HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 25 stu 2024, 19:54.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 87 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Masovno članstvo FB grupa za turčenje ("Republika Turska", "Osmansko Carstvo"...)
PostPostano: 01 sij 2021, 04:49 

Prva ima 150 000 članova, balkanskih slavenskih muslimana.

Dosad neviđena razina turčenja, čak su prekucali i onaj Dan Turskog Djeteta. :zubati

https://www.facebook.com/RepublikaTurska/

https://www.facebook.com/OsmanskoCarstvo/

Najdalje idu Sandžaklije, potpuno poludili za Turskom nakon turskih serija, Erdoganovih vijesti o turskom "svemirskom i nuklearnom programu", u modi su popularni odjevni predmeti turskih ratnika iz 19. stoljeća, izgleda da su odustali od eksperimentalnog bošnjačkog identiteta i vratili se na čvrsto staro i provjereno :zubati

slika

slika

Muamer Zukorlić u kostimu :zubati
slika

"Selam alejkum drage moje Osmanlije.
Odlučio sam da podijelim sa vama rijetku sliku sultana Abdulhamida II. Orginal se nalazi u Gazi Husrev begovoj biblioteci u Sarajevu gdje sam je i uslikao. Jedna kopija se nalazi u mom vlasništvu. Desno na slici sam ja."
Zahvaljujemo našem bratu Kemalu Ajkuniću koji nam šalje ovu fotografiju.

slika

slika

slika

slika

Merhaba - Selamün Aleyküm,
Moje ime je Elvis Đonlagić.
Porijeklo: Živinice, BiH
Živim u: Istanbul, Turska
Çok teşekkür ederim ve selamlar.

slika

slika

Vrh

Naslov: Re: Masovno članstvo FB grupa za turčenje ("Republika Turska", "Osmansko Carstvo"...)
PostPostano: 01 sij 2021, 04:55 

Hm nigdje kostima Stjepana Tomaševića, ili Tvrtka i Katarine Kotromanić. :zubati

Vrh

Naslov: Re: Masovno članstvo FB grupa za turčenje ("Republika Turska", "Osmansko Carstvo"...)
PostPostano: 01 sij 2021, 04:59 

Mora da je jedan prelijep i oslobađajuć osjećaj kad se čovjek vrati korijenima. :palacgore1

I kada Majka tvrdi da postaje opet silna.

Vrh

PostPostano: 01 sij 2021, 10:20 

A zaboravili bogumile.

Vrh

PostPostano: 01 sij 2021, 11:04 

Šta rade turske sapunice od ljudi.
Samo se vi smijte, uvaljuju ih Hrvatskoj za siću, na hrvatskim tv kanalima samo tursko revanje, treba to zabraniti, gdje su dobre stare meksičke sapunice, Esmeralda i ostale.

Vrh

PostPostano: 01 sij 2021, 11:53 

postoji tema politika/tur-enje-po-bosni-i-veli-anje-osmanskog-carstva-t8267.html

Vrh

PostPostano: 01 sij 2021, 12:20 

Sve te stranice su pod direktnom ingerencijom Turske ambasade u Sarajevu, odnosno ureda za kulturu i turizam koji je poseban odjel ambasade i nalazi se u centru grada

Stranice imaju prvenstven cilj da agresivnom kampanjom pridobiju muslimane u bejha i da ih "održavaju" propagandom u životu, a zatim i da promovišu politiku Turske i Erdogana, a sve se uredno finansira od strane Turaka, isto rade i sa par medija poput magazina STAV, portala Faktor.ba i sl., samo način na koji to rade govori da iza stranica stoje polupismeni muslimani, čija je prvenstvena vodilja opsesija Tucima, Osmanskim carstvom i slicnim stvarima, način komunikacije i plasiranja određenih stvari jasno daje doznanja da se radi o teškim polupismenim turkofilima

Da ne spominjem propagandu koju plasiraju, gdje od fotografija ubijene Kurdske djece plasiraju da se radi o ubijenoj Turskoj djeci u Turskom pogranicnom gradu Suruc, ili fotografije Turskog vojnika negdje na planini u snijegu u Turskoj kojeg predstavljaju vojnikom tkzv. armije bejha na Vlašiću 1994 i ako se čak malo i vidi zastava Turske na ramenu vojnika, da ne spominjem otvoreno i javno slavlje i opravdavanje ubijanja Kurda i Armenaca

Te stranice su ništa drugo nego slika i prilika mentalnog stanja muslimana u bejha, neobrazovano, neuko, polupismeno, zadrto, zato i toliko ljakova na tim stranicama

jednom cete platiti ceh ...

Vjerski program nije obrazovni program i tačka !

Vrh

PostPostano: 01 sij 2021, 12:35 

Tocno, turska ambasada financira i desetak trolova koji sa laznim profilima, "zoran petrovic" .. sire mrznju po portalima. To im je posao.

Vrh

PostPostano: 01 sij 2021, 16:03 

daramo je napisao/la:
Samo se vi smijte, uvaljuju ih Hrvatskoj za siću, na hrvatskim tv kanalima samo tursko revanje, treba to zabraniti, gdje su dobre stare meksičke sapunice, Esmeralda i ostale.

Jest vala kad se sjetim onih ljepotica iz meksiških i venecuelanskih serija :001_smile . Em što su lijepe em što su im žene ženstvene. Kad čujem one grube turske glave sa onim dubokim ü kosa mi se da digne na glavi.

Vrh

PostPostano: 01 sij 2021, 16:09 

Turska ima ozbiljna ulaganja u medijsku propagandu putem serija, čak i na netflixu izbacuju serije u kojima veličaju Osmanski sultanat.

slika
slika

Vrh

PostPostano: 01 sij 2021, 16:24 

Skoro sve te Turske serije se finansiraju iz budžeta države, naravno ukoliko scenarij odgovara, zato i ne treba da čudi niska cijena prilikom otkupa serija od strane TV kuća, zato su Turske sapunice i serije na skoro svakom kanalu, na određenim kanalima i po 2-3 dnevno, i po tome su neprikosnoveni u odnosu na ostale, a iza svake te serije se krije propaganda, pogotovo kada su u pitanju ove sa predznakom Osmansko Carstvo

Turci su čak finansirali i seriju o Aliji, a što se tiče muslimana ništa ne treba da čudi, oni su do 2010 pokušivali prikrvati određene stvari, furajući ljiljane, Bosanstvo i slicne stvari, dana kada pogledas njihove facebook profile kolektivno su Turci, i to ne kriju, od Turskih zastava, podrske Turskoj vojsci u Siriji, do kapa i nošnje, a najsmješniji običaj mi je kolektivno obrezivanje koje se počelo praktikovati na 24%, obicaj koji je poznat samo u Turskoj, gdje muslimanskoj djeci na 24% oblace čak i Tursku nošnju prilikom samog obrezivanja, što se nikada prije nije radilo, niti je bio obicaj domaćih muslimana

Sarajevo 2014

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-subotu-kolektivno-sunecenje-150-djece-u-sarajevu/140417078
slika

jednom cete platiti ceh ...

Vjerski program nije obrazovni program i tačka !

Vrh

PostPostano: 01 sij 2021, 16:59 

Koga briga za islamiste. Oni ih pripremaju, da ih "usvoje".
Lakše da dođu u majku Tursku, u oblast kurdsku.

Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title

Vrh

PostPostano: 01 sij 2021, 18:09 

DrMag je napisao/la:
Tocno, turska ambasada financira i desetak trolova koji sa laznim profilima, "zoran petrovic" .. sire mrznju po portalima. To im je posao.

Ovo si lijepo primjetio :thumbup1

Vrh

PostPostano: 01 sij 2021, 18:10 

Najveci apsurd je sto onaj gore sto zivi u Turskoj, slikan ispod turskih zastavica, na sebi ima majicu sa ljiljanima koji su katolicki simbol. :D

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 01:57 

daramo je napisao/la:

Da, to je to.

Osmanlije danas imaju svoj holivud. :zubati

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 02:54 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
franzetitts je napisao/la:
Marko80 je napisao/la:
Najveci apsurd je sto onaj gore sto zivi u Turskoj, slikan ispod turskih zastavica, na sebi ima majicu sa ljiljanima koji su katolicki simbol. :D

Da se razumijemo, ne pada mi na pamet da se kitim bilo kakvim nacionalnim, vjerskim, i -inim simbolima, jer to smatram prilicno glupim aktom iz mnostva razloga, ali zaista nema nista cudno u simbiozi raznih, u bosnjackom slucaju dvije, tradicija, koje onda sacinjavaju neku novu, itd.

Dvije okosnice bosnjackog identiteta su vjera islam i ono sto proizilazi iz tradicije Bosanskog kraljevstva, tj. ljiljani. Kod nekog prevagne prvi, a kod nekog drugi element, a neko istice obadva "ravnopravno". Kao sto je to i kod Hrvata, neki su vise katolici, pa im je kriz glavni, a neki veci akcenat stavljaju na sahovnicu, a za neke su obadva simbola jednako vazna.

Pitam se koliko covjek mora biti neupucen, pa mozda i pomalo glup, da tradicije zamislja kao nesto bogom dato, nesto sto postoji samo za sebe, sto je palo s neba - stvorilo se, takoreci, a ne kao nesto sto nastaje kao sklop raznih uticaja i identiteta. Pa sami Bozic proizilazi iz paganskog kulta Mitrasa koji se slavio u Rimskom carstvu. A da ne spominjemo cinjenicu da su krscani kao svoj simbol izabrali, bukvalno, rimsku spravu za mucenje - kriz. To je kao kad bi uzeli giljotinu, ili sta ja znam, onog bakrenog bika ili prstolomca. Kad stvar postavis ovako, onda ispada smijesno, ali, kao sto rekoh: ljudi smo, a ljudi izmisljaju svasta. Od religija do nacija i svemirskih brodova.

Pozzz

Nitko ne spaja dvije medjusobno ponistavajuce stvari. Turko-, Osmanofilstvo i srednjovjekovnu Bosnu. Jedno iskljucuje drugo i vidi se da je siljenje, ne bi li Holiday In Bosnjaci prezentirali korijene dublje nego sto im jesu.
I problem je sto im je to sad gorivo za hegemoniju u BiH.

A ti si @granica. Ne ocekujem pravi odgovor, ocekujem gomilu takijanja i akrobacija da se opravda bosnjastvo.

Sto puta baniran, sto puta se vraca. Ne interesiraju nas vase novokomponovane basne, bajke, mitovi i akrobacije. Zasto imas potrebu da nam objasnjavas? Ja nemam potrebu ici na klixislam forum i s onim neporazumom s pameti ista diskutirati.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 03:43 

lider30 je napisao/la:

Da se razumijemo, ne pada mi na pamet da se kitim bilo kakvim nacionalnim, vjerskim, i -inim simbolima, jer to smatram prilicno glupim aktom iz mnostva razloga, ali zaista nema nista cudno u simbiozi raznih, u bosnjackom slucaju dvije, tradicija, koje onda sacinjavaju neku novu, itd.

Dvije okosnice bosnjackog identiteta su vjera islam i ono sto proizilazi iz tradicije Bosanskog kraljevstva, tj. ljiljani. Kod nekog prevagne prvi, a kod nekog drugi element, a neko istice obadva "ravnopravno". Kao sto je to i kod Hrvata, neki su vise katolici, pa im je kriz glavni, a neki veci akcenat stavljaju na sahovnicu, a za neke su obadva simbola jednako vazna.

Pitam se koliko covjek mora biti neupucen, pa mozda i pomalo glup, da tradicije zamislja kao nesto bogom dato, nesto sto postoji samo za sebe, sto je palo s neba - stvorilo se, takoreci, a ne kao nesto sto nastaje kao sklop raznih uticaja i identiteta. Pa sami Bozic proizilazi iz paganskog kulta Mitrasa koji se slavio u Rimskom carstvu. A da ne spominjemo cinjenicu da su krscani kao svoj simbol izabrali, bukvalno, rimsku spravu za mucenje - kriz. To je kao kad bi uzeli giljotinu, ili sta ja znam, onog bakrenog bika ili prstolomca. Kad stvar postavis ovako, onda ispada smijesno, ali, kao sto rekoh: ljudi smo, a ljudi izmisljaju svasta. Od religija do nacija i svemirskih brodova.

Pozzz

Nitko ne spaja dvije medjusobno ponistavajuce stvari. Turko-, Osmanofilstvo i srednjovjekovnu Bosnu. Jedno iskljucuje drugo i vidi se da je siljenje, ne bi li Holiday In Bosnjaci prezentirali korijene dublje nego sto im jesu.

A ti si @granica. Ne ocekujem pravi odgovor, ocekujem gomilu takijanja i akrobacija da se opravda bosnjastvo.

Sto puta baniran, sto puta se vraca. Ne interesiraju nas vase novokomponovane basne, bajke, mitovi i akrobacije. Zasto imas potrebu da nam objasnjavas? Ja nemam potrebu ici na klixislam forum i s onim neporazumom s pameti ista diskutirati.

Klixislam forum zaključan za posjetioce foruma već desetak dana. Čiste bljuvotine koje su kuckali i u koje sami nevjeruju. Samo botovima SDA je dozvoljeno logiranje i diskusija na temama. Opala im euforija kad su čuli da se Dodik od korone oporavio.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 12:06 

Jel to čiste forum za novog "visokog" predstavnika ?

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 13:02 

lider30 je napisao/la:

Pozzz

Citat:

Prijatelju, mislim da se varas. Zasto? Pa zato, a vec sam objasnio, sto svaki identitet u sebi spaja mnostvo stvari koje se djelimicno, kao sto ti kazes, ponistavaju, ali djelimicno i potvrdjuju.

S jedne strane krscanska tradicija Bosne ponistava islamsku, i obrnuto, ali s druge strane te dvije tradicije potvrdjuju jedna drugu jer su obadvije monoteisticke.

Isto to mozemo tvrditi i za krscanske tradicije koje su inkorporirale stare paganske. Pa zar paganstvo samo po sebi ne ponistava krscanski monoteizam i obrnuto? Da. Ali s druge strane, identitet je nesto sto je promjenjivo, fluidno, tako da to uopce nije cudno.

Zaista vam ne zelim kvariti dernek klasicnog obezvrijedjivanja i ponizavanja bosnjackog identita, iliti bosnjackih identiteta, jer mi je jasno da se covjek odmah osjeca bolje, odmah uzdigne sebe i vlastiti kolektiv, nakon sto ponizi onaj za koji smatra da je primitivniji, nizi, manje vrijedan, ali ne mozemo se uvijek i iskljucivo kositi sa logikom zdravog razuma, i na kraju krajeva: s modernom naukom. Ako je samo protivrjecenje tomu, kako si rekao, "takijanje", onda bi se trebali upitati cemu uopce forum ili forumi. Pa forumi su sluzili u Rimskom carstvu upravo za razmjenju misljenja i stavova, a ne naturanje i natucanje vec samoutvrdjenih moralnih postulata. Potrebno je i nekad baciti pogled u zrcalo, ali i saslusati drugog.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 13:38 

S jedne strane krscanska tradicija Bosne ponistava islamsku, i obrnuto, ali s druge strane te dvije tradicije potvrdjuju jedna drugu jer su obadvije monoteisticke.

Isto to mozemo tvrditi i za krscanske tradicije koje su inkorporirale stare paganske. Pa zar paganstvo samo po sebi ne ponistava krscanski monoteizam i obrnuto? Da. Ali s druge strane, identitet je nesto sto je promjenjivo, fluidno, tako da to uopce nije cudno.

Vjera je neodvojiva od identiteta države na ovom prostoru. I ne samo ovdje, uzmi kao primjer UK. Vladar te države je ujedno i poglavar njihove Crkve. U njihovom zakonu i dan danas je iz nasljeđivanja krune isključen onaj tko oženi osobu katoličke vjere. Kada kraljevska kuća Saudijske Arabije ne bi bila muslimanska, bi li ta država bila i dalje to što jest? Nikakvu ulogu tu ne igra što su sve u pitanju monoteističke vjere. To je teološka sličnost koja nema značenje za državne poslove. Stoljećima su vladari Španjolske nosili titulu "katolički monarsi" i podanici su im se obraćali koristeći izraz "Vaše katoličko veličanstvo". Pa kad bi španjolski kralj postao anglikanac, to ne bi više bila Španjolska. To ne bi bila "inkorporacija" nego oštar prekid sa onim što je Španjolska značila ranije.

