
Shvatite jednom , da ne mislimo mi što nam Dodik kaže , nego .. on misli ( i priča ) što mi mislimo .

I da, nije me briga , da li je tebe briga šta ja mislim.

( ja dovde ) :wink

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 15:20 

Upozorenja: 3
Dakle zaključak pitanja u naslovu je, Muslimani ga onemogućavaju.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2020, 15:28 

Nick francetić, poziv na "stav" i direktora memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića.

Nacija oboljela od PTSP-a

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 274 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: AmazonBot, crni_bombarder, dzamijas, Karabaja, Patriota, Tomba17 i 87 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: