|
|
Stranica: 3/4.
|
[ 89 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
1986
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 17 sij 2021, 14:44 |
|
|
Općina Tomislavgrad pripada i Bosni i Hercegovini. Ovaj sjeverni dio prema Rami i Kupresu je Bosna, a ovaj južni prema jezeru Hercegovina.
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 17 sij 2021, 20:02 |
|
|
Iako mi jezerani pričamo ikavicom kakva se priča u Posušju, iako teren od Grabovice pa naniže jest tipični kamenjar kao u Posušju i Hercegovini, iako smo 100% etnički hrvatski teritorij kao i Posušje i Zapadna Hercegovina, unatoč svim tim sličnostima apsolutno nikad nisam čuo nekoga od naših jezerana i viničana da je rekao "mi Hercegovci" ili "mi Posušaci". (Ili se kaže Posušani? Google izbacuje i jedno i drugo. Eto koliko ste nam strani ) Nadalje, također nikad nisam čuo ni "mi Bosanci", "mi Duvnjaci", "mi Livnjaci". Kod nas se zna, Posušje je dole ispod Zavelima, Duvno je tamo priko privale, a Livno je gore sjeverno od jezera, tako se to kod nas gleda, ne svrstavamo se ni pod koga od navedenih susjeda. Zato mislim da nam treba i zasebna općina, uz naravno ekonomske razloge jer stvarno geografski jesmo kraj za sebe. Još nisam spomenuo i 4. Susjednu stranu, Dalmaciju i Imotsku Krajinu, tu se isto nikad nismo svrstavali. Tako da definitivno kraj za sebe koji zaslužuje biti zasebna općina i to bi mogla biti prosperitetna općina na račun Buškog jezera. Nažalost toliko smo iseljeni da se tu nema tko boriti za takve ideje a ovih par lokalnih političara su level1 ADZ uhljebi.
|
|
Vrh |
|
|
Dutch01
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 17 sij 2021, 21:23 |
|
|
Poznam jednog Livnjaka koji sebe smatra Bosancem, a ne Hercegovcem i još ima kockastu glavu. Meni je Livno i Duvno Hercegovina jer taj kraj topografski izgleda drukčije od Srednje Bosne.
_________________ Slava Ukrajini!
Nema predaje!
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 17 sij 2021, 22:52 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59800 Lokacija: DAZP HQ
|
Dosta je tu i do obiteljskih veza, Duvnjaci su se uvijek miksali više s hercegovcima, iako nekad su išli dosta i u Bugojno, puno bugojanskih Hrvata su zapravo Duvnjaci (primjer nekadašnjeg predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića). S raspadom Jugoslavije izgubila se veza sa sinjskom krajinom, dosta starijih žena u TGu su zapravo uvezene iz sinjske krajine. Onda normalno miješanje s Livnjacima, Posušanima i Kuprešacima (to je jedino što imam zabilježeno u svojoj obitelji). Nešto ima nevjesta i iz Rame i Uskoplja.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
saskia
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 18 sij 2021, 01:21 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 16:42 Postovi: 2406 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
Planina je napisao/la: Iako mi jezerani pričamo ikavicom kakva se priča u Posušju, iako teren od Grabovice pa naniže jest tipični kamenjar kao u Posušju i Hercegovini, iako smo 100% etnički hrvatski teritorij kao i Posušje i Zapadna Hercegovina, unatoč svim tim sličnostima apsolutno nikad nisam čuo nekoga od naših jezerana i viničana da je rekao "mi Hercegovci" ili "mi Posušaci". (Ili se kaže Posušani? Google izbacuje i jedno i drugo. Eto koliko ste nam strani ) Nadalje, također nikad nisam čuo ni "mi Bosanci", "mi Duvnjaci", "mi Livnjaci". Kod nas se zna, Posušje je dole ispod Zavelima, Duvno je tamo priko privale, a Livno je gore sjeverno od jezera, tako se to kod nas gleda, ne svrstavamo se ni pod koga od navedenih susjeda. Zato mislim da nam treba i zasebna općina, uz naravno ekonomske razloge jer stvarno geografski jesmo kraj za sebe. Još nisam spomenuo i 4. Susjednu stranu, Dalmaciju i Imotsku Krajinu, tu se isto nikad nismo svrstavali. Tako da definitivno kraj za sebe koji zaslužuje biti zasebna općina i to bi mogla biti prosperitetna općina na račun Buškog jezera. Nažalost toliko smo iseljeni da se tu nema tko boriti za takve ideje a ovih par lokalnih političara su level1 ADZ uhljebi. Pa dobro od ovih jezeraša bi i čuo da se poistovjećuju sa Bosnom.
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
Vrh |
|
|
saskia
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 18 sij 2021, 01:24 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 16:42 Postovi: 2406 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
Dutch01 je napisao/la: Poznam jednog Livnjaka koji sebe smatra Bosancem, a ne Hercegovcem i još ima kockastu glavu. Meni je Livno i Duvno Hercegovina jer taj kraj topografski izgleda drukčije od Srednje Bosne. Zašto bi izgledali kao srednja Bosna da bi bili Bosna, mogu i ja reći da srednja Bosna nije Bosna jer zemljopisno nije kao Duvno i Livno. Inače zemljopisno, i Grahovo je kamenjar.
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 18 sij 2021, 01:40 |
|
|
PCM je napisao/la: Dubrovčani i čakavica daj pobogu ... To je marginalna pojava dolje ... Štokavština je iznjedrila sva značajnija djela a i današnji jezik je čisti štokavski ... Dubrovčani se nisu nazivali Dalmatincima kroz povijest u kontinuitetu. Većina mojih odozdo ti neće reći da su Dalmatinci već Dubrovčani... Dubrovački govor je pri ima više ikavice nego danas. Tribaš čitat Držićeva i Gundulićeva dila u izvorniku. Mišana je ikavica i ijekavica, više ijekavice nego ikavice, ali ikavice je dosta. PCM je napisao/la: 90% onih koji će ti reći da je Dubrovnik zaseban i da nije Dalmacija, su Hrvati, vrlo često i hrvatski nacionalisti ... U kakvoj se to geografiji Zadar, Split i Šibenik razlikuju pobogu mislim WTF ?! Aj da nisam u tim gradovima bio 100 puta a u ST i živio godinu dana...
Koja većina koju ti poznaješ se izjašnjava Dalmatincima ?! To što pjevaju Mišu i Grdovića kad se napiju ne znači da se smatraju Dalmatincima. Ja sam odozdo, od moje ekipe nitko ti neće reći da je Dalmatinac. A radi se redom o momcima iz Grada odnosno porijeklom što iz Grada, što Elafiti, što Primorje/Konavle ... Pa nećeš me sad još pravit ludim ...
Mislim briga mene, ako se većina odluči izjasniti da su Dalmatinci, neka bude, al po meni je to netočno, a i "puls na terenu" bar koliko ga ja opipavam nije takav, a doma sam relativno često.
Točno. Ekipa o sebi govori ka Hrvatima. Ako govori o zavičaju, onda će ti se izjasnit po mistu odakle su, ili otoku odakle su, ili iz kraja odakle su: sinjski, imotski, drniški, poljički, makarski... Smatranje Dalmatincima postoji samo u pismama od Miše, Grdovića i nikin navijačkin pismama. Slobodna Dalmacija napadno gura dalmatinstvo i pojedini novinari pišu "Dalmatinci nisu Hrvati", gotovo gleda ne spomenit hrvatstvo južno od Velebita.
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 18 sij 2021, 01:48 |
|
|
Planina je napisao/la: Iako mi jezerani ...
Koji su ti to? Ekipa oko Buškog blata?
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 18 sij 2021, 02:09 |
|
|
Da, Grabovica, Dobrići, Korita, Zidine, Bukova Gora, Kazaginac, Renići, Rašeljke, Liskovača, Prisika, Pasič, Mijakovo Polje, Vinica, Zaljut, Rošnjače, Vranjače... Možda još odlomit koje selo okolo. Kako bi to lijepa općina bila... Svi bi živili od jezera. Ovako sve ode u Duvno, Livno te naravno HEP.
|
|
Vrh |
|
|
1986
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 18 sij 2021, 02:57 |
|
|
Tomislavgrađani su prepametni da bi bili Bosanci, a prepošteni da bi bili Hercegovci
|
|
Vrh |
|
|
Groot
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 18 sij 2021, 09:17 |
|
|
TG je pola pola pola. Po govoru, mentalitetu i svijesti. Livno je Bosna.
_________________ Broj spominjanja Sorosa od strane pojedinih forumaša je obrnuto proporcionalan seksualnoj aktivnosti istih.
|
|
Vrh |
|
|
saskia
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 18 sij 2021, 20:59 |
|
|
Groot je napisao/la: TG je pola pola pola. Po govoru, mentalitetu i svijesti. Livno je Bosna. Livno i Duvno imaju isti mentalitet i govor, smjestiti duvanjsko polje u jednu regiju, a Livno u drugu nema smisla
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 18 sij 2021, 22:31 |
|
|
Ovo je ona otrcana tema gdje se obično javljaju ovaki poput saskia pa će oni dat konačnu. Ko što reče rođo mentalitet i govor jezerskog kraja je drugačiji i više vuče na Imoćane, kao što nije isti niti mentalitet gornjih i donjih sela duvanjskog polja, ovi južniji su poštenjačine, katolici, radišni i sve najbolje o njima dok su ovi gore baš gorštaci, snažni, divlji i tradicijom stočari. Ovi s jezera su trebali imati općinu ne samo iz stvarnih potreba nego i iz osjećaja pripadnosti Duvnu kojega oni nikad nisu imali, prije svega zbog geografske udaljenosti i odvojenosti, što je dovelo do toga da se skoro nitko od tamo nije doselilo u TG, oni su se osjećali samo kao Hrvati. Da sad ne smaram sa poznatim stvarima poput crkvene podjele i slivova rijeka jer administrativne podjele su ionako promjenjljive samo ću spomenuti nešto što možda puno govori o osjećaju pripadnosti i prije rata. Dakle kad je u Audiciji bilo prepucavanja Bosanca i Hercegovca Hrvati Duvna su navijali za Hercegovca, dok su Muslimani za Bosanaca, dok su ovi s jezera na Audiciju i sve to nešto iz Bosne promatrali kao njima strano i vjerovatno nisu ni gledali, kamoli navijali.
Danas se stanovnici TG osjećaju kao Hercegovina, ali ne prava, dok je Livno Bosna, ali ne prava. Ja osobno Livno ne bih stavio u Bosnu, a i Kupres je posebna vrsta, puno otovreniji ljudi od Duvnjaka, već u prvoj minuti primjeti se razlika, meni su Kuprešaci dragi i ni njih ne mogu stavit pod Bosnu mentalitetom.
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 18 sij 2021, 23:04 |
|
|
E točno to, mi smo od malena samo znali da smo Hrvati ništa više, sve te rasprave Livno vs Duvno, Bosna vs Hercegovina i sl. su nam bile strane, i da u mnogo čemu smo slični sa Imotskom Krajinom i sa njima smo se isto dosta miješali, Aržano, Mala Vinica, Svib itd. Ovi iz Liskovače su se mixali sa Voštanama itd. Naš kraj je baš teška tromeđa B H i D, granica svitova.
Postoje li neke razlike u govoru između Livnjaka, Duvnjaka, Kuprešaka?
|
|
Vrh |
|
|
saskia
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 18 sij 2021, 23:31 |
|
|
Planina, u onim našim diskusijama oko podjele između ikavice i bosanskog duvanjsko-livanjsko lokalnog govora ja sam i spomenuo da ja vidim povezanost jezerskih sela sa dalmatinskim imotskim selima Studenci, Aržano, Svib, Tijarica itd. Žao mi je toga preljepog kraja oko jezera imam tu puno prijatelja, ne gravitiraju ni Duvnu ni Livnu, a nemaju nekog većeg mjesta u svojoj blizini, dok se njihov narod seli, a njihovi resursi bivaju iskorištavani od drugih Tako se onda može i svaki zaseok između sebe podjeliti ali je jasno da Livnjaci i Duvnjaci u 98,9993% isto pričaju, pa kome milo kome drago. Znam ja da vi Duvnjaci ne volite crivare ali su to činjenice . Taj sindrom težnje da se bude Hercegovina je nastao nakon rata kada je Bosna bila neki sinonim za Muslimaniju, a Hercegovina za hrvatski kraj.
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 18 sij 2021, 23:32 |
|
|
Kupreški govor više sliči duvanjskom nego livanjski . Kuprešaci su za tako malo mjesto i općinu prilično napredni, nema govora da su zaostali, ne znam jel zbog turizma i progonstva ili je tako uvijek bilo.
|
|
Vrh |
|
|
saskia
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 18 sij 2021, 23:36 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Kupreški govor više sliči duvanjskom nego livanjski . Kuprešaci su za tako malo mjesto i općinu prilično napredni, nema govora da su zaostali, ne znam jel zbog turizma i progonstva ili je tako uvijek bilo. Aj mi reci razliku između govora jednog Livnjaka i jednog Duvnjaka.
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 18 sij 2021, 23:47 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 18 sij 2021, 23:53 |
|
|
saskia je napisao/la: Planina, u onim našim diskusijama oko podjele između ikavice i bosanskog duvanjsko-livanjsko lokalnog govora ja sam i spomenuo da ja vidim povezanost jezerskih sela sa dalmatinskim imotskim selima Studenci, Aržano, Svib, Tijarica itd. Žao mi je toga preljepog kraja oko jezera imam tu puno prijatelja, ne gravitiraju ni Duvnu ni Livnu, a nemaju nekog većeg mjesta u svojoj blizini, dok se njihov narod seli, a njihovi resursi bivaju iskorištavani od drugih Da žalosno što nemamo svoju općinu i što se nitko za to uopće ne bori, naš narod je totalno pasivan i kao da su svi digli ruke od svega... U hrvatskom zagorju je svaki breg zasebna općina... Bojim se da će ovako kod nas i ovo malo preostale omladine odselit jer nemaš ništa osim 2 birtije.
|
|
Vrh |
|
|
saskia
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 19 sij 2021, 00:08 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Naglasak Preciziraj
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 19 sij 2021, 00:44 |
|
|
1986 je napisao/la: Tomislavgrađani su prepametni da bi bili Bosanci, a prepošteni da bi bili Hercegovci I Ramljaci to govoridu za sebe. Groot je napisao/la: TG je pola pola pola. Po govoru, mentalitetu i svijesti. Livno je Bosna. Hercegovce put vodi u Mostar, Livnjake u Split. Od starina ima put koji vodi na Split. Livanjsko polje i Sinjska krajina su ka par; obitelji su redovito prometovale poslom ili seobom. U oba pravca. S pozicije Splićanina, Livno mi nima veze s Bosnon; slično Hercegovini ali nije Hercegovina. Isto bih reka za Duvnjake. Jezerani su mi otkriće, nušto novo. Nisan zna da je tako jaka svist o posebnosti. Raškopoljci su ...? Hercegovina? Idemo opet na Jezerane. Saskia je spomenia da vidi povezanost jezerskih sela sa dalmatinskim imotskim selima Studenci, Aržano, Svib, Tijarica. Ja pak znan za jedno prizime koje je s Buškog blata, a ima ga i u Blatu na Cetini. Ljudi selili i opet tražili blato :) . Saskijo, ako san te dobro shvatia, Duvnjaci nazivadu Livnjake crivarima? Za sve ovdi: vidin da sve iz RH na jugu zovete Dalmacijom. Kad već govorite o krajevima, onda triba bit realan. Kninska, Cetinska (tu su još posebno Vrlička, Sinjska), Imotska, Vrgorska krajina... različiti su svitovi. Kad već nabrajamo krajeve u zaleđu Dalmacije, tu su Ravni kotari, Drniška krajina, Poljica, Zagora (u užem smislu, t.j. trogirsko-kaštelansko-solinska), Radobilja, Zabiokovlje. Neretvanska dolina nima baš brda da išta bude iza brda, a na jugu su Konavle. Tu je još onaj komadić zaleđa u korinu od Pelišca do Konavala.
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 19 sij 2021, 00:56 |
|
|
Sokolić je napisao/la: Od starina ima put koji vodi na Split. Livanjsko polje i Sinjska krajina su ka par; obitelji su redovito prometovale poslom ili seobom. U oba pravca. To je povezano preko 2000 godina. Dvije rimske ceste vode iz Salone prema tom kraju.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
saskia
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 19 sij 2021, 01:09 |
|
|
Sokolić je napisao/la: 1986 je napisao/la: Tomislavgrađani su prepametni da bi bili Bosanci, a prepošteni da bi bili Hercegovci I Ramljaci to govoridu za sebe. Groot je napisao/la: TG je pola pola pola. Po govoru, mentalitetu i svijesti. Livno je Bosna. Hercegovce put vodi u Mostar, Livnjake u Split. Od starina ima put koji vodi na Split. Livanjsko polje i Sinjska krajina su ka par; obitelji su redovito prometovale poslom ili seobom. U oba pravca. S pozicije Splićanina, Livno mi nima veze s Bosnon; slično Hercegovini ali nije Hercegovina. Isto bih reka za Duvnjake. Jezerani su mi otkriće, nušto novo. Nisan zna da je tako jaka svist o posebnosti. Raškopoljci su ...? Hercegovina? Idemo opet na Jezerane. Saskia je spomenia da vidi povezanost jezerskih sela sa dalmatinskim imotskim selima Studenci, Aržano, Svib, Tijarica. Ja pak znan za jedno prizime koje je s Buškog blata, a ima ga i u Blatu na Cetini. Ljudi selili i opet tražili blato :) . Saskijo, ako san te dobro shvatia, Duvnjaci nazivadu Livnjake crivarima? Za sve ovdi: vidin da sve iz RH na jugu zovete Dalmacijom. Kad već govorite o krajevima, onda triba bit realan. Kninska, Cetinska (tu su još posebno Vrlička, Sinjska), Imotska, Vrgorska krajina... različiti su svitovi. Kad već nabrajamo krajeve u zaleđu Dalmacije, tu su Ravni kotari, Drniška krajina, Poljica, Zagora (u užem smislu, t.j. trogirsko-kaštelansko-solinska), Radobilja, Zabiokovlje. Neretvanska dolina nima baš brda da išta bude iza brda, a na jugu su Konavle. Tu je još onaj komadić zaleđa u korinu od Pelišca do Konavala. Pa središnja Bosna je prilično drugačija od jugozapadne Bosne odnosno Livna, Duvna itd. ali je to ukupno i dalje Bosna, slično je i sa Dalmacijom. Iako to ne volim navoditi, prije rata se i prijevozno poduzeće u Livnu zvalo "Bosna Livno", i dan danas u Livnu stoji stara tabla "Bosna Livno" koja je ostala tu od tog vremena. To za "crivare" je bila zajebancija jer Duvnjaci tako pogrdno nazivaju Livnjake, ta dva mjesta su uvijek bila neki rivali ako se može tako kazati. Što se tiče "R oškog polja, tamo imam rodbine, oni gore zavrću na "o" (rekO, došO, pošO, otišO itd.) kao i ostatak Duvna, neka ih njima gori . Dok stanovnici Liskovače, Kazaginca etc. pričaju jako slično nama zapadnim Hercegovcima, skoro identično. Zato se ja često poistovjećujem sa Planinom, "naš čovik"
|
|
Vrh |
|
|
saskia
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 19 sij 2021, 01:10 |
|
|
novem je napisao/la: Sokolić je napisao/la: Od starina ima put koji vodi na Split. Livanjsko polje i Sinjska krajina su ka par; obitelji su redovito prometovale poslom ili seobom. U oba pravca. To je povezano preko 2000 godina. Dvije rimske ceste vode iz Salone prema tom kraju. Livnjaci masovno idu na hodošašće u Sinj, iznenadio bi se stranac koliko su ta dva kraja povezana.
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Završje - Bosna ili Hercegovina? Postano: 19 sij 2021, 01:30 |
|
|
Najmanje livanjskih muslimana je iz Bosne, više ih je iz Hercegovine. Ali većina ih je podrijetlom iz Dalmacije.
Kod Hrvata Livna skoro pola prezimena su dalmatinska. Kod Srba također. Sveobuhvatno su Livnjaci gledano po prezimenima, za ona koja se mogu bez dileme zaključiti (687 rodova): 43% "Dalmatinci", 14% "Bosanci", 6% "Hercegovci"... Tako da je ta povezanost posve prirodna.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|