Svaki Hrvat može kao slobodan čovjek birati vjeru koju hoće, ali povijesni identitet Hrvatske je katolički. Njegov osobni izbor ne može poništiti tu činjenicu, makar čovjek izabrao neku drugu granu kršćanstva, ili neku drugu monoteističku vjeru. Hrvatski srednjovjekovni vladari su bili papinski vazali, to je u korijenu hrvatskog identiteta. Papa Ivan X. je Tomislava zvao sinom, a Zvonimir se obvezao na poslušnost Grguru VII. Slično tome, srpski identitet je sazdan na pravoslavlju. Njihovi vladari su bili vazali bizantskih pravoslavnih vladara, tako je njihov identitet povijesno koncipiran. Može neki Srbin vjerovati što hoće, ali ovo ostaje činjenica.

Vi nemate pravo pozivati se na kršćansku Kraljevinu Bosnu jer je vaš identitet sagrađen na identitetu vjere koja je bila pogonsko gorivo Osmanskog Carstva, države koja je Bosnu dokusurila. Vaše rođenje je smrt Bosne. U tvojoj glavi se nekakve tradicije mogu potvrđivati, ali u stvarnosti jedna je država drugu zatrla, izbrisala. To je činjenica.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 13:44 

Josip Filipović je napisao/la:

Vjera je neodvojiva od identiteta države na ovom prostoru. I ne samo ovdje, uzmi kao primjer UK. Vladar te države je ujedno i poglavar njihove Crkve. U njihovom zakonu i dan danas je iz nasljeđivanja krune isključen onaj tko oženi osobu katoličke vjere. Kada kraljevska kuća Saudijske Arabije ne bi bila muslimanska, bi li ta država bila i dalje to što jest? Nikakvu ulogu tu ne igra što su sve u pitanju monoteističke vjere. To je teološka sličnost koja nema značenje za državne poslove. Stoljećima su vladari Španjolske nosili titulu "katolički monarsi" i podanici su im se obraćali koristeći izraz "Vaše katoličko veličanstvo". Pa kad bi španjolski kralj postao anglikanac, to ne bi više bila Španjolska. To ne bi bila "inkorporacija" nego oštar prekid sa onim što je Španjolska značila ranije.

Svaki Hrvat može kao slobodan čovjek birati vjeru koju hoće, ali povijesni identitet Hrvatske je katolički. Njegov osobni izbor ne može poništiti tu činjenicu, makar čovjek izabrao neku drugu granu kršćanstva, ili neku drugu monoteističku vjeru. Hrvatski srednjovjekovni vladari su bili papinski vazali, to je u korijenu hrvatskog identiteta. Papa Ivan X. je Tomislava zvao sinom, a Zvonimir se obvezao na poslušnost Grguru VII. Slično tome, srpski identitet je sazdan na pravoslavlju. Njihovi vladari su bili vazali bizantskih pravoslavnih vladara, tako je njihov identitet povijesno koncipiran. Može neki Srbin vjerovati što hoće, ali ovo ostaje činjenica.

Vi nemate pravo pozivati se na kršćansku Kraljevinu Bosnu jer je vaš identitet sagrađen na identitetu vjere koja je bila pogonsko gorivo Osmanskog Carstva, države koja je Bosnu dokusurila. Vaše rođenje je smrt Bosne. U tvojoj glavi se nekakve tradicije mogu potvrđivati, ali u stvarnosti jedna je država drugu zatrla, izbrisala. To je činjenica.

Ja nisam ni tvrdio da hrvatski identitet nije katolicki, vec da su, kao i hrvatski, pa tako i katolicki identitet, sklop i sklopovi raznih identiteta i uticaja. Niti jedan od ta dva identiteta nisu "spala neduzna s neba", vec su polako nastajali, gradjeni i dogradjivani.

Citat:

Kako smrt Bosne? Pa vidi je, jos uvijek postoji.

Sama ta cinjenica je dokaz za ono sto tvrdim. Ono sto je mozda bio "bosanski identitet" prije 600 godina, ne moze biti, a niti nije, ono sto bi se danas moglo nazvati "bosanskim identitetom".

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 13:50 

...
Ja nisam ni tvrdio da hrvatski identitet nije katolicki, vec da su, kao i hrvatski, pa tako i katolicki identitet, sklop i sklopovi raznih identiteta i uticaja. Niti jedan od ta dva identiteta nisu "spala neduzna s neba", vec su polako nastajali, gradjeni i dogradjivani.
...

Ali postoji razlika između dograđivanja i s druge strane, potpunoga razaranja i gradnje nečega novoga, i to neprijateljskoga prema starome, samo na istoj geografskoj lokaciji.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 13:55 

Josip Filipović je napisao/la:
...
...

Ali postoji razlika između dograđivanja i s druge strane, potpunoga razaranja i gradnje nečega novoga, i to neprijateljskoga prema starome, samo na istoj geografskoj lokaciji.

Mislim da je sve stvar i pitanje doziranja. Srednjovjekovni ljiljani su prezivjeli, a nisu razoreni, na primjer. Kao sto sam vec u prvom postu naglasio, kod nekog prevagne jedan dio identiteta, kod nekog drugi. Meni osobno su i jedan i drugi poprilicno svejedni i nista mi ne daju, ali mislim da bi za Bosnjake, kao europsku naciju, bilo bolje da malo vise stavljaju akcenat na ljiljane, a manje na polumjesec. Kad vidim ljiljane isto mi kao kad vidim polumjesec - ne osjecam nista. Ali zato kad vidim zvjezdu petokraku, nesto se trgne, probudi. Ne sad nesto pretjerano ali neceg ima jednostavno. Sto nije ni cudno kad se uzme u obzir cinjenica da me jugosocijalizam indoktrinirao jos u osnovnoj skoli. Pa koliko smo samo zvjezda petokraka nacrtali jos u prvom razredu osnovne..dok nas je Tito "posmatrao" sa zida iznad table.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 14:01 

Kad smo vec kod "fluidnosti identiteta", meni je ovo pravo interesantno.

slika

Tuk na utuk iliti socijalizam na tradiciju, pa tradicija na socijalizam.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2021, 14:05 

Mislim da je sve stvar i pitanje doziranja. Srednjovjekovni ljiljani su prezivjeli, a nisu razoreni, na primjer. Kao sto sam vec u prvom postu naglasio, kod nekog prevagne jedan dio identiteta, kod nekog drugi. Meni osobno su i jedan i drugi poprilicno svejedni i nista mi ne daju, ali mislim da bi za Bosnjake, kao europsku naciju, bilo bolje da malo vise stavljaju akcenat na ljiljane, a manje na polumjesec. Kad vidim ljiljane isto mi kao kad vidim polumjesec - ne osjecam nista. Ali zato kad vidim zvjezdu petokraku, nesto se trgne, probudi. Ne sad nesto pretjerano ali neceg ima jednostavno. Sto nije ni cudno kad se uzme u obzir cinjenica da me jugosocijalizam indoktrinirao jos u osnovnoj skoli. Pa koliko smo samo zvjezda petokraka nacrtali jos u prvom razredu osnovne..dok nas je Tito "posmatrao" sa zida iznad table.

Simboli, bilo koji, pa to je površna stvar. Može netko usvojiti ne znam kakav grafički simbol, pa što to znači? Stvar je u tome da ono što se nalazilo iza tog simbola, da ga nema, da je nestalo. Sami oblik, boja, linija...su sporedni. Pitanje za tebe: Da je tvom ocu i njegovoj ekipi iz srednje škole bilo pokazati grb s ljiljanima, koliki postotak njih bi to prepoznao kao nešto što ih opisuje?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 87 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Fredericktown, Marko80, Patriota, pomocnik kuhara, Robbie MO i 61 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: